Mihinköhän tämä väite perustuu?
Tuossa tein eron devalvaation ja devalvoitumisen välillä. Kelluva valuuttakurssi on hyväksi, ja euro ei Suomen kannalta käytännössä ole kelluva, koska sen kurssiin vaikuttaa paljon enemmän muun euroalueen kuin Suomen taloudellinen iskukyky. Devalvaatio ei ole valuutan kellumista, vaan keskuspankin määrittelemä kiinteän kurssin heikentäminen. Eli ei markkinoista vaan ylhäältä käsin tehdystä suunnittelusta lähtöisin oleva ilmiö, ja sellaiset ovat aina tehottomampia. Sitä tehtiin 70-luvulle asti kilpailukyvyn parantamiseksi, mikä johti ulkomaisten tuotteiden hintojen nousuun, mikä johti palkankorotuspaineeseen, mikä johti kilpailukyvyn heikkenemiseen, mikä johti uuteen devalvaatioon ja syklin käynnistymiseen alusta. Niin toimittiin pääasiassa metsäteollisuuden hyväksi. Se heikensi Suomen houkuttelevuutta sijoitusmielessä, minkä vuoksi Suomen Pankki halusi lopettaa devalvaatiot 80-luvulla. Kyse oli muuttuneisiin olosuhteisiin mukautumisesta.
Suomen elinkeinorakenne on muuttunut paljon laman ja lisääntyneen maailmankaupan seurauksena, kun yritykset ovat muuttaneet tuotantorakenteitaan. Nokia oli 80-luvulla monialayritys, joka valmisti saappaita, renkaita ja ties mitä kodinelektroniikkaa, kunnes se karsi rönsyt ja keskittyi matkapuhelimiin ja tietoliikenteeseen. Muut yritykset ovat tehneet samalla tavalla, ja ne ovat suuntautuneet maailmanmarkkinoille. Kylmän sodan aikana jotkut niistä panostivat ihan liikaa idänkauppaan, ja sen vuoksi ne tekivät pitkään voittoa, mutta sitten romahtivat.
Katsotaan vaikkapa Helsingin pörssissä listattuina olevia suuryrityksiä. Cargotec valmistaa lastinkäsittelykoneita. Kone valmistaa hissejä ja liukuportaita. Konecranes valmistaa nostureita. Metso Outotec valmistaa prosessitekniikan laitteita. Neles valmistaa teollisuusventtiileitä. Valmet tuottaa teollisuusteknologiaa ja -palveluita. Wärtsilä valmistaa moottoreita ja muita koneita. Tällaisille yrityksille on tyypillistä, että ne eivät jalosta raaka-aineita (kuten malmia), vaan jo kerran jalostettua tavaraa (kuten teräsharkkoja) ja että ne eivät myy lopputuotteita kuluttajille, vaan muille yrityksille, usein ulkomaalaisille. Ne ovat jalostusketjun keskellä, jolloin hyvin usein ne sekä ostavat ulkomailta että myyvät ulkomaille. Jos valuuttakurssi muuttuu, se hyödyttää toista niiden rahavirroista ja haittaa toista. Siksi devalvaatio ei ole niille mikään ihmelääke. Nesteelle se olisi vielä pahempi, koska se tuo kaiken raaka-aineensa ulkomailta, mutta myy paljon Suomeen. Toista olisi esimerkiksi Outokummulla ja Stora Ensolla, joiden raaka-aineet ovat pitkälti Suomesta ja joiden ostohinnoittelu ei siksi muutu valuuttakurssin muuttuessa. Mutta, kuten sanoin, bulkkiteollisuus ei voi työllistää paljon enempää kuin se jo työllistää, joten sen varaan kansantaloutta ei voi eikä kannata rakentaa.
Devalvaatio iskisi pahasti myös suomalaiseen kuluttajaan. Suomi ei ole eikä voi olla omavarainen ruoan, polttoaineiden eikä useimpien kulutustavaroiden suhteen. Tällä hetkellä Suomen vientitase on alijäämäinen, joten ainakin lyhyellä aikavälillä devalvaation aiheuttama rasite olisi todella kova, ja vasta viennin alettua vetää tilanne paranisi.
Eli en ole eri mieltä kanssasi. Suomen kannalta valuuttakurssi on liian vahva, mutta heikkeneminen ei tuottaisi vain myötätuulta Suomen talouteen.
Jotta tämä ei menisi aivan ohi ketjun aiheen, kirjoitan jotain näiden ilmiöiden liittymisestä talouspolitiikkaan ja Perussuomalaisiin. Teollisuuden kilpailukykyä on mahdollista parantaa muillakin tavoilla, kuten verotuksella, missä Perussuomalaiset on mielestäni ollut kiitettävän aktiivinen. Kuitenkin toivoisin Perussuomalaisilta monipuolisempaa teollisuuspolitiikkaa. Esimerkiksi jotain tapaa, jolla yrityksiä voisi kannustaa enemmän tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, koska Suomi on siinä suhteessa jäänyt monista kilpailijoistaan jälkeen. Erittäin tärkeää olisi myös kannustaa pieniä yrityksiä, koska sellaisista voi tulla menestyviä kasvuyrityksiä. Ainakin Pauli Vahtera on joskus peräänkuuluttanut arvonlisäveron lieventämistä pieniltä yrityksiltä, mutta en muista muiden Perussuomalaisten tarttuneen ideaan.