HUOM! 20.1.2021: Ketjun viestirajoitus poistuu toistaiseksi. Rajoitus tulee todnäk myöhemmin takaisin ja se näkyy tavalliseen tapaan sitten ketjun otsikossa sekä tässä aloitusviestissä.
---Vaalit on käyty, äänet on laskettu, oikeusväylät tuloksen kääntämiseksi on lähes loppuun käytetty ja valitukset tuomioistuimista ulos heitetty, osavaltiotulokset Michiganissa, Georgiassa, Nevadassa ja Pennsylvaniassa on sertifioitu sinetöiden viimeistään nyt istuvan presidentin tappion. Valitsijamiehet muodollistavat tuloksen muutaman viikon kuluttua. Kabinettinimitykset ovat jo täydessä vauhdissa ja siirtymäprosessi presidenttiydestä toiseen alkanut. Joseph Biden Jr. vihitään Yhdysvaltain 46. presidentiksi 20. tammikuuta 2021. On siis aika siirtyä eteenpäin.
Tärkeät hallitustasoiset positiot voidaan Yhdysvalloissa jakaa kahtia. Varsinaiset kabinetin jäsenet, jotka meillä vastaisivat ministeriä, tarvitsevat (todennäköisesti republikaanienemmistöisen) senaatin hyväksynnän. Paitsi tietystä varapresidentti, joka mukana äänestyslipussa oli. Odottettavissa siis on vähemmän ristiriitaisia hahmoja tai ainakin sellaisia jotka muutama republikaani voisi niellä. Yleensä ehdokkaita on grillattu ja uhkaavan äänestystappion edessä muutama on vedetty takaisin. Obaman kaudella näin tehtiin kahdelle kabinettiehdokkaalle, Trumpin kaudella neljälle.
Tähän mennessä on nimetty varsinaisiin kabinettipositioihin seuraavat henkilöt:
Toinen puolisko koostuu ns. "poliittisista nimityksistä", joille ei tarvita senaatin hyväksyntää. Tällaisia ovat muun muassa usein Valkoisen Talon korkeimmaksi työntekijäksi ja presidentin oikeaksi kädeksi tituleerattu kansliapäällikkö eli Chief of Staff sekä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja eli National Security Advisor. Vastaisivat meillä juurikin vastaavia ministeriöiden poliittisia kansliapäälliköitä ja niin edespäin. Ohessa nykytilanne.
* = vaatii senaatin hyväksynnän, vaikka poliittinen nimitys
Karsin molemmista yllä luetelluista listoista epäolennaisimpia pestejä pois.
Tähän mennessä julkistetuista nimistä moni nimi on tuntemattomampi, harmaa byrokraatti. Ei sieltä kovin isoja nimiä varmaan ole tulossakaan, saati Sandersia ja Ocasio-Cortezia tai muita vasemman laidan demokraatteja. Esimerkiksi "valtiovarainministeriksi" nimitetty Janet Yellen on toiminut teknokraattina Federal Reservessä viimeisen vuosikymmenen. Monet nimitetyistä ovat peräisin Obama-Biden -kaksikon hallinnosta vuosilta 2009-2016.
Kuinka moni Trumpin saavutus jää pysyväksi? Kuinka moni revitään alas ensi töiksi? Perustaako Donald Trump oman TV-kanavan väistyessään presidenttiydestä? Nähdäänkö hänet Bidenin virkaanastujaisissa? Säilyykö republikaanipuolue ehjänä vääjäämättömästä välienselvittelystä? Biden joutuu todennäköisesti kautensa alusta asti hallitsemaan republikaanienemmistöisen senaatin kanssa äärimmäisen polarisoituneessa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä, mutta onnistuuko yhteistyö? Biden on puheissaan kertonut pyrkivänsä olemaan koko kansan presidentti, mutta onnistuuko se? Radikaalin sosialismin esiinmarssia tuskin tulemme näkemään, pikemminkin korporatistista status quota ajalta ennen edellistä presidenttiä. On myös lähes julkinen salaisuus ettei Biden tule hakemaan jatkoa presidenttiydelleen vuonna 2024. Missä vaiheessa alkaa seuraavien vaalien presidenttipeli? Onko nyt vaaleissa hävinnyt presidentti mukana karkeloissa?
Kaikki tämä selviää tulevien neljän vuoden aikana.
-----
Edit I: lisätty puolustusministeri Austin
Edit II: lisätty sisäministeri Haaland
Otetaan käyttöön Trump-ketjusta tuttu 1 viesti per päivä per käyttäjä, muuten alkaa luisumaan lapasesta. Jotta tähän osataan orientoitua, alkaa se 19.12. klo 00.00 yöllä.HUOM! 20.1.2021: Ketjun viestirajoitus poistuu toistaiseksi. Rajoitus tulee todnäk myöhemmin takaisin ja se näkyy tavalliseen tapaan sitten ketjun otsikossa sekä tässä aloitusviestissä.