Kirjoittaja Aihe: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate  (Luettu 353 kertaa)

F1nka

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 303
 • Liked: 713
Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« : 17.10.2020, 16:36:51 »
Monessa ketjussa on keskusteltu ja viitattu oikeusvaltioon ja oikeusvaltioperiaatteeseen, mutta varsinaista omaa ketjua aiheella ei näytä olevan. Julkisessa keskustelussa oikeusvaltioperiaatteeseen viitataan, mutta harvemmin käsitettä avataan. Olen tänään selaillut emeritusoikeuskansleri Jaakko Jonkan tuoretta teosta Oikeusvaltion puolesta. Kappale Demokraattisen oikeusvaltion peruskysymysten äärellä (s.289-297) pureutuu yleisemmällä tasolla asiaan ja voin suositella noiden muutaman sivun lukemista niillekin, joita koko kirjan lukeminen ei kiinnosta. Erityisesti kohta:
Lainaus
Samanlaista uhkakuvaa on viestitetty syyttäjälaitoksesta: Lukumääräisesti suurimmat rikollisryhmät, tavallisiin kansalaisiin kohdistuvat omaisuus- ja pahoinpitelyrikokset voivat jäädä tutkimatta ja saamatta syyteharkintaan ja pahimmassa tapauksessa vanhentuvat, jos virkakoneisto keskittyy laajojen ja vaativien asioiden käsittelyyn. Sellaistakin on pelättävissä, että työmäärän lisääntyminen suhteessa käytettäviin voimavaroihin voi johtaa syyttämiskynnyksen nousemiseen ja vaikuttaa myös muutoksenhakuharkintaan.

 Jos ihmiset kokevat, että heihin kohdistuneita - järjestelmätasolla ehkä vähäpätöisiä mutta niiden kohteeksi joutuneelle tärkeitä - rikoksia ei tutkita, aikaa myöten oikeudenhoidon legimiteetti kärsii.

Oma tulkintani yhteiskunnan tilasta on, että oikeudenhoidon legimiteetti on jo kärsinyt. Poliisi ei tutki tavalliseen kansalaiseen kohdistuneita omaisuus- ja pahoinpitelyrikoksia. Silloinkin kun todennäköinen tekijä on helposti löydettävissä, poliisi poistuu naureskellen paikalta ottamatta asian käsittelyyn tarvittavia aihetodisteita.

Resurssipula tulee nähdäkseni kahdesta eri lähteestä. Ensinnäkin Suomessa on erittäin vähän katutasolla toimivia poliiseja suhteessa väestöön. Ennaltaehkäisevää työtä taidetaan tehdä enään ratsaamalla autoilijoita. Oikeusvaltiota rapauttava resurssipula on aiheutettu Suomen valtion budjetin sisällä. Rahaa käytetään niin sanotun kehitysavun kaltaisiin kohteisiin, jotka eivät tue oikeusvaltioperiaatteen ylläpitoa ja samalla rahoitusta kiristetään oikeusvaltion ylläpitämisen kannalta tärkeissä kohteissa.

 Toisekseen resurssipula tulee lainsäädännöstä ja ohjaavista asetuksista. Lakiin lisätään oikeuksia ja olemassa olevaa lainsäädäntöä vesitetään vaikeammin tulkittavaksi, jolloin kustannukset nousevat ja ruuhkauttavat järjestelmää. Esimerkkinä tästä perustuslain pykälään kuusi lisätty kohta "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan". Monitulkintainen lakiteksti vaatii enemmän tulkintaa ja on vaikeampi ennustaa oikeudenkäynnin tuloksia.
« Viimeksi muokattu: 17.10.2020, 16:38:55 kirjoittanut F1nka »
Tottelematon tieto aktivismissa

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 236
 • Liked: 81505
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #1 : 17.10.2020, 17:13:36 »
Monessa ketjussa on keskusteltu ja viitattu oikeusvaltioon ja oikeusvaltioperiaatteeseen, mutta varsinaista omaa ketjua aiheella ei näytä olevan. Julkisessa keskustelussa oikeusvaltioperiaatteeseen viitataan, mutta harvemmin käsitettä avataan.

Näinhän se on, mutta toisaalta julkisessa keskustelussa (viittaan jo vuosia jatkuneeseen EU-keskusteluun) oikeusvaltiolla ja oikeusvaltioperiaatteella ei ole paljonkaan tekemistä niiden määrittelyjen kanssa, vaan termejä käytetään iskusanoina juuri siksi, että laajoja ja abstrakteja käsitteitä ei tarvitse avata eikä väitettyjä rikkomuksia konkretisoida.

Edit:
Ko. esimerkki:
Lainaus
Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa valmistautuu uransa tärkeimpiin neuvotteluihin: ”Ei toimi, jos meidän perus­arvojamme murennetaan ihan avoimesti ja pissataan silmään”

Kokoomuksen Petri Sarvamaa neuvottelee oikeusvaltiomekanismista, joka estäisi budjettirahojen väärinkäytön. Mekanismista on kiinni, jaetaanko EU:n satojen miljardien hätärahoitus.

...
Tällä viikolla Sarvamaa on aloittanut urakkansa EU-parlamentin pääneuvottelijana oikeusvaltiota koskevasta lakiasetuksesta. Sen on tarkoitus estää EU:n budjettirahojen väärinkäyttö esimerkiksi korruptiosta tai tuomioistuinten puolueettomuusongelmista johtuen.

Oikeusvaltiomekanismi on itsessäänkin tärkeä, mutta neuvotteluihin liittyvä kytkykauppa vasta kiinnostava onkin.
...
Orbán myös vaati oikeusvaltiosta vastaavan komissaarin eroa, koska tämä oli nimittänyt Unkaria lehtihaastattelussa ”sairaaksi demokratiaksi”.
...
Sarvamaan neuvotteluita varjostavat Puolan ja Unkarin tuoreet uhkaukset. Elpymisrahoitusta varten jäsenvaltioiden pitää vielä kansallisesti hyväksyä siihen liittyvät budjettikatot. Molemmat maat ovat sanoneet, että jos oikeusvaltiomekanismi ei ole niille mieleen, parlamentit kaatavat elpymispaketin budjettipäätöksen.
...
Parlamentti haluaisi, että myös kasvanut uhka oikeusvaltiorikkomuksille voisi olla peruste.
...
Oli lopputulos mikä hyvänsä, kyseessä olisi ensimmäinen oikeusvaltiorikkomuksia käsittelevä laki, joka ei vaatisi yksimielisyyttä. Se olisi EU:ssa historiallista.
...
”Se ei toimi, jos meidän perusarvojamme murennetaan ihan avoimesti ja pissataan silmään. Sanotaan, että otetaan rahat mutta ei meidän tarvitse vastata siitä. Se sotii kaikkea oikeuskäsitystä ja kohtuullisuutta vastaan.”
Helsingin Sanomat 17.10.2020
« Viimeksi muokattu: 17.10.2020, 19:27:20 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

F1nka

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 303
 • Liked: 713
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #2 : 17.10.2020, 17:20:45 »
^Googlettelin itsekin kirjoittamisen jälkeen "sanna marin oikeusvaltioperiaate" ja "oikeusvaltioperiaate EU". Sekä Sanna Marin että EU keskittyy puolustamaan organisaatioita (mm. valtiota tai neuvostovenäjän aikaista oikeuslaitoista), ei yksittäistä ihmistä.
Tottelematon tieto aktivismissa

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 647
 • Liked: 1104
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #3 : 17.10.2020, 18:46:29 »
..Julkisessa keskustelussa oikeusvaltioperiaatteeseen viitataan, mutta harvemmin käsitettä avataan.

Sama koskee myös termiä "humanitaarinen maahanmuutto"  aikoinaan ihmettelin, kuinka kukaan voisi vastustaa tuota? Tuota käytetään hyvin paljon mediassa, mutta vain hyvin harvoin kerrotaan mitä se oikeasti tarkoittaa. Minusta tuo termi antaa täysin väärään mielikuvan asiasta ja oletan että se on tarkoituskin.
Jos virheistä viisastuu, niin minun pitäisi olla maailman viisain ihminen...

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 598
 • Liked: 47361
 • Kyllä tästä vielä selvitään, kaikesta huolimatta!
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #4 : 17.10.2020, 19:42:45 »
Aiempia mainintoja oikeusvaltioperiaatteesta Hommalla:

1.
Melkoista komiikkaa taas Sekoomukselta. Puhuvat oikeusvaltioperiaatteesta, mutta eivät nähneet mitään ongelmaa siinä, kun valtakunnansyyttäjäpolitrukki yritti jaella etukäteen päättämiään tuomioita väärinajattelijoille.

Muistin virkistykseksi:

... julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Suomen hallitus, eduskunta ja EU ovat vuosikausia pyykineet persettään oikeusvaltioperiaatteella, sopimuksilla ja perustuslailla, joten niiden pitäisi viimeisenä huudella oikeusvaltioperiaatteen perään.

2.
Mikä helvetin oikeusvaltioperiaate?

"Oikeusvaltioperiaate" tarkoittaa, että lakia ja sopimuksia rikotaan mennen tullen jotakuinkin säännönmukaisesti, ja kutsutaan oikeudeksi, kohtuudeksi ja arvopohjaksi.

3.
Onko Tanska (Ruotsin ja Norjan ohella) irtisanoutunut kansainvälisistä sopimuksista, oikeusvaltioperiaatteesta ja ihmisarvon jakamattomuudesta, kun Isis-naisia ei päästetä maahan, vaikka se tarkoittaa myös heidän lastensa jäämistä al-Holin leirille?

Mainostoimistojen hittisloganit  :D vuodelle 2019 ovat:

1. Oikeusvaltioperiaate.
2. Kansainväliset sopimukset.
3. Jakamattomuus (mm. ihmisarvon).

Arvopohja on jo menneen talven lumia.  :(

Minua kovasti ihmetyttää miksi edelleen äänestämämme puolueita.  Eikö meidän pitäisi äänestää mainostoimistoja?

4.
Vihapuhe = turpa kiinni, juntti!
Oikeusvaltioperiaate = kehitysmaamuslimien invaasio länsimaihin
Ihmisoikeudet = itsetuhon perusteleva uskonkappale
Rasisti = turpa kiinni, natsi!

5.
Tämä EU:n sopimusten "tulkinta" ja "oikeusvaltioperiaate" ovat juuri tätä kusemista yhteisten sopimusten päälle, siis ylemmän papiston sanelua siitä, että 2+2 ei ole 4, vaan se sitä mitä massa orjilleen "tulkitsee".

6.
YLEn sanoma oli suunnilleen sellainen, että vain sivistymättömät maalaisjuntit äänestivät istuvaa pressaa, koska eivät tajua miten hieno EU:n oikeusvaltioperiaate on.

Sen lisäksi, että YLEn asiantuntija tiesi eilen, että Puola jatkaa banaanivaltiona, niin tänään kuulimme, että koko vaalikampanja harvinaisen törkeä.

Väärin kampanjoitu, väärin äänestetty, vääryydellä voitettu. Sellaista se kansallisuusmielisyys on.

Jaahas, MTV3:lla joku tennariblondi juuri totesi, että vilunkipeliähän ne vaalit olivat.

7. Tuore lisäys: EU-rahoituksen suuntaus vain ideologisesti puhtaisiin, kansallismielettömiin hankkeisiin.

Oikeusvaltioperiaate on syy olla palauttamatta jäsenmaksuja kansallisvaltioille, siis niitä tukia joihin jäsenvaltio olisi oikeutettu, ja myös syy määrätä mihin koronapyramidihuijauksen avustusrahat ja -lainat saa käyttää, ja mihin ei.
« Viimeksi muokattu: 17.10.2020, 19:53:57 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Kansalliset rajat ovat sille este.”
— Soros

Ruotsi: sosialismiin mennään äänestämällä, mutta siitä poistutaan ampumalla.
— Jäsen ÄmTeeAa