HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Paperiteollisuuden tulevaisuus / Metsäteollisuus irtisanoutui yleisistä työehtosopimuksista

<< < (2/43) > >>

Supernuiva:
Suomen metsäteollisuudessa on erilaisia eturistiriitoja vaikka kuinka paljon: osa haluaisi sellutehtaita, toiset taas sellua jalostettavan Suomessa paperiksi ja muiksi tuotteiksi. Jotkut haaveilevat puurakentamisen lisäämistä, toiset vain sahatun lankun vientiä ulkomaille.

Kuopioon oli suunnitteilla suuri sellutehdas, mutta kaiketi ympäristöluvan kielteinen päätös lopetti hankkeen ikuisiksi ajoiksi. Ulkomuistista joku muukin tehdashanke on ollut vireillä pohjoisemmaksi, mutta mahdollisesti tästäkään ei tule mitään.

Onhan kaikille hommalaisille selvää se, että voidakseen valmistaa paperia pitää olla ensin selluloosaa? Tästä johtuen hyvin monet paperitehtaat ovat myös sellutehtaita, mutta maailmassa on paperitehtaita, joihin tuodaan selluloosa muualta jostain sellutehtaasta. Suomessa näin ei tehdä, koska sellun kuljettaminen on kallista.

Selluloosa valmistetaan myös kuitupuusta, jonka markkinahinta lienee voimakkaasti pyöristettynä noin kolmasosa tukkipuuhun verrattuna. Tällä hetkellä maailmanmarkkinoilla on runsas ylikapasiteetti tukkipuusta, mistä johtuen puuta saa halvalla. Metsänomistajat riitelevät myös usein siitä, että puuta ostavat yhtiöt haluavat luokitella mahdollisimman suuren osan puista kuitupuuksi ja mahdollisimman vähän kalliiksi tukiksi. Taustalla on se, että kysyntä kohdistuu ensisijaisesti kuitupuuhun (eli selluloosan raaka-aineeseen), eikä niinkään tukkipuuhun (eli lankkujen ja hirsien raaka-aineeseen).

Paperitehtaan työntekijöiden palkoista puhutaan paljon, mutta syystä tai toisesta puun kantohinnoista ei puhuta julkisuudessa. En muista, että yksikään media olisi uutisoinut viimeisten vuosikymmenienkään aikana siitä, että metsänomistajat saisivat "liikaa" rahaa myymistään puista. Jossain vaaleissa oli ehdolla yksi ehdokas, jonka ainoa sanoma oli se, että suomalaiset metsänomistajat myyvät puunsa aivan liian halvalla. (Olisiko hän hakenut sanomalleen julkisuutta eurovaaleista?)

-PPT-:
Voikkaan tehtaan lakkauttaminen oli paikallinen tragedia. Siinä mureni monen ihmisen elämä.

Se oli myös valtakunnallinen tragedia sillä se antoi eräälle Lindströmille liikaa vapaa-aikaa ja siten mahdollisuuden lähteä politiikkaan.

ikuturso:

--- Lainaus käyttäjältä: Supernuiva - 28.01.2020, 22:33:26 ---
Kuopioon oli suunnitteilla suuri sellutehdas, mutta kaiketi ympäristöluvan kielteinen päätös lopetti hankkeen ikuisiksi ajoiksi. Ulkomuistista joku muukin tehdashanke on ollut vireillä pohjoisemmaksi, mutta mahdollisesti tästäkään ei tule mitään.


--- Lainaus päättyy ---

Tarkoitat varmaan Kemijärven ikuisuusprojektia:
https://kuntalehti.fi/uutiset/talous/tyopaikkahakemusten-tulva-kemijarven-biosellutehtaalle-investointipaatos-viela-tekematta/

--- Lainaus ---Toteutuuko Kemijärven biosellutehdas? Tätä jännitetään nyt koko Itä-Lapissa. Ongelmaksi koetaan, että Metsä Group kaavailee isoa tehdasta Kemiin.

Biosellutehdasta puuhaavan Boreal Bioref -yhtiön johto on saanut työpaikkahakemusten tulvan, vaikka lopullista investointipäätöstä ei ole vielä tehty.

– Kiinalaiset tekevät päätöksen syksyn aikana. Uskon, että tehdas toteutuu, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Heikki Nivala.

Kiinalaisyritys China Camc Engineering (Camce) on lupautunut 950 miljoonaa euroa maksavan biotuotetehtaan enemmistöosakkaaksi.
--- Lainaus päättyy ---

-i-

Mikke70:
Kiista lienee pitkälti periaatteellinen, ei niinkään kustannuskysymys. Todennäköistä on, että muutama paperitehdas tullaan sulkemaan tulevaisuudessa. Sen on tainnut Paperiliittokin myöntää. Luulenpa, että Metsäteollisuus haluaa näyttää kaapin paikan työntekijöille ja ehkä kyseessä voisi olla myös ylituotannon supistaminenkin? Pitkässä juoksussa työntekijämäärä on reilussa laskussa ja alan tulisi tavalla tai toisella uusiutua. On varmaan sitä jo tehnytkin? Mutta yli 60keur ansiot lisineen tulee olemaan entistä harvemmalla paperimiehellä ja kortisto kutsuu...

Nautiluseläin:
Kaiken tämän keskellä tosiasiana pysyy se, että suomalainen paperi on logistisesti kaukana omista markkinoistaan. Paperin hyvä ja tasainen laatu sekä luotettavat toimitusketjut tehtaalta tilaajalle asti ovat olleet niitä kilpailukykytekijöitä, joilla siellä markkinoilla on kuitenkin pysytty.

Paperi ei yksin ole mitään, jos se ei lähde täältä jonnekin. Siksi olennaista on myös toimiva varastointi ja logistiikka, jo paperitehtaan päässä.

Suomi on, ja tulee aina olemaan, kallis tuotantoympäristö, koska meillä on pitkä, kylmä ja pimeä talvi. Energiakustannukset ovat kovat. Suomessa paperitehtaan pyörittäminen on tästä syystä kalliimpaa kuin suotuisammissa olosuhteissa. Siihen päälle sitten kuljetuskustannukset. Merikuljetusten hinnoittelussa käydään kilpailua jatkuvasti ja kumipyöräkuljetusten hinta Suomessa on nähdäkseni painettu jo kannattavuuden rajoille.

Suomi on ollut korkean teknologian maa, edelläkävijä, joka monessa on voinut näyttää suuntaa paperituotannossa. Kuitenkin on käynyt niin, että Suomessa ei enää valmisteta paperikoneita, korkeintaan enää viedään jotain paperikoneen teloja maailmalle. Uusimmat paperikoneet ovat siis jossakin muualla kuin Suomessa. Kilpailijoiden asema on parantunut.

Muistaakseni Voikkaan tehdas oli juuri kunnostettu, ja silti tuli päätös sen sulkemisesta.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta