Kirjoittaja Aihe: Paperiteollisuuden tulevaisuus / Metsäteollisuus irtisanoutui yleisistä työehtosopimuksista  (Luettu 33312 kertaa)

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 150
 • Liked: 56354
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Taas on paperiteollisuus neuvottelupöydällä ja UPM-Nalle on jyrähtänyt, että kun paperikoneita ruvetaan Euroopassa sulkemaan, niitä suljetaan Suomesta ensimmäisenä.

Edellinen pitkä paperin kiista oli seitsemän viikon seisaus 2005, kun ensin lakkoiltiin muutama päivä Jouko Ahosen johdolla ja sitten tuli päälle työsulku. Tuon päälle suljettiin Voikkaan tehdas ja tuhat paperimiestä sai lopputilin.

Sitten tuli 2007 eurokriisi ja monikansalliset paperiiyhtiömme, jolla oli koneita myös Ruotsissa, tekivät johtopäätöksensä. Suomen paperityöläiset olivat kalliita ja kallis euro oli se, joka tuolloin katkaisi kamelin selän.
2014 Vesa Kanniainen ja ryhmä taloustieteilijöitä laski kalliin euron aikana, että Suomen kannattaisi erota eurosta. Sixten Korkman kiisti talouslaman kaataneen paperitehtaita ja toivoi paperialalle palkkamalttia.

Mitä tapahtui 2007-2008 eurokriisin jälkimainingeissa, kun Suomi sukelsi euroopan parhaaksi palkitun valtiovarainministeri Kataisen talouspolitiikan seurauksena syvemmälle kuin mikään muu euromaa?
Lainaan omaa tekstiäni jostain vanhasta ketjusta...
Lainaus
mm. Stora Enso on Ruotsalais-Suomalainen puunjalostusteollisuuden yritys. Kruunun ollessa halpaa tämä Ruotsalais-Suomalainen yritys alkoi saneerata pohjoismaissa:

Stora Enso ilmoitti lokakuussa 2007 sulkevansa Summan paperitehtaan Haminassa sekä lopettavansa selluntuotannon Kemijärvellä ja  ilmoitti pysäyttävänsä yhden paperikoneen Anjalankoskella.
Ruotsissa Norrsundetissa lopetettiin selluntuotanto.

Kotkan paperitehdas sekä Tainionkosken laminaattipaperikone Imatralla myytiin 1. heinäkuuta 2010 amerikkalaiselle OpenGate Capital -sijoitusyhtiölle.

Imatran tehtaalla ilmoitettiin suljettavan kartonkilinja vuoteen 2010 mennessä sekä suuria supistuksia tulevan myös Varkauden ja Enon yksikköihin, mikä tietää yli 500 työpaikan menetystä Suomessa.[12]

Suomessa 2 paperitehdasta, 1 sellutehdas, 2 paperikonetta, kartonkilinja ja supistuksia.
Ruotsissa yksi sellutehdas. Suomi oli ylivahvassa eurossa, Ruotsi kelluvassa kruunussa. Korkman sekoittaa syyt ja seuraukset.
Silloin kun leikkauksia tehtiin, Stora Enson tj Jouko Karvinen ihan suoraan sanoi, että kallis työvoima ja kallis valuutta ovat syynä siihen, että Suomesta ajetaan koneita alas, mutta Ruotsi pyörii täysillä.

Nyt paperiteollisuus seisoo taas. Digitalisaation myötä laskevan paperin kysynnän markkinatilanteessa UPM:n hallituksen puheenjohtaja Wahlroos lausui, että "Jos me hyväksymme kaikki ay-liikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon. Käytännössä seuraavat paperikoneet, jotka menevät kiinni Euroopassa, menevät kiinni täällä Suomessa. Kyse on vain siitä, mikä kone menee kiinni ja missä. Se määräytyy sillä perusteella, mikä on vähiten kannattava"
Ay-pomot suuttuivat tästä:
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ay-johtajat-kimmastuivat-wahlroosin-lakkokommenteista-tyonantajapuoli-on-ennemmin-valmis-miljarditappioihin-kuin-tekemaan-saallisen-neuvottelutuloksen/195b8de4-3b92-4024-abf9-623b54e4d95c
Ylen aamussa Pellervon taloustutkimuksen Emmi Haltia ja palkansaajien tutkimuslaitoksen Ilkka Kiema myönsivät, että Wahlroos on oikeassa, että koneita menee kiinni tulevaisuudessa. Mutta he myös vakuuttivat, että Suomen paperiteollisuudella ei ole kilpailukykyongelmaa... Ei tuntihinta vaan työmoraali. Mitä siinä tunnissa saadaan aikaan? Alalla, jossa isot koneet pyörivät x kilometriä tunnissa riippumatta siitä kuinka ahkerasti poljetaan? Tuntuu tutulta. Kaikkialla muualla kiristetään, talouden kasvuennusteet laskevat ja meillä on ala, jolla ei ole kilpailukykyongelmaa... AamuTV:n jälkipörssissä ei oltu ihan yhtä vakuuttuneita.

Paperin työntekijät haluavat luopua kiky-tunneista ja muutakin on tapeetilla tilanteessa, jossa valtakunnansovittelijan auktoriteettiäkin on kyseenalaistettu.

Duunareiden puolue SDP johtaa samalla punavihreää hallitusta, joka ajaa maailman kunnianhimoisinta hiilineutraaliusaikataulua ja tavoitteita lisäämällä energian haittaverotusta. Paperiteollisuus on metalliteollisuuden jälkeen ehkä kaiken energiaintensiivisimpiä teollisuusalojamme. Energiaverojen kiristys iskee suoraan paperiteollisuuden ytimeen sekä kuljetusketjuun puun kaadosta ja metsästä tehtaille ja tehtailta satamiin ja laivoilla ulkomaille. Kun rakas YLE käsitteli paperiteollisuutta kahdessakin asiantuntijakeskustelussa tänä aamuna, en kiinnittänyt huomiota, että energian verotuspolitiikkaa ja ilmastonmuutoksen pyhää lehmää olisi kyseenalaistettu sanallakaan.

Hallituspuolue vihreät on myös esittänyt työlupia ratkaisuiksi paperittomille turvapaikanhakijoille, joita ei pystytä palauttamaan. Paperiala on juuri se ala, jossa mennään oppipoika-kisälli-mestarimentaliteetilla. Monet paperityöläiset ovat työllistyneet suoraan peruskoulusta ilman vaadittavaa ammatillista osaamista.

Mikä on suomalaisen paperimiehen tulevaisuus ja miten vaikkapa PS voisi tarttua tähän kysymykseen?

-i-
« Viimeksi muokattu: 28.01.2020, 08:40:02 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 150
 • Liked: 56354
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Jouko Ahonen muistelee 2005 työtaisteluja. Historian opiskelu voisi tehdä hyvää kaikille osapuolille nytkin.

https://yle.fi/uutiset/3-10471359

Lainaus
Tiukiksi kärjistyneitä tilanteita on työmarkkinoilla nähty ennenkin. Yksi viime vuosikymmenten kovimmista työmarkkinakriiseistä nähtiin vuonna 2005 Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n välillä.

Kiistan keskiössä olivat tuolloinkin periaatteellisesti tärkeät asiat: työskentely juhannuksena ja jouluna ja ulkopuolisen työvoiman käyttö.

Kiista johti vuonna 2005 lopulta siihen, että paperitehtaat seisoivat peräti seitsemän viikkoa: ensin puolitoista vuorokautta Paperiliiton lakon vuoksi, ja siitä eteenpäin Metsäteollisuuden julistaman työsulun takia.

Tuo artikkeli on kuitenkin aika metatasolla:
Lainaus
Paperiliitossakin tehtiin jälkeenpäin tarkkaa analyysia siitä, kuinka pitkäksi venyneessä kiistassa olisi voinut toimia toisin.

– Jälkiviisaana analysoitiin tarkkaan tilannetta. Ennakkoon ei kannata maalata itseään nurkkaan, kuten näkee, että nyt tehtiin vähän puolin ja toisin. Kun ajaudutaan periaatetasolle, tilanne pitkittyy ja mutkistuu, Ahonen pohtii.

Ulospääsy pitäisi löytää niin, ettei kasvoja tarvitse menettää. Ahonen kuvailee paperin pattitilanteessakin heille löytyneen lopulta sopimuksesta kohta, jolla liitto sai "kasvojenpesuvettä" sovinnon hyväksymiseen.

Katsaus paperiteollisuuden alamäkeen alkaen Voikkaasta:
https://yle.fi/uutiset/3-8701967
Lainaus
UPM ilmoitti liki tuhannen työntekijän irtisanomisesta 8.3.2006 – tästä alkoi Suomen paperitehtaiden surumarssi
Metsäyhtiö UPM pudotti uutispommin isoista säästöistä tasan kymmenen vuotta sitten. Suunnitelmat iskivät rajuimmin metsäteollisuuden ydinalueelle Kymenlaaksoon. Samalla käynnistyi paperiteollisuuden murros, jonka seurauksena koko ala on uudistunut

Voikkaa osoitti, että Nallen nykyuhkailut eivät ole ihan kevyesti sivuutettavia:
Lainaus
Voikkaa oli ensimmäinen paikka, jossa toimin tehtaanjohtajana. Siellä näki myös homman raadollisimman puolen eli kun rahat eivät riitä, niin silloin laitetaan pillit pussiin.

Paperin kysynnän hiljenemisen syyt mietityttivät Särkelää tuolloin ja osittain vieläkin.

– Näkisin, että sähköinen media otti oman osansa painetusta viestinnästä. Sitä ei vaan heti oikealla tavalla ymmärretty, että näin tässä nyt tapahtuu. Myöhemmin oivallettiin, että tilanne on muuttunut.

Kokonaisen tehtaan alasajo sen aikaisen Suomen viennin kannatinpylvään ajalta ei vaan mahtunut neuvottelijoiden ja ihmisten vaihtoehtolistalle, kuviteltiin, että ruuvia voi kiristää ilman että se katkeaa.
https://yle.fi/uutiset/3-8723885
Lainaus
"Eihän Suomessa voida lopettaa kokonaista tehdasta" – näin paperialan pyhä asema mureni yhdessä päivässä
Kun UPM ilmoitti talvella 2006 kokonaisen tehtaan alasajosta, uutista oli vaikea uskoa. Paperiteollisuus oli Suomessa ala, jota pidettiin koskemattomana. Kun tehtaalle mentiin töihin, siellä tehtiin 40 vuoden ura ja jäätiin eläkkeelle.

Nyt kannattaisi päättäjien ja neuvottelijoiden lukea näitä uutisia. Jostain syystä näyttää siltä, että kymmenen vuotta on aika, joka pitää kulua, ennen kuin noita taaksepäin katsovia reportaaseja on koottu.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

JP73

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 381
 • Liked: 1011
 • Nuivana syntynyt
Ei ole Suomessa vaan Kiinassa ja Etelä-Amerikassa.

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 821
 • Liked: 9859
 • Mullaki o kissa
Palkkakustannukset paperitehtaassa on luokkaa 8% kokonaiskustannuksista. Tuossa potissa on mukana kaikki tehtaanjohtajasta siivoajiin, koneenhoitajista porttivahteihin.

Koko ala on kusessa, mikäli tuosta täytyisi voida säästää lisää voittoja osakkeenomistajille. Ei, vika on jossain muualla ja se on euro, joka on syypää kaikkiin kustannusongelmiin alalla. Vaikka palkkoja leikattaisiin, niin paperikoneita pysähtyisi tulevaisuudessakin Suomessa ihan samalla tavalla. Itse asiassa "jalokivet" on jo tiedossa (ei tosin minun) ja ne tullaan jatkossakin pitämään tuloskunnossa uusintainvestoinnein. Muilla koneilla on surkea kohtalo, ne ajetaan loppuun.

Paperiteollisuus on metalliteollisuuden jälkeen ehkä kaiken energiaintensiivisimpiä teollisuusalojamme. Energiaverojen kiristys iskee suoraan paperiteollisuuden ytimeen sekä kuljetusketjuun puun kaadosta ja metsästä tehtaille ja tehtailta satamiin ja laivoilla ulkomaille.

Hmmm ... Pitää muistaa myös, että sellutehtaat tuottavat enemmän energiaa kuin itse kuluttavat. Energiaverot rassaavat toki maamme rajojen sisäpuolella tapahtuvia kuljetuksia, mutta eiväthän kai laivat niistä kärsi?

BarkAtTheMoon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 796
 • Liked: 3582
On jopa hemmetin outoa miten Suomessa ei näy mitään liikkeitä suojellakseen Suomen elinkeinoja. Sen sijaan mahdollisimman monia löytyy jotta saadaan merkittävimpiin vientiteollisuudensaroihin suuria iskuja. Maastamme puuttuu totaalisesti yhtenäisyys mitä en voi ymmärtää muulla kuin tällä Venäjän Scheininien, Puurosten, Silvennoisten ja vastaavien jatkuvalla Venäjän intressien ajamisella, tekonimikkeellä vaikkapa Scheininillä ihmisoikeudet. Em seuraa palstaa joten Katynin metsän jutuista johtuen lupaan että minäkään en anna anteeksi kuten myöskään puolalaiset Martin.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 771
 • Liked: 8026
Suomen metsäteollisuudessa on erilaisia eturistiriitoja vaikka kuinka paljon: osa haluaisi sellutehtaita, toiset taas sellua jalostettavan Suomessa paperiksi ja muiksi tuotteiksi. Jotkut haaveilevat puurakentamisen lisäämistä, toiset vain sahatun lankun vientiä ulkomaille.

Kuopioon oli suunnitteilla suuri sellutehdas, mutta kaiketi ympäristöluvan kielteinen päätös lopetti hankkeen ikuisiksi ajoiksi. Ulkomuistista joku muukin tehdashanke on ollut vireillä pohjoisemmaksi, mutta mahdollisesti tästäkään ei tule mitään.

Onhan kaikille hommalaisille selvää se, että voidakseen valmistaa paperia pitää olla ensin selluloosaa? Tästä johtuen hyvin monet paperitehtaat ovat myös sellutehtaita, mutta maailmassa on paperitehtaita, joihin tuodaan selluloosa muualta jostain sellutehtaasta. Suomessa näin ei tehdä, koska sellun kuljettaminen on kallista.

Selluloosa valmistetaan myös kuitupuusta, jonka markkinahinta lienee voimakkaasti pyöristettynä noin kolmasosa tukkipuuhun verrattuna. Tällä hetkellä maailmanmarkkinoilla on runsas ylikapasiteetti tukkipuusta, mistä johtuen puuta saa halvalla. Metsänomistajat riitelevät myös usein siitä, että puuta ostavat yhtiöt haluavat luokitella mahdollisimman suuren osan puista kuitupuuksi ja mahdollisimman vähän kalliiksi tukiksi. Taustalla on se, että kysyntä kohdistuu ensisijaisesti kuitupuuhun (eli selluloosan raaka-aineeseen), eikä niinkään tukkipuuhun (eli lankkujen ja hirsien raaka-aineeseen).

Paperitehtaan työntekijöiden palkoista puhutaan paljon, mutta syystä tai toisesta puun kantohinnoista ei puhuta julkisuudessa. En muista, että yksikään media olisi uutisoinut viimeisten vuosikymmenienkään aikana siitä, että metsänomistajat saisivat "liikaa" rahaa myymistään puista. Jossain vaaleissa oli ehdolla yksi ehdokas, jonka ainoa sanoma oli se, että suomalaiset metsänomistajat myyvät puunsa aivan liian halvalla. (Olisiko hän hakenut sanomalleen julkisuutta eurovaaleista?)

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 786
 • Liked: 13108
Voikkaan tehtaan lakkauttaminen oli paikallinen tragedia. Siinä mureni monen ihmisen elämä.

Se oli myös valtakunnallinen tragedia sillä se antoi eräälle Lindströmille liikaa vapaa-aikaa ja siten mahdollisuuden lähteä politiikkaan.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 150
 • Liked: 56354
 • Kekkosen re-inkarnaatio

Kuopioon oli suunnitteilla suuri sellutehdas, mutta kaiketi ympäristöluvan kielteinen päätös lopetti hankkeen ikuisiksi ajoiksi. Ulkomuistista joku muukin tehdashanke on ollut vireillä pohjoisemmaksi, mutta mahdollisesti tästäkään ei tule mitään.


Tarkoitat varmaan Kemijärven ikuisuusprojektia:
https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/tyopaikkahakemusten-tulva-kemijarven-biosellutehtaalle-investointipaatos-viela-tekematta/
Lainaus
Toteutuuko Kemijärven biosellutehdas? Tätä jännitetään nyt koko Itä-Lapissa. Ongelmaksi koetaan, että Metsä Group kaavailee isoa tehdasta Kemiin.

Biosellutehdasta puuhaavan Boreal Bioref -yhtiön johto on saanut työpaikkahakemusten tulvan, vaikka lopullista investointipäätöstä ei ole vielä tehty.

– Kiinalaiset tekevät päätöksen syksyn aikana. Uskon, että tehdas toteutuu, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Heikki Nivala.

Kiinalaisyritys China Camc Engineering (Camce) on lupautunut 950 miljoonaa euroa maksavan biotuotetehtaan enemmistöosakkaaksi.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Mikke70

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 066
 • Liked: 648
Kiista lienee pitkälti periaatteellinen, ei niinkään kustannuskysymys. Todennäköistä on, että muutama paperitehdas tullaan sulkemaan tulevaisuudessa. Sen on tainnut Paperiliittokin myöntää. Luulenpa, että Metsäteollisuus haluaa näyttää kaapin paikan työntekijöille ja ehkä kyseessä voisi olla myös ylituotannon supistaminenkin? Pitkässä juoksussa työntekijämäärä on reilussa laskussa ja alan tulisi tavalla tai toisella uusiutua. On varmaan sitä jo tehnytkin? Mutta yli 60keur ansiot lisineen tulee olemaan entistä harvemmalla paperimiehellä ja kortisto kutsuu...
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don’t find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

Nautiluseläin

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 327
 • Liked: 227
 • Helmiveneisiin kuuluva, syrjäänvetäytyvä laji.
Kaiken tämän keskellä tosiasiana pysyy se, että suomalainen paperi on logistisesti kaukana omista markkinoistaan. Paperin hyvä ja tasainen laatu sekä luotettavat toimitusketjut tehtaalta tilaajalle asti ovat olleet niitä kilpailukykytekijöitä, joilla siellä markkinoilla on kuitenkin pysytty.

Paperi ei yksin ole mitään, jos se ei lähde täältä jonnekin. Siksi olennaista on myös toimiva varastointi ja logistiikka, jo paperitehtaan päässä.

Suomi on, ja tulee aina olemaan, kallis tuotantoympäristö, koska meillä on pitkä, kylmä ja pimeä talvi. Energiakustannukset ovat kovat. Suomessa paperitehtaan pyörittäminen on tästä syystä kalliimpaa kuin suotuisammissa olosuhteissa. Siihen päälle sitten kuljetuskustannukset. Merikuljetusten hinnoittelussa käydään kilpailua jatkuvasti ja kumipyöräkuljetusten hinta Suomessa on nähdäkseni painettu jo kannattavuuden rajoille.

Suomi on ollut korkean teknologian maa, edelläkävijä, joka monessa on voinut näyttää suuntaa paperituotannossa. Kuitenkin on käynyt niin, että Suomessa ei enää valmisteta paperikoneita, korkeintaan enää viedään jotain paperikoneen teloja maailmalle. Uusimmat paperikoneet ovat siis jossakin muualla kuin Suomessa. Kilpailijoiden asema on parantunut.

Muistaakseni Voikkaan tehdas oli juuri kunnostettu, ja silti tuli päätös sen sulkemisesta.
"Jyrki. Hyvä ja reilu kaverini Jyrki Katainen. Hän on hieno ihminen ja todellinen johtaja, jonka elämänarvot ovat kohdallaan. Oikeastaan aika hassua, että siilinjärveläinen savolainen ja kaksikielinen stadilainen ovat kuin samasta puusta veistettyjä."

Alexander Stubb Gloria-lehden haastattelussa (12/2010)

Mikke70

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 066
 • Liked: 648
Kaiken tämän keskellä tosiasiana pysyy se, että suomalainen paperi on logistisesti kaukana omista markkinoistaan. Paperin hyvä ja tasainen laatu sekä luotettavat toimitusketjut tehtaalta tilaajalle asti ovat olleet niitä kilpailukykytekijöitä, joilla siellä markkinoilla on kuitenkin pysytty.

Paperi ei yksin ole mitään, jos se ei lähde täältä jonnekin. Siksi olennaista on myös toimiva varastointi ja logistiikka, jo paperitehtaan päässä.

Suomi on, ja tulee aina olemaan, kallis tuotantoympäristö, koska meillä on pitkä, kylmä ja pimeä talvi. Energiakustannukset ovat kovat. Suomessa paperitehtaan pyörittäminen on tästä syystä kalliimpaa kuin suotuisammissa olosuhteissa. Siihen päälle sitten kuljetuskustannukset. Merikuljetusten hinnoittelussa käydään kilpailua jatkuvasti ja kumipyöräkuljetusten hinta Suomessa on nähdäkseni painettu jo kannattavuuden rajoille.

Suomi on ollut korkean teknologian maa, edelläkävijä, joka monessa on voinut näyttää suuntaa paperituotannossa. Kuitenkin on käynyt niin, että Suomessa ei enää valmisteta paperikoneita, korkeintaan enää viedään jotain paperikoneen teloja maailmalle. Uusimmat paperikoneet ovat siis jossakin muualla kuin Suomessa. Kilpailijoiden asema on parantunut.

Muistaakseni Voikkaan tehdas oli juuri kunnostettu, ja silti tuli päätös sen sulkemisesta.

Muutama juttu...

Missä on esim. eu-markkinaa niin paljon lähempänä paperituotantoa (huomioi myös puun kuljetus tehtaalle), että paperin hinta olisi huomattavasti halvempaa kuin Suomessa?

Metsäteollisuuden mukaan paperitehtaat ovat energiatehokkaampia kuin eu:ssa keskimäärin. Tämä Metsäteollisuuden mukaan siitäkin huolimatta, että lämmityskustannukset ovat suuremmat. On myös huomioitava, että Suomessa energian hinta on halpaa.

Valmetin mukaan 40 % maailmassa tuotetusta kartongista ja paperista tehdään Valmetin koneilla.
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don’t find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 38 514
 • Liked: 40030
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Näillä lääkkeillähän UPM ajettiin alas Kajaanista. Lisää liksaa. Sama kuvio toistuu nyt. Alkakaa pakata jo - count down on käynnissä jo. Maito on jo maassa.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 821
 • Liked: 9859
 • Mullaki o kissa
Kaiken tämän keskellä tosiasiana pysyy se, että suomalainen paperi on logistisesti kaukana omista markkinoistaan. Paperin hyvä ja tasainen laatu sekä luotettavat toimitusketjut tehtaalta tilaajalle asti ovat olleet niitä kilpailukykytekijöitä, joilla siellä markkinoilla on kuitenkin pysytty.

Paperi ei yksin ole mitään, jos se ei lähde täältä jonnekin. Siksi olennaista on myös toimiva varastointi ja logistiikka, jo paperitehtaan päässä.

Oikein!

Lainaus
Suomi on, ja tulee aina olemaan, kallis tuotantoympäristö, koska meillä on pitkä, kylmä ja pimeä talvi. Energiakustannukset ovat kovat. Suomessa paperitehtaan pyörittäminen on tästä syystä kalliimpaa kuin suotuisammissa olosuhteissa.

Itse asiassa, prosessit perustuvat pitkälti höyryyn ja sen lauhduttamiseen, joten melko optimaalisissa oloissa Suomessa toimitaan, niin kuin Keski-Euroopassakin. Kuumissa maissa ongelmana on riittävän tehokkaan jäähdytyksen järjestäminen, kylmästä vedestä on pula.

Lainaus
Suomi on ollut korkean teknologian maa, edelläkävijä, joka monessa on voinut näyttää suuntaa paperituotannossa. Kuitenkin on käynyt niin, että Suomessa ei enää valmisteta paperikoneita, korkeintaan enää viedään jotain paperikoneen teloja maailmalle. Uusimmat paperikoneet ovat siis jossakin muualla kuin Suomessa. Kilpailijoiden asema on parantunut.

Nyt menee vähän puurot ja vellit sekaisin. Maailman suurin puunjalostusteollisuuden koneiden ja laitteiden (siis myös paperikoneiden) valmistaja Valmet on suomalainen firma, jolla on Suomessa useita tuotantoyksiköitä ja joissa valmistetaan PÄÄASIASSA muita koneita ja laitteita kuin paperikoneen teloja.
Puunjalostusteollisuus taas on Valmetin asiakas; Ne firmat investoivat paperikoneisiin ym. laitoksiin, ja Suomen osana on ollut viime vuosina ainoastaan uusintaprojektit, ei uusia konelinjoja (MF Äänekosken sellutehdas poikkeuksena)

Lainaus
Muistaakseni Voikkaan tehdas oli juuri kunnostettu, ja silti tuli päätös sen sulkemisesta.

Muistat väärin tai sekoitat asian Kemijärven modernin sellutehtaan alasajoon. Sitä oli uusittu ja se teki rahaa, muttei kai riittävästi. No, tuo purettiin ja siirrettiin Kanadaan, jossa se käy ja kukkuu mainiosti:

"Stora Enso ilmoitti lokakuussa 2007 suunnittelevansa sulkevansa (Kemijärven) tehtaan kesäkuun 2008 loppuun mennessä. Päätös tehtaan sulkemisesta tehtiin tammikuussa 2008 ja tehdas suljettiin 27. huhtikuuta 2008. Sellutuotannon päätyttyä tehtaan tiloissa jatkoi Stora Enson ja valtion tukemana noin 100 henkeä työllistävä Arktos Groupi Oy:n (alkujaan Anaika Group) konepaja ja liimapalkkitehdas. Se haettiin konkurssiin vuonna 2013.[1]
Suuri osa sellutehtaan koneista on myytiin vuonna 2010 Fortress Paper-yhtiölle Kanadaan.[2] Fortress Paper sijoitti ne Thurson erikoissellutehtaalle Kanadan Quebecissä noin 150 km Motrealista länteen. Tehtaan kapasiteetti on noin 200 000 tonnia liukosellua vuodessa ja se työllistää 336 henkilöä. "


https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemijärven_sellutehdas

Voikkaan paperitehdas puolestaan sai tuomionsa jo 10 vuotta ennen päätepistettä, se ajettiin loppuun ilman korjaus- ja uusintainvestointeja:

"Monien vuosikymmenien ajan tehdas oli Kymmene-konsernin lippulaiva, mutta Yhtyneiden Paperitehtaiden ja Kymmenen vuonna 1996 tapahtuneen fuusion jälkeen tehtaaseen ei enää panostettu. Tehtaan lopullisesta alasajosta ilmoitettiin helmikuussa 2006. Jo tätä ennen tehtaalta oli vähennetty lähes 500 työpaikkaa vuosikymmenen aikana. Tehdas tuotti pääasiassa aikakausi- ja sanomalehtipaperia."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Voikkaan_paperitehdas
-

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 821
 • Liked: 9859
 • Mullaki o kissa
Näillä lääkkeillähän UPM ajettiin alas Kajaanista. Lisää liksaa. Sama kuvio toistuu nyt. Alkakaa pakata jo - count down on käynnissä jo. Maito on jo maassa.

Tuosta pläjähti mieleeni: UPM on ilmeisesti tuomittu ikuisesti "veikkaamaan väärää hevosta". Tuotanto on pelkkää paperia, vaikka muut suuret muuttavat kilvan paperikoneitaan kartonkikoneiksi eli pakkauspahvin valmistamiseen.

Kajaanille jätettiin samanlainen Musta Pekka Pelle-Petter käteen kuin Voikkaallekin, eli oli vain ajan kysymys, milloin UPM olisi lähtenyt Kajaanista. Paperimiesten palkat eivät tuohon vaikuttaneet tuon taivaallista, vaikka niin "jostain syystä" julkisuudessa annettiin ymmärtää. Väärät tuotteet olivat jo tuolloin UPM:n ongelma.

Em. vasten on helppo ymmärtää, että Wahlroos uhoaa koneiden sulkemisilla paperimiesten korkeiden palkkojen takia, kun todellisuudessa UPM:n johto on mokannut ja siitä syystä kannattamattomat koneet pysäytetään piakkoin.

-

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 821
 • Liked: 9859
 • Mullaki o kissa
Tämäkin uutinen tukee ajatusta, että UPM on siirtymässä pois paperibisneksestä yhä selvemmin:

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006389314.html

Lainaus

UPM ilmoitti mittavasta rakennusurakasta – yli puolen miljardin euron biojalostamo Saksaan

Metsäyhtiö UPM investoi biojalostamoon Saksan Leunassa. Investoinnin arvo on 550 miljoonaa euroa, tiedotteessa kerrotaan.
Leunan biojalostamo tuottaa puusta erilaisia biokemikaaleja...

– Nyt olemme luomassa biokemikaaleissa täysin uutta liiketoimintaa, jolla on merkittävät kasvumahdollisuudet. Tämä on jälleen tärkeä askel UPM:n muutoksessa ja hieno osoitus kohdennetusta ja tehokkaasta tuote- ja kehitystyöstä, sanoo toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

Siispä Björn Wahlroos piiskasi kuollutta hevosta.
-

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 391
 • Liked: 41791
 • Ego sum Spartacus
Lainaus
X

Metsäteollisuus ry tiedotti torstaina uudistuksista, joiden avulla se sanoo teollisuuden pyrkivän lisäämään liiketoiminnan kasvua ja tulevaisuuden investointeja Suomessa.

Ilkka Hämälä, Metsäteollisuuden puheenjohtaja ilmoitti, että Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta.

Se ei siis jatkossa enää neuvottele työehdoista. Alan ehdoista ja palkoista siirtyy yritysten ja henkilöstön kesken käytäviksi.

Hämälä sanoi, että muutoksen syynä on se, että paikallista sopimista ei ole saatu etenemään Metsäteollisuuden toivomalla tavalla. Hän kielsi, että kyse olisi tavoitteesta alentaa palkkoja.

X

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006654805.html

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 462
 • Liked: 4923
 • Aavikolla roskiksessa
Lainaus
X

Metsäteollisuus ry tiedotti torstaina uudistuksista, joiden avulla se sanoo teollisuuden pyrkivän lisäämään liiketoiminnan kasvua ja tulevaisuuden investointeja Suomessa.

Hän kielsi, että kyse olisi tavoitteesta alentaa palkkoja.

X

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006654805.html

No mistäs muusta edes voi olla kysymys, kuin tavoitteesta alentaa palkkoja. Pitää olla merkittävä muutos, että vaikuttaa selkeästi investointeihin. Itselle ei ainakaan juuri tule mikään muu mieleen, kuin palkat. Vai mitä muuta tuo edes voi olla?

Tommi Salminen

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 121
 • Liked: 94
 • Helsingin kaupunginvaltuustoon 2021
  • Tommi Salminen Helsingin kaupunginvaltuustoon 2021
Itse pidän koko nykyistä sopimusjärjestelmää huonona, joten otan hyvillä mielin vastaan kaikki uutiset sen järjestelmän nakertamisesta.

Mielestäni on hyvä että palkat nousee kun menee hyvin. Vastaavasti kaikilla pitäisi olla valmius laskea palkkoja kun menee huonosti. Tätä valmiutta ei nykyjärjestelmässä ole.
Tommi Salminen Helsingin kaupunginvaltuustoon 2021. Lue ajatuksistani: www.tommisalminen.fi

MikkoAP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 164
 • Liked: 1119
Itse pidän koko nykyistä sopimusjärjestelmää huonona, joten otan hyvillä mielin vastaan kaikki uutiset sen järjestelmän nakertamisesta.

Mielestäni on hyvä että palkat nousee kun menee hyvin. Vastaavasti kaikilla pitäisi olla valmius laskea palkkoja kun menee huonosti. Tätä valmiutta ei nykyjärjestelmässä ole.

Pitäisi vaan olla joku syy luottaa tuon ensimmäisen toteutumiseen. Niitä ei ole ainuttakaan.
Syrjiminen syrjimisen lopettamiseksi on kuin naisi neitsyyden tähden tai sotisi rauhan puolesta, vai miten se menikään. - M.

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 476
 • Liked: 44751
Metsäteollisuus irtisanoutuu yleisistä työehtosopimuksista ja aikoo sopia työehdoista vain yhtiöiden ja työntekijöiden välillä
Paperiliitto neuvottelee edelleen jäsentensä ehdot. ”Ei tämä yllätyksenä tullut”, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. 


https://www.hs.fi/talous/art-2000006654798.html

Lainaus
  METSÄTEOLLISUUS on kritisoinut pitkään, että Suomessa alan sopimukset ovat kalliita ja joustamattomia. Alkuvuodesta metsäteollisuuden työntekijät olivat pitkään lakossa.

”Rakennamme uutta sopimisen kulttuuria, koska haluamme, että Suomi ja suomalainen metsäteollisuus menestyvät myös tulevaisuudessa. Toimialan erilaisten ja erilaisessa tilanteessa olevien yritysten tarpeisiin pystytään nykyistä paremmin vastaamaan yritys- ja tuoteryhmätason työehdoilla”, Ilkka Hämälä sanoo.

Hämälän mukaan yritykset voivat tulevaisuudessa sopia yhdessä henkilöstönsä kanssa palkoista, työvuoroista ja kaikista sellaisista työehdoista, joista sopimista ei ole lailla rajoitettu.

Hän korosti, että yritykset kunnioittavat henkilöstönsä oikeutta järjestäytyä omista lähtökohdistaan. Työntekijöiden järjestäytymisvapauteen tai ammattiyhdistystoimintaan uudistus ei vaikuta, hän sanoi.

Uudistuksen siirtymäaika on pitkä, sillä toimialan nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta. Metsäteollisuus ry vastaa sopimusosapuolena nykyisistä työehtosopimuksista niiden päättymiseen asti.

PAPERILIITON puheenjohtaja Petri Vanhala ei ollut kuullut etukäteen päätöksestä.

Vanhala sanoo, että uusi asetelma pitää tarkasti analysoida. ”Se ei muutu, että jäsenten asioista vastaa edelleen Paperiliitto ja Paperiliitto neuvottelee omien jäsentensä puolesta. Elleivät jäsenet muuta päätä, me jatkamme nyt yrityskohtaisten sopimusten tekemistä.” 

Lainaus
VANHALA sanoo, että on mielenkiintoista nähdä, otetaanko esimerkiksi kaikki nykyisen sopimuksen osat esille myös metsäteollisuuden pienissäkin yrityksissä. Alan sopimus on syntynyt kymmenien vuosien saatossa. Siinä on lähemmäs 200 sivua.

Hän sanoo, että yrityksissä ei ole työehtojen sopimisesta juuri mitään osaamista. ”Ei edes isoissa yrityksissä ole kunnolla osaamista työehtosopimusten tekemisessä.”

Vanhala sanoo, että alan järjestäytymisaste on 97 prosenttia eli liiton asema neuvotteluissa on varsin vahva. 

Mielenkiintoista; se on oikea sana.
Jännittävää. Jotain uutta.


”Tes-järjestelmä lyötiin rikki”, sanoo SAK – Näin työnantaja- ja työntekijä­puoli kommentoivat Metsä­teollisuuden päätöstä
Metsäteollisuus ilmoitti torstaina sopivansa jatkossa työehdoista ainoastaan paikallisesti. 


https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006654863.html

Lainaus
  METSÄTEOLLISUUDEN päätös lopettaa koko alaa koskevista yleisistä työehtosopimuksista neuvotteleminen otettiin kiittäen vastaan työnantajapuolella ja tyrmistyneenä työntekijäpuolella. 

Lainaus
  SUOMEN YRITTÄJÄT -järjestön mielestä Metsäteollisuuden irtautuminen työehtosopimusjärjestelmästä on ”oikea ja rohkea ratkaisu”.

”Se vastaa yrittäjien tavoitteita”, sanoo järjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa. ”Tämä on merkittävä avaus, joka muuttaa Suomen työmarkkinoita.”

Työehtosopimuksista on sovittu työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välisillä sopimuksilla ainakin 1940-luvulta asti. Välillä niitä sorvasivat keskusjärjestöt, kunnes viime vuosina on palattu takaisin alakohtaisiin sopimuksiin.

Suomen yrittäjät on jo pidemmän aikaa kampanjoinut sen puolesta, että myös järjestäytymättömissä yrityksissä voitaisiin sopia työehtosopimuksissa määritellyistä joustoista paikallisesti. Tähän asti joustot on varattu järjestäytyneisiin yrityksiin.

”Tämä on kansallisen vaikuttajan rohkea ratkaisu, joka siirtää sopimisen painopisteen sinne, missä työtä tehdään eli yrityksiin ja työpaikoille”, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

EK: ”Paikalliset ratkaisut ovat nykyaikaa”

ELINKEINOELÄMÄN keskusliiton EK:n suuren jäsenliiton Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää Metsäteollisuuden ratkaisua historiallisena, mutta ymmärrettävänä.

...
Helle ei ota kantaa siihen, tuleeko Metsäteollisuuden ratkaisu vaikuttamaan myös Teknologiateollisuuden toimintaan. Hän sanoo Teknologiateollisuuden pyrkineen tähän saakka edistämään paikallista sopimista olemassa olevan työehtosopimusjärjestelmän kautta.

Lainaus
SAK: ”Tes-järjestelmä lyötiin rikki”

TYÖNTEKIJÖITÄ edustavalla puolella Metsäteollisuuden päätöstä kommentoitiin kielteisemmin.

”Tämä on todella iso ja merkittävä päätös. Metsäteollisuudessa on tehty työehtosopimuksia sata vuotta, ja nyt tes-järjestelmä lyötiin rikki”, sanoo Suomen ammattiliitojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Elorannan mukaan Metsäteollisuuden päätös irtautua työehtosopimuksista tuli yllätyksenä, eikä siitä ollut mitään vihiä etukäteen. 

Lainaus
  Teollisuusliitto: ”Jää nähtäväksi, miten tauti leviää”

Metsäteollisuuden yksi neuvotteluosapuoli eli SAK:lainen Teollisuusliitto yllättyi päätöksestä ja pitää sitä hyvin valitettavana. 

”Kun merkittävä teollisuudenala irtautuu yleissitovasta työehtosopimuksesta, sillä on suuret vaikutukset muuhunkin kuin palkkoihin ja työehtoihin”, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Vaikutukset ulottuvat Aallon mukaan esimeriksi eläkejärjestelmään ja työttömyysturvajärjestelmään. ”Ei se kulje niin, että yksi osapuoli päättää irtautua vain työehtosopimuksesta, vaan samalla haastetaan koko työmarkkinasopimusjärjestelmä”, Aalto sanoo.

Loppu linkistä.

Mahtavaa, että tämäkin tapahtuu Sanna I Punaisen tyttöhallituksen aikana 🙂😷

Lainaus
Aalto nostaa esiin myös kysymyksen työrauhasta ja sen hinnasta, jos yleissitovia työehtosopimuksia ei enää ole voimassa. ”Miten käy työrauhavelvoitteelle?” 

Nyt lakkoa, miekkaria ja rähinää pystyyn, kun vielä on muutama  tehdas Suomessa 👍🏻
« Viimeksi muokattu: 01.10.2020, 17:03:54 kirjoittanut Emo »

Rottah

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 111
 • Liked: 217
 • Toisen terroristi on toisen patriootti !
Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta tarkoittaa käytännössä että firmat päättää sikariportaassa työntekijöiden palkan alennuksista ilmoitusluonteisesti piste. 
Toisen terroristi on toisen patriootti !

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 476
 • Liked: 44751
Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta tarkoittaa käytännössä että firmat päättää sikariportaassa työntekijöiden palkan alennuksista ilmoitusluonteisesti piste.

Nykyäänhän sikariporras vaan ilmoittaa, että tehdas lopetetaan näkemiin ja kiitos.

Suomi ei ole rikas demokraattinen hyvinvointivaltio, hyvä että se alkaa näkyä selkeämmin kaikille.

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 462
 • Liked: 4923
 • Aavikolla roskiksessa
Johtajien valehtelu osoittaa suurta halveksuntaa koko yhteiskuntaa kohtaan. Ollaan niin ylhäällä norsunluutornissa, ettei edes vaivauduta yrittämään selittämään mustaa valkoiseksi, vaan suoraan vaan valehdellaan päin naamaa.

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 476
 • Liked: 44751
Johtajien valehtelu osoittaa suurta halveksuntaa koko yhteiskuntaa kohtaan. Ollaan niin ylhäällä norsunluutornissa, ettei edes vaivauduta yrittämään selittämään mustaa valkoiseksi, vaan suoraan vaan valehdellaan päin naamaa.

No mutta. Duunarihan voi jatkossakin äänestää demareita ja  Vasemmistoliittoa, tässä maassa on vielä tämänkin jälkeen vaikka mitä paskottavaa että vastuunkanto jatkuu. Voi vaikka pitkin nokanvartta mulkoilla etnonationalisteja ja muita persuja, jotka ovat haikailleet 1980-luvulle.

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 462
 • Liked: 4923
 • Aavikolla roskiksessa
Johtajien valehtelu osoittaa suurta halveksuntaa koko yhteiskuntaa kohtaan. Ollaan niin ylhäällä norsunluutornissa, ettei edes vaivauduta yrittämään selittämään mustaa valkoiseksi, vaan suoraan vaan valehdellaan päin naamaa.

No mutta. Duunarihan voi jatkossakin äänestää demareita ja  Vasemmistoliittoa, tässä maassa on vielä tämänkin jälkeen vaikka mitä paskottavaa että vastuunkanto jatkuu. Voi vaikka pitkin nokanvartta mulkoilla etnonationalisteja ja muita persuja, jotka ovat haikailleet 1980-luvulle.

Ei äänestämisillä ole mitään väliä. Aivan yhtälailla hallitukselle ohjeistuksen kirjoittaa Siilasmaa työryhmänsä johtajana on hallituksessa kuka vaan. Mukaanlukien se, että Persuilla olisi yli 50% eduskunnan paikoista ja se olisi yksin hallituksessa.

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 476
 • Liked: 44751
Johtajien valehtelu osoittaa suurta halveksuntaa koko yhteiskuntaa kohtaan. Ollaan niin ylhäällä norsunluutornissa, ettei edes vaivauduta yrittämään selittämään mustaa valkoiseksi, vaan suoraan vaan valehdellaan päin naamaa.

No mutta. Duunarihan voi jatkossakin äänestää demareita ja  Vasemmistoliittoa, tässä maassa on vielä tämänkin jälkeen vaikka mitä paskottavaa että vastuunkanto jatkuu. Voi vaikka pitkin nokanvartta mulkoilla etnonationalisteja ja muita persuja, jotka ovat haikailleet 1980-luvulle.

Ei äänestämisillä ole mitään väliä. Aivan yhtälailla hallitukselle ohjeistuksen kirjoittaa Siilasmaa työryhmänsä johtajana on hallituksessa kuka vaan. Mukaanlukien se, että Persuilla olisi yli 50% eduskunnan paikoista ja se olisi yksin hallituksessa.

No mitäpä sitten meinaat, että pitäis tehdä?

Niinkin hurja vaikutuskeino kuin mielenosoitus kerää Suomessa väkeä noin 20. Ja nekin on jotain kylähulluja ja syrjäytyneitä.

Paitsi tietty BLM-miekkari, siellä on pelkästään polvillaan jo nuo 20.
« Viimeksi muokattu: 01.10.2020, 17:13:45 kirjoittanut Emo »

Julleht

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 644
 • Liked: 3489
 • Se ärsyttävä keskustelusta keskustelija.
Tässäpä muuten taas paikka, jossa PS:n talouskantojen hajanaisuus tulee hyvin esiin ja on sitä mahdollisuus kirkastaa. Mielenkiintoista nähdä, miten kommentoidaan vaikkapa puolueen kansanedustajien tai johdon toimesta, jos kommentoidaan ensinkään. Suhtautumisen rintamalinjat muiden puolueiden osalta aika lailla selvillä ja etenevät käsikirjoituksen mukaan.
The road to wisdom? Well, it's plain
And simple to express:
Err
and err
and err again,
but less
and less
and less.

ApuaHommmaan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 462
 • Liked: 4923
 • Aavikolla roskiksessa
No mitäpä sitten meinaat, että pitäis tehdä?

Minulla on kaksi ehdotusta:
1) Ne joilla on siihen mahdollisuus kannattaa irtautua systeemistä. Suuryritykset erityisesti haram. Toki hieman itsekäs ratkaisu, mutta elämä on.
2) Perseennuolemisen lopettaminen. Nykyään lähes kaikki Suomessa antavat aivan liikaa arvoa, kun joku johtelija tulee krapulassa edellisenä iltana saunassa kavereiden kanssa keksittyjen juttujensa kanssa vittuilemaan alempiarvoisiksi näkemilleen alaisilleen. Kannattaa oppia pelin kieli, ja nähdä että useimpien johtajien todellinen luonto on tusinatason tumputtaja, jolla on noussut hattuun. Visioiden ollessa epäreallistista leijaa, joita ei ole tarkoitettukkaan vakavasti otettavaksi. Kyllä osaaja yritykset pystyvät nykymaailmassa menestymään. Jos johtelijat ovat tusinatasoa, niin odotettavissa ei tietysti ole, kuin kylmää kyytiä.
« Viimeksi muokattu: 01.10.2020, 17:22:09 kirjoittanut ApuaHommmaan »

Paawo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 212
 • Liked: 8978
 • riikka
Nimenomaan metsäteollisuus ry:n suulla on eniten huhuiltu ay-mafian norsunluutornin juurella mahdollisuudesta sopia työehtosopparit paikallisesti.

Vielä kerran; jos kyse olisi pelkistä palkoista ei hölmölässä enää näillä puulaakeilla muuta olisi kuin helkkaristi tyhjää liiketilaa. Mt ry:n jäsenyritykset ovat lähes poikkeuksetta globaaleilla markkinoilla toimivia suuryrityksiä. Kyse on vakaasta ja ennakoitavasta liiketoimintaympäristöstä. Vaikka pääministerien vappusatas- ja kuustuntishallusinointipuheet silkaksi paskapuheeksi ;D omien keskuudessa tiedettäisiinkin täytyy kymmenien vuosien päähän vaikuttavia päätöksiä tekevien yritysjohtajien kuunnella ne haudanvakavina.

Kaikki, siis aivan kaikki, viimevuosien populistiset unelmahötöt sumentavat näiden päätöksentekijäin horisonttia siinä määrin että äkkiä kajahtaa komentosillalta pelkkää tyyntä vettä ympärillä näkevää punikkimatruusia pöyristyttäviä komentoja. Tämä ei ay-demarille tunnu menevän jakeluun.  :facepalm:
Ylläoleva teksti on kiihtymystilassa kirjoitettua uhoamista. KKO:2017:52

"Ei ole mahdollista houkutella parhaita osaajia, jos samalla pyllistetään kaikille, jotka pökkäävät silmään katukuvassa." - Rosa Meriläinen 2023

"Mun mielestä valta on ihanaa!" - Eva Biaudet 2021

Psalmi 12:6-10

Kova luu

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 1258
Metsäteollisuus irtautuu työehtosopimustoiminnasta tarkoittaa käytännössä että firmat päättää sikariportaassa työntekijöiden palkan alennuksista ilmoitusluonteisesti piste.

Onneksi vielä työnantaja saa päättää palkan, eikä ay-mafia  ja SDP:n puoluehallitus, tosin ay-mafian sikariporras siitä kovasti yrittää päättää.

Nyt paperimiehet järki käteen, työskentelettekö mieluummin pienemmällä palkalla, vai jäättekö pitkäaikaistyöttömiksi, vai maistusiko ehkä taksikuskin hommat, kun se tehdas lopetti?
« Viimeksi muokattu: 01.10.2020, 17:28:26 kirjoittanut Kova luu »

Tagit: