Kirjoittaja Aihe: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate  (Luettu 2232 kertaa)

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 972
 • Liked: 2557
Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« : 17.10.2020, 16:36:51 »
Monessa ketjussa on keskusteltu ja viitattu oikeusvaltioon ja oikeusvaltioperiaatteeseen, mutta varsinaista omaa ketjua aiheella ei näytä olevan. Julkisessa keskustelussa oikeusvaltioperiaatteeseen viitataan, mutta harvemmin käsitettä avataan. Olen tänään selaillut emeritusoikeuskansleri Jaakko Jonkan tuoretta teosta Oikeusvaltion puolesta. Kappale Demokraattisen oikeusvaltion peruskysymysten äärellä (s.289-297) pureutuu yleisemmällä tasolla asiaan ja voin suositella noiden muutaman sivun lukemista niillekin, joita koko kirjan lukeminen ei kiinnosta. Erityisesti kohta:
Lainaus
Samanlaista uhkakuvaa on viestitetty syyttäjälaitoksesta: Lukumääräisesti suurimmat rikollisryhmät, tavallisiin kansalaisiin kohdistuvat omaisuus- ja pahoinpitelyrikokset voivat jäädä tutkimatta ja saamatta syyteharkintaan ja pahimmassa tapauksessa vanhentuvat, jos virkakoneisto keskittyy laajojen ja vaativien asioiden käsittelyyn. Sellaistakin on pelättävissä, että työmäärän lisääntyminen suhteessa käytettäviin voimavaroihin voi johtaa syyttämiskynnyksen nousemiseen ja vaikuttaa myös muutoksenhakuharkintaan.

 Jos ihmiset kokevat, että heihin kohdistuneita - järjestelmätasolla ehkä vähäpätöisiä mutta niiden kohteeksi joutuneelle tärkeitä - rikoksia ei tutkita, aikaa myöten oikeudenhoidon legimiteetti kärsii.

Oma tulkintani yhteiskunnan tilasta on, että oikeudenhoidon legimiteetti on jo kärsinyt. Poliisi ei tutki tavalliseen kansalaiseen kohdistuneita omaisuus- ja pahoinpitelyrikoksia. Silloinkin kun todennäköinen tekijä on helposti löydettävissä, poliisi poistuu naureskellen paikalta ottamatta asian käsittelyyn tarvittavia aihetodisteita.

Resurssipula tulee nähdäkseni kahdesta eri lähteestä. Ensinnäkin Suomessa on erittäin vähän katutasolla toimivia poliiseja suhteessa väestöön. Ennaltaehkäisevää työtä taidetaan tehdä enään ratsaamalla autoilijoita. Oikeusvaltiota rapauttava resurssipula on aiheutettu Suomen valtion budjetin sisällä. Rahaa käytetään niin sanotun kehitysavun kaltaisiin kohteisiin, jotka eivät tue oikeusvaltioperiaatteen ylläpitoa ja samalla rahoitusta kiristetään oikeusvaltion ylläpitämisen kannalta tärkeissä kohteissa.

 Toisekseen resurssipula tulee lainsäädännöstä ja ohjaavista asetuksista. Lakiin lisätään oikeuksia ja olemassa olevaa lainsäädäntöä vesitetään vaikeammin tulkittavaksi, jolloin kustannukset nousevat ja ruuhkauttavat järjestelmää. Esimerkkinä tästä perustuslain pykälään kuusi lisätty kohta "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan". Monitulkintainen lakiteksti vaatii enemmän tulkintaa ja on vaikeampi ennustaa oikeudenkäynnin tuloksia.
« Viimeksi muokattu: 17.10.2020, 16:38:55 kirjoittanut F1nka »
Tottelematon tieto aktivismissa

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 572
 • Liked: 102312
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #1 : 17.10.2020, 17:13:36 »
Monessa ketjussa on keskusteltu ja viitattu oikeusvaltioon ja oikeusvaltioperiaatteeseen, mutta varsinaista omaa ketjua aiheella ei näytä olevan. Julkisessa keskustelussa oikeusvaltioperiaatteeseen viitataan, mutta harvemmin käsitettä avataan.

Näinhän se on, mutta toisaalta julkisessa keskustelussa (viittaan jo vuosia jatkuneeseen EU-keskusteluun) oikeusvaltiolla ja oikeusvaltioperiaatteella ei ole paljonkaan tekemistä niiden määrittelyjen kanssa, vaan termejä käytetään iskusanoina juuri siksi, että laajoja ja abstrakteja käsitteitä ei tarvitse avata eikä väitettyjä rikkomuksia konkretisoida.

Edit:
Ko. esimerkki:
Lainaus
Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa valmistautuu uransa tärkeimpiin neuvotteluihin: ”Ei toimi, jos meidän perus­arvojamme murennetaan ihan avoimesti ja pissataan silmään”

Kokoomuksen Petri Sarvamaa neuvottelee oikeusvaltiomekanismista, joka estäisi budjettirahojen väärinkäytön. Mekanismista on kiinni, jaetaanko EU:n satojen miljardien hätärahoitus.

...
Tällä viikolla Sarvamaa on aloittanut urakkansa EU-parlamentin pääneuvottelijana oikeusvaltiota koskevasta lakiasetuksesta. Sen on tarkoitus estää EU:n budjettirahojen väärinkäyttö esimerkiksi korruptiosta tai tuomioistuinten puolueettomuusongelmista johtuen.

Oikeusvaltiomekanismi on itsessäänkin tärkeä, mutta neuvotteluihin liittyvä kytkykauppa vasta kiinnostava onkin.
...
Orbán myös vaati oikeusvaltiosta vastaavan komissaarin eroa, koska tämä oli nimittänyt Unkaria lehtihaastattelussa ”sairaaksi demokratiaksi”.
...
Sarvamaan neuvotteluita varjostavat Puolan ja Unkarin tuoreet uhkaukset. Elpymisrahoitusta varten jäsenvaltioiden pitää vielä kansallisesti hyväksyä siihen liittyvät budjettikatot. Molemmat maat ovat sanoneet, että jos oikeusvaltiomekanismi ei ole niille mieleen, parlamentit kaatavat elpymispaketin budjettipäätöksen.
...
Parlamentti haluaisi, että myös kasvanut uhka oikeusvaltiorikkomuksille voisi olla peruste.
...
Oli lopputulos mikä hyvänsä, kyseessä olisi ensimmäinen oikeusvaltiorikkomuksia käsittelevä laki, joka ei vaatisi yksimielisyyttä. Se olisi EU:ssa historiallista.
...
”Se ei toimi, jos meidän perusarvojamme murennetaan ihan avoimesti ja pissataan silmään. Sanotaan, että otetaan rahat mutta ei meidän tarvitse vastata siitä. Se sotii kaikkea oikeuskäsitystä ja kohtuullisuutta vastaan.”
Helsingin Sanomat 17.10.2020
« Viimeksi muokattu: 17.10.2020, 19:27:20 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 972
 • Liked: 2557
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #2 : 17.10.2020, 17:20:45 »
^Googlettelin itsekin kirjoittamisen jälkeen "sanna marin oikeusvaltioperiaate" ja "oikeusvaltioperiaate EU". Sekä Sanna Marin että EU keskittyy puolustamaan organisaatioita (mm. valtiota tai neuvostovenäjän aikaista oikeuslaitoista), ei yksittäistä ihmistä.
Tottelematon tieto aktivismissa

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 997
 • Liked: 2140
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #3 : 17.10.2020, 18:46:29 »
..Julkisessa keskustelussa oikeusvaltioperiaatteeseen viitataan, mutta harvemmin käsitettä avataan.

Sama koskee myös termiä "humanitaarinen maahanmuutto"  aikoinaan ihmettelin, kuinka kukaan voisi vastustaa tuota? Tuota käytetään hyvin paljon mediassa, mutta vain hyvin harvoin kerrotaan mitä se oikeasti tarkoittaa. Minusta tuo termi antaa täysin väärään mielikuvan asiasta ja oletan että se on tarkoituskin.
On vain kaksi tapaa tehdä hommia, järkevä ja yksinkertainen tapa tai Suomen hallituksen tapa.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 40 692
 • Liked: 62275
 • Takaisinviskaaja
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #4 : 17.10.2020, 19:42:45 »
Aiempia mainintoja oikeusvaltioperiaatteesta Hommalla:

1.
Melkoista komiikkaa taas Sekoomukselta. Puhuvat oikeusvaltioperiaatteesta, mutta eivät nähneet mitään ongelmaa siinä, kun valtakunnansyyttäjäpolitrukki yritti jaella etukäteen päättämiään tuomioita väärinajattelijoille.

Muistin virkistykseksi:

... julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Suomen hallitus, eduskunta ja EU ovat vuosikausia pyykineet persettään oikeusvaltioperiaatteella, sopimuksilla ja perustuslailla, joten niiden pitäisi viimeisenä huudella oikeusvaltioperiaatteen perään.

2.
Mikä helvetin oikeusvaltioperiaate?

"Oikeusvaltioperiaate" tarkoittaa, että lakia ja sopimuksia rikotaan mennen tullen jotakuinkin säännönmukaisesti, ja kutsutaan oikeudeksi, kohtuudeksi ja arvopohjaksi.

3.
Onko Tanska (Ruotsin ja Norjan ohella) irtisanoutunut kansainvälisistä sopimuksista, oikeusvaltioperiaatteesta ja ihmisarvon jakamattomuudesta, kun Isis-naisia ei päästetä maahan, vaikka se tarkoittaa myös heidän lastensa jäämistä al-Holin leirille?

Mainostoimistojen hittisloganit  :D vuodelle 2019 ovat:

1. Oikeusvaltioperiaate.
2. Kansainväliset sopimukset.
3. Jakamattomuus (mm. ihmisarvon).

Arvopohja on jo menneen talven lumia.  :(

Minua kovasti ihmetyttää miksi edelleen äänestämämme puolueita.  Eikö meidän pitäisi äänestää mainostoimistoja?

4.
Vihapuhe = turpa kiinni, juntti!
Oikeusvaltioperiaate = kehitysmaamuslimien invaasio länsimaihin
Ihmisoikeudet = itsetuhon perusteleva uskonkappale
Rasisti = turpa kiinni, natsi!

5.
Tämä EU:n sopimusten "tulkinta" ja "oikeusvaltioperiaate" ovat juuri tätä kusemista yhteisten sopimusten päälle, siis ylemmän papiston sanelua siitä, että 2+2 ei ole 4, vaan se sitä mitä massa orjilleen "tulkitsee".

6.
YLEn sanoma oli suunnilleen sellainen, että vain sivistymättömät maalaisjuntit äänestivät istuvaa pressaa, koska eivät tajua miten hieno EU:n oikeusvaltioperiaate on.

Sen lisäksi, että YLEn asiantuntija tiesi eilen, että Puola jatkaa banaanivaltiona, niin tänään kuulimme, että koko vaalikampanja harvinaisen törkeä.

Väärin kampanjoitu, väärin äänestetty, vääryydellä voitettu. Sellaista se kansallisuusmielisyys on.

Jaahas, MTV3:lla joku tennariblondi juuri totesi, että vilunkipeliähän ne vaalit olivat.

7. Tuore lisäys: EU-rahoituksen suuntaus vain ideologisesti puhtaisiin, kansallismielettömiin hankkeisiin.

Oikeusvaltioperiaate on syy olla palauttamatta jäsenmaksuja kansallisvaltioille, siis niitä tukia joihin jäsenvaltio olisi oikeutettu, ja myös syy määrätä mihin koronapyramidihuijauksen avustusrahat ja -lainat saa käyttää, ja mihin ei.
« Viimeksi muokattu: 17.10.2020, 19:53:57 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Punavihreä siirtymä on paskanruskea!”
— Tri. Eero Paloheimo

“Inspiroivaa, että pieni lapsellisten naisten joukko voi tällaisessakin tilanteessa asettaa kokonaisen kansakunnan vaaraan.”
— Jäsen Sivulause

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 972
 • Liked: 2557
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #5 : 10.12.2020, 09:01:01 »
Kaipa pitää kertoa, kun jotain positiivista tapahtuu. Vasemmistoliiton paikallispoliitikko kuvailee myös käsitystään oikeusvaltiosta:
Lainaus
Perussuomalaiset yrittävät kääntää keskustelua oikeusvaltioperiaatteesta sivuraiteille
HannaSarkkinen 8.12.2020 12:46

On kylmäävää, että gallupien mukaan suurinta suosiota nauttiva puolue, eli perussuomalaiset, avoimesti halveksuu oikeusvaltiota.
Perussuomalaiset ovat eduskunnassa vastustaneet Suomen hallituksen pyrkimyksiä sitoa EU-varojen käyttö oikeusvaltioperiaatteen
noudattamiseen. Perussuomalaisten mukaan EU voi siis jatkaa rahan jakamista maille, jotka avoimesti rikkovat oikeusvaltioperiaatetta
ja yhteisiä sitoumuksia. Puolueen toimijat ovat kyseenalaistaneet oikeusvaltioperiaatetta ja leimanneet sitä politisoituneeksi käsitteeksi.

...

Oikeusvaltioperiaate on eurooppalaisen oikeuskulttuurin ydinkäsite, jonka keskeisestä sisällöstä ei vallitse epäselvyyttä. Oikeusvaltio
suojaa kansalaisia vallankäyttäjien mielivallalta. Oikeusvaltiossa yksilö voi luottaa siihen, että viranomaiset kohtelevat häntä lakien
mukaan, ennustettavasti ja yhdenvertaisesti, ja hän voi vedota oikeuksiinsa esimerkiksi riippumattomissa tuomioistuimissa.
Oikeusvaltioon kuuluvat vallankäytön perustuminen lakiin, vallanjako, perustuslaki, jokaiselle kuuluvat perus- ja ihmisoikeudet,
yhdenvertaisuus ja riippumattomien tuomioistuinten asema.

...

Päivi Räsänen ja häntä kuulustelleet poliisit varmaan nyökkii tässä kohden hyväksyvästi. Kaivopuiston pahoinpitelyn uhrin perus- ja ihmisoikeuket ja yhdenvertaisuus on huomioitu. Kaikki Suomessa asuvat tukien varassa elävät saavat hamerahan kahden vuoden välein. Kirjoituksen kommenteissa joku moitti yksittäistapauksien mainitsemista, mutta, jos väärin menneitä ei pyritä korjaamaan, ne ovat de facto se miten oikeus toimii.
Tottelematon tieto aktivismissa

Beef Supreme

 • Vieras
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #6 : 10.12.2020, 09:23:25 »
Vasemmistossa uskotaan sanojen magiaan. Ollaan itse oikeusvaltio koska niin sanotaan, viis siitä että totuus on jotain muuta. Unkari taas ei ole, koska me ei tykätä niistä.

Olisi väärin väittää että vasemmisto ajattelisi kaiken aina päinvastoin. Se olisi liian loogista. Vasemmisto ajattelee aina asiat niin että on itse oikeassa. Ja jos ei olla, muutetaan todellisuutta, vaikka sitten lakiteitse.

Orwell näki vasemmistolaisen ajattelun kristallinkirkkaasti.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 089
 • Liked: 15005
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #7 : 10.12.2020, 09:48:58 »

Voiko perustuslakivaliokunnan ulkopuolinen instanssi viedä haaviston lainrikkomusta eteenpäin jos plv on itse rikkonut lakia ja/tai hoitanut asiaa huonosti esim vuotamalla tietoja ulkopuolisille jotka ovat vaikuttaneet päätöksen laatuun. Lisäksi päätös asiasta ei perustu lakiin vaan jonkunlaiseen "ihmisen hyvyys"-argumenttiin jolla lain pykälä nollataan "tässä yhteydessä" ?

Toisin sanoen: plv on ollut kyvytön toimimaan niinkuin sen on tarkoitus toimia.

sale ? anyone ?


googleta ja pissaa pisimmälle !

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 972
 • Liked: 2557
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #8 : 27.01.2021, 08:20:31 »
Minä jatkan tätä yhden henkilön tuulimyllytaistelua oikeusvaltiosta. Yleltä tuli asiajuttu:
Lainaus
Käräjäriitojen kalleus kauhistuttaa jopa lakimiehiä itseään: "Keskituloisen kuluriski on joskus järjettömän suuri"

Pitkän kaavan riitakäräjät alkavat olla keskiluokalle ylivoimaisen kalliita. Hävitty oikeudenkäynti voi syöstä vähä- ja keskituloisen taloudelliseen katastrofiin.
...

Oikeusministeriön tilaamasta ja Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa laaditusta tuoreesta selvityksestä (siirryt toiseen palveluun) ilmenee, että riitajuttujen oikeudenkäyntikulujen kasvu on jatkunut käräjäoikeuksissa jo pitkään.

Jos yksityinen ihminen nostaa kanteen omaa vakuutusyhtiötään tai omaa työnantajaansa vastaan, ennuste lopputuloksesta on karu. Jutussa vastaamaan haastettujen vakuutusyhtiöiden vaatimat oikeudenkäyntikulut ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Työantajien korvausvaatimukset ovat kaksinkertaistuneet samassa ajassa.
...
Käräjätuomari Petra Spring Helsingin käräjäoikeudesta tuntee pelikentän. Siellä on kolmenlaisia pelaajia: vähävaraisia, upporikkaita ja heidän välissään kärvistelevä keskiluokka.

Köyhyysrajan tuntumassa olevat ja vähätuloiset ihmiset saavat valtion oikeusaputoimistojen kautta maksutonta oikeusapua.

– Jos oikeusapua saava ihminen häviää riitajuttunsa, valtio ei kuitenkaan maksa hänen vastapuolensa laskuja.

– Ja jos oikeusaputoimiston asiakkaalla on tuloja, melko vaatimatonkin palkka alkaa noustessaan hiljakseen leikata maksuttomuutta – ja oikeudenkäyntikulut siirtyvät melko pian asiakkaan itsensä kokonaan maksettavaksi.

Upporikkaalle taas käräjöinti saattaa olla jopa hauska – joskin hintavahko – harrastus.

Suurimmassa ahdingossa on keskiluokka, omilla tuloillaan niukin naukin toimeentulevat palkansaajat.
...
Ministeri Henriksson teki oikeudenkäyntikulujen kasvusta selkoa myös eduskunnalle kansanedustaja Pia Kauman (kok.) kysymykseen tasan vuosi sitten antamassaan kirjallisessa vastauksessa (siirryt toiseen palveluun). Henrikssonin mukaan suuret oikeudenkäyntikulut ovat heikentäneet oikeusturvaa.

– Monien aiheellistenkin juttujen vieminen tuomioistuimeen on käytännössä estynyt kuluriskin vuoksi.
...
Myös Turun yliopiston prosessioikeuden professori Johanna Niemi on miettinyt Lakimies (siirryt toiseen palveluun)-lehden artikkelissa keinoja epäreilusta ja kohtuuttomasta nykytilasta eroon pääsemiseksi.

Niemi sanoo nyt Ylelle, että oikeudenkäyntikuluja koskevien lainsäännösten lähtökohtiin tulisi nykyisin ehdottomasti sisältyä myös perus- ja ihmisoikeudellinen tarkastelu.

– Riski ja pelko vastapuolen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta voi olla oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin esteenä. Myös jokaisen oikeus saattaa asiansa tuomioistuimen käsiteltäväksi on vaarassa.
...

Yle Ari Mölsä 25.1.2021 https://yle.fi/uutiset/3-11751261

Linkki Oikeusministeriön tilaamasta ja Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa laaditusta tuoreeseen selvitykseen: https://www.edilex.fi/artikkelit/21403.pdf
« Viimeksi muokattu: 27.01.2021, 08:24:50 kirjoittanut F1nka »
Tottelematon tieto aktivismissa

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 470
 • Liked: 37421
 • Ego sum Spartacus
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #9 : 12.01.2022, 21:05:49 »
 :facepalm: x 1 000 000

Lainaus
X

Suomi tehostaa vahvan oikeusvaltio-osaamisensa vientiä ulkomaille Helsingin yliopiston yhteyteen perustetun oikeusvaltiokeskuksen(siirryt toiseen palveluun) avulla.

Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla perustetun keskuksen kohteena ovat erityisesti kehittyvät maat.

Oikeusvaltiokeskustelu on ollut viime aikoina tapetilla erityisesti Puolan ja Unkarin takia. Maat ovat riitautuneet EU:n kanssa, koska unioni katsoo niiden nakertavan oikeusvaltiota.

World Justice Projectin tutkimusten mukaan(siirryt toiseen palveluun) oikeusvaltio on kuitenkin ottanut takapakkia jopa joka toisessa maailman maassa, myös vakiintuneina demokratioina pidetyissä, totesi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Jouko Skinnari (sd.) keskuksen avajaisseminaarissa keskiviikkona.

Erityisen suuria haasteet ovat hänen mukaansa kehittyvissä maissa. Niissä oikeudelliset instituutiot, ihmisten tieto oikeuksistaan ja luottamus päättäjiin ovat heikkoja, eikä oikeusvaltioajattelu ole juurtunut.

Ensimmäisenä toimintavuonna keskuksen kohdemaita (siirryt toiseen palveluun)ovat Albania, Iran, Mosambik ja Uzbekistan. Skinnari toteaa, että oikeusvaltiota ei voi viedä maasta toiseen, vaan hankkeet on toteutettava yhteistyössä kohdemaiden toimijoiden kanssa.

Oikeusvaltiokeskuksen tavoitteena on kerätä yhteen Suomen johtavia oikeusvaltioasiantuntijoita sekä tehdä yhteistyötä alan kansainvälisten toimijoiden kanssa. Keskusta johtaa entinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

X

Oikeusvaltiokäsitys
Laillisuus sekä läpinäkyvä ja vastuullinen lainsäädäntöprosessi
Oikeusvarmuus
Mielivaltaisuuden kielto
Oikeussääntöjä soveltavat riippumattomat ja puolueettomat tuomioistuimet
Ihmisoikeuksien kunnioitus
Syrjimättömyys ja tasa-arvo lainsäädännössä
Lähde: Oikeusvaltiokeskus


https://yle.fi/uutiset/3-12266694?origin=rss

kekkeruusi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 314
 • Liked: 4162
Vs: Oikeusvaltio ja oikeusvaltioperiaate
« Vastaus #10 : 12.01.2022, 21:22:41 »
:facepalm: x 1 000 000

Lainaus
X

Suomi tehostaa vahvan oikeusvaltio-osaamisensa vientiä ulkomaille Helsingin yliopiston yhteyteen perustetun oikeusvaltiokeskuksen(siirryt toiseen palveluun) avulla.

Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla perustetun keskuksen kohteena ovat erityisesti kehittyvät maat.

Oikeusvaltiokeskustelu on ollut viime aikoina tapetilla erityisesti Puolan ja Unkarin takia. Maat ovat riitautuneet EU:n kanssa, koska unioni katsoo niiden nakertavan oikeusvaltiota.

World Justice Projectin tutkimusten mukaan(siirryt toiseen palveluun) oikeusvaltio on kuitenkin ottanut takapakkia jopa joka toisessa maailman maassa, myös vakiintuneina demokratioina pidetyissä, totesi kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Jouko Skinnari (sd.) keskuksen avajaisseminaarissa keskiviikkona.

Erityisen suuria haasteet ovat hänen mukaansa kehittyvissä maissa. Niissä oikeudelliset instituutiot, ihmisten tieto oikeuksistaan ja luottamus päättäjiin ovat heikkoja, eikä oikeusvaltioajattelu ole juurtunut.

Ensimmäisenä toimintavuonna keskuksen kohdemaita (siirryt toiseen palveluun)ovat Albania, Iran, Mosambik ja Uzbekistan. Skinnari toteaa, että oikeusvaltiota ei voi viedä maasta toiseen, vaan hankkeet on toteutettava yhteistyössä kohdemaiden toimijoiden kanssa.

Oikeusvaltiokeskuksen tavoitteena on kerätä yhteen Suomen johtavia oikeusvaltioasiantuntijoita sekä tehdä yhteistyötä alan kansainvälisten toimijoiden kanssa. Keskusta johtaa entinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

X

Oikeusvaltiokäsitys
Laillisuus sekä läpinäkyvä ja vastuullinen lainsäädäntöprosessi
Oikeusvarmuus
Mielivaltaisuuden kielto
Oikeussääntöjä soveltavat riippumattomat ja puolueettomat tuomioistuimet
Ihmisoikeuksien kunnioitus
Syrjimättömyys ja tasa-arvo lainsäädännössä
Lähde: Oikeusvaltiokeskus


https://yle.fi/uutiset/3-12266694?origin=rss
"Mielivaltaisuuden kielto
Oikeussääntöjä soveltavat riippumattomat ja puolueettomat tuomioistuimet
Ihmisoikeuksien kunnioitus
Syrjimättömyys ja tasa-arvo lainsäädännössä"

Huutonaurua.  ;D

Kannattaisi saada edes nämä meidän yhteiskuntaamme, ennen kuin edes harkitsee niden viemistä muualle.