Kirjoittaja Aihe: Paperiteollisuuden tulevaisuus / Metsäteollisuus irtisanoutui yleisistä työehtosopimuksista  (Luettu 20528 kertaa)

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 215
 • Liked: 34850
 • Ego sum Spartacus
Stora Enso on halpuuttanut kunnossapidon tytäryhtiöönsä.

Lainaus
X

Efora on vuonna 2009 perustettu teollisuuden kunnossapito- ja projektointi-palveluihin erikoistunut yritys, Stora Enson tytäryhtiö ja älykkäämmän kunnossapidon kehittäjä. Vastaamme muun muassa paperi- ja kartonkikonelinjojen, sellutehtaiden, arkituslinjojen, sahojen sekä tehtaiden voimantuotannon kunnossapidosta.

Teollisuus tarvitsee suunnannäyttäjiä ja älykäs kunnossapito mahdollistaa entistä tehokkaammat ratkaisut uusiutuvien materiaalien tuotantoon. Tarjoamme Stora Ensolle jatkuvia kunnossapitosopimuksia, projektointipalveluita sekä erikoispalveluita kuten tela- ja pumppuhuoltoja.Hallitsemme teollisuuden tuotantolinjojen elinkaaren, maksimoimme tuotantotehokkuuden sekä turvaamme häiriöttömän käynnin älykkäillä ratkaisuilla.

Älykkäämpää kunnossapitoa on lupauksemme asiakkaalle. Kunnossapitomme perustuu tuotantolinjasta saatavan tiedon hallintaan, mitä löytyy niin järjestelmistä kuin ammattilaisten kokemuksen kautta.

Toimimme kymmenellä paikkakunnalla Suomessa noin 900 ammattilaisen voimin. Toimipisteemme sijaitsevat Heinolassa, Helsingissä, Honkalahdella, Imatralla, Kemissä, Kotkassa, Lahdessa, Oulussa, Uimaharjussa ja Varkaudessa. Liikevaihtomme vuonna 2020 oli 209 MEUR.

X

https://www.storaenso.com/fi-fi/efora

Lainaus

Yrityksen Efora Oy (0994843-9) liikevaihto oli 208,2 miljoonaa euroa 2019 ja työllisti 964 henkilöä. Liikevaihto nousi 0,9 %. Liiketoiminnan voitto oli 4,1 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti oli 1,9 %.


https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/efora-oy/09948439/taloustiedot


Lainaus

Efora Oy palkat
16 palkkaa


Kunnossapito asentaja
2021 Imatra, mies, 9 vuoden työkokemus   3 300 €
Kunnossapitoasentaja
2020 Joensuu, mies, 15 vuoden työkokemus   3 200 €
Kunnossapitoasentaja
2019 mies, 2 vuoden työkokemus   3 000 €
Kunnossapitoasentaja
2019 mies, 17 vuoden työkokemus   3 150 €
Kunnossapitoasentaja
2018 3 vuoden työkokemus   4 000 €
Projekti-insinööri
2018 Oulu, mies, 1 vuoden työkokemus   3 100 €
Projektipäällikkö
2018 Oulu   5 100 €
Toimistotyöntekijä
2017 Imatra, nainen, 10 vuoden työkokemus   3 000 €
Sisustuskirvesmies
2017 Imatra, mies, 10 vuoden työkokemus   2 700 €
Kunnossapitoasentaja
2016 mies 45v, 17 vuoden työkokemus   2 800 €
Projekti-insinööri
2016 Kemi 41v 1 vuoden työkokemus   3 000 €
Kunnossapitoinsinööri
2016 Oulu, mies 41v, 1 vuoden työkokemus   2 859 €
Ostaja
2016 Varkaus, mies 44v, 2 vuoden työkokemus   3 526 €
Automaatioasentaja
2015 mies, 4 vuoden työkokemus   3 500 €
Kunnossapitoinsinööri
2013 Imatra, mies 29v, 2 vuoden työkokemus   2 950 €
Kunnossapitoinsinööri
2013 mies 54v, 30 vuoden työkokemus   3 900 €


https://palkkavertailu.com/palkat/efora+oy


Echidna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 665
 • Liked: 4632
Kovin punainen kaupunki on Kemi, viime kuntavaalien kannatus: https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipiiri/13/kunta/240

Kemin Vasemmistoliiton kannalta vaalien siirto saattoi olla huono juttu, mutta ehkä hallitus saa elvytettyä uskon työväenaatteeseen.

Mietiskeliä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 743
 • Liked: 737
Paperimiesten palkoista:

https://www.iltalehti.fi/talous/a/a8f8c545-04ba-49a3-b2d8-530a4b1a8b1a

Lainaus
Metsäteollisuuden palkkatilaston mukaan keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevän paperityöntekijän keskimääräinen vuosiansio vuonna 2018 oli 61 221 euroa, eli 5 100 euroa kuukaudessa.

Lainaus
Saman palkkatilaston mukaan vastaavaa työtä tekevän paperityöntekijän ansiot ovat Ruotsissa 45 000 euroa ja Saksassa 47 000 euroa vuodessa, eli 3 750–3 900 euroa kuukaudessa. Palkkaero on 30–36 prosenttia.

Metsäteollisuuden mukaan Suomessa on lisäksi lyhyempi työaika kuin Ruotsissa ja Saksassa

Paperiliitto on kumonnut ton väitteen lyhyemmästä työajasta, mutta kertoi epäilleensä tuota palkkaeroa. Minusta pitää uskoa Metsäteollisuuden lukuja niin kaon kun joku pystyy ne osoittamaan vääräksi. Ylempänä joku totesi palkkakustannusten olevan peperin tekemisesta 8 prossaa, joten Suomen palkka kustannusten ansiosta kilpailijamaat pystyvät tekemään paperia 3 prossaa havemmalla. Koska paperin tekemisen kannattavuus on kiikunkaakun toi 3 prossaa on paljon. Vertalu kohtana todettakoon, että 3 prosentin liikevoitto isolle rakennusfirmalle on ihan ok tulos. 5 prossan liikevoitto on jo hyvä tulos.

Mutta onnistuuko paperimiehen palkasta nipistäminen mitenkään? Ei välttämättä, mutta työn hinnassa on vaikka mitä veroja, joten hallitus pystyisi kyllä niitä vähentämään ja näin turvaamaan Suomen kilpailukyvyn. Näin ei tarvitsisi romuuttaa koko työehtosopimusjärjestelmää ja säästyttäisi siltä ulkomaalaisen halpatyövoiman ongelmalta.

Voisi tuo minimipalkan kirjaaminen lakiinkin olla hyvä idea. Jokatapauksessa joku perälauta olisi pakko olla ettei Suomeen luoda niitä halpatyömarkkinoita. Näyttä siltä, että jotkut tahot osaavat pitää liiankin hyvin puolensa työmarkkinoilla. Ainakin paperiteollisuus, jonka palkat ovat nousseet niin ylös, että se uhkaa kilpailukykyä. Toisessa päässä ovat siivoojat joiden palkat ja työehdot on onnistuttu polkemaan niin alas ettei työ enää meinaa kelvata suomalaisille, vaan joudutaan turvautumaan ulkomaalaiseen halpatyövoimaan.

Kirjoitin joskus hommaforumille jutun otsikolla ”Olisiko työnantajalla varaa maksaa siivojalle enemmän palkkaa?” Vinkkasin kirjoituksesta eräälle tyypille joka työskenteli siivoojana. Hän ei ollut ollut lainkaan kiinnostunur asiasta, vaan vastaasi jotain EVVK-tyyppises ”aijaa”. Jos siivoojia kiinnostaa oman alansa työolot noin vähän ei mikään ihme jos heidä oikeuksiaan poljetaa. Näille asoille voi oikeasti tehdä jotain, sillä Oikeuuta siivoojille liike on onnistunut  yli tuplaamaan Jenkkilässä siivojen palkkat.
« Viimeksi muokattu: 20.04.2021, 20:01:04 kirjoittanut Mietiskeliä »

Mietiskeliä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 743
 • Liked: 737
https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/upm-kymmene-oyj/10410900/taloustiedot

Kertooko nuo asiakastieto sivustot koko UPM yrityksen tuloksesta, vai pelkästää Suomen tehtaiden? Jos ne kertoo vain Suomen tehtaiden niin ihan mukavaa tulosta UPM on tehnyt ennen koronakriisiä. Viime vuonna tuli tappiota 1.5 prossaa, mutta aikaisemmin liikevoitto prosentit ovat pyörineet siinä 12-25 prossan välissä.

Kyllähä toi Kaipolakin ihan kivasti näyttää tuottaneen voittoa

Lainaus
”UPM takoi viime vuonna 1,4 miljardia voittoa, josta jakoi puolet omistajille osinkoina. Kaipolan paperitehdasta ei suljeta siksi, ettei se tuottanut tulosta, vaan siksi että se ei tuottanut omistajan mielestä tarpeeksi sitä. Lisäksi UPM on niitä yhtiöitä, jotka ovat jatkuvasti vaatimassa verojensa ja työntekijöittensä palkkojen alentamista, ja halusi tällä päätöksellä ja sen ajoituksella potkaista sille epämieluisaa hallitusta. Ja sai toki Orpon toistamaan kertosäettään”, Erkki Tuomioja kirjoitti Facebookissa.

Kaipolan paperitehtaan sulkeminen usuttaa Suomi-Ruotsi-vertailuun. UPM-Kymmenen toimitusjohtaja Jussi Pesonen, Metsäteollisuus ry:n varapuheenjohtaja, selitti avoimessa kirjeessään Kaipolan paperitehtaan sulkemissuunnitelmia ensisijaisesti suomalaisen työn korkealla hinnalla, tuotannon ulkoisilla kustannuksilla ja verotuksella. Toki kehno markkinatilannekin mainittiin. Ruotsissakin metsäteollisuus suunnittelee paperitehtaiden sulkemista. Siellä tosin merkittävin peruste sille on markkinatilanne, paperin kysynnän lasku.

Pesosen kirjeessä syyllisten penkille joutui myös ay-liike ja hallitus. Näistä jälkimmäiseen takertui oppositiosta etenkin kokoomuksen Petteri Orpo, joka syytti Marinin hallitusta Kaipolan tehtaan tilanteesta. Aika nopeasti demarihallitus olisi toiminut, jos olisi vuodessa ehtinyt porvarihallituksen jäljiltä ajaa maan tilanteeseen, missä tehtaita pitää lopettaa.

Pesonen vertaili työn hintaa eri maissa. ”Ammattiyhdistysliike ajaa tasakorotuksia ja lyhyempää vuosityöaikaa, vaikka tulotaso on jo nyt 30 prosenttia korkeampi ja vuosityöaika lyhyempi kuin Saksassa vastaavaa tuotetta tekevissä tehtaissa”, hän kirjoitti. Tästäkin vertailusta tosin löytyy myös kilpailevaa tietoa, jonka mukaan kokonaisuutta vertailtaessa paperityöläinen ei ole Suomessa merkittävästi kalliimpi kuin kilpailijamaissa

Lainaus
Esimerkiksi ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on arvioinut, että metsäteollisuuden liikevaihdosta palkkakustannukset ovat vain muutaman prosentin luokkaa. Pesonen ei maininnut sitä faktaa, että Suomessa irtisanominen on helpompaa ja halvempaa kuin esimerkiksi Saksassa.

    ”Suomessa irtisanominen on helpompaa ja halvempaa kuin esimerkiksi Saksassa.”

Pesonen jätti myös muutaman muun olennaisen asian mainitsematta. Taloussanomat-lehden haastattelema Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Marita Laukkanen muistuttaa kustannuskilpailukyvystä, jota ulkoiset kustannukset eivät yksin määritä. Pesonen kritisoi muun muassa paperiteollisuuden sähköveroa, jonka hän sanoo olevan Suomessa neljä kertaa korkeampi kuin Ruotsissa. Väite kertoo tämän hetken tilanteesta, mutta valtiovarainministeriön tuoreessa budjettiesityksessä ehdotetaan teollisuuden sähköveron alentamista vuoden 2021 alusta EU:n minimitasolle. Tämä on sovittu myös hallitusohjelmassa.

– Kun sähkövero alennetaan EU:n minimitasolle, se asettuu samalle tasolle kuin Ruotsissa. Tätä alemmaksi sähköveroa ei edes voi laskea, koska sitten EU-direktiivit tulevat jo vastaan, Laukkanen sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Laukkanen ampuu haastattelussa alas myös Pesosen väitteen, jonka mukaan ”liikenteen dieselveroa korotetaan jokaisella hallituskaudella”.

– Dieselvero ei ole vuoden 2012 jälkeen reaalisesti noussut juuri lainkaan. Dieselin vero on muotoa sentti per litra. Tämä tarkoittaa, että hintojen noustessa vero tippuisi koko ajan, jos siihen ei tehtäisi indeksikorjauksia. Jos katsoo eri indekseillä korjattua dieselveroa, huomaa, että se on ollut kutakuinkin samalla tasolla viimeiset kahdeksan vuotta

https://demokraatti.fi/faktaa-ja-fiktiota-kaipolasta-tyontekija-ei-ole-aina-syyllinen

Alapo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 896
 • Liked: 1878
Onhan nämä koneiden sulkemiset aika lailla odotettuja. Melkein tehtaassa kuin tehtaassa, on kapasiteetti kasvanut hiljalleen, kun on tehty tuotekehitystä paperikoneille eli tarvitaan vähemmän tehtaita samaan kapasiteettiin. Samoin kuin se, että Stora-Enso ja kumppanit on kuitenkin kansainvälisiä firmoja. Tehtaita on ympäri maailman ja tuote tehdään siellä missä siitä jää eniten käteen. Etelä-Amerikkaankin on uusia tehtaita tehty viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ja nehän on uusinta uutta, siellä puu kasvaa nopeammin ja eikä varmaan tulevat päästörajoitukset euroopassa haittaa.

Paawo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 414
 • Liked: 5626
 • Sensitiivinen ja turvallinen
^^ Kyllä demarien länkyttäminen vie pohjan kaikelta siltä uskolta mikä ihmisillä vielä voi ex-työväenpuolueen raunioilla tanssivaan nykypuolueeseen olla.  :facepalm:

Väen vängällä kun luodaan vastakkainasettelua on turha itkeä kun isku tulee. Kysymys ei ole siitä mikä tehtaan kannattavuus on nyt, vaan siitä minkä sen odotetaan olevan x vuoden päästä. Ennakoitavissa olevasta kokonaiskustannusten noususta on kysymys kun päätöksiä investoimisista tehdään. Yksittäisen tehtaan tai paperikoneen käyttökunnossa pitäminen on investointi, samoin sen sulkeminen.

Valtiovallan päätökset ovat aina kauaskantoisia ja niiden pohjalta teollisuus muodostaa tilannekuvansa. Siksipä kaikenlainen tehtaan porteilla juokseminen ja twitterissä mikromanageeraaminen on valtionjohdolta täysin irrelevanttia käytöstä ja surkeaa populismia. :facepalm:
« Viimeksi muokattu: 21.04.2021, 10:29:27 kirjoittanut Paawo »
Ylläoleva teksti on kiihtymystilassa kirjoitettua uhoamista. KKO:2017:52

”Valtio takaa ja pankit jakaa." - Mika Lintilä 9.10.2021

"Vihapuheesta on lyhyt matka vihatekoon. On tärkeää, että me päättäjinä osoitamme suunnan, johon edetä." - Veronika Honkasalo 2021

"Mun mielestä valta on ihanaa!" - Eva Biaudet 2021

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 854
 • Liked: 11196
Tästä 10v eteenpäin niin Suomessa ei ole enää ainuttakaan paperitehdasta jäljellä. Sitä kehitystä ei olisi kukaan tai mikään voinut kääntää.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 773
 • Liked: 14272
^
Kutakuinkin näin, lisäksi yritysostojen kautta myös pääkonttorit siirtyvät omistuksen siirtymisen mukana pois Suomesta.

Don't give me that do goody good bullshit

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 215
 • Liked: 34850
 • Ego sum Spartacus
Eiköhän tässä käy niin että tehtaat lopetetaan Suomesta.

Lainaus

23.11.2021 16:37 ・ PÄIVITETTY: 23.11.2021 16:42

UPM:ltä kova ilmoitus – liiton vastaus pöytään: Työntekijät eivät mene tammikuun 1. päivän jälkeen töihin yksiköihin, joissa työehtosopimusta ei ole

UPM:n kannattaisi panostaa nyt neuvotteluihin eikä työehtojen pohtimiseen vuodenvaihteen jälkeen. Paperiliiton Petri Vanhala kertoi tänään Demokraatille, että liiton työntekijät eivät mene tammikuun 1. päivän jälkeen töihin yksiköihin, joissa työehtosopimusta ei ole. Käytännössä tämä merkitsee työtaistelutoimien aloittamista, jos sopimukseen ei päästä.

X

UPM ilmoitti tänään valmistautuvansa tilanteeseen, jossa työehdot järjestetään väliaikaisesti ilman työehtosopimuksia. Tiedotteen mukaan UPM ”varautuu järjestämään työehdot työlainsäädännön, UPM:n käytäntöjen ja henkilökohtaisten työsopimusten mukaan”. UPM:n ja Paperiliiton välinen sopimus päättyy 30. joulukuuta. Tällä hetkellä neuvottelut ovat pääosin solmussa.

Paperiliitolla on hallituksen kokous joulukuussa, jossa tehdään päätökset mahdollisista työtaistelutoimista.

X

Työmarkkinoilla on pohdittu, jatkuuko sopimuksettomassa tilassa vanhan sopimuksen ehdot niin sanottuna jälkivaikutuksena. UPM ilmoitti tiedotteessaan, että nykyisellä sopimuksella ei ole jälkivaikutusta sopimusosapuolten vaihtuessa. Työehtosopimuksessa on sovittu osin muun muassa tehtaiden työaikajärjestelmistä, palkkarakenteista ja yhtiön mahdollisuudesta periä liiton jäsenmaksuja. UPM :n mukaan nämä katkeavat ilman sopimusta. Samaa mieltä on ollut moni muukin työnantajaliitto.


https://demokraatti.fi/upmlta-kova-ilmoitus-liiton-vastaus-poytaan-tyontekijat-eivat-mene-tammikuun-1-paivan-jalkeen-toihin-yksikoihin-joissa-tyoehtosopimusta-ei-ole/

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 924
 • Liked: 7448
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Eiköhän tässä käy niin että tehtaat lopetetaan Suomesta.

Niinpä, mutta tuo oli tosimiesten tiedossa jo ennen Kaipolan sulkemista eli noin kaksi vuotta sitten:

Näillä lääkkeillähän UPM ajettiin alas Kajaanista. Lisää liksaa. Sama kuvio toistuu nyt. Alkakaa pakata jo - count down on käynnissä jo. Maito on jo maassa.

Tuosta pläjähti mieleeni: UPM on ilmeisesti tuomittu ikuisesti "veikkaamaan väärää hevosta". Tuotanto on pelkkää paperia, vaikka muut suuret muuttavat kilvan paperikoneitaan kartonkikoneiksi eli pakkauspahvin valmistamiseen.

Kajaanille jätettiin samanlainen Musta Pekka Pelle-Petter käteen kuin Voikkaallekin, eli oli vain ajan kysymys, milloin UPM olisi lähtenyt Kajaanista. Paperimiesten palkat eivät tuohon vaikuttaneet tuon taivaallista, vaikka niin "jostain syystä" julkisuudessa annettiin ymmärtää. Väärät tuotteet olivat jo tuolloin UPM:n ongelma.

Em. vasten on helppo ymmärtää, että Wahlroos uhoaa koneiden sulkemisilla paperimiesten korkeiden palkkojen takia, kun todellisuudessa UPM:n johto on mokannut

Olisiko vihdoin jo jotain UUTTA  8)

 ;)


Lisätään vielä: https://yle.fi/uutiset/3-12139868

"Metsäyhtiö Stora Ensoon sovitut palkankorotukset saattavat määrittää muidenkin suomalaisten palkankorotusten tasoa.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo, että Stora Enson ja Paperiliiton viimeviikkoinen sopimus on paalu, johon kaikki pyrkivät.

Sopimuksessa palkankorotukset ovat kahtena ensimmäisenä vuotena 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna 0,9 prosenttia. Työehtosopimus on voimassa kaksi vuotta ja neljä kuukautta, joten vuositasolla palkat nousevat kaksi prosenttia.

Stora Enson ja Paperiliiton sopimat palkankorotukset ovat korkeammat kuin ne, joita edellisellä neuvottelukierroksella kaksi vuotta sitten sovittiin teollisuuteen."


Ei ihan kaikkia tehtaita lopeteta, ainoastaan UPM:n, joka on sössinyt tuotteensa ja unohtanut uusiutumisensa.
« Viimeksi muokattu: 23.11.2021, 23:04:55 kirjoittanut JoKaGO »
Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää! Ja eikun pahenee mitä pidemmälle syksy etenee... Talvi 21-22 ja virus huutaa jippiitä rokotuskattavuudesta huolimatta. Mutta onneksi helmikuussa 2022 koko painajainen on ohi, näin Sanna I Suuri on päättänyt. Kaikki pääsee hiihtolomille ja bilettämään, kiitos Sannamme!

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 854
 • Liked: 11196
Vieläkö ylipäätään nuoria ihmisiä koulutetaan tuolle alalle?

Itse kun aikoinani kasvoin paperiteollisuuspaikkakunnalla niin ne jotka peruskoulun jälkeen menivät lukioon niin sen lukion jälkeen he muuttivat pois paikkakunnalta.

He ketkä menivät amikseen niin sen koulun jälkeen he menivät sinne tehtaalle töihin. Tai siis yhdelle niistä kolmesta. Tänä päivänä niistä on enää yksi pystyssä.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 215
 • Liked: 34850
 • Ego sum Spartacus
Lainaus

UPM:n tehtaiden lakko alkoi – Ulkopuolinen työvoima turvaa kaukolämmön saannin

X

Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro ovat tänä aamuna aloittaneet lakot UPM:n tehtailla Jämsänkoskella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Pietarsaaressa, Raumalla, Tampereella ja Valkeakoskella. Liittojen ilmoitusten mukaan lakot jatkuvat 22.1.2022 klo 6.00 asti, mikäli uusista työehtosopimuksista ei päästä sopimukseen ennen sitä.

Paperiliitto ei ole rajannut lakkojen ulkopuolelle mitään töitä, ei edes tehdaspaikkakunnille kriittisen tärkeitä toimintoja, kuten lämmöntuotantoa ja vedenkäsittelyä.

UPM:n liiketoiminnoista lakon piirissä ovat UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers ja UPM Raflatac. Lakot eivät koske yhtiön vaneri- ja sahaliiketoimintoja eli UPM Plywoodia ja UPM Timberiä, jotka solmivat joulukuussa liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa. Lakot eivät myöskään koske UPM Energyn toimintoja, joissa sovelletaan energia-alan yleissitovia työehtosopimuksia.

X

Lakko vaikuttaa kaukolämmön saantiin viidessä kaupungissa. Lappeenrannan Energia kertoi aamulla turvautuvansa Kaukaan Voiman voimalaitoksella ulkopuoliseen työvoimaan, jotta kaukolämmön saanti voidaan varmistaa.

”Voimalaitosta ajetaan käytännössä edelleen normaalisti. Voimalaitoksen käyttäjät vaihtuivat lakon alkaessa. Kaukaan Voiman toimintaa hoitavat perehdytetyt ja asiansa osaavat henkilöt, jotka kykenevät käyttämään voimalaitosta turvallisesti ja viranomaisvaatimuksia noudattaen”, Kaukaan Voiman toimitusjohtaja Juha Kouki kertoo tiedotteessa.

Kaukaan Voima tuottaa lämpöä Lappeenrannan Energian kaukolämpöverkkoon ja höyryä UPM Kaukaan tehdasalueelle muun muassa normaalisti toimivalle sahalle sekä sähköä.

X

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/5244ad32-8c46-45cf-91a3-d6a69d3eb3fd

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 215
 • Liked: 34850
 • Ego sum Spartacus
Saa nähdä mitä tästä seuraa, itse luulen että tehtaita lakkautetaan ja tuotantoa siirretään pois Suomesta.

Lainaus
X

Metsäjätti UPM:n tehtailla uusi vuosi alkoi lakoilla. Paperiliiton, Sähköliiton ja Ammattiliitto Pron lakko alkoi aamulla.

Tehtaan portilla oltiin tiukkana. Kouvolassa sijaitsevan Kymin paperitehtaan pääluottamusmiehen Jari Huomon mukaan työnantaja ei tunnu edes haluavan neuvotella.

– Ei meillä ole mitään arviota kestosta. Voi tulla pitkäkin lakko, Huomo kertoi Ylelle.

Lakko käynnistyi aamulla Jämsänkosken, Kouvolan, Lappeenrannan, Pietarsaaren, Rauman, Tampereen ja Valkeakosken tehtailla.

Työnantajapuolen ja ammattiliittojen välit tuntuvan tulehtuneen pahoin.

– Ei tässä ole kyse siitä, että neuvoteltaisiin, vaan tämä on yksipuolista sanelua ja oletetaan, että me lähdemme nyt tähän mukaan, Huomo kuvailee työtaistelun tilannetta.

X

Lakkojen on määrä jatkua kolme viikkoa ellei sopua synny. Paperiliiton mukaan lakon piirissä ovat nyt kaikki työt, koska metsäyhtiö UPM päätti työntekijöiden työehdot yksipuolisesti vuoden alusta.

Liitto kertoo olleensa valmis sopimaan lakkorajoista, jos yhtiö olisi ollut valmis noudattamaan vanhoja työehtoja myös nyt sopimuksettoman tilan vallitessa.

Työntekijäpuolta närästävät "rikkurirahat"
Työntekijäpuolta närästää ankarasti myös UPM:n ilmoitus maksaa lakon aikana töissä oleville palkanlisää.

UPM kiistää, että kyseessä olisivat niin kutsutut rikkuripalkkiot. Metsäjätin mukaan töissä oleville maksetaan palkanlisää, koska heidän työnsä eroaa normaalista työnkuvasta ja työ lisääntyy lakon vuoksi.

Työtaistelu häiritsee myös lämmön­tuotantoa tehdaskaupungeissa. Asukkaat eivät kuitenkaan välttämättä ainakaan heti huomaa lakon vaikutuksia. Lappeenrannassa, Raumalla ja Kouvolassa otetaan tarpeen tullen käyttöön varavoimaloita.

Energiayhtiöitä ei siis ole rajattu lakon ulkopuolelle kaupunkien ja energialaitosten vetoomuksesta huolimatta.

X

https://yle.fi/uutiset/3-12255376

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 573
 • Liked: 5873
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Eikös paperitehtaat ole jo suurinpiirtein lakkautettu? Sellutehtaita ollaan jopa tekemässä lisää.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 484
 • Liked: 16426
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Saa nähdä mitä tästä seuraa, itse luulen että tehtaita lakkautetaan ja tuotantoa siirretään pois Suomesta.

Tätä metsäteollisuus halusikin. Kannattaa pyrkiä eroon tupoista tai keskitetyistä jne.

Pyhä Olavi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 705
 • Liked: 856
Paperia tehdään siellä, missä paperia kerätään, lähellä asiakkaita, ehkäpä Saksassa. Halpissellua lähellä halpoja havupuumetsiä, Suomessa tai Venäjällä. Onneksi pahvia tarvitaan lähellä ja kaukaa.

Mikke70

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 948
 • Liked: 546
Saa nähdä mitä tästä seuraa, itse luulen että tehtaita lakkautetaan ja tuotantoa siirretään pois Suomesta.

Tätä metsäteollisuus halusikin. Kannattaa pyrkiä eroon tupoista tai keskitetyistä jne.

Toivottavasti UPM pysyy tässä tiukkana. Tässä otetaan askelia kohti alan tervehtymistä tilanteessa, jossa paperin kulutus on laskenut jyrkästi ja lasku senkuin jyrkkenee. Paperiliiton kannalta tässä tapellaan oikeasti vain siitä, säilyykö Paperiliiton valta entisellään. Riku Aallon henkilökohtaisena panoksena taas on, pysyykö palkkatulot yli 200 000 eurossa per vuosi. Vanhalan kyllä pitäisi petrata; palkka vain reilu kymppitonni kuussa.
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don’t find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

Torspo

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 285
 • Liked: 969
UPM ei ole vielä kunnolla osallistunut työvoimapulatalkoisiin, toisin kuin Stora Enso. Viime vuonna kun Stora Enso ilmoitti kapasiteettileikkauksistaan, he julkaisivat tiedotteen paperialan tilanteesta Euroopassa. Ylikapasiteettia on vuoteen 2025 mennessä heidän arvion mukaan 3,5 miljoonaa tonnia. Tämä tarkoittaisi 10-15:sta paperikoneen sulkutarvetta.

https://www.printweek.com/news/article/stora-enso-to-cull-more-capacity-with-radical-mill-closure-plan

Stora Enso sulki kapasiteettitaan yli miljoona tonnia tämän uutisen jälkeen. Luultavasti UPM:llä ei ole hirveää kiirettä nykymarkkinatilanteessa käynnistää taas kaikkia laitoksiaan. Nyt he saavat hyvin työnnettyä moraalista ongelmaa lakkoileville työntekijöilleen, ennenkuin ilmoittavat 1-2:den tehtaan lopullisesta sulkemisesta, luultavasti jo tänä keväänä.

Liipasimella lienevät vanhat perinteistä painopaperia tekevät yksiköt, joiden tuotantolinjoja ei ole modernisoitu tai laajennettu pakkaus- ja erikoispaperien suuntaan.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 215
 • Liked: 34850
 • Ego sum Spartacus
Lainaus
X

Toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ei vahvista UPM:n väitteitä.

Kolmatta päivää jatkuva lakko metsäyhtiö UPM:n tehtailla ei yhtiön mukaan näytä pitävän toimihenkilöiden osalta. UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo, että yli kaksi kolmasosaa tehtaiden toimihenkilöistä on saapunut maanantaina töihin.

UPM:n tehtailta keräämät tiedot koskevat Ammattiliitto Pron työehtosopimuksen piiriin kuuluneita toimihenkilöitä.

– Nyt näyttää siltä, että toimihenkilöiden lakko ei pidä, Hollmén sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa tilanne vaihtelee tuotantolaitosten välillä jonkin verran. Hollménin mukaan UPM:n Lappeenrannan biojalostamolla kymmenen prosenttia toimihenkilöistä on saapunut töihin, kun taas paino- ja erikoispaperitehtailla kaikki toimihenkilöt ovat tulleet töihin yhtä tehdasta lukuun ottamatta.

Tarra- ja laminaattituotannossa lähes kaikki toimihenkilöt ovat Hollménin mukaan saapuneet töihin. Samoin UPM:n tukitoiminnoissa käytännössä kaikki toimihenkilöt Lappeenrannan tutkimuskeskusta lukuun ottamatta ovat Hollménin mukaan tulleet töihin.

Hollménin mukaan tämä "osoittaa UPM:n toimihenkilöiltä ammattimaista lähestymistä ja sitoutumista" ja on "iso luottamuksen osoitus työnantajaa kohtaan".

– Tulkitsemme tätä niin, että olemme pystyneet liiketoiminnoissamme muodostamaan tässä uudessa tilanteessa toimihenkilöillemme työehdot, joilla he haluavat tulla töihin liiton lakkopäätöksestä huolimatta.

X

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/upm-nayttaa-silta-etta-toimihenkiloiden-lakko-ei-pida-yli-kaksi-kolmasosaa-toissa/8325450#gs.kmy8ts

Tagit: