Kiinan on povattu 1980- luvulta saakka kehittyvän 2000-luvulla maailman johtavaksi valtioksi.Kasvu ei jää vain taloudelliseksi ja poliittiseksi, vaan Kiina laajentaa sotilaallista mahtiaan, erityisesti Afrikan luonnonvarojen ja surten markkinoitten turvaamiseksi.
Kiina investoi 50 miljardia Afrikkaan
Yli 50 Afrikan maan päämiehet vierailivat tällä viikolla Kiinan pääkaupungissa Pekingissä tavatakseen maan johtajan. Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti kokouksen tiimoilta maansa investoivan yli 50 miljardia euroa Afrikkaan seuraavien kolmen vuoden aikana.
Kiina on jo aiemmin tukenut Afrikkaa rahallisesti ja poliittisesti, sekä investoinut suuria summia lähes kaikkiin Afrikan valtioihin. Muun muassa Keniaan rakennettiin pääkaupunki Nairobin ja rannikolla sijaitsevan Mombasan välille rautatie Kiinan myöntämällä 3,6 miljardin euron lainalla.
Kiina on pitkään pyrkinyt kasvattamaan vaikutusvaltaansa Afrikassa, ja YK:n äänestyksissä Afrikan maat usein äänestävät Kiinan eduksi. Afrikan mailla on noin 28% kaikista äänistä YK:n äänestyksissä.
Syyt Kiinan antamalle tuelle ja sijoituksille Afrikassa ovat samat, kuin länsimailla: Kiina tarvitsee Afrikan luonnonvaroja, ja haluaa myydä omia tuotteitaan Afrikan kasvavilla markkinoilla.
”Kiinalla on pitkän ajan strateginen ja poliittinen suunnitelma Afrikalle”, sanoo Kiinaan erikoistunut sinologi.
Euroopan Unioni ja Yhdysvallat ovat katsoneet huolissaan Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa luonnonvaroiltaan rikkaimmassa maanosassa, ja ovat yrittäneet kilpailla Kiinan tarjoaman rahan kanssa. Länsimaitten tukea Afrikalle kuitenkin sitoo pyrkimys ihmisoikeuksien kunnioitukseen, mikä hidastaa ja vaikeuttaa sopimusten tekemistä, ja tästä hyötyy ihmisoikeuksia sormien läpi katsova Kiina.
Kiinan etuna on myös kolonialistisen historian puute Afrikassa. Afrikkalaiset luottavat mieluummin Kiinaan, kuin siirtomaita hallussaan pitäneisiin länsimaihin.
Kiinan tuki Afrikalle ei ole vain taloudellista ja poliittista. Maa antaa Afrikan maille myös sotilasapua noin 130 miljoonalla eurolla. Kiinan uskotaan jatkossa kasvattavan sotilaallista läsnäoloaan Afrikassa. Perusteena ovat maanosan luonnonvarojen turvaaminen Kiinan hyödyksi, sekä Afrikassa asuvien, noin kahden miljoonan Kiinan kansalaisen turvallisuus. Kiina aikoo myös sotilaallisesti suojella Afrikkaan tekemiään investointeja.
Lähde SVT
https://www.kansalainen.fi/kiina-investoi-50-miljardia-afrikkaan/