Kirjoittaja Aihe: Turvisten lomamatkoista ja niiden rahoituksesta  (Luettu 751 kertaa)

kirveles

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 41
 • Liked: 263
Suomen Afganistanista evakuoimista 330 henkilöstä tiedetään, että noin 150 henkilöä olivat alkuperäisen evakuointilistan ulkopuolella olevia "Suomen kansalaisia, pysyvän oleskeluluvan saaneita tai humanitaarisista syistä autettuja". Käytännössä siis Suomi pelasti Afganistanista ainakin 100 entistä tai nykyistä turvapaikanhakijaa, jotka olivat syystä tai toisesta entisessä kotimaassaan kun Taleban otti maan valtaansa.

Ilmiö ei ole uusi eikä yllättävä. On ollut pitkään tiedossa, että Suomesta turvapaikan saaneet usein poistuvat Suomesta käydäkseen lomailemassa kotimaassaan. Lomailun ohella syynä voi olla sukulaisen sairastuminen tai kuolema, lapsen ympärileikkaus tai vaikka naimisiinmeno.

Mielenkiintoista ei kuitenkaan mielestäni ole matkan syy, vaan että miten tämä kaikki rahoitetaan. Yhden ihmisen lentolippu Helsingistä esim. Afrikkaan tai Lähi-Itään maksaa järjestään 600-700 euroa. Yhden perheen lentojen kokonaishinta (Suomen hinnoilla) nousee tuhansiin euroihin. Tällaiseen matkaan on ehkä juuri ja juuri keskituloisella suomalaisperheellä varaa kerran vuodessa, jos kaikessa muussa säästetään aggressiivisesti. Jos lähdetään siitä, että Afrikan ja Lähi-Idän turvapaikanhakijat elävät yleensä joko osittain tai kokonaan sosiaalietuuksien varassa, yhtälö muuttuu täysin mahdottomaksi.

Uuden Suomen puheenvuoroon ilmestyi viikonloppuna seuraava blogikirjoitus: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/turvapaikan-saaneiden-lomailu-kotimaissaan-ei-mahdu-kansalaisten-oikeustajuun-saksa-riistaa-turvapaikan-jos-lomailu-paljastuu/.

Lainaan tähän keskeisen kohdan:

Lainaus käyttäjältä: Mikko Paunio
Itä-Helsingissä jo yli vuosikymmenen on ihmetelty sitä, kuinka somalit laajoin joukoin viettävät kesät Somaliassa, vaikka he ovat sieltä paenneet sotaa. Tämä on mm. näkynyt siinä, että somalilapset ovat usein tulleet kouluun pari viikkoa koulujen jo alettua.

Kysyin Helsingin SOTE-lautakunnan tuoreena jäsenenä vastaavalta virkamieheltä, maksetaanko somaleiden kesälomat entisessä kotimaassaan harkinnanvaraisesta tai ehkäisevästä toimeentulotuesta. Vastaus oli nopea ei. Tämä on tärkeä tieto, sillä tästäkin asiasta liikkuu väärää tietoa somessa.

Suomen Amnesty ja Ihmisoikeusliike ovat hiljattain ottaneet kantaa, että Suomessa perusturvan taso on liian matala, jotta perusihmisoikeudet toteutuisivat merkittävällä osalla väestöä. Minulle on nyt mysteeri, millä rahoilla isoille perheille ostetaan lentoliput entisiin kotimaihin? Eivät ne maltaita maksa, mutta kuitenkin. Ymmärrän sen, että eräs insentiivi täällä humanitaarisista syistä olevilla usein työttömillä ja yhteiskunnan tuen varassa elävillä on lomailla entisissä kotimaissa on se, että eläminen on siellä halvempaa.

Kysynkin hommalaisilta: onko mahdollista, että turvikset laittavat sukulaiset ostamaan lentoliput kotimaasta (jossa hintataso on murto-osa Suomen hintatasosta) ja postittavat liput Suomeen? En tunne asiaa itse sillä tavalla, että osaisin sanoa onko tällainen keplottelu edes mahdollista. Mutta jos turvikset ovat keksineet että Suomen sosiaalietuuksilla voi kotimaassa elellä herroiksi, ei mikään ihme jos he pyrkivät maksimoimaan kotimaassa vietetyn ajan ja minimoimaan elämisen ja kaiken muunkin kulutuksen Suomessa.

Suomen lait ja rajoitukset asiassa vaikuttavat hyvin pehmeiltä. Käsittääkseni on mahdollista viettää kerralla pitkiäkin aikoja ulkomailla samalla kun vastaanottaa pankkitililleen Suomen sosiaaliturvaa. TE-toimisto edellyttää jonkin asteen "käytettävyyttä" jotta työnhakija-status säilyy, mutta äkkiäkös sitä ostaa halvalla hintatasolla lentoliput ja käväisee Suomessa näyttäytymässä, jonka jälkeen häipyy taas kuukausiksi muualle. Käsittääkseni myös mikään viranomainen ei mitenkään valvo, että näitä lakeja ja rajoituksia noudatetaan, mikä tietenkin altistaa muutenkin löperön järjestelmän laajamittaiselle hyväksikäytölle.

Muistan myös hommalta lukeneeni miten ulkomaalaisilla on länsimaissa jopa omat rahansiirtojärjestelmänsä niin että rahat saadaan siirrettyä Suomesta ulkomaille ilman että pankki tai verottaja saa tietää asiasta mitään.

Uutta ei ole se, että Suomen sosiaalietuusjärjestelmää käytetään hyväksi. Mutta kun yhdistelee faktat, herää ajatus ja pelko siitä, että Suomen taloudellinen hyväksikäyttö on paljon laajempaa ja järjestelmällisempää kuin on aiemmin osattu kuvitella.

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 693
 • Liked: 37962
 • Easter Worshipper
Vs: Turvisten lomamatkoista ja niiden rahoituksesta
« Vastaus #1 : 07.09.2021, 17:01:19 »
Kysynkin hommalaisilta: onko mahdollista, että turvikset laittavat sukulaiset ostamaan lentoliput kotimaasta (jossa hintataso on murto-osa Suomen hintatasosta) ja postittavat liput Suomeen? En tunne asiaa itse sillä tavalla, että osaisin sanoa onko tällainen keplottelu edes mahdollista. Mutta jos turvikset ovat keksineet että Suomen sosiaalietuuksilla voi kotimaassa elellä herroiksi, ei mikään ihme jos he pyrkivät maksimoimaan kotimaassa vietetyn ajan ja minimoimaan elämisen ja kaiken muunkin kulutuksen Suomessa.
...
Muistan myös hommalta lukeneeni miten ulkomaalaisilla on länsimaissa jopa omat rahansiirtojärjestelmänsä niin että rahat saadaan siirrettyä Suomesta ulkomaille ilman että pankki tai verottaja saa tietää asiasta mitään.

Lainaus
Rahanvälitys Suomesta Somaliaan tehdään kansainvälisten välitysyritysten kautta.  Helsingissä Hämeentiellä on Dahabshiil Money Transfer and Exchange Oy:n toimipiste. Sen liikevaihto muodostuu rahansiirtopalkkioista. Vuonna 2019 liikevaihto oli 84.075 euroa, mikä tarkoittaa kymmenien tuhansien (kpl) rahalähetyksiä Suomesta. Palkkojen mukaan yhtiössä työskentelee kaksi ihmistä. Western Unionin palkkio 100 euron lähettämisestä Somalimaahan on 1,90 euroa. Afrikkaan rahaa välittävät monet muutkin – esimerkiksi Itäkeskuksen vieressä olevassa Puhoksessa on rahanlähetysyritys. Rahaa kuljetetaan myös käteisenä kotimaahan.

Ulkomailla asuvat somalit lähettivät Somaliaan sukulaisilleen ja ystävilleen noin 1,1 miljardia euroa vuodessa (arvio 2014).
Lähde:https://www.vahtera.blog/post/somalit-osa-ii-turvapaikat

Puhoksella se jonkun SKE tms. mielenosoituksen aikaan "pahoinpidelty raskaana ollut nainen" oli juuri rahansiirtofirman ovella.

Eihän sinne kotiin tarvi kuin lentoliput. Siellä suku majoittaa ja kestitsee. Jos niillä on varaa lähettää rahaa kotimaahan joka kuukausi, niin niillä on kyllä varaa ostella myös lentolippuja. Ja se raha ei tule huumekaupasta vaan ....

Voidaanhan sitä ajatella, että nuo lentoliput ostetaan velkarahalla, jossa on jokaisen suomalaisen veronmaksajan nimi takaajana niin kauan kuin valtiontalous on alijäämäinen. Alkaako napsua suonia päästä, kun sen tällä tavalla ilmaisee? Kun Abdi hakee kelasta rahaa, kela siirtää valtion kassasta ja valtio lainaa ulkomailta. Takaajana on jokainen suomalainen.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Alapo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 889
 • Liked: 1865
Vs: Turvisten lomamatkoista ja niiden rahoituksesta
« Vastaus #2 : 07.09.2021, 17:13:32 »
Voihan sitä hakea lentoliput pikavippeinä ja niihin maksut harkinnavaraisista sosiaalituista kun ne erääntyvät.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 20 286
 • Liked: 32801
 • Ego sum Spartacus
Vs: Turvisten lomamatkoista ja niiden rahoituksesta
« Vastaus #3 : 07.09.2021, 17:22:22 »
Luultavasti osa näistä valepakolaisista asuu vakituisesti lähtömaissaan koska Ruotsissakin on tullut esiin tapauksia joissa kymmenillä valepakolaisilla on sama osoite. Ja kuka sen tietää onko Suomesta Kela-Goldin saanut Elmi Muhammed kirjoilla Ruotsissa nimellä Abdi Muhammad, lisätienestiä tulee kun vuokraa pimeästi Kelan maksaman asunnon eteenpäin, tietenkin touhuun tarvitaan joku luotettava oman klaanin edustaja joka hoitaa korvausta vastaan käytännön asiat sossutanttojen kanssa.

Lainaus
X

Helsingin vihreiden varavaltuutettuna toiminut, aiemmin myös vuoden pakolaisnaiseksi valittu Saido Mohamed on tuomittu vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä rahanpesusta.


Helsingin käräjäoikeus langetti tuomion tänään perjantaina iltapäivällä. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kääri Kelalta noin 44 000 euroa

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Mohamed nosti siskonsa pankkikortilla vuosina 2003-2013 siskolle maksetut lapsilisät, yhteensä noin 44 000 euroa ja käytti itse nämä rahat.

Mohamedin sisko oli muuttanut aiemmin ulkomaille, mutta ei ollut ilmoittanut muuttamisesta Kelalle, joten lapsilisien maksaminen jatkui, vaikka Mohamedin sisko ei ollut enää rahoihin oikeutettu.

Sisko on jo aiemmin tuomittu petoksesta. Tässä tapauksessa siskon lainvoimainen tuomio oli Mohamedin rahanpesutuomion edellyttämä esirikos.

X

https://www.suomenuutiset.fi/vihreiden-ex-kuntapoliitikolle-ehdollista-vankeutta-torkeasta-rahanpesusta-maarattiin-palauttamaan-kelalta-huijaamansa-lapsilisat/

Lainaus

Kelan selvitys osoitti ongelman: Valtaosa humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneista elää sosiaalitukien varassa
Kelan tuore selvitys osoittaa, että nimenomaan pakolaisina ja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleilla maahanmuuttajilla on suuria vaikeuksia työllistyä. Puolueiden näkemykset eroavat siinä, kuinka suurena ongelmana ne pitävät heikkoa työllistymistä.

Teemu Muhonen HS
5.12.2020 2:00 | Päivitetty 5.12.2020 7:02
NOIN 13 prosenttia Kelan vuonna 2018 maksamista toimeentuloa turvaavista etuuksista meni maahanmuuttajille, kävi ilmi Kelan torstaina julkaisemasta selvityksestä. Maahanmuuttajien osuus tutkimuksen kohdejoukon henkilöistä oli 6,6 prosenttia.

TILAAJILLE


https://www.hs.fi/talous/art-2000007663255.html

Lainaus
X

Osmo Soininvaara
Julkaistu31.3.2010

Viimeaikaisessa keskustelussa pakolaiset ja heistä erityisesti somalit on leimattu pelkiksi sosiaaliturvalla loisiviksi kaupungin vuokra-asunnoissa eläviksi yhteiskunnan eläteiksi. Mielikuva on kovin vääristynyt. Suvi Linnanmäki-Koskela Helsingin kaupungin tietokeskuksesta on tutkinut vuosina 1989–93 maahan tulleiden maahanmuuttajien asumisuraa. Varsin moni on vaurastunut mikä näkyy myös asumisoloissa. Noina vuosina Suomeen tulleista somaleista nyt esimerkiksi 36 prosenttia asui vuonna 2007 omistusasunnossa. Iranista ja Afganista tulleista omistusasunnoissa asui peräti 48 prosenttia. Aika hyvin ”lukutaidottamilta kamelinajajilta”, sillä pakolaisilla on harvoin mukanaan pääomaa heidän tullessaan maahan.


https://www.soininvaara.fi/2010/03/31/osa-somaleista-menestynyt-varsin-hyvin/

Mjane

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 29
 • Liked: 110
Vs: Turvisten lomamatkoista ja niiden rahoituksesta
« Vastaus #4 : 07.09.2021, 17:30:51 »
Täällä Tallinnassa ainakin spekuloidaan, että osa lisääntyneestä tummaihoisten väestöstä olisi suomalaisia mamuja. Ts ovat kirjoilla Helsingissä mutta vuokraavat asunnon eteenpäin ja asuvat käytännössä Tallinnassa, jossa elinkustannukset ovat edelleen hieman alhaisemmat.

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 762
 • Liked: 2006
Vs: Turvisten lomamatkoista ja niiden rahoituksesta
« Vastaus #5 : 07.09.2021, 18:17:33 »
Yksi hyvin tunnettu temppu on nostaa sosiaaliturvaa useammasta Pohjoismaasta. Pohjoismaat eivät ilmeisesti edelleenkään tarkista ristiin, mitä etuuksia muut maat myöntävät saman nimiselle tyypille puhumattakaan siitä, että tarkistaisivat voisiko ihminen nostaa toisella nimellä rahaa naapurimaasta. Ainakin muutamat somalit eräässä Pohjoismaassa tietävät, että voivat nostaa sosiaaliturvaa useammasta maasta.

Riski kiinnijäämisestä on erittäin pieni. Sosiaalityöntekijä tuskin erottaa kahta somalia toisistaan. Epäileminen on vaarallista , koska tulee kutsutuksi rasistiksi.
Tottelematon tieto aktivismissa

Tagit: