Millä tavalla "suurten ikäluokkien" tyhjää potkaiseminen vaikuttaa helpotavasti työttömyyteen?
Vähemmän kysyntää, vähemmän tarjontaa, vähemmän työtä, mutta samalla sitten pienemmät ikäluokat. Lisäksi moni asia vaikuttaa:
Tuotannon merkitys on vähentynyt, automaatio yms.
Koulutus ja terveydenhuolto olivat suunnilleen lamasta vapautettuja ennen koronapandemiaa. Eivät ole enää. Työtunnit saattavat vähetä, vaikka työpaikka säilyisi. Sama valmistavassa teollisuudessa.
Vähittäiskauppa on vakiintunut tasolleen jo parin vuosikymmenen ajan.
Korkean osaamisen ja yrityspalveluiden kohdalla on joka lamassa tuntuva tipahdus.
Rakennusala kärsii taatusti.
Vapaa-ajan palvelut ja muu "huvitoiminta" ei yleensä kauheasti ota hittiä, jos nyt koronan aikaa ei oteta huomioon.
Yleisesti ottaen korona pahensi työllisyystilannetta ja vielä ei olla korjatussa vaiheessa. Osa yli kuusikymppisistä saattaa jopa jäädä varhaiseläkkeelle, jos siihen on taloudellisia edellytyksiä.
Kun ynnää yhteen eläköityvät, vähentyneen työmäärän/tarpeen valmistavassa teollisuudessa irtisanomisten sijaan, niin saatamme nähdä pienimmän työttömyyden lisääntymisen lama-aikaan historiassa.
Siinä ne hyvät uutiset sitten olivatkin. Kaikki kallistuu ja jos on osakkeita, niin ne kannattaa myydä pois ylimääräisten kiinteistöjen ja asuntojen ohella ja ostaa pitkiä valtionvelkakirjoja/bondeja sekä ehkä kultaa tai muita arvometalleja. Oma suosikki on hopea. Bondit ovat aika paskoja, mutta tässä tilanteessa kaveria lainaten, vähiten tautisia ja parhaimman näköisiä huoria huoratalossa.