Kirjoittaja Aihe: Sukututkimustarkoituksiin annetun DNA:n käyttö rikostutkinnassa  (Luettu 1525 kertaa)

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 682
 • Liked: 37924
 • Easter Worshipper
Lähdetäänpäs taas folioimaan uudella aiheella. En löytänyt heti tähän liittyvää lankaa. Aihe oli kuitenkin sen verran mielenkiintoinen, että piti aloittaa uusi ketju.

Palmen murhan loppusilauksen yhteydessä odotettiin murha-asetta tai dna-jälkeä, mutta kansa ei saanut kumpaakaan.

Sen sijaan USA:ssa on löytynyt murhaaja ja raiskaaja DNA-jäljen avulla. Oleellista tässä on se, että DNA-näytettä on mielestäni ensi kertaa julkisesti kerrottu verratun sukututkimustarkoitukseen DNA-näytteensä lähetettyihin kansalaisiin, jotka olivat murhamiehen sukulaisia.

Olen ihmetellyt, kun ihmiset lähettelevät DNA-näytteitänsä myheritagelle ja ties mille humpuukimaakareille ihan noin vain. DNA:n käyttö murhatutkimuksissa kun voi viedä syyttömiäkin vankilaan, jos ohikulkeva ihminen on sattunut potemaan nenäverenvuotoa tai raapinut hilseilevää ihoaan murhapaikalla.

Tässä vanhempi uutinen. Poliisi itse asiassa lähetti oletetun murhaajan DNA:ta sukututkimussivustolle ja sivusto antoi DNA:n perusteella pari murhaajan sukulaista, jotka olivat itse lähettäneet DNA:nsa palveluun.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sarjamurhaajaksi-epailty-paljastui-erikoisten-keinojen-avulla-dna-nayte-ja-feikkiprofiili-johtivat-pelatyn-yovaanijan-jaljille/6896700#gs.956r9n
Lainaus
Sarjamurhaajaksi epäilty paljastui erikoisten keinojen avulla – DNA-näyte ja feikkiprofiili johtivat pelätyn "Yövaanijan" jäljille
...
Tapauksen tutkijat loivat valeprofiilin sukututkimusta tekevälle sivustolle esittäen etsivänsä kaukaista sukulaista. Palveluun ladattu DNA-näyte antoi osuman muutamasta murhaajaksi epäillyn kaukaisesta sukulaisesta.
...
Murhaajan kiinniottoon johtaneiden metodien myötä on herännyt pohdintaa sukututkimussivustojen yksityisyydensuojasta ja laillisesta puolesta. Sivustoille DNA:taan ladanneet ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että heidän tietojaan voidaan käyttää poliisitutkimuksissa.

– Näillä yrityksillä on yksityisyyskäytännöt, jotka ovat tosiasiassa sitovia oikeudellisia sopimuksia. Ongelma on, että kukaan ei lue niitä, kuluttajansuojaan erikoistunut lakimies Joel Winston kertoi NBC Newsille.

DeAngelon jäljille päästiin avoimeen lähdekoodiin perustuvan GEDmatch-nimisen ilmaisen sukututkimussivuston avulla. Sivuston mukaan sen käyttöehdoissa on kerrottu, että sinne ladattuja tietoja voidaan käyttää muihin kuin sukututkimuksen tarkoituksiin, kuten rikostutkintaan.

Tämä uutinen myös pompsahti silmille jostain:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/29f5b1ce-fc86-4e4c-8f71-f66146ab6b21
Lainaus
Vuonna 1982 maissipellosta löytyneen ruumiin mysteeri selvisi – Kellyn, 8, murhaaja löytyi dna-testien avulla
...
Tutkinnassa käytettiin apuna geeniteknologiayritys Advance DNA:ta. Rikospaikalta kerätyt dna-näytteet onnistuttiin yhdistämään ensin tekijän kolmannen polven serkkuun ja lopulta itse tekijään.

Bodkerin mukaan Kellyn perheellä ei ollut sidettä epäiltyyn.

– Tämä vaikuttaa tuntemattoman kidnappaukselta.

Bodkerin mukaan poliisi ei ollut tutkinut Jarrelia tapauksesta epäiltynä. Todennäköisesti häntä ei olisi osattu epäillä ilman dna-teknologiaa. Hänen tietonsa ovat kylläkin olleet poliisin dna-tutkintajärjestelmässä, mutta koska hänen kohdallaan ei ollut todisteita muista rikoksista, järjestelmä ei nostanut häntä esiin.

AdvanceDNA ei ole mikään sukututkimusyritys, mutta silti mietityttää miten tässäkin on päädytty ensin kolmannen polven serkkuun ja sieltä lähestytty tekijää. Haiskahtaa jonkun sukututkimusyrityksen tietokannalta. Tai sitten vain haravoitu poliisin laajaa tietokantaa ja tuo serkkujen serkku on tehnyt joskus jotain tyhmää ja siksi pomppasi tietokannasta.

New Scientist-lehti on kirjoittanut aiheesta ja oikein hehkuttaa, että kun poliisi on minimoinut omista tutkimustietokannoistaan siellä olevan DNA-aineiston vain yksilöiviin ketjun pätkiin, niin voi voi kuinka noista sukututkimustietokannoista löytyy satoja tuhansia pätkiä, joiden perusteella sukulaisuutta jäljitetään ja perinnöllisiä tauteja sun muuta.
Moniko tulee ajatelleeksi, että poliisin DNA-rekisterissä on vain muruja, kun taas genealogiafirmojen DNA-rekisteri on todellinen sormenjälkien aarreaitta?
https://www.newscientist.com/article/2182348-police-can-now-use-millions-more-peoples-dna-to-find-criminals/
Lainaus
Police can now use millions more people's DNA to find criminals
...
Policing power may be about to get much stronger, thanks to another advance in genetic analysis. A new technique can link the patchy, limited DNA information held in forensic databases to the rich DNA libraries held by family tree-building websites, raising further questions about genetic privacy.
...
The US national DNA database used by police and the FBI – called CODIS – doesn’t store whole DNA sequence data. Instead, it focusses on up to 20 specific stretches of repetitive DNA code. These regions vary between individuals, so can help identify people. But consumer genetic databases store different data instead – single-letter variations in DNA across hundreds of thousands of sites in the human genome. With more data points, you can more accurately pin down a person’s relationship to others.
...
The forensic system was designed to be as minimally informative as possible, so that it can’t reveal information beyond identity, says Rosenberg. But the DNA data in genealogy websites can reveal physical or medical characteristics, so the ability to link between systems means that CODIS can now be used to deduced more detailed information about a person’s genetic makeup.

The number of matches between CODIS and consumer sites is, for now, limited by the fact that they tend to cover quite different populations. There are more samples from minorities in the forensic database, while genealogy sites are mostly used by white people of European descent.

Sukututkimussivustojen data on siis niin rikasta, että sieltä löytyy fyysisiä ominaisuuksia ja taipumuksia, joiden perusteella henkilön fyysinen olemus, sairaudet, taipumus lihomiseen, hiusten, ihon ja silmien väri ja herra ties mitä voidaan myös määrittää rikollisen profiilia mietittäessä.

Mutta ongelma on se, että poliisilla jostain syystä BLM on BLM omissa rekordeissaan pääosin vähemmistöjen BLM dataa, kun taas genealogiasivustoilla BLM on jostain syystä lähinnä valkoisen euripidisen BLM  karjan dataa.


Mitäpä ajatuksia tämä herättää?
Olen pitkään jo arvellut, että noita sukututkimustietokantoja käyttää virkavaltakin, mutta nyt se on ainakin virallisestikin ilimoitettu.

-i-
« Viimeksi muokattu: 01.07.2020, 17:54:25 kirjoittanut ikuturso »
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

MW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 260
 • Liked: 18388
 • Kiltti ja ystävällinen, mutta niin nuiva.
Juu ei, sukututkimus on kiinnostava juttu, mutta en lähetä DNA:ta tai luottokorttitietoja yleiseen jakeluun.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 771
 • Liked: 8002
^Ja jotkut ihmiset lähettävät jonkun ajan kuluttua uuden näytteen, kun pohtivat olisivatko arvot nyt tällä kerralla paremmat. Moni ei kuulemma ymmärrä sitä, että DNA on sama koko elämän ajan, eivätkä elintavat vaikuta siihen.

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 951
 • Liked: 3646
 • Mayday, mayday. Maantievirus matkalla pohjoiseen!
Harrastan jonkin verran sukututkimusta. Mielenkiintoista. Ei siihen DNA:ta tarvita, en anna tai harkitsen asiaa. Rikostutkimuksessa oikein hyvä väline, jenkeissä suosittu. Moni syyttömänä tuomittu on päässyt vapaaksi. Ja syyllinen selvinnyt.
No shit Sherlock!

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 802
 • Liked: 7073
^Ja jotkut ihmiset lähettävät jonkun ajan kuluttua uuden näytteen, kun pohtivat olisivatko arvot nyt tällä kerralla paremmat. Moni ei kuulemma ymmärrä sitä, että DNA on sama koko elämän ajan, eivätkä elintavat vaikuta siihen.

Eipä yllätä yhtään, samat typerät ihmiset somettelevat ihan täysillä ja jakavat koko yksityiselämänsä yksityisille firmoille. Täytyy olla aika saamarin typerä jos jakelee lisäksi tuota dna-tietoaan maailmalle. En osaa sanoa tyhjentävästi mitä ongelmia siitä voisi seurata mutta viittaan someen ja sen mahdollisuuksiin.

Vuosikymmen sitten moni ihmetteli miksi jotkut suhtautuvat naamakirjaan niin kielteisesti. No nyt ollaan jo siinä tilanteessa että maailma on voimakkaasti jakautunut ja naamakirja voisi aiheuttaa varsin mittavaa vahinkoa monille piilokonservatiiveille paljastamalla heidän poliittisen vakaumuksensa. Esim. itselleni tulisi melkoisia vaikeuksia jos työnantaja tietäisi minun olevan hompanssi. Mutta eihän facebook sitä tietenkään tee.......ainakaan vielä. Maailman pitää mennä vielä vähän sairaammaksi. Ja sehän menee, suunta on tältä kantilta katsottuna varsin lupaava.

Tieto on valtaa ja olen ihan varma että noilla DNA:n pätkillä voisi saada vaikka mitä vekkulia aikaa sairaan mielen kanssa, vaikken vielä tarkalleen tiedä että mitä.
« Viimeksi muokattu: 02.07.2020, 07:30:19 kirjoittanut räsänen »

Michael in memoriam

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 165
 • Liked: 2069
 • Kissavideofani
Tieto on valtaa ja olen ihan varma että noilla DNA:n pätkillä voisi saada vaikka mitä vekkulia aikaa sairaan mielen kanssa, vaikken vielä tarkalleen tiedä että mitä.

Eihän tuohon tarvita edes sen sairaampaa mieltä kuin mitä löytyy keskivertomarkkinakapitalistin korvien välistä. Nämä sukututkimusfirmat (ainakin jenkeissä) ovat varsin surutta myymässä saamaan tietoa eteenpäin mm. suurille farmakologian yritysjäteille. Jos uskomme sukututkimusyritysten väitteitä etnisten ryhmien tunnistettavuudesta, ja miksi emme uskoisi?, niin tässähän on aivan valtaisat markkina-apajat tarjolla jos minkämoisille täsmähoidoille, tiettyjen riskiryhmien DNAn perusteella tutkittavien tautien lääkinnälle, ja vaikka mitä muuta. Joka sitten voidaan martinshklerioida ja rahaa tulee kuin tulostimesta. Analogia somejätteihin on varsin osuva!

(Tietenkin myös esimerkiksi kansallisen turvallisuuden nimissä jotkut aakkossalaattitoimijat saattaisivat ostaa soveltuvia näyte-eriä ja tai datapankkeja jotta tuhkarokon ym. kanssa ikänsä pelehtineet tutkijat saisivat tuoretta materiaalia näppeihinsä, mutta tästä tuskin huudellaan ulospäin yhtään missään, joten jääköön foliomateriaaliksi.)
"Tullessaan hallituksen jäseneksi suomalainen muuttuu automaattisesti heti 50% tyhmemmäksi." - Juho Kusti Paasikivi

Mikke70

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 786
 • Liked: 457
Voe rähmän rähmä. Murhaajat jäi kiinni!
Donald—I appreciate the free publicity for Borat! I admit, I don’t find you funny either. But yet the whole world laughs at you.

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 802
 • Liked: 7073
Voe rähmän rähmä. Murhaajat jäi kiinni!

"Minulla ei ainakaan ole mitään salattavaa?"

Toi ylläoleva on se toinen jolla kielteistä suhtautumista ihmetellään. Mutta sitten kun aletaan kyselemään että lyöppäs sitä tietoa sitten pöytään jos ei ole mitään salattavaa niin kummasti sitä sitten löytyykin.

Veikkaan että sama tapahtuu helposti tämän DNA:n suhteen vaikka vain rosmo tällä kertaa jäikin kiinni.
« Viimeksi muokattu: 02.07.2020, 10:54:37 kirjoittanut räsänen »

Bellerofon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 418
 • Liked: 5836
On sinänsä mielenkiintoista, että miksei syntymän yhteydessä oteta suoraan dna-näytettä ja toisaalta, miksei esimerkiksi jokaisesta turvapaikanhakijasta tehdä vastaavaa. Perimäänsä on kenenkään lähes mahdotonta muuttaa. Tietokannan mukana luonnollisesti tulisi myös valtava vastuu sen säilyttämisestä ja käyttämisestä, mutta en näe sitä sen suurempana riskinä kuin HeTun käsittelyä. Tutkimuskäytössä tällaisesta tietopankista olisi valtava hyöty. Pahimmillaan tilanne menee siten, että sääntöjä dna:n käyttöön ei mietitä kunnolla ja pian yritykset alkavat hyödyntää dataa esimerkiksi vakuutuksien myöntämisessä tai vaikka työnhaussa. Tällöin riskigeenejä omaavien elämä saattaisi vaikeutua merkittävästi. Valkoinen heteromies ei varmaan pääsisi mihinkään uhriryhmäänkään vaikka dna ennakoisi kuolemaa ja/tai alkoholismia tai jotain muuta merkittävän ikävää todennäköisesti tapahtuvaksi. Sika on sika eikä dna sitä muuksi muuta :).

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 432
 • Liked: 11741
En oikein tiedä mitä ajatella. Toisaalta kiinni on jäänyt vastemielisiä rikollisia, jotka muuten olisivat jääneet kokonaan tavoittamatta ja vielä elossa olleet uhrien omaisetkin ovat saaneet edes selvyyden, mitä tapahtui.

Toisaalta, jos kuningas Yrjö kolmannella (George III på engelska) olisi ollut nykytekniikat käytössään, hän arvatenkin olisi niitä käyttänyt ja uskoisinpa, että Yhdysvaltojen perustuslain laatijatkin olisivat yhden pykälän muotoilleet hieman toisin.
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Rauno Murju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 698
 • Liked: 1290
Voe rähmän rähmä. Murhaajat jäi kiinni!

Tällaisissa mukamas hyvällä tarkoituksella kasatuissa rekistereissä on ongelmana se, että niitä voidaan käyttää myös sinua vastaan kunhan yhteiskunnassa tapahtuu muutoksen tuulia.

Valtaan voi astua porukka joka toteaa geneettisten ominaisuuksisesi olevan epätoivottuja ja sitten pankki sulkeekin jo tilisi tai et saa edes liikennevakuutusta autoosi.

Mites sitten suu pannaan?

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 029
 • Liked: 15917
 • Kuka jos en minä
Tieto on valtaa ja olen ihan varma että noilla DNA:n pätkillä voisi saada vaikka mitä vekkulia aikaa sairaan mielen kanssa, vaikken vielä tarkalleen tiedä että mitä.

Esimerkiksi tiettyä haploryhmää vastaan toimivat ohjelmoidut khimairavirukset. Dna-pohjaiset henkilötarkistusjärjestelmät ja niiden väärinkäyttö kuten henkilön x dnalla pankkitunnusten käyttö, onhan näitä. Vaatii vain vähän mielikuvitusta. Enemmän löytyy kun jaksaa pohtia enemmän mielikuvituksen kanssa.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 682
 • Liked: 37924
 • Easter Worshipper
Jos uskomme sukututkimusyritysten väitteitä etnisten ryhmien tunnistettavuudesta, ja miksi emme uskoisi?, niin tässähän on aivan valtaisat markkina-apajat tarjolla jos minkämoisille täsmähoidoille, tiettyjen riskiryhmien DNAn perusteella tutkittavien tautien lääkinnälle, ja vaikka mitä muuta. Joka sitten voidaan martinshklerioida ja rahaa tulee kuin tulostimesta. Analogia somejätteihin on varsin osuva!

Mitä jos DNA-testit johtavat etniseen profilointiin.

Jos vaikka joku geneettinen sairaus yhdistetään yhteenkasvaneisiin kulmakarvoihin, niin mitä, jos kansallinen terveysviranomainen alkaa seuloa väestöä ulkonäön perusteella vaikka paksusuolensyöpäseulontoihin.

Niin kauan kun tämä tehdään ihonvärin perusteella, patsaita kaatuu ja poliisilaitoksia vallataan. Mutta sitten kun aletaan tutkia kulmakarvojen etäisyyttä tai korvien muotoa, niin ihminen on lainsuojaton profiloinnin edessä. Vain ihonväri tai muslimiuskonto on halal profiloinnille tai maailma palaa

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Tagit: