Hupaisa artikkeli HS-Pravdassa
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008091941.htmlHELSINGIN kaupunkiympäristölautakunta on tehnyt puiston suunnittelun tavoitteista päätöksen, jonka mukaan Kaisaniemen valaistussuunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota koettuun turvallisuuteen.
Kaisaniemenpuisto sijaitsee Helsingin arvokkaimpiin kuuluvalla maa-alueella, mutta lukuisille kaupunkilaisille se tuo mieleen turvattomuuden. Etenkin pimeällä puiston alue voi tuntua uhkaavalta. Tähän kiinnitetään uuden suunnitelman mukaisesti huomiota muun muassa valaistuksella.
Tiina Perälän mukaan puiston pimeys johtuu osittain siitä, että puisto on iso ja siellä on suurta kasvillisuutta.
”Nyt kaikki reitit ja toiminnat pyritään valaisemaan kunnolla. Täällä on aika vanhentunutta valaistustekniikkaa. Olemme nyt tosi huolella miettineet, mitkä paikat valaistaan milläkin tyylillä.”
Suunnittelijoiden mukaan on myös otettava huomioon kontrasti pimeän ja valoisan välillä.
”Valaistussuunnittelijan kanssa on katsottu, ettei puistoon tulisi pimeitä sopukoita. Tarkoitus on nähdä koko puistoa eikä vain kuljettua reittiä. Jos menee vain kirkkaassa käytävävalaistuksessa ja vieressä on ihan pimeää, niin se koetaan ehkä pelottavana”, Matti Liski lisää.
Tiina Perälän mukaan yksi turvattomuuden tunnetta lisäävä asia on puistossa olevat vanhat pienet rakennukset, joista osa halutaan purkaa. Ne ovat Perälän mukaan tarjonneet ihmisille ”notkumissuojaa”.
HELSINGIN kaupungin kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen kertoo, että puistoa rasittaa sen maine turvattomana paikkana.
Hänen mukaansa turvallisuuden tunnetta lisäisivät valaistuksen ohella puiston ja sen suuremmat käyttäjämäärät sekä siistin oloinen infrastruktuuri.
Tälläkin hetkellä puistossa on silti normaalia puistotoimintaa esimerkiksi leikkipaikkojen, tenniskenttien ja pyöräliikenteen ansiosta, Luomanen sanoo.
”Aikaisemmin poliisi on todennut, että puisto ei ole niin turvaton paikka kuin miksi se mielletään.”
Pahkasika-yhteiskunnassa Kaisaniemen puisto on turvaton, koska
-valaistus on väärä tai valaistustekniikka on vahentunutta
-puiston infrastruktuuri on vääränlainen
-oikeanlaista puistotoimintaa on liian vähän (repesin tuota lukiessa)
-vanhat ja pienet rakennukset luovat turvattomuuden tunnetta
Kansalaisten huoli turvattomuudesta on kuitenkin poliisin mielestä turha (kiitokset tästä tiedosta)
Että näin... Piti lukea tuo artikkeli oikein kahteen kertaan. HS Pravda ei toki sanallakaan mainitse, mistä tuo kansalaisten kokema turvattomuus oikeasti johtuu. Olen matkustanut melko paljon ympäri maailmaa enkä ole koskaan nähnyt, että normaalissa puistossa oleva vanha rakennus loisi turvatonta tunnelmaa tai että vääränlainen valaistus loisi minulle uhkaavan olon. Kaikki kokemani turvallisuusuhat ovat muodostuneet ihmisistä (eli Pravdan termein vääränlaisesta puistotoiminnasta). Sanotaan nyt suomeksi. Puisto on turvaton, jos siellä harjoitetaan huumekauppaa, alkoholismia, prostituutiota, väkivaltarikollisuutta tai siellä asuu irtolaisia tai yhteiskunnassa on liikaa liikaa huonoa monikulttuuria, joka usein harjoittaa edellämainittuja.
Pisteet Pravdalle siitä, että ovat ottaneet hommalla usein käytetyn termin "notkuja" kuvaamaan ongelmia. Ehkä Pravdan toimittajakin lukee "sillä silmällä hommaa"? who knows?
Varsinaiseen muutostyöhön tarvitaan kuitenkin runsaasti rahaa. Kaisaniemen alueen uudistamisen hinnaksi on arvioitu noin 21–23 miljoonaa euroa.
Ja toki me riemuidiootit maksamme tuon melko käsittämättömän summan, jotta puisto sopeutuisi paremmin monikulttuuriseen Pahkasika-yhteiskuntaamme. Saadaanko tällä aikaan sitä parempaa notkumista vai pitäisikö Pravdaa lainaten kehittää uusi termi "oikeanlaista notkumistoimintaa" notkujille? Vai kuvitteleeko Pravda, että notkujat lopettavat notkumistoiminnan ja alkavat tehdä jotakin muuta?
Edit: kommenteissa mainittu ongelmina
autoilu (autotko siellä siis notkuu?) ja eniten suomen kielessä vihaamani sana
eriarvoisuus (muutetaanko yhteiskunta täysin kommunistiseksi, niin kaikki ongelmat katoavat)?