Kirjoittaja Aihe: Critical Social Justice / Woke-sekoilu  (Luettu 90695 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 884
 • Liked: 104909
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #630 : 14.07.2022, 11:09:30 »
Hesarin Visio-puolella pitkä Yhdysvaltain huippuyliopistoihinkin levinneen woke-kulttuurin puolustus ja mitätöinti. Patrik Haverinen vähättelee cancel-kulttuurin merkitystä ja häivyttää sen valta-aseman, taustat ja tavoitteet.

Wokessa ei toimittajan mukaan ole oikeastaan kyse politiikasta vaan ihmisoikeuksista, eikä woke ole sananvapaus- tai muu ongelma, ja jos onkin, vika on sananvapauden käytöllään provosoivien, yhä oikeammalle siirtyneiden konservatiivien, jotka vaarantavat demokratian.

Lainaus
Republikaanien epätoivo

Yhdysvaltain merkittävimmät konservatiiviajattelijat ravaavat Ivy League -yliopistojen kampuksilla paasaamassa ”woke-kulttuurin” vaarallisuudesta. Uhka demokratialle löytyy kuitenkin aivan muualta kuin vasemmistolaistuvasta opiskelija-aineksesta, kirjoittaa HS Vision toimittaja Patrik Haverinen.

[...]

Vain viikkoja myöhemmin Texasin tunnettu republikaanisenaattori Ted Cruz matkusti samalle kampukselle esittämään huolensa opiskelijoiden mielipiteiden yksipuolisuudesta. Tapaus nousi uutisotsikoihin, kun opiskelija kysyi Cruzilta, harrastaisiko hän suuseksiä miehen kanssa, jos se lopettaisi maailman nälänhädän.

Pian maailman rikkain mies Elon Musk twiittasi, että Yale on woke-viruksen keskipiste, joka yrittää tuhota sivilisaation.

OLEN seurannut kuohuntaa lähietäisyydeltä. Kun aloitin viime syksynä opiskelun hyvin liberaalina tunnetussa Yalen yliopistossa, en uskonut, että joutuisin kampuksella koko maan kulttuurisodan ytimeen.

Ilmapiiri Yhdysvalloissa on heikentynyt etenkin Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen, eikä kahtiajako ole jäänyt ainoastaan poliittiseksi. Kiistaa käydään niin oikeiden persoonapronominien käytöstä kuin lastenohjelmistakin. Maan sisälle on kasvanut kaksi kansaa, joiden ei voisi uskoa asuvan maantieteellisesti samojen rajojen sisällä.

Politiikan tutkimuksen johdantokurssillakin toisteltiin kevään ajan, kuinka vakuuttuneita monet professori Jacob Hackerin kollegatkin ovat siitä, että maassa syttyy pian sisällissota.

Mitä Yalessä oikein tapahtuu, ja miksi republikaanit pelkäävät jäävänsä eliittiopiskelijoiden jalkoihin?

KULTTUURISOTA on jo terminä kiistanalainen. Yleensä sillä tarkoitetaan konfliktia, jonka taustalla ovat eri kansanosien uskomukset ja käsitykset yhteiskunnallisista normeista. Yhdysvalloissa keskustelun on kuitenkin kritisoitu vievän liikaa huomiota pois aidon sotaisista vaaranpaikoista: kouluampumisista, rasistisen väkivallan noususta ja poliisin vallan väärinkäytöstä.

Toisaalta monet uskovat, että taustalla on yksi ja sama konflikti, jonka taustat ulottuvat orjuuden aikoihin.

Vuosisatojen historia institutionaalisesta rotusyrjinnästä näkyy vinoumana demokratian eri asteilla. Tilanteen korjaamiseen ei ole vieläkään löytynyt tarpeeksi monelta riittävää tahtotilaa.

[...]

DeSantis leimasi seksuaalisten suuntautumisten ja sukupuoli-identiteettien avaamisen puolelle asettuneen Disneyn ”woke”-yhtiöksi. Termistä on tullut julkisessa keskustelussa kuin kirosana, jonka heittämisen jälkeen rakentava keskustelu tyssää kuin seinään – kumpikin osapuoli asettuu puolustuskannoille ja kokee olemassaolonsa uhatuksi.

Merkitsevä ero eri ihmisryhmien oikeuksista puhuttaessa on siinä, ettei kukaan ole vakavissaan sulkemassa valkoisia heteromiehiä yhteiskunnan ulkopuolelle, kun taas monet muut kansanosat taistelevat yhä turvallisuudentunteesta omassa kotimaassaan.

Useiden amerikkalaisyliopistojen hakuprosesseissa harrastetaankin positiivista syrjintää, jotta vähemmistöjen aiemmin elämässään kohtaamaa mahdollisuuksien epätasa-arvoa voidaan paikata. Republikaanit näkevät tämän jatkumona Bidenin toteuttamille lupauksille etniseen vähemmistöön kuuluvan naisen nimittämisestä varapresidentiksi ja korkeimman oikeuden tuomariksi.

Kiintiöt ovat herättäneet niin kiivaita tunteita, että Yalen vähäväkinen mutta äänekäs oikeistosiipi on luonnehtinut niiden ajamista presidentin kauheimmaksi hirmuteoksi.

[...]

KAIKESTA vaikuttamistyöstä huolimatta republikaanien menestys tulevina vuosikymmeninä voi olla vaakalaudalla, koska yhä useampi hyvin toimeentuleva, hyvin koulutettu kaupunkilainen löytää poliittisen kotinsa toiselta puolelta käytävää.

Yale on tästä ääriesimerkki. Republikaanit saivat vain alle kolme prosenttia työntekijöiden vaalikampanjalahjoituksista vuosina 2013–2020, ja merkittävä osa yliopiston kasvateista on nousevaa arvoliberaalia yhdysvaltalaiseliittiä. Opiskelijat haluavat muuttaa yhteiskunnasta lähes kaiken aina oman yliopistonsa johdosta alkaen. Pöytäkeskusteluissakaan ei pelätä sosialismin tai intersektionaalisen feminismin puolesta puhumista.

[...]

Oman seurantani perusteella myös republikaanien kannattajat saavat äänensä kuuluviin lähes kaikkialla New Havenissä vähemmistöasemastaan huolimatta, kunhan uskaltavat avata suunsa ja pystyvät sivistyneeseen keskusteluun. Harmittavan usein tilaa saavat vain ne, joiden tarkoituksena on provosoida eikä väitellä älyllisen kiinnostuneesti.

Irvokkaaksi asetelman Ivy League -instituutioissa tekee vain se, että monilla on tapana puhua tunneilla kauniita köyhien auttamisesta ja hiilineutraaliudesta, mutta lähteä päivän päätteeksi liikepankki Goldman Sachsin työpaikkahaastatteluun.

[...]

Ääripolarisoituneessa yhteiskunnassa vastapuolen ideologia nähdään yhdessä paketissa ilman sävyeroja. Tällöin demokratian perusarvojen ja ihmisoikeuksien puolustaminen sekoittuu tarpeetta täysin erillisiin, oman huomionsa ansaitseviin debatteihin poliittisesta korrektiudesta ja cancel-kulttuurista. Edes maalle eksistentiaalisia kysymyksiä, kuten lasten turvallisuutta tai toimintakykyisen kongressin ylläpitoa, ei osata pitää irrallaan puolueiden välisestä vastakkainasettelusta.

Suomalaisena tuntuu uskomattomalta, että niin suuri osa maan opiskelijoista leimataan radikaaleiksi, vaikka paatoksen ytimessä on monella sivistysvaltion perusasioita. Millä logiikalla ihmisoikeuksien puolustaminen on ääriajattelua?

Monet liberaaleista yhdysvaltalaisyliopistoista lähtöisin olevat ajatusmallit kantautuvat tänä päivänä alta aikayksikön myös suomalaisnuorison Instagram- ja TikTok-käyttäytymiseen. Kantaa on otettava kaikkeen ja infolaatikot jaettava omalla alustallaan, ellei halua vaikuttaa välinpitämättömältä, etuoikeutetulta kakaralta.

[...]

Välillä aktivismi voi silti kääntyä itseään vastaan, kuten Waggonerin mielenosoituksen jälkeen kävi. Konservatiivit kokivat sen seurauksena entistä vahvemmin, että heidät vaiennetaan.

Samalla he saivat lisää pontta väitteisiinsä orwellilaisesta yhden totuuden yhteiskunnasta, jota kohti maa on heidän mukaansa matkalla demokraattipuolueen nuorison kasvettua politiikan huippupaikoille.

Niin ymmärrettävää kuin opiskelijoiden turhautuminen seksuaalivähemmistöille vihamielisen puhujan kritiikittömään kuulemiseen olikin, tekisi siitä seurannut perusteellinen keskustelu sananvapaudesta hyvää missä tahansa.

Yalessä puoliavoimesti demokraatteja kannattaneet professorit ovat alkaneet kiinnittää lisää huomiota siihen, että vastapuolen argumentit otetaan paremmin huomioon eikä niille naureskella.

Tässä onkin Yhdysvaltojen mittapuulla vasemmistolaisemmiksi määritellyillä demokraattinuorilla työsarkaa ja tasapainoteltavaa: toisaalta ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota uhkaavalle retoriikalle ei haluta antaa alustaa, mutta yhtäältä ääriäänien sulkeminen yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelle vain heittää bensaa liekkeihin.

TOISIN kuin Cruz kumppaneineen väittää, kuvatun kaltaiset mielenosoitukset eivät kuitenkaan ole syy maan demokratiakehityksen huolestuttavalle suunnalle.

Syy löytyy hänen omasta puolueestaan, jota näpeissään pitävä joukko on valmis paitsi yllyttämään väkivaltaiseen vallankaappaukseen, myös priorisoimaan aseyhtiöiden rahat koululaislasten henkien edelle ja kaveeraamaan mieluummin äärioikeistolaisten ryhmien kanssa kuin suojelemaan vähemmistöjä.

Maan politiikan tutkijat rakastavat termiä asymmetrinen polarisaatio, jolla kuvataan republikaanien liikahtaneen etenkin 2000-luvulla merkittävästi enemmän oikealle kuin demokraattien vasemmalle. Toisin sanoen kahtiajako ei ole ainoastaan syventynyt, vaan kyse on suuremmasta liikkeestä poliittisen kartan oikeassa reunassa.

Tästä kertoo se, että yhä useammat tutkijat ovat alkaneet tänä keväänä nähdä sisällissodan syttymisen aitona mahdollisuutena.

”Kulttuurisota edeltää aina ampumasotaa”, totesi Culture Wars -kirjallaan mainetta niittänyt sosiologi James Davison Hunter Politicolle Capitolin viimevuotista valtausyritystä puidessaan.

Tehokkainta myrkkyä vastakkainasettelun kärjistymiselle on Yalen moton mukaisesti ”valo ja totuus”. Kun osapuolet elävät toistensa kanssa eri todellisuuksissa, ei erimielisyyksiä voida enää ratkaista pyöreän pöydän ympärillä.

Jäljellä ovat vain miekat.
Helsingin Sanomat 14.7.2022

Kuvauksesta ja puolustelusta tuli taas mieleen Kiinan kulttuurivallankumous.
« Viimeksi muokattu: 14.07.2022, 11:11:38 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 026
 • Liked: 8424
 • Hummeriälykkö
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #631 : 14.07.2022, 11:42:06 »
Lainaus
Irvokkaaksi asetelman Ivy League -instituutioissa tekee vain se, että monilla on tapana puhua tunneilla kauniita köyhien auttamisesta ja hiilineutraaliudesta, mutta lähteä päivän päätteeksi liikepankki Goldman Sachsin työpaikkahaastatteluun.

Mitäs yllättävää tässä on? Maaseudun pelloille sontaa lapiolla levittämäänkö joku etuoikeutettu, kultalusikka suussa syntynyt, nirppanokka lähtisi maailmaa pelastamaan? Vihreiden touhua kun seuraa, niin kovin elitistiseltä se vaikuttaa. Havittelevat olevansa sitä korkeinta politbyroota, jota säännöt eivät koske.

Yale ei ole muuten kovin edullinen paikka, jos ei saa apurahoja.

Lainaus
How much does it cost to go to Yale for 4 years out of state?
Total Costs
Estimated Budgets   
On-Campus Other Budget   $3,470
Books and Supplies   $1,000
Non-Resident Total Budget   $79,370
Out-of-State Tuition   $57,700


Lainaus
Yalessä puoliavoimesti demokraatteja kannattaneet professorit ovat alkaneet kiinnittää lisää huomiota siihen, että vastapuolen argumentit otetaan paremmin huomioon eikä niille naureskella.

Johtuisiko siitä, että omat argumentit eivät kestä minkäänlaista lähempää tarkastelua?  ;D Esimerkiksi väittämät siitä, että mies voi synnyttää? Ei voi eikä tule voimaan.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 867
 • Liked: 18332
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #632 : 14.07.2022, 12:26:05 »

Tuo Hesarin Haverinen on tavannut Yalessa joitain joiden mielestä "sisällissota ei tunnu kaukaiselta".

En ole varma terminologiasta, mutta jotain sisällissodan kaltaista USA tarvitsisi. Wokea ja sen rahoittajia vastaan pitäisi alkaa toimia rajusti. 

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 912
 • Liked: 12862
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #633 : 14.07.2022, 13:02:49 »
Lainaus
Oman seurantani perusteella myös republikaanien kannattajat saavat äänensä kuuluviin lähes kaikkialla New Havenissä vähemmistöasemastaan huolimatta, kunhan uskaltavat avata suunsa ja pystyvät sivistyneeseen keskusteluun.

Ilmeisen sivistynyttä keskustelua Haverisen ja liberaalien mukaan on kuitenkin se, että kysytään puhujalta "harrastaisitko miehen kanssa suuseksiä, jos se poistaisi maailman nälän."
qui non est mecum adversum me est

Ajattelija2008

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 458
 • Liked: 12069
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #634 : 14.07.2022, 14:05:48 »
Patrik Haverinen on valmistunut ylioppilaaksi 2020 eli on ihan untuvikko. Hänen kirjoittama teksti on tyypillinen "this time is different" -purkaus, kun ankanpoikanen ensimmäisen kerran sukeltaa lampeen.

USA:ssa oli kulttuurisota 1950-luvulla, kun äärivasemmistolaisia canceloitiin.

Kulttuurisota oli myös 1960-luvulla, kun rotuerottelua poistettiin.

1970 tienoilla oli kulttuurisota Vietnamin sodasta ja Watergatesta.

Ronald Reaganin kaudella taisi olla pieni kulttuurisota häntä vastaan?

Vuonna 2001 käynnistyi ihan oikea sota äärimuslimeja vastaan.

sancai

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 139
 • Liked: 7097
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #635 : 14.07.2022, 14:30:47 »
Lainaus
Oman seurantani perusteella myös republikaanien kannattajat saavat äänensä kuuluviin lähes kaikkialla New Havenissä vähemmistöasemastaan huolimatta, kunhan uskaltavat avata suunsa ja pystyvät sivistyneeseen keskusteluun.

Ilmeisen sivistynyttä keskustelua Haverisen ja liberaalien mukaan on kuitenkin se, että kysytään puhujalta "harrastaisitko miehen kanssa suuseksiä, jos se poistaisi maailman nälän."
Pakko tarttua tuohon nostamaasi lainaukseen. Tämä on erittäin klassinen sananvapauden kulttuuria rapauttavien argumentti. "Eri mieltä saa olla, kunhan keskustelee sivistyneesti/ei syyllisty vihapuheeseen jne.". Sana "sivistys" tarkoittaa tietysti yliopistoliberaalien yksipuolissti määrittelemiä normeja, sääntöjä, sallittuja sanoja, ajatuksia ja ideoita. Samoin Republikaaneilla ei ole oikeutta määritellä, mikä on sivistynyttä ja mikä epäsivistynyttä, vaan yksinoikeus on vasemmistolla. Käytännössä lainaus kuuluukin "Republikaaneilla on sananvapaus, koska he saavat puhua demokraattien sallimalla tavalla".

Tämä on ovela strategia monella tapaa. Se vetoaa siihen "porvarilliseen" oikeistolaiseen osaan, jolle kunnollisuus, hyveellisyys ja lakien noudattaminen on tärkeämpää kuin omien arvojen edistäminen. Tyypillinen Kokoomuslainen tai Rino-republikaani on aivan kauhuissaan ajatuksesta, että he olisivat valtainstituution silmissä sivistymättömiä tai maalaisia. Ihan sama, vaikka instituutiossa valtaa pitäisivät radikaalikommunistit. Tämä sananvapauden uudelleenmäärittely sivistyneen ja kiltin puheen vapaudeksi uppoaa heihin kuin häkä, mutta se on nimen omaan uudelleenmäärittely. Esimerkiksi Yhdysvaltain perustuslain sananvapauskäsiys ei tunne sivistymättömän tai antisensitiivisen puheen rajoittamista. Loukkaavan ja sivistymättömän puheen salliminen on sama asia kuin sananvapaus, koska valtaideologian mukailu ei ole koskaan tarvinnut sananvapauden suojaa. Jopa Pohjois-Koreassa sinulla on täysi sananvapaus ylistää vallassa olevaa Juche-aatetta.

Itse asiassa vastapuolen sananvapauden rajoittamisen oikeutattaminen vastapuolen itse aiheutetulla sivistymättömyydellä on jopa sitä puhtainta "klassismia" eli luokkasyrjintää. Kautta aikain sivistymättömyys on yhdistetty alempiin yhteiskuntaluokkiin ja sivistyksen vaatimusta käytetty mitätöimään vähempiosaisten esittämä kritiikki.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 026
 • Liked: 8424
 • Hummeriälykkö
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #636 : 14.07.2022, 15:08:27 »
Kautta aikain sivistymättömyys on yhdistetty alempiin yhteiskuntaluokkiin ja sivistyksen vaatimusta käytetty mitätöimään vähempiosaisten esittämä kritiikki.

Samaa tehdään nykyisin hieman eri tavoin eli:

- Etkö luota TIETEESEEN!

- Tutkimusten mukaan... (milloin ne tutkimukset ovat kenelläkään takataskussa?)

- Äärioikeistolainen (ne on väärässä jo lähtökohtaisesti)

- Peräkamarin pojat (persuja muuten äänestää aika moni yrittäjä eli todellisia peräkamarin poikia ne)

- Ilmastonmuutos! (need I say more?)

- Greenpeace/YK/Greta Thunberg tai kuka muu vaan julkisuudessa oleva Oikealla Asialla oleva taho tai NGO niin sinä tietty olet väärässä

Noin yhteenvetona voi todeta, että minkäänlaiseen oikeaan vuoropuheluun tai väittelyyn ei ole edes tarkoitus ajautua vaan huutaa toinen suohon, kun sillä ei ole komea tohtoraattia tai nippua tutkimuksia takataskussaan tai - herregyd - kuuluu perussuomalaiseen puolueeseen tai tekee ihan mitä tahansa, joka näitä oikeamielisiä punakaartilaisia herranterttuja loukkaa tai ahdistaa millä tavalla tahansa.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 912
 • Liked: 12862
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #637 : 14.07.2022, 15:20:06 »
Periteisesti sivistynyt puhe on ollut sellaista, että ei kiroilla ja koroteta ääntä, puhutaa suoraan asiasta, eikä käydä henkilöön. Nykyisin varsinkin tuo viimeinen on kääntynyt päinvastoin ja lähes aina käydään henkilöön, eikä asiasta puhuta lainkaan, eikä varsinkaan suoraan.
qui non est mecum adversum me est

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 057
 • Liked: 2278
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #638 : 14.07.2022, 21:46:09 »
Hesarin Visio-puolella pitkä Yhdysvaltain huippuyliopistoihinkin levinneen woke-kulttuurin puolustus ja mitätöinti. Patrik Haverinen vähättelee cancel-kulttuurin merkitystä ja häivyttää sen valta-aseman, taustat ja tavoitteet.

----
...Useiden amerikkalaisyliopistojen hakuprosesseissa harrastetaankin positiivista syrjintää, jotta vähemmistöjen aiemmin elämässään kohtaamaa mahdollisuuksien epätasa-arvoa voidaan paikata, Republikaanit näkevät tämän jatkumona Bidenin toteuttamille lupauksille etniseen vähemmistöön kuuluvan naisen nimittämisestä varapresidentiksi ja korkeimman oikeuden tuomariksi.

Kiintiöt ovat herättäneet niin kiivaita tunteita, että Yalen vähäväkinen mutta äänekäs oikeistosiipi on luonnehtinut niiden ajamista presidentin kauheimmaksi hirmuteoksi...
----
Ilmeisesti ketään oikeamielistä ei voisi vähempää kiinnostaa, millaisen rasistisen mielikuvan tuollainen positiivinen syrjintä, synnyttää kiintiövähemmistöön kuuluvaan henkilöä kohtaan. Kun epäsuorasti vihjataan, että tiettyihin ihmisryhmiin kuuluvat, tarvitsevat erityisiä toimenpiteitä ja tukea joilla he pärjäävät maailmassa.

Lainaus käyttäjältä:  Positiivinen syrjintä käytännössä
"Sinä pääset tänne töihin ja sinut valittiin monien hakijoiden joukosta. Mutta ei todellakaan pätevyyden, koulutuksen tai työhistorian perusteella, vaan ainoastaan siksi, että kuulut etniseen vähemmistöön olemalla tummaihoinen"
Ja tuollaista hakijaa halventavaa käytäntöä, pidetään jostain käsittämättömästä syystä, positiivisena asiana ja tuskin tuo kannustaa hankkimaan itselleen lisää pätevyyttä ja ammattitaitoa, kun niillä ei käytännössä ole mitään negatiivista vaikutusta työpaikan saamisessa.

Toiseksi, miksi tuota käytäntöä ei käytetä tasa-arvoisesti, niin että kaikki halukkaat pääsevät mihin tahansa haluamaansa työpaikkaan, vaikka ei olisi tippaakaan pätevyyttä ja ammattitaitoa, täysin siitä riippumatta, kuuluuko enemmistöön vaiko vähemmistöön?
On vain kaksi tapaa tehdä hommia, järkevä ja yksinkertainen tapa tai Suomen hallituksen tapa.

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 026
 • Liked: 8424
 • Hummeriälykkö
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #639 : 15.07.2022, 12:37:40 »
Lainaus
Useiden amerikkalaisyliopistojen hakuprosesseissa harrastetaankin positiivista syrjintää, jotta vähemmistöjen aiemmin elämässään kohtaamaa mahdollisuuksien epätasa-arvoa voidaan paikata

Positiivinen syrjintä on ainoastaan uuskieltä, jolla syrjinnästä tehdään salonkikelpoista. Kyllä minuakin vituttaisi olla se opiskelija, jolle paikkaa ei myönnettäisi, vaikka olisin pääsykokeissa ja papereiden perusteella parempi.

Ilmeisesti sitten koskee kaikkia aloja matematiikasta fysiikkaan ja naistieteistä antropologiaan? Seuraavaksi saamme sitten kyvyiltään vajaita tai keskinkertaisia fyysikkoja ja vaikkapa ydinvoimala-asiantuntijoita sekä kaikesta vouhkaavia demonisia naissukupuolen aasintuntijoita.

Tässä on sama mekanismi kuin siinä, että kaikille aktiivisuudesta ja osaamisesta huolimatta myönnettäisiin sama arvosana. Lopuksi ketään ei kiinnosta opiskella, kun omalla osaamisella tai opiskelulla ei voi vaikuttaa lopputulokseen vaan kaikesta tulee paskaa - paitsi kusesta.

Eipä ihme, että "äänekäs oikeistosiipi" vielä yrittää pitää jonkinlaisesta tasosta kiinni. Jos tämä on tilanne, niin minäkin sitten olen oikeistosiipeä.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 884
 • Liked: 104909
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #640 : 16.07.2022, 12:29:26 »
Wokessa ei toimittajan mukaan ole oikeastaan kyse politiikasta vaan ihmisoikeuksista, eikä woke ole sananvapaus- tai muu ongelma, ja jos onkin, vika on sananvapauden käytöllään provosoivien, yhä oikeammalle siirtyneiden konservatiivien, jotka vaarantavat demokratian.

Sama oman agendan politiikan yläpuolelle nostava "kyse ei ole politiikasta vaan oikeudenmukaisuudesta"-argumentti hieman eri näkökulmasta Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Jussi Ahlrothilta. Woke on Ahlrothille niin luonnollista, että sen kyseenalaistaminen tai edes siihen viittaaminen on paheksuttavaa kovaa kielenkäyttöä, huonoa käytöstä ja tietysti rasismia.

Lainaus
Vähemmistöjen äänet kuuluvat nyt paremmin, mutta samaan aikaan huonoa käytöstä hyväksytään yhä enemmän – Woke-sanasta on tullut lyömä­ase

Kun rakastavan mummon lapsenlapsi kasvaa aikuiseksi, hänen maailmansa ei ehkä ole uhattuna, kun tutuissa tarinoissa onkin erivärisiä ihmisiä, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jussi Ahlroth.

[...]

Kirjoitan woke-sanan hyvin vastentahtoisesti. Se on pelkkä keino sotkea keskustelua, strategista harhaanjohtamista. Se mitä haukutaan wokeksi, on alun perin ollut huomion kiinnittämistä oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon toteutumiseen. Perusasia hyvässä yhteiskunnassa.

Sittemmin siitä on tullut lyömäase ja leima, molemmin puolin. W-sanaa huudetaan Suomessakin. Väite on silloin sama kuin Trasymakhoksen. Et hae oikeudenmukaisuutta, vaan ajat oman ryhmäsi etua.

[...]

Monimutkaisina aikoina toimitaan helposti tunteiden mukaan. On turvallista pitää kiinni siitä, mikä tuntuu yksinkertaiselta. Ne ovat usein tarinoita. Tuttu elokuva, kirja, värittynyt muisto, oma tulkinta maailman menosta. Oikeastaan ainoa, mikä pysyy samana tässä muuttuvassa maailmassa, on kuvitelma. Kaikki mikä on todellista, muuttuu aina ja koko ajan. Jos pysyvyyttä ja turvaa tuonutta kuvitelmaa uhataan, se tuntuu siltä kuin meitä itseämme uhattaisiin.

Pysyvyyden tunteita puolustetaan w-sanan värittämässä vastenmielisessä vastaanotossa, jota esimerkiksi Tähtien sota, Taru sormusten herrasta ja The Sandman -tv-sarjat ovat saaneet. Nämä teokset on jo ennen ilmestymistään tuomittu siksi, että niissä on ei-valkoisia näyttelijöitä. Teoksia syytetään wokeksi. Tämä on tietysti puhdasta rasismia. Mutta se kertoo jostain muustakin. Vanhat tarinat ovat tarjonneet kuvan, joka on yksinkertaisempi kuin todellisuus. Sitä kuvaa ei haluta rikkoa, varsinkaan kun yhteiskunta on monimutkaistunut. Mutta juuri lisääntynyt monimutkaisuus luo paineita kuvan rikkomiseen. Ristiriita on valmis.

[...]

Kun tv-sarjassa on moninaisuutta, w-tyylillä puhuvat sanovat sen olevan tv-sarjan tai elokuvan politisoimista. Alun perin ne kuulemma eivät olleet poliittisia, ja moninaisuudella ajetaan agendaa. Tässä toistuu Trasymakhoksen ajatusvirhe. Lisäksi oletus ei-poliittisesta fiktiosta on huonoa konservatiivista retoriikkaa.

Kovaa kielenkäyttöä ja huonoa käytöstä on alettu hyväksyä entistä enemmän, samaan aikaan, kun vähemmistöjen äänet ovat alkaneet kuulua paremmin. Puhe fantasiasarjoista tai perusoikeuksia koskevasta lainsäädännöstä eivät ole lopulta erillään toisistaan. Politisoimis-retoriikka ei koske vain tv-sarjoja, sillä tehdään ihan oikeaa politiikkaa jo Suomessakin.
Helsingin Sanomat 16.7.2022
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Rasvari

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 339
 • Liked: 960
 • Entinen keskustelija, nykyinen Venäjän trolli.
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #641 : 16.07.2022, 14:57:19 »
Wokessa ei toimittajan mukaan ole oikeastaan kyse politiikasta vaan ihmisoikeuksista, eikä woke ole sananvapaus- tai muu ongelma, ja jos onkin, vika on sananvapauden käytöllään provosoivien, yhä oikeammalle siirtyneiden konservatiivien, jotka vaarantavat demokratian.

Sama oman agendan politiikan yläpuolelle nostava "kyse ei ole politiikasta vaan oikeudenmukaisuudesta"-argumentti hieman eri näkökulmasta Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Jussi Ahlrothilta. Woke on Ahlrothille niin luonnollista, että sen kyseenalaistaminen tai edes siihen viittaaminen on paheksuttavaa kovaa kielenkäyttöä, huonoa käytöstä ja tietysti rasismia.

Sattuipa hiljattain että varsin oudossa paikassa osuin tilaisuuteen jossa kyseinen Ahlroth haastatteli Johanna Vehkoota - sananvapaudesta.

Tilaisuus sai korvien välisen resistanssin lähestymään nollaa ja oikosulku logiikkaprosessorissa oli lähellä. Sananvapaudesta, käytännössä kunnianloukkauksesta, nostetaan samaan aikaan liian kevyesti ja liian raskaasti syytteitä, samoin tuomiot ovat ovat liian keveitä ja raskaita. Poliisikin tutkii aivan vääränlaisia kunnianloukkauksia.

Johanna Vehkoo kertoi että viiden vuoden raskas oikeustaistelu Lokkaa vastaan vei hänen työkykynsä ja mielenterveytensä. Lisäksi korkeimman oikeuden tuomio palautti hänen uskonsa oikeuslaitokseen mutta vain osittain. Jotenkin jäi kuva että ovat moraalisesti kaikkia muita kilometrin ylempänä oikeuslaitoksesta alkaen tavallisesta rahvaasta puhumattakaan ja syvä halveksunta väärinajattelijoita kohtaan oli korkeintaan tahattoman kömpelösti peiteltyä.

Ahlroth ilmoitti ottavansa kysymyksiä vastaan mutta vain jos ne ovat asiallisia, hän sanoi keskeyttävänsä asiattomat kysymykset heti ja perään tiukka katse yleisöön. Yllättäen tulikin vain kivoja komppaavia kysymyksiä mahdollisesti valikoiduilta kysyjiltä. Eipä sillä, ei tuollaisessa ilmanalassa kukaan varmasti tohtisi kysyä kuulemansa perusteella onko kunnianloukkauksen tutkintakynnys liian alhaalla vai ylhäällä tai onko rangaistusasteikko liian kova vai kevyt? Tai tutkiiko poliisi mahdollisesti (vain) vääriä kunnianloukkauksia?

Minusta tuntuu kuitenkin että minua on siunattu. Harvoin on mahdollisuus nähdä silmästä silmään samalla kertaa kahta ihmistä, jotka ovat absoluuttisen oikeassa ja väärässä olevat joutavat olemaan osallistumatta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Olen imarreltu.
« Viimeksi muokattu: 16.07.2022, 16:35:57 kirjoittanut Rasvari »

Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 026
 • Liked: 8424
 • Hummeriälykkö
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #642 : 17.07.2022, 19:27:54 »
Lainaus
Lisäksi korkeimman oikeuden tuomio palautti hänen uskonsa oikeuslaitokseen mutta vain osittain.

Allekirjoitukseni näissä viesteissä on se tekosyy, millä Vehkoo vapautettiin korkeimmassa oikeudessa vastuusta. Jos joku ei tiedä, niin arvo-arvostelma on hyvin vanhaa perua jo 1800 -luvulta. Omasta mielestäni sitten kaikki kunnianloukkaukset tulisi sallia lausumalla vaikkapa seuraavasti:

- Olen tullut siihen arvo-arvostelman tulokseen, että hän puhuu, näyttää ja vaikuttaa ihan natsilta!

- Jos katsoo häntä arvo-arvostelman läpi, niin hän vaikuttaa ihan huoralta!

Siinäpä teille Korkeimman Oikeuden tapa hyvepuhua...  8)
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 912
 • Liked: 12862
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #643 : 17.07.2022, 21:18:03 »
Lainaus käyttäjältä: Hesari
Kun tv-sarjassa on moninaisuutta, w-tyylillä puhuvat sanovat sen olevan tv-sarjan tai elokuvan politisoimista. Alun perin ne kuulemma eivät olleet poliittisia, ja moninaisuudella ajetaan agendaa. Tässä toistuu Trasymakhoksen ajatusvirhe. Lisäksi oletus ei-poliittisesta fiktiosta on huonoa konservatiivista retoriikkaa

Ei todellakaan ole huonoa, eikä konservatiivista retoriikkaa. Hesarin kulttuuritoimitus nykyisin kai keskittyy viihteellisiin televisiosarjoihin, mutta olisi hyvin helppo esittää useita klassisia, fiktiivisiä teoksia, joissa ei ole mitään poliittista. Toki monet idiootit ajattelevat, että kaikki on poliittista, mutta idioottien ei pidäkään arvioida esteettisesti korkeatasoista kirjallisuutta julkisesti. Sen pitäisi olla ihan muiden hommaa.

qui non est mecum adversum me est

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 984
 • Liked: 13041
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #644 : 17.07.2022, 22:23:37 »
Siinä suhteessa voin olla samaa mieltä noiden kriitikkojen kanssa, että oikeistolaiset todella turhan usein verhoavat kritiikkinsä "epäpoliittisuuden" haikailuun, kun tosiasiassa oikeistolaiset haluaisivat korvata vasemmistoa miellyttävän viestin ja kuvaston oikeistoa miellyttävällä viestillä ja kuvastolla.

On paitsi falskia myös melko munatonta kätkeytyä jonkin näennäisen neutraalisuuden kaapuun.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 36 884
 • Liked: 104909
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #645 : 01.08.2022, 11:18:20 »
Mietin, mihin ketjuun kuuluu, mutta woke-ideologiaa tämäkin, kun toimittaja Juho Salminen katsoo kaikin puolin asialliseksi, että mielestään vääränlaiset ajatukset kuten autoilusta tai lihasta nauttiminen vaiennetaan paheksunnan ilmapiirillä. Se on "yhteisön etu".

Lainaus
Autoilusta nauttiminen on ihmiskunnan kypsyyskoe

KYSYMYS oli hätkähdyttävä. Tapasin ihka elävän ihmisen, joka pohti, kehtaako nykyään sanoa, että pitää – tai suorastaan nauttii – autoilusta.

Moinen epävarmuus kertoo siitä, että tietoisuus autoilun haitoista leviää. Ja huonoja puolia kyllä riittää. Kun bensaa palaa, ilmasto lämpenee. Liikenne tuottaa noin viidenneksen Suomen päästöistä.

Autoilun vähentäminen on varsinkin kaupungeissa monella tapaa järkevää. Mutta tätä keskustelua ei voi käydä vain järjen tasolla – täytyy ymmärtää myös tunteita.

[...]

ENTÄ sitten, on lupa kysyä. Kun haitat ovat kiistattomat, miksi pitäisi välittää joidenkin mielihyvästä, kun yhteisön edut menevät niiden edelle.

Voi ajatella, että tämä on ihmiskunnalle jonkinlainen kypsyyskoe. Meidän pitää oppia käsittelemään sitä, miten puhumme asioista, joista pidämme mutta joiden haitallisuudesta saamme päivä päivältä lisää tietoa. Bensa ja liha ovat näistä hyviä esimerkkejä.

Silti tulevillekin sukupolville lienee tarjolla ajonautintoja. Autoilua ei nimittäin olla kieltämässä, vaikka sellaisiakin tulkintoja kuulee. Ja sähköauto on sähäkkä kiihtymään, sanovat.
Helsingin Sanomat 1.10.2022
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 057
 • Liked: 2278
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #646 : 01.08.2022, 17:55:09 »
Lainaus
Autoilusta nauttiminen on ihmiskunnan kypsyyskoe..
Keijo Kaarisade sai taas uuden vakavasti otettavan kilpailijan?
Tai ainakin siltä vaikuttaa, kun nykypäivän kirjoituksien sisällöstä ei voi enää päätellä, mitkä on kirjoitettu "ihan oikeasti olen tätä mieltä.."  ja mitkä ovat täyttä huuhaata, tosin monissa mielipidekirjoituksissa nuo molemmat ovat yhdistyneet "Ihan tosissaan ja vakavasti, minun mielipiteeni on 100% huuhaata".
On vain kaksi tapaa tehdä hommia, järkevä ja yksinkertainen tapa tai Suomen hallituksen tapa.

ohkurin_narsi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 209
 • Liked: 299
 • Pas****aako Paavi metsään?
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #647 : 02.08.2022, 03:30:39 »
Joskus menin Hesarin keskustelussa sanomaan tuommoista yhteisön edun vouhottamista kommunismiksi, ja elinikäinen bannihan siitä tuli.


Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 41 458
 • Liked: 64388
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Takaisin! Takaisin!
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #648 : 15.08.2022, 11:13:42 »
Vasemmistolainen kulttuurisota esittää koko läntisen historian rasismin kauhukabinettina

14.08.2022

Brittiläinen toimittaja-kirjailija Douglas Murray muistuttaa länsimaisen kulttuurin arvokkaista puolista.
...
Yksi harvoista länsimaisten kulttuurin puolustajista on brittiläinen toimittaja-kirjailija Douglas Murray (s. 1979), joka nousi edellisellä The Madness of Crowds -teoksellaan (2019) maailmanmaineeseen. Hänen uusin, tänä keväänä ilmestynyt kirjansa The War on the West on vimmainen aikalaiskritiikki, joka pyrkii osoittamaan nykypäivän länsivastaisuuden silmittömyyden ja samalla puolustamaan eurooppalaisen humanismin perintöä.

Kuten kirjan nimi jo kertoo, Murran mukaan käynnissä on kulttuurisota länsimaisia arvomaailmaa, kulttuuria ja viime kädessä koko elämäntapaa vastaan. Hän vyöryttää luku toisensa perään teoreetikkoja, tutkijoita tai aktivisteja, jotka tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden nimissä ovat valmiita sytyttämään länsimaisen sivilisaation tuleen.

Alussa on luonnollisesti antirasismi. Murray huomauttaa kirjassaan, että nykymaailmassa Ibram X. Kendin ja Robin DiAngelon kaltaiset hahmot ovat tehneet näyttävän ja taloudellisesti kannattavan uran pelkästään syyttämällä valkoihoisia ihmisiä ”rakenteellisesta rasismista”. Mutta sen lisäksi, että käsite on itsessään epämääräinen, mikään tieteellinen tutkimus ei tue väitteitä sen olemassaolosta.

BLM-mellakoiden vanavedessä Iso-Britannian hallitus valtuutti tohtori Tony Sewellin johtaman komission tutkimaan rodullista eriarvoisuutta maassa. Ryhmä koostui kymmenestä oman alansa huippututkijasta, joista yksi oli valkoihoinen. Maaliskuussa 20221 Sewellin komissio julkaisi muhkean loppuraporttinsa, josta nousi välittömästä äläkkä.

Tutkijat eivät nimittäin löytäneet minkäänlaisia todisteita institutionaalisesta rasismista, vaan heidän mukaansa epätasa-arvoisuutta aiheuttavat rodun sijaan pikemminkin asuinpaikka, köyhyys ja kulttuuriset tekijät. Raportin mukaan myöskään nykypäivän Isossa-Britanniassa ei ole etnisiä vähemmistöjä, joille historiallinen rasismi yhä ”kummittelee”.

Loput linkistä.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Punavihreä siirtymä on paskanruskea!”
— Tri. Eero Paloheimo

“Vasemmistolaisuus on vamma, johon kuuluu vielä tarve näyttää se.”
— Kari Suomalainen

“Musta on siis uusi valkoinen ...”
— Kim Evil-666

JiM

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 678
 • Liked: 2000
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #649 : 15.08.2022, 12:07:33 »
Lainaus
Beavis and Butt-Head do 'White Privilege.'

https://gab.com/KeepNHGranite/posts/108538494072887236

Pallopääkissa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 370
 • Liked: 2748
 • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #650 : 16.08.2022, 16:57:29 »
Brittiläinen imperiumi lakkautti orjuuden 1833
https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_Abolition_Act_1833

Toivottavasti Ukrainan sota saa yleisen mielipiteen kääntymään wokea ja wokevasemmistoa vastaan. Mitä pitempään sota kestää, luulisi että sitä todennäköisempää se on. Mutta media ja yliopistot ovat paksussa kuplassa joten sinne se tulee vihoviimeisenä, jos ollenkaan.

@Lalli IsoTalo sanoi että politiikka on median alavirta, eikä niinkään kulttuurin. Media kun luo kulttuurin. Mutta kuka/ketkä luo/luovat median/mediat? Onko se yliopistot kun mediavaikuttajat ovat usein valmistuneet niistä? Ovatko yliopistot niitä perimmäisiä paikkoja? Sitten voi kysyä kuka luo ne mitä yliopistossa tutkitaan ja opetetaan, ja keitä siellä on töissä ja opiskelemassa. Meneekö tämä muna vai kana-arvailuksi?

Jos haluaa vaikuttaa politiikkaan, pitäisikö siis vaikuttaa ensin mediaan ja vasta sitten kulttuuriin? Tarkoittaako tämä tunkeutumista valtamedioihin, valtamedioiden haluttunottoa esim. osakeomistuksilla, tai sitten taloudellisten panostusten ohjaamista omiin medioihin? Jos valtamedioissa ei saa omaa ääntä sellaisenaan kuuluville, onko parempi luovuttaa sen suhteen ja panostaa omiin medioihin? Pitäisikö persuilla olla joku Silvio Berlusconin tapainen miljardööri jolla oli oma media tukena (onko edelleen?), kun tiesi että valtamedia on vastustajan puolella?
« Viimeksi muokattu: 16.08.2022, 17:08:01 kirjoittanut Pallopääkissa »
Kissafani

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 41 458
 • Liked: 64388
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Takaisin! Takaisin!
Vs: Critical Social Justice / Woke-sekoilu
« Vastaus #651 : 16.08.2022, 17:36:45 »
@Lalli IsoTalo sanoi että politiikka on median alavirta, eikä niinkään kulttuurin. Media kun luo kulttuurin. Mutta kuka/ketkä luo/luovat median/mediat? Onko se yliopistot kun mediavaikuttajat ovat usein valmistuneet niistä? Ovatko yliopistot niitä perimmäisiä paikkoja? Sitten voi kysyä kuka luo ne mitä yliopistossa tutkitaan ja opetetaan, ja keitä siellä on töissä ja opiskelemassa.

Olen hiukkasen funtsinut asiaa, enkä vähiten sinun ansiostasi. Vastaus on liitetiedostossa. Voi olla, että jos perustan tätä varten joskus ketjun. Mietin asiaa aika monta päivää, ja nukuin aika monta yötä yli. Tässä on nyt ensimmäinen versio.
« Viimeksi muokattu: 16.08.2022, 17:41:53 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Punavihreä siirtymä on paskanruskea!”
— Tri. Eero Paloheimo

“Vasemmistolaisuus on vamma, johon kuuluu vielä tarve näyttää se.”
— Kari Suomalainen

“Musta on siis uusi valkoinen ...”
— Kim Evil-666