Kirjoittaja Aihe: Lastensuojelusta karanneet  (Luettu 800 kertaa)

duc

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 3 596
 • Liked: 9976
 • Vemmelsääri lyö tervapöpöä
Lastensuojelusta karanneet
« : 03.01.2021, 08:23:49 »
Aloitin Maikkarin monipolvisen jutun pohjalle oman ketjun, vaikka siellä ja täällä on myös aiheesta keskusteltu.

Lainaus
Nuoret karkaavat lastensuojelusta eivätkä työntekijät voi tehdä mitään – kokenut päihdetyöntekijä: "Takaisin tulee raiskattu tyttö tai poika, jonka elämä on tärvelty"

- -

Pitkän linjan päihdetyöntekijä Sari Franken on tehnyt töitä muun muassa nuorisokodissa ja huumeiden takia huostaanotettujen lasten kanssa. Hän on nähnyt urallaan erittäin karuja kohtaloita.

- -

Nuorisokodissa työskennellessään Franken on todistanut kymmeniä kertoja, kun nuori lähtee hatkaan, eli karkuun sijoituspaikastaan, eivätkä työntekijät voi tehdä asialle muuta kuin ilmoittaa poliisille.

Kun ilmoitus on tehty, lastensuojelun työntekijät joutuvat odottamaan, että poliisi joko tavoittaa nuoret itse tai pääsee osallistumaan etsintään työntekijöiden kanssa.

– Todellisuutta on, että nuoret katoavat hatkareissuilleen. Lainsäädäntö estää sen, että heidän lähtönsä pysäytettäisiin jo laitoksessa, vaikka se olisi nimenomaan lapsen suojelemista, Franken sanoo.

Kokeneena päihdetyöntekijänä Franken tietää, että hatkareissuille lähdetään useimmiten päihteiden perässä, sillä monille nuorille on jo kehittynyt vakava päihderiippuvuus.

– Työntekijät pystyvät ennalta arvaamaan, että nuorelle tapahtuu siellä vaarallisia asioita ja hänen päihderiippuvuutensa pahenee. Silti emme pysty auttamaan.

Franken on itse kollegojensa kanssa seurannut nuoria, jotka ovat lähteneet nuorisokodista karkureissuilleen hakemaan huumeita.

Nuoria on karkuunlähdön jälkeen seurattu maastossa autoilla ja kartoitettu, mihin junaan he nousevat.

Nuoresta tehdään heti virka-apupyyntö poliisille, mutta virkavallan resurssit ovat tunnetusti hyvin rajalliset eikä jokaisen nuoren perään ehditä lähettää poliisia.

– Lastensuojelupuolella on ihmisiä, jotka haluavat auttaa nuoria, mutta heidän kätensä ovat sidotut. Lastensuojelun lakia muutettiin ja lainmuutoksesta aiheutui se, että nuorisokodin työntekijä ei voi ottaa nuorta kiinni, vaikka lapsi on huostaanoton alaisena. Tämä turhauttaa todella monia, Franken sanoo.

Nuorten kiinniottamiseksi tarvitaan virka-apua antava poliisipartio, mutta poliisit harvoin ehtivät ei-akuutteihin tilanteisiin niin nopeasti. Nuori ehtii sitä ennen jo kadota johonkin, missä aineita on saatavilla.

Suomessa tiedetään olevan henkilöitä, jotka majoittavat asunnoissa hatkassa olevia nuoria ja antavat heille huumeita. Näissä asunnoissa nuoria myös käytetään hyväksi monin eri tavoin.

– Nuoret häviävät sinne päihdeongelmaan. Muutaman viikon päästä takaisin saattaa saapua raiskattu poika tai tyttö, jonka elämä on tärvelty.

– Nämä nuoret, joita ei voida ottaa kiinni, uhriutuvat hatkareissuilla ja heistä tulee joko rikoksen uhri tai rikoksen tekijä.

Franken tietää hyvin, että useimmat hatkassa olleet nuoret joutuvat seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi. Se on tapa, jolla rahattomat nuoret maksavat aineista ja asumisesta.

– Kun päihderiippuvuus ajaa ihmistä eteenpäin, hän on valmis tekemään mitä tahansa, jotta pysyy kiinni päihteissä. Tällä tavalla lapset saadaan houkuteltua asuntoihin. Taustalla on usein hirveä kuvio.

Hän on itsekin lukuisia kertoja ollut mukana etsimässä nuorta lastensuojelun asiakasta, joka on lähtenyt hatkaan.

– Tiedämme, että nuoret päätyvät johonkin huumekämppään, mutta emme voi estää heitä.

Franken toivoo, että Suomessa ryhdyttäisiin keskustelemaan vakavasti lainsäädännön vinoumasta, jonka mukaan työntekijät eivät saa ottaa karkuun lähteneitä huostaanotettuja lapsia ja nuoria itse kiinni ilman virkavallan apua.

– Se ei ole poliisin vika, vaan se on lainsäädännön vika. Olisin itsekin voinut useita kertoja hakea nuoren jostakin asunnosta, mutta en saa tehdä sitä ilman poliisia. Välillä myös vanhemmat itse piilottelevat omaa huostaanotettua lastaan.

Franken mukaan tällaisessa tapauksessa kyseessä on usein ylisukupolviset päihdeongelmat.

– Jos tilanne on se, että lastensuojelussa oleva lapsi on lähdössä käyttämään huumeita ja oleskelemaan asuntoon, jossa aikuiset raiskaavat häntä, pitäisi tähän pystyä puuttumaan. Jotain on vialla, kun näin ei voida tehdä eikä nuorta voida suojella häneltä itseltään, Franken sanoo.

Kokenut päihdetyöntekijä tietää senkin, että kaikilla lastensuojelun asiakkailla ei ole päihdetaustaa, vaikka se onkin yleistä.

– Lastensuojelun asiakkaalla voi olla taustallaan vaikkapa massiivista kiusaamista, mihin vanhemmat ovat hakeneet apua.
- -
B<-minä
Veijarin etiikka koine-kreikaksi (Mt 7:6 NA 28)

Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶν μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσουσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Ei caicki Culda cuin kijldä,
Eikä hopia cuin hohta.


Henrik Florinus: SANANLASCUT. 1702.

Pioni

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 99
 • Liked: 109
Vs: Lastensuojelusta karanneet
« Vastaus #1 : 03.01.2021, 10:22:29 »
Päihteiden luukuttaminen lapsille on rikos. Seksi lapsen kanssa on rikos. Sekin osto lapselta on rikos.
Eikö tutkintaan ja tuomioihin ole resursseja?
Pidetään päämme!

N. O. Hääppönen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 151
 • Liked: 3936
Vs: Lastensuojelusta karanneet
« Vastaus #2 : 03.01.2021, 11:14:44 »
Päihteiden luukuttaminen lapsille on rikos. Seksi lapsen kanssa on rikos. Sekin osto lapselta on rikos.
Eikö tutkintaan ja tuomioihin ole resursseja?
Resurssit käytetään tärkeämpään, eli ääärrrioikeiston jahtaamiseen ja vihapuheen tutkintaan.

Lainaus ei kaapaise niin kaukaa tästä aiheesta, kuin ensin voisi arvella. En lähtenyt kaivamaan linkkejä, mutta ei ole ihan tavatonta että pallerot lääkitsevät seksuaalista hätätilaansa tarjoamalla juurikin tuota hellää huolenpitoa ja huimausaineita karanneille.

Huomaa jutun päiväys 8.3.2017 Otin tämän esille siksi, että nyt aletaan huomaamaan mihin tuo Kiiskisen linja johtaa.

Lainaus
"Olen kuullut asioita, joita en edes haluaisi tietää" - lahtelaisella äidillä on painava viesti etenkin teini-ikäisten tyttöjen perheille

Lahtelainen äiti on kuullut huolestuttavia tietoja nuorten tyttöjen hyväksikäytöstä maahanmuuttajataustaisten nuorukaisten porukoissa. Viime viikonloppuna hän joutui etsimään omaa tytärtään ja kertoo nyt tietonsa varoitukseksi vanhemmille. Irakilainen mies kertoo oman näkökulmansa asiaan ja vahvistaa jutussa kerrottuja tietoja. Jutun lopussa myös poliisin kommentteja asiaan.


Kuvio menee Veeran tietojen mukaan siten, että ensin voitetaan tyttöjen luottamus ja heitä houkutellaan lähtemään maahanmuuttajataustaisten henkilöiden asunnolle muun muassa lupaamalla alkoholitarjoilua.

Asunnolla tytöille todellakin juotetaan alkoholia, jotta miehet pääsevät lopulliseen tavoitteeseensa. Kun tyttö on riittävän puolustus- ja harkintakyvytön, useampi nuori mies käyttää häntä seksuaalisesti hyväksi. Veera käyttää tilanteesta kiertelemättä ja kaartelematta sanaa raiskaus.
...
Oheiseen juttuun liittyviä kulttuurieronäkökulmia [seksuaalirikosten tutkintaa Lahdessa tekevä Hämeen poliisin rikoskomisario] Kiiskinen kommentoi yleisellä tasolla.

– Nuoret ovat aina tutustuneet toisiinsa. Nyt tänne lintukotoomme on tullut myös muualta ihmisiä, mikä aiheuttaa sen, että myös toisista kulttuureista tulevat tutustuvat prinsessoihimme. Tähän myös heillä on oikeus.

https://www.uusilahti.fi/paikalliset/804663

”Jos sukupuolitietoinen budjetointi erkaantuu sekä feministisistä kansalaisyhteiskunnan toimijoista että feministisestä tiedosta, se on vaarassa muodostua tekniseksi hyvän hallinnon käytännöksi, jonka suhde sukupuolittuneisiin yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin on ohut.”

– THL 23.3.2020

Tagit: lastensuojelu