Yrjö Rautiolla on ollut Hesarin kolumnistina kaksi pääteemaa. Perussuomalaisten mustamaalaaminen liittämällä heidät kaikkeen maailman pahaan ja niiden tahojen mustamaalaaminen, jotka Rautio liittää perussuomalaisten kautta kaikkeen maailman pahaan. Näin alkoi tämäkin vuosi.
Helsingin Sanomat: Kokoomus ei ymmärrä, että räyhääjästä ei erotu räyhäämällä itse vähän vaisummin 1.1.2021
KOKOOMUKSELLA on ollut aina vaikeuksia pitää linjansa, kun se on saanut haastajan oikealta puoleltaan.
1930-luvun alkuvuosina kokoomuksen haastaja oli Lapuan liikkeen poliittinen perillinen Isänmaallinen kansanliike, IKL. Silloin IKL:ää myötäilleet jopa valtasivat puolueen.
Kokoomus ja IKL olivat vaaliliitossa vuoden 1933 eduskuntavaaleissa. Vaaliliitto sai kymmenen paikkaa vähemmän kuin kokoomus oli saanut yksin vuoden 1930 vaaleissa. Maltilliset valtasivat J.K. Paasikiven johdolla puolueen takaisin vuonna 1935.
Nyt kokoomusta ahdistavat sen oikealta puolelta perussuomalaiset.
Monien maiden maltilliset oikeistopoliitikot ja uskoivat 1930-luvulla pysäyttävänsä äärioikeiston vyöryn myötäilemällä sitä. Se vain vauhditti vyöryä. Saksassa se avasi natseille tien valtaan.
Nyt monien maiden maltilliset oikeistopoliitikot yrittävät pysäyttää oikeistopopulismin nousun myötäilemällä sitä. Se, mikä ei onnistunut 90 vuotta sitten, ei onnistu nytkään. Kokoomuskin vain kasvattaa perussuomalaisten suosiota heitä myötäilemällä.
Mahtavia aasinsiltoja. Entäs sdp ja sen tuki vasemman laidan sosialistiselle vallankumoukselle, joka käynnisti sisällissodan sata vuotta sitten?
KOKOOMUKSESSA on kansanedustajia, joiden suhtautuminen maahanmuuttoon ei eroa mitenkään oikeistopopulisteista.
Niin? Kokoomuksessa on myös kansanedustajia, joiden suhtautuminen maahanmuuttoon ei eroa mitenkään vihreistä ja sosialisteista.
Rautiolla ei vaikuta olevan mitään sanomista maahanmuuttopolitiikan
sisällöstä tai politiikan valintojen
seurauksista.
Koko puolue toimi tiiviisti perussuomalaisten apupuolueena al-Hol-jupakan kaikissa vaiheissa.
Toimivatko myös sdp, rkp, keskusta ja vasemmistoliitto perussuomalaisten apupuolueena, kun niiden edustajat perustuslakivaliokunnassa tuomitsivat ulkoministeri Haaviston laittoman toiminnan?
Entä oikeuskansleri, joka lausunnollaan vahvisti, että vastoin Haaviston ja häntä puolustaneiden (mm.
Yrjö Rautio) väitteitä lait tai sopimukset eivät pakota Suomea Isis-äitien noutamiseen?
Kokoomuksen kunniakkaimpiin perinteisiin on kuulunut laillisen menon puolustaminen sekä vasemmalta että oikealta tulevia uhkia vastaan. Al-Holin suomalaisten kotiuttamisessa se on ollut valmis vaihtamaan arvokkaan perinteensä halpaan populismiin.
Ryskyen metsään. Jos
laittomuuksien (Haavisto) vastustaminen ja turvallisuus
uhkien (Isis-äidit) torjuminen on halpaa populismia, niin sitä lisää.
Orpolta oli lupa odottaa parempaa. Hän oli Juha Sipilän (kesk) hallituksen sisäministeri syksyllä 2015, kun yli 30 000 turvapaikanhakijaa vyöryi Suomeen. Hän hoiti tehtävänsä kriittisessä tilanteessa kunnioitusta herättävän johdonmukaisesti, rauhallisesti ja ryhdikkäästi.
Suomeen vyöryi yli 30 000 turvapaikanhakijaa
juuri siksi, että sisäministeri Orpo "hoiti tehtävänsä rauhallisesti" eli kieltäytyi johdonmukaisesti puuttumasta tilanteeseen. Orpo katsoi vierestä, kun Ruotsi lähetti Suomeen pohjoisen kautta
kymmeniä tuhansia laittomia siirtolaisia bussi- ja junakyydeillä, ja kieltäytyi häntä seuraavien kokoomuksen sisäministerien (Risikko, Mykkänen) lailla Suomen ääriliberaalin turvapaikkapolitiikan kiristämisestä edes ääriliberaalista turvapaikkapolitiikastaan tunnetun Ruotsin tasolle.
Oppositiopuolueen johtajana Orpo on ollut likimain tuon entisen minänsä vastakohta.
Entisestä Orposta nähtiin pieni pilkahdus vasta joulun alla, kun Suomeen tuotiin kuusi lasta ja kaksi äitiä al-Holista. Hän sanoi alkuun, että vain lapset olisi saanut tuoda, mutta taipui sitten uskomaan viranomaisia, jotka sanovat, että lasten auttaminen edellytti äitienkin tuomista.
Kokoomuksen alkuperäinen linjaus oli, että turvallisuusriskin aiheuttavia äitejä ei tuoda Suomeen, mutta Orpo käänsi sittemmin takkinsa hyväksymällä erityisasiamiehen tekemän turvallisuusuhan mitätöinnin. Myös keskustan kansanedustajat vastustivat alunperin julkisesti äitien noutamisia, mutta eivät lopulta tehneet mitään estääkseen sen. Hallitus itsekin jäi vuosi sitten asiassa aidalle keikkumaan, mutta painosti julkisuudelta salaa viranomaisia kaikkien leiriläisten kotiuttamiseen.
Lasten ja äitien noutaminen oli
poliittinen valinta, ei lain tai sopimusten pakottamaa, eikä pelkisty siihen, oliko äidit mahdollista erottaa lapsista. Sekin on tosin ilmeisesti onnistunut muiden maiden (ainakin Venäjä) kohdalla, vaikka asiasta ei ole suuremmin huudeltu.
KOKOOMUKSESSA on äärioikeistolaisensa, maltillisensa, humanistinsa ja liberaalinsa. Kirjavan joukon pitäminen koossa on vaikeaa. Siihen tarvittaisiin Orpoa paljon jämäkämpää ja aatteellisesti lujempaa johtajaa. Kokoomus vuotaakin sekä perussuomalaisiin että vihreisiin.
Toiseksi suurin oppositiopuolue ei saa helposti ääntään kuuluviin. Ongelma on ajanut kokoomuksen vastustamaan epätoivoisesti lähes kaikkia Sanna Marinin (sd) hallituksen esityksiä – myös sellaisia, joita se itse edellisellä vaalikaudella hallituksessa ajoi. Hyvä esimerkki tästä on sote-uudistukseen liittyvä maakuntahallinto.
Maakuntahallinto on kylläkin keskustan ikioma hillotolppa, jonka kokoomus edellisessä hallituksessa hyväksyi vain saadakseen keskustalta tuen omalle hillotolpalleen. Ihan normaalia hallituksen sulle mulle -politiikkaa siis.
Kokoomus säilyttäisi kannatuksensa paremmin, jos se luottaisi terveen itsetuntoisesti siihen, että maltillisella oikeistolla on yhä paikkansa Suomen politiikassa.
Osa äänestäjistä lähtee populistien kelkkaan, teki kokoomus mitä tahansa. Mutta kokoomuksen kannattaisi luottaa siihen, että on riittävästi myös vakaita ja valistuneita porvarillisia äänestäjiä, jotka eivät koskaan lähde – ellei puolue itse karkota heitä populisteja matkimalla.
Räyhäävistä populisteista ei voi erottautua räyhäämällä itse vähän vaisummalla äänellä. Ainoa tapa erottua on esiintyä itse korostetun maltillisesti ja rakentavasti. Miten näin yksinkertaisen asian ymmärtäminen voikin olla niin vaikeaa?
Kolumnista jää käteen, että suosionsa säilyttääkseen kokoomuksen olisi vastaisuudessa tuettava johdonmukaisesti terroristijärjestön jäsenten Suomeen noutamista ja Suomeen kymmeniä tuhansia elintasopakolaisia tuottavaa turvapaikkapolitiikkaa. Noinkohan?