Kirjoittaja Aihe: 2020-01-15 Jyväskylä aikoo yksityistää 30-40 % vesihuollostaan  (Luettu 12587 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 938
 • Liked: 78642
Yle kääntää röyhkeän poliittisen manööverin epäonnistuneeksi viestinnäksi ja reaktion siihen moraalipaniikiksi.

Lainaus
Epäonnistunut viestintä aiheutti moraalisen paniikin Jyväskylässä – professori: "Mikään ei ole suomalaisille niin vastenmielistä kuin pakko"

Jyväskylän kaupungin suunnitelmat vesi- ja energiayhtiö Alvan vähemmistöosuuden myynnistä menivät eilen jäihin, mutta pinnan alla kohisee edelleen. Suomalaiseen identiteettiin kolahtava vesikysymys herätti moraalisen paniikin.

[...]

Kaupungin selvitykset tulkittiin vakaaksi haluksi yksityistää yhtiö, vaikka lähtökohta oli se, että kaupunki omistaa jatkossakin Alvasta enemmistön. Keskisuomalainen uutisoi tammikuun puolivälissä: "Jyväskylän Alva-kaupasta tulossa Suomen suurin vesihuollon yksityistäminen". Helsingin Sanomat kysyi myöhemmin: Avautuuko Suomessa pää kunnallisten vesilaitosten yksityistämiselle?

Kun sana yksityistäminen oli lausuttu ilmoille, kansalaisille eivät riittäneet edes kaupunginjohtajan vakuuttelut, ettei vesi ole kaupan.

Miten tilanteeseen tultiin? Mikä viestinnässä mätti?

[...]

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto vastaa puhelimeen keskeyttämispäätöksen jälkeisenä aamuna. Menikö viestintä pieleen?

– Hyvä kysymys. Emme pärjänneet tässä keskustelussa ollenkaan, emmekä saaneet viestiämme läpi. Mitä olisi pitänyt tehdä toisin, se vaatii asian avaamista. Kun yksityistäminen oli mainittu, valtakunnallinen keskustelu lähti aina siitä, Koivisto sanoo.

Enemmistöomistuksen ja määräysvallan säilymisellä ei Koiviston mukaan näyttänyt olevan enää siinä vaiheessa mitään merkitystä. Kokemus osoitti, että ensimmäisen uutisen vaikutus oli vahva.

– Sen jälkeen on käyty puolustustaistelua. Vastasimme haastattelupyyntöihin, ja osallistuimme keskusteluun somessa. Tämän hetken arvioni on, että ei sellaista temppua olekaan, jolla sen yleisen mielikuvan olisi voinut kääntää, Koivisto sanoo.

Viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aho on samaa mieltä ensimmäisen mielikuvan voimasta.

– Sillä on mieletön rooli. Se vaikuttaa siihen, mitä termejä ruvetaan käyttämään ja mihin kategoriaan asia laitetaan, hän sanoo.

Luoma-aho on seurannut Alva-kohinaa paitsi jyväskyläläisenä, myös viestinnän tutkijan roolista. Hänen mukaansa kiistatonta on se, että toteutuessaan Alva-kauppa olisi ollut kokoluokaltaan iso ja merkittävä. Siksi sen saattoi olettaakin herättävän keskustelua.

– Mielikuvat muodostuvat aina sen tiedon mukaan, joka yksilöillä on. Nyt näyttää siltä, että tietoa ei ole ollut tarpeeksi ainakaan yksinkertaisessa ja ymmärrettävässä muodossa. Luulen, että tässä tapauksessa ihmisillä heräsi moraalinen paniikki sen suhteen, että nyt viedään jotain, mikä kuuluu perusoikeuksiin, hän arvioi.

Moraalinen paniikki on yhteiskuntatieteilijöiden käyttämä käsite. Reaktio syntyy, kun yhteisössä nousee vahva tunne, että jokin uhkaa yleistä järjestystä. Tunteeseen liittyy julkisuudessa yksimielinen käsitys siitä, mikä tai kuka uhka on.

– Kaikkia ei niinkään huoleta jyväskyläläisten veden saaminen, vaan se periaate, että taas yksityistetään meille kaikille tärkeä asia. Se on yhteinen resonointipohja, joka aktivoi vahvoja tunteita.

[...]

– Vesi on todella konkreettinen. Siksi siitä on myös todella helppoa muodostaa mielipide. Jokainen tietää, miltä se näyttää, mistä sitä tulee ja kuka sen tekee. Sen takia tähän oli helppo saada ihmisiä mukaan, Luoma-aho sanoo.

Yksityistämisprosessi taas on kinkkisempi avattava.

– Aina jos syntyy epäselvyyksiä, haemme yksinkertaista viestiä ja selitystä asialle. Se altistaa nopeille johtopäätöksille ja suuremmalle varovaisuudelle kuin on edes tarpeen. Nyt vastustaneet tahot pystyivät antamaan hyvin yksinkertaistetun kuvan, että tässä menetetään veden hallinta. Kuva oli sellainen, joka ihmisillä resonoi, hän avaa.

[...]

Jossitellaan ja jälkiviisastellaan hieman. Miten Alvan vähemmistöosuuden myyntisuunnitelmien viestintä olisi sitten tullut hoitaa?

Luoma-ahon mukaan ongelman asettelu olisi pitänyt tehdä aiemmin. Etsiä jo heti kättelyssä ne kysymykset, joihin kansa haluaa vastaukset.

Jos oltaisiin pystytty maalaamaan eri vaihtoehdot selvemmin infograafilla, että meillä on tällainen taloudellinen haaste ja tässä ovat vaihtoehdot A, B ja C, keskustelukin olisi ollut ihan eritasoista. Kun ihmiset pystyvät punnitsemaan ja pohtimaan, luulisin, että vastustuskin on pienempää, Luoma-aho sanoo.

– Silloin oltaisiin voitu selittää ihmisille ääneen se, ettei tämä tarkoita koko vesihuollon tai hanan hallinnan siirtymistä potentiaalisesti Kiinaan. Hienoilla ajattelusilloilla tähän saadaan vielä yhdistettyä koronavirus ja muut vastaavat, hän jatkaa.
Yle 11.2.2020
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

n.n.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 883
 • Liked: 2929
 • nuivaantunut
Lainaus
Luoma-ahon mukaan ongelman asettelu olisi pitänyt tehdä aiemmin. Etsiä jo heti kättelyssä ne kysymykset, joihin kansa haluaa vastaukset.

– Jos oltaisiin pystytty maalaamaan eri vaihtoehdot selvemmin infograafilla, että meillä on tällainen taloudellinen haaste ja tässä ovat vaihtoehdot A, B ja C, keskustelukin olisi ollut ihan eritasoista. Kun ihmiset pystyvät punnitsemaan ja pohtimaan, luulisin, että vastustuskin on pienempää, Luoma-aho sanoo.
Vaikka ihmisjoukkoa voi usein pitääkin oikeutetustikin tyhmänä, en usko, etteivätkö kaikki ymmärtäneet tavoitteena olevan kunnan menojen rahoittaminen.

Käsittämätöntä on kuitenkin se, että kunnanjohto ei ymmärrä, ettei mikään firma tule ostamaan vähemmistöosuutta mistään toiminnasta ilmaiseksi. Samalla vaivalla voisi ottaa lainaa ja silloinkin säilyttäisi poikkeuksettoman kontrollin itsellään. Kun sitoo (hirttää) itsensä ulkopuliseen toimijaan tällä on vipuvoimaa vakkkei suoraa määräysvaltaa olisikaan.

Myytäessä osuus toiminnasta osa tuotoista virtaa vähintäänkin kunnan ulkopuolelle, mahdollisesti ulos maasta. Joka tapauksessa se on pois kunnan taseesta, ihan yhtälailla kuin lainan lyhennys. Samoin, jos halua on, voidaan toiminnassa käytettävät menetelmät, laitevalmistajat ja alihankkijat pidättää kunnan tai ainakin valtion sisällä.

Vastaavaa toimintaa on myydä esim. asuntonsa niin, että säilyttää käyttöoikeuden kuolemaansa saakka ja saa elinajalleen lisää käyttövaroja. Sitten kun tarve päättyy ostaja saa asunnon. Kunnan kohdalla toiminta on loogista, jos kunta aikoo kuolla pois eli tarve myydylle omaisuudelle päättyy. Tai kenties kyse onkin siitä, että vastuulliset henkilöt poistuvat politiikasta ja heidän henkilökohtainen tarpeensa ko. omaisuudelle päättyy?

Vastuullinen ratkaisu olisi leikata kunnan menoja vastaamaan tuloja esim. tarkastelemalla maahanmuuttoon kuluvia rahamääriä.
« Viimeksi muokattu: 11.02.2020, 18:46:45 kirjoittanut n.n. »
”Jos olet aina ollut sitä mieltä, että sääntöjen tulee kohdella kaikkia samalla tavalla ja kaikkia tulisi arvioida samoilla kriteereillä, sinua olisi pidetty 60 vuotta sitten radikaalina, 30 vuotta sitten liberaalina, mutta tänä päivänä rasistina." -Thomas Sowell

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 537
 • Liked: 6625
Vastuullinen ratkaisu olisi leikata kunnan menoja vastaamaan tuloja esim. tarkastelemalla maahanmuuttoon kuluvia rahamääriä.

Jyväskylässä mokutukseen menee rahaa, mutta vähemmän kuin monilla muilla seuduilla. Tuolla talousalueella työttömyys on paha, ja työttömyyden laatu poikkeaa paljon muiden kaupunkiseutujen työttömyydestä.

Suunnaton koulutussektori nielee resursseja, eivätkä valmistuneet saa usein ainakaan koulutustaan vastaavaa työpaikkaa ilman suhteita ja onnea.

Paikkakunnalla lienevät Suomen koulutetuimmat työttömät, mutta aihe on tabu. Elinkeinoelämän heikkous vähentää verotuloja, mutta suuri pienituloisen ja varsinaisesti jopa minkäänlaista palkkaa saamattoman väkimäärän kasvu lisää menoja.

On melkoisen varmaa, että tuolla paikkakunnalla kehitetään seuraavaksi jotain muuta myytäväksi. Mitä se on, jää nähtäväksi. En hämmästyisi myöskään sitä, jos tämä sama episodi alkaisi uudestaan jonkun ajan kuluttua, täydellisemmin salassa valmisteltuna. Myyntiosuus voisi olla jopa pienempi kuin 40 %, jos silläkin saisi riittävästi massia kulttuuriin ja liikuntaan.

Tuulenhenki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 558
 • Liked: 5652
 • The Phosphorescent
^ Plus että kaupunki suunnittelee ja rakentelee koko ajan aivan järjettömiä hankkeita, joita ilman voisi ihan hyvin elää ja jotka eivät ole mitään muuta kuin rahareikiä. Kuten nyt esim. Lutakon alikulkutunneli ja sen yhteyteen Jyväsjärven alle rakennettu parkkihalli, johon tulvii koko ajan vettä ja jota pitää siksi yhtenään pumpata kuivaksi. Uusia kerrostaloja nousee myös yhtenään pitkin kaupunkia. Kuka nekin maksaa, kun keskustassa ei ole varaa asua kellään muulla kuin hyvätuloisilla ja sossun asiakkailla? Aivan.
Don't despair
Show no fear
Life your life without regrets

Teemu Torssonen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 525
 • Liked: 1052
  • teemutorssonen.com
Yle kääntää röyhkeän poliittisen manööverin epäonnistuneeksi viestinnäksi ja reaktion siihen moraalipaniikiksi.

Sen voin sanoa, että kyllä vetivät aika huolella muutamista muista puolueista herneet nenään kun Alva homma meni puihin. Tekemäni kansanäänestykseen tähtäävä kuntalaisaloitteeni nähtiin aika kovana "rikoksena.

Sen verran se tökkiminen tympäisee, että kävi ajatus tehdä videota tms. todellisista syistä, miksi näin kävi. Ei tuossa Yle:n jutussa ihan kaikki ole. Mutta tämä viikko ollut niin kiireinen, niin ei ole oikein ehtinyt. Mutta jos asiaan on kiinnostusta, niin voisi vähän valottaa sitä. Tietysti tiukahkojen luottamuksellisten ja salassapidettävien asioiden karsinassa totta kai.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 979
 • Liked: 45534
 • Kyllä tästä vielä selvitään, kaikesta huolimatta!
Sen verran se tökkiminen tympäisee, että kävi ajatus tehdä videota tms. todellisista syistä, miksi näin kävi.

Mitä lisäarvoa video toisi verrattuna lehdistötiedotteeseen, tai muuhun kirjalliseen esitykseen?
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Kansalliset rajat ovat sille este.”
— Soros

“BLM:n perustajat myöntävät avoimesti olevansa marxilaisia ideologeja ja kertovat haluavansa päästä eroon ydinperheestä, heteronormatiivisuudesta, poliisista, vankiloista ja kapitalismista. ”
– Gatestone -instituutin tutkija Soeren Kern

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 866
 • Liked: 7032
 • Kuka ullattui? Mina en.
nips.... Etenkin Ähtärissä pitäkää silmät auki.

Lainaus
Ähtäri perustelee vesiyhtiön yksityistämistä pakkoraolla, ei pandoilla – alakoulu, yläkoulu ja lukio on rakennettava uudelleen ja siihen tarvitaan rahaa

https://yle.fi/uutiset/3-11204684

Kriittisestä rahantarpeesta ei voi syyttää pandoja ja eläinpuistoa, Ähtärin kaupunginjohtaja muistuttaa. Energia- ja vesiyhtiön myymisestä käydään yhtä kiihkeää arvokeskustelua kuin Jyväskylässä.
Ähtärissä Etelä-Pohjanmaalla ollaan pakkoraossa. Kaupungin alakoulu ja lukio on uusittava sisäilmaongelmien takia, myös yläkoulu alkaa olla elinkaarensa päässä eikä rahoitusvaihtoehtoja 20 miljoonan investointiin ole.

Sitä on siis keksittävä jostain.

On otettava lainaa koulujen rakentamiseen, tingittävä suunnitelmista ja tavoitteista uusien koulujen osalta – tai realisoitava kaupungin omaisuutta, listaa kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki kaupungin vaihtoehtoja selviytyä tilanteesta.

– Omaisuuden realisoinnin kohdalla puhutaan mahdollisesta energia- ja vesiyhtiön realisoimisesta, Pienimäki sanoo.
Joulukuussa 2019 Ähtärin kaupunginvaltuusto päätti lähteä selvittämään, mikä Ähtärin Energia- ja Vesi oy:n arvo markkinoilla olisi, jos se myytäisiin. Valtuusto teki arvonmäärityksen aloittamisesta päätöksen äänin 16 – 10.

– Eihän meillä ole tietoa siitä, mikä tällaisen yhtiön arvo markkinoilla on, kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki perustelee selvitystä.

Arvonmäärityspäätöksestä tehtiin valitus Vaasan hallinto-oikeuteen kuntalaisen toimesta. Nyt maanantaina (10.2.20) Ähtärin kaupunginhallitus antoi hallinto-oikeudelle vastineensa valitusasiaan.

Kaupunki katsoo kantanaan, että koska kyse on vasta asian valmistelusta, siitä ei tässä vaiheessa pitäisi vielä voida valittaa.
...naps...

Onko Ähtärin suunalla hommalaisia?

Muoks: Ähtärissä äänestys mennyt näin:
Lainaus
Ähtärin kaupunginvaltuuston kokous 9.12.2019
9.12.2019
§ 109 Ähtärin Energia ja Vesi Oy:n arvonmäärityksen käynnistäminen
Me allekirjoittaneet jätämme eriävän mielipiteen edellä mainitun pykälän 109 päätöksestä.
Perustelut:
-Mielestämme esitetty perustelematon suorahankinta KPMG Oy kanssa ilman kilpailutusta
on hankintalain vastainen.
-päätös arvonmäärityksen käynnistämistä ilman kustannustietoa on kunta-ja hankintalain
vastainen
-Uudelleen valmistelussa ei ole selvitetty perusteellisesti valtuuston kokouksessa 2.9.2019
pyydettyjä asioita:
1.tilatarpeet tulevina vuosina 7-10 vuoden päähän
2.Erilaiset rahoitusvaihtoehtoja siinä tapauksessa, että Ähtärin Energia ja Vesi
Oy säilyisi itsenäisenä yhtiönä
3.Perusteellinen selvitys investointien todellisesta tarpeesta (uimahalli,
yhteiskoulu, lukio) sekä mahdollisen Kampushankkeen vaikutukset
tilajärjestelyihin ja -tarpeisiin.
4.Tulevien vuosien väestökehitys
S.Selvitys kaupungin sijoitusten ja tonttien realisointien mahdolliset
vaikutukset investointien rahoittamiseen
6.Vesihuollon huoltovarmuus

Selvitystä, eli vihreän valon näyttämistä veden berneröinnille, kannattaneet:
Ahola Pirkko KESK   
Harju Risto  KOK
Kantola Kauko KESK
Kaskimäki Reija  KOK
Kiilunen Jukka-Pekka  KOK
Mäenpää Leena  KOK
Oikari Pirkko  KESK
Ollikainen Arja  KD
Pirttimäki Heimo KESK
Pusaa Elina  KESK
Riihimäki Hannu  KESK
Sulkava Iira  KESK
Vainio Kari  KOK
Teivaanmäki Anna-Mari KESK
Nortunen Juha  KESK
Hautoniemi Hannu KESK

Ja vastustaneet:
Hautakangas Helena  SDP
Hokkanen Heli  SDP
Huhtinen Anu  SDP
Järvinen Tapio  SDP
Kajander Ilkka KESK
Kivinummi Niina  SDP
Koiramäki Pirkko  SDP
Laine Seppo  VAS
Nyyssölä Timo  KESK
Palomäki Pauli  SDP
« Viimeksi muokattu: 14.02.2020, 01:41:14 kirjoittanut Nuivanlinna »
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 537
 • Liked: 6625
^Ähtäri koki olevansa kriisissä jo 1980-luvulla, jolloin Suomella meni lujaa, eikä haja-asutusalueita pidetty tulevaisuudettomina!

Kaupunki lähti tuolloin siitä, että matkailun avulla saadaan työpaikkoja ja verotuloja. Joku sikäläinen kertoi minulle joskus, että kaikkineen monet epäonnistuneet matkailuhankkeet ovat tulleet maksamaan miljoonia. Mm. Mini-Suomi rautateineen ei ollut kuulemma halpa, nyt lähes kaikki on raunioina. Tappioita tuli kuulemma myös hyvinä vuosina, huonoina tappioita oli vain vieläkin enemmän. Mini-Suomeen oli rakennettu isolla rahalla paljon minikokoisia kopioita tunnetuista suomalaisista rakennuksista, joista kai vain enää muutamat ovat pystyssä, koska hyväkuntoisina niitä ei ole haluttu purkaa "tarpeettominakaan".

Pandat hankittiin huhujen mukaan siksi, jotta eläinpuisto pysyisi edes hengissä kävijämäärän kasvun kautta. Tämä sama "tietäjä" sanoi, että jo 2019 oli paljon hiljaisempi kuin panda-hypen vuosi 2018.

Kuntaan oli myös rakennettu ainakin aikanaan hyvin suuri hirsirakennus matkailua varten automuseoksi, nyt tämä rakennus toimii tiettävästi kirpputorina!

Matkailu ei ole vielä kuntaa nostanut, vaikka Tuurin kyläkauppa on "kivenheiton päässä".

Ähtärissä on paljon taloudellisia ongelmia, joten kaiken mahdollisen omaisuuden myynti houkuttelee aivan varmasti.

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 999
 • Liked: 10298
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Vesilaitoksen myynti on kuntalaisen ja kunnan rahoituksen kannalta ihan vastaava kuin kunnan lainanotto ja sen takaisin maksamiseen tarvittava veroäyrin nosto. Veden hinta nousee yhtä varmasti kuin vaihtoehtoisessa lainanotossa veroäyrin muodossa; paitsi että veden hinnan nousulle ei ole mitään rajaa. Tai voidaan toki sopia että veden hinnan nousulle on jokin katto. Tämä katto olisi järkevä asettaa sen suuruiseksi että olisi edullisempaa rahoittaa kunnan toimintaa vesilaitoksen myynnillä kuin hakea rahat markkinoilta.  On selvää että mikään sijoitusmielessä oleva yhtiö ei tarjoa rahaa alle markkinahintojen vesilaitoksen oston muodossa.

Suurituloiselle kuntalaiselle kunnan rahoittaminen vesilaskun muodossa on on tietenkin edullisempaa kuin veroäyrin korotuksen muodossa kun veden tarve on kaikilla ihmisillä sama. Vaikka ei siitäkään varmuudella mitään takeita ole. Saattaa lopulta käydä niin että suurituloinenkin itkee ja maksaa samalla kuin pienituloinen lopettaa peseytymisen ja pyykkäämisen.
« Viimeksi muokattu: 14.02.2020, 06:35:49 kirjoittanut Peltipaita »
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

skyuu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 746
 • Liked: 1684
^^
Tuota miten omaisuuden myyminen on sama kuin lainanotto?

Sinulla on kolme lypsävää lehmää joiden maito menee kaikki omaan käyttöön. Kanalan katto pitää uusia, mitä teet?
a)Myyt yhden lehmän ja maksat kuluttamastasi maidosta 1/3 jollekin sutkille määrän n(maidon hinta, lypsyhinta, voitto+muut kivat kuten voiton kasvun odotus ja sutkin vähälahjaisen veljenpojan palkan) tästä hamaan tappiin.
b)Otat pankista lainaa ja pistät seuraavat 10v vähän ohuempaa makkarasiivua leipäs päälle.

Tietty tossa vaihtoehdossa b) tulee se vastaan että kunnan veroäyri on niinkuin väliaikainen bensavero eli se ei toki ikuna laske mutta pitää vaihtoedossa a) muistaa sekin että kanalan katto kun on uusittu niin jossain vaiheessa se navetankin katto pitää uusia. Niin ja ostaa uudet lehmät kun vanhat pitää myydä liimatehtaalle... ja arvaas osallistuuko se sutki 1/3 osuudella niitten lehmien ostoon? No ei helvatussa kun se sanoo että on ostanut 1/3 siitä lypsymäärästä eikä lehmistä ja haastaa sut oikeuteen jos lypsymäärä tippuu.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 963
 • Liked: 13151
 • Puhekin on teko
Iltalehdessä on hyvä huomio osittain niistä taustasyistä, miksi kunnat ovat helposti harkitsemassa myyntiä eli vesijohtoverkostojen kuntoa pidetään huonona ja rahaa ei haluta investoida niihin.

Lainaus
Pääkirjoitus: Juoko Suomikin pian pullovettä? Hanaveden tulevaisuus on synkkä, jos mitään ei tehdä


Suomen vesijohtoverkosto rapistuu pelottavaa tahtia, eivätkä kunnat vesilaitoksineen pysty tällä hetkellä kehitystä pysäyttämään. Näin ollen suomalaiset, jotka ovat tottuneet pitämään hyvää hanavettä itsestäänselvyytenä, saattavat joutua tulevaisuudessa uuteen tilanteeseen.

Maan vesijohtoverkoista kuusi prosenttia on nyt jo erittäin huonossa kunnossa. Tämä käy ilmi Rakennetun omaisuuden tila 2019 -raportista.

Vesihuoltoon investoidaan myös joka vuosi merkittävästi vähemmän kuin korjausvelka edellyttäisi. Tieverkoston kunnosta ja korjausvelasta on puhuttu monta vuotta, mutta vedestä ei ole poliittista ääntä pidetty. Toisin kuin tiet, putket ovat poissa silmistä, joten myös helposti poissa mielestä. Toimiva vesihuolto on kuitenkin välttämättömyys ja myös turvallisuuskysymys.

Koska Suomen kunnilla on tätä nykyä lukematon määrä muitakin (taloudellisia) ongelmia, ei juuri vesihuoltoon investoiminen ole ollut viime vuosina monenkaan kuntapäättäjän prioriteettilistan kärjessä.
...
Vesijohtoverkoston tila on noussut voimalla julkisuuteen nyt, kun eri kunnissa on alettu pohtia vesilaitoksen yksityistämistä edes osittain. Etenkään pienillä kunnilla kun ei riitä oma osaaminen eikä resurssit vesihuollon pyörittämiseen.

Vesihuolto on lähtökohtaisesti kehno kohde yksityistettäväksi, koska sitä ei voi kilpailuttaa useille toimijalle. Yksityistäminen on kuluttajille hyvä vaihtoehto, jos he aidosti voivat valita eri toimittajista. Yksityinen yhtiö ratkaisee sinänsä kyllä kunnan akuutin resurssimurheen mutta ei mitenkään välttämättä paranna kuluttajakokemusta, olkoonkin että laki sallii vesimaksuista vain ”kohtuullisen voiton” ja yksityistämisen voi tehdä myös määräajaksi.

Yhtiömuoto ei myöskään sellaisenaan ratkaise maan infrastruktuurin nopeasti heikkenevää tilaa. Putkistot rapistuvat vauhdilla, ilman että kansallista kokonaisratkaisua on olemassa. Kun suuri osa Suomen putkistosta on korjaamattomia ja peräisin 40-50 vuoden takaa, kasvaa korjausvelka dramaattisesti lähivuosina.
...
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/efb12ca9-f704-437b-bdd6-a544a72939bd
« Viimeksi muokattu: 14.02.2020, 19:08:17 kirjoittanut nollatoleranssi »

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 640
 • Liked: 4303
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Taitaa kuiteskin olla niin että romuimmat vesijohtoverkot ja laitokset eivät kelpaa sijoittajille. Monesti infraan sijoittamisessa on idea laiminlyödä kunnostukset ja ottaa kaikki massi osinkoina ulos.

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 963
 • Liked: 13151
 • Puhekin on teko
Taitaa kuiteskin olla niin että romuimmat vesijohtoverkot ja laitokset eivät kelpaa sijoittajille. Monesti infraan sijoittamisessa on idea laiminlyödä kunnostukset ja ottaa kaikki massi osinkoina ulos.

En ole täysin samaa mieltä. Sijoittajat voivat lähteä mukaan hyvin pitkällä aikajänteellä. Ensin voidaan investoida kymmeniä miljoonia euroja tai enemmän kertaluonteisesti korjauksiin, mutta sen jälkeen pakotetaan hintojen nostamiseen. Samoin arvo ei koskaan kokonaan laske eli tarvittaessa voidaan painostaa hintojen nousuun tai myydä osakkeet.

Kyllä nämä yksityistämishankkeet pitäisi torpata ajoissa. Samoin pitäisi miettiä vesijohtoverkoston kunnostustarpeita.

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 999
 • Liked: 10298
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
^^
Tuota miten omaisuuden myyminen on sama kuin lainanotto?
Tuottavan omaisuuden myynti. Jos kunta vesilaitoksen myynnin jälkeen pitäisi kuntalaisten elintason ennallaan kompensoimalla korkeammat vesimaksut se joutuisi ottamaan velkaa. Näitä myyntejähän markkinoidaan että myymällä saamme hankittua yhtä ja toista, mutta totuus on se että rahat niihin uusiin hankkeisiin otetaan kuitenkin veroina tai maksuina. Kuntalaisen kannalta se on yksi ja sama köyhdyttääkö häntä kunta vai yksityinen yritys.
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 640
 • Liked: 4303
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
^^
Tuota miten omaisuuden myyminen on sama kuin lainanotto?
Tuottavan omaisuuden myynti. Jos kunta vesilaitoksen myynnin jälkeen pitäisi kuntalaisten elintason ennallaan kompensoimalla korkeammat vesimaksut se joutuisi ottamaan velkaa. Näitä myyntejähän markkinoidaan että myymällä saamme hankittua yhtä ja toista, mutta totuus on se että rahat niihin uusiin hankkeisiin otetaan kuitenkin veroina tai maksuina. Kuntalaisen kannalta se on yksi ja sama köyhdyttääkö häntä kunta vai yksityinen yritys.
Kunnassa voi päättäjät vaihtaa, ja aloitaa talouden tervehdyttäminen. Yksityisen yhtiön tekemisiin on vaikea puuttua. Moni kunta saisi talouden kuntoon kun katsoisi ketä siellä on päättämässä.

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 991
 • Liked: 1088
Tämän kansalaisaloitteen äänikeräys on nyt näemmä päättynyt kun kannatusta on jo paljon yli tarvittavan.
" 89 345 kannatusilmoitusta, joista muualla kerättyjä 166 (lähetetty tarkastettavaksi) "
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966

Alkamassa on uusi kansalaisaloite, "Sähkö on meidän"
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6134
Aloitteen päiväys on 1.3 eli silloin se ilmeisesti tulee kannatettavaksi.


Aloitteen sisältö

Esitämme, että tämän kansalaisaloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla sähköverkot saadaan julkiseen omistukseen. Sen jälkeen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.


Perustelut

Sähkö on ihmiselämän kannalta välttämätön perushyödyke kuten ilma ja vesi. Kaikki tarvitsevat sähköä selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästään. Kaikki yhteiskunnan toimijat tarvitsevat sähköä jollain tapaa.

Sähköverkko on siirto- ja jakeluverkko eri tavoilla tuotetun sähköenergian toimittamiseksi sähkön loppukäyttäjille. Pitkillä välimatkoilla sähköä siirretään Suomessa kolmivaiheisina 10–400 kilovoltin jännitteillä. Mitä suuremmalla jännitteellä sähköä siirretään, niin sitä pienempi virta ja täten myös pienempi siirtohäviö. Jännite muunnetaan turvallisemmaksi ja laitteille sopivammaksi 230/400 voltin pienjännitteeksi eli verkkovirraksi häviöiden minimoimiseksi vasta lähellä kuluttajaa. Maaseudulla muuntaminen tapahtuu noin 1–3 kilometrin etäisyydellä, kaupungeissa lähempänäkin.
Sähköä voidaan siirtää tarvittavissa energiamäärissä ja etäisyyksissä ainoastaan johdoissa. Tähän tehtävään voi käyttää joko ilmajohtoja tai maakaapeleita.

Meillä on paljon huonoja kokemuksia sähkönsiirron yksityistämisestä. Sähkönsiirron yksityistäminen on nostanut siirron hintoja valtavasti ja sähkönsiirtoyritykset ovat tehneet huomattavan paljon voittoa kansalaisten kustannuksella.

Sähkönsiirrossa on kyse luonnollisesta monopolista, joka on järkevää pitää julkisessa omistuksessa. Muuten siitä tulee yksityinen monopoli, joka voi toimia miten haluaa ja korottaa hintoja kohtuuttomasti, kuten on jo käynyt Suomessa. Nämä kohtuuttomat korotukset aiheuttavat monelle kansalaiselle liian suuria taloudellisia vaikeuksia.

Sähköverkon omistajuudessa on myös kysymys turvallisuuspolitiikasta. Sähkö on kansalaisten hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta olennainen toiminto, jolloin sen toimintavarmuus ja hallinnon avoimuus ovat kriittisiä tekijöitä. Julkisen sektorin hallinnassa voidaan taata varmemmin järjestelmän toimivuus myös kriisitilanteissa, kun yhteiskunnan etu on keskiössä liiketoiminnallisen kannattavuuden sijaan.

Julkista sektoria velvoittaa myös tietyt avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteet, jotka ovat olennaisia kansalaisten oikeusturvan kannalta. Näiden periaatteiden avulla kansalaisilla ja päättäjillä on mahdollista valvoa, että julkisomisteinen sähköverkko toimii hyvin kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Esitämme, että tämän kansalaisaloitteen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla sähköverkot saatetaan julkiseen omistukseen ja pidetään julkisessa omistuksessa. Hyväksyessään tämän kansalaisaloitteen eduskunta edellyttää valtioneuvostoa ryhtymään lainvalmisteluun asiassa.


Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 2 935
 • Liked: 4172
 • Je suis Charlie
Kaippa tostakin tulee banneri tänne.

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 991
 • Liked: 1088
"Sähkö on meidän! Sähköverkot julkiseen omistukseen!"

Uuden kansalaisaloitteen kannnatuskeräys on alkanut tänään.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6134
Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

Nuivinator

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 2 935
 • Liked: 4172
 • Je suis Charlie
Lieneeköhän tuota mainostettu missään muualla kuin täällä?

Tagit: