Katselin juuri A-studiota, jossa oli Halla-aho ja Tuomioja puolustusvaliokunnasta. Näiden vilkuiluja toistensa suuntaan oli hauska seurata. Tuomioja pysyi housuissaan, vaikka Jussi arvosteli saksaa "suomettuneisuudesta" ukrainakysymyksessä ja perusteli sen nimenomaan saksalaisten sosialidemokraattien läheisellä suhteella Kremliin...
Jussi inhoaa Tuomiojaa ja kaltaisiaan. Jussi inhoaa suomettumista ja venäjän kumartamista kaikkialla.
Siksi väittäisin, että Jussi vastatoimena arvostelee Venäjää suoraan ja kovin sanoin, kun sille on nyt aihetta ja tilaisuus.
-i-
(korostus minun)
Oliko kuitenkin kyse Ylen Aamusta, jossa ulkoasiainvaliokunnan pj JH-a ja vara-pj (Tuomioja), vahvistettuna yhdellä kepulaisella, keskustelivat?
https://areena.yle.fi/1-64877375#Helppo on studiossa jutustella, kun PS:n Ja SDP:n kannat ovat tässä asiassa ilmeisen yhteneväisiä, onhan SaMarin ilmoittanut, että sotaa jatketaan Ukrainan voittoon. (Bulgarian johto ilmeisesti muuten on tullut ulos samoilla linjoilla.)
Tosiaan, Saksa(kin) on saanut Halla-aholta korvaherkkua roppakaupalla.
Mutta niin se saa lähes joka suunnasta. On jännittävää seurata, kuinka kauan Saksa jaksaa jatkaa yleisenä kusitolppana. Scholzia istutettiin Brandonin vieressä toimittajien tentattavana, sulkeeko Saksa NS2:n, ja sulkeutuihan se hieman myöhemmin. Nyt kissapedot ovat kädenväännön kohteena, ja Puola oli ilmoittanut, että rauta siirtyy tarvittaessa ilman Saksan lupaa. Asiasta kysyttäessä kepun edustaja ilmoitti Suomen olevan ehkä valmis lähtemään kimppaan (siis implisiittisesti myös ilman Saksan lupaa, mutta tätä aspektia ei toimittelija halunnut tarkentaa jatkokysymyksellä).
Halla-aho jakoi saksalaisten sossujen syyllisyyttä hieman myös koko väestön hartioille, sanoen, että mielipiteet "ovat varsin jakautuneet (4min40sek). Se oli diplomaattisesti sanottu, sillä luin jostain, että aseluovutusten vastustajia on huima enemmistö (en laita prosenttilukemaa, kun en löytänyt linkkiä historiasta). Ehkä kansaa painaa vielä se, että neuvostokasarmit saatiin pois Heimaatista lupaamalla, ettei NATO siirtyisi tuumaakaan itään, vaikka sittemmin mentiin maileja, mene ja tiedä. Toisten armeijoiden kasarmeja Reichista vielä löytyy, eikä Ramsteinin kokouksessa Saksan lippua näkynyt, vaikka ilmeisesti juridisesti Deutschlandissa neuvoteltiin... (kuva liittyy)
Ympäri Eurooppaa sodan asia tuntuu olevan nyt niin tärkeä, että demokratia, siten kuin jotkut sen ymmärtävät, saa huilia hetken, kun tapahtuu isoja asioita.
Slovakiassa käytiin juuri (epäonnistuneessa) kansanäänestyksessä uusista parlamenttivaaleista, mutta jokatapauksessa syksyllä Slovakiaa uhkaa ehkä kaikista pahin, eli liberaalidemokratian tappio:
Slovakia: September election likely after failed referendumhttps://www.dw.com/en/slovakia-september-election-likely-after-failed-referendum/a-64485493........................
Radoslav Stefancik fears that liberal democracy in Slovakia could be threatened by an early election. "Looking at the history of early elections in Slovakia, they have always brought autocratic parties into power; parties that pulled us back into the past and did not value the principles of liberal democracy," he said.
He added that parties like Smer, which has long been campaigning against assistance for Ukraine and focusing on euroskeptic, pro-Russian voters, might gain from an early election. "There is a real chance Slovakia might choose to follow in the footsteps of [Viktor] Orban's Hungary," he said.
On varmasti monien mielestä eri hyvä, että täällä Suomessa voidaan päättää pikkuasioista, kuten puolustusliitoista, gallupilla legitimoituna, yksinkertaisen enemmistön voimin parlamentissa, kuten perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, demari, Johanna Ojala-Niemelä, lausuu.