HOMMAN POLIITTINEN SIIPI > Muut puolueet ja poliittiset vaikuttajat

Lauri Nurmi: toimittaja, elämä ja teokset

(1/14) > >>

repo:
Aloin kommentoida Lauri Nurmen viimeisintä Jussi Halla-ahoa koskevaa teosta poliitikko Jussi Halla-ahon eduskuntatyöskentelyä seuraavaan ketjuun. Kommentti kasvoi täysin irti ketjun aiheesta, Jussi Halla-ahon eduskunta- ja puoluejohtajatyöskentelystä, ja mielestäni Lauri Nurmi on enemmän poliittinen toimija kuin vain se, millaisena hän haluaa meidän itsensä näkevän, joten perustin tämän uuden ketjun.

Toivon myös, että muut foorumilaiset ottaisivat esimerkistä vaarin ja ideologiset sokeapisteet tai muut motiivit omaavat toimittaja-agitaattorit nostetaan seurantaan omilla ketjuillaan. Ei näitä paskiaisia muuten saada kiinni. Myönnän sen, että rajan käyminen agitoivan mielipiteitä ohjaavan toimittajan ja kriittisen poliittisen toimittajan välillä on vaikeaa ja joskus mahdotonta. Jälkimmäistä tarvitaan, edellinen tarvitsee vastakritiikkinsä, jotta nämä informaatiosodan desantit saadaan vastuuseen teoistaan.

Seuraavassa kommenttini ja lainaus edellä mainitusta ketjusta.

***

Se vähä mitä olen lukenut luonnehdintoja täältä ja muualta Lauri Nurmen viimeisimmästä tuotoksesta Halla-ahosta, luottamukseni Nurmeen toimittajana on kokenut lopullisen romahduksen. Tämä tarkoittaa etten lue Nurmen tuotoksia enkä suosittele niitä kennellekään muullekaan. Tilannetta ei muuta se tosiasia, että Nurmi on vain yksi monista kaltaisistaan ideologisista toimittajista, jotka tekevät politiikkaa ja pelaavat poliittista peliä esiintymällä kuin olisi jokin puolueeton ja objektiivinen toimittaja. Se että hänen uskotaan olevan jotenkin puolueeton ja objektiivinen tekee hänestä hyödyllisen poliittisen pelin rakentelussa, mikä todennäköisesti tarkoittaa Nurmelle mukavaa hillotolppaa niiltä tahoilta, jotka haluavat tuottaa yleisön mielikuviin harmia Halla-aholle ja PS:lle.

Ketju ei ole toimittaja Lauri Nurmesta vaan Halla-ahosta. Kuten aiemmin ketjussa jo todettu, minuakaan ei kiinnosta Halla-ahon taustat ja henkilökohtaiset asiat, joita Nurmi hyödyntää teoksessaan. Perussuomalaisten Espoon kuntavaltuutettu Hanna Kajava toteaa asian mielestäni hyvin viimeisimmässä blogissaan.


--- Lainaus käyttäjältä: Hanna Kajava ---Kirja Jussi Halla-ahosta ja konservatismin moninaisuus

Onko sopivaa kirjoittaa elossa olevasta ihmisestä – vaikka hän olisikin valtakunnan julkkis – kirja ilman tämän itsensä haastattelua? Näin on tehnyt Lauri Nurmi kirjoitettuaan kirjan Halla-ahosta. Julkaisuajankohdalla saatetaan pyrkiä osaltaan vaikuttamaan kuntavaalien tulokseen.
--- Lainaus päättyy ---
https://beta.oikeamedia.com/o1-144600


--- Lainaus käyttäjältä: justustr - 16.10.2020, 22:37:39 ---Nurmella on ideologian sokaisemat pisteensä, kuten useimmilla toimittajilla, mutta kyllä siltä ihan hyvääkin materiaalia tulee, kuten nähtiin täsmällisessä ennustuksessa siitä miten perussuomalaiset tulee hajoamaan. Nurmi on keskivertoa politiikan toimittajaa merkittävästi enemmän kartalla tästä skenestä.
--- Lainaus päättyy ---

Nurmi mitään ennustanut. Hän sai viikkoa ennen PS:n puoluekokousta vuodon, minkä julkaisi eli sai nk. skuupin. Nurmella oli tähän väline Lännen Median toimittajana ja sopiva ajoitus. Skuuppi nosti Nurmen nimen isosti valtamedian kuluttajien tietoisuuteen.

Nurmi jatkoi surffailua omalla aallonharjallaan ja muutama kuukausi kuuluisan puoluekokouksen jälkeen julkaisi kirjan Perussuomalaisten hajoamisen historia. Kirjan nimeämistä myöten Nurmen ote oli julistuksellinen ja teki valheesta totuutta mukamas ulkopuolisen objektiivisen tarkkailijan ominaisuudessa. Nurmi osaa puolifiktiivisen, eli löyhän totuuspohjan, eli hänen tarkoitusperiään palvelevan, proosan kirjoittamisen. Ja Nurmeen uskovia näyttää riittävän.

Koska nyt tiedetään Lauri Nurmen ideologisesta sokeapisteestä jotain, saatu etäisyyttä tapahtumiin ja julkisesti tiedetään, että puoluekokoukseen liittyi muidenkin kuin nk. halla-aholaisten pelinrakentelua, niin vastaavasti voidaan kysyä, oliko Nurmen saama vuoto Soinin suunnitelmista enemmän sattumaa vai tarkoituksella tehty vuoto jostain poliittisesta leiristä?

Skeptikko:

--- Lainaus käyttäjältä: repo - 17.10.2020, 11:27:59 ---Aloin kommentoida Lauri Nurmen viimeisintä Jussi Halla-ahoa koskevaa teosta poliitikko Jussi Halla-ahon eduskuntatyöskentelyä seuraavaan ketjuun. Kommentti kasvoi täysin irti ketjun aiheesta, Jussi Halla-ahon eduskunta- ja puoluejohtajatyöskentelystä, ja mielestäni Lauri Nurmi on enemmän poliittinen toimija kuin vain se, millaisena hän haluaa meidän itsensä näkevän, joten perustin tämän uuden ketjun.

--- Lainaus päättyy ---

En ole hirveän tarkkaan Lauri Nurmen puuhia tarkkaillut, vaikka olen saattanut jopa yleisluontoisesti aikoinaan muutaman sanan hänen kanssaan vaihtaakin. Olin kuitenkin otaksunut joidenkin lehtijuttun perusteella, että hän saattaisi olla kallellaan kokoomukseen päin, mutta vaikuttaa siltä, että moni kokoomuslainen on puolestaan pitänyt hänen kirjaansa Niinistöstä vääristelevänä, eikä Niinistö itsekään siitä tuntunut pitävän:

Sauli Niinistöltä jäätävä kuitti kohukirjan tekijälle: ”Melkein tekisi mieli suositella ammatinvaihtoa”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sauli-niinistolta-jaatava-kuitti-kohukirjan-tekijalle-melkein-tekisi-mieli-suositella-ammatinvaihtoa/6c367219-14a1-3f9f-83df-fe865505e394


--- Lainaus ---Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvailee tuntojaan hänestä hiljattain julkaistujen kirjojen jälkeen toteamalla, että ”on tunne, kuin olisi elävältä nyljetty”. Niinistö keskusteli politiikan kirjoista Turun kirjamessujen päätapahtumassa lauantaina.
...
Niinistön mukaan sekä Nurmen että Uimosen kirjoissa on virheitä.

”Kirjasta jossa aika pintapuolisesti heitetään ajatuksia, en minä näe sen tekemisen tarvetta”, hän kuittasi Nurmelle.
...
Niinistö kommentoi Nurmen ja Uimosen kirjoja jo tuoreeltaan Presidentin kynästä –blogissaan. Lue tarkemmin: Presidentti Niinistö vastaa paljastuskirjaan: ”Käsittämätön väite” Fortumista

Sauli Niinistö julkaisi tuolloin Facebookissa myös Lauri Pohjanpään kirjoittaman runon Kalajuttu, jonka on tulkittu olevan kannanotto Nurmen ja Mörttisen kirjasta nousseeseen kohuun.

”On oireellista, jos vastataan runoilla sen sijaan, että vastattaisiin asiaperusteilla”, Lauri Nurmi totesi lauantaina keskustelussa.
...
”Jonkun verran ihmettelen, kenestä se elämäkerta on”, Niinistö sanoi lauantaina.

Hän palasi myös Nurmen ja Mörttisen kirjan väitteeseen, jonka mukaan presidentti olisi painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen. Niinistö tarttui myös siihen, että kirjaväitteestä kerrottiin ensimmäisen kerran Nurmen itsensä kirjoittamassa uutisessa.

”Oikein ilkeästi ajatellen tuntuu siltä, että haluttiin tehdä mahdollisimman suuri numero.”

Nurmen vastausta presidentti kuvaili poliitikolle sopivaksi.

”Melkein tekisi mieli suositella ammatinvaihtoa”, hän kuittasi.

Niinistö on toistuvasti kumonnut kirjan Fortum-väitteen.

--- Lainaus päättyy ---

Pekkarininkin on hiiltynyt. Mielenkiintoista on, että nämä kaksi voivat perinteiseen sananvapauden tapaan käytännössä kutsua toisiaan valehtelijoiksi, joutumatta selvittämään välejään oikeudenkäynnneissä tähtitieteellisten vahingonkorvausvaatimusten kera, toisin kuin jotkut muut:

Palkittu toimittaja Lauri Nurmi: ”Pekkarinen tietää kyllä itse varsin hyvin, että hän ei kirjoita sosiaalisessa mediassa totta”
https://demokraatti.fi/palkittu-toimittaja-lauri-nurmi-pekkarinen-tietaa-kylla-itse-varsin-hyvin-etta-han-ei-kirjoita-sosiaalisessa-mediassa-totta/


--- Lainaus ---Pekkarinen on viitannut Facebookissa myös toimittaja, kirjailija Lauri Nurmen perussuomalaisten hajoamista käsittelevään tuoreeseen kirjaan, jonka hän sanoo ”vilisevän valheita monelta osin”.

– Ja miltäkö osin? Esim. siltä, että tämä veikkonen, Nurmi, kertoo Sipilän lyömistarkoituksella, että olisi minut pantu houkuttelemaan persuja keskustaan. Siis valhe. Eikä Nurmi edes väittänyt, että sanomansa näiltä osin olisi totta, kun soitin hänelle, Pekkarinen kirjoittaa päivityksessään.

Toimittaja Lauri Nurmella on asiasta erilainen käsitys.

– Mauri Pekkarinen on soittanut minulle kerran. Hänen kertomansa asia puhelun sisällöstä ei pidä paikkaansa. Pekkarinen tietää kyllä itse varsin hyvin, että hän ei kirjoita sosiaalisessa mediassa totta puhelun sisällöstä. Kirjani on perusteellisesti tehtyä tutkivaa journalismia, jossa lähdetiedot tarkistetaan huolellisesti, Lauri Nurmi toteaa Demokraatille sähköpostitse.
...
Siihen, että Pekkarinen sanoo Nurmen kirjassa olevan valheita, Nurmi vastaa tehneensä tutkivana journalistina satojen tuntien taustatyön ja haastatelleensa useita kymmeniä politiikan vaikuttajia.

– Suuri osa heistä esiintyy kirjassa omilla nimillään. Osalle haastatelluista, esimerkiksi keskustalaisille ja muita hallituspuolueita edustaville vaikuttajille, on annettu heidän kertomiensa ja näyttämiensä asioiden takia tiukka lähdesuoja.

– Pekkarinen yrittää nyt tietoisesti ohjata suuren yleisön ja tiedotusvälineiden huomiota pois erittäin tärkeästä yhteiskunnallisesta asiasta: pääministeripuolue keskusta käynnisti toukokuun loppupuolella poliittisen operaation sen selvittämiseksi, mihin Halla-ahon valinta perussuomalaisissa johtaisi. Pekkarinen oli tässä operaatiossa mukana, Lauri Nurmi katsoo.
...
– Poliittisesti asia on niin arkaluontoinen, että osa tapahtumiin osallistuneista on valmis tekemään lähes mitä tahansa, jotta tapahtumien tutkiminen lopetettaisiin. Pekkarisen hyökkäys ei minua yllätä. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Pekkarinen on jo aiemmin lokakuussa ottanut tviitissään tiukasti kantaa Nurmen kirjan väitteisiin.

– Nyt tiedän mitä valemedia on. Väität minut houkutelleen jo toukokuussa persuja. Tuo on sitä. Osoita yksikin esimerkki! hän päivitti 25.10.
...
– Pekkarinen on yksi maan kokeneimmista salaisten poliittisten operaatioiden osallistujista. Hän on tälläkin vaalikaudella muun muassa pohjustanut salassa omaa ministeriyttään, ja oli lähellä nousta ministeriksi kesken vaalikauden vastoin puheenjohtaja Sipilän tahtoa. On maan tapa, että salaisten operaatioiden olemassaolo kiistetään politiikassa lähes raamatullisin sanankääntein. Niiden olemassaolon selvittämiseksi Suomessa tarvitaan tutkivaa politiikan journalismia, vaikka poliitikot eivät siitä pitäisi, Nurmi jatkaa.
...
– Pekkarisen sanallisen hyökkäyksen tavoitteena on vaientaa julkista keskustelua, painostaa poliittisesti Yleisradiota ja kääntää huomio pois hallituspuolueille kiusallisista asioista, joiden selvittämiseksi toivottavasti tehdään paljon tutkivaa journalismia eri tiedotusvälineissä. Yleisradion A-studion lähetys oli erittäin perusteellisesti tehty ja sisälsi olennaista arkistomateriaalia kesäkuun tiedonantokeskustelusta eduskunnasta, Nurmi sanoo ja viittaa tiistaiseen A-studioon, jota Pekkarinen Facebookissa kritisoi.

Lauri Nurmi lisää, ettei voi välttyä ajatukselta, että Pekkarinen toimii tietoisesti ja yrittää synnyttää pientä kohua tilanteessa, jossa olisi tärkeätä jatkaa itse asioiden tutkimista.

--- Lainaus päättyy ---

En ole itse lukenut Nurmen kirjoja, mutta muiden niistä esittämien kommenttien perusteella tulee sellainen vaikutelma, että ainakin ajoittain niissä olisi ihan lukemisen arvoisia tietoja. Mukana vain tuntuu olevan kovin värittynyttä tai kenties suorastaan virheellisiäkin väitteitä, minkä vuoksi väitteitä ei kuitenkaan pidä purematta niellä. Voi olla, että Nurmen käyttämät lähteet eivät ole maailman luotettavimpia tai sitten esimerkiksi aukkoja tiedoissa täytetään vähän turhan paljon spekulaatioilla.

Lalli IsoTalo:
Tämä varmaan sopii tänne.

Hommahaastattelussa Lauri Nurmi - Perussuomalaisten hajoamisen historia*
5 279 katselukertaa
24.10.2017

https://www.youtube.com/watch?v=8dI03YxV8Bs

* Tuo siis on kirjan nimi.

Skeptikko:
Tässä on minusta hyvä esimerkki Lauri Nurmen valikoivasta ja siten suorastaan harhaanjohtavasta lainaamisesta:

Halla-aho pyysi perusteluja juutalais­vastaisuudelle – Näin hänestä elämäkerran kirjoittanut Lauri Nurmi vastaa
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006674852.html


--- Lainaus ---TOISAALTA kirjassa perustellaan Halla-ahon juutalaisvastaisuutta myös hänen omilla kirjoituksillaan, joita hän julkaisi Scripta-blogissaan. Hän muun muassa sanoi islamin ja juutalaisuuden olevan ”opillisesti väkivaltaisia, despoottisia ja patriarkaalisia uskontoja”.
--- Lainaus päättyy ---

Scriptasta tuo kohta etsimällä tulee varsin toisenlainen vaikutelma, kun olennainen pointti on jätetty pois:

Profeettaa loukkaamatta, sananvapaudesta tinkimättä
https://www.halla-aho.com/scripta/profeettaa_loukkaamatta_sananvapaudesta_tinkimatta.html


--- Lainaus ---Myös muslimimaailmassa on järjen ääniä. Ihmiskasvoinen islam on mahdollinen siinä, missä ihmiskasvoinen kristinusko tai juutalaisuuskin, mutta sellaisen läpimurto edellyttää samanlaista uskonnollista kuohitsemista tai isoloimista, jonka kristinusko ja juutalaisuus ovat käyneet läpi. Islam ja juutalaisuus ovat opillisesti väkivaltaisia, despoottisia ja patriarkaalisia uskontoja. Myös kristinuskon oppi on konservatiivinen, mutta Jeesus ja Uusi Testamentti toivat siihen armon ja suvaitsevaisuuden elementtejä, jotka ovat juutalaisuudelle ja islamille tyystin vieraita. Ainoa tapa sovittaa islam tai juutalaisuus liberaalin, individualistisen yhteiskunnan vaatimuksiin on tyhjentää ne opillisesta sisällöstä, ts. jättää jäljelle pelkkä ritualistinen kuori, tai vaihtoehtoisesti eristää ne ihmisen pään sisällä omaan lokeroonsa, joka avataan vain sunnuntaisin tai rukoushetken yhteydessä, ts. katkaista uskonnollisen opin yhteys arkipäivän elämään. Juutalaiset, samoin kuin vaikkapa tataarit ja suuri osa turkkilaisista, ovat onnistuneet lokeroinnissa erittäin hyvin. Sekulaaria kristinuskoa kuvaa kenties parhaiten kuohinta. Suurin osa maailman muslimeista ei tunne halua kumpaankaan prosessiin, vaan puolitoistatuhatta vuotta vanha aavikkouskonto toimii heille pilkulleen luettavana arkielämän ohjenuorana.
--- Lainaus päättyy ---

Eli Nurmi antaa ymmärtää tekstin olevan antisemitistinen vaikka käytännössä siinä kehutaan juutalaisia/juutalaisuutta (ja osaa muslimeista) siitä, että he ovat kyenneet opilliseen kehittymiseen ja takapajuisempien vanhojen oppien osalta sekularisoitumiseen, mutta että islamissa tällainen valaistumisen aika on ainakin toistaiseksi vielä pitkälti tapahtumatta. Sen nyt ei luulisi olevan mikään yllättävä maininta, että hyvin suuri osa uskonnoista on perustaltaan varsin vanhoillisia ja nykypäivän länsimaisen arvomaailman mukaan monin osin tuomittavia.

Aimo Räkä:
Lauri Nurmella on poliittinen missio ja sen hyväksi hän on valmis lukemaan valikoivasti ja irrottamaan tekstin pätkiä asiayhteydestään kuten luihummat kollegansa tekevät rutiinilla.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta