Päästä päähän -salauksen tarkoituksena on pitää viestin sisältö täysin piilossa ulkopuolisilta koko matkan lähettäjältä vastaanottajalle. Luonnoksen mukaan tämä tekee kuitenkin poliisitutkimuksista liian vaikeaa. Painetta salauksen avaamiseen synnyttää osaltaan Wienissä Itävallassa marraskuun alussa tapahtunut terroristi-isku, jossa kuoli neljä ihmistä ja iskun tekijä.
Kannattaa huomioida, että tämä terrorismiin (ja aikaisemmin lasten hyväksikäyttöön) vetoaminen on pitkälti vain keppihevonen. Tätä ajavat voimakkaasti maat, jotka haluavat tehdä Internetin massavakoilua, joka kohdistuu kaikkiin käyttäjiin joiden dataa vain liikkuu näiden maiden kautta. Salauksen yleistyminen haittaa tällaista massavakoilua ja nyt sitten halutaan salaukseen vähintään takaportti, jotta viranomaisilla on pääsy dataan. Viranomaisilla tarkoitetaan poliisitutkinnan lisäksi mitä suurimmassa määrin myös tiedustelupalveluita, joilla ei ole useinkaan vakoiluunsa mitään epäilyjä siitä että vakoiltavat henkilöt ovat syyllistyneet rikokseen tai oikeuden erikseen tiettyyn henkilöön kohdustuvaa lupaa tähän vakoiluun.
Esimerkiksi Ruotsin verkkovakoilussa on paljastunut tallennetavien tietojen joukossa olevan mm. ihmisten seksuaaliset mieltymykset. Eikä tällaisia tietoja varmastikaan vain huvikseen tallenneta, vaan siksi, että näitä voidaan hyväksikäyttää vakoilussa esimerkiksi kiristämiseen. Israelinhan esimerkiksi tiedetään kiristävän palestiinalaisia homoja vakoojikseen uhkaamalla muuten saattaa heidät hengenvaaraan paljastamalla heidän olevan homoja. Ja toki näitä vakoojiksi pakotettuja uhkaa teloitus myös siinä tapauksessa tämän jälkeen, jos paljastuvat vakoojiksi.
Ja jotkut maat muuten ilmeisesti hyödyntävät (verkko)vakoilululla saatuja tietoja myös esimerkiksi parantaakseen asemaansa kansainvälisissä neuvotteluissa saadakseen vastapuolten salatut tiedot käsiinsä tai tehdäkseen suoranaisten teollisuusvakoilua oman maansa yritysten hyväksi.
Itävallan terroritekoon vetoaminen on sikälikin hölmöä, mutta varmaan uppoaa silti moniin, että tosiasiassahan Itävallan viranomaisia oli varoitettu jo hyvissä ajoin etukäteen siitä, että tämä terroristi oli yrittänyt hankkia asetta, mutta tästä huolimatta käytännössä mitään ei tehty vaikka henkilön radikalismi tiedettiin. Hieman samankaltainen tilanne oli Suomessa, missä Turun veitsiterroristin ääri-islamilaisuudesta oli ilmeisesti useampikin henkilö yrittänyt varoittaa viranomaisia, mutta niin vain terroristi päästettiin murhaamaan.