Kirjoittaja Aihe: uutisten arkistointi, uutiseen suoran linkkaamisen sijaan.  (Luettu 1681 kertaa)

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 181
 • Liked: 6833
Kun täällä on nyt havaittu kitkaa siinä, että kuinka paljon uutisesta pitää lainata viestin yhteydessä, jotta ehkäistään turhaan klikkailu ja siten roskamedian rahoitus, ehdotan, että otetaan yleisesti käyttöön http://archive.is/ sivusto.

Hyviä puolia:

- ei klikkituloja roskamedialle
- alkuperäinen uutinen arkistoituu

Huonoja puolia

- uutisen arkistoiminen kestää puolesta minuutista pariin minuuttiin, ollen siis melko hidas toimenpide.
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 947
 • Liked: 42589
 • Mengelen Viisikko joukkotuhoamassa suomalaisia
Vs: uutisten arkistointi, uutiseen suoran linkkaamisen sijaan.
« Vastaus #1 : 01.03.2020, 23:34:40 »
http://archive.is/faq
Lainaus
How is the archive funded?

It is privately funded; there are no complex finances behind it. It may look more or less reliable compared to startup-style funding or a university project, depending on which risks are taken into account.

Tämä nyt ei varsinaisesti herätä kovin suurta luottamusta. Onhan tämä nyt kuitenkin parempi kuin ei mitään. Tämä kuitenkin hidastaisi Homman käyttöä verrattuna nykytilanteeseen.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Kansalliset rajat ovat sille este.”
— Soros
 
“Tarkoitus pyhittää [Suomen hallituksen] keinot, kun on kyse jihadistien ihmisoikeuksista.”
— Eisernes Kreuz

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 181
 • Liked: 6833
Vs: uutisten arkistointi, uutiseen suoran linkkaamisen sijaan.
« Vastaus #2 : 01.03.2020, 23:47:06 »

Tämä nyt ei varsinaisesti herätä kovin suurta luottamusta. Onhan tämä nyt kuitenkin parempi kuin ei mitään. Tämä kuitenkin hidastaisi Homman käyttöä verrattuna nykytilanteeseen.

Joo, noh, nykytilanne on se, että liian vähän tai liian paljon lainattua tekstiä tuottaa paskahalvauksia ylläpidossa. On mun mielestä Hommaforumi toiminut ihan hyvin päivästä 1 lähtien ilman näitä uusia sääntöjäkin.. (tämä ei ole moderaation arvostelua väärässä paikassa, vaan ongelman ratkaisua).

On noita muitakin arkistointipalveluita.
« Viimeksi muokattu: 01.03.2020, 23:48:48 kirjoittanut Risto A. »
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 205
 • Liked: 23351
 • antikomintern
Vs: uutisten arkistointi, uutiseen suoran linkkaamisen sijaan.
« Vastaus #3 : 02.03.2020, 00:01:39 »
Ei ole mitään uusia sääntöjä. On vain säännöt, jotka ovat AINA edellyttäneet lainauksen tai riittävän referaatin Hommaforumin ulkopuolisen materiaalin osalta.

Tarkoitus on, että olennaiset, keskeiset kohdat selviävät siitä lainauksesta, eikä lukijan tarvitse hyppiä linkkien perässä. Tätä on avattu niin monta kertaa, etten tässä selitä pidemmin.

Saat arkistoida juttuja omalle koneelle, netin arkistointipalveluihin ja minne muualle tahansa, mutta linkittäessäsi Homman ulkopuolelle, teet siitä sääntöjen mukaisen riittävän lainauksen.

Paskahalvauksia ovat saaneet lähinnä jäsenet, joille sääntöjen rikkomisesta on ystävällisesti huomautettu ja annettu siten mahdollisuus vielä korjata kommentin sääntöjen vastainen tila. Jos ei sitten onnistu, niin kirjoituskieltoa ja jatkossa puutteelliset kommentit suoraan roskikseen ja lisää kirjoituskieltoa ja varoitus. Koskee kaikkia, eikä ole tarkoitus jatkossakaan antaa mitään erivapauksia kenellekään.

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 181
 • Liked: 6833
Vs: uutisten arkistointi, uutiseen suoran linkkaamisen sijaan.
« Vastaus #4 : 02.03.2020, 00:26:55 »
En edelleenkään arvostele moderaatiota (väärässä paikassa) tahi muuten vaan nillitä. Kyseessä on ongelma, jos moderaatio joutuu huomauttelemaan koko ajan asiasta, päivästä toiseen, myös kirjoittajille kuten minä, joka olen ollut täällä alusta asti.

Tämä lainaussääntö on uniikki hommaforumille. Itse kun vietän enemmän aikaa toisaalla, niin "palautuminen" homman tapasääntöihin saattaa silloin tällöin unohtua. Kaikkialla muualla lainaus tapahtuu näin:

Esim.

Siirtolaisvyöryä pukkaa taas. Oma mielipiteeni asiasta on se ja se, pälä pälä...

Pelkkä linkki riittää. Ei ole aina upotettu tekstiin vaan se on siinä jossain. Tämä on 99% palstoista modus operandi. Lainausta käytetään muualla uutisesta, kun spesifistisesti halutaan kommentoida yhtä uutisen kohtaa. Jos haluan spesifistisesti kommentoida jotain uutisen kohtaa, täällä edellytetään koko uutisen avaamista, jossa saattaa olla neljäkin eri premissiä samassa läjässä (huonoa journalismia tai muuten laaja kokonaisuus ), joista sitten itse kommentoin vain yhteen premissiin. Tai sitten vietän 15 minuuttia kommentin parissa, parin minuutin sijaan, ja kommentoin kaikkea sitä.

Yleisesti, että jos jokin sääntö ei vaan mene ihmisille kaaliin, säännössä on silloin vikaa, ei ihmisten kaalissa.
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 6 205
 • Liked: 23351
 • antikomintern
Vs: uutisten arkistointi, uutiseen suoran linkkaamisen sijaan.
« Vastaus #5 : 02.03.2020, 01:08:10 »
Sen linkin takana saattaa olla uutisen sijaan vaikka 200 sivuinen tutkimus. On kommentoijan tehtävä kaivaa sieltä se olennainen, jonka haluaa tuoda keskusteluun. Linkin takana voi olla myös video, jolloin on sitten esiteltävä se lainauksella johdantotekstistä tai referoitava.

Tarkoitus on tehdä koko porukalle luku- ja keskustelukokemuksesta parempi, joten kommentin kirjoittaja saa hoitaa nuo mainitut kommenttiinsa, niin kymmenen, sadan tai tuhannen kommentin lukijan ei jokaisen tarvitse tehdä samaa.

Säännöt ovat aivan selkeät tämän suhteen ja lisäksi asiaa on avattu lukuisia kertoja julkisesti, alla yksi esimerkki. Jos joku roiskaisee ketjuun vain linkin tai sen ja virkkeen-pari, niin kyse on pelkästä laiskuudesta ja samalla siitä, ettei ole mitään halua ottaa huomioon muita keskustelijoita. Yhteiseksi hyväksi tätä tehdään ja tasapuolisuuden vuoksi vaaditaan samaa kaikilta.

Näillä mennään ja tämä tästä omalta osaltani tällä erää.


Hommaforumin ulkopuolisen materiaalin linkittämisestä kommentteihin sekä moderoinnista

Koska asia koskee moderointia asian tiimoilta, laitan tämän nyt aluksi Ope-ketjuun, koska tätä ketjua tunnutaan lukevan kovasti innokkaasti ja toivottavasti siten tavoittaa kohteensa eli jäsenkunnan.

Yleisesti

Perustamisestaan 2008 saakka Hommaforumilla on ollut säännöt, Laki Hommaforumista, joita viime vuonna kevyesti päivitettiin, mutta forumin ulkopuoliseen materiaaliin linkittämistä ja lainausten tekoa koskeviin kohtiin ei juurikaan tullut muutoksia.

Alla pari linkittämistä ja lainaamista koskevaa pykälää säännöistä.


Lainaus
Codex Hommaforum

– –

3. Luku - Viestien kirjoittaminen, 3 § Forumin ulkopuolisten linkkien käyttö

Ulkopuolisten linkkien antaminen on sallittua edellyttäen, että linkki on aiheeseen liittyvä eikä riko loukkaavan materiaalin käyttökieltoa. Linkkien yhteyteen tulee kirjoittaa tiivis kuvaus linkin sisällön luonteesta tai liittää oheen lainaus, joka sisältää oleelliset kohdat linkin takana olevasta materiaalista, kuitenkin tekijänoikeudet huomioon ottaen.

Mikäli linkitettävä aihe sisältää järkyttävää materiaalia, liitettäköön riittävän näkyvä varoitus linkin yhteyteen.

Uudelleenohjaavia linkkejä (esim tinyurl) ei tule käyttää.

– –

4. Luku - Sananvapaus ja julkaisuvapaus, 3 § Tekijänoikeuksien alainen materiaali

Tekijänoikeuden alaisen materiaalin laiton levittäminen on kiellettyä. Lainausten osalta noudatettakoon hyvää lainaustapaa kohtuullisessa laajuudessa ja merkittäköön lainauksen lähde selvästi.

Ulkopuoliseen materiaaliin linkittäminen on siis paitsi sallittua myös keskustelun kannalta usein välttämätöntä. Siihen liittyy kuitenkin ehtoja ja paitsi säännöt, myös hyvä keskustelutapa ja muiden keskustelijoiden ja lukijoiden huomioon ottaminen vaativat sen, että linkitetystä materiaalista annetaan selkeä kuva, mitä siellä linkin takana on, ja jokainen sitten ihan itse päättää, kiinnostaako asia niin paljon, että linkkiä klikkaavat ja lukevat sieltä lisää.

Tekijänoikeuksien alaista materiaalia, jollaista liki kaikki on (myös verovaroin kustannetun Yleisradion tuottama), ei voi kopioida kokonaisuudessaan, vaan siitä on tehtävä lyhennelmä, jossa on keskustelun kannalta se oleellinen sisältö lainauksena. Toinen sääntöjen sallima tapa on tehdä ulkopuolisen linkin sisällöstä referaatti, jossa on mukana se olennainen. Tämä on kätevä tapa esitellä ei-kirjallinen materiaali, kuten videot. Oletushan on, että videomateriaalin linkittäjä on ko. materiaalin tutustunut ja pystyy referoimaan olennaisen. Karkea nyrkkisääntö on lainauksen pituuden ylärajan suhteen ehkä jossain kolmanneksen ja puolikkaan välillä, mutta riippuu aina tapauksesta ja myös sen lainauksen käsittelystä, onko kyseessä puhdas leikkaa ja liimaa -lainaus vai käsitteleekö lainausta sitä itse kommentoiden. Alaraja on se, että se olennainen tulee lainata mukaan, eikä pelkkä linkki riitä milloinkaan, eikä jutun otsikon kopiointi ole riittävä referaattikaan. Lopulta nämä ratkaistaan tapauskohtaisella harkinnalla.

Moni uutinen ja muu juttu netissä saattaa ajan saatossa kadota kokonaan, siirtyä maksumuurin taakse tai sitä editoidaan jopa ilman merkintää uutisen/jutun muuttamisesta, joten siksi on tärkeää, että ne olennaiset osat keskustelun kannalta on lainattu mukaan kommenttiin.

Tarkoitus on tehdä kommenttiketjun lukemisesta parempi ja miellyttävämpi kokemus kaikille ja keskustelua pitää voida seurata, vaikkei jokaista linkkiä avaakaan ja lue sieltä materiaalia kokonaisuudessaan. Lyhyesti: kyse on pyrkimyksestä parantaa laatua
.

Yksityinen huomautus linkittämiseen ja lainauksiin liittyen

Asian tiimoilta voidaan sitten lähettää yksityisviestillä jäsenelle yksityinen huomautus asiasta ja ohje korjata sääntöjä rikkova asiantila. Tämä on asiakaspalvelua; kommenttia ei ole suoraan poistettu, vaan annetaan mahdollisuus korjata se ja jos puutteellinen kommentointi linkitys- ja lainausmielessä on systemaattista, ohjata myös parempaan ja sääntöjenmukaiseen toimintaan jatkossakin.

Yksityinen huomautus on moderaation kevein työkalu, eikä sellaisen saamisesta kannata ottaa liikaa itseensä, niitä saa moni, ja usein asia ratkeaa yhdellä kertaa. Jos ja kun huomautus edellyttää toimenpidettä, niin sen suorittaminen ei sitten ole valinnaista. Kaikkein huonoin toimintatapa on olla noteeraamatta huomautusta mitenkään, jättää tekemättä edellytetyt toimet ja vieläpä jättää vastaamatta yhteydenottoon. Jos on pyydetty korjaamaan yksittäisessä kommentissa oleva puute, niin puutteen korjattuaan vastataan tietysti huomautukseen, että asia on hoidettu, jolloin moderaattori voi tarkistaa asian ja yleensä kaikki on sillä selvä.

Toimimattomuuden syyksi ei kelpaa, ettei ole huomannut yksityisviestiä, koska postilaatikkonsa voi koska vain tarkistaa uusien viestin varalta ja liitekuvassa ohje, kuinka uusista viesteistä saa ponnahdusikkunan näytölle sellaisen saatuaan. Moderaatiolla ei ole yksittäisen jäsenen tavoittamiseen muita työkaluja, kuin kommenttiin nimimerkin tagaaminen ja yksityisviestin lähettäminen. Lopusta vastaa sitten jäsen itse.

Aikaa puutteen korjaamiselle ei ole loputtomiin. Kun viestin saa, on asia hoidettava kuntoon, ja jatkettava muuta kommentointia sen jälkeen. Asiaa ei voi lykätä siis loputtomiin. Omaa kommenttiaan voi editoida 28 vuorokautta sen kirjoittamisesta. Jollei puutetta korjata viimeistään seuraavalla kirjautumiskerralla, eikä myöskään yhteydenottoon ole tullut vastausta, on pakko katsoa, ettei ohjetta ole noudatettu ja sääntöjä on ohjeesta huolimatta rikottu ja siirtyä sanktioihin eli käytännössä antaa kirjoituskielto. Jos sääntöjen vastainen toiminta edelleen jatkuu, pitenee kirjoituskielto kerta kerralta ja annetaan lisäksi varoitus sääntöjen vastaisesta toiminnasta.

Kirjoituskieltojen ja varoitusten antaminen ei ole moderaation tavoite tai toivoma tie, vaan yhteistyöhengessä asian toivotaan korjaantuvan huomautuksella. Sen jälkeen jatketaan normaalisti ja pidetään oikea linkittämis- ja lainaustapa mielessä jatkossa. Tuloksena on luettavampia ketjuja laadukkaampine kommentteineen.


Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 181
 • Liked: 6833
Vs: uutisten arkistointi, uutiseen suoran linkkaamisen sijaan.
« Vastaus #6 : 03.03.2020, 15:24:44 »
^fair enough.
Jos katsoo viestihistoriaani, se on useimmiten on point.

En toivo jatkossa huomautuksia itselleni tai muille siitä, että lainaukset on kahden kolmas osan sijaan artikkelista vain yksi neljäs osa siitä. Ymmärrän, kuten varmaan kaikki, että pelkkä linkki on epäkohteliasta jos erikseen on pyydetty että niin ei tehdä. Tähän en ole itse sortunut.


Itsehän minä vaadin aikoinaan erityisen brutaalia moderaatiota, kun Hommaa oltiin perustamassa. Syy oli se, että kaikki keskustelupalstat ilman sitä, ei eläneet paria vuotta pidempään romahtamatta oman jalanjälkensä päälle (kukko tunkiolla syndrooma). Eli, homman moderaatio lepää ainakin osittain mun vaatimien premissien päällä. Ne ei silti tarkoita, että pitää olla tyranni, tai, että aine nousee hattuun.

Tämä tästä mun osalta.
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

Tagit: