Kirjoittaja Aihe: 2019-11-14 EIT: Suomi loukkasi ihmisoikeussopimusta karkottaessaan irakilaisen  (Luettu 61212 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241
On hyvä muistaa, että palautuskielto koskee myös rikoksentekijän palauttamista kotimaahansa, jos hän voi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi, vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo tviittaa.

Veronika Honkasalo on jakanut alta löytyvän Helsingin Sanomien jutun. Siinä kerrotaan, ettei päätöksellä keskeyttää pakkopalautukset Irakiin ole käytännön vaikutuksia toistaiseksi, koska palautuksia ei ole suunniteltu lähiviikoille.

Palautuskielto koskee erottelematta myös rikollisia, jos ehdot täyttyvät. Poliisi olisi voinut paremminkin ilmoittaa keskeyttävänsä rikollisten palautukset, sillä sehän ei tee tavallisten kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia Irakiin, vaikka jostain syystä antaa ymmärtää tekevänsä.

Lisäksi poliisilla ei ole asiassa kompetenssia itsenäisiin päätöksiin. Sehän tästä puuttuisi, että kaiken maailman paaterot saati yksittäiset poliisimiehet tekisivät korkeimpana oikeusasteena käännytyspäätökset oman mielensä mukaan.

Onkin erikoista, miksi poliisi julkisti tällaisen linjauksen, etenkin kun EIT:n päätös ei koskenut poliisin toimintaa. Tuen osoitus sisäministeri Ohisalolle?

Lainaus
Poliisin mukaan palautustilannetta selvitetään myös muiden maiden osalta. Päätöksen takana on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antama langettava päätös, joka koski Irakiin palautetun ja siellä surmatun miehen tapausta.

Kuten poliisi ja sisäministeriö varsin hyvin tietävät, muut EIT:n ja samojen kansainvälisten sopimusten alaiset EU-maat pyrkivät tekemään palautuksia, mutta Irakin viranomaiset haraavat vastaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241
Luulisi että tähän mennessä olisi nähty EIT:n tuomion pilkku pilkulta läpikäyviä analyysejä siitä, mitä tuomiossa oikeasti sanottiin ja millaisia johtopäätöksiä siitä on vedettävä.

Vaan eipä näy. Esimerkiksi Pakolaisneuvonta on tyytynyt propagandatwiittailuun ja ympäripyöreisiin haastattelulausuntoihin, joissa ei vaadita vähempää kuin turvapaikkajärjestelmän uudistamista kaikilla tasoilla ja viranomaisten asenteiden muuttamista. "Oikeusoppineet" saavat valehdella valtamedian paraatipaikoilla Suomen turvapaikkapolitiikan tiukkuudesta, mutta hekään eivät perustele, miten tuomiosta voi vetää yhteyden vaadittuihin politiikkamuutoksiin. Koska eivät pysty.

Tuomiolla ei ollut yhteyttä tarjottuun oikeusapuun, oikeusavustajan palkkaan tai valitusajan pituuteen, joita hallitus myöhemmin muutti. Useammassa yhteydessä on otettu esille humanitaarisen suojelun kategorian poistaminen vuonna 2016 sillä ajatuksella, että muun suojelun ulkopuolelle jäädessään Alille olisi ehkä myönnetty oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Ensinnäkin kyseisiä oleskelulupia myönnettiin loppuaikoina enää harvoin, koska toissijaisen suojelun kategoriaa oli laajennettu humanitaarisen suojelun puolelle. Toiseksi, spekulointi on turhaa, koska humanitaarisen suojelun kategoria ei kuulu kansainvälisten sopimusten vaatimuksiin, joten EIT ei voisi edellyttää Suomelta sen uutta käyttöönottoa.

Jos varsinaisia analyysejä ei olekaan näkynyt, niin muuten valtamedia kyllä levittää EIT:n tuomiosta johdonmukaisesti tiettyjä viestejä ja käsityksiä, jotka ovat joko vääriä tai perustelemattomia.

Esimerkiksi Alin murhaa ei liitetty tuomiossa hänen väitettyyn vainoonsa. Vaikka kuolemaa käytetään tuomiossa rivien välissä argumenttina muulle sanotulle, siinä ei oteta kantaa, oliko kyse sittenkin vain sattumasta, väitettyyn vainoon liittymättömästä tapahtumaketjusta. Kaikesta päätellen Ali itse ei tuntenut oloaan uhatuksi, koska käveli Bagdadin kaduilla vielä pari viikkoa kantajan tädin kotiin tehdyn hyökkäyksen jälkeen.

Kommenteissa on tuomioon perustuen kyseenalaistettu myös vapaaehtoisen paluun vapaaehtoisuus. Osaksi kyse on semantiikasta, sillä on samantekevää, millä nimellä vapaaehtoista paluuta kutsutaan. Tässä yhteydessä mainittavaa on kuitenkin se, että EIT:n tuomiossa vapaaehtoisen Irakiin paluun ainoaksi vaihtoehdoksi esitetään pakkopalautus, vaikka muiden kuin rikollisten pakkopalautukset ovat loppuneet käytännössä jo vuosia sitten. On äärimmäisen epätodennäköistä joutua pakkopalautetuksi Suomesta Irakiin ilman rikostaustaa.

Tässä tyypillinen aihetta käsittelevä uutinen tältä aamulta:

Lainaus
Suomi ei myöntänyt turvapaikkaa, mies ammuttiin Irakissa – kansanedustaja varoittaa: "Järjestelmämme on tilanteessa, johon ei voi luottaa"

[...]

Kyllönen: Muutoksia järjestelmässä, laissa ja asenteissa

– Kyllähän tämä herättää surun ja huolen siitä, että järjestelmämme on tällä hetkellä tilanteessa, johon ei voi luottaa. Se ei toimi sen perustuslain mukaan, johon olemme sitoutuneet, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen aamun Huomenta Suomessa.

– Totta kai taustalla on muutoksia meidän järjestelmässä, muutoksia meidän lainsäädännössä ja muutoksia meidän arvopohjassa ja keskustelupohjassa, millä tavalla maahanmuuttoon, pakolaisuuteen ja turvapaikanhakijoihin yleisesti suhtaudutaan.
MTV 19.11.2019

Mikään tuomiossa ei viitannut Kyllösen nimeämiin muutoksiin tuomion syynä. Kyllönen antaa tuossa ymmärtää, että viranomaiset rikkovat tahallaan lakia, ja että se on järjestelmällistä. Aika hurjaa väittää Suomen toimivan perustuslain vastaisesti, etenkin kun Maahanmuuttoviraston edustajan mukaan vastaavissa tapauksissa myönnetään nykyisin oleskelulupa.

Lainaus käyttäjältä: MTV
Merja Kyllönen haluaisi nähdä paitsi turvapaikkajärjestelmässä myös yleisessä ilmapiirissä muutosta.

– Mitä meidän pitäisi pystyä tekemään, on varmistaa, että viranhaltijatkin uskaltavat tehdä ratkaisuja myöskin inhimilliseltä pohjalta. Jos katsotaan surmatun ihmisen taustaa, niin kyllähän siinä on elementtejä, joista humanitaarisen suojelun elementit voi katsoa täyttyväksi. Mutta niin kuin sanottiin, jälkiviisaus on parasta viisautta.

Suomen järjestelmä on jo viety tältä osin äärimmilleen, kun myönteiseen päätökseen tarvitaan vain yhden tutkijan lausunto, kun taas kielteiseen tarvitaan kaksi kielteistä lausuntoa. Esimerkiksi Alin tapauksessa oli ilmeisesti kertynyt hallinto-oikeuden päätös ja KHO:n tutkimattajättämispäätös mukaan lukien jo viisi kielteistä arviota.

Suomi onkin turvapaikanhakijoiden hyväksymisprosenteissa EU:n helppojen maiden joukossa. Suomessa irakilaisten hyväksymisprosentti oli viime vuonna kaksinkertainen Ruotsiin verrattuna. Tanskassa hyväksymisprosentti oli pyöreä 0.
« Viimeksi muokattu: 19.11.2019, 14:48:56 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 028
 • Liked: 24915
 • Paalutetaan sananvapaus!
Jos alettaisiin vaatia käytännössä täydellistä varmuutta siitä, että tp-hakija ei kotimaahan palatessaan saisi joutua minkäänlaiseen vaaraan, tuo varmuus olisi mahdollista saavuttaa ainoastaan myöntämällä kaikille hakijoille turvapaikka.

Ei sisäministerin salkku sattumalta vihreille mennyt. Tämä lienee pelkkä alkusoitto pyrkimyksille maksimoida myönteisten turvapaikkapäätösten määrä.
There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori

RiP

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 310
 • Liked: 1050
Jos alettaisiin vaatia käytännössä täydellistä varmuutta siitä, että tp-hakija ei kotimaahan palatessaan saisi joutua minkäänlaiseen vaaraan, tuo varmuus olisi mahdollista saavuttaa ainoastaan myöntämällä kaikille hakijoille turvapaikka.

Tuo tarkoittaa sitä, kun turvapaikka on myönnetty Suomessa, ei hakija saa joutua Suomessa minkäänlaiseen vaaraan. Olisihan se edesvastuutonta, että on vaara siellä ja on vaara täällä. Siksi hakijalle on taattava täysin vaaraton turvapaikka Suomessa. Tuo tietenkin tarkoittaa sitä, että hakijan turvallisuus on laitettava suomalaisten turvallisuuden edelle, sillä suomalaisille ei taata missään eikä taatusti tulla takaamaan millään lailla koskaan vaaratonta elämistä Suomessa eikä muuallakaan maailmalla.
RiP: "Turha täällä on kenenkään ruveta lainavartalossaan hillumaan."

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241
Maikkarin Huomenta Suomessa haastateltavina Marjo Kyllönen ja Kai Mykkänen.

Ja eihän Mykkänen olisi Mykkänen ilman luovaa käsitystä faktoista.

Lainaus
Kai Mykkänen
Niin mä ymmärrän, että tässä tilanteessa kun maatietoa arvioidaan uudelleen Migrin ilmoituksen mukaan, niin he [poliisi] on tehneet päätöksen keskeyttää.

Migri ei ainakaan Twitterin ja nettisivujensa tiedotuksen mukaan ole tehnyt päätöstä, että maatietoa arvioitaisiin uudelleen. EIT:n tuomio ei liittynyt maatietoon vaan henkilökohtaisen vainon arvioon, ja vuosien takainen maatieto olisi muutenkin muinaishistoriaa, kun se on päivitetty moneen kertaan.

Lainaus
Kai Mykkänen
Mehän puhutaan siis vain yhdestä, kahdesta tapauksesta viikossa, joita muita kuin rikostaustaisia on Irakiin tänä vuonna palautettu.

Luvut eivät täsmää. Poliisi on ilmoituksensa mukaan palauttanut Irakiin tänä vuonna 42 ihmistä joista saattaen eli pakkopalautettuna vain 16. Kun rikollisten osuus on ollut poliisin mukaan noin puolet, muiden kuin rikollisten määrä on ollut paremminkin nolla viikossa, ei yksi tai kaksi.

Lainaus
Kai Mykkänen
Sanon sen myös, että se on mahdoton tilanne, että meillä pysyvästi olisi niin, että meillä ei Irakiin kielteisen päätöksen saaneita ei-rikostaustaisia palauteta. Koska sehän tarkoittaa sitä, että kannattaa tulla hakemaan millä taustalla tahansa, ja se tuhoaa tän järjestelmän.

Mutta juuri tuohan on tilanne.

Palautukset perustuvat nykyisellään vapaaehtoisuuteen, koska Suomella ei ole palautussopimusta. Muiden kuin rikoksista tuomittujen pakkopalautusten määrä on nolla tai lähellä sitä, kun taas laittomasti Suomeen jääneitä on tuhansia. Tarpeeksi kauan Suomessa oleskelleet saavat lopulta oleskeluluvan muilla perusteilla kuin suojelun takia.

Lainaus käyttäjältä: Kai Mykkänen
Meillä on kuitenkin kymmeniä miljoonia ihmisiä - vähintään - jotka Lähi-idässä ja Afrikassa ovat motiivilla lähteä Eurooppaan, mutta tää turvapaikkajärjestelmä voi palvella ainoastaan heitä, jotka on aidosti vainottuja, jotta se myös löytää heidät ja pystyy heitä suojelemaan.

Taas luvut pielessä. Suomessa oleskelulupaan oikeutettuja on Lähi-idässä ja Afrikassa vähintään nuo kymmenet miljoonat (mm. syyrialaiset), kun taas muuten vaan Eurooppaan haluavia onkin jo satoja miljoonia, joita heitäkään ei saataisi Suomesta pois.

On mahdoton yhtälö etsiä ja haalia Eurooppaan kaikki suojelua tarvitsevat, etenkin kun auttamisen kustannukset ovat täällä luokkaa satakertaiset. Jo pelkkä eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä maksaa moninkertaisesti enemmän kuin mitä Eurooppa sijoittaa pakolaisten auttamiseen muualla maailmassa.

Suojelua on tarjottava Euroopan ulkopuolella ja vain siellä, ei kuten Mykkänen esittää, että EU perustaisi ihmisten Eurooppaan haalimiseen turvapaikanhakukeskuksia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Ajatolloh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 237
 • Liked: 3004
Voisiko Ohisalot ja Veronikat äityä myös moittimaan Suomea koska täällä on myös kuollut irakilaisia toisten irakilaisten toimesta? Suomi ei siis ole onnistunut takamaan irakilaisten kuolemattomuutta edes Suomessa.

Lisäksi vihreät mammelit voisivat äimistellä sitä, miksi Suomi ei pysty takamaan sitä, että puistoissa saattaa naisihminen joutua ullatusseksin kohteeksi. (Vai onko se ehkä jopa tarkoitus eli toivottava ilmiö?)

Kyllä Suomi on nyt pahasti epäonnistunut ja EIT voisi vähän rökittää lisää.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241
Svenska Ylen uutisissa toimittaja Tom Kankkonen väitti, että Alia ampui Irakissa shiiamuslimien aseistettu ryhmä.

Alin tappajasta ei tiedetä muuta kuin tyttären omassa päässään kehittämiä tarinoita, ja jos Kaikkonen viittaa vuoden 2015 ampumistapaukseen, niin senkään tekijöistä ei kerrota eikä oleteta EIT:n päätöksessä mitään:

Lainaus käyttäjältä: EIT
In February 2015 there was an attempt to kill the applicant’s father by shooting him when he was leaving the Office with his driver.

Tytär taas ei ole erityisen luotettava taho. Ylen propagandadokkarissa Maahanmuuttovirasto kommentoi tyttären lausuntoa Aliin kohdistuvasta uhasta toteamalla, että "Kertomuksesi isäsi työn tuomasta uhasta ei sisällä tarkkoja yksityiskohtia. Tietosi hänen työtehtävistään ovat yleisiä, etkä tiedä, kuka isääsi uhkaa."

Mielenkiintoista sekin, että EIT:n tuomiossa esitetään faktana, että Alin tytär olisi yritetty kidnapata, mutta pakeni, kun taas Ylen dokkarissa tytär selittää haastattelijalle olleensa läsnä, kun hänen ystävänsä kidnapattiin, eikä Maahanmuuttovirasto siksi uskonut, että tytär olisi itse vaarassa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 641
 • Liked: 27543
Lainaus
Kai Mykkänen
Mehän puhutaan siis vain yhdestä, kahdesta tapauksesta viikossa, joita muita kuin rikostaustaisia on Irakiin tänä vuonna palautettu.

Luvut eivät täsmää. Poliisi on ilmoituksensa mukaan palauttanut Irakiin tänä vuonna 42 ihmistä joista saattaen eli pakkopalautettuna vain 16. Kun rikollisten osuus on ollut poliisin mukaan noin puolet, muiden kuin rikollisten määrä on ollut paremminkin nolla viikossa, ei yksi tai kaksi.

Muistaakseni oli vielä sellainen variaatio, että poliisi saattaa henkilön rajalle, eli lykkää useimmiten lentokoneeseen. Nämä ilmeisesti lasketaan poliisin maasta poistamiksi, eli palautetuiksi. Tämä selittäisi tuon eron saattaen palautettujen ja muuten vaan palautettujen kanssa. Kone tekee sitten välilaskun jossakin Euroopassa ja henkilö voi vapaasti lähteä huitelemaan minne huvittaa. Saksasta tuolla tavalla poistetut tulevat usein bumerangina takaisin.

Ainostaan poliisissa tietävät tarkalleen miten nuo prosessit menevät nykyään. Julkaistujen lukujen valossa on kuitenkin selvää, että ainoastaan murto-osa joutuu lähtemään muuten kuin vapaaehtoisesti. Ilmoitettuja lukuja tarkastellessa on selvää, että kaikkien valituskiemuroiden jälkeen tänne jäävien määrä (l. hyväksymisprosentti) on lähes 100%. Ohisalo haluaa jostakin käsittämättömästä syystä nostaa edelleen tänne jäävien määrää. Suomalaisten turvallisuudesta viis. Sitten Mykkänen vielä höpäjää, että jokin voi tuhota koko järjestelmän, kun se on ollut koko ajan pelkkää täystuhoa ja huijausta.
"Meidän on oltava valmiita huijaamaan, petkuttamaan, rikkomaan lakeja, salailemaan ja piilottamaan totuutta ... Meidän on kirjoitettava kielellä,
joka kylvää massojen keskuuteen vihaa, inhoa ja halveksuntaa niitä kohtaan, jotka ovat eri mieltä kuin me." - Vladimir Iljitš Lenin

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 205
 • Liked: 23351
 • antikomintern
Migri käy nyt sitten noin 500 tp-päätöstä uudelleen läpi tämän vapaaehtoista palaajaa koskevan EIT-ratkaisun vuoksi. Kaikilla viidelläsadalla on siis jo täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös, mutta nyt nämä Saddamin teurastajat ja muu kelpo väki saavat sitten taas kerran siimaa ja Migri pyytää näitä jättämään uuden hakemuksen, jos selvityksissä löytyy jotain EIT-tapauksen olosuhteisiin viittaavaa. Tätä loputonta hakemus- ja valitussirkustahan kaivattiinkin lisättäväksi. Migri tosin korostaa, ettei uusi hakemus takaa oleskelulupaa, mutta ongelma on näiden tosiasiallinen oleskelu ja vapaa liikkuvuus Suomen valtakunnan alueella noin ylipäätänsä, oleskeluluvalla tai ilman.

https://migri.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maahanmuuttovirasto-kay-lapi-noin-500-turvapaikkapaatosta
Lainaus
Maahanmuuttovirasto käy läpi noin 500 turvapaikkapäätöstä (22.11.2019)

Maahanmuuttovirasto käy läpi noin 500 viraston tekemää turvapaikkapäätöstä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 14.11. antaman ratkaisun takia. Tällä toimenpiteellä virasto haluaa varmistaa, että mahdolliset vastaavat tapaukset on tunnistettu.

– Otamme Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun erittäin vakavasti, minkä takia olemme päätyneet näihin toimenpiteisiin, sanoo ylijohtaja Jaana Vuorio.

Viraston selvityksen mukaan Suomessa on noin 500 hakijaa, jotka ovat saaneet täytäntöönpanokelpoisen kielteisen päätöksen ennen EIT:n ratkaisua, eli he odottavat maasta poistamista. Ryhmässä voi olla useita eri kansalaisuuksia.

Maahanmuuttovirasto käy läpi viraston tekemän turvapaikkapäätöksen ja varmistaa, että tapaus on käsitelty Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun edellyttämällä tavalla. Jos päätöksessä on EIT-ratkaisun kannalta huomioitavaa, hakijaa voidaan kehottaa tekemään uusintahakemus. Uusintahakemuksen tekeminen ei välttämättä tarkoita oleskelulupaa.

Ratkaisu huomioidaan kaikessa toiminnassa

Muilla hakijoilla turvapaikka-asia on vireillä Maahanmuuttovirastossa tai oikeusasteissa. Tällöin ratkaisu otetaan huomioon päätöksenteossa siellä missä se on käsiteltävänä. Palautuskiellon noudattaminen sitoo kaikkia viranomaisia.

Lähes kaikki kielteisen päätöksen saaneista hakijoista valittavat oikeusasteisiin. Lisäksi suuri osa hakijoista on tehnyt uusintahakemuksen. Uusintahakemus tarkoittaa kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta, jonka hakija tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen aiemmin tekemäänsä hakemukseen.

– Huomioimme ratkaisun kaikessa toiminnassamme. Uusintahakemusten käsittelyssä käydään läpi hakijan aiemmat Maahanmuuttoviraston tekemät päätökset ja tässä huomioidaan myös EIT:n ratkaisun keskeiset kysymykset, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Kansainvälisen suojelun tarve tunnistettava

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi 14.11.2019 langettavan päätöksen Suomelle turvapaikka-asiassa. Päätöksessään tuomioistuin katsoi, että Suomi oli rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 ja 3 artikloja. Ratkaisu koski Suomesta vuonna 2015 kansainvälistä suojelua hakenutta irakilaista turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto antoi turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen vuonna 2016, ja hallinto-oikeus hylkäsi hakijan valituksen. Hakija palasi avustetun paluun tuella marraskuussa 2017 kotimaahansa Irakiin, jossa hänen kerrottiin kuolleen. Myös korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen.

EIT kiinnitti päätöksessä huomiota riskiarviointiin, eli siihen, miten hakijalle aikaisemmin tapahtuneet asiat oli huomioitu tulevaisuuden uhan arvioinnissa. Lisäksi päätöksessä olisi pitänyt huomioida hakijan taustaan liittyvien yksittäisten seikkojen yhteisvaikutus.

Suomeen saapui vuonna 2015 noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2016 virasto teki 28 000 turvapaikkapäätöstä. Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen melko vähän. Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia on jätetty tänä vuonna alle 2 200.

– Maahanmuuttoviraston toimintaa on käyty viime vuosina tarkoin läpi, ja kehittämistyötä turvapaikkaprosessissa on tehty paljon erityisesti vuoden 2015 jälkeen. Jokaisessa tapauksessa meidän pitää varmuudella tunnistaa kansainvälistä suojelua tarvitseva hakija, mitä haluamme toimenpiteillä varmistaa, sanoo Vuorio.

Kni

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 245
 • Liked: 15784
Migri käy nyt sitten noin 500 tp-päätöstä uudelleen läpi tämän vapaaehtoista palaajaa koskevan EIT-ratkaisun vuoksi.

Toivottavasti myös myönteiset päätökset käydään uudelleen läpi. Hyvin todennäköisesti niissä on virheitä, mistä aiheutuu veronmaksajille aiheettomia kustannuksia.

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 939
 • Liked: 6040
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Uutinen 7.10.2019

Entä jos joku noista on palanneita? Perheenjäsen ottaa yhteyttä ja taas itketään kuinka on palautettu varmaan kuolemaan. Nyt hei oikeasti  :facepalm:
Lainaus
Mielenosoitukset vaativat 15 uutta kuolonuhria – Irakin levottomuuksissa kuollut yhteensä jo yli sata ihmistä

Irakin mielenosoituksissa kuoli maanantain vastaisena yönä 15 ihmistä lisää, kertovat poliisit ja lääkärit. Uusimmat uhrit nostavat levottomuuksissa kuolleiden määrän vähintään 110 ihmiseen.

Irakin sisäministeriön mukaan yli 6 000 ihmistä on loukkaantunut. Sisäministeriön mukaan kuolonuhreista kahdeksan on turvallisuusjoukkoja.

Irakilaiset lähtivät tiistaina kaduille osoittamaan mieltä Bagdadissa. Kansan raivo kohdistuu työttömyyteen, palveluihin ja Irakin johdon ja poliitikkojen keskuudessa rehottavaan korruptioon. Levottomuudet levisivät Bagdadista Etelä-Irakin shiiaenemmistöisiin kaupunkeihin.
....
Hallitus on luvannut tuettua asumista köyhille, työttömyysturvaa sekä koulutusohjelmia nuorille. Lisäksi viranomaiset ovat sanoneet, että kovia keinoja mielenosoittajia kohtaan käyttäneitä turvallisuusjoukkojen jäseniä rangaistaan.

Sisäministeriö kielsi hallituksen joukkojen ampuneen suoraan mielenosoittajia kohti. Viranomaiset ovat kuitenkin käyttäneet oikeita ammuksia kumiluotien sijaan alusta lähtien.
Aamulehti

On typeryyden huipentuma alkaa vouhottamaan kuolonuhrista kun ei tiedetä kaverin taustaa, missä tilanteessa henki on lähtenyt eikä edes sitä onko oikeasti kuollut. Suomi ei ole vastuussa muista kuin oman valtakunnan alueella olevista ja omista kansalaisistaan, kun sandaalit ovat koskettaneet kyseisen henkilön kotimaan hiekkaa ei Suomella ole asiassa enää mitään vastuuta.

Mitä taas tulee maan turvallisuusarvioihin niin turvallisempaa siellä on paikallisen olla kuin valkoisen länkkärin. Mutta jos sattuu olemaan työhistoriaa saddamin hallinnosta niin voi olla että aika moni ei tykkää kyseisestä hepusta, siis jos henki on oikeasti lähtenyt.

Sinänsä kyllä tämän hetken hallituksen toimet tässäkin asiassa satavat persujen laariin. Media uutisoi näyttävästi ja ihmiset miettivät vain lähinnä kiristyvää taloustilannetta ja sitä että kuinka valtio mieluummin huolehtii toisen maan kansalaisesta kuin omistaan.
I am not an employee of HP but I am an engineer @ HP Partner and I am share my knowledge from my own time.

ämpee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 151
 • Liked: 18734
Varmaan kuolemaan palannut tuottaa varmaa kuolemaa toisille varmaan kuolemaan palanneille.
https://yle.fi/uutiset/3-11083402
Lainaus käyttäjältä: YLE
Mediat: Irakin puolustusministeri nostanut väärin perustein tukia Ruotsista – työkyvyttömänä ollut mies suitsii nyt protesteja kovin ottein

Lainaus käyttäjältä: YLE
Mediatietojen mukaan Najah al-Shammari on käyttänyt Ruotsissa nimeä Najah al-Adeli.

Lainaus käyttäjältä: YLE
Irakin puolustusministeri Najah al-Shammari on nostanut asumistukea ja lapsilisiä Ruotsista, vaikka on muuttanut maasta, uutisoi ruotsalaislehti Expressen. (siirryt toiseen palveluun) Lehden tietojen mukaan sekä al-Shammaria että tämän vaimoa epäillään Ruotsissa törkeästä tukihuijauksesta, sillä nämä ovat nostaneet tukia, vaikka asuvat nykyisin Irakissa. Miestä epäillään lehden mukaan myös rekisterimerkintärikoksesta.

Mikäli Irakissa poliittinen tilanne jostain syystä muuttuu, on edessä taas nimen vaihto ja poistuminen varmasta kuolemasta takaisin Ruotsiin turvaan työkyvyttömyysrahoista nauttimaan.
Tosin silloin joutuu vanhat sotkut selvittelemään, mutta eiköhän Ruotsissakin anneta toiseudelle anteeksi kaikenlaista pientä.

Tässä tulee esille nykyisen "pakolaisuuden" koko kuva kaikessa karuudessaan.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 243
 • Liked: 3972
 • Sus siunatkoon
Perussuomalaiset kansanedustajat ja Suomen Uutiset selvittäneet taustoja, miten sisäministeri ja poliisi päättivät tuosta vain pistää stopin palautuksiin, paitsi rikoksista tuomituille.

Lainaus
Poliisiylijohtaja palaveerasi sisäministeri Ohisalon kanssa – turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin loppuivat kuin seinään

Suomen Uutiset pyrki selvittämään, missä menettelyssä ja kenen toimesta poliisi päätti keskeyttää turvapaikkaprosessissa tehtyjen maastapoistamispäätösten täytäntöönpanot. Vastauksia oli hankala saada. Muodollisesti kyseessä on Helsingin poliisin sisäisesti tekemä työnjohdollinen ratkaisu, josta ei ole olemassa kirjallista päätöstä.
Suomen Uutiset, 25.11.2019


Selvitys ei sinällään yllätä vaan vahvistaa mielikuvaa siitä, kuinka paljon Suomi nimistä laivaa ohjataan laittomasti tai olemassa olevista laeista huolimatta vähän niin kuin establisment kulloinkin määrää ja häärää. Jotenkin Rinteen uho unkarilaisille oikeusvaltioperiaatteesta saa jatkuvasti kornimpia muotoja Suomen oikeusvaltioperiaatteiden noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä.
"Kun faktoilla ei enää ole osalle äänestäjistä niin väliä, vaikeuksissa ovat Petteri Orpon kaltaiset sivistysporvarit." -- tähtitoimittaja Lauri Nurmi, Iltalehti

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 347
 • Liked: 10624
 >:(

Lainaus
KK 265/2019 vp  Kirjallinen kysymys Irakin kehitysavusta ja turvallisuusyhteistyön ehdollisuudesta

Miten hallitus aikoo edistää turvapaikanhakijoiden palautussopimuksen solmimista Irakin kanssa, 

onko Irakin kehitysavun ja/tai poliisi- ja poliisikoulutusyhteistyön jäädyttämistä harkittu, mikäli Irak ei suostu jatkossakaan vastaanottamaan oman maan kansalaisiaan, 

mihin toimenpiteisiin Suomi aikoo EU:ssa ryhtyä, jotta suuret Irakia rahoittavat maat, kuten Ruotsi ja Saksa, saadaan mukaan kehitysavun ehdollisuuteen ja 

miten lakia ja/tai toimintamalleja kehitetään, jotta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saadaan palautettua kotimaahansa nykyistä tehokkaammin? 


Helsingissä 25.10.2019
Heikki Vestman kok
Pauli Kiuru kok
Lainaus
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Suomeen on vuonna 2015 ja sen jälkeen saapunut yhteensä noin 25 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Vapaaehtoisen paluun kautta tänä ajanjaksona on Irakiin palannut noin 3400 irakilaista. Oleskeluluvan on saanut noin 6800 irakilaista. Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 3700 irakilaista. Vastaanottojärjestelmästä on vuonna 2015 ja sen jälkeen poistunut omatoimisesti noin 6400 irakilaista, todennäköisimmin Irakiin tai muualle Eurooppaan. 

Suomen tavoitteena on saada henkilöt, joilla ei ole maassa oleskeluun laillista perustetta, palaamaan kotimaahansa mahdollisimman nopeasti ja vapaaehtoisesti. Tähän ryhmään kuuluvat myös kielteisen, täytäntöönpanokelpoisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt. Myös muille EU maille vapaaehtoinen paluu on ensisijainen. Pääministeri Rinteen hallitusohjelmaan sisältyy tavoite lainsäädännön ja soveltamiskäytännön kehittämiseksi siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voisivat nykyistä joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella.

Hallitus pitää tärkeänä, että Suomi pystyy palauttamaan myös Irakiin ne henkilöt, joilla on kielteinen, täytäntöönpanokelpoinen turvapaikkapäätös. Turvapaikkamenettelyssä on kuitenkin aina otettava huomioon ehdoton palautuskielto. Palautuskielto sitoo kaikkia viranomaisia. Ehdoton palautuskielto on kirjattu mm. ulkomaalaislakiin, perustuslakiin, Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja EU:n perusoikeuskirjaan sekä Geneven pakolaissopimukseen. Palautuskielto määrää, että ketään ei saa lähettää maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Keskusteluissamme Irakin kanssa pidämme sekä poliittisella että virkamiestasolla esillä muuttoliikettä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan laatimista. Tavoitteena on muuttoliikettä laaja-alaisesti käsittelevä asiakirja, jossa katetaan myös kysymys laillista perustetta vailla maassa oleskelevan paluusta.

Hallitus jatkaa yhteisymmärryspöytäkirjan laatimisen edistämistä Irakin kanssa, mutta samalla kartoitetaan myös muita palautustavoitetta tukevia toimia. Tarkoituksena on joka tapauksessa saada aikaan toimivat käytännön järjestelyt palautusten järjestämiseksi. Kahdenvälisten keskustelujen ja toimien lisäksi hallitus tekee palauttamisen asiakokonaisuuteen liittyen myös yhteistyötä keskeisten EU-maiden kanssa. 

Suomi pyrkii aktiivisesti käymään neuvotteluja Irakin hallinnon kanssa ja vahvistamaan yhteistyötä Irakin kanssa laaja-alaisesti. Keskusteluja käydään sekä virkamiestasolla että ministereiden toimesta. Ulkoministeri Haavisto on tavannut Irakin ulkoministerin kahdesti syksyn 2019 aikana. Sisäministeriön kansliapäällikkö Salmi vieraili Bagdadissa helmikuussa 2019. Sisä- ja ulkoministeriö ovat pitäneet asiaa kumpikin esillä omia kanaviaan pitkin myös EU:ssa.

Suomen suurlähetystö aloittaa toimintansa Bagdadissa uudelleen lähes 29 vuoden tauon jälkeen loppuvuonna 2019. Suomen suurlähetystöllä, johon ollaan lähettämässä myös sisäministeriön hallinnonalalta virkamies, tulee olemaan keskeinen rooli neuvotteluiden edistämisessä. Diplomaattinen läsnäolo Irakissa parantaa mahdollisuuksia vahvistaa ja kehittää maiden välisiä suhteita laaja-alaisesti. Paluu- ja palautusyhteistyön osalta merkitystä on erityisesti sillä, että keskustelua ja neuvotteluja irakilaisten toimijoiden kanssa on mahdollista käydä nyt ilman katkoksia. Kansainväliset kokemukset osoittavat, että paluuyhteistyö on vastaanottavalle maalle lähes aina vaikeaa, mutta erityisen vaikeaa se on ilman luottamuksellisia suhteita, jotka muodostuvat vain ajan myötä.

EU:n ja Irakin välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus (PCA) antaa toimivat raamit EU:n ja Irakin yhteistyölle monella eri sektorilla. Sopimuksessa on myös muuttoliikettä koskevia määräyksiä, joiden mukaan osapuolet mm. sitoutuvat ottamaan vastaan toisen osapuolen pyynnöstä ja ilman lisämuodollisuuksia kansalaisensa, jotka eivät täytä voimassa olevia edellytyksiä päästä toisen osapuolen alueelle tai oleskella siellä. PCA-sopimuksen muuttoliikettä ja palautuksia koskevat kirjaukset ovat selkeitä ja niiden tehokas toimeenpano parantaisi nykytilannetta. Suomi on yhdessä saman mielisten maiden kanssa pitänyt esillä tarvetta jatkaa EU:n ja Irakin muuttoliikevuoropuhelua ja pitää takaisinottokysymyksiä esillä tässä vuoropuhelussa.

Ihmisten halukkuus palata kotimaahansa riippuu monesta eri tekijästä. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi maan turvallisuustilanne, peruspalveluiden saatavuus, henkilökohtaiset siteet maahan sekä tulevaisuudennäkymät. Irak on ilmaissut useita kertoja, että se ottaa vastaan vain vapaaehtoisesti palavia. Irakin turvallisuustilanne on parantunut Isisin sotilaallisen lyömisen jälkeen. Isisillä on kuitenkin edelleen Irakissa kannattajia ja mahdollisia jäseniä. Maassa on myös erilaisia muita terroristisia soluja. Maan poliittinen tilanne on viime viikkoina muuttunut epävakaammaksi. Laajat, lokakuun alussa puhjenneet mielenosoitukset ovat vaatineet tähän mennessä vähintään 250 kuolonuhria. Loukkaantuneiden määräksi arvioidaan lähes 15 000. Mielenosoittajat Irakin eri kaupungeissa vaativat hallitukselta toimia korruptiota vastaan sekä parempia peruspalveluita (mm. sähköä, puhdasta vettä) ja työpaikkoja. Mielenosoitukset heijastavat laajalle levinnyttä, kansalaisten taustasta riippumatonta tyytymättömyyttä.

Irakin jälleenrakennusprosessi on edennyt hyvin hitaasti. Vaikka Irak on luokiteltu ylemmän keskitulon maaksi, asuu n. viidesosa maan väestöstä köyhyydessä. Maassa on yhä n. 1.8 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja myös yli 200 000 pakolaista lähinnä Syyriasta.

Myös Irakin geopoliittinen asema ja Lähi-idän alueen lisääntyneet jännitteet heijastuvat Irakin sisäiseen vakauteen ja vaikuttavat ihmisten halukkuuteen palata kotimaahansa. Irakin demokraattisten instituutioiden vahvistaminen ja yhteiskunnan vakauttaminen ovat avainasemassa Irakin turvallisuuden parantamisessa sekä Isisin uuden nousun estämisessä. Irak tarvitsee tässä työssä edelleen tukea kansainväliseltä yhteisöltä ja Suomi haluaa jatkaa tämän työn tukemista. Suomi osallistuu turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön sekä tukee Irakin siviiliturvallisuussektorin kehitystä mm. osallistumalla EU:n-siviilikriisinhallintaoperaatioon. Rahallisesti merkittävä osa Suomen tukea kohdistuu vakauttamistoimiin YK:n kehitysohjelma UNDP:n vakauttamisrahaston kautta, miinojen ja räjähtämättömien ammusten raivaukseen kansainvälisten rahastojen kautta ja humanitaariseen apuun. Näillä toimilla Suomi vaikuttaa pakolaisten ja maan sisällä siirtymään joutuneiden turvallisen kotiinpaluun mahdollistamiseen ja siihen, ettei ihmisten tarvitsisi tulevaisuudessa jättää kotimaataan. Suomi valmistelee myös hanketta Irakin ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi ja hankkeita on myös suunnitteilla suomalaisten järjestöjen toimesta. Näillä pyritään tukemaan Irakin mahdollisuuksia luoda kansalaisilleen koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia. Hallitus ei pidä järkevänä politiikkana jäädyttää sellaista tukea ja sellaisia yhteistyömuotoja, joilla tähdätään maan elinolojen vakauttamiseen ja tulevien muuttoliikkeiden hallintaan. Tiedossa ei ole, että yksikään EU-maa harkitsisi Irak-tukensa ehdollistamista paluuyhteistyön vauhdittamiseksi.

Kehityspolitiikan päämääränä on köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen sekä ihmisoikeuksien toteutuminen. Pohjimmiltaan kaikki Suomen kehitysyhteistyö vaikuttaa myös muuttoliikkeiden perimmäisiin syihin. Taustatekijöihin vaikutetaan myös konfliktinehkäisyllä, kriisinhallinnalla, ilmastonmuutoksen torjunnalla ja kauppapolitiikalla. Kehitysavun tiukka ehdollistaminen rahoittajan omiin tavoitteisiin tuottaa harvoin toivottuja tuloksia. Kannustimia voidaan sen sijaan käyttää.

Suomen läsnäolon lisääminen Irakissa uudelleen avattavan Suomen suurlähetystön myötä tarjoaa myös mahdollisuuden edistää maiden välisiä kaupallis-taloudellisia suhteita. Mitä laaja-alaisemmin Suomi on mukana tukemassa Irakin kehitystä, sitä paremmat mahdollisuudet on käydä keskustelua myös haastavista aiheista. 

Poliisin toimenpiteet keskittyvät tällä hetkellä irakilaisten osalta rikokseen syyllistyneiden palauttamiseen. Poliisi pyrkii vakiinnuttamaan tähän liittyviä toimintamalleja Irakin viranomaisten kanssa, jotta paluuprosessista saataisiin toimiva ja mahdollisimman viivytyksetön. Keskeistä tässä toiminnassa on henkilöllisyyden selvittämiseen liittyvät toimet, koska valtaosalta palautettavista puuttuu voimassa oleva matkustusasiakirja. Poliisilla on tiivis ja jatkuva keskusteluyhteys Irakin Suomen suurlähetystön kanssa.

Helsingissä 19.11.2019
Sisäministeri Maria Ohisalo
Tietämättömyys on voimaa (1984)

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 833
 • Liked: 5153
Suomeen saapunut 25 000

Vapaaehtoisesti kuolemaan lähti 3400, Migriä jo onnistunut kusettamaan 6800, vastaanottokeskuksissa loisii 3700 ja karanneet 6400, eli yhteensä 20300.

25000 – 20300 = 4700. Missä he ovat ?  Mammojen hoidossa?
Torstaina 3.7.2014 pääministeri Fredrik Reinfeldt Almedalenisa maahanmuuttajista:
“…kiitos, että valitsitte Ruotsin...”

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 361
 • Liked: 2979
Suomeen saapunut 25 000

Vapaaehtoisesti kuolemaan lähti 3400, Migriä jo onnistunut kusettamaan 6800, vastaanottokeskuksissa loisii 3700 ja karanneet 6400, eli yhteensä 20300.

25000 – 20300 = 4700. Missä he ovat ?  Mammojen hoidossa?

Sivupersoonia. Ovat jo kotonaan Irakissa.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241

Lainaus
Martin Scheinin
Missä viipyvät hallituksen ehdotukset ulkomaalaislain korjaamiseksi? Edellisellä vaalikaudella tehdyt oikeusturvan tahalliset heikennykset ovat tikittävä aikapommi. Käytäntöjen korjaaminen EIT:n tuomion takia ei ratkaise ongelmia siellä missä oikeudenmenetyksiä koko ajan tapahtuu

Scheinin tai kukaan muukaan ei ole esittänyt saati osoittanut ensimmäistäkään viime hallituskaudella tehtyä lakimuutosta, jolla vaatisi perustellusti perumista EIT:n tuomion takia. Itse tuomiossa ei viitata sellaisiin, eikä ohjeisteta, miten kuolema olisi voitu estää prosessia muuttamalla. Ilmeisesti Suomen viranomaisten olisi vain pitänyt osata ennustaa tulevaisuus.

Scheinin ei myöskään pysty osoittamaan väittämiään "oikeudenmenetyksiä". Jos sellaisia "tapahtuu" Suomen turvapaikkakäytäntöjen seurauksena "koko ajan", niitä tapahtuu ihan jokaisessa EU-maassa kaiken aikaa, koska Suomen käytännöt ovat löysimmästä päästä. Muiden maiden tiukemmillakin käytännöillä (valitusajat, oikeusavustajien korvaukset jne.) on EU:n ja EIT:n hyväksyntä.

Luulisi että tähän mennessä olisi nähty EIT:n tuomion pilkku pilkulta läpikäyviä analyysejä siitä, mitä tuomiossa oikeasti sanottiin ja millaisia johtopäätöksiä siitä on vedettävä.

Vaan eipä näy. Esimerkiksi Pakolaisneuvonta on tyytynyt propagandatwiittailuun ja ympäripyöreisiin haastattelulausuntoihin, joissa ei vaadita vähempää kuin turvapaikkajärjestelmän uudistamista kaikilla tasoilla ja viranomaisten asenteiden muuttamista. "Oikeusoppineet" saavat valehdella valtamedian paraatipaikoilla Suomen turvapaikkapolitiikan tiukkuudesta, mutta hekään eivät perustele, miten tuomiosta voi vetää yhteyden vaadittuihin politiikkamuutoksiin. Koska eivät pysty.

Tuomiolla ei ollut yhteyttä tarjottuun oikeusapuun, oikeusavustajan palkkaan tai valitusajan pituuteen, joita hallitus myöhemmin muutti. Useammassa yhteydessä on otettu esille humanitaarisen suojelun kategorian poistaminen vuonna 2016 sillä ajatuksella, että muun suojelun ulkopuolelle jäädessään Alille olisi ehkä myönnetty oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Ensinnäkin kyseisiä oleskelulupia myönnettiin loppuaikoina enää harvoin, koska toissijaisen suojelun kategoriaa oli laajennettu humanitaarisen suojelun puolelle. Toiseksi, spekulointi on turhaa, koska humanitaarisen suojelun kategoria ei kuulu kansainvälisten sopimusten vaatimuksiin, joten EIT ei voisi edellyttää Suomelta sen uutta käyttöönottoa.

Jos varsinaisia analyysejä ei olekaan näkynyt, niin muuten valtamedia kyllä levittää EIT:n tuomiosta johdonmukaisesti tiettyjä viestejä ja käsityksiä, jotka ovat joko vääriä tai perustelemattomia.

Esimerkiksi Alin murhaa ei liitetty tuomiossa hänen väitettyyn vainoonsa. Vaikka kuolemaa käytetään tuomiossa rivien välissä argumenttina muulle sanotulle, siinä ei oteta kantaa, oliko kyse sittenkin vain sattumasta, väitettyyn vainoon liittymättömästä tapahtumaketjusta. Kaikesta päätellen Ali itse ei tuntenut oloaan uhatuksi, koska käveli Bagdadin kaduilla vielä pari viikkoa kantajan tädin kotiin tehdyn hyökkäyksen jälkeen.

Kommenteissa on tuomioon perustuen kyseenalaistettu myös vapaaehtoisen paluun vapaaehtoisuus. Osaksi kyse on semantiikasta, sillä on samantekevää, millä nimellä vapaaehtoista paluuta kutsutaan. Tässä yhteydessä mainittavaa on kuitenkin se, että EIT:n tuomiossa vapaaehtoisen Irakiin paluun ainoaksi vaihtoehdoksi esitetään pakkopalautus, vaikka muiden kuin rikollisten pakkopalautukset ovat loppuneet käytännössä jo vuosia sitten. On äärimmäisen epätodennäköistä joutua pakkopalautetuksi Suomesta Irakiin ilman rikostaustaa.

Epäilemättä Alin kuolemaa ei olisi tapahtunut, jos Suomi olisi lopettanut kaikki palautukset Irakiin, mutta EIT ei ole vaatinut sellaista. Lisäksi Suomi oli jo käytännössä lopettanut muiden kuin rikollisten pakkopalautukset. Poliisin kuvauksen perusteella tuhannet Irakiin palanneet turvapaikanhakijat kuten kuollut Alikin ovat olleet vapaaehtoisen paluun ohjelmaan osallistuneita. Vaihtoehtona olisi ollut jäädä Suomeen laittomaksi siirtolaiseksi, mikä on Suomen lepsun lainsäädännön (asunto, sosiaaliturva, koulu jne.) vuoksi houkuttelevampi vaihtoehto kuin olla laillisena turvapaikanhakijana monessa muussa EU-maassa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 641
 • Liked: 27543
Iltasanomat tänään:

Lainaus
Maahanmuuttovirasto tarkasti 300 turvapaikkapäätöstä – kymmenessä ilmeni puutteita

Turvapaikkapäätösten tarkastaminen oli seurausta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavasta päätöksestä.


Kymmenessä lainvoimaisessa turvapaikkapäätöksessä on ilmennyt merkityksellisiä puutteita, tiedottaa maahanmuuttovirasto Migri.
(…)

EIT katsoi päätöksessään, että Suomi rikkoi EIT:n artiklaa, jossa turvataan jokaisen oikeus elämään. Lisäksi Suomi rikkoi EIT:n mukaan kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kieltoa karkottaessaan turvapaikkaa hakeneen irakilaismiehen kotimaahansa vuonna 2017. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen.

Maahanmuuttovirasto on kehottanut kymmentä puutteelliseksi havaitun päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa tekemään uusintahakemuksen.

Samaan aikaan hallitus on jo lupaillut edellisestä hallituksesta lähtien (Orpo et alt.) työlupia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Samalla linjalla on nykyinenkin hallitus. Pojat ja tytöt minimoivat maasta poistettavien määrää, vaikka lähes kaikki asylantit voivat jäädä jo nytkin Suomeen nauttimaan veronmaksajien kustantamasta ilmaisesta elämästä ja asunnosta. Viidakkorumpu on tiedottanut nämä asiat lähtömaihin jo monta kertaa ja seuraus mahtaa olla?

Jokin aika sitten Saksassa tarkistettiin tuhansia turvapaikkapäätöksiä, joissa epäiltiin olevan puutteita. Tarkastuksessa ilmeni lukemattomia väärinkäytöksiä. Ei Suomessa vaan koskaan ikinä tällaista kai? Onko asiaa tutkittu täällä?

Saksa Sisäinen raportti

Turvapaikkapäätösten tarkistus osoitti pahoja puutteita

Sisäinen raportti kritisoi turvapaikkojen myöntämistä. Henkilöllisyyksiä selvitettiin kehnosti, lomailusta lähtömaassa ei tullut juurikaan seurauksia. Uhkana on, että näin tuetaan rikollisten klaanirakenteiden syntymistä.


Die Welt 15.5.2018 juttu saksaksi

(…)

2018-03-25 Saksa: Ongelmana Maahanmuuttovirasto - teeskenneltyä turvallisuutta

Suomessa pätevät pitkälti samanlaiset käytännöt kuin Saksassa. Ulkomaalaislaki määrää selvittämään turvapaikanhakijoiden kohdalla ovatko perusteet turvapaikalle rauenneet. Jos näin niin turvapaikka tulee lakkauttaa. En ole koskaan kuullut, että näin olisi käynyt, vaikka henkilö olisi julkisesti ilmoittanut lomailleensa kotimaassaan.

Miksi näin? Eikö lakeja tulekaan noudattaa? Saako niitä rikkoa miten huvittaa? Jos saa, niin milloin ja kuka? Kuinka laillista on hallituksen työlupien tarjoaminen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille?

Tuolla sektorilla perattavaa ja selvitettävää riittää, ja nimenomaan sillä suunnalla, miten suomalaisia viilataan tuolla systeemillä linssiin. Hallitusten linja taas näyttää pikemminkin olevan aivan päinvastainen ja ajavan suomalaisten upottamista suohon. Missä vaiheessa tilanne kääntyi näin päin ja näin pahasti suomalaisvihamieliseksi? Voiko äänestämällä sittenkin vaikuttaa asiaan?
« Viimeksi muokattu: 19.02.2020, 10:39:07 kirjoittanut akez »
"Meidän on oltava valmiita huijaamaan, petkuttamaan, rikkomaan lakeja, salailemaan ja piilottamaan totuutta ... Meidän on kirjoitettava kielellä,
joka kylvää massojen keskuuteen vihaa, inhoa ja halveksuntaa niitä kohtaan, jotka ovat eri mieltä kuin me." - Vladimir Iljitš Lenin

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241
Jokin aika sitten Saksassa tarkistettiin tuhansia turvapaikkapäätöksiä, joissa epäiltiin olevan puutteita. Tarkastuksessa ilmeni lukemattomia väärinkäytöksiä. Ei Suomessa vaan koskaan ikinä tällaista kai? Onko asiaa tutkittu täällä?

Ei ikinä.

Jos Migri olisi tutkinut, onko myönteisiä päätöksiä tehty liian löysin perustein, tapauksia olisi paljastunut helposti tuhansia. Tästähän vihjasi Migrin vuoden 2015 selvitys, jonka mukaan Suomi oli muista maista jyrkästi poiketen jakanut somaleille myönteisiä päätöksiä jopa 100 prosentin tasolla, mutta asia ei noussut koskaan julkiseen keskusteluun, eikä päätöksiä tietenkään peruttu. Tekivät vain joitain sisäisiä muutoksia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Kauhea Ihmismäinen Otus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 935
 • Liked: 1591
 • VKKHM eli Paheksuttavuuden Kuningasvärisuora
Muistanko oikein, että ko. tyyppi oli siis "kuulustelijana" Saddamin "tiedustelu"palvelussa? Saddamin aikana arviolta 250 000 ihmistä "hävisi" ja kidutus, teloitus, raiskaus, yms. oikeat ihmisoikeusrikokset olivat arkipäivää. Jos joku on ollut osa Saddamin "turvallisuus"palveluja, mikäköhän on todennäköisyys sille, että ko. henkilö ei ole millään tavalla ollut osallinen em. rikoksiin?

Miksi tämän henkilön mahdollista osallistumista rikoksiin ihmisyyttä vastaan ei ole tutkittu, ja miksi ainoa esillä oleva näkökulma on, että hän oli ihan puhdas uhri?

Ei tainnut olla sama ääni kellossa kun Mossad salamurhasi natseja 2. maailmansodan jälkeen eikä myöskään kun armenialaiset salamurhasivat turkkilaisia, jotka olivat järjestäneen kansanmurhan heitä vastaan 1. maailmansodan jälkeen.

Miksi kansainvälinen yhteisö ei muuten ole järjestänyt minkäänlaista kansainvälistä tuomioistuinta Lähi-Idän ihmisoikeusrikkomuksista viime vuosikymmeninä edes ISISin toiminanasta?
« Viimeksi muokattu: 19.02.2020, 12:12:27 kirjoittanut Kauhea Ihmismäinen Otus »
Pienetureiällinen lesbotransnainen

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241

Lainaus
Pakolaisneuvonta
HS:n jutussa viitataan myös EIT:n tuomion "järkyttyneeseen" vastaanottoon asiaa käsitelleissä tuomioistuimissa. On edelleen avoin kysymys, miten EIT:n tuomio otetaan jatkossa huomioon tuomioistuinten päätöksissä.

Kysymys on tosiaan avoin, koska EIT:n tuomio oli niin kehnosti muotoiltu ja perusteltu. Tuomiossa ei esitetä ainuttakaan korjausehdotusta tai -vaatimusta, vaan ilmeisesti Migrissä pitäisi jatkossa osata ennustaa tulevaisuutta.

Voi myös kysyä, oliko EIT:n tuomio yksinkertaisesti väärä. Irakilaismiehen tappajasta ei tiedetä mitään, joten kyse saattoi olla sattumasta tai jostain, mikä tapahtui paluun jälkeen. Jos mies koki itsensä turvattomaksi, niin miksi hän jäi Bagdadiin ja ilmeisesti vanhoille kotinurkilleen? Lisäksi tuomiossa lähdettiin virheellisestä oletuksesta, että vapaaehtoisen paluun ainoana vaihtoehtona olisi ollut pakkopalautus, vaikka pakkopalautukset Irakiin eivät toimi.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241

Lainaus
Martin Scheinin
Hyvä kun on selvitetty, ja eräitä kipeitä ongelmia korjataan. Mutta ne ovat jäävuoren huippu: turvapaikanhakijoiden oikeusturvan tarkoitukselliset heikennykset edellisellä vaalikaudella ovat johtaneet oikeudenmenetyksiin, joita mikään tuomioistuin ei korjaa. Laki pitää korjata

Scheinin tai kukaan muukaan ei ole osoittanut mitään yhteyttä edellisen vaalikauden lakimuutosten ja EIT:n tuomion tai Scheininin väittämien "oikeudenmenetysten" välillä.

EIT:n tuomio on ongelmallinen juuri siksi, että siinä ei viitata suoraan tai epäsuoraan yhteenkään lakiin, jota muuttamalla tuomio olisi voitu välttää. Suomen lait ja käytännöt ovat sitä paitsi tehtyjen vaatimattomien kiristysten jälkeenkin löysempiä kuin vertailumaissa EU-alueella (Ranska, Ruotsi jne.). Jos Suomella on jotain korjattavaa, ihan jokaisella EU-maalla on vielä enemmän korjattavaa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 666
 • Liked: 76241
Valtamedia jakaa anteliaasti ja täysin kyseenlaistamatta tilaa Amnestyn propagandalle:

Helsingin Sanomat: Amnesty arvostelee Suomea turvapaikkapolitiikasta ja translaista

MTV: Amnesty arvostelee Suomea turvapaikkapolitiikasta ja translaista: "Suomi tekee peruuttamattomia virheitä turvapaikkapäätöksissä"

Ilta-Sanomat: Amnesty International moittii Suomea: ”Peruuttamattomia virheitä”

Demokraatti: Amnesty moittii Suomea ihmisoikeuksia polkevasta translaista ja turvapaikkapolitiikasta

Lainaus
Maailman ihmisoikeustilanne vuonna 2019 – Suomi saa moitteet turvapaikkapolitiikasta ja translaista

Vuosi 2019 jää historiaan valtavista mielenosoituksista ja niiden väkivaltaisesta tukahduttamisesta ympäri maailman. Suomessa merkittäviä ihmisoikeusongelmia löytyi niin turvapaikkapolitiikasta kuin translaistakin.

Suomea moititaan turvapaikkakäytännöistä

Marraskuussa 2019 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) teki historiallisen päätöksen, jonka mukaan Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja. Päätös annettiin tilanteesta, jossa Suomi palautti Irakiin turvapaikanhakijan, joka surmattiin kolme viikkoa paluunsa jälkeen.

Ydinartiklat suojaavat oikeutta elämään ja kieltävät kidutuksen sekä epäinhimillisen kohtelun. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen katsottiin rikkoneen elämää suojelevaa artiklaa.

EIT puuttui Suomen turvapaikkapäätöksiin uudelleen helmikuussa 2020, kun se keskeytti irakilaisperheen palauttamisen Suomesta Irakiin.

Suomen turvapaikkalakeja ja -käytäntöjä heikennettiin systemaattisesti edellisen hallituskauden aikana. EIT:n päätös on osoitus turvapaikkajärjestelmän rapautumisesta. Vuonna 2019 turvapaikanhakijoiden oikeuksia kavennettiin entisestään, kun hallitus pyrki rajaamaan uusintahakemusten tekoa.

EIT:n päätös kertoo, että Suomi tekee peruuttamattomia virheitä turvapaikkapäätöksissä. Siksi tuntuu järjettömältä, että uusintahakemusten käsittelyä rajoitettiin. Se lisää merkittävästi riskiä palautuskiellon rikkomiseen ja heikentää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa”, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

EU:n arvot koetuksella

Suomen ongelmallinen turvapaikkapolitiikka on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa rajojen suojelu menee ihmishenkien pelastamisen edelle.

EU ei onnistunut luomaan järjestelmää, jossa vastuu turvapaikanhakijoista jaettaisiin jäsenmaiden kesken. Sen sijaan unioni jatkoi yhteistyötä Turkin ja Libyan kanssa, vaikka maiden vakavista ihmisoikeusloukkauksista on raportoitu laajasti.

Esimerkiksi Kreikan saarten pakolaisleirien kammottava tilanne on seurausta EU:n epäonnistuneesta turvapaikkapolitiikasta ja ihmisoikeuksien vastaisesta sopimuksesta Turkin kanssa. Leirit on mitoitettu 6000 ihmisille, mutta vuoden 2019 aikana määrä nousi 38 000 ihmiseen.
...
Amnesty 16.4.2020

Lainaus käyttäjältä: Amnesty
Marraskuussa 2019 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) teki historiallisen päätöksen, jonka mukaan Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja. Päätös annettiin tilanteesta, jossa Suomi palautti Irakiin turvapaikanhakijan, joka surmattiin kolme viikkoa paluunsa jälkeen.
...
Suomen turvapaikkalakeja ja -käytäntöjä heikennettiin systemaattisesti edellisen hallituskauden aikana. EIT:n päätös on osoitus turvapaikkajärjestelmän rapautumisesta. Vuonna 2019 turvapaikanhakijoiden oikeuksia kavennettiin entisestään, kun hallitus pyrki rajaamaan uusintahakemusten tekoa.

EIT ei tuomiossa edes vihjannut, että sen antamalla langettavalla tuomiolla olisi mitään yhteyttä Suomen turvapaikkalakeihin. Mikään muukaan taho ei ole osoittanut tällaista yhteyttä, ei myöskään Amnesty. Epätäsmälliseksi jääneestä tuomiotekstistä ei ylipäätään pysty päättelemään, millaisilla muutoksilla Suomi olisi voinut välttää langettavan tuomion.

Lainaus käyttäjältä: Amnesty
EIT:n päätös kertoo, että Suomi tekee peruuttamattomia virheitä turvapaikkapäätöksissä. Siksi tuntuu järjettömältä, että uusintahakemusten käsittelyä rajoitettiin. Se lisää merkittävästi riskiä palautuskiellon rikkomiseen ja heikentää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa”, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

EIT:n päätöksellä ei ollut suoraa eikä epäsuoraa yhteyttä uusintahakemuksien käsittelyyn. Irakissa surmattu turvapaikanhakija ei tehnyt uusintahakemusta vaan valitti Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden kielteisistä turvapaikkapäätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta valitusta ei otettu käsittelyyn.

EIT ei ole vaatinut Suomelta minkään turvapaikkalain lieventämistä. Suomen turvapaikkalait ovat pohjoismaisessakin vertailussa erittäin liberaaleja ja hyväksymisprosentit korkeita.

Lainaus käyttäjältä: Amnesty
EU ei onnistunut luomaan järjestelmää, jossa vastuu turvapaikanhakijoista jaettaisiin jäsenmaiden kesken.
...
Esimerkiksi Kreikan saarten pakolaisleirien kammottava tilanne on seurausta EU:n epäonnistuneesta turvapaikkapolitiikasta ja ihmisoikeuksien vastaisesta sopimuksesta Turkin kanssa. Leirit on mitoitettu 6000 ihmisille, mutta vuoden 2019 aikana määrä nousi 38 000 ihmiseen.

Kreikka on saanut leirien ja vastaanoton hoitamiseen viime vuosina apuna valtavasti resursseja ja miljardeja euroja, viimeksi nyt maaliskuussa 700 miljoonaa euroa (hulppeat 18 000 euroa per leiriläinen), joten leirien huonoissa olosuhteissa ei ole kyse EU:n turvapaikkapolitiikasta tai Turkin sopimuksesta vaan jostain ihan muusta.

Minusta vaikuttaa siltä, että oloja pidetään tarkoituksellisesti afrikkalaisiakin leirejä huonompina, jotta kammottavista leirioloista saadaan median kautta vipua federalistien vaatimaan EU-taakanjakojärjestelmään painostamiseen.
« Viimeksi muokattu: 16.04.2020, 10:55:33 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 641
 • Liked: 27543
Lainaus käyttäjältä: Amnesty
Esimerkiksi Kreikan saarten pakolaisleirien kammottava tilanne on seurausta EU:n epäonnistuneesta turvapaikkapolitiikasta ja ihmisoikeuksien vastaisesta sopimuksesta Turkin kanssa. Leirit on mitoitettu 6000 ihmisille, mutta vuoden 2019 aikana määrä nousi 38 000 ihmiseen.

Kreikka on saanut leirien ja vastaanoton hoitamiseen viime vuosina apuna valtavasti resursseja ja miljardeja euroja, viimeksi nyt maaliskuussa 700 miljoonaa euroa (hulppeat 18 000 euroa per leiriläinen), joten leirien huonoissa olosuhteissa ei ole kyse EU:n turvapaikkapolitiikasta tai Turkin sopimuksesta vaan jostain ihan muusta.

1960-70 -luvuilta lähtien Suomessa oli hyvin tavallista, että kokonaiset perheet lomailivat autoillen kotimassa majoittuen öiden ajaksi maan lukuisille leirintäalueille. Majoituspaikkana oli suurimmalla osalla teltta. Oli tavallista, että pieneen 4 hengen kupolitelttaan ahtautui koko perhe (lapsia useimmiten yli 2). Suurempia luksustelttoja oli vain varakkailla. Nekin olivat kehnompia, kuin asylanttien nykyiset teltat leireillä.

Kun noita Suomen leirintäalueiden alkeellisia oloja vertaa nykyisiin asyylihumpuukilla (useiden turvallisten maiden halki) reissaavien leireihin ja ilmaiseen muonitukseen, niin ne olot vasta olivatkin "kammottavia, epäinhimillisiä ja ihmisoikeuksien vastaisia". Niihin vietiin runsain joukoin vielä "hyvin haavoittuvassa asemassa olevia" ryhmiä, kuten lapsia. Ruoka tuli purkista ja valmistettiin retkikeittimellä. Juoksevaa vettä sai vain hanasta. Peseytyä piti järvessä. Näkkileipä oli tavanomaisin eväs. Kenelläkään ei silti juolahtanut päähän alkaa ulisemaan - oltiinhan kauan kaivatulla lomalla.

Nyt asyylihumpuukilla matkailevat majoitetaan kehitysmaavinkkelistä katsoen hienoille luksustason lomaleireille kaikkine ilmaisetuineen. Leirit ovat lomailijoiden mielestä ilmeinen menestystarina, sillä tulijamäärä kasvaa koko ajan. Jos leiri ja sen edut olisivat kehnot, niin poistuvia olisi enemmän kuin tulijoita. Tulijat voisivat jopa loppua kokonaan sanan levitessä.

Silti kuuluu jatkuva valitus. Tämäkin lähinnä länsimaisten ei-valtiollisten järjestöjen taholta, mikä on varsin outoa, ellei ymmärrä sitä, että tämä sakki toimii palkkarenkeinä, jotka saavat elantonsa tuosta (muuten ei rahoitusta Soros et alt.). Nyt nämä lomailijat pitäisi kuulemma jakaa vieläkin parempiin oloihin ympäri Eurooppaa, jossa heitä odottaisi jo ilmainen asunto täydellä elinikäisellä ylläpidolla.

"Ei ainakaan minun rahoillani", sanoisi tuohon täällä vielä normijärjissä oleva. Kaiken lisäksi nuo asiat voitaisiin hoitaa kustannustehokkaimmin ja ihmisoikeudet bipolaarisesti huomioiden siellä konfliktin lähialueella.

Eikö teitä siellä Amnestyssä hävetä enää yhtään mikään?

EDIT typo
« Viimeksi muokattu: 16.04.2020, 13:59:59 kirjoittanut akez »
"Meidän on oltava valmiita huijaamaan, petkuttamaan, rikkomaan lakeja, salailemaan ja piilottamaan totuutta ... Meidän on kirjoitettava kielellä,
joka kylvää massojen keskuuteen vihaa, inhoa ja halveksuntaa niitä kohtaan, jotka ovat eri mieltä kuin me." - Vladimir Iljitš Lenin

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 553
 • Liked: 867
Minä en todellakaan ymmärrä, millä logiikalla ainoastaan Suomi syyllistyi ihmisoikeusloukkaukseen palauttaessaan Irakilaisen kotimaahansa jossa hän kuoli sitten myöhemmin?
Eikö se ole ihan maalaisjärjellä ja loogisesti ajateltuna, täysin Irakin hallituksen tekemä ihmisoikeusloukkaus?

Ja miksei tuo koskaan toimi käänteisesti? Kun jotkut turvapaikanhakijat tappavat ja raiskaavat, siitä voisi vastaavasti syyttää niitä lähtömaita ihmisoikeusloukkauksista?
« Viimeksi muokattu: 18.04.2020, 21:05:36 kirjoittanut Näkkileipä »
Sananvapaus kuuluu kaikille, eikä vain niille jotka ovat kanssani kaikesta samaa mieltä.

Vaniljaihminen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 669
 • Liked: 7279
 • ...ääni kun on, nyt Kansanradion!
^ Tyypillistä toimintaa näille ihmisoikeusaktivistijärjestöille on lisäksi se, että heitä ei tunnu ylipäänsä kiinnostavan se naisiin ja lapsiin kohdistuva väkivalta, jota heidän tavallisimmat suojattinsa tekevät. Oulun raiskausringistä ilmoittivat tavalliset kansalaiset, ei mikään kuukausilahjoituksilla elävä vallanhimoinen klikki.

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 347
 • Liked: 10624
Lainaus
KRP aloittanut esitutkinnan EIT:n langettavaan päätökseen johtaneessa asiassa

22.04.2020 klo 18.13 Keskusrikospoliisi

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen. EIT antoi langettavan päätöksen Suomea koskevassa ihmisoikeusvalitusasiassa 14.11.2019.

EIT:n ratkaistavaksi viedyssä asiassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. EIT:n käsittelyä pyysi kuolleeksi väitetyn henkilön lähiomainen, joka kertoi Suomen menettelyn ja omaisen kohtalon aiheuttaneen hänelle huomattavaa kärsimystä.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedonhankintaa asiaan liittyen ja muun muassa Irakista on saatu vastaus sinne lähetettyyn oikeusapupyyntöön. Asiassa on suoritettu kuulusteluja ja yksi henkilö on pidätetty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista.

Asiassa on tehty yhteistyötä Valtakunnansyyttäjän toimiston kanssa.
Tietämättömyys on voimaa (1984)

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 189
 • Liked: 9597
^Muistin virkistämiseksi:

Sisäministeri Ohisalo: EIT:n tuomio on vakava viesti – Suomen on otettava turvapaikkaprosessit tosissaan

Lainaus
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Suomi loukkasi ihmisoikeussopimusta, kun karkotti irakilaismiehen vuonna 2017. Mies ammuttiin pian palautuksen jälkeen.

isäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoo, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) langettava tuomio on erittäin vakava viesti siitä, että Suomessa pitää todella ottaa tosissaan se, että turvapaikkaprosessi on kunnossa. EIT totesi tänään julkaistussa päätöksessä, että Suomi loukkasi ihmisoikeussopimusta karkottaessaan irakilaismiehen vuonna 2017. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen. EIT määräsi Suomen valtion maksamaan 20 000 euroa korvauksia miehen tyttärelle, joka vei jutun ihmisoikeustuomioistuimeen.

– Ihan jokaisen ihmisen, joka turvapaikkaa hakee Suomesta, on saatava ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia kunnioittava ja tietysti myös sujuva käsittely. Meidän tehtävä on varmistaa, että tällaista ei pääse enää tapahtumaan, Ohisalo sanoi eduskunnassa.

Ohisalo totesi, että Suomea sitoo perustuslakiin kirjattu palautuskielto. Turvapaikanhakijoita ei saa palauttaa, jos on sellainen riski, että he joutuvat kuoleman tai kidutuksen vaaraan. Bagdadissa ammuttu mies oli Ohisalon mukaan palannut vapaaehtoisesti. Vapaaehtoinen paluu on Suomen ensisijainen palautuskeino, jota myös tuetaan. Ohisalon mukaan hallitusohjelmassa on uudistuksia turvapaikkaprosesseihin. Esimerkiksi oikeusministeriö vie oikeusapu-uudistusta eteenpäin. Se tuodaan keväällä eduskuntaan.

– Käytännössä tuodaan lisää apua turvapaikkaprosessiin näille ihmisille.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4767348/Sisaministeri+Ohisalo+EITn+tuomio+on+vakava+viestiSuomen+on+otettava+turvapaikkaprosessit+tosissaan

Ei päivää ilman syytä erota...  8)
Korona on jossain toisella planeetalla. Ei sellaista voi sattua koivun ja tähden alla.

kivimies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 678
 • Liked: 7311
^^
Aika moni sanoi EIT:n tuomion jälkeen, että miksei Suomi kyseenalaistanut tuota "näyttöä" irakilaisen kuolemasta.

Miksi poliisi käynnistää tutkinnan vasta nyt sen jälkeen, kun tietyt tahot ovat jo saaneet poliittisen hyödyn tuosta "kuolemasta". No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Im memoriam: Tommie Lindh 2001-2020

Penan kaveri Eki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 778
 • Liked: 868
 • Impivaarana 56 maata ja päälle 200 kaupunkia
Lainaus
KRP aloittanut esitutkinnan EIT:n langettavaan päätökseen johtaneessa asiassa

...
Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen.
...
Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

Törkeään petokseen lienee syyllistynyt kai keissin kantaja. Mutta kuka on ollut kantajan oikeudellinen avustaja?


Lainaus
Valituksen EIT:lle oli tehnyt Alin tytär Noor, joka myös sai Suomelta käännytyspäätöksen vuonna 2016. Maahanmuuttovirasto perusteli Noorin käännytyspäätöstä muun muassa sillä, että hänen äitinsä ja isänsä muodostaisivat Noorille ja hänen tyttärilleen Irakissa turvaverkoston.

EIT tuomitsi Suomen maksamaan Noorille 20 000 euron korvaukset isänsä kohtelun aiheuttamasta kärsimyksestä.

https://yle.fi/uutiset/3-11068247
« Viimeksi muokattu: 22.04.2020, 18:58:32 kirjoittanut Penan kaveri Eki »
Adele Kottarainen: Pirun raskasta tää jatkuva vahtiminen ja oikeassa oleminen.

Tagit: