Kirjoittaja Aihe: Valko-Venäjä, Valko-Venäjä, Valko-Venäjä  (Luettu 108169 kertaa)

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 394
 • Liked: 4230
Vs: Valko-Venäjä, Valko-Venäjä, Valko-Venäjä
« Vastaus #990 : 13.10.2022, 18:46:29 »
https://abcnews.go.com/International/wireStory/latvia-calls-watchdogs-migrant-mistreatment-claims-absurd-91430657

Lainaus
In emailed comments to the Associated Press, Latvia’s Ministry of Interior said that “not a single case has been identified" of Latvian authorities “having used physical force or applied special means” and that no complaints of such behavior have been recorded.

“We do not support the efforts of Amnesty International to equate the malicious instrumentalization of migration and intentional threat to the EU’s external border by Belarus, on the one hand, with genuine asylum seekers and persons in a vulnerable situation, on the other hand,” the ministry said.

Latvian Foreign Minister Edgars Rinkevics tweeted that Amnesty International “has lost any credibility and this report further proves complete degradation of once respected human rights organization” while his country “rejects these bogus accusations.”

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 207
 • Liked: 11328
Vs: Valko-Venäjä, Valko-Venäjä, Valko-Venäjä
« Vastaus #991 : 02.11.2022, 20:28:32 »
Kuinkakohan kauan kestää, kunnes Valko-Venäjällä järjestetään kansanäänestys Venäjän federaatioon liittymisestä?  Lukashenka on toki Putinille kuuliainen marionetti, mutta ei hänkään elä ikuisesti.  Ei ole mitenkään taattua, että Lukashenkan seuraaja on Venäjän kannalta yhtä helppo tapaus, tai edes kykeneväinen ylläpitämään rautaista diktatuuria. 

Eikö homma hoituisi kätsästi, jos Lukashenka pistettäisiin hoitamaan sopiva kansanäänestyksen tulos ja Valko-Venäjä liittäminen Venäjään?  Hänet voitaisiin palkita ruhtinaallisesti ja järkätä lokoiset eläkepäivät johonkin ökylinnaan Mustan meren rannalle, kauas Valko-Venäjän mahdollisesti närkästyneistä kansalaisista.  Kapinointikin V-V:llä olisi todennäköisesti rajoittunutta, kun muutos olisi vain siirtymä yhdestä diktatuurista toiseen.   

Valko-Venäjän liittyminen Äiti-Venäjään voitaisiin ehkä myös myydä venäläisille jonkin sortin voittona, kompensaationa sille, että Ukrainan anneksointi meni vituix. 

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 395
 • Liked: 109181
Vs: Valko-Venäjä, Valko-Venäjä, Valko-Venäjä
« Vastaus #992 : 14.11.2022, 13:57:35 »
Liettua laittoi onnenonkijat suljettuihin laitoksiin, mistä aktivistijärjestöt raivostuivat. Nyt vastaanottokeskukset on avattu, ja asiakkaat ovat karanneet Saksaan, kuten arvata saattoi.

Lainaus
IL Vilnassa: Rajakriisin täyttämä pakolaiskeskus tyhjeni turvapaikan­hakijoista – ”Liettua suhtautuu meihin kuin vihollisiin”

Liettua on ratkaissut turvapaikanhakijavyörynsä omalla tavallaan. Naujininkain keskukseen on jäänyt enää 17 turvapaikanhakijaa.

Naujininkain vastaanottokeskuksessa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa on nyt hiljaista. Tasan vuosi sitten, kun Iltalehti vieraili Naujininkaissa edellisen kerran, siellä oli satakunta turvapaikanhakijaa ja keskuksen johtaja Gediminas Pocius kertoi, että lisää on tulossa.

Nyt keskuksessa on enää vain 17 turvapaikanhakijaa, jotka odottavat päätöstä turvapaikkahakemukselleen. Yksi heistä on 29-vuotias Baraa Al-Shammari, joka pakeni Irakista ensin Turkkiin vuonna 2019 ja sitten Valko-Venäjän kautta Liettuaan vuosi sitten kesällä. Liettuassa hän on saanut jo yhden kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukselleen ja odottaa nyt päätöstä uudelle hakemukselle.

Naujininkaissa Al-Shammari on ollut kolme kuukautta. Sitä ennen hän oli vuoden leirityyppisessä vastaanottokeskuksessa.

− Olen väsynyt, pettynyt ja masentunut, Al-Shammari kertoo englanniksi Naujininkain kylmässä ja kolkossa keittiössä.

[...]

Al-Shammari sanoo paenneensa kotimaastaan Irakista jouduttuaan konfliktiin perheensä ja klaaninsa kanssa. Konflikti oli niin vakava, että Al-Shammari joutui pelkäämään henkensä edestä.

− Minut uhattiin tappaa, eikä tällaisilla asioilla lasketa leikkiä Irakissa. Muutin ensin Turkkiin, mutta vainoamiseni ja uhkailut jatkuivat siellä. Irakin klaaneilla on pitkät kädet. Lopulta lensin Valko-Venäjän Minskiin ja sieltä jatkoin matkaani kohti länttä ja Euroopan unionia, hän kertoo.

− En heti päässyt rajan yli Liettuaan, mutta yritin uudestaan toiselta rajanylityspaikalta, ja sieltä sitten lopulta pääsin.

[...]

EU tulkitsi rajan yli vyöryvät ihmismassat Valko-Venäjän hybridihyökkäykseksi eikä ainakaan käytännössä tuominnut Liettuaa siitä, että se ei suostunut päästämään turvapaikanhakijoita maahansa, eikä tuomitse vieläkään.

Tilanne Valko-Venäjän ja Liettuan rajalla on yhä jännittynyt. Liettua on saanut valmiiksi rajalle rakentamansa aidan, mutta kissa ja hiiri -leikki maahanpyrkijöiden kanssa jatkuu yhä, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin vuosi sitten.

− Liettua suhtautuu meihin irakilaisiin kuin vihollisiin, tiivistää Al-Shammari omat tuntonsa.

[...]

Al-Shammari sanoo saavansa Liettuan valtiolta joka kuukausi sata euroa välttämättömiin menoihinsa. Mitään muita tukia hän ei saa mistään.

− Tietenkään en tule toimeen satasella, sillä Vilna on kallis kaupunki, mutta onneksi minulla on vielä vähän säästöjä.

Naujininkain asukkien on hankittava itse ruokansa. Ruoka-apua he saattavat saada Vilnan ruokapankista, joka kerää ja jakaa paikallisten ruokamarkettien hävikkiruokaa.

Vastaanottokeskuksen työntekijä kertoo myöhemmin, että tilastot eivät ole Al-Shammarin puolella, kun hänen uusintahakemustaan turvapaikasta käsitellään. 80 prosentissa tapauksista tuloksena on hylsy, eli turvapaikkaa ei myönnetä.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet Liettua pyrkii palauttamaan sinne, mistä he tulivat, mutta Al-Shammarin kohdalla on epäselvää, että minne hänet voisi palauttaa. Ainakin Al-Shammari on itse sitä mieltä, että Irakissa hänet murhattaisiin heti.

[...]

Mutta missä ovat nyt ne satakunta etupäässä arabimaista tullutta turvapaikanhakijaa, jotka Iltalehti tapasi Naujininkaissa vuosi sitten? Onko heidät palautettu jo lähtömaihinsa?

Ilmenee, että ei ole.
Heille on käynyt siinä mielessä hyvin, että valtaosa heistä on nyt siellä, minne he alun perin halusivatkin, eli Saksassa, tai mahdollisesti muissa Keski-Euroopan maissa.

Kun vielä vuosi sitten Naujininkai oli asukkailleen käytännössä kuin vankila, josta ei saanut poistua lainkaan, niin nyt turvapaikanhakijat saavat käydä päiväaikaan keskuksen ulkopuolella, kunhan he palaavat keskukseen illalla ennen kello 22.

Naujininkain työntekijä kertoo, että suuri enemmistö asukkaista on käyttänyt tilaisuuden hyväkseen ja lähtenyt Liettuasta ja määränpäänään todellakin ilmeisesti Saksa, jossa monella on sukulaisia ja ystäviä odottamassa.

[...]

Liettua on siis ratkaissut turvapaikanhakijaongelmaansa omalla tavallaan. Idästä päin tulevia turvapaikanhakijoita Liettua ei päästä enää lainkaan maahansa, ja jo tulleet joko palautetaan tai heille annetaan hyvä syy ja mahdollisuus jatkaa matkaansa kohti Länsi-Eurooppaa.

− Pitää kai minunkin alkaa valmistella pakomatkaa kohti Saksaa, Baraa Al-Shammari naurahtaa kuivasti huoneessaan, jonka viihtyvyyttä hän on lisännyt maalaamalla seinät ja hankkimalla sähkölämmittimen.
Iltalehti 6.11.2022
« Viimeksi muokattu: 14.11.2022, 14:03:59 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: