Kirjoittaja Aihe: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020  (Luettu 983075 kertaa)

Hohtava Mamma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 522
 • Liked: 34124
 • Sama maa
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13830 : 21.11.2020, 14:19:57 »
Hallituksen korostettu kyky olla hiljaa koko tilanteesta haiskahtaa siltä että siellä tiedetään täsmälleen mikä porukka on tämän kansanterveydellisen aktiivisabotaasin takana.

Koska uutisoinissa on kerrottu jo ihan suoraan, että tautitapausten yliedustusta on maahanmuuttajataustaisissa porukoissa, on eron kantiskoronaan oltava todella merkittävä. Siis niin iso, että tätä ei voi mitenkään selitellä millään helpolla ad hoc narratiivilla.

Etätyömahdollisuuden puuttumista on yritetty tarjoilla selitykseksi. Minkä helvetin etäTYÖN? Eihän noista porukoista ole kuin murto-osa töissä ylipäätään. Kuulostaa mustalaisen työuupumukselta.

Koulujen aukipitäminen vaikuttaa sekin lähinnä siltä, että moniongelmaiset lapset ja nuoret saadaan jotenkin pidettyä kurissa ja järjestyksessä. Opiskelut tosissaan ottava lapsi/nuori menestyy etäopetuksessa mahdollisesti jopa paremmin kun ei tarvitse stressaantua siitä kirkuvasta ja kiusaavasta apinalaumasta lähiopetuksessa.
Isoisäni taisteli Raatteen tiellä. Minun pitää vain pysyä kotona.

The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools. -Thucydides

Freedom is never more than one generation away from extinction. - Reagan

VeePee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 672
 • Liked: 5543
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13831 : 21.11.2020, 14:42:22 »
Oman muksun etnorikkaassa yläkoulussa on 400 oppilasta ja eilen tuli viestiä, että koulussa on kourallinen koronapositiivisia. Ja nyt reilusti yli kolmannes koulun oppilaista on kotikaranteenissa. Vaikea ymmärtää miksi peruskoulujen kaltaisia koronalinkoja väkisin pidetään auki ja lapset pakotetaan sairastumisriskin piiriin ja levittämään koronaa omiin perheisiinsä. Tänään aamulla tv:ssä kaupunginjohtajarouvamme kehui koulujen tiukkoja koronakäytänteitä ja kuinka turvallista kouluissa on, mutta oman lapsen kertoman mukaan meno ei kovin paljoa pre-korona-ajoista poikkea. Tv:ssä uhottiin myös pk-seudun koulujen maskinkäyttöpakosta, mutta maskien käyttäminen perusopetuksessa on täysin vapaaehtoista. Tätä nimenomaisesti muksun koulun rehtori viestissään painotti.

Keväällä otin lapset pois koulusta jo ennen koulujen sulkemista mutta ei se nyt olisi kestävä ratkaisu kun tilanne kestää kuukausia vähintään. Rehellisesti sanottuna pelottaa laittaa lapsi kouluun. Kevään etäkoulu sujui tosi hyvin, joten olisi hyvä jos sellainen mahdollisuus halukkaille tarjottaisiin.
Voimia meille kaikille.
Pysykää turvassa.

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 410
 • Liked: 25852
 • Kävisipä pian tuulemaan
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13832 : 21.11.2020, 14:50:17 »
Jäsen @Totti .

Lainaus
Onko käsityksesi se, että kaikki kaupallinen toiminta on aina joku salaliitto?

Viittasin salaliittokommentilla sinun aiemmin kirjoittamaasi:

Alan yhä enemmän epäilemään, että koronan alkushokin jälkeen, juttu on muuttunut poliittiseksi ja kaupalliseksi lypsylehmäksi. Poliitikot saavat verukkeen asentaa erinäisiä vasemmistoideologisia rajoitteita kansalaisille aina sensuurista, liikkumisrajoituksiin ja suoranaiseen poliisifasismiin - maasta riippuen. Lääkefirmat ja yksityiset lääkärikeskukset repivät miljoonia loputtomalla testaamisella ja lehdet lypsävät irti jokaisen pisaran koronan klikkiotsikoista, jotka jatkuvat jatkumistaan.

Tottakai kriisistä hyötyviä on ilmaantunut, ja joillekin epidemian hoitotoimet saattavat tarkoittaa tuloja. Jotkut toimialat tai yritykset hyötyvät suoraan siitä, että ihmiset viettävät aikaa enemmän kotona, haluavat tavaroita kotiinkuljetettuina, lisäävät retkeily- ja yksilölajien harrastamista, jne. Osa yrityksistä on ansiokkaan ketterästi muuttanut liiketoimintamalliaan pandemiavaiheeseen paremmin sopivaksi.

Osin pandemia on valjastettu myös kyseenalaisiin poliittisiin tarkoitusperiin (EU:n liittovaltiokehitys). Ja on totta, että hyvin monessa maassa viruksen torjunnan johtaminen on ollut tempoilevaa, tapahtunut viiveellä ja systemaattisuus ja kokonaiskoordinaatio on loistanut poissaolollaan.

Mutta nämä asiat ovat kaiken koronasta käytettävissä olevan tiedon valossa eri asia kuin esittää, että kyseessä on harmiton lähinnä vanhuksille vaarallinen virus; puhua pelkästään koronakuolemista vaikka tiedossa on koronan kuormitus yhteiskunnalle pitkän sairastamisen, sairaslomien kautta, long covid:in sekä talouden epävarmuuden kautta. Tai esittää että poliitikot haluavat rakentaa fasismia koronan varjolla (niin Australiassa, Kiinassa, Saksassa, Japanissa kuin Suomessakin). Tai väittää, että yhteiskunta ja talouselämä kokonaisuudessaan hyötyisivät pandemiasta ja siksi kriisiä tietoisesti ylläpidettäisiin. Minusta nämä väitteet ovat naurettavia.

Kirjoitin: "Viruksen vapaa leviäminen ei ole enää yhdenkään maan agendalla, ei edes Ruotsin" (kansanterveydellisiä ja -taloudellisia perusteluita oli eilisessä viestissäni ennen tuota). Sinun kommenttisi tähän oli "Sehän leviää joka tapauksessa". Esität myös, että testaaminen ja jäljittäminen ja siten viruksen paikantaminen on turhaa.

Voisitko nyt asia-argumentein perustella, miten tämä ajatusketjusi etenee loppuun saakka? Miten suosittelet sars2:n kanssa nyt toimittavan väestötasolla, kaupungeissa, työpaikoilla ja perheissä? Ihan aidosti kiinnostaa tämä sinun esittämäsi strategia ja malli. Mikä on se sinun vaihtoehtosi?

Kysyit miten on mahdollista, että virus leviää vaikka testaa-jäljitä-toimet ovat käytössä. Oma vastaukseni on, että nuo toimet eivät ole meillä olleet riittävän systemaattisia eivätkä tehokkaita. Lisäksi puuttuvat toimet rajoilla vesittävät jatkuvasti maan sisällä tehtävää työtä. Eli vastaus kysymykseesi: "Kerro nyt sitten miten tämä strategia on mielestäsi toiminut?" on: Ei riittävän hyvin, sen siirtäminen käytäntöön ei ole Suomessa onnistunut. Mallia olisi tullut alkukesästä lähtien Suomessa ottaa esimerkiksi Uudesta-Seelannista tai Etelä-Koreasta. Rajoituksia koskien varsinkaan matkailua ei olisi saanut purkaa tilanteessa, jossa tiedossa oli, että tehokasta testaa-jäljitä-eristä -mallia ei ole implementoitu, vaan sitä vasta aletaan kehittää ja rakentaa. Kun otetaan vielä huomioon, että hyvin rauhallisia viikkoja viruksen suhteen oli Suomessa yli kahden kuukauden ajan, tämä toimi oli suuri virhe.
« Viimeksi muokattu: 21.11.2020, 17:59:09 kirjoittanut Vellamo »
Pidä turvaväli, käytä maskia, pese käsiä

www.endcoronavirus.org
www.eroonkoronasta.fi
www.epidemia.fi

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 702
 • Liked: 8319
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13833 : 21.11.2020, 14:54:44 »
Kevään etäkoulu sujui tosi hyvin, joten olisi hyvä jos sellainen mahdollisuus halukkaille tarjottaisiin.

Koulujen pitäminen auki vaikka väkisin on todella ihmeellistä.  Selvästikään ei ymmärretä, että nyt on kyseessä vakava erikoistilanne, joka vaatii sen mukaisia toimenpiteitä.  Loppujen lopuksi sillä ei olisi kenenkään elämään suurempaa haitallista vaikutusta, vaikka koulut avattaisiin normaaliopetukseen seuraavan kerran vasta ensi syksynä, kun korona lienee jo historiaa.
« Viimeksi muokattu: 21.11.2020, 14:59:02 kirjoittanut Mika »
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

ämpee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 333
 • Liked: 19451
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13834 : 21.11.2020, 15:35:38 »
Lainaus käyttäjältä: YLE
Syksyllä on sovittu, että numerot pidetään perustason ja kiihtymisvaiheen välillä. Eli kun ajaudutaan kiihtymisvaiheeseen, niin sieltä tullaan nopeasti vahvoilla toimilla takaisin, jotta tautiryppäät saadaan sammutettua, Kiuru sanoo.

Syksyllä siis on sovittu, että sitä toista aaltoa pidetään yllä.

Itse luen tuon niin, että kiihtymisvaiheessa tauti on ollut tarkoitus nuijia takaisin perustasolle nopeasti ja riittävillä toimilla.

Itse luen tuo niin, että meille taas syötetään tarinaa jolla koitetaan pitää lauma rauhallisena sillä mistään nuijimisesta ei ole näkyvissä minkäänlaista merkkiäkään, eikä toisaalta olla missään vaiheessa esitelty välineitä joilla se tehtäisiin.

Lainaus käyttäjältä: simplex
Tarkoitus siis on ollut, että perustason ja kiihtymisvaiheen väli on se marginaali, joka sallitaan, mutta kiihtymisvaihe on jo jotain sellaista, joka ei lähtökohtaisesti ole hyväksyttävää ja siitä pitäisi pyrkiä takaisin perustasoon varsin ripeästi.

Tuollaista tarkoitusta on erittäin vaikeata nähdä, varsinkin kun siitä kiihtymisvaiheesta ollaan päästy jo yli eikä vieläkään tapahdu kampaviinerikokouksia enempää, ja nekin vasta tulevalla viikolla.

Hatarasti muistelisin, että jonkun suuremmapuoleisen lääketehtaan "tilauksessa" olisi kelpo epidemia Suomessa, jotta päästäisiin tekemään kaikenlaisia hassuja kokeita.
Mikäli muistan oikein, niin tilausta kohden ollaan menossa pitkin harppauksin ja keväällä kokeillut epidemian rajoitustoimet on onnistuttu taitavasti välttämään.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

simplex

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 773
 • Liked: 5316
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13835 : 21.11.2020, 16:27:31 »
Itse luen tuon niin, että kiihtymisvaiheessa tauti on ollut tarkoitus nuijia takaisin perustasolle nopeasti ja riittävillä toimilla.

Itse luen tuo niin, että meille taas syötetään tarinaa jolla koitetaan pitää lauma rauhallisena sillä mistään nuijimisesta ei ole näkyvissä minkäänlaista merkkiäkään, eikä toisaalta olla missään vaiheessa esitelty välineitä joilla se tehtäisiin.

Lainaus käyttäjältä: simplex
Tarkoitus siis on ollut, että perustason ja kiihtymisvaiheen väli on se marginaali, joka sallitaan, mutta kiihtymisvaihe on jo jotain sellaista, joka ei lähtökohtaisesti ole hyväksyttävää ja siitä pitäisi pyrkiä takaisin perustasoon varsin ripeästi.

Tuollaista tarkoitusta on erittäin vaikeata nähdä, varsinkin kun siitä kiihtymisvaiheesta ollaan päästy jo yli eikä vieläkään tapahdu kampaviinerikokouksia enempää, ja nekin vasta tulevalla viikolla.

Hatarasti muistelisin, että jonkun suuremmapuoleisen lääketehtaan "tilauksessa" olisi kelpo epidemia Suomessa, jotta päästäisiin tekemään kaikenlaisia hassuja kokeita.
Mikäli muistan oikein, niin tilausta kohden ollaan menossa pitkin harppauksin ja keväällä kokeillut epidemian rajoitustoimet on onnistuttu taitavasti välttämään.

Tuo riippuu kovasti alueesta. Esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirissä on viikoittaiset tartunnat saatu pudotettu alle kymmenesosaan viikon 41 huipusta (https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epirapo/covid19case/fact_epirapo_covid19case?column=dateweek2020010120201231-443686&row=hcdmunicipality2020-445079). HUS:n osalta tilanne on valitettavasti tuo, että kovin napakkaa ryhtiliikettä ei ole nähty.

Vaasassa on kuitenkin selvästi sopivissa asemissa sellaisia henkilöitä, joilla on kiinnostus toimia. Esimerkiksi Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta vaikuttaisi olevan yksi tällainen. Tämä hänen haastattelunsa on ainakin itselleni jäänyt mieleen:
https://yle.fi/uutiset/3-11592896
Lainaus
...
Nopeiden toimien kannattaja

Rajoitusten oikea-aikaisuus on tärkeää, sanoo Kaukoranta, joka kritisoi alkukesällä valtiovallan hitautta päätöksenteossa.

Kaukoranta piti hankalana sitä, että esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikojen rajaamista ei voitu tehdä paikallisesti, vaan päätös piti tehdä ministeriötasolla.

– Ongelmahan oli paikallinen, mutta päätös tehtiin ministeriössä.

Kaukorannan mielestä esimerkiksi jo elokuussa olisi voitu ottaa tiukempia rajoituksia käyttöön. Silloin olisi Vaasassakin ehkä selvitty pienemmillä tartuntamäärillä.

– Keväällä maan hallitus , THL ja ministeriö jäivät pikkuisen tämmöisen tieteellisen ajattelun vangiksi. Ajateltiin, että vasta sitten toimitaan kun on tieteellistä tietoa. Kun kuitenkin jo aiemmista pandemioista tiedettiin, että ne leviävät ihmisten välisten kontaktien kautta.

Suomi oli keväällä poikkeustilassa, ja käytännössä kiinni, mutta syksyllä tauti ikään kuin unohtui. Kaukorannan mielestä rajoitusten hieman paremmalla ajoituksella olisi tilanne voinut olla aivan toinen.

Kaukoranta antaa vertauksen.

– Esimerkiksi e-pillereiden määrääminen alkaa olla siinä vaiheessa turhaa, kun ollaan ensimmäisessä äitiysneuvolatarkastuksessa.
...

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 410
 • Liked: 25852
 • Kävisipä pian tuulemaan
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13836 : 21.11.2020, 17:56:26 »
Pidä turvaväli, käytä maskia, pese käsiä

www.endcoronavirus.org
www.eroonkoronasta.fi
www.epidemia.fi

Sepelisäkki

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 164
 • Liked: 211
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13837 : 21.11.2020, 17:57:28 »
Kaivoin vähän väkilukutietoja esiin ja räknäsin laskimella, kuinka suuri osuus helsinkiläisistä on päätynyt epidemiatilastoihin. Lähtötietoina siis maininta siitä, että 30-40% tartunnoista on todettu ulkomailla syntyneiltä. Loput luvut (tartuntojen kokonaismäärä, Helsingin väkiluku ja ulkomaalaistaustaisten määrä) ovat julkista, varmennettua tietoa.

Näyttäisi siltä, että ulkomailla syntyneistä helsinkiläisistä 2-3% on sairastanut koronan, kun taas vastaava osuus Suomessa syntyneistä helsinkiläisistä on 0,7%-0,8%.

Kun ottaa vielä huomioon sen, että suurimmat ulkomailla syntyneet ryhmät (synnyinmaa Viro tai Venäjä/Neuvostoliitto) osaavat noin yleisesti ottaen noudattaa edes jotenkuten lakeja, asetuksia ja suosituksia, niin jäljelle jäävien kansanryhmien tilanne näyttää niin rumalta, että ei ole mikään ihme, että siitä ei haluta ääneen puhua. Lukuja syynätessä pitää lisäksi muistaa, että ulkomaalaistaustaiset, mutta Suomessa syntyneet koronatapaukset menevät tilastossa kantasuomalaisten kanssa samaan laariin, eli luvut ovat oikeasti vielä tätäkin rumempia. Jostain syystä etnisistä ryhmistä ei haluta tässä yhteydessä puhua, vaikka tilanteen vakavuuden vuoksi ehkä olisi syytä.

Lainaus käyttäjältä: Ulkomaalaistaustaiset Helsingissä
Ulkomaalaistaustaisista hieman alle puolet oli eurooppalaistaustaisia, yli neljännes aasialaistaustaisia ja lähes viidennes afrikkalaistaustaisia.
https://ulkomaalaistaustaisethelsingissa.fi/fi/ulkomaalaistaustaiset

(Toim. huom. Pyöristelin vähän lukuja laskiessani, mutta suuruusluokkaan sen ei pitäisi vaikuttaa.)

EDIT: Pieni lisäys tilastointiin liittyen, ulkomaalaistaustaiset vs. ulkomailla syntyneet.
EDIT2: Toinen lisäys ulkomaalaistaustaisten taustoihin liittyen.
« Viimeksi muokattu: 22.11.2020, 01:09:21 kirjoittanut Sepelisäkki »

Mr.Reese

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 001
 • Liked: 10682
 • Anyone?
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13838 : 21.11.2020, 19:11:46 »
Turtiainen aikoo pitää Fixit-miekkaria 28.11. (tuli mainos tv:stä, muuten moisesta tietäiskään). Kuinka hyvin sopii tähän korona-tilanteeseen? 20 henkeä rajoitus.
"Heille kun sanoo disko disko, niin he ovat silleen, että mennään.” - Tiia Nohynek

"Yleensä vauvat ja mummot on parhaita mielenosoittajia, koska luovat kuin itsestään turvallista tilaa." - Marjaana Toiviainen

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 393
 • Liked: 10218
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13839 : 21.11.2020, 20:21:01 »

Itäkeskuksessa kerrotaan väsymyksestä taistelussa koronaa vastaan – "Se tulee, jos on tullakseen. En jaksa enää välittää niin paljoa"

Lainaus
Koronatautiryppäitä esiintyy erityisen paljon Itä-Helsingissä. Tautiryppäitä esiintyy poikkeuksellisen runsaasti Itä-Helsingin lähiöissä, missä väestö on verrattain nuorta ja se asuu tiiviisti. Itäkeskuksessa ihmiset kertovat myös väsymyksestä taistelussa koronaa vastaan. Gabriella Poton mielestä ihmiset ovat alkaneet lipsua koronan hillitsemisekseen tähtäävistä turvatoimista.

– Sanoisin, että ihmiset noudattavat rajoituksia vähemmän kuin keväällä, jolloin se oli vielä uusi juttu. Nyt monet ovat kyllästyneet.
Poto huomauttaa, että Itiksessäkin harvalla näkyy maskeja päässä, ja joulukauden avajaisissa väkeä on ruuhkaksi asti.

Lainaus
Tautitapausten runsaampaa esiintymistä Itä-Helsingin lähiöissä Poto selittää alueen suhteellisen nuorella väestöllä.

Itäkeskuksessa asuva James Jaba on kahvilla ostoskeskuksessa ystäviensä kanssa. Itsekin ravintola-alalla työskentelevä mies toivoo maanantaina voimaan astuvista uusista rajoituksista helpotusta epidemiaan. Jaba katsoo, että taudin leviäminen Itä-Helsingissä johtuu ihmisten tottumuksista.

– Täällä idässä ihmiset liikkuvat aika paljon, ja moni ei käytä maskia, hän pohtii.
Lähistöllä asuvaa Dina Mekkasta koronaepidemian pitkittymien harmittaa. Hän pistää koronan leviämisen vauhdittumisen ihmisten kisaväsymyksen piikkiin.

https://yle.fi/uutiset/3-11660035

Korona on jossain toisella planeetalla. Ei sellaista voi sattua koivun ja tähden alla.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 723
 • Liked: 30359
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13840 : 21.11.2020, 20:39:22 »
^ Lonniminen isossa tiiviissä porukassa on somalin ja irakiinon työ, kyllähän siihen väsyy jos pitäisi maski päälle laittaa.

EDIT: Anekdotaalinen huomio Kampin metroasemalta äsken klo 20.45 näin lauantai-iltana: länteen päin metroa odottavista noin 80 prosentilla maski naamalla, itään päin odottavista noin 20 prosentilla.
« Viimeksi muokattu: 21.11.2020, 20:51:52 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Savi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 220
 • Liked: 596
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13841 : 21.11.2020, 21:27:09 »
Turtiainen aikoo pitää Fixit-miekkaria 28.11. (tuli mainos tv:stä, muuten moisesta tietäiskään). Kuinka hyvin sopii tähän korona-tilanteeseen? 20 henkeä rajoitus.
ei varmasti voida estää mutta tosi tyhmää toimintaa nyt

potta

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 319
 • Liked: 480
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13842 : 21.11.2020, 21:29:58 »
Kevään etäkoulu sujui tosi hyvin, joten olisi hyvä jos sellainen mahdollisuus halukkaille tarjottaisiin.

Koulujen pitäminen auki vaikka väkisin on todella ihmeellistä.  Selvästikään ei ymmärretä, että nyt on kyseessä vakava erikoistilanne, joka vaatii sen mukaisia toimenpiteitä.  Loppujen lopuksi sillä ei olisi kenenkään elämään suurempaa haitallista vaikutusta, vaikka koulut avattaisiin normaaliopetukseen seuraavan kerran vasta ensi syksynä, kun korona lienee jo historiaa.
käväisin tällä viikolla lounasaikaan itä-helsinkiläisessä koulussa, jossa samassa tilassa ylä- ja ala-aste. Eipä siellä oikeastaan mitenkään näkynyt, että olisi joku pandemiatilanne päällä  :facepalm:

Histon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 256
 • Liked: 3399
 • Puolinuiva
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13843 : 21.11.2020, 22:24:49 »
https://yle.fi/uutiset/3-11660035

Lainaus
Itäkeskuksessa kerrotaan väsymyksestä taistelussa koronaa vastaan – "Se tulee, jos on tullakseen. En jaksa enää välittää niin paljoa"

Koronatautiryppäitä esiintyy erityisen paljon Itä-Helsingissä.

Koronaepidemia saavutti tällä viikolla pääkaupunkiseudulla leviämisvaiheen ja koronakoordinaatioryhmä määräsi uudet alueelliset koronarajoitukset, jotka tulevat voimaan maanantaina 23. marraskuuta.

Tautiryppäitä esiintyy poikkeuksellisen runsaasti Itä-Helsingin lähiöissä, missä väestö on verrattain nuorta ja se asuu tiiviisti.

Itäkeskuksessa ihmiset kertovat myös väsymyksestä taistelussa koronaa vastaan.

Gabriella Poton mielestä ihmiset ovat alkaneet lipsua koronan hillitsemisekseen tähtäävistä turvatoimista.

– Sanoisin, että ihmiset noudattavat rajoituksia vähemmän kuin keväällä, jolloin se oli vielä uusi juttu. Nyt monet ovat kyllästyneet.
[...]
Itä-Helsingin koronaryppäitä Lehmusvuori selittää tiiviillä asumisella. Hän uskoo myös, että koronatiedostus ei välttämättä ole tavoittanut alueen koko monikulttuurista väestöä.

– Totta kai täällä ihmiset asuu lähekkäin ja perheen kesken ollaan tiiviimmin, Laura Lehmusvuori sanoo.
Halla-aho: ”Perussuomalaisten ohjelmaan tai tavoitteisiin ei kuulu ihmisten geeniperimän tarkkailu tai suomalaisuuden määrittely ja rajaaminen tällaisin kriteerein. Suomeen on vuosisatojen ja -tuhansien aikana tullut kaikenlaista ainesta idästä, lännestä ja etelästä. Oleellista on se, kuka muuttoliikettä kontrolloi."

Ajatolloh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 579
 • Liked: 3363
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13844 : 21.11.2020, 23:36:37 »
Ohessa Helsingin kaupungin tilastosta (11.11) koronan esiintyvyys postinroalueittain Helsingissä. Helsingissä on muuten kolmasosa (31%) Suomen kaikista koronatapauksista.

postinumeroalue                  uudet tapaukset kpl     per 100 000 as.
Puotinharju14328
Malmi29217
Etelä-Vuosaari47202
Kannelmäki27197
Katajanokka9196
Malminkartano16177
Itäkeskus-Marjaniemi12176
Tapaninvainio12172
Vartioharju10165
Aurinkolahti14163
Pukinmäki-Savela14159
Kontula - Vesala39149
Puotinharju17124
Vattuniemi10117
Paloheinä7116
Myllypuro16116
Puistola11114
Malmi16113
Itä-Pasila8110
Laajasalo9109

Edit. aika surkeasti näyttää tuo taulukkomuoto täällä formatoituvan
Edit2. jonkinlaisena pikakorjauksena lisäsin ; merkin erottimeksi eri sarakkeiden välille, jospa se vähän parantaa luettavuutta
Edit3. taulukkoa korjattu jäsen @ikuturso neuvojen perustella, kiitos neuvoista. Ihan selkeähän tuo oli nyt saada kuosiin kun löysin osoittamasi virheen, jäänyt näemmä sinne yön myöhäisinä tunteina, ei sitä itse vaan huomaa. Poistin puolipisteenkin koska ei sitä enää tarvita kun muotoilu on kunnossa

No siinä tilasto kuitenkin. Aika mamutiheitä kaupunginosia listalla on. Toinen selittävä tekijä lienee "köyhä-tyhmä-ja-välinpitämätön" kansanosa. Mikähän Katajanokan suorituksen selitys on? Vai onko sekin nykyään mamusoitu? Köyhä-tyhmä akselilla se tuskin on.

« Viimeksi muokattu: 22.11.2020, 10:35:22 kirjoittanut Ajatolloh »

Ajatolloh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 579
 • Liked: 3363
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13845 : 21.11.2020, 23:50:36 »
Tossa muuten listaa Helsingin kaupunginosista (postinumero lajitteleva tekijä), jossa on ollut vähiten koronaa. Listalta pois sellaiset erikoistapaukset kuten Suomenlinna tai Santahamina. Ne eivät ole oikein edustavia tapauksia erityisluonteisuutensa vuoksi.

Noissahan voisi ihminen vaikka asua.

Länsi-Pasila
Puotila
Kaivopuisto - Ullanlinna
Etelä-Haaga
Koskela-Helsinki
Etelä-Laajasalo
Lassila
Tuomarinkylä-Torpparinmäki
Herttoniemi
Munkkivuori-Niemenmäki
Eira - Hernesaari
Länsi-Pakila
Helsinki Keskusta - Etu-Töölö
Taka-Töölö
Pohjois-Meilahti
Keski-Töölö
Kivihaka
Kuusisaari-Lehtisaari
Reimarla
Kaitalahti

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 17 723
 • Liked: 30359
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13846 : 21.11.2020, 23:56:42 »
^ Ainakin Vattuniemi ja Puotila ovat näissä listoissa aikalailla odotusten suhteen nurinkurisessa järjestyksessä. Siinä mielessä ehkä täsmennys absoluuttisten tartuntamäärien suhteen olisi tervetullut.
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

sancai

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 632
 • Liked: 3592
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13847 : 22.11.2020, 00:06:44 »
^ Ainakin Vattuniemi ja Puotila ovat näissä listoissa aikalailla odotusten suhteen nurinkurisessa järjestyksessä. Siinä mielessä ehkä täsmennys absoluuttisten tartuntamäärien suhteen olisi tervetullut.
Puotila sijaitsee Itä-Helsingissä Itäkeskuksen kupeessa, mutta on erittäin vähän rikastunut suhteessa ympäröiviin kerrostalolähiöihin. Alueen rakennuskanta on vanhempaa, 60-lukulaista, mikä lienee syynä siihen. Varsin miellyttävä ja vehreä alue merenrannan tuntumassa. Puotinharju (Itäkeskuksen pohjoispuoli, Puhos) on aivan eri maailma kuin Puotila.

Ajatolloh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 579
 • Liked: 3363
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13848 : 22.11.2020, 00:15:47 »
^ Ainakin Vattuniemi ja Puotila ovat näissä listoissa aikalailla odotusten suhteen nurinkurisessa järjestyksessä. Siinä mielessä ehkä täsmennys absoluuttisten tartuntamäärien suhteen olisi tervetullut.

No Vattuniemen absoluuttinen tartuntamäärähän näkyy tuossa taulukossa: 10 kpl. (Ei ole minun vikani, että foorumin taulukkoformaatti on paska, tuo lista on koodattu <table > tägillä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Noin foorumi sen ulostaa...)

Puotilassa 3 uutta tapausta. 51 tapausta 100000 asukasta kohden.

Tilasto perustuu postinumeroalueihin.  En tiedä, meneekö ne aivan 1:1 Helsigin kaupungin omien kaupunginosa-aluejakojen kanssa. Arvelisin että ei mene?

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 081
 • Liked: 9779
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13849 : 22.11.2020, 00:18:02 »
Turtiainen aikoo pitää Fixit-miekkaria 28.11. (tuli mainos tv:stä, muuten moisesta tietäiskään). Kuinka hyvin sopii tähän korona-tilanteeseen? 20 henkeä rajoitus.

Ei todellakaan tässä tilanteessa! Täyttä syöttöä vastustajan lapaan.

Sama juttu joillekin hemmetin soihtukulkueille! Miten hemmetissä aikuiset ihmiset voivat keuhkota jostain soihtukulkueista?

Paulo

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 166
 • Liked: 317
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13850 : 22.11.2020, 08:42:21 »
Saksakin on lähellä romahdusta.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007634354.html

Lainaus
Viime päivinä maassa todettujen koronatartuntojen määrät ovat yltäneet lähes 25 000 tapaukseen vuorokaudessa. Vertailun vuoksi: keväällä ensimmäisen aallon pahimmassa vaiheessa korkein päivittäinen lukema oli Saksassa 6 933 tartuntaa.

Lainaus
Tällä hetkellä meidän on siirrettävä usein pikaisesti potilaita normaalilta koronaosastolta tehohoitoon, koska heidän tilansa heikkenee nopeasti. Tämä pätee myös moniin nuoriin potilaisiin, joilla on vakavia oireita. Meillä on täällä 30–40-vuotiaita potilaita, jotka ovat hengityskoneessa. Enkä ole varma, selviävätkö he hengissä, kertoi puolestaan Potsdamissa sijaitsevan Ernst von Bergmann -sairaalan tartuntatautien lääkäri Tillman Schumacher CNN:lle.

Lainaus
Samaan aikaan Saksassa on järjestetty laajoja, koronarajoitusten vastaisia mielenosoituksia. Esimerkiksi keskiviikkona tuhannet ihmiset kokoontuivat parlamenttitalon läheisyyteen Berliinissä samaan aikaan, kun päättäjät keskustelivat rajoitusten kiristämisen helpottamisesta lainsäädännön avulla. KORONAKAMPPAILUN etulinjassa uurastavan hoitohenkilökunnan näkökulmasta rajoituksia vastustavat mielenosoitukset ovat olleet kuin isku vasten kasvoja.

– Olen kuullut joidenkin tuntemieni ihmisten sanovan asioita kuten ”se on kuin flunssa” tai ”sitä voidaan verrata tavalliseen influenssaan”. Emme vain yksikertaisesti voi ymmärtää, miten ihmiset voivat sanoa niin! Ernst von Bergmann -sairaalan johtava hoitaja Bettina Schade sanoi.


simplex

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 773
 • Liked: 5316
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13851 : 22.11.2020, 09:07:35 »
Saksakin on lähellä romahdusta.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007634354.html

Poimin tuolta lisäksi vielä tämän:
Lainaus
...
Viime viikolla Deutsche Wellen haastattelema sairaanhoitaja Bärbel Breimann kertoi, että teho-osastojen lisäksi kapasiteettinsa äärirajoilla ovat myös niillä työskentelevät ihmiset. Hänen mukaansa keväällä henkilöstön kesken vallinnut positiivinen energia on nyt vaihtunut huoleen työn standardien tason säilymisestä sekä tulevasta.

– Työskentelemme juuri kapasiteettimme rajoilla. Koko järjestelmän nopeaan romahtamiseen ei tarvita paljoa, Münsterissa sijaitsevassa yliopistosairaalassa työskentelevä Breimann, 47, kertoi.
...

Eli vähän sama tilanne kuin monessa muussakin paikassa: henkilöstö alkaa olla huomattavasti väsyneempää kuin keväällä. Kyse ei ole pelkästään sairaalasänkyjen, hengityskoneiden tms. välineiden lukumääristä.

Toivottavasti nyt edes uutiset Saksasta herättelevät Suomessa viimeisetkin nukkujat. Esim. HUS:n alueella toimia ei kannata alimitoittaa, jos on tarkoitus päästä pois leviämisvaiheesta. Saksasta voi etsiä esimerkkiä tässäkin:
Lainaus
...
Ennätyskorkeiksi nousseet tartuntamäärät ovat lisänneet Reutersin mukaan osavaltioiden johdon paineita kiristää koronan vuoksi asetettuja rajoitteita entisestään. Saksassa astui kolme viikkoa sitten voimaan koronasulun ”kevytversio”, mutta siitä ei näytä toistaiseksi olleen apua tartuntakäyrän taivuttamisessa alaspäin.
...

Sinänsä toimet ovat ilmeisesti vaikuttaneet (https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/), koska tartuntojen nousuvauhti on tasaantunut, mutta tartuntojen määrä ei tosiaan ole ainakaan vielä lähtenyt laskuun.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 294
 • Liked: 29313
 • Easter Worshipper
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13852 : 22.11.2020, 09:25:43 »
   
;postinumeroalue;uudet tapaukset kpl;per 100 000 as.
;Puotinharju;14;328
;Malmi;29;217
;Etelä-Vuosaari;47;202
;Kannelmäki;27;197
;Katajanokka;9;196
;Malminkartano;16;177
;Itäkeskus-Marjaniemi;12;176
;Tapaninvainio;12;172
;Vartioharju;10;165
;Aurinkolahti;14;163
;Pukinmäki-Savela;14;159
;Kontula - Vesala;39;149
;Puotinharju;17;124
;Vattuniemi;10;117
;Paloheinä;7;116
;Myllypuro;16;116
;Puistola;11;114
;Malmi;16;113
;Itä-Pasila;8;110
;Laajasalo;9;109

Edit. aika surkeasti näyttää tuo taulukkomuoto täällä formatoituvan

Sulla oli tuolla alussa jotain sisäkkäistä taulukkohäiskää. Sulla oli kaksi taulukon alkua ja välissä lopetit taulukon. Kun pistää yhteen tauluun kaikki, niin pisimmät sanat eli tässä tapauksessa otsikot formatoivat taulukon. Jos haluaa venyttää vaikkapa yhtä lukusaraketta, riittää että ensimmäiseen sen sarakkeen soluun lyö tilan tekemiseksi välilyöntejä.

1      2          3
456

Ylläoleva siis:
Koodia: [Valitse]
[table]
[tr]
[td]1      [/td]
[td]2          [/td]
[td]3[/td]
[/tr]
[tr]
[td]4[/td]
[td]5[/td]
[td]6[/td]
[/tr]
[/table]

Suosittelen "Esikatselu"-napin käyttöä ja hieman kokeilunhalua. Myös netistä löytyy ohjeita, jos haluaa nähdä vaivaa ajatustensa julkaisemiseksi selkeämmin. Tosin olit jo nähnyt vaivaa noiden puolipisteiden kanssa, mutta tässä vähän vielä kättä pidempää.

Sääli vaan, että taulukko ei osaa formatoida lukuja solun oikeaan reunaan, jolloin vaikkapa rahasummien kanssa leikkiminen ilman tasalevyistä fixed-fontia menee sotkuiseksi. Silloin kannattaa käyttää koodilaatikkoa, jossa on fixed fontti:
Koodia: [Valitse]
     2 340,00
       440,50
     1 500,00
-------------
     4 280,50

-i-
« Viimeksi muokattu: 22.11.2020, 09:47:26 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 294
 • Liked: 29313
 • Easter Worshipper
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13853 : 22.11.2020, 09:39:09 »
Koitin löytää yksityiskohtaista tilannetta, mikä johti keväällä Uudenmaan eristämiseen.

En löytänyt tarkkoja lukuja tai perusteluja, mutta silloin 25.3. koko Suomen tartuntamäärät alkoivat hipoa juuri sataa per päivä ja HUS alueella taisi olla niistä 40%. Suomessa oli kuollut kaksi ihmistä koronaan. Taisi kolmas kuolla juuri tuolloin.

Tuohon rinnastettuna tämän päivän tilanne on katastrofaalinen. Ja jos meillä tilanne on katastrofaalinen, niin kun vertaa muuhun eurooppaan, voi vain kuvitella mikä tilanne on siellä. Katastrofaalinen potenssiin kymmenen?

Sitten kun lukee noita Itäkeskuksen uutisia. Joo, virallinen totuus on pienet asunnot ja isot perheet. Samalla yle uutisoi, että jengi haluu vaan "ulos" ja että tähän tilanteeseen on väsytty eikä jaksa enää välittää.

Jos eristettäisiin Itä-Helsinki muusta maasta.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Kova luu

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 354
 • Liked: 946
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13854 : 22.11.2020, 09:43:41 »
Koko pääkaupunkiseudulle täydellinen ja ehdoton ulkonaliikkumiskielto, rangaistuksen uhalla, toistaiseksi. Ja kaikki perusoikeuksista itkevät vaikka vankilaan, toistaiseksi, on se nyt kumma että ette osaa siellä kättäytyä, vaan levitätte tautia, jos ei hyvällä, niin sitten kovin keinoin taudin leviämisen ehkäisyä siellä pitää tehdä.

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 410
 • Liked: 25852
 • Kävisipä pian tuulemaan
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13855 : 22.11.2020, 10:42:41 »
---
Toivottavasti nyt edes uutiset Saksasta herättelevät Suomessa viimeisetkin nukkujat. Esim. HUS:n alueella toimia ei kannata alimitoittaa, jos on tarkoitus päästä pois leviämisvaiheesta. Saksasta voi etsiä esimerkkiä tässäkin:
Lainaus
...
Ennätyskorkeiksi nousseet tartuntamäärät ovat lisänneet Reutersin mukaan osavaltioiden johdon paineita kiristää koronan vuoksi asetettuja rajoitteita entisestään. Saksassa astui kolme viikkoa sitten voimaan koronasulun ”kevytversio”, mutta siitä ei näytä toistaiseksi olleen apua tartuntakäyrän taivuttamisessa alaspäin.
...

Saksassahan on pidetty viimeiseen saakka kouluja auki, ja nyt sitten ihmetellään, kun toinen aalto ei rauhoitu muista rajoituksista huolimatta. Kertauksena ja vertauksena tweetti Hong Kongia koskien:

Eu-maiden touhusta tulee mieleen Israel. Siellä ei suht hyvin hoidetun ensimmäisen aallon ja 'hengähdystauon' jälkeen osattu tukahduttaa toista aaltoa etupainotteisesti ja tehokkaasti, vaan junnattiin  +/- 2000 tapauksessa per vrk tahdissa pitkälti elinkeinoelämän lyhyen aikavälin vaatimusten ja uskonyhteisöjen (ortdoksijuutalaiset) vastahangan vuoksi. Ja huom. koulut pidettiin auki ja ne toimivat epidemian moottorina. Puolittaisten rajoitusten/suositusten malli riitti täyttämään koko ajan sairaaloita.

Sitten pyrähti käyntiin eksponentiaalinen kasvu, ja oli pakko sulkea koko maa kolmeksi viikoksi ja "lukita" ihmiset koteihinsa poislukien yhden hlön tekemä pakollinen ruokakauppa-/apteekkireissu päivässä.

On myös muistettava, että exit sulkutilasta joudutaan tekemään hitaasti ja varovasti vaiheistaen, jos siihen on päädytty suuren ilmaantuvuuden jälkeen. Israel näyttää siinä onnistuneen ok ( https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/ ), mutta tämä kaikkihan maksaa jäätävästi; sekä kytemisvaihe jolloin toivotaan parasta, täyssulku, että vaiheistettu exit sulun jälkeen - sekä rahana että inhimillisesti.

Mikä ihme EU päättäjiä vaivaa koulujen suhteen? Suomessa ovat etäkouluun valmiina välineet ja kevään 2 kk jakson jälkeen myös osaaminen ja kokemus. Maahanmuuttajataustaisten lasten mukana ja aisoissa pitämisen vuoksiko meillä edelleen kokoontuu esim. pk-seudulla peruskouluväki lähiopetuksessa, vaikka muut >20 hlön tapaamiset ovat kiellettyjä?

Pääkaupunkiseudun koulut pitäisi siirtää etämalliin NYT.
« Viimeksi muokattu: 22.11.2020, 12:31:22 kirjoittanut Vellamo »
Pidä turvaväli, käytä maskia, pese käsiä

www.endcoronavirus.org
www.eroonkoronasta.fi
www.epidemia.fi

pekka2409

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 309
 • Liked: 359
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13856 : 22.11.2020, 10:48:35 »
Suomen hallitus voisi kysellä neuvoja Kiinasta, Thaimaasta, Taiwanista jne.

Vellamo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 410
 • Liked: 25852
 • Kävisipä pian tuulemaan
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13857 : 22.11.2020, 12:04:24 »
Pidä turvaväli, käytä maskia, pese käsiä

www.endcoronavirus.org
www.eroonkoronasta.fi
www.epidemia.fi

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 702
 • Liked: 8319
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13858 : 22.11.2020, 12:13:06 »
Suomen hallitus voisi kysellä neuvoja Kiinasta, Thaimaasta, Taiwanista jne.

Neuvoja tuskin tarvitsee kysyä.  Tiedossa on, mitä pitäisi tehdä, mutta ongelmana on se, että puuttuu rohkeus tehdä ne tarvittavat päätökset. Tällä menolla pääkaupunkiseudulla alkaa hyvin pian olla käsillä todellinen hätätilanne.
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

SuperSaatana

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 474
 • Liked: 602
Vs: Wuhan Koronavirus-Pandemia (nCov) 2019/2020
« Vastaus #13859 : 22.11.2020, 12:36:27 »
Mistä näkee testausmäärät vs sairastuneet?

Nimittäin epäilen, että testausmääriä on nostettu tässä syksyllä jotta saadaan enemmän positiivisia.

Mielisairasta roikottaa täysin terveitä ehkä altistuneita ihmisiä karanteeneissa. Täysin tahallista talouden alasajoa tämä on eikä mitään muuta.

Mutta niin! Mistä löytyy testausmäärät?

Aaa, sieltähän ne löytyikin: "Laboratorioiden virustestauskapasiteettia on nostettu yli 26 000 näytteeseen päivässä. Lisäksi kapasiteettia nostaa antigeenitestien käyttöönotto osalla alueista"

Sillälailla sitten. ;D
« Viimeksi muokattu: 22.11.2020, 12:38:30 kirjoittanut SuperSaatana »

Tagit: