Siitä huolimatta, että keskustelu on mennyt kauaksi puolueiden kannatuksista, huomautan talouspolitiikasta erään tärkeän asian: ei ole vain yhtä talouspolitiikkaa, jossa ollaan joko oikealla, keskellä tai vasemmalla. Talouspolitiikka koostuu useista eri kokonaisuuksista, joissa on monenlaisia mahdollisia linjoja. Eikä näillä linjoilla ole mitään loogista yhteyttä, jonka vuoksi yhdessä kokonaisuudessa oikeistolaisen tulisi olla oikeistolainen myös jossain toisessa.
Finanssipolitiikka: käyttävätkö julkisyhteisöt paljon vai vähän rahaa, ja mihin tarkoituksiin?
Veropolitiikka: onko verotuksen painopiste työssä, liiketoiminnassa, kulutuksessa, omaisuudessa tms.? Verotetaanko progressiivisella vai tasaisella asteikolla?
Rahapolitiikka: onko käytössä euro (käytännössä eräänlainen kultakanta) vai markka (kelluva valuutta)?
Elinkeinopolitiikka: millaisella lainsäädännöllä yksityistä taloutta säädellään? Millaista yritystoimintaa tuetaan ja millä tavoilla?
Työmarkkinapolitiikka: päättävätkö palkoista ja työehdoista työmarkkinajärjestöt vai työnantajat ja -tekijät keskenään?
Halla-ahon Perussuomalaiset vaikuttaa olevan oikeistolainen finanssipolitiikassa ("suu säkkiä myöten") ja elinkeinopolitiikassa ("yrittäjyyttä tuettava"), mutta vasemmistolainen veropolitiikassa ("progressiivinen verotus hyvä") ja työmarkkinapolitiikassa ("suomalaisen työntekijän asema turvattava"). Rahapolitiikassa mitään oikeisto–vasemmisto-jakoa ei taida ollakaan.
Ymmärtääkseni Halla-ahon toteama asia, että talouspolitiikka ei ole Perussuomalaisia määrittävä tekijä, tarkoittaa, että puolueessa on talouspoliittisista kysymyksistä hyvin erilaisia näkemyksiä. Siitä huolimatta Perussuomalaisten sisällä on mahdollista löytää monia yksittäisiä asiakysymyksiä, joista kaikki ovat aika lailla yhtä mieltä. Vaikkapa se, että julkista rahaa käytetään rapistuvan tieverkon kunnostamiseen. Siihen voi upottaa vaalikaudessa toistakymmentä miljardia euroa ilman, että hyvistä kohteista tulisi pulaa, ja asiasta on hyötyä niin elinkeinoelämälle kuin tavalliselle autoilijallekin. Lisäksi infrastruktuuri-investoinnit ovat erinomaista talouden elvytystä kriisiaikana, koska sen tulokset eivät haihdu taivaan tuuliin. Mitään tiestön korjaus- ja investointivelkaa ei olisi koskaan päässyt syntymään, jos hallituksemme olisivat mieluummin edistäneet kansallista etua kuin keränneet hyvän mielen pisteitä ammattimoralisteilta näyttävillä mutta hyödyttömillä tempauksilla.
PS. Ylläpito voisi siirtää tämän rönsyn tästä ketjusta aiemmin erotettuun keskusteluun
Onko perussuomalaiset oikeisto-, keskusta- vai vasemmistopuolue?