^ Euroeron paikka.
Jos omaa kelluvaa valuuttaa haaveilet, niin Tanska on siitä huono esimerkki. Tanskan kruunu on sidottu kiinteästi euroon kurssilla, jossa on parin prosentin heilahtelumarginaali.
Tässä pohdintoja (en itse jaksanut lukea, mutta ketä kiinnostaa) kolmesta valuuttamallista EU-pohjoismaissa. Pohjaa kirjoittajan objektiivisuudelta vie heti alku:
Euroopan unionissa on jäsenenä kolme Pohjoismaata: Suomi, Ruotsi ja Tanska.
Kukin niistä on valinnut erilaisen lähestymistavan suhteessa Euroopan talous- ja rahaliittoon, EMUun. Kaikki kolme maata tavoittelevat rahataloudellista vakautta mutta erilaisin välinein. Onko lopputuloksessa eroa?
Suomi otti euron käyttöön heti vuonna 1999. Maa on luopunut itsenäisestä rahapolitiikasta ja on yhdessä päättämässä koko euroalueen rahapolitiikasta.
Kun realistisesti tietää Suomen kansantalouden olevan parin prosentin luokkaa koko EU:n bkt:sta ja ymmärtää jotain EU:n päätäntämekanismeista ja rahapolitiikasta, niin
totuushan on, että Suomella ei ole piirun piirua sananvaltaa saati päätäntävaltaa EU:n rahapolitiikkaan. Siksi väite, että Suomi on mukana "päättämässä" jostain naapureita isommasta, kertoo jo kirjoittajan olevan federalisti ja eurofiili.
Tosiasiahan on, että valitessaan Euron, Suomi luopui täysin oikeudesta millään tavalla vaikuttaa rahapolitiikkaansa ja monet asiantuntijat ovat kertoneet silloin kun nämä euroeropuheet olivat tapetilla, että käytännössä Euron kurssi seuraa Saksan kansantaloutta ja Suomelle euron kurssisykli on aina puolisen vuotta pielessä.
Mutta joka tapauksessa tuolta artikkelista tietoa jos eri valuuttojen periaatteet Eurossa kiinnostaa.
https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2015-2/kolme-maata--kolme-rahatalouden-polkua/Jatkot euroketjuun.
-i-