Katsotaan geopolitiikkaa ilmeisten seikkojen kautta.
Kun Putin aloitti hyökkäyksen Ukrainaan 24.2.2022 niin taisteluissa ilmeni, että Venäjän armeijan heikko esitys Ukrainassa ei enään perustele Euroopan sotilaallista varustelua ja Euroopan unionin puolustusliiton perustamista ja NATO:n olemassaoloa ja Yhdysvaltain sotilaallis-teollisen voiman läsnäoloa Euroopassa.
Ennen Putinin hyökkäystä Ukrainaan Yhdysvaltain viranomaiset ja läntiset ajatuspajat yrittivät tukea Venäjän armeijan uskottavuutta ajattelemalla ääneen, että Ukraina romahtaisi muutamassa päivässä, jos Venäjän armeija hyökkää, joka kannusti Kremliä hyökkäämään Ukrainaan siksi, että Yhdysvallat halusi vetää Venäjän sotaan. Venäjän sotilaallisten kykyjen liioittelu ja Kremlin kannustaminen hyökkäykseen pyrki motivoimaan Euroopan puolustusbudjettien korotukset ja mittavat asetilaukset ja erityisesti Yhdysvaltain sotilaallisen läsnäolon Euroopassa, että Kremlin hyökkäys Ukrainaan tietää isoja bisneksiä sotilaallis-teolliselle.
Kun Kreml hyökkäsi Ukrainaan niin länsi laittoi Venäjälle pakotteet, jotka kiristyvät pakotepaketti toisensa jälkeen. Ennustettava näkymä on Venäjän talouden romahdus. Erityisesti se, että Ukraina valtaa Donbassin ja Krimin takaisin, ja Georgia valtaa Etelä-Ossetian ja Abhasian takaisin, ja Moldova valtaa Transnistrian takaisin, jotka ovat näyttö Venäjän armeijan heikkoudesta, josta voi alkaa Venäjän federaation hajoaminen, ja Venäjän valtaamien alueiden takaisinvaltaus muidenkin maiden toimesta.
Iso rähinä on Kiinan armeijan hyökkäys Kazakstanin ja Venäjän läpi Eurooppaan. Skenaario on, että Kiina rakentelee Keski-Aasiassa siviiliprojektien varjolla suurta länteen suuntautuvaa hyökkäystä tukevaa infrastruktuuria. Realistinen näkemys on, että Kiinan armeijalla ei ole kykyä hyökätä Eurooppaan. Kiinalta puuttuu kuljetushelikoptereita ja taisteluhelikoptereita, joita tarvitaan laajojen alueiden hallinnassa, ja erityisesti Kiinalta puuttuu suuria kuljetuslentokoneita, joita tarvitaan pitkän matkan logistiikassa ja ilmasillan luomisessa. Yksi näyte Kiinan kyvyistä on, että jos Kiina ottaa Mantsurian ja Vladivostokin takaisin, että onko niillä kykyä.
Seikka, joka perustelee Euroopan sotilaallisen varustelun ja Euroopan unionin puolustusliiton perustamisen ja NATO:n olemassaolon ja Yhdysvaltain sotilaallis-teollisen voiman läsnäolon Euroopassa, täytyy hakea kauempaa. Seikka on totalitaristisen Kiinan nousu sotilaalliseksi supervallaksi, josta osoitus on Kiinan pyrkimys vahvistaa asemiaan Keski-Aasiassa, jossa merkittävä seikka on Venäjän armeijan kalustosta merkittävän lukumäärän tuhoutuminen Ukrainan taisteluissa.