Isokin kaupunki voi taantua jos sille merkittävä toimiala taantuu. Toinen tilanne on se jos hintataso on liian korkea sitten sieltä mennään pois.
Helsinki säilyy ainakin lähiajat Suomen rikkaimpana "veturina" (taakana) koska suurin osa verorahoitteisista leikkityöpaikoista on siellä ja niissä palkatkin ovat enemmän kuin kohallaan.
Helsingin suurin työnantaja on Helsingin kaupunki (yli 60 000 työntekijää). Toinen merkittävä toimiala on valtionhallinto ja erilaiset virastot tai mitä ne kaikki nyt ovatkaan esim. THL. Hyvin monet etujärjestöt pitävät toimipaikkaansa Helsingissä, puhumattakaan konserniyritysten pääkonttoreista (mm. työeläkeyhtiöt ja mm. Postin pääjohtajan kuukausipalkka on ollut julkisuudessa). Ainakin palkkasummalla mitattuna tämä tekee Helsingistä "ison".
Kataisen hallitus "uudisti" kuntien valtionosuusjärjestelmää muistaakseni 2012. Uudistuksella saatiin merkittävä osa kuntien valtionosuuksista kätevästi ohjattua nk. kasvukeskuksille. Kuntien valtionosuudet mielletään ja väitetään monesti olevan valtiontukea "taantuville" kunnille. Tämä on ollut tarkoituksellista asian vääristelyä. Valtionosuudet ovat vain tapa jakaa valtion keräämää verotuloa (mm. alv) kunnille niille määrätyn palvelutuotannon rahoittamiseen. Kasvukeskuspolitiikan kannalta tämä on ollut tarkoituksen mukaista: vahvistetaan "vetureita" ja löydään "taantuvia".
Kuntien tulorahoituksen painopistettä on siirretty ansiotulojen verotuksesta kohti kiinteistöveroja. Jälkimmäinen on moninkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana.
Oma tulkintani Helsingin tilanteesta on, että siitä on saatu luotua melkoinen taloudellinen kupla. Niin suuri ja merkittävä että se on saavuttanut suurten pankkien kaltaisen aseman: liian suuri, jotta se voisi kaatua (too big to fail). Oulu ja Tampere vaikuttavat terveemmiltä "kasvukeskuksilta", mutta jossain on oltava myös nk. saturaatiopiste tälle nykyiselle kasvukeskuspolitiikalle, joka on anti-politiikka 70- ja 80-lukujen aluepolitiikkana tunnetulle politiikalle.
Kirsi Piha (kok.) esitti 90-luvun alussa, että aluepolitiikan vastapainoksi pitäisi alkaa tehdä "kaupunkipolitiikkaa". Muistaakseni tämä oli tarkka Kirsi Pihan käyttämä termi. 1997 pm Paavo Lipponen (sdp) otti aloitteen ja keskitti kaiken valtiorahoitteisen asuntotuotannon suurimpiin kaupunkikeskuksiin. En muista syntyikö termi kasvukeskuspolitiikka tuolloin, mutta viimeistään se syntyi vuoden 2007 jälkeen, kun Katainen (kok.) alkoi järjestelmällisesti puhua kasvukeskuksista. Tämä on aikajana ja yksittäisiä muistoja, kuinka valtakunnan politiikkaa on muovattu kasvukeskuksia suosivaksi ja vastaavasti pienempiä paikkakuntia (itsenäisinä hallinnollisina yksiköinä) on ruoskittu maahan mm. kuntayhdistymisten muodossa.