HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Paperiteollisuuden tulevaisuus / Metsäteollisuus irtisanoutui yleisistä työehtosopimuksista

<< < (3/44) > >>

Mikke70:

--- Lainaus käyttäjältä: Nautiluseläin - 29.01.2020, 13:49:10 ---Kaiken tämän keskellä tosiasiana pysyy se, että suomalainen paperi on logistisesti kaukana omista markkinoistaan. Paperin hyvä ja tasainen laatu sekä luotettavat toimitusketjut tehtaalta tilaajalle asti ovat olleet niitä kilpailukykytekijöitä, joilla siellä markkinoilla on kuitenkin pysytty.

Paperi ei yksin ole mitään, jos se ei lähde täältä jonnekin. Siksi olennaista on myös toimiva varastointi ja logistiikka, jo paperitehtaan päässä.

Suomi on, ja tulee aina olemaan, kallis tuotantoympäristö, koska meillä on pitkä, kylmä ja pimeä talvi. Energiakustannukset ovat kovat. Suomessa paperitehtaan pyörittäminen on tästä syystä kalliimpaa kuin suotuisammissa olosuhteissa. Siihen päälle sitten kuljetuskustannukset. Merikuljetusten hinnoittelussa käydään kilpailua jatkuvasti ja kumipyöräkuljetusten hinta Suomessa on nähdäkseni painettu jo kannattavuuden rajoille.

Suomi on ollut korkean teknologian maa, edelläkävijä, joka monessa on voinut näyttää suuntaa paperituotannossa. Kuitenkin on käynyt niin, että Suomessa ei enää valmisteta paperikoneita, korkeintaan enää viedään jotain paperikoneen teloja maailmalle. Uusimmat paperikoneet ovat siis jossakin muualla kuin Suomessa. Kilpailijoiden asema on parantunut.

Muistaakseni Voikkaan tehdas oli juuri kunnostettu, ja silti tuli päätös sen sulkemisesta.

--- Lainaus päättyy ---

Muutama juttu...

Missä on esim. eu-markkinaa niin paljon lähempänä paperituotantoa (huomioi myös puun kuljetus tehtaalle), että paperin hinta olisi huomattavasti halvempaa kuin Suomessa?

Metsäteollisuuden mukaan paperitehtaat ovat energiatehokkaampia kuin eu:ssa keskimäärin. Tämä Metsäteollisuuden mukaan siitäkin huolimatta, että lämmityskustannukset ovat suuremmat. On myös huomioitava, että Suomessa energian hinta on halpaa.

Valmetin mukaan 40 % maailmassa tuotetusta kartongista ja paperista tehdään Valmetin koneilla.

Ari-Lee:
Näillä lääkkeillähän UPM ajettiin alas Kajaanista. Lisää liksaa. Sama kuvio toistuu nyt. Alkakaa pakata jo - count down on käynnissä jo. Maito on jo maassa.

JoKaGO:

--- Lainaus käyttäjältä: Nautiluseläin - 29.01.2020, 13:49:10 ---Kaiken tämän keskellä tosiasiana pysyy se, että suomalainen paperi on logistisesti kaukana omista markkinoistaan. Paperin hyvä ja tasainen laatu sekä luotettavat toimitusketjut tehtaalta tilaajalle asti ovat olleet niitä kilpailukykytekijöitä, joilla siellä markkinoilla on kuitenkin pysytty.

Paperi ei yksin ole mitään, jos se ei lähde täältä jonnekin. Siksi olennaista on myös toimiva varastointi ja logistiikka, jo paperitehtaan päässä.

--- Lainaus päättyy ---

Oikein!


--- Lainaus ---Suomi on, ja tulee aina olemaan, kallis tuotantoympäristö, koska meillä on pitkä, kylmä ja pimeä talvi. Energiakustannukset ovat kovat. Suomessa paperitehtaan pyörittäminen on tästä syystä kalliimpaa kuin suotuisammissa olosuhteissa.
--- Lainaus päättyy ---

Itse asiassa, prosessit perustuvat pitkälti höyryyn ja sen lauhduttamiseen, joten melko optimaalisissa oloissa Suomessa toimitaan, niin kuin Keski-Euroopassakin. Kuumissa maissa ongelmana on riittävän tehokkaan jäähdytyksen järjestäminen, kylmästä vedestä on pula.


--- Lainaus ---Suomi on ollut korkean teknologian maa, edelläkävijä, joka monessa on voinut näyttää suuntaa paperituotannossa. Kuitenkin on käynyt niin, että Suomessa ei enää valmisteta paperikoneita, korkeintaan enää viedään jotain paperikoneen teloja maailmalle. Uusimmat paperikoneet ovat siis jossakin muualla kuin Suomessa. Kilpailijoiden asema on parantunut.
--- Lainaus päättyy ---

Nyt menee vähän puurot ja vellit sekaisin. Maailman suurin puunjalostusteollisuuden koneiden ja laitteiden (siis myös paperikoneiden) valmistaja Valmet on suomalainen firma, jolla on Suomessa useita tuotantoyksiköitä ja joissa valmistetaan PÄÄASIASSA muita koneita ja laitteita kuin paperikoneen teloja.
Puunjalostusteollisuus taas on Valmetin asiakas; Ne firmat investoivat paperikoneisiin ym. laitoksiin, ja Suomen osana on ollut viime vuosina ainoastaan uusintaprojektit, ei uusia konelinjoja (MF Äänekosken sellutehdas poikkeuksena)


--- Lainaus ---Muistaakseni Voikkaan tehdas oli juuri kunnostettu, ja silti tuli päätös sen sulkemisesta.

--- Lainaus päättyy ---

Muistat väärin tai sekoitat asian Kemijärven modernin sellutehtaan alasajoon. Sitä oli uusittu ja se teki rahaa, muttei kai riittävästi. No, tuo purettiin ja siirrettiin Kanadaan, jossa se käy ja kukkuu mainiosti:

"Stora Enso ilmoitti lokakuussa 2007 suunnittelevansa sulkevansa (Kemijärven) tehtaan kesäkuun 2008 loppuun mennessä. Päätös tehtaan sulkemisesta tehtiin tammikuussa 2008 ja tehdas suljettiin 27. huhtikuuta 2008. Sellutuotannon päätyttyä tehtaan tiloissa jatkoi Stora Enson ja valtion tukemana noin 100 henkeä työllistävä Arktos Groupi Oy:n (alkujaan Anaika Group) konepaja ja liimapalkkitehdas. Se haettiin konkurssiin vuonna 2013.[1]
Suuri osa sellutehtaan koneista on myytiin vuonna 2010 Fortress Paper-yhtiölle Kanadaan.[2] Fortress Paper sijoitti ne Thurson erikoissellutehtaalle Kanadan Quebecissä noin 150 km Motrealista länteen. Tehtaan kapasiteetti on noin 200 000 tonnia liukosellua vuodessa ja se työllistää 336 henkilöä. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemijärven_sellutehdas

Voikkaan paperitehdas puolestaan sai tuomionsa jo 10 vuotta ennen päätepistettä, se ajettiin loppuun ilman korjaus- ja uusintainvestointeja:

"Monien vuosikymmenien ajan tehdas oli Kymmene-konsernin lippulaiva, mutta Yhtyneiden Paperitehtaiden ja Kymmenen vuonna 1996 tapahtuneen fuusion jälkeen tehtaaseen ei enää panostettu. Tehtaan lopullisesta alasajosta ilmoitettiin helmikuussa 2006. Jo tätä ennen tehtaalta oli vähennetty lähes 500 työpaikkaa vuosikymmenen aikana. Tehdas tuotti pääasiassa aikakausi- ja sanomalehtipaperia."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Voikkaan_paperitehdas

JoKaGO:

--- Lainaus käyttäjältä: Ari-Lee - 29.01.2020, 15:34:50 ---Näillä lääkkeillähän UPM ajettiin alas Kajaanista. Lisää liksaa. Sama kuvio toistuu nyt. Alkakaa pakata jo - count down on käynnissä jo. Maito on jo maassa.

--- Lainaus päättyy ---

Tuosta pläjähti mieleeni: UPM on ilmeisesti tuomittu ikuisesti "veikkaamaan väärää hevosta". Tuotanto on pelkkää paperia, vaikka muut suuret muuttavat kilvan paperikoneitaan kartonkikoneiksi eli pakkauspahvin valmistamiseen.

Kajaanille jätettiin samanlainen Musta Pekka Pelle-Petter käteen kuin Voikkaallekin, eli oli vain ajan kysymys, milloin UPM olisi lähtenyt Kajaanista. Paperimiesten palkat eivät tuohon vaikuttaneet tuon taivaallista, vaikka niin "jostain syystä" julkisuudessa annettiin ymmärtää. Väärät tuotteet olivat jo tuolloin UPM:n ongelma.

Em. vasten on helppo ymmärtää, että Wahlroos uhoaa koneiden sulkemisilla paperimiesten korkeiden palkkojen takia, kun todellisuudessa UPM:n johto on mokannut ja siitä syystä kannattamattomat koneet pysäytetään piakkoin.

JoKaGO:
Tämäkin uutinen tukee ajatusta, että UPM on siirtymässä pois paperibisneksestä yhä selvemmin:

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006389314.html


--- Lainaus ---
UPM ilmoitti mittavasta rakennusurakasta – yli puolen miljardin euron biojalostamo Saksaan

Metsäyhtiö UPM investoi biojalostamoon Saksan Leunassa. Investoinnin arvo on 550 miljoonaa euroa, tiedotteessa kerrotaan.
Leunan biojalostamo tuottaa puusta erilaisia biokemikaaleja...

– Nyt olemme luomassa biokemikaaleissa täysin uutta liiketoimintaa, jolla on merkittävät kasvumahdollisuudet. Tämä on jälleen tärkeä askel UPM:n muutoksessa ja hieno osoitus kohdennetusta ja tehokkaasta tuote- ja kehitystyöstä, sanoo toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiedotteessa.

--- Lainaus päättyy ---

Siispä Björn Wahlroos piiskasi kuollutta hevosta.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta