Kirjoittaja Aihe: 2020-01-15 Jyväskylä aikoo yksityistää vesihuoltoaan / Vesi on meidän -kansalaisaloite  (Luettu 19120 kertaa)

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 771
 • Liked: 8020
^Silti tilanne lienee edelleen se, että aivan kaikki Jyväääskylän tai siis Näiveeettylän valtuustoryhmät T. Torssosen ryhmää lukuun ottamatta kannattavat vesi-sähkölaitoksen myymisen selvittämistä.

Yksikään poliittinen puolue ei ymmärtääkseni vastusta Jyväskylässä myynnin selvittämistä, eikä kukaan ole vielä ilmoittanut vastustavansa myyntiäkään. Mahdolliset vastustajat sanovat, että he muodostavat kantansa vasta selvityksen valmistumisen jälkeen, mutta nyt selvitetään ja selvitystyölle on annettava rauha, eikä asian selvittämistä saa vastustaa. Yksikään jyväskyläläinen vasemmistoliittolainen ei ole sanonut vastustavansa myymisen selvittämistä, ei yksikään. Nämä nimiä keräävät vasemmistoliittolaiset ovat myös tehneet selväksi sen, että he toimivat yksityishenkilöinä eivätkä jyväskyläläisinä kuntapoliitikkoina.

Myös siis vasemmistoliittolaiset, perussuomalaiset, uuvatit ja aivan kaikki muut kuin Torssonen kannattavat paikallisesti myymisen selvittämistä, kenenkään ei pidä unohtaa tätä paikallista näkökulmaa. Koska paikkakuntaa kutsutaan myös Näiveeettyläksi, niin se kertoo mihin rahaa tarvitaan. Puskaradion mukaan lähiaikoina tulee julkisuuteen uusi ja todella suuri "gugge", eli erittäin-erittäin suuri kulttuurihanke, johon vesi-sähkölaitoksen myyntirahat tarvitaan. Kokoomuskin tämän varmasti hyväksyy, koska eduskunnassa ja paikallispolitiikassa vaikuttava entinen maalivahti saa samalla varmistettua rahat myös Suomen hienoimpaan uuteen jäähalliin ja todella mahtipontiseen liikuntakeskukseen, jonka taustalaskelmien mukaan valmistumisen jälkeen paikkakuntalaisten urheiluharrastaminen kasvaa käyntimäärillä laskettuna muistaakseni noin 60 %. (Jos noin ei käy, niin tulopuoli alkaa "kusta". Oma veikkaukseni on, että millään paikkakunnalla uudet hallit eivät lisää määriä noin paljon, varsinkin kun tietyt lajit ovat jo nyt ilmoittaneet, että he eivät suostu maksamaan uuden hallin kustannuksia ja rakentavat omiaan. Jyväskylässä on myös ihan oikeasti entinen Tuurin kyläkaupan kaupparakennus suurena ja laajennettuna yksityisenä ja kaupallisena urheilukeskuksena. Urheilutiloja tuolla paikkakunnalla lienee jo nyt asukasta kohti eniten koko Suomessa?)

Jyväskylän väkiluku kasvaa, mutta paikkakunnalle muutetaan työttömäksi tai opiskelijaksi. Vain hyvin harva paikkakunnalle muuttava tulee töihin, ero pääkaupunkiseutuun ja muihin oikeasti kasvaviin kaupunkiseutuihin on suuri. Lähiympäristön kaupungeista voisi miettiä sitä, miksi "kierot savolaiset" eli mikkeliläiset tai kuopiolaiset eivät ole päättäneet matkia jyväskyläläisten strategiaa - kaupungin kasvattamista työttömien haalimisella. Kuopiohan jopa ehkä pikemminkin haluaa rajoittaa kasvua, mutta Jyväskylässä on tavoitteena asukasluvun kasvattaminen lähes keinolla millä tahansa. Kaupunki ei saa asukkaita niin paljoa kuin se haluaa, joten ihmettelen sitä, miksi pakolaisia ja maahanmuuttajia on Jyväskylässä lopulta niinkin vähän.

Mitä mieltä hommalaiset ovat siitä, jos jollain keskisuurella suomalaisella paikkakunnalla päätettäisiin rakentaa kerralla aivan aikuisten oikeasti aivan kaikki kulttuuri- ja liikuntarakennukset uusiksi? Tuntuisiko suuruudenhullulta? Tätä taustaa vasten kannattaa miettiä sitä, miksi vesi-sähkölaitos haluttaisiin myydä, eivätkä edes vasemmistoliittolaiset valtuutetut vastusta paikallisesti myynnin selvittämistä. Myynnistä saatavat rahat on jo nimittäin kulutettu ainakin paperilla, tiedä edes riittävätkö kaikkeen suunniteltuun?

Jyväskylän kuntaveroprosentin pitäisi myös olla jo tällä hetkellä tasapainon kannalta 22 %, johon se tulee joskus nousemaan, vaikka vesi-sähkölaitoksen myyntitulot tätä muutamalla vuodella viivästyttäisivätkin.

Kuinka moni kaupunki ostaa liikuntavälineitä asukasta kohti vain yhteen suunniteltuun liikuntakeskukseen joka vuosi 7 eurolla per asukas? Jyväskylässä on jo tehty tuollainenkin päätös, miljoona euroa joka vuosi, ajasta ikuisuuteen - uuteen urheilukeskukseen korvamerkittynä vain laitoksen omien urheiluvälineiden hankintaan. Tämän lisäksi välineitä hankintaa toki myös kouluhin ja muihin urheilukeskuksiin, rahaa on - ja lisää tulee, kunhan vesisähkölaitos saadaan myytyä. (Miettikää hetki, miljoona euroa vuodessa vain yhden suunnitellun liikuntakeskuksen välineisiin - ja joka ikinen vuosi ikuisuuteen saakka. Haiskahtaa kommunismilta, DDR:ltä. Ja tämä oli vain yksi pieni esimerkki, muita vastaavia rahavirtoja on vaikka kuinka ja paljon.)

Tämän kevään aikana tulee myös julkisuuteen todella suuri Jyväskylän "gugge", joka nielee rahaa kuin Moolokin kita - kunhan poliitikot sen hyväksyvät.

Suomen Ateena saattaa joskus muistuttaa kreikkalaista esikuvaansa, kunhan vuosia kuluu. On niitä suuria palatseja rakennettu ennenkin rapistumaan, Kreikan tiellä tuo paikkakunta taitaa olla.

Saa nähdä alkavatko jyväskyläläiset poliitikot kapinoimaan valtakunnan tasolla, jos eduskunnan enemmistö aikoo kieltää vesilaitoksien myynnin. Aika moni eduskunnassa vaikuttava jyväskyläläinen poliitikko kun taitaa kannattaa syvällä sydämessään vesisähkölaitoksen myymistä.

Jyväskylän sosiaalimenot ovat myös suuret, koska paikkakunnalla voidaan huonosti. Uusi sairaala tulee maksamaan paljon budjettia kasvattavina lukuina, koska x, y ja z, eivät pitäneet paikkaansa paperilla suunnitelmissa nyt vähitellen toteutuvan todellisuuden kanssa. Vesisähkölaitoksen myynti auttaa myös tässä, ainakin vuoden tai kaksi.

Jyväskylässä vasemmisto on myös ennenkin hyväksynyt julkisen omaisuuden myyntiä - SILLÄ SOSIALISMIIN SIIRRYTTÄESSÄ NE OTETAAN ILMAISEKSI TAKAISIN YHTEISKUNNAN OMISTUKSEEN. Näin on lausuttu Torssoselle tutussa valtuustosalissa Torssosen eliniän aikana, tämän lausunnon aikana Neuvostoliiton ongelmat jo selkeästi näkyviä. Samat ihmiset ja jopa suvut ovat edelleen paikallispolitiikassa mukana, joten onko auringon alla mitään uutta? Moni vesisähkölaitoksen myynnin hyväksyvä vasemmistovihreä kun elänee siinä oletuksessa, että se sosialisoidaan joka tapauksessa jossain vaiheessa takaisin yhteiskunnan omaisuudeksi korvauksetta.

Eräs vierailuluennoitsija oli käynyt Jyväskylässä luennoimassa korkeakouluopiskeijoille. Kun hän palasi retkeltään, niin hän kertoi, ettei Helsingissä tai missään muualla ole yhdessäkään opetustilassa niin hienoja äänentoistolaitteita kuin jyväskyläläisessä tavallisessa tilassa. Rahaa oli seinien äänentoistossa hänen arvionsa mukaan useita kymmeniä tuhansia euroja, ja kyse oli vain yhdestä luokasta, ei edes juhlasalista. Ja ei, kyseinen tila ei ole musiikin opiskelijoiden käytössä, eikä sitä ole koskaan heidän käyttöönsä tarkoitettu. Kyseessä on aivan tavallinen yhdessä tasossa oleva noin 40-50 hengen opetustila. Nämä äänentoistolaitteet on tarkoitettu vain puheen välittämiseen, musiikkia ei tuon alan opetuksessa käytetä. (Kaikki oli hienointa ja kalleinta mahdollista. Hän sanoi, että musiikin ammattilaisena häntä harmitti suuresti, kun jossain oikeasti musiikkia tehdään paljon huonommilla välineillä ja näiden kalliiden välineiden ominaisuudet menevät hyödyntämättöminä aivan hukkaan.)

Jyväskylässä osataan julkisten varojen holtittomaksikin luonnehdittava kuluttaminen ja poliittiset lehmäkaupat. Vesisähkölaitoksen myyntiaie on ymmärrettävä paikkakunnan poliittista ja sosiaalista kulttuuria vasten. Jyväskylä on paikkakuntana erilainen kuin muut.

Aragornin kadonnut poika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 597
 • Liked: 1155
Lainaus
Haluatko pitää Jyväskylän vesihuollon jyväskyläläisillä ja varmistaa laadukkaan ja kohtuuhintaisen veden? Nyt sinulla on mahdollisuus olla mukana varmistamassa Jyväskylän kaupungin linjauksen kautta, ettei vesihuoltoa yksityistetä.

Osallistu sinäkin allekirjoittamalla kotikaupunkimme kuntalaisaloitteeseen, joka tähtää kunnallisen kansanäänestyksen järjestämiseen Jyväskylässä siitä, että vesihuolto säilyy jyväskyläläisten hallinnassa, eikä tule koskaan menemään monikansallisten yritysten hallintaan.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2582740305308361&id=100007172497167

Kunnalliseen kansanäänestykseen tähtäävä aloite: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/13123

Lainaus
Aloitteen sisältö

Jyväskylän kaupungin omistaman energiayhtiö Alva-yhtiöt Oy:n 30-40% vähemmistöosuuden myymiseen liittyvän selvitysprosessin käynnistäminen on nostanut pinnalle laajemmankin keskustelun koskien vesihuollon yksityistämistä. Jyväskyläläiset ovat nostaneet voimakkaasti esille huolen vesihuollon asemasta kotikaupungissaan nyt ja tulevaisuudessa.

Vaikka tällä hetkellä käytävä keskustelu koskien energiayhtiön vähemmistöosuuden myymistä ei suoraan ole vesihuollon yksityistämistä, on tulevaisuutta silmällä pitäen tärkeää, että Jyväskylän kaupunki tämän hetkisenä Alva-yhtiöiden 100% osakkeenomistajana linjaa selvästi suhtautumisensa vesihuollon yksityistämiseen.

Selkein mahdollinen linjaus on tehdä periaatepäätös siitä, ettei Jyväskylän kaupunki tule yksityistämään vesihuoltoaan.

Tällainen periaatepäätösmäinen linjaus on hyvä laittaa alulle kunnallisen kansanäänestyksen kautta, jotta Jyväskylän kaupunginvaltuustolla on olemassa selkeä näyttö jyväskyläläisten tahtotilasta liittyen vesihuollon yksityistämiseen. Kunnallisen kansanäänestyksen tulosta kaupunginvaltuusto voi käyttää päätöksentekonsa tukena.

(...)

Nyt vain nimiä paljon, niin saadaan jyväskyläläisten tahtotila vesihuollon yksityistämisen suhteen päättäjien tietoon!
« Viimeksi muokattu: 04.02.2020, 23:38:02 kirjoittanut Alaric »

Aragornin kadonnut poika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 597
 • Liked: 1155
Vähän päälle vuorokaudessa 279 jyväskyläläistä on allekirjoittanut kuntalaisaloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä Jyväskylässä liittyen siihen, ettei vesihuoltoa yksityistetä. Tahti on ihan hyvä, mutta vielä tarvitaan lisää nimiä!

Tulethan sinäkin mukaan puolustamaan vesihuollon pysymistä jyväskyläläisten hallussa allekirjoittamalla ja jakamalla asiasta tietoa. Kiitos!(linkki aloitteeseen yllä olevassa vastauspostauksessa).

Lainaus
Aloitteen mukaan Jyväskylässä pitäisi järjestää kunnallinen kansanäänestys vesihuollon yksityistämisestä. Torssonen toivoo myös kaupunginvaltuustolta linjausta, jossa todettaisiin, ettei Jyväskylä yksityistä vesihuoltoaan.

Vesihuollon yksityistäminen on noussut viime aikoina valtakunnalliseksi puheenaiheeksi, sillä Jyväskylän kaupunki selvittää parhaillaan energia- ja vesiyhtiö Alvan vähemmistöosuuden myyntiä.


– Energiayhtiön vähemmistöosuuden myymiseen liittyvän selvitysprosessin käynnistäminen ei suoraan ole vesihuollon yksityistämistä, tosin mielestäni selvitystyötä ei olisi koskaan pitänyt edes aloittaakaan. Tästä huolimatta yleisempi keskustelu, kuntalaisaloite kansanäänestyksestä ja kaupunginvaltuuston linjaus, ettei vesihuoltoa yksityistetä, on tarpeellinen ja olennainen, koska näin voidaan vahvasti tukea vesihuollon säilyminen jyväskyläläisten omistuksessa nyt ja tulevaisuudessa. Jyväskyläläisten vesi kuuluu jyväskyläläisille, Torssonen sanoo.
https://www.ksml.fi/kotimaa/Teemu-Torssonen-haluaa-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4%C3%A4n-kansan%C3%A4%C3%A4nestyksen-vesihuollon-yksityist%C3%A4misest%C3%A4-%E2%80%93%E2%80%89pisti-pystyyn-kuntalaisaloitteen/1507275?fbclid=IwAR15xWgSnIon_yV7Abc5_cktq2Yqm2DSgMKcgNAwNEudLZ8KADDcVfAN_P4

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
@Teemu Torssonen, tuo kuntalaisaloite on erittäin hieno juttu!

Laitoin siitä tänään myös mainoksen Twitteriin :) Tämä vesihuollon yksityistäminen on asia, jota kaikkien kansallismielisten on syytä vastustaa.

https://twitter.com/HommaMedia/status/1225093223632252928


---

"Vesi on meidän" -kansalaisaloitteeseen on kertynyt jo yli 82 000 nimeä :-*

Vaikka tarvittavat 50 000 nimeä onkin saatu täyteen, on hyvä käydä silti laittamassa tuonne edelleen kannatusilmoituksia, niin tulee aloitteelle vähän lisää selkänojaa.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966

Lainaus
Kansalaisaloitteen otsikko

Vesi on meidän - kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi

Aloitteen päiväys

31.1.2020

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Aloitteen sisältö

Esitämme, että tämän kansalaisaloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille. Nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.

(...)
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Aragornin kadonnut poika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 597
 • Liked: 1155
Lainaus
@Teemu Torssonen, tuo kuntalaisaloite on erittäin hieno juttu!

Laitoin siitä tänään myös mainoksen Twitteriin :) Tämä vesihuollon yksityistäminen on asia, jota kaikkien kansallismielisten on syytä vastustaa.

Kiitos palautteesta @Alaric ja hyvä myös että tviittailit!

Tänään olikin pääkirjastolla kaupungin järjestämä tilaisuus aiheesta. Porukkaa tuli paikalle niin paljon, ettei kaikki mahtuneet sisälle tilaisuudelle varattuun tilaan.
Lainaus
Lipuuko Jyväskylän vesihuolto yksityiseen omistukseen? Päättäjät vastasivat kansalaisten huoliin – katso tallenne kuumasta keskustelusta

Jyväskylän kaupunki järjesti torstai-iltana avoimen tilaisuuden, jossa kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja joukko muita päättäjiä keskustelivat kaupunkilaisten kanssa sekä vastasivat kysymyksiin vireillä olevasta Alva-yhtöiden vähemmistöosuuden myyntiselvityksestä. Tilaisuus järjestettiin kaupunginkirjastolla Uno-salissa kello 17–19.

...
https://www.ksml.fi/kotimaa/Lipuuko-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-vesihuolto-yksityiseen-omistukseen-P%C3%A4%C3%A4tt%C3%A4j%C3%A4t-vastasivat-kansalaisten-huoliin-%E2%80%93-katso-tallenne-kuumasta-keskustelusta/1507902#comments

Keskustelu kävi jokseenkin lämpimänä välillä ja kaupunginjohtaja joutui vähän jo toppuuttelemaan välillä. Pientä välihuutelua tuli myös kaupunginjohtajan puheenvuoron aikana, jossa hän vastasi esittämiini kysymyksiin liittyen selvitysprosessiin ja Alvan vähemmistöosuuden myymiseen. Kysymykseni tilaisuuden livestream -tallenteessa: https://youtu.be/jocYiuHNtdY?t=1595
« Viimeksi muokattu: 07.02.2020, 00:20:49 kirjoittanut Alaric »

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Tallinna on varoittava esimerkki vesihuollon yksityistämisestä.

Mitään ulkopuolista tahoa ei määrätty valvomaan tai sääntelemään veden hintaa -> hinta moninkertaistui. Kaikki tuotot valuivat osinkoina omistajille ja aiemmatkin voitot puhdistettiin yhtiöstä tällä tavoin. Sopimuksesta tehtiin lisäksi helvetin pitkä (2001 -> 2021).

Maailmalla on tästä niin paljon huonoja kokemuksia, että mikäli joku vielä Suomessa tätä ajaa, ko. henkilöllä on hyvin todennäköisesti silkka kieroilu ja omaneduntavoittelu mielessään. Kannattaa muistaa se, kun myöhemmin näette vesihuollon yksityistämistä puolustavia puheenvuoroja.

ps. Muistakaapa Jyväskylän asukkaat tuo Teemun aloittama aiheeseen liittyvä kuntalaisaloite!

pps. Ja kaikkien kannattaa toki edelleen käydä laittamassa nimensä kansalaisaloitteeseen, vaikka se onkin jo eduskuntaan etenemässä. Saadaan lisää selkänojaa tälle.

https://yle.fi/uutiset/3-11199294 (8.2.2020)

Lainaus
Kun Tallinna yksityisti vesihuoltonsa, melkein kaikki meni pieleen – "Älkää tehkö Suomessa näitä virheitä", sanoo kilpailuviraston johtaja

Yksityistämisen jälkeen veden hinta Tallinnassa moninkertaistui. Ongelmien korjaaminen vei lähes 20 vuotta.

Syksyllä 2000 Tallinnan kaupunginvaltuusto päätti myydä suurimman osan Tallinna Vesi -nimisen vesilaitoksensa osakkeista kansainväliselle suuryritykselle, International Water UU:lle.

(...)

Neuvostovuosien jäljiltä surkeassa kunnossa ollut Tallinnan putkiverkosto oli saneerattu yhteistyössä Suomen ja Ruotsin kanssa, ja kunnostettu vesilaitos oli houkutteleva investointi kansainvälisille yrityksille.

Yksityistämisen seurauksia ei kuitenkaan osattu ajatella tarpeeksi pitkälle.

– Tallinnan vesihuollon yksityistämisessä meni pieleen lähes kaikki mahdollinen. Virheiden korjaaminen on vienyt melkein kaksikymmentä vuotta, kertoo Viron kilpailuviraston johtaja Märt Ots Ylelle.

Kun Jyväskylän kaupunki ilmoitti viime viikolla aikovansa myydä noin 30 prosenttia vesihuollostaan yksityiselle sektorille, Suomessa alkoi kiivas keskustelu veden yksityistämisestä.

Yksityistämistä vastustava Vesi on meidän -kansalaisaloite on kerännyt vähän yli viikossa jo lähes 84 000 allekirjoitusta ja etenee eduskuntaan.

Märt Ots ei ota kantaa siihen, onko Jyväskylän järkevää yksityistää vesihuoltonsa vai ei, mutta hän lähettää terveisiä Suomeen:

– Ottakaa oppia siitä, mitä Tallinnassa tapahtui älkääkä tehkö samoja virheitä.

(...)

Märt Otsin mukaan suurin virhe oli se, että kaupunki solmi vesilaitoksen uusien omistajien kanssa pitkän, peräti kahdenkymmenen vuoden sopimuksen, joka päättyy vasta vuonna 2021.

Sopimuksessa uusien omistajien myös annettiin määritellä veden hinta.

– Mitään ulkopuolista tahoa ei määrätty valvomaan eikä sääntelemään veden hintaa. Tämä oli toinen kardinaalivirhe, Ots sanoo.

Kun uudet omistajat astuivat Tallinnan vesilaitoksen johtoon vuonna 2001, veden hinta moninkertaistui.

Lisäksi yhtiö irtisanoi reilun kolmasosan vesilaitoksen työntekijöistä. Koko aiempi johto sai potkut ja tilalle astuivat uudet brittiläiset johtajat.

Tallinna oli päättänyt yksityistää vesipalvelunsa siinä toivossa, että uudet omistajat toisivat pääomia kunnalle. Toive osoittautui turhaksi. Lähes kaikki tuotto maksettiin osinkoina yrityksen omistajille.

Heti ensimmäisenä vuonna omistajat nostivat lähes kahdeksankertaiset osingot yhtiön voittoon nähden. Tällä tavoin yhtiö puhdistettiin monien edellisvuosien tuloksesta.

(...)
« Viimeksi muokattu: 09.02.2020, 22:26:57 kirjoittanut Alaric »
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 621
 • Liked: 17936
 • Kuka jos en minä
Kannatettu. Samalla tusinaa muutakin. Kannattaa tosiaan muuteman kerran vuodessa käydä läpi mitä on tarjolla, ja kannattaa niitä mitkä kokee fiksusti yhteiskuntaa eteenpäinvieviksi.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

Larva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 842
 • Liked: 7075
 • The Phosphorescent
Anteeksi kyynisyyteni, mutta minulla on semmoinen tunne ja kokemus, että kansalaisaloitteilla pyyhitään persettä, jos niiden asia ei sovi agendaan. Kyllä se Jyväskylän vesihuolto vielä myydään. Tämä yksityistämisasia haudataan nyt vähin äänin, kun asiasta nousi näin kova kohu, ja tehdään sitten salassa joskus lähitulevaisuudessa. Kun isotherrat ovat kerran päässeet rahan makuun, niitä ei pysäytä mikään.  :(
Can I ever comprehend?
Will my longing ever end?
- Emperor

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Anteeksi kyynisyyteni, mutta minulla on semmoinen tunne ja kokemus, että kansalaisaloitteilla pyyhitään persettä, jos niiden asia ei sovi agendaan. Kyllä se Jyväskylän vesihuolto vielä myydään. Tämä yksityistämisasia haudataan nyt vähin äänin, kun asiasta nousi näin kova kohu, ja tehdään sitten salassa joskus lähitulevaisuudessa. Kun isotherrat ovat kerran päässeet rahan makuun, niitä ei pysäytä mikään.  :(

Tästä ei sinänsä ole mitään epäilystä, koska yksityistämisen vastustaminen ei sovi globalistiagendaan. Eduskunnassa kokoomus ja muut liskot puheistaan huolimatta todennäköisesti suorastaan hinkuvat päästä myymään vesihuoltoamme, jotta saavat isoilta pojilta taputuksen päälaelle ja kenties itsekin joitain roposia.

Ei silti pidä vaipua apatiaan! Meillä ei demokraattisen järjestelmän puitteissa ole juuri muita keinoja tämän vastustamiseen kuin kansalais- ja kuntalaisaloitteet, äänestämiemme valtuutettujen ja kansanedustajien informointi ja painostaminen, mielenosoitukset sekä MEKKALAN pitäminen aiheesta netissä ja kasvotusten ihmisten kanssa.

Nytkin aihe on jo noussut julkiseen keskusteluun näkyvästi ja useat asiantuntijat ovat ottaneet negatiivisen kannan yksityistämiseen. Nostetaan aihetta jatkuvasti esille, tarkkaillaan mitä päättäjät tekevät ja kaadetaan armotta paskaa kierojen yksityistäjien niskaan.
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 223
 • Liked: 10972
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Kunnan/kuntien/valtion talous ajetaan niin totaalisen kuralle kunnes kunnanisät kysyvät kuntalaisilta, -laitetaanko sairaala kiinni vai myydäänkö vesilaitos? Ensin velkaannutetaan, sitten ostetaan. Velkaa annetaan hövelisti siihen asti kunnes niistä veloista ei enää mitenkään voi selvitä siten että nykyisenlainen normaali elämä olisi enää mahdollista. Mamutus ja ilmastonmuutostoimenpiteet takaavat sen että se hetki kun velkaa ei enää saa on lähempänä kuin moni uskookaan. Onneksi apuun tulee se sama ystävällinen pankkiiri joka on aiemminkin antanut lainaa elämiseen. Hän ostaa meiltä ne vesilaitokset plus mineraalit itse määritelemällään hinnalla. Näin tämä on suunniteltu.
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, 10:55:12 kirjoittanut Peltipaita »
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

Toni R Jyväskylästä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 831
 • Liked: 6539
 • Minä olen kaapumies!
Luin asiasta tässä ketjussa ensimmäistä kertaa, vaikka asun jyväskylässä. Kävin allekirjoittamassa.

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 193
 • Liked: 7583
 • Je suis Charlie
Luin asiasta tässä ketjussa ensimmäistä kertaa, vaikka asun jyväskylässä. Kävin allekirjoittamassa.
Allekirjoititko kansalaisaloitteen vai kuntalaisaloitteen vai kummatkin? Minä ja kaltaiseni epä-jyväskyläläiset emme voi allekirjoittaa sitä kuntalaisaloitetta.
What Russian Army's Z insignia means? Zлобный Zанудный Zасранец Zалупался, Zаебал Zапад, и Zа это ему Zащемили Zалупу, Zасунули Zонтик в Zадницу, Zабрали в Zоопарк и Zаперли на Zамок с Zубром.

Murkula

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 281
 • Liked: 2171
Anteeksi kyynisyyteni, mutta minulla on semmoinen tunne ja kokemus, että kansalaisaloitteilla pyyhitään persettä, jos niiden asia ei sovi agendaan. Kyllä se Jyväskylän vesihuolto vielä myydään. Tämä yksityistämisasia haudataan nyt vähin äänin, kun asiasta nousi näin kova kohu, ja tehdään sitten salassa joskus lähitulevaisuudessa. Kun isotherrat ovat kerran päässeet rahan makuun, niitä ei pysäytä mikään.  :(
Näissä aloitteissa on välillä vähän ajateltu myös tuota medianpuolen läpimenoa. On paljon vaikeampaa syöttää mediassa kuvaa jostain yleisestä hyväksynnästä ilmastoveropolitiikalle, kun ilmiselvästi satatuhatta henkeä vastusti diesel-veroa, vaikka aloitteella ei oikeita mahdollisuuksia koskaan ollutkaan.

Sama pätee tämän yksityistämisen vastustamiseen. Pienikin vastaava julkisuus suuresta vastustuksesta, sekä paljon hikisemmät on tunnelmat päätäjillä ja paljon on enemmän siirtymää oppositioon, kun asian päällä ei voida vain pitää kantta.
Me suomalaiset olemme niin poliittisesti tyhmä kansa, että oikein ansaitsemme kuolla sukupuuttoon.

Sensuurissa pahinta on          ja          .

Ignore: Don Nachos, Ajatolloh, Puuha-Pepe, Sir, Justustr

Toni R Jyväskylästä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 831
 • Liked: 6539
 • Minä olen kaapumies!
Luin asiasta tässä ketjussa ensimmäistä kertaa, vaikka asun jyväskylässä. Kävin allekirjoittamassa.
Allekirjoititko kansalaisaloitteen vai kuntalaisaloitteen vai kummatkin? Minä ja kaltaiseni epä-jyväskyläläiset emme voi allekirjoittaa sitä kuntalaisaloitetta.

Kiitokset vinkistä, kävin allekirjoittamassa kuntalaisaloitteenkin.

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 117
 • Liked: 7649
 • Jäitä hattuun.....
Lainaus
Jyväskylän kaupunki keskeyttää Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöomistusosuuden myyntiselvityksen
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-02-10_jyvaskylan-kaupunki-keskeyttaa-alva-yhtiot-oyn-vahemmistoomistusosuuden
Jyväskylän kaupunginhallitus päätti keskeyttää 16.12.2019/242 käynnistämänsä selvitystyön Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöomistusosuuden myymisestä. Kaupunginhallitus otti asian pöydältä käsiteltäväksi kokouksessaan 10.2.2020.
Jyväskylän kaupunginhallitus käynnisti 16.12.2019/242 Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myynnin selvityksen. Tavoitteeksi yritysjärjestelylle asetettiin pitkäaikaisen ja ammattimaisen vähemmistöomistajakumppanin mukaantulo yhtiöön, pääomien kierrätys kaupungin elinvoiman ja investointikyvyn parantamiseksi sekä energia- ja vesitoimialan murroksen tunnistaminen ja siihen liittyvien riskien hajauttaminen. Yritysjärjestelylle asetettiin reunaehtoja, joista keskeisin oli kaupungin enemmistöomistuksen säilyttäminen omistajaohjauksen, kohtuullisen hinnoittelun, toimintaedellytysten ja ilmastotavoitteiden toteuttamisen varmistamiseksi.                     

Valmistelun aikana on käynyt ilmeiseksi, ettei mahdollisella vähemmistöosuuden myyntiesityksellä ole edellytyksiä menestyä Jyväskylän kaupungin päätöksenteossa. Asiasta on keskusteltu selvityksen tekemiseen sitoutuneiden valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa ja todettu yhdessä, että myyntiselvitystä ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa. Selvityksen jatkaminen sitoisi merkittävästi Jyväskylän kaupungin ja Alva-yhtiöt Oy:n resursseja, eikä myyntiselvityksen jatkovalmistelusta ole enää saatavissa prosessin etenemisen tai päätöksenteon kannalta tarvittavaa lisäinformaatiota. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisen avoimen tarjouskilpailun käynnistäminen helmikuussa sitoisi myös vähemmistöosakkuudesta kiinnostuneiden ostajatahojen aikaa ja resursseja. naps..

Nyt vaan tarkkana missä muualla yritetään samaa koijausta. Etenkin Ähtärissä pitäkää silmät auki.

Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

J. Lannan haamu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 174
 • Liked: 7670
Jyhyn (Jyväskyläläisten hyväksi) muutosesitys 16.12. 2019: Ennen päätöstä Teemu Torssonen esitti, että ”Riskit ja epävarmuudet huomioon ottaen Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myynnin valmistelua ei jatketa, vaan rakenteellisena vaihtoehtona yhtiön toimintaa jatketaan nykyrakenteella. Näin kaupunki säästää myös resurssit, jotka muodostuvat suorasti ja epäsuorasti vähemmistöosuuden myynnin valmistelun jatkamisesta”.

Jyväskylän kaupunginhallituksen tiedote tänään 10.2. 2020: "Selvityksen jatkaminen sitoisi merkittävästi Jyväskylän kaupungin resursseja, eikä myyntiselvityksen jatkovalmistelusta ole enää saatavissa prosessin etenemisen tai päätöksenteon kannalta tarvittavaa lisäinformaatiota."

Siellä on ihan rauhassa annettu kampaviinereiden laskeutua ennen kun muutkin persut ovat asiaan reagoineet. Keskisuomalaisen kommenteissa myös hyvää settiä:

"No joo. Siellä Jarmo Nahkamäki nyt yrittää ottaa asiasta kunniaa itselleen ja Persujen uudelle yhdistykselle. Todellisuudessahan taistelun tätä älyttömyyttä vastaan aloitti jo viime joulukuussa Teemu Torssonen ja Jyhy. Eipä silloin tullut tukea Perussuomalaisten valtuutetuilta. Ja nyt sitten yritetään ottaa häpeämättömästi saavutus omiin nimiinsä. Semmoistahan se on näillä hillotolppamiehillä."

https://www.ksml.fi/kotimaa/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-kaupunki-keskeytt%C3%A4%C3%A4-Alva-yhti%C3%B6t-Oyn-v%C3%A4hemmist%C3%B6osuuden-myyntiselvityksen/1509940#comments

Lainaus
Jyväskylän kaupunki keskeyttää Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myyntiselvityksen

(artikkelissa maksumuuri, kommenttiosio luettavissa silti)

...
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, 19:09:45 kirjoittanut Alaric »
Yksilö - Kulttuuri - Luonto/ The Knower - The Known - The Unknown.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 731
 • Liked: 67406
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
^ Kieltämättä vähän nauratti, kun esimerkiksi näki persujen pistäneen Jyväskylässä käyntiin kuntalaisaloitteen (aloittajana mainittu Nahkamäki) täysin samasta aiheesta kuin Torssonen, mutta muutamaa päivää myöhemmin ;D

Aiemmin noita ei tuntunut koko aihe pahemmin kiinnostavan (katellaan sitten selvityksen jälkeen jne.), mutta kun tuo Vesi on meidän -kansalaisaloite ja koko yksityistäminen ylipäätään saivat valtamediassa runsaasti negatiivista huomiota, tultiin sitten haaskalle.

No, hyvä silti, että tuo perseily pysäytettiin ainakin toistaiseksi 8)

Eiköhän tuota silti yritetä myöhemmin uudelleen, joten hereillä siellä Jyväskylässä ja muuallakin! Laittakaa tällaisille hankkeille stoppi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.

Kim Evil-666

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 735
 • Liked: 60381
 • 'Hvis lyset tar os'
Tämä oli hieno erävoitto- josta toivottavasti ottavat muutkin kunnat oppia tulevaisuudessa. Kaikki ei ole takoitettu myytäväksi, varsinkaan ylikansallisille toimijoille, joidenka ainoa päämäärä on tahkota rahaa, vaikka se tarkoittaisi ihmisten elämisen kurittamista elämän perusedellytyksiä vivuttamalla.

Persut näyttäytyivät tässä keississä lähinnä säälittäviltä, koettaessaan kahmia ansaitsematonta tunnustusta toisten tekemästä työstä.
Sävytteisviritteinen ja erittäin Nuiva!
Pohjoinen Perkele! Arktisen alueen Eko-Mörökölli!
Oma polku- kiveen hakattu!

"islam on kallon ajettelukeskukset tyhjentävä lobotomia." - Veikko
"EU-jäsenyyteen on sisäänrakennettu kansallisvaltioiden tuhomekanismi..." - Sivulause

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 429
 • Liked: 10639
Vesioikeuksien myyminen ulkomaisille tahoile on kyllä sen luokan spedeilyä että sitä on vaikea käsittää. Väkisin tulee mieleen erään entisen kansanedustajan sanat, "kuinka halpa tämä maa on teille?"

Hienoa että hanke torpattiin, uskomatonta että joku yritti myydä.

Aragornin kadonnut poika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 597
 • Liked: 1155
Mielestäni Toimi Kankaanniemi ja muut Jyväskylän ps:n valtuustoryhmän jäsenet olisivat voineet ihan perussuomalaisen rehdisti sanoa niin kuin asiat ovat toisten valtuustoryhmien suhteen ja sen suhteen ketkä olivat mitäkin mieltä selvityksistä, Alvan osan myynnistä ja vesihuollosta.

Nyt pitää lähteä kansanedustajasta lähtien Twitterissä, Keskisuomalaisessa jne. haukkumaan tai "piilottelemaan" samaa mieltä Alva-asiassa ollutta valtuustoryhmää...

Kankaanniemi nimittää Jyväskyläläisten hyväksi-valtuustoryhmää "Joksikin loikkariksi":
Lainaus
#Persut eivät myy Jyväskylän vettä. Ainoana valtuustoryhmänä (jonkun loikkarin lisäksi) olemme asian selkeästi julki sanoneet. #Vihreät, Sdp ja Kokoomus johtavat #Jyväskylä'ä. Mitä tekevät, aika näyttää.

Erotettu ei voi olla loikkari...pitäisi Kankaanniemen tämä tietää. Mielestäni turhaa riidan haastamista, vai mikä piilottelu lieneekään tuossa takana.

https://twitter.com/ToimiKankaanni1/status/1226419215827116032Twiittiupotus lisätty. Aina myös se itse twiitti mukaan viestiin, niin muiden ei tarvitse etsiä sitä.
« Viimeksi muokattu: 10.02.2020, 21:41:10 kirjoittanut Alaric »

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 117
 • Liked: 7649
 • Jäitä hattuun.....
Vesioikeuksien myyminen ulkomaisille tahoile on kyllä sen luokan spedeilyä että sitä on vaikea käsittää. Väkisin tulee mieleen erään entisen kansanedustajan sanat, "kuinka halpa tämä maa on teille?"

Hienoa että hanke torpattiin, uskomatonta että joku yritti myydä.


Ei hätää ulkomaalaisista, nimittäin on tapahtunut oiva veto, mitä oikein Häkämieskin kiittelee. Veljet suhmuroivat serkuilleen infraa ja kirjaavat sen sitten HX-vastakauppoihin kun myyvät sijoittajille. Ja ei kun kansa juhlimaan ulkomaisia investointeja....

Lainaus
Elin­kei­no­mi­nis­teri Lintilä polkaisee käyntiin kotimaisen omistajuuden ohjelman, jota ryhtyy johtamaan Juha Sipilä – "Oiva veto"
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/elinkeinoministeri-lintila-polkaisee-kayntiin-kotimaisen-omistajuuden-ohjelman-jota-ryhtyy-johtamaan-juha-sipila--34oiva-veto34-6.3.579416.c17585ba69?fbclid=IwAR11_L-Lj3dRLvNYlYZIhl6HI7e0kJqkLbioiahfHnD7B6-R4bgzQsxMUps
Elin­kei­no­mi­nis­te­ri Mika Lin­ti­lä (kesk.) ker­too käyn­nis­tä­vän­sä lä­hi­päi­vi­nä ko­ti­mai­sen omis­ta­juu­den oh­jel­man, jota ryh­tyy joh­ta­maan ex-pää­mi­nis­te­ri, kan­sa­ne­dus­ta­ja Juha Si­pi­lä (kesk.).

– Löy­sin tätä oh­jel­maa joh­ta­maan ai­van oi­ke­an hen­ki­lön. Kii­tos Juha. Nyt on ai­ka kat­soa eteen­päin ja to­sis­saan, Lin­ti­lä kir­joit­taa Twit­te­ris­sä.

Elin­kei­no­e­lä­män kes­kus­liit­to EK:n toi­mi­tus­joh­ta­ja Jyri Hä­kä­mies kiit­te­lee myös Si­pi­län va­lin­taa.

– Juha Si­pi­lä ve­tä­mään omis­ta­juu­soh­jel­maa on oi­va veto – omis­ta­jat pää­tök­sil­lään in­ves­toi­vat ja työl­lis­tä­vät. Ar­vos­tus ja teot sen mu­kaan – olem­me mu­ka­na työs­sä, Hä­kä­mies kir­joit­taa tvii­tis­sään....naps
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 973
 • Liked: 13231
 • Puhekin on teko
Vesioikeuksien myyminen ulkomaisille tahoile on kyllä sen luokan spedeilyä että sitä on vaikea käsittää. Väkisin tulee mieleen erään entisen kansanedustajan sanat, "kuinka halpa tämä maa on teille?"

Hienoa että hanke torpattiin, uskomatonta että joku yritti myydä.

On tämä aika röyhkeä idea. Lyhytaikaisesti on mietitty voittoja ja säästöjä, mutta onko mietitty mitä seurauksia hankkeella voi olla.

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 223
 • Liked: 10972
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Jo tällainen nimenmuutos vesi ja kaukolämpötoiminnoista Alva -yhtiöiksi on asia joka laittaa hälytyskellot soimaan. Että nyt on suhmurointia ja kusetusta tiedossa. Juu eihän tässä mitään perusinfraa olla myymässä, ei vettä, ei lämpöä, vaan ainoastaan alvaa...
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 117
 • Liked: 7649
 • Jäitä hattuun.....
Lisään vielä tuohon edelliseen viestiini, että tuskinpa näistä suunnitelmista on luovuttu, piireissä:
Lainaus
Avainvirkamies ehdotti: Tieverkot myymällä Suomi voi maksaa uudet hävittäjät - Valtio suunnittelee jälleen tieomistuksen uudelleenjärjestelyä
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201802162200751557?fbclid=IwAR1oLKvuUgrbHiTm5xSaP9JdFB5LTvoadN61XZPjDBnVd6vetXvsGFPW1dk
Suomen tieverkon arvo on 20 miljardia, hävittäjät maksavat puolet siitä.
Voisiko Suomi maksaa ilmavoimien hävittäjäkaupat myymällä puolet tieverkoistaan sijoittajille?

(HX-rahoituksesta oma ketjukin https://hommaforum.org/index.php/topic,124958.msg2833380.html#msg2833380 )
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 4 193
 • Liked: 7583
 • Je suis Charlie
^ Mihinkähän niitä hävittäjiä tarvitaan, jos infra myydään? Silloin n. 80 vuotta sitten aseita käytettiin infran suojeluun.
What Russian Army's Z insignia means? Zлобный Zанудный Zасранец Zалупался, Zаебал Zапад, и Zа это ему Zащемили Zалупу, Zасунули Zонтик в Zадницу, Zабрали в Zоопарк и Zаперли на Zамок с Zубром.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 406
 • Liked: 109267
Yle kääntää röyhkeän poliittisen manööverin epäonnistuneeksi viestinnäksi ja reaktion siihen moraalipaniikiksi.

Lainaus
Epäonnistunut viestintä aiheutti moraalisen paniikin Jyväskylässä – professori: "Mikään ei ole suomalaisille niin vastenmielistä kuin pakko"

Jyväskylän kaupungin suunnitelmat vesi- ja energiayhtiö Alvan vähemmistöosuuden myynnistä menivät eilen jäihin, mutta pinnan alla kohisee edelleen. Suomalaiseen identiteettiin kolahtava vesikysymys herätti moraalisen paniikin.

[...]

Kaupungin selvitykset tulkittiin vakaaksi haluksi yksityistää yhtiö, vaikka lähtökohta oli se, että kaupunki omistaa jatkossakin Alvasta enemmistön. Keskisuomalainen uutisoi tammikuun puolivälissä: "Jyväskylän Alva-kaupasta tulossa Suomen suurin vesihuollon yksityistäminen". Helsingin Sanomat kysyi myöhemmin: Avautuuko Suomessa pää kunnallisten vesilaitosten yksityistämiselle?

Kun sana yksityistäminen oli lausuttu ilmoille, kansalaisille eivät riittäneet edes kaupunginjohtajan vakuuttelut, ettei vesi ole kaupan.

Miten tilanteeseen tultiin? Mikä viestinnässä mätti?

[...]

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto vastaa puhelimeen keskeyttämispäätöksen jälkeisenä aamuna. Menikö viestintä pieleen?

– Hyvä kysymys. Emme pärjänneet tässä keskustelussa ollenkaan, emmekä saaneet viestiämme läpi. Mitä olisi pitänyt tehdä toisin, se vaatii asian avaamista. Kun yksityistäminen oli mainittu, valtakunnallinen keskustelu lähti aina siitä, Koivisto sanoo.

Enemmistöomistuksen ja määräysvallan säilymisellä ei Koiviston mukaan näyttänyt olevan enää siinä vaiheessa mitään merkitystä. Kokemus osoitti, että ensimmäisen uutisen vaikutus oli vahva.

– Sen jälkeen on käyty puolustustaistelua. Vastasimme haastattelupyyntöihin, ja osallistuimme keskusteluun somessa. Tämän hetken arvioni on, että ei sellaista temppua olekaan, jolla sen yleisen mielikuvan olisi voinut kääntää, Koivisto sanoo.

Viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aho on samaa mieltä ensimmäisen mielikuvan voimasta.

– Sillä on mieletön rooli. Se vaikuttaa siihen, mitä termejä ruvetaan käyttämään ja mihin kategoriaan asia laitetaan, hän sanoo.

Luoma-aho on seurannut Alva-kohinaa paitsi jyväskyläläisenä, myös viestinnän tutkijan roolista. Hänen mukaansa kiistatonta on se, että toteutuessaan Alva-kauppa olisi ollut kokoluokaltaan iso ja merkittävä. Siksi sen saattoi olettaakin herättävän keskustelua.

– Mielikuvat muodostuvat aina sen tiedon mukaan, joka yksilöillä on. Nyt näyttää siltä, että tietoa ei ole ollut tarpeeksi ainakaan yksinkertaisessa ja ymmärrettävässä muodossa. Luulen, että tässä tapauksessa ihmisillä heräsi moraalinen paniikki sen suhteen, että nyt viedään jotain, mikä kuuluu perusoikeuksiin, hän arvioi.

Moraalinen paniikki on yhteiskuntatieteilijöiden käyttämä käsite. Reaktio syntyy, kun yhteisössä nousee vahva tunne, että jokin uhkaa yleistä järjestystä. Tunteeseen liittyy julkisuudessa yksimielinen käsitys siitä, mikä tai kuka uhka on.

– Kaikkia ei niinkään huoleta jyväskyläläisten veden saaminen, vaan se periaate, että taas yksityistetään meille kaikille tärkeä asia. Se on yhteinen resonointipohja, joka aktivoi vahvoja tunteita.

[...]

– Vesi on todella konkreettinen. Siksi siitä on myös todella helppoa muodostaa mielipide. Jokainen tietää, miltä se näyttää, mistä sitä tulee ja kuka sen tekee. Sen takia tähän oli helppo saada ihmisiä mukaan, Luoma-aho sanoo.

Yksityistämisprosessi taas on kinkkisempi avattava.

– Aina jos syntyy epäselvyyksiä, haemme yksinkertaista viestiä ja selitystä asialle. Se altistaa nopeille johtopäätöksille ja suuremmalle varovaisuudelle kuin on edes tarpeen. Nyt vastustaneet tahot pystyivät antamaan hyvin yksinkertaistetun kuvan, että tässä menetetään veden hallinta. Kuva oli sellainen, joka ihmisillä resonoi, hän avaa.

[...]

Jossitellaan ja jälkiviisastellaan hieman. Miten Alvan vähemmistöosuuden myyntisuunnitelmien viestintä olisi sitten tullut hoitaa?

Luoma-ahon mukaan ongelman asettelu olisi pitänyt tehdä aiemmin. Etsiä jo heti kättelyssä ne kysymykset, joihin kansa haluaa vastaukset.

Jos oltaisiin pystytty maalaamaan eri vaihtoehdot selvemmin infograafilla, että meillä on tällainen taloudellinen haaste ja tässä ovat vaihtoehdot A, B ja C, keskustelukin olisi ollut ihan eritasoista. Kun ihmiset pystyvät punnitsemaan ja pohtimaan, luulisin, että vastustuskin on pienempää, Luoma-aho sanoo.

– Silloin oltaisiin voitu selittää ihmisille ääneen se, ettei tämä tarkoita koko vesihuollon tai hanan hallinnan siirtymistä potentiaalisesti Kiinaan. Hienoilla ajattelusilloilla tähän saadaan vielä yhdistettyä koronavirus ja muut vastaavat, hän jatkaa.
Yle 11.2.2020
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

n.n.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 620
 • Liked: 4916
 • Metamorfinen ja nuivaantunut
Lainaus
Luoma-ahon mukaan ongelman asettelu olisi pitänyt tehdä aiemmin. Etsiä jo heti kättelyssä ne kysymykset, joihin kansa haluaa vastaukset.

– Jos oltaisiin pystytty maalaamaan eri vaihtoehdot selvemmin infograafilla, että meillä on tällainen taloudellinen haaste ja tässä ovat vaihtoehdot A, B ja C, keskustelukin olisi ollut ihan eritasoista. Kun ihmiset pystyvät punnitsemaan ja pohtimaan, luulisin, että vastustuskin on pienempää, Luoma-aho sanoo.
Vaikka ihmisjoukkoa voi usein pitääkin oikeutetustikin tyhmänä, en usko, etteivätkö kaikki ymmärtäneet tavoitteena olevan kunnan menojen rahoittaminen.

Käsittämätöntä on kuitenkin se, että kunnanjohto ei ymmärrä, ettei mikään firma tule ostamaan vähemmistöosuutta mistään toiminnasta ilmaiseksi. Samalla vaivalla voisi ottaa lainaa ja silloinkin säilyttäisi poikkeuksettoman kontrollin itsellään. Kun sitoo (hirttää) itsensä ulkopuliseen toimijaan tällä on vipuvoimaa vakkkei suoraa määräysvaltaa olisikaan.

Myytäessä osuus toiminnasta osa tuotoista virtaa vähintäänkin kunnan ulkopuolelle, mahdollisesti ulos maasta. Joka tapauksessa se on pois kunnan taseesta, ihan yhtälailla kuin lainan lyhennys. Samoin, jos halua on, voidaan toiminnassa käytettävät menetelmät, laitevalmistajat ja alihankkijat pidättää kunnan tai ainakin valtion sisällä.

Vastaavaa toimintaa on myydä esim. asuntonsa niin, että säilyttää käyttöoikeuden kuolemaansa saakka ja saa elinajalleen lisää käyttövaroja. Sitten kun tarve päättyy ostaja saa asunnon. Kunnan kohdalla toiminta on loogista, jos kunta aikoo kuolla pois eli tarve myydylle omaisuudelle päättyy. Tai kenties kyse onkin siitä, että vastuulliset henkilöt poistuvat politiikasta ja heidän henkilökohtainen tarpeensa ko. omaisuudelle päättyy?

Vastuullinen ratkaisu olisi leikata kunnan menoja vastaamaan tuloja esim. tarkastelemalla maahanmuuttoon kuluvia rahamääriä.
« Viimeksi muokattu: 11.02.2020, 18:46:45 kirjoittanut n.n. »
”Jos olet aina ollut sitä mieltä, että sääntöjen tulee kohdella kaikkia samalla tavalla ja kaikkia tulisi arvioida samoilla kriteereillä, sinua olisi pidetty 60 vuotta sitten radikaalina, 30 vuotta sitten liberaalina, mutta tänä päivänä rasistina." -Thomas Sowell

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 771
 • Liked: 8020
Vastuullinen ratkaisu olisi leikata kunnan menoja vastaamaan tuloja esim. tarkastelemalla maahanmuuttoon kuluvia rahamääriä.

Jyväskylässä mokutukseen menee rahaa, mutta vähemmän kuin monilla muilla seuduilla. Tuolla talousalueella työttömyys on paha, ja työttömyyden laatu poikkeaa paljon muiden kaupunkiseutujen työttömyydestä.

Suunnaton koulutussektori nielee resursseja, eivätkä valmistuneet saa usein ainakaan koulutustaan vastaavaa työpaikkaa ilman suhteita ja onnea.

Paikkakunnalla lienevät Suomen koulutetuimmat työttömät, mutta aihe on tabu. Elinkeinoelämän heikkous vähentää verotuloja, mutta suuri pienituloisen ja varsinaisesti jopa minkäänlaista palkkaa saamattoman väkimäärän kasvu lisää menoja.

On melkoisen varmaa, että tuolla paikkakunnalla kehitetään seuraavaksi jotain muuta myytäväksi. Mitä se on, jää nähtäväksi. En hämmästyisi myöskään sitä, jos tämä sama episodi alkaisi uudestaan jonkun ajan kuluttua, täydellisemmin salassa valmisteltuna. Myyntiosuus voisi olla jopa pienempi kuin 40 %, jos silläkin saisi riittävästi massia kulttuuriin ja liikuntaan.

Larva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 842
 • Liked: 7075
 • The Phosphorescent
^ Plus että kaupunki suunnittelee ja rakentelee koko ajan aivan järjettömiä hankkeita, joita ilman voisi ihan hyvin elää ja jotka eivät ole mitään muuta kuin rahareikiä. Kuten nyt esim. Lutakon alikulkutunneli ja sen yhteyteen Jyväsjärven alle rakennettu parkkihalli, johon tulvii koko ajan vettä ja jota pitää siksi yhtenään pumpata kuivaksi. Uusia kerrostaloja nousee myös yhtenään pitkin kaupunkia. Kuka nekin maksaa, kun keskustassa ei ole varaa asua kellään muulla kuin hyvätuloisilla ja sossun asiakkailla? Aivan.
Can I ever comprehend?
Will my longing ever end?
- Emperor

Aragornin kadonnut poika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 597
 • Liked: 1155
Yle kääntää röyhkeän poliittisen manööverin epäonnistuneeksi viestinnäksi ja reaktion siihen moraalipaniikiksi.

Sen voin sanoa, että kyllä vetivät aika huolella muutamista muista puolueista herneet nenään kun Alva homma meni puihin. Tekemäni kansanäänestykseen tähtäävä kuntalaisaloitteeni nähtiin aika kovana "rikoksena.

Sen verran se tökkiminen tympäisee, että kävi ajatus tehdä videota tms. todellisista syistä, miksi näin kävi. Ei tuossa Yle:n jutussa ihan kaikki ole. Mutta tämä viikko ollut niin kiireinen, niin ei ole oikein ehtinyt. Mutta jos asiaan on kiinnostusta, niin voisi vähän valottaa sitä. Tietysti tiukahkojen luottamuksellisten ja salassapidettävien asioiden karsinassa totta kai.

Tagit: