HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Paperiteollisuuden tulevaisuus / Metsäteollisuus irtisanoutui yleisistä työehtosopimuksista

<< < (28/43) > >>

Torspo:
UPM ei ole vielä kunnolla osallistunut työvoimapulatalkoisiin, toisin kuin Stora Enso. Viime vuonna kun Stora Enso ilmoitti kapasiteettileikkauksistaan, he julkaisivat tiedotteen paperialan tilanteesta Euroopassa. Ylikapasiteettia on vuoteen 2025 mennessä heidän arvion mukaan 3,5 miljoonaa tonnia. Tämä tarkoittaisi 10-15:sta paperikoneen sulkutarvetta.

https://www.printweek.com/news/article/stora-enso-to-cull-more-capacity-with-radical-mill-closure-plan

Stora Enso sulki kapasiteettitaan yli miljoona tonnia tämän uutisen jälkeen. Luultavasti UPM:llä ei ole hirveää kiirettä nykymarkkinatilanteessa käynnistää taas kaikkia laitoksiaan. Nyt he saavat hyvin työnnettyä moraalista ongelmaa lakkoileville työntekijöilleen, ennenkuin ilmoittavat 1-2:den tehtaan lopullisesta sulkemisesta, luultavasti jo tänä keväänä.

Liipasimella lienevät vanhat perinteistä painopaperia tekevät yksiköt, joiden tuotantolinjoja ei ole modernisoitu tai laajennettu pakkaus- ja erikoispaperien suuntaan.

Golimar:

--- Lainaus ---X

Toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ei vahvista UPM:n väitteitä.

Kolmatta päivää jatkuva lakko metsäyhtiö UPM:n tehtailla ei yhtiön mukaan näytä pitävän toimihenkilöiden osalta. UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo, että yli kaksi kolmasosaa tehtaiden toimihenkilöistä on saapunut maanantaina töihin.

UPM:n tehtailta keräämät tiedot koskevat Ammattiliitto Pron työehtosopimuksen piiriin kuuluneita toimihenkilöitä.

– Nyt näyttää siltä, että toimihenkilöiden lakko ei pidä, Hollmén sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa tilanne vaihtelee tuotantolaitosten välillä jonkin verran. Hollménin mukaan UPM:n Lappeenrannan biojalostamolla kymmenen prosenttia toimihenkilöistä on saapunut töihin, kun taas paino- ja erikoispaperitehtailla kaikki toimihenkilöt ovat tulleet töihin yhtä tehdasta lukuun ottamatta.

Tarra- ja laminaattituotannossa lähes kaikki toimihenkilöt ovat Hollménin mukaan saapuneet töihin. Samoin UPM:n tukitoiminnoissa käytännössä kaikki toimihenkilöt Lappeenrannan tutkimuskeskusta lukuun ottamatta ovat Hollménin mukaan tulleet töihin.

Hollménin mukaan tämä "osoittaa UPM:n toimihenkilöiltä ammattimaista lähestymistä ja sitoutumista" ja on "iso luottamuksen osoitus työnantajaa kohtaan".

– Tulkitsemme tätä niin, että olemme pystyneet liiketoiminnoissamme muodostamaan tässä uudessa tilanteessa toimihenkilöillemme työehdot, joilla he haluavat tulla töihin liiton lakkopäätöksestä huolimatta.

X

--- Lainaus päättyy ---

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/upm-nayttaa-silta-etta-toimihenkiloiden-lakko-ei-pida-yli-kaksi-kolmasosaa-toissa/8325450#gs.kmy8ts

Golimar:
Hupsista, kuinkas tässä nyt näin kävi.


--- Lainaus ---X

27.1. 10:04

Päivitetty 27.1. 11:30

Metsäyhtiö UPM jatkaa uuden biojalostamonsa suunnittelua Hollannin Rotterdamissa.

Yhtiö kertoi asiasta torstaiaamuna tulosjulkistuksensa yhteydessä. Jalostamon toisena sijoituspaikkavaihtoehtona oli Kotka.

– Suunnittelu jatkuu Rotterdamissa, missä toimintaympäristö on biopolttoaineliiketoiminnalle suotuisampi, toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo tiedotteessa.

Varsinaista investointipäätöstä ei ole odotettavissa vielä hetkeen.

– Nykyinen investointiympäristö on hyvin haastava merkittäville uusille hankkeille niin resurssoinnin, aikataulujen kuin kustannustenkin näkökulmasta. Tästä syystä emme suunnittele tekevämme asiassa päätöksiä ennen tämän vuoden loppua, Pesonen jatkaa.

Aiemmin yhtiö on kertonut, että sijoituspaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi raaka-aineiden saatavuus ja hinta, työvoima- ja logistiikkakustannukset sekä energian hinta.

Yhtiö on kertonut uuden jalostamon vuotuisen kapasiteetin olevan 500 000 tonnia korkealuokkaisia uusiutuvia polttoaineita mukaan lukien lentopolttoaine.

UPM:llä on tällä hetkellä biojalostamo Lappeenrannassa. Uuden laitoksen vuosituotanto olisi siihen verrattuna viisinkertainen.

Toinen vaihtoehto biopolttoainelaitoksen sijoituspaikaksi oli Kotka, mistä kaupunki oli jo varannut jalostamolle noin 30 hehtaarin alueen Mussalon satamasta. Kotkan kaupunki on käyttänyt tontin valmisteluun noin kahdeksan miljoonaa euroa.

X

--- Lainaus päättyy ---

https://yle.fi/uutiset/3-12287343

Golimar:
Jotain tällaista epäilin.


--- Lainaus ---
UPM:n toimitusjohtaja: Rotterdam voitti Kotkan osittain lakkojen takia

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan Paperiliiton lakko vaikuttaa myös paperiliiketoiminnan tulevaisuudessa vaatimaan säästöohjelmaan.

METSÄYHTIÖ UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan uuden biopolttoainejalostamon sijaintipaikka ratkesi monen eri tekijän perusteella. Yksi näistä oli toimitusvarmuus.

– Meillä on aika hankala toimitusvarmuusympäristö, Pesonen sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Siihen taas vaikuttaa Suomen työmarkkinatilanne. Teollisuusliiton kanssa tehtyjä mekaanisen puolen sopimuksia Pesonen kiitteli, mutta Paperiliiton kanssa välit tuntuvat pahasti tulehtuneen.

– Meillä on neuvottelukulttuurissa Paperiliiton kanssa ollut tosi haastavaa, ei ole päästy liiketoimintakohtaisiin neuvotteluihin.

Pesosen mainitsi erikseen myös ”yksittäiseen sahayritykseen” kohdistuneet saartotoimenpiteet. Kyseessä on Keitele Group.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n vuorokauden mittainen työnseisaus oli joulukuun lopussa.

– Satamat suljettiin vuorokaudeksi koko Suomessa. Kyllä tämä haastaa valitettavasti toimitusvarmuutta tosi paljon.

Työmarkkinatilanteen ohella Suomessa on myös tiukka yritysverotus, logistiikkakustannuksiin vaikuttava korkea dieselvero ja lisäksi päästökauppa nostaa meriliikenteen kustannuksia, Pesonen sanoi.

– Se täytyy ottaa huomioon tässä meidän harkinnassa.

X

--- Lainaus päättyy ---

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008571126.html

Sivulause:
Tämä yleisempi yhteiskunnan köyhdyttäminen ja veroryöstö tulee näkyviin tällaisina tapauksina. Paperimiehet ja muut "hyvään" tottuneet ovat kanarialintuja kaivoksessa. Liikkumavara alkaa olla hyvin pientä monella alalla kustannusten ja palkkojen suhteen, ja kun saavutettuihin etuihin puututaan, poistuu loputkin investoinnit lakkoilemalla. Tämä ei ole moite lakkoilijoiden suuntaan sinänsä, ainoastaan huomio.


Vastakkain pistetään firmat ja työntekijät vaikka oikeasti asetelman pitäisi olla valtio vastaan valtion omistajat. Se on tietysti valtion intresseissä, hämätä ja piilottaa työn kulurakenne jotta syyt saadaan kipattua ahneiden firmojen niskoille.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta