Nelikymppinen venäjänkielinen yliopistosta valmistunut tuli suomalaiseen amikseen medialinjalle.
Ja kun kielitaito tökki, niin kulissiliitto(?), ja laillistamishakemus sisään. Jos tärppää, voi saada oleskeluluvan työn perusteella, mikä lienee ollut aina tavoitteenakin. Ja asiakkaat, psykologin palveluja venäjän kielellä. Lieköhän taikaseinä tässäkin lopullisena rahan alkuperänä.
"Huolta on herättänyt se, miten venäläisten tulijoiden taustat selvitetään." No kyllä sekin, mutta ihan ekana huolettaa koko idea sinänsä. Ikään kuin tässä ei olisi mitään ongelmaa tai väärää, kunhan vain tulijat eivät ole huijareita.
Jos Suomeen tarvitaan venäjänkielisiä psykologeja, heille pitää luoda oma tulokanavansa, jos tällaista ei jo ole. Ammattikoulujen kautta sisään luoviminen pitää estää.
"Mielestäni Suomella ja Venäjällä on samanlainen kulttuuri ja arvot." Näin siis sanoo psykologi, joka koulutuksensa puolesta ymmärtää ihmisen arvoja ja muita psykologiajuttuja tavallista paremmin?
Onkohan se psykologin tutkintokaan ihan kelvollinen? Vai yrittääkö hän vain mielistellä, saadakseen jäädä? Nyt kyllä paljasti, miten vähän suomalaisuutta ymmärtää, kun tuollaisen vertauksen meni esittämään.
Kotimaa | Ammattioppilaitokset
Tällainen mekanismi mahdollistaa venäläisopiskelijoiden tulon Suomeen: ”Ilman pääsykokeita”
--
Outi Salovaara HS
7:15
--
HS kertoi lauantaina värväystoiminnasta, jota suomalaiset opinahjot ovat tehneet Venäjällä. Monet lukiot ja toisen asteen oppilaitokset yrittävät turvata tulevaisuuttaan ulkomaalaisten opiskelijoiden avulla. Huolta on herättänyt se, miten venäläisten tulijoiden taustat selvitetään.
--
Elokuun lopulla Initsiativa mainosti Facebookia vastaavassa venäläisessä VKontakte-palvelussa maksullista webinaariaan. Siinä sopeutumisestaan suomalaiseen opiskelijaelämään kertoi Jedun aikuisopiskelija, Petroskoissa vuonna 2006 psykologiksi valmistunut Jevgenija Rahmatova.
Rahmatova aloitti media-alan opinnot Jedussa syksyllä 2022. HS kysyi häneltä, miksi nelikymppinen venäläinen tuli Suomeen.
”Mielestäni Suomella ja Venäjällä on samanlainen kulttuuri ja arvot, ja suomalaiset suhtautuvat yleensä myönteisesti opiskelijoihin.
--
Hän kertoo arvostavansa myös opintososiaalisia etuja.
”Opiskelijoille on ilmainen asuntola ja ilmainen ruoka. Se on erittäin houkuttelevaa.”
RAHMATOVA sanoo, että Suomessa työskentely opintojen ohella on mahdollista, ja hyvä palkkataso valmistumisen jälkeen mahdollistaa jäämisen maahan.
Vaikeuksia ovat tuottaneet esimerkiksi pankkitilin avaamiseen liittynyt byrokratia sekä suomen kieli, vaikka hän oli ottanut etukäteen Petroskoissa suomen kielen tunteja ja päässyt läpi perustason kielitaitotestistä.
--
Hän meni kesällä naimisiin eteläsuomalaisen miehen kanssa, ja matka uudesta kodista Kalajoelle olisi ollut liian pitkä. Nyt Rahmatova tekee freelancerina psykologin työtä venäjänkielisten asiakkaiden parissa ja hakee viranomaiselta laillistetun psykologin pätevyyttä.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010078074.htmlPohojammaalla ei olla rasisteja
r venäläisiä kohtaan, kun rahasta on kyse:
Koulutuskeskus Jedun Kalajoen-toimipisteessä voi opiskella esimerkiksi talonrakennusalan ammattitutkinnon.
Oppilaitokset haalineet venäläisopiskelijoita paikkaamaan taloutta
HS:n tietojen mukaan oppilaitoksissa on herännyt huolta siitä, miten tulijoiden taustat ja motiivit selvitetään.
Tilaajille
Outi Salovaara HS
6.1. 2:00
JOTKUT suomalaiset oppilaitokset ovat järjestelmällisesti värvänneet opiskelijoita Venäjältä. Maahantulorajoitukset tai edes itärajan lähes täydellinen sulkeutuminen eivät lopettaneet toimintaa kokonaan.
Perinteisesti venäläiset ovat suosineet itärajan läheisyydessä sijaitsevia oppilaitoksia. Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla on kuitenkin kaksi ammattioppilaitosta, jotka venäläisopiskelijoiden suhteellinen määrä on opiskelijatilastojen perusteella jopa suurempi kuin lähempänä itärajaa sijaitsevissa Pohjois-Karjalan Riveriassa tai Kainuun ammattiopistossa.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010005186.html