Aarre: Historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä ihmiset olivat ennen älykkäämpiä: ”Me emme tarvitse älyä mihinkään, kun kaikki tieto on internetissä ja kaikki arvot tarjoillaan valmiina”
30.01.2021
Keskisarja ei edellytä, että kaikkien pitäisi kiinnostua historiasta, mutta hän ajattelee, että se opettaa muun muassa kärsimysten suhteellisuutta.
...
Hän siteeraa Mika Waltaria: ihminen ei muutu, vaikka hänen vaatteensa muuttuvat ja myös hänen kielensä sanat muuttuvat.
”Itse kuitenkin lisäisin, että sata tai kolmesataa tai viisisataa vuotta sitten ihmiset olivat älykkäämpiä kuin me nykyiset. Me emme tarvitse älyä mihinkään, kun kaikki tieto on internetissä ja kaikki arvot tarjoillaan valmiina. Mutta menneisyyden ihminen joutui joka päivä sinnittelemään hengissä oman ällinsä varassa.”
Puhuinpa tästä juuri hieman vaimon kanssa. Hän oli illastanut opettajaystävänsä kanssa, joka kipuilee jo toisen burnoutin kourissa. Kännykät ja some olivat olleet heidän keskustelunsa villakoiran ydin. Kaikki vastaukset ja paska somesta ja kännykkä on vanhemmillakin kourassa enemmän kuin lasten käsi tai lasten lelut.
Siitäpä kehkeytyi mieleen yksi lisäominaisuus, miksi arvostan Jussi Halla-ahoa erittäin korkealle. Jussin retoriikka haastaa kuulijan/lukijan aina ajattelemaan. Jussi käyttää analogioita, vertailua, jopa tuomionsa hän sai haastettuaan Mika Illmannin ajattelemaan kaksoisstandardeja.
Vihervasemmistolainen "tieteeseen" (lue näennäisauktoriteettien saneluun) pohjaava retoriikka on täynnä kliseitä, joita somessakin piffiläiset ja takkulaiset toistavat päivästä päivään. Koko kommarien Sirola-opiston jälkikasvu on opetettu retoriseen kikkailuun, ryssän subversioon, jossa valmiita ajatuksia syötetään ihmisten mieliin maailman perustotuuksina tai "tieteellisinä totuuksina".
Jussin retoriikka, ja miksei ehkä Vennamon-Soininkin populistinen hoksnokkailu haastaa ihmisiä ajattelemaan omilla aivoillaan. Sehän populismissa onkin niin pelottavaa, koska kansalle annetaan käteen avaimet ymmärtää itse globaaleja lainalaisuuksia ja haastaa niitä.
Sekä vihervasemmistolainen, että toisella puolella kokoomus-demarilainen (tässä pistän demarit kokoomuksen kanssa samaan) retoriikka toteaa koko ajan: "kansainväliset sopimukset velvoittavat", "kokonaisuuden kannalta" ym.
Siellä tulee EU:sta velvoittavaa tekstiä ja kansalle tämä perustellaan, että
meillä ei ole vaihtoehtoja. Lampaat menevät bää bää ja äänestävät näitä viisaita, jotka osaavat ainoastaan kertoa kansalle, että meillä ei ole vaihtoehtoja. Kun populisti tässä kohtaa haastaa ihmisen todella ajattelemaan, näiden
valmiiden totuuksien esittäjien mielestä populistilla tulisi olla vastaus vaihtoehdoilleen, mihin ne johtavat 30 vuoden päästä? Itse siunaavat paketteja, joita maksetaan vielä 30 vuoden päästä, jonka ajan maailmankuvasta heillä ei ole mitään takeita itselläänkään.
EU-ero on yksi sellainen. Brexitin kannattajien olisi pitänyt nähdä kymmeniä vuosia tulevaisuuteen pystyäkseen perustelemaan Brexitin olevan pitkässä juoksussa kannattavampaa Britannialle kun EU:ssa pysyminen. Status Quota (EU, eurovaluutta) ei tarvitse perustella millään tavoin. Sen vuoksi kaikki mitä sieltä tulee, imetään kuin lapsi äidinmaitoa.
Siksi Jussi olisi ehdoton tasavallan presidentti. Vaikka Sauli Niinistö ei olekaan suosikkini, myös hän osaa usein haastaa ajattelemaan. Kohuttu "tolkun mies"-puhe oli yksi sellainen. Niitä vain tuli aniharvaan ja sitäkin Niinistö joutui hieman pyöristelemään. Mutta kansakunnan arvojohtaja, joka päivittäin haastaisi kansan ajattelemaan (anteeksi muotisanonta) "laatikon ulkopuolelta" tai tänä päivänä varmaan kuplan ulkopuolelta, olisi hunajaa kansallisvaltiolle, sen itsetunnolle ja omavaraisuudelle. Kaikki tämä johtaisi myös globalisaation hillitsemiseen ja näin ehkä maailman kannalta parempaan tulevaisuuteen kuin yksikään nyt suunniteltu "vihersiirtymä" joihin Arhinmäen huutojen mukaan EU:sta "nyt tulee rahaa".
Ääh.
Pitäisiköhän alkaa kirjoittaa kolumneja joihinkin lehtiin. Olen ruvennut ihan liian analyyttiseksi viime aikoina.
-i-