HOMMAN UUTISHUONE > Pohjoismaat

2020-01-29: Ruotsin "herkkien alueiden" kouluissa surkeat valmistumisprosentit

(1/7) > >>

Siili:
Ruotsin opettajajärjestön "Tidningen Grundskolan"-lehti tutki, kuinka moni poliisin luokittelemista "herkkien alueiden" (utsatt område*) peruskoululaisista valmistuu hyväksytyin arvosanoin:

https://tidningengrundskolan.se/har-ar-skolan-med-samst-resultat-i-landet/

Ilman hyväksyttyä arvosanaa ei pääse maan lukioihin, joiksi siellä lasketaan myös ammattikoulut.

Heikoimmin menestyi Malmön Rosengårdin Värner Rydenskolan, jossa kuulemma itse Zlatan kävi koulua.  Siellä reputusprosentti viime vuonna oli 67%.  Verrattuna neljä vuotta aikaisempaan tilanteeseen, reputtaneiden määrä on kasvanut 15 prosenttiyksikköä (oli 52%).  Lehti tosin mainitsee, että kehitystä on tapahtunut sen suhteen, että enää koulussa ei koeta väkivaltaa, uhkauksia ja rikollisia aikuisia, kuten viisi vuotta sitten, jolloin yläaste oli ilmeisesti opettajien vaatimuksesta suljettuna jonkin aikaa:


--- Lainaus ---Våld, hot och kriminella vuxna. För fem år sedan fick lärarfackens skyddsombud nog och stängde högstadiet på Värner Rydénskolan i Malmö. Säkerheten kunde inte garanteras för vare sig elever eller lärare.

Fem år senare leker några yngre elever på skolgården, medan andra väntar på nationella provet i engelska. Bråk och gängkriminella lyser med sin frånvaro.

Mycket verkar ha förändrats.

--- Lainaus päättyy ---

Kehitystä toki tuokin.  "Herkkien alueiden" kouluista oli peräti 13 sellaisia, joissa yli puolet yhdeksäsluokkalaisista reputti (taulukko alla). 

Rinkebyskolan on koulu, jota Yle markkinoi aikanaan peräti eliittikouluna:

https://areena.yle.fi/1-1303717

Siellä reputusprosentti oli viime vuonna 52%.  En tiedä, mitä se oli Heikelin puffauksen aikohin (2011), mutta neljä vuotta sitten se oli 33%.  Toki eliittiä voi olla monella eri tavalla, mutta luulisi keskimääräisen koulumenestyksen olevan tärkeä kriteeri, kun puhutaan eliittikoulusta.  Eli joko Rinkebyskolan on taantunut aivan mahdottomasti, tai Heikel puhui paskaa alun alkaen. 

Flashback-keskustelusta (alkaa 2008) päätellen Rinkebyn koulun eliittiluonne oli kyseenalaistettu eri tahoilla Ruotsissa jo ennen Heikelin puffia.  Luulisi, että Heikel ammattireportterina olisi tutustunut näihinkin näkemyksiin.

https://www.flashback.org/t767825


* lista "herkistä alueista": https://sv.wikipedia.org/wiki/Utsatt_omr%C3%A5de#Omr%C3%A5den

Rauno Murju:
Hieman off topiccia mutta mitenköhän sinne Ruotsin eliittikouluihin jokunen vuosi sitten hyvillä palkoilla houkutellut suomalaiset opettajat ovat pärjänneet ja ovatko vielä hommissa?

Siili:
Trollhättanissa ollaan kyllästytty segregoituihin kouluihin.  Tarkoituksena on sulkea niistä neljä ongelmallisinta (= eniten maahanmuuttajia) ja siirtää oppilaat (toistaiseksi) vähemmän  maahanmuuttajaoppilaita omaaviin kouluihin.  Oppilaiden ja vanhempien keskuudessa ollaan varsin skeptisiä niin potentiaalisti lopetettavissa kuin oppilaat vastaanottavissa kouluissa. 

https://samnytt.se/skolor-ska-stangas-har-for-fa-svenska-elever/


--- Lainaus ---Amal Abdallah, mamma till en elev i årskurs tre på Kronan säger att förslaget är ”kränkande”, hon anser att hennes dotter – som enligt Aftonbladet går klädd i ”en glittrig pastellslöja” – är svensk precis som alla andra barn på skolan.

– De säger att vi måste stänga skolan så de får träffa “svenska barn”. Det sårar, för jag har alltid sagt till Mariam, du är svensk! Libanes men också svensk. Kronan är en svensk skola, och inget annat, säger hon.

Det är inte bara föräldrar till barn på Kronan som vänder sig mot förslaget. På flera andra skolor i staden skriver föräldrar på namnlistor mot förändringarna och både kommunen och lokaltidningen överöses av mejl som vittnar om föräldrarnas oro.
--- Lainaus päättyy ---

Minulla on hieman sellainen kutina, että kunhan monikulttuurin tuottamat lieveilmiöt lisääntyvät, samaa tullaan tarjoamaan tälläkin puolella Pohjanlahtea.  Keväällä oli jotain juttua Itä-Helsingin koulupiirien kasvattamisesta ja etnisen rikkauden tasaisemmasta jaosta alueella, mutta se taidettiin viheltää poikki toistaiseksi.  Mutta tuskinpa lopullisesti.

Luka Mokonesi:
^

Tästä oli myös Aftonbladetissa, oli aiemmin avoin artikkeli mutta ei näemmä enää. Siinä liberaaleja/sossuja äänestäneet kantikset nyt sitten valittelevat ja nyrpistelevät nenäänsä tällaiselle toiminnalle.

Aftonbladet: Föräldrarnas ilska mot bussning av elever: ”Statssocialistisk idé”

Edit: @Puskistahuutelija tiivistikin uutisen sisällön tuossa alempana

WinstonSmith:
Eiköhän tämäkin ongelma ratkaista kun lasketaan taso niin alhaalle, että pelkkä paikallaolo riittää läpäisyyn ja opettajille annetaan oikeus arvostella subjektiivisesti, eli antaa kaikille ei-valkoisille täydet arvosanat.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta