Kirjoittaja Aihe: 2019-11-14 EIT: Suomi loukkasi ihmisoikeussopimusta karkottaessaan irakilaisen  (Luettu 24293 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 711
 • Liked: 67765
On hyvä muistaa, että palautuskielto koskee myös rikoksentekijän palauttamista kotimaahansa, jos hän voi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi, vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo tviittaa.

Veronika Honkasalo on jakanut alta löytyvän Helsingin Sanomien jutun. Siinä kerrotaan, ettei päätöksellä keskeyttää pakkopalautukset Irakiin ole käytännön vaikutuksia toistaiseksi, koska palautuksia ei ole suunniteltu lähiviikoille.

Palautuskielto koskee erottelematta myös rikollisia, jos ehdot täyttyvät. Poliisi olisi voinut paremminkin ilmoittaa keskeyttävänsä rikollisten palautukset, sillä sehän ei tee tavallisten kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia Irakiin, vaikka jostain syystä antaa ymmärtää tekevänsä.

Lisäksi poliisilla ei ole asiassa kompetenssia itsenäisiin päätöksiin. Sehän tästä puuttuisi, että kaiken maailman paaterot saati yksittäiset poliisimiehet tekisivät korkeimpana oikeusasteena käännytyspäätökset oman mielensä mukaan.

Onkin erikoista, miksi poliisi julkisti tällaisen linjauksen, etenkin kun EIT:n päätös ei koskenut poliisin toimintaa. Tuen osoitus sisäministeri Ohisalolle?

Lainaus
Poliisin mukaan palautustilannetta selvitetään myös muiden maiden osalta. Päätöksen takana on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antama langettava päätös, joka koski Irakiin palautetun ja siellä surmatun miehen tapausta.

Kuten poliisi ja sisäministeriö varsin hyvin tietävät, muut EIT:n ja samojen kansainvälisten sopimusten alaiset EU-maat pyrkivät tekemään palautuksia, mutta Irakin viranomaiset haraavat vastaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 711
 • Liked: 67765
Luulisi että tähän mennessä olisi nähty EIT:n tuomion pilkku pilkulta läpikäyviä analyysejä siitä, mitä tuomiossa oikeasti sanottiin ja millaisia johtopäätöksiä siitä on vedettävä.

Vaan eipä näy. Esimerkiksi Pakolaisneuvonta on tyytynyt propagandatwiittailuun ja ympäripyöreisiin haastattelulausuntoihin, joissa ei vaadita vähempää kuin turvapaikkajärjestelmän uudistamista kaikilla tasoilla ja viranomaisten asenteiden muuttamista. "Oikeusoppineet" saavat valehdella valtamedian paraatipaikoilla Suomen turvapaikkapolitiikan tiukkuudesta, mutta hekään eivät perustele, miten tuomiosta voi vetää yhteyden vaadittuihin politiikkamuutoksiin. Koska eivät pysty.

Tuomiolla ei ollut yhteyttä tarjottuun oikeusapuun, oikeusavustajan palkkaan tai valitusajan pituuteen, joita hallitus myöhemmin muutti. Useammassa yhteydessä on otettu esille humanitaarisen suojelun kategorian poistaminen vuonna 2016 sillä ajatuksella, että muun suojelun ulkopuolelle jäädessään Alille olisi ehkä myönnetty oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Ensinnäkin kyseisiä oleskelulupia myönnettiin loppuaikoina enää harvoin, koska toissijaisen suojelun kategoriaa oli laajennettu humanitaarisen suojelun puolelle. Toiseksi, spekulointi on turhaa, koska humanitaarisen suojelun kategoria ei kuulu kansainvälisten sopimusten vaatimuksiin, joten EIT ei voisi edellyttää Suomelta sen uutta käyttöönottoa.

Jos varsinaisia analyysejä ei olekaan näkynyt, niin muuten valtamedia kyllä levittää EIT:n tuomiosta johdonmukaisesti tiettyjä viestejä ja käsityksiä, jotka ovat joko vääriä tai perustelemattomia.

Esimerkiksi Alin murhaa ei liitetty tuomiossa hänen väitettyyn vainoonsa. Vaikka kuolemaa käytetään tuomiossa rivien välissä argumenttina muulle sanotulle, siinä ei oteta kantaa, oliko kyse sittenkin vain sattumasta, väitettyyn vainoon liittymättömästä tapahtumaketjusta. Kaikesta päätellen Ali itse ei tuntenut oloaan uhatuksi, koska käveli Bagdadin kaduilla vielä pari viikkoa kantajan tädin kotiin tehdyn hyökkäyksen jälkeen.

Kommenteissa on tuomioon perustuen kyseenalaistettu myös vapaaehtoisen paluun vapaaehtoisuus. Osaksi kyse on semantiikasta, sillä on samantekevää, millä nimellä vapaaehtoista paluuta kutsutaan. Tässä yhteydessä mainittavaa on kuitenkin se, että EIT:n tuomiossa vapaaehtoisen Irakiin paluun ainoaksi vaihtoehdoksi esitetään pakkopalautus, vaikka muiden kuin rikollisten pakkopalautukset ovat loppuneet käytännössä jo vuosia sitten. On äärimmäisen epätodennäköistä joutua pakkopalautetuksi Suomesta Irakiin ilman rikostaustaa.

Tässä tyypillinen aihetta käsittelevä uutinen tältä aamulta:

Lainaus
Suomi ei myöntänyt turvapaikkaa, mies ammuttiin Irakissa – kansanedustaja varoittaa: "Järjestelmämme on tilanteessa, johon ei voi luottaa"

[...]

Kyllönen: Muutoksia järjestelmässä, laissa ja asenteissa

– Kyllähän tämä herättää surun ja huolen siitä, että järjestelmämme on tällä hetkellä tilanteessa, johon ei voi luottaa. Se ei toimi sen perustuslain mukaan, johon olemme sitoutuneet, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen aamun Huomenta Suomessa.

– Totta kai taustalla on muutoksia meidän järjestelmässä, muutoksia meidän lainsäädännössä ja muutoksia meidän arvopohjassa ja keskustelupohjassa, millä tavalla maahanmuuttoon, pakolaisuuteen ja turvapaikanhakijoihin yleisesti suhtaudutaan.
MTV 19.11.2019

Mikään tuomiossa ei viitannut Kyllösen nimeämiin muutoksiin tuomion syynä. Kyllönen antaa tuossa ymmärtää, että viranomaiset rikkovat tahallaan lakia, ja että se on järjestelmällistä. Aika hurjaa väittää Suomen toimivan perustuslain vastaisesti, etenkin kun Maahanmuuttoviraston edustajan mukaan vastaavissa tapauksissa myönnetään nykyisin oleskelulupa.

Lainaus käyttäjältä: MTV
Merja Kyllönen haluaisi nähdä paitsi turvapaikkajärjestelmässä myös yleisessä ilmapiirissä muutosta.

– Mitä meidän pitäisi pystyä tekemään, on varmistaa, että viranhaltijatkin uskaltavat tehdä ratkaisuja myöskin inhimilliseltä pohjalta. Jos katsotaan surmatun ihmisen taustaa, niin kyllähän siinä on elementtejä, joista humanitaarisen suojelun elementit voi katsoa täyttyväksi. Mutta niin kuin sanottiin, jälkiviisaus on parasta viisautta.

Suomen järjestelmä on jo viety tältä osin äärimmilleen, kun myönteiseen päätökseen tarvitaan vain yhden tutkijan lausunto, kun taas kielteiseen tarvitaan kaksi kielteistä lausuntoa. Esimerkiksi Alin tapauksessa oli ilmeisesti kertynyt hallinto-oikeuden päätös ja KHO:n tutkimattajättämispäätös mukaan lukien jo viisi kielteistä arviota.

Suomi onkin turvapaikanhakijoiden hyväksymisprosenteissa EU:n helppojen maiden joukossa. Suomessa irakilaisten hyväksymisprosentti oli viime vuonna kaksinkertainen Ruotsiin verrattuna. Tanskassa hyväksymisprosentti oli pyöreä 0.
« Viimeksi muokattu: 19.11.2019, 14:48:56 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Eisernes Kreuz

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 806
 • Liked: 22953
 • Paalutetaan sananvapaus!
Jos alettaisiin vaatia käytännössä täydellistä varmuutta siitä, että tp-hakija ei kotimaahan palatessaan saisi joutua minkäänlaiseen vaaraan, tuo varmuus olisi mahdollista saavuttaa ainoastaan myöntämällä kaikille hakijoille turvapaikka.

Ei sisäministerin salkku sattumalta vihreille mennyt. Tämä lienee pelkkä alkusoitto pyrkimyksille maksimoida myönteisten turvapaikkapäätösten määrä.
There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.
- Idi Amin, diktaattori

RiP

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 236
 • Liked: 708
Jos alettaisiin vaatia käytännössä täydellistä varmuutta siitä, että tp-hakija ei kotimaahan palatessaan saisi joutua minkäänlaiseen vaaraan, tuo varmuus olisi mahdollista saavuttaa ainoastaan myöntämällä kaikille hakijoille turvapaikka.

Tuo tarkoittaa sitä, kun turvapaikka on myönnetty Suomessa, ei hakija saa joutua Suomessa minkäänlaiseen vaaraan. Olisihan se edesvastuutonta, että on vaara siellä ja on vaara täällä. Siksi hakijalle on taattava täysin vaaraton turvapaikka Suomessa. Tuo tietenkin tarkoittaa sitä, että hakijan turvallisuus on laitettava suomalaisten turvallisuuden edelle, sillä suomalaisille ei taata missään eikä taatusti tulla takaamaan millään lailla koskaan vaaratonta elämistä Suomessa eikä muuallakaan maailmalla.
RiP: "Turha täällä on kenenkään ruveta lainavartalossaan hillumaan."

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 711
 • Liked: 67765
Maikkarin Huomenta Suomessa haastateltavina Marjo Kyllönen ja Kai Mykkänen.

Ja eihän Mykkänen olisi Mykkänen ilman luovaa käsitystä faktoista.

Lainaus
Kai Mykkänen
Niin mä ymmärrän, että tässä tilanteessa kun maatietoa arvioidaan uudelleen Migrin ilmoituksen mukaan, niin he [poliisi] on tehneet päätöksen keskeyttää.

Migri ei ainakaan Twitterin ja nettisivujensa tiedotuksen mukaan ole tehnyt päätöstä, että maatietoa arvioitaisiin uudelleen. EIT:n tuomio ei liittynyt maatietoon vaan henkilökohtaisen vainon arvioon, ja vuosien takainen maatieto olisi muutenkin muinaishistoriaa, kun se on päivitetty moneen kertaan.

Lainaus
Kai Mykkänen
Mehän puhutaan siis vain yhdestä, kahdesta tapauksesta viikossa, joita muita kuin rikostaustaisia on Irakiin tänä vuonna palautettu.

Luvut eivät täsmää. Poliisi on ilmoituksensa mukaan palauttanut Irakiin tänä vuonna 42 ihmistä joista saattaen eli pakkopalautettuna vain 16. Kun rikollisten osuus on ollut poliisin mukaan noin puolet, muiden kuin rikollisten määrä on ollut paremminkin nolla viikossa, ei yksi tai kaksi.

Lainaus
Kai Mykkänen
Sanon sen myös, että se on mahdoton tilanne, että meillä pysyvästi olisi niin, että meillä ei Irakiin kielteisen päätöksen saaneita ei-rikostaustaisia palauteta. Koska sehän tarkoittaa sitä, että kannattaa tulla hakemaan millä taustalla tahansa, ja se tuhoaa tän järjestelmän.

Mutta juuri tuohan on tilanne.

Palautukset perustuvat nykyisellään vapaaehtoisuuteen, koska Suomella ei ole palautussopimusta. Muiden kuin rikoksista tuomittujen pakkopalautusten määrä on nolla tai lähellä sitä, kun taas laittomasti Suomeen jääneitä on tuhansia. Tarpeeksi kauan Suomessa oleskelleet saavat lopulta oleskeluluvan muilla perusteilla kuin suojelun takia.

Lainaus käyttäjältä: Kai Mykkänen
Meillä on kuitenkin kymmeniä miljoonia ihmisiä - vähintään - jotka Lähi-idässä ja Afrikassa ovat motiivilla lähteä Eurooppaan, mutta tää turvapaikkajärjestelmä voi palvella ainoastaan heitä, jotka on aidosti vainottuja, jotta se myös löytää heidät ja pystyy heitä suojelemaan.

Taas luvut pielessä. Suomessa oleskelulupaan oikeutettuja on Lähi-idässä ja Afrikassa vähintään nuo kymmenet miljoonat (mm. syyrialaiset), kun taas muuten vaan Eurooppaan haluavia onkin jo satoja miljoonia, joita heitäkään ei saataisi Suomesta pois.

On mahdoton yhtälö etsiä ja haalia Eurooppaan kaikki suojelua tarvitsevat, etenkin kun auttamisen kustannukset ovat täällä luokkaa satakertaiset. Jo pelkkä eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä maksaa moninkertaisesti enemmän kuin mitä Eurooppa sijoittaa pakolaisten auttamiseen muualla maailmassa.

Suojelua on tarjottava Euroopan ulkopuolella ja vain siellä, ei kuten Mykkänen esittää, että EU perustaisi ihmisten Eurooppaan haalimiseen turvapaikanhakukeskuksia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Ajatolloh

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 483
 • Liked: 811
Voisiko Ohisalot ja Veronikat äityä myös moittimaan Suomea koska täällä on myös kuollut irakilaisia toisten irakilaisten toimesta? Suomi ei siis ole onnistunut takamaan irakilaisten kuolemattomuutta edes Suomessa.

Lisäksi vihreät mammelit voisivat äimistellä sitä, miksi Suomi ei pysty takamaan sitä, että puistoissa saattaa naisihminen joutua ullatusseksin kohteeksi. (Vai onko se ehkä jopa tarkoitus eli toivottava ilmiö?)

Kyllä Suomi on nyt pahasti epäonnistunut ja EIT voisi vähän rökittää lisää.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 711
 • Liked: 67765
Svenska Ylen uutisissa toimittaja Tom Kankkonen väitti, että Alia ampui Irakissa shiiamuslimien aseistettu ryhmä.

Alin tappajasta ei tiedetä muuta kuin tyttären omassa päässään kehittämiä tarinoita, ja jos Kaikkonen viittaa vuoden 2015 ampumistapaukseen, niin senkään tekijöistä ei kerrota eikä oleteta EIT:n päätöksessä mitään:

Lainaus käyttäjältä: EIT
In February 2015 there was an attempt to kill the applicant’s father by shooting him when he was leaving the Office with his driver.

Tytär taas ei ole erityisen luotettava taho. Ylen propagandadokkarissa Maahanmuuttovirasto kommentoi tyttären lausuntoa Aliin kohdistuvasta uhasta toteamalla, että "Kertomuksesi isäsi työn tuomasta uhasta ei sisällä tarkkoja yksityiskohtia. Tietosi hänen työtehtävistään ovat yleisiä, etkä tiedä, kuka isääsi uhkaa."

Mielenkiintoista sekin, että EIT:n tuomiossa esitetään faktana, että Alin tytär olisi yritetty kidnapata, mutta pakeni, kun taas Ylen dokkarissa tytär selittää haastattelijalle olleensa läsnä, kun hänen ystävänsä kidnapattiin, eikä Maahanmuuttovirasto siksi uskonut, että tytär olisi itse vaarassa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 133
 • Liked: 23574
Lainaus
Kai Mykkänen
Mehän puhutaan siis vain yhdestä, kahdesta tapauksesta viikossa, joita muita kuin rikostaustaisia on Irakiin tänä vuonna palautettu.

Luvut eivät täsmää. Poliisi on ilmoituksensa mukaan palauttanut Irakiin tänä vuonna 42 ihmistä joista saattaen eli pakkopalautettuna vain 16. Kun rikollisten osuus on ollut poliisin mukaan noin puolet, muiden kuin rikollisten määrä on ollut paremminkin nolla viikossa, ei yksi tai kaksi.

Muistaakseni oli vielä sellainen variaatio, että poliisi saattaa henkilön rajalle, eli lykkää useimmiten lentokoneeseen. Nämä ilmeisesti lasketaan poliisin maasta poistamiksi, eli palautetuiksi. Tämä selittäisi tuon eron saattaen palautettujen ja muuten vaan palautettujen kanssa. Kone tekee sitten välilaskun jossakin Euroopassa ja henkilö voi vapaasti lähteä huitelemaan minne huvittaa. Saksasta tuolla tavalla poistetut tulevat usein bumerangina takaisin.

Ainostaan poliisissa tietävät tarkalleen miten nuo prosessit menevät nykyään. Julkaistujen lukujen valossa on kuitenkin selvää, että ainoastaan murto-osa joutuu lähtemään muuten kuin vapaaehtoisesti. Ilmoitettuja lukuja tarkastellessa on selvää, että kaikkien valituskiemuroiden jälkeen tänne jäävien määrä (l. hyväksymisprosentti) on lähes 100%. Ohisalo haluaa jostakin käsittämättömästä syystä nostaa edelleen tänne jäävien määrää. Suomalaisten turvallisuudesta viis. Sitten Mykkänen vielä höpäjää, että jokin voi tuhota koko järjestelmän, kun se on ollut koko ajan pelkkää täystuhoa ja huijausta.

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 934
 • Liked: 21364
 • antikomintern
Migri käy nyt sitten noin 500 tp-päätöstä uudelleen läpi tämän vapaaehtoista palaajaa koskevan EIT-ratkaisun vuoksi. Kaikilla viidelläsadalla on siis jo täytäntöönpanokelpoinen maastapoistamispäätös, mutta nyt nämä Saddamin teurastajat ja muu kelpo väki saavat sitten taas kerran siimaa ja Migri pyytää näitä jättämään uuden hakemuksen, jos selvityksissä löytyy jotain EIT-tapauksen olosuhteisiin viittaavaa. Tätä loputonta hakemus- ja valitussirkustahan kaivattiinkin lisättäväksi. Migri tosin korostaa, ettei uusi hakemus takaa oleskelulupaa, mutta ongelma on näiden tosiasiallinen oleskelu ja vapaa liikkuvuus Suomen valtakunnan alueella noin ylipäätänsä, oleskeluluvalla tai ilman.

https://migri.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maahanmuuttovirasto-kay-lapi-noin-500-turvapaikkapaatosta
Lainaus
Maahanmuuttovirasto käy läpi noin 500 turvapaikkapäätöstä (22.11.2019)

Maahanmuuttovirasto käy läpi noin 500 viraston tekemää turvapaikkapäätöstä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 14.11. antaman ratkaisun takia. Tällä toimenpiteellä virasto haluaa varmistaa, että mahdolliset vastaavat tapaukset on tunnistettu.

– Otamme Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun erittäin vakavasti, minkä takia olemme päätyneet näihin toimenpiteisiin, sanoo ylijohtaja Jaana Vuorio.

Viraston selvityksen mukaan Suomessa on noin 500 hakijaa, jotka ovat saaneet täytäntöönpanokelpoisen kielteisen päätöksen ennen EIT:n ratkaisua, eli he odottavat maasta poistamista. Ryhmässä voi olla useita eri kansalaisuuksia.

Maahanmuuttovirasto käy läpi viraston tekemän turvapaikkapäätöksen ja varmistaa, että tapaus on käsitelty Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun edellyttämällä tavalla. Jos päätöksessä on EIT-ratkaisun kannalta huomioitavaa, hakijaa voidaan kehottaa tekemään uusintahakemus. Uusintahakemuksen tekeminen ei välttämättä tarkoita oleskelulupaa.

Ratkaisu huomioidaan kaikessa toiminnassa

Muilla hakijoilla turvapaikka-asia on vireillä Maahanmuuttovirastossa tai oikeusasteissa. Tällöin ratkaisu otetaan huomioon päätöksenteossa siellä missä se on käsiteltävänä. Palautuskiellon noudattaminen sitoo kaikkia viranomaisia.

Lähes kaikki kielteisen päätöksen saaneista hakijoista valittavat oikeusasteisiin. Lisäksi suuri osa hakijoista on tehnyt uusintahakemuksen. Uusintahakemus tarkoittaa kansainvälistä suojelua koskevaa hakemusta, jonka hakija tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen aiemmin tekemäänsä hakemukseen.

– Huomioimme ratkaisun kaikessa toiminnassamme. Uusintahakemusten käsittelyssä käydään läpi hakijan aiemmat Maahanmuuttoviraston tekemät päätökset ja tässä huomioidaan myös EIT:n ratkaisun keskeiset kysymykset, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Kansainvälisen suojelun tarve tunnistettava

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi 14.11.2019 langettavan päätöksen Suomelle turvapaikka-asiassa. Päätöksessään tuomioistuin katsoi, että Suomi oli rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 ja 3 artikloja. Ratkaisu koski Suomesta vuonna 2015 kansainvälistä suojelua hakenutta irakilaista turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto antoi turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen vuonna 2016, ja hallinto-oikeus hylkäsi hakijan valituksen. Hakija palasi avustetun paluun tuella marraskuussa 2017 kotimaahansa Irakiin, jossa hänen kerrottiin kuolleen. Myös korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen.

EIT kiinnitti päätöksessä huomiota riskiarviointiin, eli siihen, miten hakijalle aikaisemmin tapahtuneet asiat oli huomioitu tulevaisuuden uhan arvioinnissa. Lisäksi päätöksessä olisi pitänyt huomioida hakijan taustaan liittyvien yksittäisten seikkojen yhteisvaikutus.

Suomeen saapui vuonna 2015 noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2016 virasto teki 28 000 turvapaikkapäätöstä. Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen melko vähän. Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia on jätetty tänä vuonna alle 2 200.

– Maahanmuuttoviraston toimintaa on käyty viime vuosina tarkoin läpi, ja kehittämistyötä turvapaikkaprosessissa on tehty paljon erityisesti vuoden 2015 jälkeen. Jokaisessa tapauksessa meidän pitää varmuudella tunnistaa kansainvälistä suojelua tarvitseva hakija, mitä haluamme toimenpiteillä varmistaa, sanoo Vuorio.

Kni

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 056
 • Liked: 15005
Migri käy nyt sitten noin 500 tp-päätöstä uudelleen läpi tämän vapaaehtoista palaajaa koskevan EIT-ratkaisun vuoksi.

Toivottavasti myös myönteiset päätökset käydään uudelleen läpi. Hyvin todennäköisesti niissä on virheitä, mistä aiheutuu veronmaksajille aiheettomia kustannuksia.

Fiftari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 647
 • Liked: 5047
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Uutinen 7.10.2019

Entä jos joku noista on palanneita? Perheenjäsen ottaa yhteyttä ja taas itketään kuinka on palautettu varmaan kuolemaan. Nyt hei oikeasti  :facepalm:
Lainaus
Mielenosoitukset vaativat 15 uutta kuolonuhria – Irakin levottomuuksissa kuollut yhteensä jo yli sata ihmistä

Irakin mielenosoituksissa kuoli maanantain vastaisena yönä 15 ihmistä lisää, kertovat poliisit ja lääkärit. Uusimmat uhrit nostavat levottomuuksissa kuolleiden määrän vähintään 110 ihmiseen.

Irakin sisäministeriön mukaan yli 6 000 ihmistä on loukkaantunut. Sisäministeriön mukaan kuolonuhreista kahdeksan on turvallisuusjoukkoja.

Irakilaiset lähtivät tiistaina kaduille osoittamaan mieltä Bagdadissa. Kansan raivo kohdistuu työttömyyteen, palveluihin ja Irakin johdon ja poliitikkojen keskuudessa rehottavaan korruptioon. Levottomuudet levisivät Bagdadista Etelä-Irakin shiiaenemmistöisiin kaupunkeihin.
....
Hallitus on luvannut tuettua asumista köyhille, työttömyysturvaa sekä koulutusohjelmia nuorille. Lisäksi viranomaiset ovat sanoneet, että kovia keinoja mielenosoittajia kohtaan käyttäneitä turvallisuusjoukkojen jäseniä rangaistaan.

Sisäministeriö kielsi hallituksen joukkojen ampuneen suoraan mielenosoittajia kohti. Viranomaiset ovat kuitenkin käyttäneet oikeita ammuksia kumiluotien sijaan alusta lähtien.
Aamulehti

On typeryyden huipentuma alkaa vouhottamaan kuolonuhrista kun ei tiedetä kaverin taustaa, missä tilanteessa henki on lähtenyt eikä edes sitä onko oikeasti kuollut. Suomi ei ole vastuussa muista kuin oman valtakunnan alueella olevista ja omista kansalaisistaan, kun sandaalit ovat koskettaneet kyseisen henkilön kotimaan hiekkaa ei Suomella ole asiassa enää mitään vastuuta.

Mitä taas tulee maan turvallisuusarvioihin niin turvallisempaa siellä on paikallisen olla kuin valkoisen länkkärin. Mutta jos sattuu olemaan työhistoriaa saddamin hallinnosta niin voi olla että aika moni ei tykkää kyseisestä hepusta, siis jos henki on oikeasti lähtenyt.

Sinänsä kyllä tämän hetken hallituksen toimet tässäkin asiassa satavat persujen laariin. Media uutisoi näyttävästi ja ihmiset miettivät vain lähinnä kiristyvää taloustilannetta ja sitä että kuinka valtio mieluummin huolehtii toisen maan kansalaisesta kuin omistaan.
Koska elämme epävakauden aikoja jokainen ostaa itselleen vatupassin.

-Repomies

ämpee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 430
 • Liked: 14899
Varmaan kuolemaan palannut tuottaa varmaa kuolemaa toisille varmaan kuolemaan palanneille.
https://yle.fi/uutiset/3-11083402
Lainaus käyttäjältä: YLE
Mediat: Irakin puolustusministeri nostanut väärin perustein tukia Ruotsista – työkyvyttömänä ollut mies suitsii nyt protesteja kovin ottein

Lainaus käyttäjältä: YLE
Mediatietojen mukaan Najah al-Shammari on käyttänyt Ruotsissa nimeä Najah al-Adeli.

Lainaus käyttäjältä: YLE
Irakin puolustusministeri Najah al-Shammari on nostanut asumistukea ja lapsilisiä Ruotsista, vaikka on muuttanut maasta, uutisoi ruotsalaislehti Expressen. (siirryt toiseen palveluun) Lehden tietojen mukaan sekä al-Shammaria että tämän vaimoa epäillään Ruotsissa törkeästä tukihuijauksesta, sillä nämä ovat nostaneet tukia, vaikka asuvat nykyisin Irakissa. Miestä epäillään lehden mukaan myös rekisterimerkintärikoksesta.

Mikäli Irakissa poliittinen tilanne jostain syystä muuttuu, on edessä taas nimen vaihto ja poistuminen varmasta kuolemasta takaisin Ruotsiin turvaan työkyvyttömyysrahoista nauttimaan.
Tosin silloin joutuu vanhat sotkut selvittelemään, mutta eiköhän Ruotsissakin anneta toiseudelle anteeksi kaikenlaista pientä.

Tässä tulee esille nykyisen "pakolaisuuden" koko kuva kaikessa karuudessaan.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 2 890
 • Liked: 2734
 • Sus siunatkoon
Perussuomalaiset kansanedustajat ja Suomen Uutiset selvittäneet taustoja, miten sisäministeri ja poliisi päättivät tuosta vain pistää stopin palautuksiin, paitsi rikoksista tuomituille.

Lainaus
Poliisiylijohtaja palaveerasi sisäministeri Ohisalon kanssa – turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin loppuivat kuin seinään

Suomen Uutiset pyrki selvittämään, missä menettelyssä ja kenen toimesta poliisi päätti keskeyttää turvapaikkaprosessissa tehtyjen maastapoistamispäätösten täytäntöönpanot. Vastauksia oli hankala saada. Muodollisesti kyseessä on Helsingin poliisin sisäisesti tekemä työnjohdollinen ratkaisu, josta ei ole olemassa kirjallista päätöstä.
Suomen Uutiset, 25.11.2019


Selvitys ei sinällään yllätä vaan vahvistaa mielikuvaa siitä, kuinka paljon Suomi nimistä laivaa ohjataan laittomasti tai olemassa olevista laeista huolimatta vähän niin kuin establisment kulloinkin määrää ja häärää. Jotenkin Rinteen uho unkarilaisille oikeusvaltioperiaatteesta saa jatkuvasti kornimpia muotoja Suomen oikeusvaltioperiaatteiden noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä.

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 959
 • Liked: 9251
 >:(

Lainaus
KK 265/2019 vp  Kirjallinen kysymys Irakin kehitysavusta ja turvallisuusyhteistyön ehdollisuudesta

Miten hallitus aikoo edistää turvapaikanhakijoiden palautussopimuksen solmimista Irakin kanssa, 

onko Irakin kehitysavun ja/tai poliisi- ja poliisikoulutusyhteistyön jäädyttämistä harkittu, mikäli Irak ei suostu jatkossakaan vastaanottamaan oman maan kansalaisiaan, 

mihin toimenpiteisiin Suomi aikoo EU:ssa ryhtyä, jotta suuret Irakia rahoittavat maat, kuten Ruotsi ja Saksa, saadaan mukaan kehitysavun ehdollisuuteen ja 

miten lakia ja/tai toimintamalleja kehitetään, jotta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saadaan palautettua kotimaahansa nykyistä tehokkaammin? 


Helsingissä 25.10.2019
Heikki Vestman kok
Pauli Kiuru kok
Lainaus
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Suomeen on vuonna 2015 ja sen jälkeen saapunut yhteensä noin 25 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Vapaaehtoisen paluun kautta tänä ajanjaksona on Irakiin palannut noin 3400 irakilaista. Oleskeluluvan on saanut noin 6800 irakilaista. Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä noin 3700 irakilaista. Vastaanottojärjestelmästä on vuonna 2015 ja sen jälkeen poistunut omatoimisesti noin 6400 irakilaista, todennäköisimmin Irakiin tai muualle Eurooppaan. 

Suomen tavoitteena on saada henkilöt, joilla ei ole maassa oleskeluun laillista perustetta, palaamaan kotimaahansa mahdollisimman nopeasti ja vapaaehtoisesti. Tähän ryhmään kuuluvat myös kielteisen, täytäntöönpanokelpoisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt. Myös muille EU maille vapaaehtoinen paluu on ensisijainen. Pääministeri Rinteen hallitusohjelmaan sisältyy tavoite lainsäädännön ja soveltamiskäytännön kehittämiseksi siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voisivat nykyistä joustavammin saada oleskeluluvan työn perusteella.

Hallitus pitää tärkeänä, että Suomi pystyy palauttamaan myös Irakiin ne henkilöt, joilla on kielteinen, täytäntöönpanokelpoinen turvapaikkapäätös. Turvapaikkamenettelyssä on kuitenkin aina otettava huomioon ehdoton palautuskielto. Palautuskielto sitoo kaikkia viranomaisia. Ehdoton palautuskielto on kirjattu mm. ulkomaalaislakiin, perustuslakiin, Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja EU:n perusoikeuskirjaan sekä Geneven pakolaissopimukseen. Palautuskielto määrää, että ketään ei saa lähettää maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Keskusteluissamme Irakin kanssa pidämme sekä poliittisella että virkamiestasolla esillä muuttoliikettä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan laatimista. Tavoitteena on muuttoliikettä laaja-alaisesti käsittelevä asiakirja, jossa katetaan myös kysymys laillista perustetta vailla maassa oleskelevan paluusta.

Hallitus jatkaa yhteisymmärryspöytäkirjan laatimisen edistämistä Irakin kanssa, mutta samalla kartoitetaan myös muita palautustavoitetta tukevia toimia. Tarkoituksena on joka tapauksessa saada aikaan toimivat käytännön järjestelyt palautusten järjestämiseksi. Kahdenvälisten keskustelujen ja toimien lisäksi hallitus tekee palauttamisen asiakokonaisuuteen liittyen myös yhteistyötä keskeisten EU-maiden kanssa. 

Suomi pyrkii aktiivisesti käymään neuvotteluja Irakin hallinnon kanssa ja vahvistamaan yhteistyötä Irakin kanssa laaja-alaisesti. Keskusteluja käydään sekä virkamiestasolla että ministereiden toimesta. Ulkoministeri Haavisto on tavannut Irakin ulkoministerin kahdesti syksyn 2019 aikana. Sisäministeriön kansliapäällikkö Salmi vieraili Bagdadissa helmikuussa 2019. Sisä- ja ulkoministeriö ovat pitäneet asiaa kumpikin esillä omia kanaviaan pitkin myös EU:ssa.

Suomen suurlähetystö aloittaa toimintansa Bagdadissa uudelleen lähes 29 vuoden tauon jälkeen loppuvuonna 2019. Suomen suurlähetystöllä, johon ollaan lähettämässä myös sisäministeriön hallinnonalalta virkamies, tulee olemaan keskeinen rooli neuvotteluiden edistämisessä. Diplomaattinen läsnäolo Irakissa parantaa mahdollisuuksia vahvistaa ja kehittää maiden välisiä suhteita laaja-alaisesti. Paluu- ja palautusyhteistyön osalta merkitystä on erityisesti sillä, että keskustelua ja neuvotteluja irakilaisten toimijoiden kanssa on mahdollista käydä nyt ilman katkoksia. Kansainväliset kokemukset osoittavat, että paluuyhteistyö on vastaanottavalle maalle lähes aina vaikeaa, mutta erityisen vaikeaa se on ilman luottamuksellisia suhteita, jotka muodostuvat vain ajan myötä.

EU:n ja Irakin välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus (PCA) antaa toimivat raamit EU:n ja Irakin yhteistyölle monella eri sektorilla. Sopimuksessa on myös muuttoliikettä koskevia määräyksiä, joiden mukaan osapuolet mm. sitoutuvat ottamaan vastaan toisen osapuolen pyynnöstä ja ilman lisämuodollisuuksia kansalaisensa, jotka eivät täytä voimassa olevia edellytyksiä päästä toisen osapuolen alueelle tai oleskella siellä. PCA-sopimuksen muuttoliikettä ja palautuksia koskevat kirjaukset ovat selkeitä ja niiden tehokas toimeenpano parantaisi nykytilannetta. Suomi on yhdessä saman mielisten maiden kanssa pitänyt esillä tarvetta jatkaa EU:n ja Irakin muuttoliikevuoropuhelua ja pitää takaisinottokysymyksiä esillä tässä vuoropuhelussa.

Ihmisten halukkuus palata kotimaahansa riippuu monesta eri tekijästä. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi maan turvallisuustilanne, peruspalveluiden saatavuus, henkilökohtaiset siteet maahan sekä tulevaisuudennäkymät. Irak on ilmaissut useita kertoja, että se ottaa vastaan vain vapaaehtoisesti palavia. Irakin turvallisuustilanne on parantunut Isisin sotilaallisen lyömisen jälkeen. Isisillä on kuitenkin edelleen Irakissa kannattajia ja mahdollisia jäseniä. Maassa on myös erilaisia muita terroristisia soluja. Maan poliittinen tilanne on viime viikkoina muuttunut epävakaammaksi. Laajat, lokakuun alussa puhjenneet mielenosoitukset ovat vaatineet tähän mennessä vähintään 250 kuolonuhria. Loukkaantuneiden määräksi arvioidaan lähes 15 000. Mielenosoittajat Irakin eri kaupungeissa vaativat hallitukselta toimia korruptiota vastaan sekä parempia peruspalveluita (mm. sähköä, puhdasta vettä) ja työpaikkoja. Mielenosoitukset heijastavat laajalle levinnyttä, kansalaisten taustasta riippumatonta tyytymättömyyttä.

Irakin jälleenrakennusprosessi on edennyt hyvin hitaasti. Vaikka Irak on luokiteltu ylemmän keskitulon maaksi, asuu n. viidesosa maan väestöstä köyhyydessä. Maassa on yhä n. 1.8 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja myös yli 200 000 pakolaista lähinnä Syyriasta.

Myös Irakin geopoliittinen asema ja Lähi-idän alueen lisääntyneet jännitteet heijastuvat Irakin sisäiseen vakauteen ja vaikuttavat ihmisten halukkuuteen palata kotimaahansa. Irakin demokraattisten instituutioiden vahvistaminen ja yhteiskunnan vakauttaminen ovat avainasemassa Irakin turvallisuuden parantamisessa sekä Isisin uuden nousun estämisessä. Irak tarvitsee tässä työssä edelleen tukea kansainväliseltä yhteisöltä ja Suomi haluaa jatkaa tämän työn tukemista. Suomi osallistuu turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön sekä tukee Irakin siviiliturvallisuussektorin kehitystä mm. osallistumalla EU:n-siviilikriisinhallintaoperaatioon. Rahallisesti merkittävä osa Suomen tukea kohdistuu vakauttamistoimiin YK:n kehitysohjelma UNDP:n vakauttamisrahaston kautta, miinojen ja räjähtämättömien ammusten raivaukseen kansainvälisten rahastojen kautta ja humanitaariseen apuun. Näillä toimilla Suomi vaikuttaa pakolaisten ja maan sisällä siirtymään joutuneiden turvallisen kotiinpaluun mahdollistamiseen ja siihen, ettei ihmisten tarvitsisi tulevaisuudessa jättää kotimaataan. Suomi valmistelee myös hanketta Irakin ammatillisen koulutuksen kehittämiseksi ja hankkeita on myös suunnitteilla suomalaisten järjestöjen toimesta. Näillä pyritään tukemaan Irakin mahdollisuuksia luoda kansalaisilleen koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia. Hallitus ei pidä järkevänä politiikkana jäädyttää sellaista tukea ja sellaisia yhteistyömuotoja, joilla tähdätään maan elinolojen vakauttamiseen ja tulevien muuttoliikkeiden hallintaan. Tiedossa ei ole, että yksikään EU-maa harkitsisi Irak-tukensa ehdollistamista paluuyhteistyön vauhdittamiseksi.

Kehityspolitiikan päämääränä on köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen sekä ihmisoikeuksien toteutuminen. Pohjimmiltaan kaikki Suomen kehitysyhteistyö vaikuttaa myös muuttoliikkeiden perimmäisiin syihin. Taustatekijöihin vaikutetaan myös konfliktinehkäisyllä, kriisinhallinnalla, ilmastonmuutoksen torjunnalla ja kauppapolitiikalla. Kehitysavun tiukka ehdollistaminen rahoittajan omiin tavoitteisiin tuottaa harvoin toivottuja tuloksia. Kannustimia voidaan sen sijaan käyttää.

Suomen läsnäolon lisääminen Irakissa uudelleen avattavan Suomen suurlähetystön myötä tarjoaa myös mahdollisuuden edistää maiden välisiä kaupallis-taloudellisia suhteita. Mitä laaja-alaisemmin Suomi on mukana tukemassa Irakin kehitystä, sitä paremmat mahdollisuudet on käydä keskustelua myös haastavista aiheista. 

Poliisin toimenpiteet keskittyvät tällä hetkellä irakilaisten osalta rikokseen syyllistyneiden palauttamiseen. Poliisi pyrkii vakiinnuttamaan tähän liittyviä toimintamalleja Irakin viranomaisten kanssa, jotta paluuprosessista saataisiin toimiva ja mahdollisimman viivytyksetön. Keskeistä tässä toiminnassa on henkilöllisyyden selvittämiseen liittyvät toimet, koska valtaosalta palautettavista puuttuu voimassa oleva matkustusasiakirja. Poliisilla on tiivis ja jatkuva keskusteluyhteys Irakin Suomen suurlähetystön kanssa.

Helsingissä 19.11.2019
Sisäministeri Maria Ohisalo

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 543
 • Liked: 4219
Suomeen saapunut 25 000

Vapaaehtoisesti kuolemaan lähti 3400, Migriä jo onnistunut kusettamaan 6800, vastaanottokeskuksissa loisii 3700 ja karanneet 6400, eli yhteensä 20300.

25000 – 20300 = 4700. Missä he ovat ?  Mammojen hoidossa?

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 089
 • Liked: 2462
Suomeen saapunut 25 000

Vapaaehtoisesti kuolemaan lähti 3400, Migriä jo onnistunut kusettamaan 6800, vastaanottokeskuksissa loisii 3700 ja karanneet 6400, eli yhteensä 20300.

25000 – 20300 = 4700. Missä he ovat ?  Mammojen hoidossa?

Sivupersoonia. Ovat jo kotonaan Irakissa.

Tagit: