Ennen Japanin autoteollisuudesta puhuttiin samaan malliin, mikä vähän huolestuttaa. Japanilaisten kyky innovointiin on aika lailla todistettu asia.
"Aasialaiset ei kykene innovointiin!" on historiaton läppä, joka kolahtaa omaan nilkkaan. Suomalaisille autoja läheisempi esimerkki löytyy kännyköistä. Senkus vaan laskemaan paljonko näkee Nokian kännyköitä ja vertaamaan sitä Samsungien, Huawein, Sonyn yms. aasialaisten kännyköiden määrään. Ei ole eurooppalaisille mairitteleva vertailu.
On se vaan jännä juttu, että tarvittiin valkonaamojen luoma Tesla, ennen kuin alkoi tapahtua. Tarvittiin valkonaamojen luoma Nokia, ennen kuin alkoi tapahtua. Jätän tämän vain tähän.
Samsung mm. lausui "Emme tiedä, että mitä asiakkaamme haluavat, joten teemme kaikenlaisia kännyköitä" - tuo jos mikä kertoo siitä, että mitään innovaatiota tai näkemystä ei ole. Hyvä esimerkki nyt n. 2000 euron hintaiset taipuvanäyttö-puhelimet, joita kukaan ei halua ostaa, totaalinen floppi. Miksi niitä edes on yritetty keksiä, kysyn vaan?
Vakavasti tietenkin myös me valkoiset Eurooppalaiset olemme jotenkin ajautuneet taas ulos kilpailusta. Esimerkiksi sähköautoja on yritetty tehtailla täällä EU:ssakin useammassa maassa jo kauan kauan ennen Teslaa, tai Aasian virityksiä.
Teslan suorituskykyyn (miinus viihde-elektroniikka) yltävä auto oltaisiin voitu tehdä 90-luvulla. Tietysti laitteen hinta olisi ollut miljoona euroa nykyrahaa, mutta silti se olisi jättänyt Ferrarit ja muuta polttomoottorirakkineet pureskelemaan pölyä. Vaan eipä kenelläkään tullut mieleenkään, että "Mitäs jos sen nolon lasikuitusen kauppakassin sijaan, joka syttyy suorassa TV-lähetyksessä tuleen, tehtäisiinkin suorityskykyinen auto? Vaikka jonkun valmiin auton pohjalle?"
Ei. Ei niin millään ei. Sama Aasiassa. Autotehtaita niin maan perusteellisesti ja itse prosessi innovoitu todella pitkälle. Olen käynyt Japanissa muutamaan otteeseen, harrastan teollista historiaturismia. Toyotan museo on vavahduttava kokemus ja heidän Lean-tuotantometodi on massiivinen parannus. Siitä huolimatta sielläkään niistä kymmenistä tuhansista autoinsinööreistä ja suunnittelijoista ei löytynyt sitä yhtä, joka olisi sanonut
"Fuck it! Banzai! Nyt tehdään-vittu-supersähköauto!". Ei. Ei vaan onnistu. Siellä unelmoidaan edelleen vetyautoista, kun sähkö"juna" autojen kanssa meni jo.
Tuo ylläoleva tauti tietenkin on läsnä vahvasti myös USA:ssa itsessään. Ei sielläkään kukaan isoista autonvalmistajista alkanut rakentaa Tesloja. Eikä yksikään elektroniikan valmistaja luoda GSM-verkon kännyköitä, kun Nokia aloitti maailmanvalloituksen täältä pienestä Suomesta käsin. En tiedä onko tässä kyseessä jokin "isouden tauti", joka myös samalla romahdutti Nokian meillä. Eli isot (tai väkirikkaat) maat jämähtävät aina välillä paikoilleen ja sitten pienemmät rynnivät takavasemmalta ohi niin että paukkuu vaan. Samoin yritysten kanssa. Hero-to-Zero on aina vaanimassa. Sinänsä ikävä juttu Kiinalle, koska jäykkyys autoritaariseen menoon yhdistettynä, no, se on huono juttu. USA selviää, koska siellä on vapaus tehdä liki mitä lystää. Kiinalaiset ovat kuuleman mukaan täysin neuvottomia esimerkiksi Space-X:n edessä. USA:ssa on käynnissä uuden teknologisen sektorin valtaus, joka voi mullistaa koko ihmiskunnan tulevaisuuden. On siis hieman heikko kilpailuasema, jos avaruuteen pääsee vain puolueen jäsenkirjalla tarkkaan valvotuissa olosuhteissa, kun sillä välin tavallinen länsimainen tallaaja, jolla on bisnesidea, voi pian ostaa lentolipun vaikka Mars-planeetalle täältä.