Kirjoittaja Aihe: Ruotsidemokraatteja aletaan hyväksyä  (Luettu 351 kertaa)

Jouko Piho

  • Nimellinen
  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 2 018
  • Liked: 834
    • Jouko Piho
Ruotsidemokraatteja aletaan hyväksyä
« : 11.09.2019, 11:11:16 »
Ruotsidemokraatteja aletaan hyväksyä

Seuraavat tiedot perustuvat Helsingin Sanomien Tukholman kirjeenvaihtajan Petja Pellin tämänpäiväiseen kolumniin Hesarissa.

Pitkään syrjittyihin Ruotsidemokraatteihin on alettu viime aikoina suhtautua asiallisemmin ja avoimemmin Ruotsissa.

Vaikka Ruotsidemokraateilla on ollut kansanedustaja valtiopäivillä vuodesta 2010 alkaen, heitä on kartettu kuin ruttoa: politiikan kysymyksistä ei ole neuvoteltu julkisesti eikä Ruotsidemokraateille ole annettu valiokuntien puheenjohtajuuksia eikä tietenkään hallitukseen ole ollut mitään asiaa.

Ruotsidemokraatit ovat tehneet hartiavoimin töitä kielteisen suhtautumisen muuttamiseksi. He ovat tehneet selvän pesäeron natsijuuriin ja rasistisesti puhuvia jäseniä on erotettu. Jopa EU-kantaa on lievennetty niin, että kansanäänestystä EU:sta eroamiseksi ei enää pidetäkään ajankohtaisena.

Näiden toimien takia ja koska Ruotsidemokraattien kannatus on koko ajan kasvanut, on tilanne viime kesästä alkaen alkanut muuttua. Päänavaajana toimi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Thor, joka söi heinäkuussa julkisesti lounaan Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kanssa ja keskusteli hänen kanssaan maahanmuuttopolitiikasta.

Viime viikolla Ruotsin vasemmistohallitus kutsui kokoon seitsemän puoluetta keskustelemaan uusimmista ampumavälikohtauksista. Vain Ruotsidemokraatit jätettiin pois. Mutta sitten kävikin niin, että oppositiossa oleva Kokoomus kritisoi hallitusta asiasta ja aloittikin Ruotsidemokraattien kanssa omat keskustelut rikospolitiikan kiristämisestä.

Eilen julkaistun gallupin mukaan 57 % Kokoomuksen äänestäjistä kannattaa sopimusten tekoa Ruotsidemokraattien kanssa. Dagens Nyheterin politiikan kommentaattori Ewa Stenberg totesikin: ”Yritykset eristää Ruotsidemokraatteja ovat tulleet tiensä päähän.”

Sama kehityssuunta on nähtävissä myös Suomessa, jossa Kokoomuksen taholta on kuultu kannanottoja, että ennen mahdottomina pidettyjen Halla-ahon Perussuomalaisten kanssa voitaisiin ehkä sittenkin olla samassa hallituksessa.

Tagit: