Kirjoittaja Aihe: 2021-01-19 Hiipuviin pikkukuntiin lukiolaisia Uzbekistanista (taustalla Vesterbacka)  (Luettu 40432 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 725
 • Liked: 111959
Vesterbackan Finest Future -yhtiö pyrkii saamaan Suomeen jo ensi vuonna 1 500 uutta ulkomaalaista lukiolaista. Tulijoiden määrä on tarkoitus kymmenkertaistaa niin, että viiden vuoden kuluttua Suomen lukioihin tulisi ulkomailta tulisi vuosittain 15 000 uutta opiskelijaa.

Eikö kukaan kansanedustaja nosta meteliä julkisten varojen väärinkäytöstä?

Jos nyt ei tehdä mitään, tämä on parin vuoden päästä uusi normaali. Kun ulkomaalaisten haalimisesta hyötyviä nilkkejä on tarpeeksi paljon, kehitystä on mahdoton perua.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

ämpee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 16 731
 • Liked: 24378
Lainaus käyttäjältä: Westerbackan matematiikka
Vesterbackan mukaan Finest Futuren kielikoulutuksen kautta Suomeen tulevat ulkomaalaislukiolaiset toisivat kulujen sijasta silkkaa säästöä.

– Sehän on kansantalouden kannalta loistava juttu. Meidän mallissamme säästetään suomalaiselta veronmaksajalta synnytys, neuvolapalvelut, päiväkodit, peruskoulut ja kaikki. Jokunen satatonnia per Suomeen saapuva opiskelija.

Westerbackan mallissa suomalaisten synnytysten, neuvolapalveluiden, päiväkotien, peruskoulujen lisäksi tulisi vielä ulkomaalaisten lukiot.
Ikiliikkuja olisi kevyttä kauraa jos Westerbackan mallilla voitaisiin säästää yhtään mitään.
Jäseneltä Hohtava Mamma: "Logiikka ei ole koskaan ollut suvakkien vahvin laji. Eivät he muuten olisi suvakkeja."

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
Tummennukset lisätty:

Lainaus
Ulkomaalaisten suhteellinen osuus kaikista lukiolaisista jäisi kuitenkin vielä näillä lukemilla vähäiseksi, sillä kaikkiaan päivälukioissa on noin 100 000 opiskelijaa.

Tilanne muuttuu merkittävästi, jos Finest Futuren tulevaisuuden kaavailut toteutuvat. Niiden vakiintuessa seitsemän vuoden kuluttua Suomen lukioissa olisi jo 45 000 ulkomaalaista lukiolaista.

--

Tämän vuoden opiskelijakohtaisten valtionosuuksien perusteella laskettuna 45 000 ulkomaalaista lukiolaista aiheuttaisi valtionosuusmenoja vuosittain ainakin reilut 320 miljoonaa euroa. Todennäköisesti summa olisi suurempi, koska pienissä lukioissa opiskelijakohtainen valtionosuus on suurempi.

--

Vesterbacka sanoo, että tavoitteena on, että lukion jälkeen Suomeen saapuneet nuoret jäisivät maahan opiskelemaan ja paikkaamaan työvoimapulaa.

Hänen mukaansa Sallan lukiossa opiskelleet venäläisnuoret ovat osoittaneet, että usein näin myös tapahtuu.

Siis myös korkeakouluopiskelijoiden määrä kasvaisi noin 15 000 opiskelijalla per vuosi. Väestökatopaikkakuntien ammattikorkeakoulut/tekniset yliopistot varmasti tykkäisivät tästä, mutta jos pelkkä lukio maksaisi 300 miljoonaa vuodessa, niin miten paljon maksaisi korkeakoulutus? Entäpä jos vain kuluttaisimme sen 300 miljoonaa vuodessa rajaseutujen kouluavustuksiin, ilman maahanmuuttoa? Perussuomalaiset voisi esittää tätä ideaa julkisuuteen.

Lainaus
Silloinen opetusministeri Jussi Saramo (vas) totesi viime vuoden helmikuussa antamassaan vastauksessa, että ”esitetty menettely vaikuttaa luonteeltaan ja tarkoitukseltaan olevan lähellä lukiolain 9 §:ssä säädettyä tilauskoulutusta, vaikka järjestely ei kaikilta osin täytäkään tilauskoulutusta koskevien säännösten mukaisia tunnusmerkkejä”.

– Julkisesti rahoitettavaa lukiokoulutusta ei ole tarkoitettu lähtökohtaisesti kohdennettavaksi kolmansien maiden opiskelijoiden organisoituun ja järjestelmälliseen kouluttamiseen, Saramo totesi.

Kaikki säännökset eivät ehkä täyty, mutta Sääntö-Suomi tekee poikkeuksen, kun kerran kysymys on hyvästä asiasta, väestönvaihtokapitalismista.

Kaikkein eniten kiinnitin huomiota tähän uutisessa lainattuun Matti Vanhasen kirjoitukseen, tummennus lisätty:

Lainaus käyttäjältä: Matti Vanhanen, 14.7.2022
Pori jäi taakse. Mikä oli merkityksellisintä Areena-viikossa? Mieleeni jäi Peter Westerbackan vetämä tilaisuus, jossa tekijät ja toimijat esittelivät jo käynnistyneen toiminnan, jossa kieltämme opetetaan etänä yläasteiässä oleville nuorille. He hakevat sitten Suomesta lukiopaikkaa etenkin lukioihin, joissa on opiskelijapulaa. Ensimmäiset 15 olivat jo viime lukuvuoden Suomessa ja nyt syksyllä tulossa on 150. Seuraavana vuonna 1500. Erinomaista hankkeessa on se, että ei yritetä muuttaa koulujamme vieraskielisiksi vaan opiskelijat opettelevat kielemme ja pärjäävät sillä. Todennäköisyys Suomeen jäämiseksi kasvaa uskoakseni valtavasti. Aion seurata tätä toimintaa. Se on osaamiseen keskittyvän työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi uskottavin, johon olen törmännyt vuosien kuluessa.
https://www.facebook.com/matti.vanhanen.5/posts/5172399456214003

Siis, ööh? Vanhanen on entinen pääministeri ja moninkertainen entinen ministeri, siis kokenut poliitikko. Ja hän siis sanoo että Finest Futuren lukiokuvio on uskottavin työperäisen maahanmuuton lisäämisen hanke, johon hän on törmännyt? ??? :D Miten pahasti jämälaatua ne kaikki muut sitten ovat olleet? Lukiosta valmistuva ei vielä "osaa mitään", eli siis projekti joka tuottaa lähes työllistämiskelvotonta (ei siis koulutuskelvotonta) ainesta, ja maksaa 300 miljoonaa vuodessa, on parasta mitä on tullut vastaan? ???
« Viimeksi muokattu: 26.09.2022, 17:54:15 kirjoittanut Outo olio »
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 143
 • Liked: 5554
Oikeasti. Samaan aikaan, kun puhutaan inkluusion aiheuttamista ongelmista luokissa, niin Vesterbacka haluaa tänne lisää vajaalla kielitaidolla varustettuja oppilaita, ilmaisen opetuksen ja asumisen piiriin.

Mitä ihmettä hän ajattelee? Vastaus on tietenkin raha.

Oman maansa peruskoulun ja parin kuukauden suomen kielen tehokurssin jälkeen ovat valmiina lukio-opintoihin, niinkö?

Hemmetti sentään, minullakin teki vähän tiukkaa yhden aineen kohdalla saada säälliset arvosanat lukiosta.

Kieliasiasta, jo nykyisellään koulut ovat liemessä avustajien saatavuudessa. Nyt Vesterbacka haluaa lisätä edelleen sattumia soppaan. Mitä hemmettiä tapahtuu, kun luokkaan tulee muutama eriä kieliä äidinkielenään puhuva nuori? Jokaiselle oma tulkki?

Jos minä olisin opettaja, leipääntyisin välittömästi ja lopottaisin asiani välittämättä siitä, että kuka jää jälkeen.

Mulle riittää se, että kerran vuorossa avaan Irakilaiselle kaverille vähän jotain työohjetta. Sen vielä teen, koska ihan ahkera kaveri.

Kuinkakohan moni kunta on lähtenyt tähän pelleilyyn?
Takaisinperintämenettelijä matkalla afrikkaan.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 210
 • Liked: 20060
 • tökerö, tyhmä ja köyhä

Porin mies on verisintä laatua oleva korporaatiokapitalisti ja etninen rasisti. Hän ei tavoittele oman maansa tai kansansa etua. Mutantiksi syntynyt (nimellisiä ruotsinkielisiä Porissa hänen aikanaan on ollut ehkä 0,3%) ja lahtariksi kasvanut. Omaisuuskasautumien laajentaminen lienee toisarvoista, tärkeintä on tuhota suomen mieli ja suomen kieli.
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

Mika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 260
 • Liked: 10483
Vesterbacka vakuutteli pari viikkoa sitten, että junalla pääsee Helsingistä suomelahden ali Tallinnan joulumarkkinoille 25.12.2024 mennessä. Uskokoon ken tahtoo.  Huomiohakuinen pelle, jolle ei pitäisi antaa julkisuutta lainkaan.
"Nigerian poliisi on pidättänyt vuohen epäiltynä autovarkaudesta"

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 853
 • Liked: 31269
Minusta Vesterbackaa voisi parhaiten kuvailla sanalla "rotta".

Mieshän tunnustaa IL:n jutussa täysin häikäilemättömästi, että tarkoitus on kuppaa veroeuroja firmaansa:

Lainaus
– Totta kai se on siitä kiinni, miten malli kehittyy ja millaisiin volyymeihin päästään. Jotta se olisi kestävää, niin se on hyvä rakentaa niin, että se on myös hyvä bisnes.

IL:n jutusta selviää myös, että Vestebackan firma liikkuu laittomuuden rajamailla pyrkien hyödyntämään lain porsaanreikiä vastoin lain tarkoitusperää dumpatakseen kymmeniä tuhansia mamuja veronmaksajien syliin. Lasku ei tietenkään jää vain koulutuksen kustantamiseen vaan saamme tietysti samalla kymmeniä tuhansia Kelan elättejä. Elinaikakustannukset tullaan laskemaan juoksevina miljardeina kunhan Vesterbacka pääsee vauhtiin.

Vesterbacka uskoo, tai ainakin yrittää kauppaa myyttiä säästöistä, jota saadaan kunhan ensin poltetaan satoja miljoonia hänen hankkeeseensa:

Lainaus
– Sehän on kansantalouden kannalta loistava juttu. Meidän mallissamme säästetään suomalaiselta veronmaksajalta synnytys, neuvolapalvelut, päiväkodit, peruskoulut ja kaikki. Jokunen satatonnia per Suomeen saapuva opiskelija.
...
– Sitä ei pysty edes millään rahalla korvaamaan, että säästyy kuusitoista vuotta. Kun puhutaan kaikenlaisista synnytystalkoista ja muusta, niin se olisi pitänyt laittaa liikkeelle jo parikymmentä vuotta sitten.

Suomessa ja ulkomailla on jo pitkään myyty tätä lapsisäästömyyttiä, jonka puitteissa ulkomaalainen teini olisi mukamas suoraan valmis kattamaan omat kustannuksensa. Yhdessäkään maassa Vesterbackan kirjanpidon debet ja kredit eivät kuitenkaan ole menneet yhteen vaan laskelmat ovat poikkeuksetta päätyneet miinukselle, ei vain taloudellisesti vaan myös sosiaalisesti. Ei tarvitse kun vilkaista Ruotsiin, niin ymmärtää, että teinimamut eivät ole mikään kultakaivos vaan päätyvät aivan liian usein rikoskierteeseen ja valtion elätettäväksi jollekin puolelle kalteria.

Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

Augustus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 792
 • Liked: 1838
Tuosta yllä annetusta linkistä:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4c451131-a666-4398-ab20-b772610c1571

Lainaus käyttäjältä: IL
Vesterbacka katsoo, että ulkomailta tulevat lukiolaiset säästävät lisäksi aikaa, kun maahan saadaan uusia nuoria rivakkaan tahtiin.

– Sitä ei pysty edes millään rahalla korvaamaan, että säästyy kuusitoista vuotta. Kun puhutaan kaikenlaisista synnytystalkoista ja muusta, niin se olisi pitänyt laittaa liikkeelle jo parikymmentä vuotta sitten.
ja
Lainaus käyttäjältä: IL
Vesterbacka sanoo, että tavoitteena on, että lukion jälkeen Suomeen saapuneet nuoret jäisivät maahan opiskelemaan ja paikkaamaan työvoimapulaa.
ja
Lainaus käyttäjältä: IL
– Sehän on kansantalouden kannalta loistava juttu. Meidän mallissamme säästetään suomalaiselta veronmaksajalta synnytys, neuvolapalvelut, päiväkodit, peruskoulut ja kaikki. Jokunen satatonnia per Suomeen saapuva opiskelija.

Mua näissä idioottivisioissa vaivaa se että miksi tuollainen lukiolainen jäisi ylioppilaaksi tulon jälkeen Suomeen. Nuori (ja vanhemmat) ovat varmasti kiiinnostuneita opintomahdollisuuksista, mutta onhan se aivan idioottimaista olettaa, että joku nuori jotenkin hurmaantuisi Suomesta niin paljon, että jättäisi lopullisesti perheensä, sukunsa, kielensä, uskontonsa,  ystävänsä lopullisesti ja päättäisi jäädä asumaan loppuelämäksi Suomeen. Varsinkin kun se Suomi nuorelle on joku tuppukylä, jossa kylänraitilla on vain tyhjä tie, ilman ihmisiä. Eihän käytännössä kukaan nuori tee tuollaista päätöstä, että jättää kotinsa ja maansa.


simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 256
 • Liked: 14214
 • junior koodari
Vesterbacka vakuutteli pari viikkoa sitten, että junalla pääsee Helsingistä suomelahden ali Tallinnan joulumarkkinoille 25.12.2024 mennessä. Uskokoon ken tahtoo.  Huomiohakuinen pelle, jolle ei pitäisi antaa julkisuutta lainkaan.

Elähän nyt viel tuomihe hänt (ei vakuuttavaa murretta kirjoitettuna, jota mummo ja ukki puhuivat)...https://www.rakennuslehti.fi/2019/03/vesterbackan-tallinna-tunnelin-parissa-tyoskentelee-vuoden-lopulla-satoja-suunnittelijoita/

Lainaus
”Olemme yhdessä arvioineet, että vuoden lopussa tunnelin suunnittelussa työskentelee satoja suunnitteluinsinöörejä, tutkijoita ja sovelluskehittäjiä”, hankekehitysjohtaja Timo Saanio A-Insinööreistä sanoo tiedotteessa.

Suunnittelutiimin kokoonpano riippuu siitä, miten projekti edistyy ja sen lupa- ja kaavakäsittely etenee. Valmisteltavaan suunnitteluvaiheeseen kuuluvat käytännössä muun muassa kallioperätutkimusten teko sekä yksityiskohtaisempi tunnelin suunnittelutyö.

Tämänhetkisissä luonnoksissa 100 kilometrin tunneli olisi kaksiosainen ja kulkisi syvimmillään 200 metriä merenpinnan alapuolella. Asemia reitille olisi tulossa eri vaihtoehdoista riippuen neljästä kuuteen.

Vuosi 2019 meni kuten vuodet,,2020,2021 ja kohta on tapissa vuosi 2022,,monel pääsee junal tallinnaan?..rapiat kaksi vuotta olisi aikaa 24.12.2024.

Kun tunneli jutut meni kai nutulleen, niin Vesterbacka alkoi panostamaan "lukioihin" kun tilaa opiskelijoita jostain pers`landiasta, niin voimaanuttava vaikutus pikkupaikkakuntien lukioille myönnettävillä valtionosuuksilla opiskelija määrään nähden on merkittävä. Eikö tuo ...tanan mato ole jo tarpeeksi rikas?

He,he,,,
Lainaus
Isoa bisnestä
Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelihankkeensakin vuoksi julkisuudessa esiintynyt Vesterbacka kertoo, että Finest Future tavoittelee ”suhteellisen nopeasti” miljoonien ja myöhemmin jopa kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa.

– Totta kai se on siitä kiinni, miten malli kehittyy ja millaisiin volyymeihin päästään. Jotta se olisi kestävää, niin se on hyvä rakentaa niin, että se on myös hyvä bisnes.

Finest Futuren toimintamallina on markkinoida suomalaista lukiokoulutusta ja tehdä valtaosa tuloksestaan tarjoamalla Suomeen opiskelemaan haluaville nuorille kielikoulutusta, jolla mahdollistetaan opiskeleminen suomen kielellä.

Opiskelu kotimaisella kielellä on edellytys sille, että koulutuksen järjestäjä saa opiskelijoista valtionosuuksia.
(lainaus https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4c451131-a666-4398-ab20-b772610c1571 )

Innovaatio on hyvä,jos saa valtion maksamaan.,,
Lainaus
Vesterbacka kertoo, että Finest Future veloittaa kunnilta vuosittain 2 500 euroa siitä, että niiden lukiot esitetään ulkomaalaisille mahdollisina opiskelupaikkoina.
(lainaus il),,bisnekseltä haiskahtaa,,käänteisesti,, jos laitan pullapitkomainoksen satunnaiselle ilmoitustaululle jossa mainitsen, että pulla on hyvää..niin en pysty veloittamaan euron senttiäkään pitkomaakarilta,mutta kun oikea maksaja löytyy(valtio) ,niin vain taivas,,tai valtion budjetti on rajana.
« Viimeksi muokattu: 26.09.2022, 23:29:44 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

ohkurin_narsi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 305
 • Liked: 447
 • Pas****aako Paavi metsään?
Eikös se tunneli ollut tarkoitus rakentaa kiinalaisella rahalla?

Olisi varmaan käynyt kuin Afrikassa, Kiinasta olisi tullut samalla pari tuhatta "turvamiestä" turvaamaan projektia konekiväärein. Tommoinen on Afrikassa ihan perusjuttua, siellä lienee jo kymmeniä tuhansia kiinalaisia "turvamiehiä".


Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 451
 • Liked: 4704
Eikö tämmöiseen Vesterbackaan voisi soveltaa ihmiskaupan pykäliä? Onko Suomen lukioissa pulaa oppilaista? Kunhan saataisiin omat lapsemme koulutettua oikeisiin töihin. Emme tarvitse paskastanioista yhtään lisää.Pentecost

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 118
 • Liked: 8956
 • Hummeriälykkö
Mä yrittäjänä vastaan tähän samaa kuin kaikenmaailman vesakoiden raivaamisideoihin, että jos se olisi kannattavaa, sitä tekisi yksityinen yritys.

Suomessa nyt vaan on kansallinen harrastus kupata julkista rahaa näennäisen hyödyn varjolla.
KKO:n tuomio
A:n käyttämissä ilmaisuissa on kysymys niin sanotuista arvoarvostelmista, joiden osalta ei lähtökohtaisesti ole mielekästä puhua lausuman totuudellisuudesta.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
Minusta Vesterbackaa voisi parhaiten kuvailla sanalla "rotta".

Mieshän tunnustaa IL:n jutussa täysin häikäilemättömästi, että tarkoitus on kuppaa veroeuroja firmaansa

Kyllä, tuolla tavallahan esimerkiksi Venäjän armeijakin tuhottiin sisältäpäin. Millin tankista myytiin öljyt tonnilla tjsp. Miettikää missään muussa maassa tuollainen, joku ilmoittaa omalla nimellä ja naamalla että tarkoitus on perustaa miljoonabisnes, josta aiheutuu ulkopuolisille monen sadan miljoonan vahingot vuodessa. Ja tuollaisesta kirjoitetaan varovaisen positiivisia lehtikirjoituksia, ja miestä kehutaan. Ja jossakin kaivoshankkeessa esimerkiksi syntyvät vahingot olisivat oheisvahinkoja, eli ne eivät olisi itse päätarkoitus, ja niiden syntyminen olisi etukäteen epäselvää ja niitä ei välttämättä syntyisi. Tässä taas ne vahingot eivät ole oheisvahinko vaan itse tarkoitus, ja niistä on valmiina tarkat lait ja laskelmat, että mitenkä paljon tulee yleistä vahinkoa.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Mangustin

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 446
 • Liked: 3941
 • Mankuva rasitin.
Juuh.  :) Jos koulutettaisiin vielä Uzbekistanissa, niin säästettäisiin lisäksi sosiaalikulut, terveydenhuoltokulut ja eläkemenot.
(Jätetään kotitehtäväksi miettiä, missä logiikassa on virhe)

No täähän se olis. Ei enää koronan jälkeen etätyön aikakaudella ole mitään järkeä roudata uzbekkiteinejä Suomen syrjäseuduille lukioon, kun samaan opetukseen voi osallistua internet-yhteyden kautta.

Seuraavaksi herääkin kysymys, miksi uzbekki haluaisi opetella suomea, että voi seurata zoomista kaukaisten turaaniserkkujen mongerrusta, kun minkä tahansa englanninkielisen lukion videoitu opetus skaalautuu aivan yhtä hyvin vaikka koko Uzbekistanin (+Namibian, Indonesian jne) nuorison opetukseen. Ainoa, missä vaaditaan enemmän oppilaskohtaista työsuoritusta on palautettavien tehtävien palautteet ja tentit, mutta näihin Vesterbacka voi palkata Teacher Assistantteja vaikka Filippiineiltä. Itseasiassa ukko voisi viedä pöhinänsä sinne filppareihin tai ihan minne tahansa ja tehdä siitä kannattavaa liiketoimintaa. E-opetus on nouseva ala. Ei ole syytä kupata Suomen kirstua eikä siirrellä arojen amisviiksiä mihinkään.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
:D :D :D :facepalm:

Lainaus käyttäjältä: Peter Vesterbacka
Samassa kuoressa, jossa saa ylioppilastodistuksen, voisi tulla myös Suomen passi. Se ei maksaisi mitään, mutta olisi pitovoimatekijä.

Pitkä lainaus, koska paljon asiaa, ja Yle.

Lainaus
An Pham Sy, 16, muutti miljoonakaupunki Hanoista lukioon Vimpeliin, ja hänen kaltaisiaan voi tulla Suomeen lähivuosina kymmeniätuhansia

Sari Möller
12:14

--

An Pham Sy on toinen eteläpohjalaisen Vimpelin lukiossa syksyllä aloittaneista kansainvälisistä opiskelijoista. Hän halusi viisimiljoonaisesta Hanoista alle 3 000 asukkaan kuntaan, vaikka moni muualle lähtevä valitsee ison kaupungin.

--

Kielenopetuksen kotimaassa hoiti Finest Future -yhtiö, jonka tavoitteena on houkutella Suomeen lähivuosina suuri määrä kansainvälisiä opiskelijoita, nimenomaan toiselle asteelle.

Tänä vuonna heitä on tullut kolmisensataa, ja nyt kielikoulutusta annetaan noin tuhannelle, joiden toivotaan hakevan ensi kevään yhteishaussa.

Nuo luvut ovat silti vain murunen tulevista suunnitelmista.

– Tavoite on kasvattaa tätä niin, että joka vuosi tulisi 15 000 nuorta lukioon ja 15 000 ammatilliselle puolelle, sanoo Peter Vesterbacka Finest Futuresta.

--

Nuoria tarvitaan ulkomailta siksi, että toiselle asteelle menevät ikäluokat pienenevät selvästi vuodesta 2024 alkaen.

– Jo ennen sitä yli 20 000 paikkaa jää vuosittain täyttämättä. Suomessa on 380 lukiota, joista 176:ssa on alle 150 oppilasta. Rakennukset ja resurssit on olemassa tuplamäärää varten, sanoo Vesterbacka.

Omista nuorista kilpaileminen ei lisää määrää

--

– Suomi-hattu päässä ei paranna tilannetta ollenkaan.

Eikä ajatus ole viedä kansainvälisiä nuoria Suomessa vain läpi toisen asteen, vaan edelleen jatko-opintoihin ja työelämään, jossa tekijöitä tarvitaan.

--

Vimpelissä lukiolaisia on nyt reilut 70, ja täydennystä tarvitaan kun ikäluokat pienenevät. Täysi opetusryhmä tarkoittaa täysiä resursseja myös kotimaisille opiskelijoille, muistuttaa Timo.

Tavoite on, että ensi syksystä alkaen ulkomaisia nuoria tulisi kymmenen vuodessa. Jatko on kiinni siitä, haluaako lukio pyrkiä peräti nykyistä isommaksi.

--

Yo-todistuksen mukana Suomen passi?

--

Hän katsoo asiaa niin, että suomalaisnuoren kouluttaminen 16-vuotiaaksi asti maksaa hänen mukaansa kuusinumeroisen summan.

– Kun kansainväliset nuoret tulevat 15–17-vuotiaina, säästetään se raha ja ennen kaikkea 16 vuotta. Sitä ei voi ostaa millään rahalla, Vesterbacka sanoo.

Hän ehdottaakin, että kansainvälisistä opiskelijoista maksettaisiin jopa tavallista suuremmat valtionosuudet. Se voisi olla lukioille porkkana lähteä mukaan. Vastaavaa palkitsemista tehdään esimerkiksi Kanadassa.

– Samassa kuoressa, jossa saa ylioppilastodistuksen, voisi tulla myös Suomen passi. Se ei maksaisi mitään, mutta olisi pitovoimatekijä.

--

Yksin ulkomailta tulevia opiskelijoita ei toki jätetä, vaan tukiverkko luodaan jo hyvissä ajoin. Vimpelissä siihen kuuluu kansainvälisen koordinaattorin lisäksi osa opettajista.

– Asioiden pitää olla hoidossa 24/7. Koordinaattori varmistaa iltaisinkin, että asiat ovat kunnossa.


--

Peter Vesterbackan mukaan kansainväliset opiskelijat ovat yleisesti onnellisia siitä, että aikaa jää muullekin elämälle.

--

https://yle.fi/a/74-20006058
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
Hoksasin juuri yhden asian siitä että kun pitotekijät eivät riitä ja koulutetut karkaavat ulkomaille, Vesterbacka ehdottaa kansalaisuuksien jakamista ratkaisuksi. Eikö pitäisi päinvastoin uudelleenharkita koko asiaa? Selkeästi homma ei nyt toimi. Mutta Vesterbackalle tämäkin tilanne on vain syy lisätä toimintaa, ei vähentää tai muuttaa sitä. Vastaus on aina vain lisää ja enemmän, ei koskaan vähemmän. Taattua maahanmuuttoteollisuutta, oli tilanne mitä hyvänsä on mahdollisuuksia vain yksi.

"Koulutusmaahanmuutto" ei toimi halutulla tavalla, joten seuraavaksi halutaan kokeilla kansalaisuuksien jakamista, jospa se sitten toimisi. Koko koulutusmaahanmuuton kyseenalaistamista ei haluta kokeilla.
« Viimeksi muokattu: 18.12.2022, 20:14:24 kirjoittanut Outo olio »
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 143
 • Liked: 5554
Vähintään C:n paperit kirjoituksista suomen kielellä, niin passi käteen. Niillä papereilla jo on ihan hyvät mahdollisuudet edetä. Edellytyksenä on se, että yo-tutkinto on suoritettu suomen kielellä ilman tulkkia. Muuten koko hommalta sulaa pohja.

Vesterbacka on jo kadottanut todellisuudentajunsa kauan sitten

Takaisinperintämenettelijä matkalla afrikkaan.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
^Pysyvä oleskelulupa ehkä, mutta ei nyt sentään kansalaisuutta. Muuten näistä ei ikinä päästä eroon, jos haluaisimme, tavoite siis 15 000 ihmistä ulkomailta Suomeen joka vuosi, eli 150 000 kymmenessä vuodessa. Ja luultavasti nämä olisivat enimmäkseen poikia, eli yhteiskunnan sukupuolijakaumakin muuttuisi, ja jos "miehille ei riitä naisia" niin se yleensä lisää yhteiskunnan väkivaltaisuuttakin. Ja lisäksi, ylioppilaskirjoituksissa arvosana on suhteellinen, eli jos ulkomailta tulisi 10 000 kirjoittajaa lisää, niin se sekottaisi täälläsyntyneiden kirjoittajien arvosanoja. Pahimmillaan vietnamilaiset ja muut syrjäyttäisivät sekä kantasuomalaisia, että myös ne harvat välkyt somalit yms. jotka muuten saisivat opiskelupaikan YO-kokeen arvosanoillaan.

(Ylioppilaskirjoitusten arvosanamenetelmään pitäisi muutenkin saada jokin muutos, jotta arvosanoja voisi verrata vuodesta toiseen, mutta se on ihan oma savottansa ja keskustelunsa.)
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Hae-won

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 726
 • Liked: 2151
 • Tolkun ihminen.
^Pysyvä oleskelulupa ehkä, mutta ei nyt sentään kansalaisuutta. Muuten näistä ei ikinä päästä eroon, jos haluaisimme, tavoite siis 15 000 ihmistä ulkomailta Suomeen joka vuosi, eli 150 000 kymmenessä vuodessa.
Vesterbackan tavoite on 30 000 uutta tulijaa vuodessa. 15 000 lukioon ja 15 000 amikseen. Kymmenessä vuodessa siis 300 000.

En osaa sanoa sukupuolijakaumasta. Suomessa asuvista vietnamilaisista 1. polven mamuista noin 55% on naisia, eli sukupuolijakauma on tasainen. Onko syytä ajatella lukio- ja amisopintojen takia Suomeen muuttavien sukupuolijakauman olevan erilainen?

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 256
 • Liked: 14214
 • junior koodari
Vesterbackalla on rapiat pari vuotta (oman ilmoituksen mukaan) kairata meren alta menevä junarata Tallinnaan, keskittyisi siihen, eikä keharimaista tuleviin ilmaista eloa tavoitteleviin opiskelijoihin.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/df160695-3fe0-4e5e-b405-2adcb934f1b8
Lainaus
Peter Vesterbacka lupaa vastoinkäymisistä huolimatta: junalla pääsee Helsingistä Tallinnaan 24.12.2024
Jäsen Hae-wonilla on jonkinlainen fobia saada Suomeen "opiskelijoita", suora kysymys  Hae-won, mikä on sinun koulutustaso,,tosin sillä ei ole minulle juurikaan merkitystä, mutta kysyn silti, Olen jännittänyt päätäni,,,väittelen maalis-huhtikuussa oikeustieteen tohtoriksi, ilman Vesterbackkaa.
Vesterbackan tavoite on 30 000 uutta tulijaa vuodessa. 15 000 lukioon ja 15 000 amikseen. Kymmenessä vuodessa siis 300 000.

« Viimeksi muokattu: 19.12.2022, 00:49:15 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Hippo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 834
 • Liked: 2040
 • Bailando conmigo
Valtiovalta on nyt ottanut ensimmäistä kertaa virallisesti kantaa tähän opiskelijoiden värväämiseen ulkomailta. Opetusministeriö on lähettänyt alla olevan paimenkirjeen lukiokoulutuksen järjestäjille. Vaikka toimintaa ei sinänsä kritisoida, on rivien välistä luettavissa pientä kritiikkiä yksityisten toimijoiden hääräämiseen tässä asiassa.

Lainaus
Ulkomaiset opiskelijat lukiokoulutuksessa

Useat suomalaiset lukiot ovat viime aikoina rekrytoineet ulkomaisia opiskelijoita. Toistaiseksi eniten
on kokemusta toimintamallista, jossa koulutuksen järjestäjät markkinoivat koulutusta yrityksen
nettipalvelun kautta EU/ETA-alueen ulkopuolisissa maissa oleville nuorille. Opiskelijoille tarjotaan
mahdollisuutta opiskella suomen kieltä ennen lukio-opintojen alkua. Kieliopintojen jälkeen alaikäisten
opiskelijoiden tarkoituksena on osallistua lukion oppimäärän mukaiseen opetukseen Suomessa
suomen tai ruotsin kielellä sekä suorittaa opintojen päätteeksi suomalainen ylioppilastutkinto.

Toimintamalli on mahdollisesti laajenemassa lukiokoulutuksessa ja myös ammatilliseen
koulutukseen. Toimintamallia ja opiskelijatarjontaa on markkinoitu laajasti lukiokoulutuksen
järjestäjille. Toimintamalli perustuu osaltaan suomalaisen yhteiskunnan osaajapulaan, jonka
ratkaisemiseksi on kasvava paine lisätä työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa. Useat
lukiokoulutuksen järjestäjät ovat lisänneet ulkomaisten opiskelijoiden rekrytointia johtuen mm.
lukioikäluokkien pienentymisestä ja halusta säilyttää lukio omassa kunnassa.

Ulkomaisten opiskelijoiden valinta opiskelijoiksi on mahdollista, jos lukio-koulutuksen järjestäjät
huolehtivat kaikista koulutuksen järjestämiseen liittyvistä lainsäädännön vaatimuksista. Opetus- ja
kulttuuriministeriö kiinnittää tässä asiakirjassa huomiota eräisiin keskeisiin lukiokoulutuksen
järjestämistä ja viranomaistehtäviä koskeviin lainsäädännön asettamiin edellytyksiin koulutuksen
asianmukaisen järjestämisen varmistamiseksi.

Hakeutuminen ja opiskelijaksi ottaminen

Lukiolain 20 § mukaan opiskelijaksi ottamisesta oppilaitokseen päättää koulutuksen järjestäjä.
Lukiolain 21 ja 22 §:ssä säädetään opiskelijaksi ottamisen edellytyksistä ja perusteista. Niiden
perusteella koulutukseen voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut perusopetuksen
oppimäärän tai sitä vastaavan aikaisemman oppimäärän tai sellaisen ulkomaisen koulutuksen, joka
asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden lukiokoulutusta vastaaviin opintoihin. Opiskelijaksi
voidaan painavasta syystä ottaa myös henkilö, jolla koulutuksen järjestäjä katsoo muutoin olevan
riittävät edellytykset opinnoista suoriutumiseen. Viimeksi mainitussa tilanteessa opiskelijaksi
ottamista koskeva päätös tulee tällöin perustella. Opiskelijaksi ottamisen perusteina nuorille
tarkoitetussa lukiokoulutuksessa käytetään hakijoiden aiempaa opintomenestystä ja hakutoiveita.
Koulutuksen järjestäjä päättää mahdollisesti järjestettävistä valinta- tai soveltuvuuskokeista ja muista
lisänäytöistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksen opiskelijaksi ottamisen perusteista lukiokoulutuksessa 6
§:n mukaan koulutuksen järjestäjän harkintaan perustuvassa valinnassa koulutuksen järjestäjä voi
ottaa osan opiskelijoista sellaisista hakijoista, joilla ei ole perusopetuslaissa tarkoitetun
perusopetuksen päättötodistusta. Opiskelijaksi ottamisen edellytyksistä säädetään lukiolain 21
§:ssä. Jos hakija on suorittanut lukiolain 21 §:n 1 momentissa tarkoitetun sellaisen ulkomaisen
koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden lukiokoulutusta vastaaviin opintoihin,
koulutuksen järjestäjän tulee arvioida hakijan opetuskielen hallinta ja muut edellytykset suoriutua
lukio-opinnoista. Hakijaa ei voida ottaa opiskelijaksi, jos hänellä ei ole riittävää valmiutta
hakukohteen opetuskielen suulliseen ja kirjalliseen käyttämiseen ja ymmärtämiseen.

Oppilaaksi ottamista koskeva päätös on keskeisimpiä lukiokoulutuksen järjestäjän
viranomaistehtäviä. Koulutuksen järjestäjän harkintavallan laajuutta korostaa lukiokoulutuksen
rahoitusjärjestelmä, jossa opiskelijamäärää ei säädellä. Näin ollen koulutuksen järjestäjän
harkintavalta ulottuu suoraan myös valtionosuusrahoituksen tasoon.

Opiskelijavalinta perustuu hakijan oma-aloitteiseen hakeutumiseen. Oppilaaksi ottamista koskevan
päätöksen yhteydessä tulee varmistua, että hakijalla on edellytykset selviytyä lukion oppimäärän
mukaisista opinnoista sekä suorittaa suomen tai ruotsin kielellä ylioppilastutkinto. Tämä
hakijakohtainen selvitystyö on tarpeen dokumentoida luotettavasti ja kattavasti. Huolellinen harkinta
turvaa niin viranomaisen kuin opiskelijan oikeusturvan toteutumisen.

Lukiolain 8 § mukaan koulutuksen järjestäjä voi täydentää koulutusta hankkimalla opetusta sekä
muita palveluja toiselta lukiokoulutuksen tai muun koulutuksen järjestäjältä, korkeakoululta, muulta
julkiselta taholta tai muulta yksityiseltä rekisteröidyltä yhteisöltä tai säätiöltä. Koulutuksen järjestäjä
vastaa kaikissa tilanteissa siitä, että sen hankkima opetus ja palvelut järjestetään lukiolain
mukaisesti.

Opiskelijaksi ottamista koskeva päätös on julkisen vallan käyttöä, eikä sitä voi ulkoistaa
ulkopuoliselle toimijalle. Yksityiset tahot voivat koulutuksen järjestäjän niin harkitessa antaa tietoja
suomalaisesta lukiokoulutuksesta ja tukea hakijaa koulutukseen hakeutumisessa, mutta vastuu
varsinaisesta viranomaisharkinnasta ja tietoperustan oikeellisuuden selvittämisestä on aina
koulutuksen järjestäjällä.

Lisäksi tulee huomioida, että yrityksen järjestämä kielikoulutus ei ole lukiolaissa tarkoitettua opetusta
tai palvelua, koska kielitaito on keskeinen edellytys lukiokoulutukseen pääsemiseksi.

Lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmä

Lukiokoulutuksen rahoitus perustuu laskennalliseen rahoitusjärjestelmään ja rahoitus määräytyy
opiskelijamäärän ja opiskelijakohtaisen yksikköhinnan perusteella. Yksikköhinta sisältää
valtionosuuden ja kuntien rahoitusosuuden. Yksikköhinta perustuu aikaisempiin toteutuneisiin
kustannuksiin. Yksikköhinta on kuitenkin keskimäärin noin 15 % alhaisempi kuin toteutunut
kustannustaso. Toteutuneen kustannustason ja yksikköhintarahoituksen ero tarkoittaa sitä, että
yksikköhintarahoitus ei kata kustannuksia ja lukiokoulutuksen ylläpitäjät, erityisesti kunnat, joutuvat
rahoittamaan lukiokoulutuksen järjestämistä omilla tuloillaan. Tämä tulee ottaa huomioon myös
mahdollisessa ulkomaisten opiskelijoiden suuremmassa ohjauksen ja tuen tarpeessa. Lisäksi
mahdolliset ulkopuoliselle maksettavat opiskelijahankinnan kustannukset jäisivät katettavaksi muulla
kuin valtionosuusrahoituksella.

Lukiokoulutuksen rahoituksen tarkastus- ja valvontajärjestelmä

Koulutusta koskeva lainsäädäntö jättää koulutuksen järjestäjälle harkintavaltaa päättää kunkin
yksittäisen opiskelijan koulutuksen järjestämiseen liittyvistä yksityiskohdista lainsäädännön
tarkoituksen ja tavoitteiden mukaisesti. Harkintavallan käytölle on kuitenkin asetettu koulutusta,
rahoitusta ja hallintoa koskevassa lainsäädännössä sekä niiden perusteella annetuissa
määräyksissä ja ohjeissa selkeät rajat, joita koulutuksen järjestäjä on velvollinen noudattamaan.

Koulutuksen järjestäjän toimintaan voidaan kohdistaa erillinen toiminnan ja talouden tarkastus.
Toiminnan ja talouden tarkastus on opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain
(1705/2009) 58 §:ään perustuvaa toimintaa, jota opetus- ja kulttuuriministeriö suorittaa eri
koulutusmuodoissa. Toimintaa ja taloutta tarkastetaan aina suhteessa lainsäädäntöön ja
viranomaismääräyksiin. Koulutuksen järjestäjän on huolehdittava koulutuksen asianmukaisen
toteuttamisen ohella myös siitä, että valtionosuuksien maksamisen edellytysten toteutuminen on
jälkikäteenkin selkeästi todennettavissa. Koulutuksen järjestäjän velvollisuutena on huolehtia
toimintansa kirjallisesta dokumentoinnista riittävällä yksityiskohtaisuudella, jotta
valtionosuusrahoituksen maksamisen edellytykset voidaan niistä jälkikäteen luotettavasti tarkistaa.

Lukiokoulutuksen järjestäminen asettaa koulutuksen järjestäjälle erityisen huolellisuusvelvoitteen jo
senkin vuoksi, että opiskelijamäärää ei säädellä, vaan opiskelijamäärät ovat koulutuksen järjestäjien
päätettävissä. Kun valtionosuuksien maksaminen perustuu koulutuksen järjestäjän kahdesti
vuodessa ilmoittamiin opiskelijamääriin, annettavan koulutuksen lainmukaisuus ei tule siinä
yhteydessä arvioitavaksi. Jos jälkikäteen tehtävän tarkastuksen yhteydessä ilmenee, että
lainsäädäntöä ei ole noudatettu, rahoitus voidaan todeta perusteettomaksi ja periä takaisin.

Kuntien velvollisuudet

Suomeen saapuvat alaikäiset voivat saada opiskelupaikan perusteella kotikuntaoikeuden, jolloin
heistä tulee oppivelvollisia ja oikeutettuja myös muihin kuntien palveluihin ja hyvinvointialueiden
järjestämiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.
Alaikäisten ulkomaisten opiskelijoiden määrän kasvaessa tulee kuntien huolehtia yhdessä
hyvinvointialueiden kanssa siitä, että palveluiden kysyntään kyetään vastaamaan.

Lapsen edun ensisijaisuus

YK:n Lasten oikeuksien sopimusta (LOS) sovelletaan kaikkiin alle 18-vuotiaisiin. Ilman huoltajaa
saapuvien alaikäisten osalta korostuu myös koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten vastuu siitä, että
lapsen etua arvioidaan kokonaisvaltaisesti ja yksilökohtaisesti. Lapsen edun mukaisesti toimiminen
voi tarkoittaa koulunkäynnin lisäksi myös muiden palveluiden ja tuen tarjoamista, joista normaalisti
vastaavat ensisijaisesti lapsen huoltajat.
Opetus- ja kulttuuriministeriö tulee seuraamaan ulkomaisten lukio-opiskelijoiden määrän kehitystä ja
opintojen etenemistä.

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen

Ylijohtaja Petri Lempinen
 
Tiedoksi
Opetushallitus
Kuntaliitto
Sivistystyönantajat ry
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Pro Lukio ry
Yksityiskoulujen Liitto ry
Valtiovarainministeriö
OKM osastot ja yksikö

EDIT: OPH vaihdettu OKM:ksi
« Viimeksi muokattu: 19.12.2022, 12:49:36 kirjoittanut Hippo »
русский военный корабль иди нахуй

Hippo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 834
 • Liked: 2040
 • Bailando conmigo
Lainaus
– Jo ennen sitä yli 20 000 paikkaa jää vuosittain täyttämättä. Suomessa on 380 lukiota, joista 176:ssa on alle 150 oppilasta. Rakennukset ja resurssit on olemassa tuplamäärää varten, sanoo Vesterbacka.

Tässä tiivistyy koko homman tyhmyys. Ikään kuin rakennusten ja resurssien olemassaolo olisivat itseisarvoja, jotka pitää ylläpitää hinnalla millä hyvänsä. Ei haluta hyväksyä sitä, että jos joltain alueelta loppuvat ihmiset, ei palvelujakaan tarvita. Maaseudun pikkulukioita voidaan ihan hyvin lakkauttaa ja keskittää opiskelijoita suurempiin yksiköihin. Näinhän on esimerkiksi ammatillisen koulutuksen osalta ollut aina, joka pikkukunnassa ei ole omaa ammattikoulua.
русский военный корабль иди нахуй

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
^Pysyvä oleskelulupa ehkä, mutta ei nyt sentään kansalaisuutta. Muuten näistä ei ikinä päästä eroon, jos haluaisimme, tavoite siis 15 000 ihmistä ulkomailta Suomeen joka vuosi, eli 150 000 kymmenessä vuodessa.
Vesterbackan tavoite on 30 000 uutta tulijaa vuodessa. 15 000 lukioon ja 15 000 amikseen. Kymmenessä vuodessa siis 300 000.

Joo se oli kaikkia opiskelijoita, totta. Mutta hän sanoi että ylioppilastodistuksesta saisi myös kansalaisuuden, eli tarkalleen ottaen oli puhetta vain lukiolaisten kansalaisuudesta. Oletettavasti myös ammattikoululaiset saisivat kansalaisuuden valmistuessaan, mutta ainakaan vielä tätä ei ole ehdotettu ääneen. Halusin pelata varman päälle, ja en halunnut syyttää Vesterbackaa tyhmyyksistä joita hän ei ole (vielä) ehdottanut.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
Sekalaista tajunnanvirtaa lukiomaahanmuutosta:

1: Kuinka paljon näiden lukiolaisten perheet ja suvut ovat maksaneet lukiopaikasta Suomessa, kaikki maksut yhteenlaskettuna? Mietin tässä sitä, että jos näille jaettaisiin Suomen kansalaisuus, niin he olisivat oikeutettuja ihan kaikkeen, mukaanlukien jatko-opiskeluoikeus, ja sosiaaliturva. Opiskeluoikeudesta esimerkiksi, lukiomaahanmuuttoa tulee maista joiden korkeakoulumaahanmuuttajilta peritään lukukausimaksuja:

Lainaus
Suomi kiinnostaa ulkomaalaisia opiskelijoita, vaikka opiskelusta tuli maksullista – hakijamäärät ovat jälleen reippaassa nousussa

STT
26.12.2019 5:01 • Päivitetty 14.1.2020 14:19

--

Ulkomaalaisten opiskelijoiden lukuvuosimaksut vaihtelevat Itä-Suomen yliopistossa 8 000–15 000 euron ja Helsingin yliopistossa 13 000–18 000 euron välillä ohjelmasta riippuen.

– Käytännössä stipendien myötä kaikki opiskelijat eivät maksa näitä maksuja kokonaan. Vain pieni osa maksaa täyden maksun, toteaa STT:lle Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Harri Siiskonen.

– Mutta koko ajan ollaan menossa siihen suuntaan, että lukuvuosimaksun määrää pikkuhiljaa nostetaan ja stipendin määrää lasketaan.
https://yle.fi/a/3-11134691

Jos sijoittaa esimerkiksi kymppitonnin lukiolaisen kieliopintoihin sun muuhun, voi myöhemmin säästää summan melkein tuplana, jos saa maksuttoman opiskeluoikeuden korkeakouluun.

2:

Lainaus
An Pham Sy on toinen eteläpohjalaisen Vimpelin lukiossa syksyllä aloittaneista kansainvälisistä opiskelijoista.

--

Yksin ulkomailta tulevia opiskelijoita ei toki jätetä, vaan tukiverkko luodaan jo hyvissä ajoin. Vimpelissä siihen kuuluu kansainvälisen koordinaattorin lisäksi osa opettajista.

– Asioiden pitää olla hoidossa 24/7. Koordinaattori varmistaa iltaisinkin, että asiat ovat kunnossa.

Millä tavalla tällainen koordinaattoritoiminta skaalautuisi ylöspäin? Tällä hetkellä on yksi työntekijä per kaksi opiskelijaa, mutta tietysti kolmaskin opiskelija menisi saman koordinaattorin huolehdittavaksi. Mutta kuinka monta opiskelijaa yhdellä koordinaattorilla voisi enimmillään olla? 10? Jos Suomeen tulisi 15 000 opiskelijaa vuodessa, ja lukio olisi kolmivuotinen, olisi opiskelijoita kerralla yhteensä 45 000, ja koordinaattorityöntekijöitä tarvittaisiin 4500, jos jokaisella olisi kymmenen koordinoitavaa huolehdittavanaan. Pyöristetään varmuuden vuoksi ylöspäin, 5000 uutta virkaa. Aluksi kaikki olisivat suomalaisia, mutta aikaa myöten myös osa opiskelumaahanmuuttajista varmasti työllistyisi koordinaattoreiksi, jos mitään muuta työtä ei löytyisi, sillä ovathan he nimenomaan järjestelmän kokemusasiantuntijoita, ja kulttuuriasiantuntijoita.Muokkaus: kirjoitusvirhe korjattu.
« Viimeksi muokattu: 21.12.2022, 20:54:38 kirjoittanut Outo olio »
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 143
 • Liked: 5554

"– Asioiden pitää olla hoidossa 24/7. Koordinaattori varmistaa iltaisinkin, että asiat ovat kunnossa."

Siis koordinaattori tekenee nämä tarkistussoitot ihan laskuttamatta? Sallikaa mun nauraa.

Entä jos keskellä yötä tulee koti-ikävä, niin Koordinaattori pöräyttää pihalle mukanaan lämmintä pullaa ja kylmää maitoa, eikä laskuta siitä mitään.
Takaisinperintämenettelijä matkalla afrikkaan.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 038
 • Liked: 13002
 • Manner-Suomen Tasavalta
Taas tajunnanvirtaa: minkälaiset säännöt ja vaatimukset koskevat opiskelumaahanmuuttoa Euroopan unionin jäsenmaiden välillä? Vesterbacka ehdottaa että esimerkiksi vietnamilainen voisi iskeä pöytään muutaman tonnin rahaa ja kielikoneen todistuksen, ja sillä pääsisi Suomeen, ja tulisi lukio, majoitus, muonitus, kirjoitusten jälkeen kansalaisuus, sitten jatko-opinnot, taas majoitus ja muonitus, yms.

Voisiko kukaan EU-kansalainen saada samaa? Saisinko minä esimerkiksi muuttaa parilla tonnilla ja kielikokeella Ranskaan, ja päästä siellä paikallisen järjestelmän huolehdittavaksi?

Valitsin esimerkiksi Ranskan siksi, että ranskalaiset ovat kansallismielisiä ja itsetietoisia, ja Ranska on Vietnamin entinen siirtomaaisäntä. Kuvitellaan että vietnamilaiset olisivat oikeutettuja Suomessa johonkin sellaiseen mitä EU-ranskalaiset eivät voisi saada edes rahalla. Varmasti tulisi EU-koneistosta sanomista, unionihan on nimenomaan olemassa kansojen tuomiseksi lähemmäs toisiaan, ja nyt kohdeltaisiin paremmin jotain kaakkoisaasialaisia.

En pidä Euroopan unionia absoluuttisen tärkeänä juttuna Suomelle, mutta olemme ainakin toistaiseksi siinä mukana, ja Peter Vesterbackan kaavailema "pitotekijä" saattaisi olla unionin sopimustenkin kanssa ristiriidassa. Pariisista ja Strasbourgista voisi tulla ihmetteleviä vihaisia puheluita jos homma jotenkin toteutuisi.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Hae-won

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 726
 • Liked: 2151
 • Tolkun ihminen.
Kyllä EU-kansalaiset voivat opiskella muissa EU-maissa ja myös EU:n ulkopuolella kuten USA:ssa ja UK:ssa, joissa opiskelee Suomen kansalaisia.

En usko, että EU lähtisi Suomea syyllistämään liian helposta opiskeluperäisestä maahanmuutosta. Ja jos tulisikin vihaisia puheluita, niin mitäpä sitten. Mutta en usko tulevan.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 693
 • Liked: 40084
 • Ego sum Spartacus
Tuon hyypiön sepustukset ärsyttävät aina vain enemmän.


https://twitter.com/pvesterbacka/status/1619277323362271233


https://twitter.com/pvesterbacka/status/1619280449544818689


https://twitter.com/pvesterbacka/status/1619283756396986368


https://twitter.com/pvesterbacka/status/1619349731158921216


https://twitter.com/pvesterbacka/status/1619583151675949058

:facepalm: x 1 000 000

Lainaus

Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli yli 61  800 hakijaa eli noin kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna, kertoo Opetushallitus. Suurin osa hakijoista oli muita kuin Suomen kansalaisia.

Haettavana oli noin 7  400 aloituspaikkaa 369 hakukohteessa korkeakoulujen vieraskielisissä koulutuksissa sekä Taideylipiston koulutuksissa. Aloituspaikkoja korkeakouluihin oli tarjolla nyt yli tuhat enemmän kuin viime vuonna.

Edellisvuosien tapaan hakijoiden suurimmat kansalaisuusryhmät olivat Bangladeshin, Nigerian ja Suomen kansalaiset. Suomalaisten hakijoiden määrä on pysynyt lähes samana kuin edellisinä vuosina. Kevään yhteishaussa Suomen kansalaisten osuus hakijoista oli 14 prosenttia.


https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-134875?utm_medium=social&utm_source=copy-link-share

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 267
 • Liked: 49596
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Vesterbackan kuuluisi kait olla jonkinlainen nero. Ohjelmistopeliyhtiömiljonääri ja sillee.

Tämä on kuitenkin kaikkien trollausviestien äiti:

Lainaus
Tältä näyttää työvoimapula Helsinki-Tampere-Seinäjoki-Vaasa junassa. Ravintolavaunuun ei löytynyt työntekijää, jää kahvit yms myymättä ja Suomi kuihtuu taas vähän lisää. Mutta eiköhän tämäkin ongelma ratkea laskemalla bensan hintaa...

Baari on kiinni, koska Suomessa ei ole tarpeeksi maahanmuuttajia
Vesterbacka ei saa kahvia -> Suomi kuihtuu
Poliittisella rintamalla bensaverolla ja maahanmuutolla ei ole mitään tekemistä keskenään.

Mutta ehkä angry olkiukkojen kehittäjällä on kaiken angryimmät olkiukot.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 143
 • Liked: 5554
Mistähän työvoimapula johtuu, härr Vesterbacka?

Olisiko kyse kenties siitä, että ei yksinkertaisesti osata pitää huolta työntekijöistä?

Ja nyt en puhu rahasta. Puhun työpaikkojen yleisestä hyvinvoinnista, kiireestä, ylimitoitetusta työmäärästä, johdon täydellisestä osaamattomuudesta nähdä ihminen.

Härr Vesterbacka, mites jos menisit ihan itse tuonne tiskin taakse, etkä vaan itkisi työvoimapulaa. Hygieniapassin suorittaminen, terve järki ja opastus tehtäviin. Raha-asioiden kanssa ei varmaan ole kauheasti neuvomista. Kunhan seisot tiskin takana, tarjoilet, siivoat, peset, järjestät, siivoat, valmistelet, siivoat, ja hymyilet kärttyisille asiakkaille. Jatkuva 360° tutka päällä, että mitä on menossa vituix?

Minun jälkikasvuni on opiskellut yhden ammatin, tekee siinä töitä ja siinä sivussa opiskelee.

Mulla on kaksi ammattia, kumpaakin pitäisi työnantajien märissä unissa tehdä työtä kuuden euron tuntipalkalla ja loput maksaisi valde.

Härr Vesterbacka, sinne norsunluutorniin on kahdensuuntaiset portaat.
Takaisinperintämenettelijä matkalla afrikkaan.

Tagit: