UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu  (Luettu 30301 kertaa)

jka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 031
 • Liked: 6182
 • Kuka vei meidän munat?
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #180 : 17.08.2019, 16:32:35 »
Tuohan on nimenomaan määritelmällisesti kansallissosialismia. Natsi-Saksa oli erittäinkin sosiaalinen "omalle kansalleen" eli oli nimenomaan sosialistinen, eikä oikeistolainen tässä suhteessa. Oman kansan keskuudessa ei ollut mitään hierarkioita. No toki natsi-puolue, mutta hierarkia oli tässä suhteessa ihan sama kuin missä tahansa sosialistisissakin maissa johtava puolue.

Eli erottava tekijä natseillakin oli nimenomaan nationalismi-globalismi. Eli mille maailman väestönosalle ollaan sosiaalisia ja missä ei ole hierarkioita ja mille taas ei olla ja jotka hierarkisoidaan.

Tämä ei oikein skulaa kahdesta syystä. Ensiksi, olisi ylipäätään virhe tarkastella tätä osajoukon tasolla, tässä tapauksessa rodun tasolla, mikä Hitlerin pääfokus oli. Lähes mikä tahansa ideologia voidaan typistää ajamaan tasa-arvoa yhden sopivasti valitun osajoukon sisällä, esimerkkinä vaikka markkinafundamentalismi ja ~tasapuolisen surkeat olot työvoimalle. Tässä jää katsannossa useita tuolloisia Saksan kansalaisia ulkopuolelle, kuten nyt vaikka ne juutalaiset ja romanit. Toki aatu pyrki tätä epäsuhtaa myös karsimaan poistamalla juutalaisten kansalaisuuksia.

Toiseksi, vaikka tarkasteltaisiin pelkästään tätä sopivasti valittua osajoukkoa, arjalaista rotua, huomaamme pian ettei tämänkään sisällä vallinnut tasaveroisuus. 1930-luvun Saksassa noin esimerkiksi lähetettiin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta myös arjalaiset homoseksuaalit keskitysleirille tai muuten vain murhattiin. Sama kohtalo oli edessä niin ikään "ylivertaiseen rotuun" kuuluneilla vammaisilla. Degeneroituneita geeniaineksen huonontajia koko lössi, ja geenit ovat objektiivisia. Luonnollinen hierarkia.

Summasummarum, mielestäni a) kansallissosialismin hierarkakäsityksen tarkastelu vain arjalaisten kohdalla on aika epätyydyttävää ja b) vaikka tarkasteltaisiin vain arjalaisten kohdalta, on sielläkin havaittavissa selkeää luonnollismäärittyneiden hierarkioiden ajamista.

Kaikilla ihmisillä ja yhteisöillä tuo osajoukko on aina olemassa. Kaikilla on lopulta "me" ja "ne". Kyse on ainoastaan siitä millaiset osajoukot muodostetaan. Kaikista pahimmin hurahtaneella humamamuttajallakin joka huutaa rajat auki ja roudaa afrikkalaisia Eurooppaan on lopulta osajoukko. En ole Suomessakaan kuullut pahimpienkaan rajat auki huutajien huutaneen että Venäjän raja auki. Ja jos tällainen löytyykin niin viimeistään natsit ovat "ne" jotka ei kuulu joukkoon.

Natsitkaan ei eroa tässä suhteessa millään tavalla. Kyse on vain siitä miten "ne" määritellään. Jos joukkoon "me" ei kuulu homot ja vammaiset niin tilanne ei muutu miksikään tämän määrittelyn myötä. Se siirtää natsit vain eri paikkaan samalla janalla joille venäläiset on "ne" tai natsit on "ne".

Nationalisti-globalisti on selkeimmin tuo jana johon "me" ja "ne" määritellään. Ei tule ihan heti mieleen parempaakaan. Toki homot ja vammaiset ei tähän oikein istu, mutta joku utilitaristininen nationalismi on tuollekin oikeampi määre, eikä oikeisto. Oikeasti tuossakin puhutaan kirjaimellisesti äärinationalismista jossa jopa oman kansan heikot yksilöt ei enää kuulu porukkaan "me".

Toisaalta voisin kysä että miksi ihmeessä sitten etnonationalistit ovat nimenomaan etnonationalisteja evätkä etno-oikeistoa myös vasemmiston terminologiassa? Eihän etno-oikeisto tarkoita yhtään mitään. Myöskään äärioikeisto ei tarkoita näiden kohdalla yhtään mitään. Etnonationalismi on nimenomaan se määritelmä joka kuvaa porukkaa parhaiten. Ainoa ero etnonationalisteilla ja muilla nationalisteilla ja kaikilla muillakin pipertäjillä on vain se miten porukka määrittelee osajoukon joka on "me".

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 186
 • Liked: 63531
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #181 : 20.08.2019, 20:06:39 »
Lainaus käyttäjältä: Sixten Korkman
GLOBALISAATIO asettaa politiikalle uusia vaatimuksia. Ilmaston­muutoksen torjunta onnistuu vain kansainvälisellä yhteistyöllä. Populismi on korostetun kansallismielistä. Siksi on ymmärrettävää, että populistit ovat ilmastoskeptikkoja: ei voi tunnustaa ihmisen vastuuta ilmaston lämpenemisestä ja silti vähätellä globaalin yhteistyön tarvetta.
Helsingin Sanomat: Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä 20.8.2019

Mikä ihmeen globaali yhteistyö? Antti Rinteen hallitus on sitoutunut Suomen hiilineutraalisuuteen vuoteen 2035 mennessä, kun Saksan tavoite on vuosi 2050 ja esimerkiksi Kiinalla ei ole mitään tavoitetta. Suomen erittäin kalliiksi käyvän ja silti vaikutuksiltaan mitättömän ilmastopolitiikan järjettömyyden toteaminen on kai sitten sitä kauheaa populismia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 050
 • Liked: 4689
Vs: Jyrki Katainen: Populismi on sivilisaation loppu
« Vastaus #182 : 20.08.2019, 20:24:36 »
^
Lisäksi on tuo "populismi on kansallismielistä" ei pidä paikkansa: Esim. Sdp:n Antti Rinne lupasi satasen kuussa pienituloisille eläkeläisille, Vihreät ja Vasemmisto lupasivat nostaa opintotukea, vaalien jälkeen eläkekorotus ei toteutunut luvatussa mitassa, eikä opintotukea korotettu. Tämä ei ole ilmeisesti populismia, vaan "vastuullista politiikkaa"?

Muuten kirjoitus näytti noudattavan kaavaa "Venäjä paha, Trump paha, siksi EU hyvä". Edellisten puutteita viitsittiin kyllä listata, mutta jälkimmäisen vastaavista Korkman vaikenee.