Kirjoittaja Aihe: Ruotsin talous: Ruotsin keskuspankki laskee kasvuennustettaan  (Luettu 532 kertaa)

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 538
 • Liked: 7700
 • Don't give me that you do goody good bullshit
Lainaus käyttäjältä: #Kauppalehti"
Ennusteet laskevat Ruotsissa – keskuspankki: ”Talous on siirtynyt rauhallisempaan vaiheeseen”
5.9.201911:43päivitetty 5.9.201911:43

Vahvan kasvun aika on nyt ohi, vahvistaa Ruotsin keskuspankki. Ohjauskorko pysyy ennallaan -0,25 prosentissa.

”Usean vahvan kasvun vuoden jälkeen Ruotsin talous on nyt, kuten monissa muissakin maissa, siirtynyt rauhallisempaan vaiheeseen. Inflaatio on ollut sitten vuoden 2017 lähellä 2 prosentin tavoitetta”, Riksbanken toteaa. Vielä heinäkuussa Ruotsin keskuspankki arvioi suhdanteen olevan ”yhä vahva”. Kesän tilastojulkistukset kaatoivat kuitenkin kylmää vettä niskaan. Ruotsin valtiovarainministeriön alainen Konjukturinstitutet totesi elokuussa julkaistussa suhdanne-ennusteessaan, että maan taloudessa oli tapahtunut ”odottamaton äkkijarrutus”.

Konjukturinstitutetin mukaan Ruotsin talouden korkeasuhdanne päättyy ensi vuonna.

(...)

koko juttu
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/c13950d7-5658-4c0e-b451-74bcca3669d7


Jos Ruotsi on sakkaamassa, niin tuskin täällä sen paremmin tulee menemään. Päinvastoin, julkisen rahoituksen marginaalit taitaa olla paljon pienemmät.

Erotettu omaksi ketjukseen, jossa Ruotsin taloutta sopii käsitellä. Muokattu lainausta yms.
« Viimeksi muokattu: 05.09.2019, 17:43:43 kirjoittanut Pullervo »
Tell me something, it's still "We the people," right ?

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 029
 • Liked: 3171
 • Sus siunatkoon
Lainaus
Ruotsalainen ekonomisti: ”Ruotsi olisi köyhempi kuuluessaan eurojärjestelmään”

Ruotsalainen ekonomisti Björn Olsson uskoo, että maalla menisi paljon huonommin, jos se olisi liittynyt eurojärjestelmään.
[...]

Olsson perustelee SR:n artikkelin mukaan näkemystään Ruotsin taloudellisella kehityksellä vuosien 2003 ja 2017 välisenä aikana. Kyseisenä aikavälinä keskimääräinen talouskasvu on ollut 2,3 prosenttia, mutta eurojärjestelmään kuuluessa se olisi ollut vain 0,7 prosenttia.
[...]

Myös Ruotsissa vaatimukset yhteisvaluutta euroon liittymisestä ovat kasvaneet, mutta Olsson olisi hyvin varovainen asian suhteen.

– Ruotsille aiheutuu eurosta riski, jonka vuoksi talouden matalasuhdanteet syvenevät ja niistä on vaikeampi toipua, ekonomisti muistuttaa.
Kansalainen, 2.1.2020

Alkuperäisessä jutussa linkki SR:n artikkeliin.

Mistähän vaatimukset Ruotsin liittymisestä euroon kumpuavat, kun Olssonin perustelut ovat vahvat? Perustelut ovat yksinkertaiset ja empiriaa. Veikkaus: jollain vaikutusvaltaisilla ruotsalaistahoilla on intressejä päästä osalliseksi EKP:n setelipainosta, toisten epävakaus ja tappio on joidenkin voitto. En keksi parempaa selitystä.
"Kun faktoilla ei enää ole osalle äänestäjistä niin väliä, vaikeuksissa ovat Petteri Orpon kaltaiset sivistysporvarit." -- tähtitoimittaja Lauri Nurmi, Iltalehti

Tagit: