Kirjoittaja Aihe: 2020-01-15 Jyväskylä aikoo yksityistää vesihuoltoaan / Vesi on meidän -kansalaisaloite  (Luettu 19119 kertaa)

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Tässä lisää asiantuntijanäkemystä tähän vesihuollon yksityistämiseen liittyen.

Kilpailuoikeuteen erikoistunut Aalto-yliopiston professori Petri Kuoppamäki, analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén ja Tampereen teknillisessä yliopistossa pitkän uran vesihuoltoasioiden parissa tehnyt tekniikan tohtori Pekka Pietilä pitävät kaikki tätä yleisesti ottaen huonona ideana.

Tällaiselle kehitykselle on laitettava stoppi. Caruna on oivallinen esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun luonnollisia monopoleja yksityistetään. Hintojen nousun lisäksi päätäntävallan myyminen pois on ihan pelkästään periaatteellisesti hyvä syy vastustaa tätä touhua.

https://www.hs.fi/talous/art-2000006386557.html (28.1.2020)

Lainaus
Kannattaako Suomen vesi­huoltoa yksityistää? ”Näimme mitä tapahtui sähkön siirto­verkkojen kanssa”, sanoo Aalto-yliopiston professori

VESIHUOLLON kaltaisten luonnollisten monopolitoimintojen yksityistämiseen tulisi suhtautua varovaisesti, arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

(...)

”Minä olen ollut sitä mieltä, että luonnollisia monopoleja ei kannattaisi yksityistää. Ne kannattaisi pitää julkisissa käsissä”, sanoo kilpailuoikeuteen erikoistunut Aalto-yliopiston professori Petri Kuoppamäki.

KUOPPAMÄKI ei halua ottaa kantaa Jyväskylän tai Ähtärin tapauksiin, koska ei tunne niitä riittävästi. Hän toteaa kuitenkin yleisellä tasolla, että luonnollisen monopolin toimintoja yksityistettäessä riskinä on, että yritys käyttää asemaansa väärin kuluttajan tappioksi.

Luonnollisella monopolilla tarkoitetaan juuri vesihuollon kaltaista toimintaa, jossa tietylle alueelle saadaan alhaisimmat tuotantokustannukset siten, että vain yksi tietty taho tuottaa palvelun. Kilpailevat vesiputket tai junaraiteet toisten vieressä eivät toisin sanoen laskisi palvelun hintaa tai parantaisi sitä.

Näimme mitä tapahtui sähkön siirtoverkkojen kanssa. Yksityistäminen johti kuluttajien ja yritysten merkittäviin maksujen korotuksiin”, Kuoppamäki sanoo viitaten tapaukseen, jossa Fortum myi sähkönsiirtoliiketoimintansa Caruna-yhtiölle vuonna 2014.

Hän korostaa, että tavallisesti kilpailu pitää huolta hinnoista. Luonnollisen monopolin tapauksessa niin ei pääse kuitenkaan käymään. Riskinä on Kuoppamäestä myös, että julkinen palvelu ajautuu yksityistämisen myötä demokraattisen kontrollin ulkopuolelle.

(...)

”Jos joku yksityinen siihen investoi, niin kaiken todennäköisyyden mukaan sillä on tavoitteena tehdä hyvä sijoitus ja voittoa. Silloin kysymys on, että kasvaako tehokkuus siinä määrin, että pystytään maksamaan isompia marginaaleja”, Kuoppamäki sanoo.

Kuoppamäki arvioi myös, että vähemmistöosuuksien yksityistäminen voi avata portit isommille yksityistämisille Suomessa. Erityisesti näin saattaa käydä, koska monet kunnat Suomessa ovat tällä hetkellä suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

”Kun monet kunnat ovat heikossa taloudellisessa tilanteessa, on niillä tietenkin kova paine saada jostakin lisärahaa. Osittain se on tehty nostamalla kunnallisveroja, mutta osittain tällaiset keinot saattavat tulla käyttöön. Riski on, että rahapulassa saatetaan tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka pitkällä aikavälillä eivät ole parhaita mahdollisia”, Kuoppamäki sanoo.

(...)

Vilén ei halua ottaa kantaa Jyväskylän tapaukseen. Yleisellä tasolla hän pitää kuitenkin keskustelua vesihuollon yksityistämisestä huolestuttavana.

”Jos puhutaan monopolistisia piirteitä omaavista omaisuuseristä, on hyvin vaikeaa nähdä, että yksityinen omistus olisi järkevä pohja. Siinä ei ole mahdollisuuksia luoda terveen kilpailun edellytyksiä, mikä taas johtaa siihen, että riskit monopolistisen aseman väärinkäytöstä ovat liian suuret”, hän sanoo viitaten niin ikään Carunan tapaukseen.

”Kun maito on pöydällä, sitä ei saa enää pulloon.”

Vilén ei suosittelisi edes vähemmistöosuuksien myyntiä.

”On mielestäni kyseenalaista, mitä se vähemmistöomistaja voi tuoda pöytään, kun kyseessä on täysin monopolistinen omaisuuserä.”

(...)

”Eihän vähemmistöosakas tule sinne hyväntahtoisuuttaan vaan sen takia, että näkee siinä mahdollisuuden tehdä voittoa. Silloin kysymys kuuluu, miksi kunnan kannattaa antaa yksityisen viedä voitto eikä ottaa sitä itselleen?” Pietilä sanoo.

Pietilä viittaa myös huonoihin kokemuksiin maailmalla. Esimerkiksi Pariisissa ja Berliinissä yksityistämisiä on vedetty takaisin.

(...)
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 771
 • Liked: 8020
^Kuulopuheiden mukaan Jyväskylän kunnallispäättäjien joukossa on paljon niitä, jotka ovat kiukkuisia asian tulosta julkisuuteen. Vakavaa on salassapidon rikkominen.

Paikallinen perussuomalaisten edustaja kannattaa kuulemma sanomalehden mukaan selvityksen tekemistä vesilaitoksen myymisestä. Voimakkain vastustaja on T. Torssonen, mutta hän on yksin. Tiettävästi aivan KAIKKI MUUT PUOLUEET (siis myös perussuomalaiset) kannattavat vesilaitoksen myymisen selvittämistä.

Nautiluseläin

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 327
 • Liked: 227
 • Helmiveneisiin kuuluva, syrjäänvetäytyvä laji.
HÄLYTYS! PRIO YKSI!!!

Perussuomalaiset-lehden pitäisi nyt ottaa asia käsittelyyn isosti. Jyväskylä on koepallo, ja jos ei tässä kohtaa älytä pitää meteliä, niin kohta meitä suomalaisia viedään yöjunassa!

Vesivarantoja ei missään tapauksessa saa ruveta yhtiöittämään.

Suomalaisten pitäisi ymmärtää, että muissa maissa ei ole tällaisia puhtaan veden vesivarantoja kuin Suomessa. Pitäisi ymmärtää Suomen ainutlaatuisuus vesivaltiona! Ja ylipäätään tulossa oleva vesiskenario #tulevaisuus
"Jyrki. Hyvä ja reilu kaverini Jyrki Katainen. Hän on hieno ihminen ja todellinen johtaja, jonka elämänarvot ovat kohdallaan. Oikeastaan aika hassua, että siilinjärveläinen savolainen ja kaksikielinen stadilainen ovat kuin samasta puusta veistettyjä."

Alexander Stubb Gloria-lehden haastattelussa (12/2010)

vainukoira

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 004
 • Liked: 847
 • Totuus ei pelkää tutkintaa.
Persut ovat jälleen olleet hiljaa, kuten ennenkin yhteistä omaisuutta myydessä. Joten on mahdollista, että he ovat projektissa mukana. Halla-aho ja persut taisivat ainoana puolueena vastustaa kaivosveroa. Melko erikoista puuhaa.
« Viimeksi muokattu: 29.01.2020, 13:47:20 kirjoittanut vainukoira »

Viimeinen suomalainen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 090
 • Liked: 11305
 • "Yhdessä eteenpäin"
Persut ovat jälleen olleet hiljaa, kuten ennenkin yhteistä omaisuutta myydessä. Joten on mahdollista, että he ovat projektissa mukana. Halla-aho ja persut taisivat ainoana puolueena vastustaa kaivosveroa. Melko erikoista puuhaa.

Siellä ei voida valtuustossa kai myöntää Torssosen olevan oikeassa? Ottakaapas  nyt itseänne niskasta kiinni ja hypätkää edes tässä samaan kelkkaan!
Viimeinen maastalähtijä sammuttaa valot.

Pullervo

 • Nuivaniemi
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 6 302
 • Liked: 23914
 • antikomintern
Ville Tavio:"Pohjavedet tulee määritellä laissa sellaiseksi kansallisomaisuudeksi, jota yksityiset sijoittajat eivät voi omistaa. Tämä olisi tärkeä teko vesihuoltovarmuuden ja kohtuullisen veden hinnan varmistamiseksi."

https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaiset-pohjavesia-ei-saa-myyda-kaupat-estettavissa-lakimuutoksella/
Lainaus
Perussuomalaiset: Pohjavesiä ei saa myydä – kaupat estettävissä lakimuutoksella (30.1.2020)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on huolissaan kuntien suunnitelmista myydä vesiyhtiöitään tai niiden osaomistusta sijoittajille. Vesihuollon yksityistämien nousi tapetille Jyväskylässä käynnissä olevan yksityistämishankkeen myötä.

Perussuomalaisista väläytetään lakimuutosta, jolla vesihuollon yksityinen sijoittajaomistus estettäisiin.

Pohjavedet tulee määritellä laissa sellaiseksi kansallisomaisuudeksi, jota yksityiset sijoittajat eivät voi omistaa. Tämä olisi tärkeä teko vesihuoltovarmuuden ja kohtuullisen veden hinnan varmistamiseksi, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio toteaa.

Perussuomalaisilta kirjallinen kysymys

Tavio jättää tänään aiheesta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi. Hänen mukaansa on selvitettävä, miten vesihuollon yksityistäminen voidaan kansallisesti estää.

– Emme hyväksy elintärkeän kansallisomaisuuden omistuksen siirtämistä kasvottomille sijoittajille. Tämä on merkittävä uhka vesihuollon varmuudelle hinnankorotusuhasta puhumattakaan, Tavio jatkaa.

(...)

Julleht

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 514
 • Liked: 3078
 • Se ärsyttävä keskustelusta keskustelija.
Ilmeisestikin juuri tämän keissin myötävaikuttamana on tänään perjantaina käynnistetty kansalaisaloite, jossa vaaditaan vesihuollon yksityistämisen estämisen kirjaamista lakiin.

Näyttää menevän todella vauhdikkaasti, tänään on tosiaan ensimmäinen päivä ja allekirjoituksia on muutamassa tunnissa kertynyt 12 000. Havainnointini mukaan tää on sellanen keissi joka aika tehokkaasti yhdistää väkeä yli puolue- ja blokkirajojen.

Lainaus
Kansalaisaloitteen otsikko
Vesi on meidän - kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi

Aloitteen päiväys
31.1.2020

Aloitteen muoto
Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Aloitteen sisältö
Esitämme, että tämän kansalaisaloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille. Nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.

Perustelut
Vesi on ihmiselämän kannalta välttämätön perushyödyke kuten ilma. Kaikki tarvitsevat juomavettä ja vettä peseytymiseen. Kaikki yhteiskunnan toimijat tarvitsevat vettä jollain tapaa, elämää ei olisi ilman sitä.

Vesihuollossa vesi otetaan pinta- tai pohjavesistä, toimitetaan asiakkaille verkostoja pitkin ja viemäröidään jätevesi. Vesihuollon yhteydessä myös huolehditaan tarvittavin osin vedenkäsittelystä eri tilanteiden edellyttämien tarpeiden mukaan. Suomessa vesihuolto on toteutettu julkisesti liikelaitosten, kuntien omistamien yhtiöiden kautta tai esimerkiksi vesiosuuskuntien toimesta.

Vesihuoltoon ei voi juurikaan syntyä kilpailua sen ollessa niin sanottu luonnollinen monopoli, jossa vain yksi toimija kykenee toimimaan markkinoilla. Ei ole millään tapaa realismia, että jollekin paikkakunnalle Suomessa rakennetaan kilpaileva vesihuoltoverkosto (esim. vesijohtoverkosto) jo olemassa olevan rinnalle.

Maailmalla on paljon huonoja kokemuksia vesihuollon yksityistämisestä. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa tämä on nostanut veden hintaa yksittäisille kuluttajille ja samalla veden jakeluongelmat ovat lisääntyneet. Veden laatutaso on laskenut huomattavalla tavalla ja yritykset ovat tehneet huomattavan paljon voittoa tällä luonnollisella monopolilla.

Monet kaupungit Euroopassa (esim. Berliini ja Pariisi) ovat ottaneet uudelleen omistuksensa yksityistetyn vesihuollon siinä ilmenneiden suurten ongelmien myötä.

Vesihuollon yksityistäminen Suomessa johtaisi mitä todennäköisimmin yhtä lailla kustannusten nousuun ja palvelutason heikentymiseen. Vastaavalla tavalla tapahtunut luonnollisen monopolin myynnistä aiheutunut kustannusnousu on näkynyt jo nyt Suomessa sähkönsiirtohinnoissa Caruna-kauppojen myötä.

Vesihuollon yksityistäminen olisi suuri riski myös ympäristönäkökulmasta. Esimerkiksi Chilen pääkaupungissa Santiagossa yksityistetyn vesihuollon myötä veden saatavuus huonontui dramaattisesti maan kärsittyä esimerkiksi suuresta kuivuudesta. Puhtaan veden saatavuus on myös ympäristön kannalta tulevien vuosien suurimpia haasteita globaalisti.

Euroopan Unionissa on käyty vahvaa keskustelua vesihuollon tulevaisuudesta. Vuonna 2013 luovutettiin komissiolle "Vesi on perusoikeus" -aloite, joka sai taakseen 1,6 miljoonaa allekirjoittajaa. Myös Yhdistyneet Kansakunnat ovat tunnustaneet veden ihmisoikeudeksi vuonna 2010. Veden ei tule olla kauppatavaraa.

Vesihuollon omistajuudessa on myös kysymys turvallisuuspolitiikasta. Vesihuolto on kansalaisten hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta olennainen toiminto, jolloin sen toimintavarmuus ja hallinnon avoimuus ovat kriittisiä tekijöitä. Julkisen sektorin hallinnassa voidaan taata varmemmin järjestelmän toimivuus myös kriisitilanteissa, kun yhteiskunnan etu on keskiössä liiketoiminnallisen kannattavuuden sijaan.

Julkista sektoria velvoittaa myös tietyt avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteet, jotka ovat olennaisia kansalaisten oikeusturvan kannalta. Näiden periaatteiden avulla kansalaisilla ja päättäjillä on mahdollista valvoa, että julkisomisteinen vesihuolto toimii hyvin kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Esitämme, että tämän kansalaisaloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille. Nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa. Hyväksyessään tämän kansalaisaloitteen eduskunta edellyttää valtioneuvostoa ryhtymään lainvalmisteluun asiassa.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
^ Erinomaista! Kiitos tiedosta, Julleht, ja hyvä kun laitoit tuon tänne ketjuun :)

Nimiä näyttää kertyvän tosiaan huimaa tahtia, sillä tätä kirjoittaessa meni 13000:n kannatusilmoituksen raja rikki. Kävin toki itse myös kannattamassa.

Olen huomannut saman, että tämä luonnollisten monopolien yksityistämisen vastustaminen ei ole vain tiettyyn politiikan suuntaukseen liittyvä ilmiö, vaan vastarintaa löytyy eri puolilta kenttää.

Toivottavasti kansalaisaloite saa asianmukaisen käsittelyn eduskunnassa. Tätä menoa 50000:n raja rikkoutuu melko nopeasti.
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 193
 • Liked: 7583
 • Je suis Charlie
Tuuppasin muuten tuota kansalaisaloitetta mainostavan bannerin foorumille klo 12:55 tänään.
What Russian Army's Z insignia means? Zлобный Zанудный Zасранец Zалупался, Zаебал Zапад, и Zа это ему Zащемили Zалупу, Zасунули Zонтик в Zадницу, Zабрали в Zоопарк и Zаперли на Zамок с Zубром.

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 370
 • Liked: 1675
 • Suomen ja Ukrainan puolella
14000 meni just rikki. Vauhdilla etenee.

Lisäys: 15000 ohitettu. Tottakai itsekin kannatin.
« Viimeksi muokattu: 31.01.2020, 13:50:45 kirjoittanut HMV »
Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 793
 • Liked: 8622
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Ville Tavio:"Pohjavedet tulee määritellä laissa sellaiseksi kansallisomaisuudeksi, jota yksityiset sijoittajat eivät voi omistaa. Tämä olisi tärkeä teko vesihuoltovarmuuden ja kohtuullisen veden hinnan varmistamiseksi."

https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaiset-pohjavesia-ei-saa-myyda-kaupat-estettavissa-lakimuutoksella/
Lainaus
Perussuomalaiset: Pohjavesiä ei saa myydä – kaupat estettävissä lakimuutoksella (30.1.2020)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on huolissaan kuntien suunnitelmista myydä vesiyhtiöitään tai niiden osaomistusta sijoittajille. Vesihuollon yksityistämien nousi tapetille Jyväskylässä käynnissä olevan yksityistämishankkeen myötä.

Perussuomalaisista väläytetään lakimuutosta, jolla vesihuollon yksityinen sijoittajaomistus estettäisiin.

Pohjavedet tulee määritellä laissa sellaiseksi kansallisomaisuudeksi, jota yksityiset sijoittajat eivät voi omistaa. Tämä olisi tärkeä teko vesihuoltovarmuuden ja kohtuullisen veden hinnan varmistamiseksi, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio toteaa.

Perussuomalaisilta kirjallinen kysymys

Tavio jättää tänään aiheesta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi. Hänen mukaansa on selvitettävä, miten vesihuollon yksityistäminen voidaan kansallisesti estää.

– Emme hyväksy elintärkeän kansallisomaisuuden omistuksen siirtämistä kasvottomille sijoittajille. Tämä on merkittävä uhka vesihuollon varmuudelle hinnankorotusuhasta puhumattakaan, Tavio jatkaa.

(...)

Onkohan tämä nyt ihan viisas aloite? Pohjavesi ja kunnallinen vesiyhtiö ovat totaalisesti eri asia. pohjavedet voi yksityistää ja se olisi myös hyvä asia, mutta kunnallisia vesilaitoksia ei pidä yksityistää. suomesta ei pohjavesi lopu. Persut tarvitsisivat kyllä kunnollista talousosaamista tai joku päivä kokoomus nylkee persut kun perseilevät jotakin.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
^ Tavallaan kyllä, mutta toisaalta taas ei. Mistähän se vesi tulee, jota kunnallinen vesiyhtiö ihmisille toimittaa? Aivan. Jyväskylän Alvan tapauksessa talousvettä saadaan pohjavedenottamoista, pintavesilaitoksesta ja tekopohjavesilaitoksesta.

Puhdas vesi on Suomen tärkeimpiä resursseja ja vesi itsessään sekä sen jakelu on pidettävä julkisessa omistuksessa ja demokraattisen päätösvallan piirissä. Niitä ei todellakaan tule myydä millekään epämääräisille sijoittajille, varsinkaan ulkomaalaisille.
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 793
 • Liked: 8622
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
^ Tavallaan kyllä, mutta toisaalta taas ei. Mistähän se vesi tulee, jota kunnallinen vesiyhtiö ihmisille toimittaa? Aivan. Jyväskylän Alvan tapauksessa talousvettä saadaan pohjavedenottamoista, pintavesilaitoksesta ja tekopohjavesilaitoksesta.

Puhdas vesi on Suomen tärkeimpiä resursseja ja vesi itsessään sekä sen jakelu on pidettävä julkisessa omistuksessa ja demokraattisen päätösvallan piirissä. Niitä ei todellakaan tule myydä millekään epämääräisille sijoittajille, varsinkaan ulkomaalaisille.
Eiköhän ne pohja ja pintavedenottolaitokset ole osa vesilaitosten taseessa olevaa omaisuutta. Ei niitä voi erikseen yksityistää. Suomessa on tuhansia pohjavesialueita joista joku voisi ottaa ihan hyvin lähdevettä ja pistää sitä myyntiin.

Kim Evil-666

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 735
 • Liked: 60381
 • 'Hvis lyset tar os'
Kävin jättämässä oman kannatusilmoitukseni. Tämä on elintärkeä asia Suomelle ja suomalaisille. Puhdas vesi on ihmiselle arvokkaampaa kuin kulta. Kaikenlainen veteen liittyvä omistussuhde Suomessa on tiukasti pidettävä julkisessa omistuksessa. Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys.

Ja kyllä Suomessakin toisinaan on ollut tilanteita, jolloin pohjaveden tasot ovat olleet monissa paikoin hälyttävän alhaiset. Oraakkelille sanoisin, että tämä on Persuilta juuri oikeaa talousosaamista, kansalaisten hyväksi.

Ps. Näytti olevan karvan alle 23K allekirjoitusten määrä.
Sävytteisviritteinen ja erittäin Nuiva!
Pohjoinen Perkele! Arktisen alueen Eko-Mörökölli!
Oma polku- kiveen hakattu!

"islam on kallon ajettelukeskukset tyhjentävä lobotomia." - Veikko
"EU-jäsenyyteen on sisäänrakennettu kansallisvaltioiden tuhomekanismi..." - Sivulause

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 793
 • Liked: 8622
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Kävin jättämässä oman kannatusilmoitukseni. Tämä on elintärkeä asia Suomelle ja suomalaisille. Puhdas vesi on ihmiselle arvokkaampaa kuin kulta. Kaikenlainen veteen liittyvä omistussuhde Suomessa on tiukasti pidettävä julkisessa omistuksessa. Tämän luulisi olevan itsestäänselvyys.

Ja kyllä Suomessakin toisinaan on ollut tilanteita, jolloin pohjaveden tasot ovat olleet monissa paikoin hälyttävän alhaiset. Oraakkelille sanoisin, että tämä on Persuilta juuri oikeaa talousosaamista, kansalaisten hyväksi.

Ps. Näytti olevan karvan alle 23K allekirjoitusten määrä.

Just joo

No kerrohan pitäisikö tällaiset firmat kieltää
https://veenwaters.com/
Vesilaitos ja pohjavesi ovat totaalisen eri asioita. Pohjavesi pitäisi rinnastaa muihin uusiutuviin luonnonvaroihin kuten puu tai maataloustuoteet.
Suomalaisten etu se ei ainakaan ole että  ehkä tulevaisuudessa tuottava  bisnes josta voisi tulla verotuloja kielletään.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Kävinpäs tösäyttämässä Twitteriin myös mainoksen tästä kansalaisaloitteesta, johon kaikkien kansallismielisten olisi hyvä käydä laittamassa kannatusilmoituksensa.

Tahti ei ole tuntunut hidastuvan vielä lainkaan.

https://twitter.com/HommaMedia/status/1223259152035786753

Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

repsikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 253
 • Liked: 1836
Onko olemassa tilastoja, miten paljon allekirjoittajia nämä aloitteet ovat saaneet ensimmäisen päivän aikana ?
Tämä allekirjoitustahti on ilmeisesti jotain ennennäkemätöntä.
Muuten, voisiko silakkaliikkeen jäsen  kannattaa  tuota, kun persut ovat ajamassa samaa asiaa ?
Kuka viitsisi käydä kysäisemässä ?   "Väärin sammutettu".

vainukoira

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 004
 • Liked: 847
 • Totuus ei pelkää tutkintaa.
Hyvä, että persut viimein heräsivät.


Pohjavesi ja kunnallinen vesiyhtiö ovat totaalisesti eri asia. pohjavedet voi yksityistää ja se olisi myös hyvä asia, mutta kunnallisia vesilaitoksia ei pidä yksityistää. suomesta ei pohjavesi lopu. Persut tarvitsisivat kyllä kunnollista talousosaamista tai joku päivä kokoomus nylkee persut kun perseilevät jotakin.

Pohjavedet, pintavedet ja sadevedet ovat sitä raaka-ainetta, josta kansalliset vesilaitokset vetensä ottavat. Niitä ei missään tapauksessa voi myydä pois. Niiden hyödyntämiseen voi kyllä antaa määräaikaisen luvan. Jos luvan haltija kävelee paikallisten ihmisten, eläinten, luonnon tai maanomistajien yli, lupaa ei jatketa.

Tuolta löytyy lisätietoa.
https://www.ym.fi/download/noname/%7B0562B6B1-2DB2-4475-9839-370B3D1D5D5F%7D/135468
Sivut 23, 25, 26 ja 27.


Eiköhän ne pohja ja pintavedenottolaitokset ole osa vesilaitosten taseessa olevaa omaisuutta. Ei niitä voi erikseen yksityistää. Suomessa on tuhansia pohjavesialueita joista joku voisi ottaa ihan hyvin lähdevettä ja pistää sitä myyntiin.

Vettä pullotetaan ja myydään jo nykyään. Pohjavesiä ei tarvitse sitä varten kenellekkään myydä. Jos pohjavedet myydään, se ei jää vain pullottamiseen, vaan pian se myydään meille kylpyhuoneen hanaan ihan vaan vetenä.
« Viimeksi muokattu: 31.01.2020, 18:16:12 kirjoittanut vainukoira »

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 193
 • Liked: 7583
 • Je suis Charlie
Onko olemassa tilastoja, miten paljon allekirjoittajia nämä aloitteet ovat saaneet ensimmäisen päivän aikana ?
Tämä allekirjoitustahti on ilmeisesti jotain ennennäkemätöntä.
Muuten, voisiko silakkaliikkeen jäsen  kannattaa  tuota, kun persut ovat ajamassa samaa asiaa ?
Kuka viitsisi käydä kysäisemässä ?   "Väärin sammutettu".

Hmm. Ainakaan se homoliittoaloite keräsi ekana päivänä 105000 ääntä ja risat. Mutta se oli jokseenkin vahvasti etukäteen rummutettu. Dieselautojen käyttövoimaveron poistoaloite keräsi ekana päivnä 71000.
What Russian Army's Z insignia means? Zлобный Zанудный Zасранец Zалупался, Zаебал Zапад, и Zа это ему Zащемили Zалупу, Zасунули Zонтик в Zадницу, Zабрали в Zоопарк и Zаперли на Zамок с Zубром.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 793
 • Liked: 8622
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Jos Suomen pohjavedet kiinnostavat jotakuta niin hän on varmaan valmis maksamaan niistä ihan kuutiohinnan. Suomen valtio voi myydä vettä mutta joka jeesuksen litrasta pitää saada rahaa.

Oikeasti sijoittajia kiinnostaa päästä kiinni välttämättömyyshyödykkeen monopoliin, koska se on täysin riskitön ja umpisaletti bisnes. Se joka myy tuollaisen pitää laittaa telkien taakse.

Nelivuotiskaudella olevia poliitikkoja kiinnostaa vain uudelleenvalinta ja eturyhmiensä palvelu, joten kertaluontoinen bonus tietysti kiinnostaa heitä. Myymällä vedet voi lunastaa lupauksensa jakaa ilmaista rahaa kaikille nostamatta veroja.

Vittu.

Aikasmoista sontaa tämä kirjoitus.
Ps, jos kuvittelet että veden myynti on joku helppo bisnes niin veen watersin osakkeita voi ostaa heti kun firman rahat ovat seuraavan kerran loppu. Itse toivoisin että ihmiset ajattelisivat ja eivät laittaisi tähän umpisalettiin bisnekseen rahaa, kuten onecoiniin.

Viimeinen suomalainen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 090
 • Liked: 11305
 • "Yhdessä eteenpäin"
Kannatettu tuota aloitetta. Vajaassa puolessa tunnissa tullut yli 6.000 allekirjoitusta, nyt  31 246 kannatusilmoitusta.

Petteri Orpokin kävi Jyväskylässä kalastelemassa sameilla vesillä : "  KSML 31.1.2020 Kokoomus ei kannata kansallisten vesivarojen yksityistämistä, totesi puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo Keskisuomalaiselle perjantaina."
https://www.ksml.fi/kotimaa/Petteri-Orpo-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4ss%C3%A4-Alvan-myyntiaikeista-Suomalainen-pohjavesi-ei-ole-kauppatavaraa/1504898#comments
Viimeinen maastalähtijä sammuttaa valot.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 793
 • Liked: 8622
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Kannatettu tuota aloitetta. Vajaassa puolessa tunnissa tullut yli 6.000 allekirjoitusta, nyt  31 246 kannatusilmoitusta.

Petteri Orpokin kävi Jyväskylässä kalastelemassa sameilla vesillä : "  KSML 31.1.2020 Kokoomus ei kannata kansallisten vesivarojen yksityistämistä, totesi puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo Keskisuomalaiselle perjantaina."
https://www.ksml.fi/kotimaa/Petteri-Orpo-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4ss%C3%A4-Alvan-myyntiaikeista-Suomalainen-pohjavesi-ei-ole-kauppatavaraa/1504898#comments
Wattu mikä tollo tuo Orpo
Jos osaa niin pohjavesi on todella kannattava myyntituote, joka tuo veroeuroja ja työpaikkoja.
https://www.finder.fi/Juomateollisuus+panimot/Finn+Spring+Oy/Syk%C3%A4r%C3%A4inen/yhteystiedot/133476

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 793
 • Liked: 8622
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Aikasmoista sontaa tämä kirjoitus.
Ps, jos kuvittelet että veden myynti on joku helppo bisnes niin veen watersin osakkeita voi ostaa heti kun firman rahat ovat seuraavan kerran loppu. Itse toivoisin että ihmiset ajattelisivat ja eivät laittaisi tähän umpisalettiin bisnekseen rahaa, kuten onecoiniin.

Sontaa sulla on housussas.

Minkä tahansa välttämättömyyshyödykkeen myyminen (luonnollisessa) monopoliasemassa on tasan riskitön bisnes. Eikä pelkästään riskitön, vaan myös sangen lukratiivinen. Avainsana monopoli ja vihjesana yksityinen. Lapsikin ymmärtää sen, että veden litrahinta erämaassa on myyjän päätettävissä, jos myyjä on ainoa.

Pohjavesi ja kunnallinen vesiverkko ja vesiyhtiö ovat täysin eri asioita. pohjavesialueita  piisaa, mutta kunnallisinfra on luonnollinen monopoli. Mikä siinä on vaikeata erottaa nämä kaksi asiaa?

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 793
 • Liked: 8622
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Pohjavesi ja vesiverkko tai malmit ja kaivosyhtiö. On typerää myydä tuotantoketju ulkomaalaisille, vielä typerämpää on myydä luonnonvarat.
Ei ole jos ei myy luonnollista monopolia, sillä kaivosyhtiö ei välttämättä tee koskaan voitollista tulosta. Järjestäen isot massit tehdään teknologialla ja brändeillä.

Viimeinen suomalainen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 090
 • Liked: 11305
 • "Yhdessä eteenpäin"
 36 842 kannatusilmoitusta
Linkkailkaa someen ja joka paikkaan, niin huomenna on se 50.000 rikki ja homma etenee:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966
Viimeinen maastalähtijä sammuttaa valot.

U-käännös

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 107
 • Liked: 591
Ilmeisestikin juuri tämän keissin myötävaikuttamana on tänään perjantaina käynnistetty kansalaisaloite, jossa vaaditaan vesihuollon yksityistämisen estämisen kirjaamista lakiin.

Näyttää menevän todella vauhdikkaasti, tänään on tosiaan ensimmäinen päivä ja allekirjoituksia on muutamassa tunnissa kertynyt 12 000. Havainnointini mukaan tää on sellanen keissi joka aika tehokkaasti yhdistää väkeä yli puolue- ja blokkirajojen.
...
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966

Hyvä juttu, että Vasemmistoliiton aktiivit heräsivät Jyväskylän vesihuollon yksityistämiseen omalla kansalaisaloitteellaan. (Aloitteen vastuuhenkilöiden puoluetaustat selviävät yksinkertaisilla Google-hauilla.) Painetta luonnollisen monopolin myynnin estämiseen tulee nyt sekä hallituksen sisältä että oppositiosta käsin (mm. Ville Tavion (ps) kirjallinen kysymys 30.1.2020). Ehkäpä julkisesti omistettujen vesilaitosten yksityistäminen saadaan vielä estettyä.

Allekirjoitin aloitteen, vaikka olen useissa muissa asioissa Vasemmistoliiton väen kanssa eri mieltä.

[Edit: sanajärjestys]
« Viimeksi muokattu: 31.01.2020, 21:36:32 kirjoittanut U-käännös »

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vuorokauden vaihtuessa tätä hienoa vesihuollon yksityistämistä vastustavaa kansalaisaloitetta on kannattanut jo lähes 42000 ihmistä 8)

Eli 1.2. taitaapi tulla 50000 täyteen.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966 (pidempi lainaus sisällöstä Julleht:n viestissä)

Lainaus
Kansalaisaloitteen otsikko

Vesi on meidän - kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi

Aloitteen päiväys

31.1.2020

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Aloitteen sisältö

Esitämme, että tämän kansalaisaloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille. Nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.

(...)

Useat mediatoimijat ovat uutisoineet kansalaisaloitteesta:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vesihuollon-yksityistamista-vastustava-vesi-on-meidan-kansalaisaloite-kerasi-ensimmaisena-paivanaan-yli-38-000-allekirjoitusta/7710408 (31.1.2020)

Lainaus
Vesihuollon yksityistämistä vastustava Vesi on meidän -kansalaisaloite keräsi ensimmäisenä päivänään yli 38 000 allekirjoitusta

Vesihuollon yksityistämistä vastustava Vesi on meidän -kansalaisaloite on kerännyt 22 ensimmäisen tunnin aikana yli 38 000 allekirjoitusta. Asiasta kertovat aloitteen laatijat tiedotteessa.

Kansalaisaloitteen pääseminen eduskunnan käsittelyyn edellyttää 50 000 allekirjoittajaa.

Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt Joona Mielonen, Vesa Plath, Olli Kohonen, Heidi Hietalahti ja Jouni Jussinniemi uskovat, että allekirjoitusen suuri määrä osoittaa sen, että suomalaiset haluavat vahvasti pitää vesihuollon julkisten toimijoiden hallussa jatkossakin.

– Vesihuolto on luonnollinen monopoli, jota ei tule altistaa voitontavoittelulle. Vesi ei ole kauppatavaraa, he muistuttavat.

(...)
« Viimeksi muokattu: 01.02.2020, 00:02:46 kirjoittanut Alaric »
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 193
 • Liked: 7583
 • Je suis Charlie
Tuollaisen vesihuollon tai vaikka sähkönjakelun myyminen ulkomaille on vähän kuin hosuun kuseminen pakkasella.
What Russian Army's Z insignia means? Zлобный Zанудный Zасранец Zалупался, Zаебал Zапад, и Zа это ему Zащемили Zалупу, Zасунули Zонтик в Zадницу, Zабрали в Zоопарк и Zаперли на Zамок с Zубром.

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 370
 • Liked: 1675
 • Suomen ja Ukrainan puolella
YLE:
Lainaus
Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi etenee eduskuntaan – aloite keräsi tarvittavat nimet kahdessa päivässä

Kyseessä on kolmanneksi nopeimmin tarvittavan tuen sivustolla kerännyt kansalaisaloite.

Kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Aloite saavutti eduskuntakäsittelyyn oikeuttavan rajan nopeasti, sillä se ylitti rajapyykin toisena päivänään.

Aloite esittää, että julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille estetään lailla ja että nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.

– Vesihuolto on luonnollinen monopoli, jota ei tule altistaa voitontavoittelulle, aloitteen vastuuhenkilöt sanovat tiedotteessa.

Luonnollisella monopolilla tarkoitetaan tilannetta, jossa kilpailuasetelman syntyminen ei ole mahdollista tai taloudellisesti järkevää.

Aloitetta perustellaan esimerkiksi sähkönsiirtohintojen nousulla sen jälkeen kun Fortumin sähköverkkotoiminta myytiin pääosin ulkomaisten sijoittajien omistamalle Caruna-yhtiöille.

Lisäksi aloitetekstissä tukeudutaan ulkomaisiin esimerkkeihin. Vesihuollon yksityistäminen nosti veden hintaa Britanniassa jakeluongelmien lisääntymisestä huolimatta, aloitteessa kirjoitetaan. Lisäksi aloitteen mukaan Euroopan suurista kaupungeista Pariisi ja Berliini ovat palauttaneet yksityistetyn huollon uudelleen omistukseensa.

Keskustelu vesihuollon yksityistämisestä Suomessa alkoi tammikuun lopulla sen jälkeen kun Jyväskylän kaupungin uutisoitiin selvittävän vähemmistöosuuden myymistä kaupungin vesi- ja sähkönjakeluyhtiö Alvasta.

Kansalaisaloite.fi-sivuston mukaan eduskuntaan on aiemmin toimitettu 36 kansalaisaloitetta. Kyseisistä aloitteista vain kaksi keräsi palvelussa riittävän tukijamäärän taakseen vesihuoltoaloitetta nopeammin. Sukupuolineutraalia avioliittoa ja dieselautojen käyttövoimaveron poistamista koskevat aloitteet ylittivät 50 000 allekirjoittaneen rajapyykin jo ensimmäisenä päivänään.
...
Loput tuolla:
https://yle.fi/uutiset/3-11187839
Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Hieno homma, että aloite sai tarvittavat nimet kasaan näin nopeasti. Nyt mennään jo yli 60 tuhannessa :)

Nyt kun isoilta eduskuntapuolueilta on kuultu vesihuollon yksityistämistä vastustavia lausuntoja, niin tämän etenemisessä valiokuntatasolta suureen saliin ei pitäisi olla mitään esteitä... vai mahtaisiko joillain olla silti pelkkä pisteiden keruu mielessä ja aloite yritetään silti torpata varjoissa?

Viimeisimpänä Kulmuni: https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/577761/0ff2ce6644 (1.2.2020)

Lainaus
Kulmuni vesihuollon yksi­tyis­tä­mi­sestä: Jos jotain yhteiskunnan pitää omistaa, niin energiaan ja veteen liittyvät verkot

Kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­jan, val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Kat­ri Kul­mu­nin mu­kaan ener­gi­aan ja ve­teen liit­ty­vien ver­kos­to­jen säi­lyt­tä­mi­nen yh­teis­kun­nan omis­tuk­ses­sa on en­si­si­jai­sen tär­ke­ää.

(...)

Kul­mu­ni kir­joit­taa, et­tä var­si­nin täy­si yk­si­tyi­nen omis­ta­juus ja mää­räys­val­ta so­pi­vat huo­nos­ti luon­nol­li­siin mo­no­po­lei­hin.

– Jos jo­ta­kin yh­teis­kun­nan pi­täi­si omis­taa, niin ener­gi­aan ja ve­teen liit­ty­vät ver­kot. Aloi­te ker­too myös sii­tä, et­tä pi­däm­me puh­das­ta vet­tä kan­sal­li­so­mai­suu­te­nam­me. Mei­dän ve­si­huol­to ja puh­taat poh­ja­ve­det ovat meil­le yl­pey­den ai­he.

(...)

– Näis­sä eten­kin ul­ko­maa­lais­ten si­joit­ta­jien omis­ta­juus ja pa­him­mil­laan mää­räys­val­ta joh­taa ti­lan­tee­seen, jos­sa yh­ti­ön en­si­si­jai­nen int­res­si voi ol­la toi­mi­van ja edul­li­sen säh­kön- tai ve­den­ja­ke­lun tur­vaa­mi­sen si­jaan si­joi­tuk­sel­le saa­ta­vat tuo­tot, hän sum­maa.

(...)
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Tagit: