HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Paperiteollisuuden tulevaisuus / Metsäteollisuus irtisanoutui yleisistä työehtosopimuksista

(1/44) > >>

ikuturso:
Taas on paperiteollisuus neuvottelupöydällä ja UPM-Nalle on jyrähtänyt, että kun paperikoneita ruvetaan Euroopassa sulkemaan, niitä suljetaan Suomesta ensimmäisenä.

Edellinen pitkä paperin kiista oli seitsemän viikon seisaus 2005, kun ensin lakkoiltiin muutama päivä Jouko Ahosen johdolla ja sitten tuli päälle työsulku. Tuon päälle suljettiin Voikkaan tehdas ja tuhat paperimiestä sai lopputilin.

Sitten tuli 2007 eurokriisi ja monikansalliset paperiiyhtiömme, jolla oli koneita myös Ruotsissa, tekivät johtopäätöksensä. Suomen paperityöläiset olivat kalliita ja kallis euro oli se, joka tuolloin katkaisi kamelin selän.
2014 Vesa Kanniainen ja ryhmä taloustieteilijöitä laski kalliin euron aikana, että Suomen kannattaisi erota eurosta. Sixten Korkman kiisti talouslaman kaataneen paperitehtaita ja toivoi paperialalle palkkamalttia.

Mitä tapahtui 2007-2008 eurokriisin jälkimainingeissa, kun Suomi sukelsi euroopan parhaaksi palkitun valtiovarainministeri Kataisen talouspolitiikan seurauksena syvemmälle kuin mikään muu euromaa?
Lainaan omaa tekstiäni jostain vanhasta ketjusta...

--- Lainaus ---mm. Stora Enso on Ruotsalais-Suomalainen puunjalostusteollisuuden yritys. Kruunun ollessa halpaa tämä Ruotsalais-Suomalainen yritys alkoi saneerata pohjoismaissa:

Stora Enso ilmoitti lokakuussa 2007 sulkevansa Summan paperitehtaan Haminassa sekä lopettavansa selluntuotannon Kemijärvellä ja  ilmoitti pysäyttävänsä yhden paperikoneen Anjalankoskella.
Ruotsissa Norrsundetissa lopetettiin selluntuotanto.

Kotkan paperitehdas sekä Tainionkosken laminaattipaperikone Imatralla myytiin 1. heinäkuuta 2010 amerikkalaiselle OpenGate Capital -sijoitusyhtiölle.

Imatran tehtaalla ilmoitettiin suljettavan kartonkilinja vuoteen 2010 mennessä sekä suuria supistuksia tulevan myös Varkauden ja Enon yksikköihin, mikä tietää yli 500 työpaikan menetystä Suomessa.[12]

Suomessa 2 paperitehdasta, 1 sellutehdas, 2 paperikonetta, kartonkilinja ja supistuksia.
Ruotsissa yksi sellutehdas. Suomi oli ylivahvassa eurossa, Ruotsi kelluvassa kruunussa. Korkman sekoittaa syyt ja seuraukset.
Silloin kun leikkauksia tehtiin, Stora Enson tj Jouko Karvinen ihan suoraan sanoi, että kallis työvoima ja kallis valuutta ovat syynä siihen, että Suomesta ajetaan koneita alas, mutta Ruotsi pyörii täysillä.

--- Lainaus päättyy ---

Nyt paperiteollisuus seisoo taas. Digitalisaation myötä laskevan paperin kysynnän markkinatilanteessa UPM:n hallituksen puheenjohtaja Wahlroos lausui, että "Jos me hyväksymme kaikki ay-liikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon. Käytännössä seuraavat paperikoneet, jotka menevät kiinni Euroopassa, menevät kiinni täällä Suomessa. Kyse on vain siitä, mikä kone menee kiinni ja missä. Se määräytyy sillä perusteella, mikä on vähiten kannattava"
Ay-pomot suuttuivat tästä:
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ay-johtajat-kimmastuivat-wahlroosin-lakkokommenteista-tyonantajapuoli-on-ennemmin-valmis-miljarditappioihin-kuin-tekemaan-saallisen-neuvottelutuloksen/195b8de4-3b92-4024-abf9-623b54e4d95c
Ylen aamussa Pellervon taloustutkimuksen Emmi Haltia ja palkansaajien tutkimuslaitoksen Ilkka Kiema myönsivät, että Wahlroos on oikeassa, että koneita menee kiinni tulevaisuudessa. Mutta he myös vakuuttivat, että Suomen paperiteollisuudella ei ole kilpailukykyongelmaa... Ei tuntihinta vaan työmoraali. Mitä siinä tunnissa saadaan aikaan? Alalla, jossa isot koneet pyörivät x kilometriä tunnissa riippumatta siitä kuinka ahkerasti poljetaan? Tuntuu tutulta. Kaikkialla muualla kiristetään, talouden kasvuennusteet laskevat ja meillä on ala, jolla ei ole kilpailukykyongelmaa... AamuTV:n jälkipörssissä ei oltu ihan yhtä vakuuttuneita.

Paperin työntekijät haluavat luopua kiky-tunneista ja muutakin on tapeetilla tilanteessa, jossa valtakunnansovittelijan auktoriteettiäkin on kyseenalaistettu.

Duunareiden puolue SDP johtaa samalla punavihreää hallitusta, joka ajaa maailman kunnianhimoisinta hiilineutraaliusaikataulua ja tavoitteita lisäämällä energian haittaverotusta. Paperiteollisuus on metalliteollisuuden jälkeen ehkä kaiken energiaintensiivisimpiä teollisuusalojamme. Energiaverojen kiristys iskee suoraan paperiteollisuuden ytimeen sekä kuljetusketjuun puun kaadosta ja metsästä tehtaille ja tehtailta satamiin ja laivoilla ulkomaille. Kun rakas YLE käsitteli paperiteollisuutta kahdessakin asiantuntijakeskustelussa tänä aamuna, en kiinnittänyt huomiota, että energian verotuspolitiikkaa ja ilmastonmuutoksen pyhää lehmää olisi kyseenalaistettu sanallakaan.

Hallituspuolue vihreät on myös esittänyt työlupia ratkaisuiksi paperittomille turvapaikanhakijoille, joita ei pystytä palauttamaan. Paperiala on juuri se ala, jossa mennään oppipoika-kisälli-mestarimentaliteetilla. Monet paperityöläiset ovat työllistyneet suoraan peruskoulusta ilman vaadittavaa ammatillista osaamista.

Mikä on suomalaisen paperimiehen tulevaisuus ja miten vaikkapa PS voisi tarttua tähän kysymykseen?

-i-

ikuturso:
Jouko Ahonen muistelee 2005 työtaisteluja. Historian opiskelu voisi tehdä hyvää kaikille osapuolille nytkin.

https://yle.fi/uutiset/3-10471359


--- Lainaus ---Tiukiksi kärjistyneitä tilanteita on työmarkkinoilla nähty ennenkin. Yksi viime vuosikymmenten kovimmista työmarkkinakriiseistä nähtiin vuonna 2005 Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n välillä.

Kiistan keskiössä olivat tuolloinkin periaatteellisesti tärkeät asiat: työskentely juhannuksena ja jouluna ja ulkopuolisen työvoiman käyttö.

Kiista johti vuonna 2005 lopulta siihen, että paperitehtaat seisoivat peräti seitsemän viikkoa: ensin puolitoista vuorokautta Paperiliiton lakon vuoksi, ja siitä eteenpäin Metsäteollisuuden julistaman työsulun takia.
--- Lainaus päättyy ---

Tuo artikkeli on kuitenkin aika metatasolla:

--- Lainaus ---Paperiliitossakin tehtiin jälkeenpäin tarkkaa analyysia siitä, kuinka pitkäksi venyneessä kiistassa olisi voinut toimia toisin.

– Jälkiviisaana analysoitiin tarkkaan tilannetta. Ennakkoon ei kannata maalata itseään nurkkaan, kuten näkee, että nyt tehtiin vähän puolin ja toisin. Kun ajaudutaan periaatetasolle, tilanne pitkittyy ja mutkistuu, Ahonen pohtii.

Ulospääsy pitäisi löytää niin, ettei kasvoja tarvitse menettää. Ahonen kuvailee paperin pattitilanteessakin heille löytyneen lopulta sopimuksesta kohta, jolla liitto sai "kasvojenpesuvettä" sovinnon hyväksymiseen.
--- Lainaus päättyy ---

Katsaus paperiteollisuuden alamäkeen alkaen Voikkaasta:
https://yle.fi/uutiset/3-8701967

--- Lainaus ---UPM ilmoitti liki tuhannen työntekijän irtisanomisesta 8.3.2006 – tästä alkoi Suomen paperitehtaiden surumarssi
Metsäyhtiö UPM pudotti uutispommin isoista säästöistä tasan kymmenen vuotta sitten. Suunnitelmat iskivät rajuimmin metsäteollisuuden ydinalueelle Kymenlaaksoon. Samalla käynnistyi paperiteollisuuden murros, jonka seurauksena koko ala on uudistunut
--- Lainaus päättyy ---

Voikkaa osoitti, että Nallen nykyuhkailut eivät ole ihan kevyesti sivuutettavia:

--- Lainaus ---Voikkaa oli ensimmäinen paikka, jossa toimin tehtaanjohtajana. Siellä näki myös homman raadollisimman puolen eli kun rahat eivät riitä, niin silloin laitetaan pillit pussiin.

Paperin kysynnän hiljenemisen syyt mietityttivät Särkelää tuolloin ja osittain vieläkin.

– Näkisin, että sähköinen media otti oman osansa painetusta viestinnästä. Sitä ei vaan heti oikealla tavalla ymmärretty, että näin tässä nyt tapahtuu. Myöhemmin oivallettiin, että tilanne on muuttunut.
--- Lainaus päättyy ---

Kokonaisen tehtaan alasajo sen aikaisen Suomen viennin kannatinpylvään ajalta ei vaan mahtunut neuvottelijoiden ja ihmisten vaihtoehtolistalle, kuviteltiin, että ruuvia voi kiristää ilman että se katkeaa.
https://yle.fi/uutiset/3-8723885

--- Lainaus ---"Eihän Suomessa voida lopettaa kokonaista tehdasta" – näin paperialan pyhä asema mureni yhdessä päivässä
Kun UPM ilmoitti talvella 2006 kokonaisen tehtaan alasajosta, uutista oli vaikea uskoa. Paperiteollisuus oli Suomessa ala, jota pidettiin koskemattomana. Kun tehtaalle mentiin töihin, siellä tehtiin 40 vuoden ura ja jäätiin eläkkeelle.
--- Lainaus päättyy ---

Nyt kannattaisi päättäjien ja neuvottelijoiden lukea näitä uutisia. Jostain syystä näyttää siltä, että kymmenen vuotta on aika, joka pitää kulua, ennen kuin noita taaksepäin katsovia reportaaseja on koottu.

-i-

JP73:
Ei ole Suomessa vaan Kiinassa ja Etelä-Amerikassa.

JoKaGO:
Palkkakustannukset paperitehtaassa on luokkaa 8% kokonaiskustannuksista. Tuossa potissa on mukana kaikki tehtaanjohtajasta siivoajiin, koneenhoitajista porttivahteihin.

Koko ala on kusessa, mikäli tuosta täytyisi voida säästää lisää voittoja osakkeenomistajille. Ei, vika on jossain muualla ja se on euro, joka on syypää kaikkiin kustannusongelmiin alalla. Vaikka palkkoja leikattaisiin, niin paperikoneita pysähtyisi tulevaisuudessakin Suomessa ihan samalla tavalla. Itse asiassa "jalokivet" on jo tiedossa (ei tosin minun) ja ne tullaan jatkossakin pitämään tuloskunnossa uusintainvestoinnein. Muilla koneilla on surkea kohtalo, ne ajetaan loppuun.


--- Lainaus käyttäjältä: ikuturso - 28.01.2020, 08:19:38 ---Paperiteollisuus on metalliteollisuuden jälkeen ehkä kaiken energiaintensiivisimpiä teollisuusalojamme. Energiaverojen kiristys iskee suoraan paperiteollisuuden ytimeen sekä kuljetusketjuun puun kaadosta ja metsästä tehtaille ja tehtailta satamiin ja laivoilla ulkomaille.

--- Lainaus päättyy ---

Hmmm ... Pitää muistaa myös, että sellutehtaat tuottavat enemmän energiaa kuin itse kuluttavat. Energiaverot rassaavat toki maamme rajojen sisäpuolella tapahtuvia kuljetuksia, mutta eiväthän kai laivat niistä kärsi?

BarkAtTheMoon:
On jopa hemmetin outoa miten Suomessa ei näy mitään liikkeitä suojellakseen Suomen elinkeinoja. Sen sijaan mahdollisimman monia löytyy jotta saadaan merkittävimpiin vientiteollisuudensaroihin suuria iskuja. Maastamme puuttuu totaalisesti yhtenäisyys mitä en voi ymmärtää muulla kuin tällä Venäjän Scheininien, Puurosten, Silvennoisten ja vastaavien jatkuvalla Venäjän intressien ajamisella, tekonimikkeellä vaikkapa Scheininillä ihmisoikeudet. Em seuraa palstaa joten Katynin metsän jutuista johtuen lupaan että minäkään en anna anteeksi kuten myöskään puolalaiset Martin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta