Suomen tulevaisuus ei näytä lupaavalta. Kantaväestö vanhenee. Taloudella ei ole viime vuosina mennyt hääppöisesti. Etelä-Euroopan euromailla on mennyt jopa vielä huonommin kuin Suomella. Tulevaisuudessa eteläisemmät euromaat takuulla vaativat suomalaisilta suurempia tulonsiirtoja. Jopa ilman näitä etelä-Eurooppaan kohdistuvia tulonsiirtoja suomalaisen hyvinvointivaltion rahoitus kohtaa haasteita. Suomessa asuu huonosti työllistyviä humanitaarisia maahanmuuttajia. Maahanmuuttajataustaisten oppimistulokset ovat kantaväestöä jäljessä. Osa maahanmuuttajataustaisista, niin ensimmäisen kuin toisen polven maahanmuuttajista, sortuu rikoksen tielle. Huonosti kotoutuvien maahanmuuttajien ongelmat näyttävät muun Euroopan tavoin periytyvän myöhemmille maahanmuuttajasukupolville. Syrjäisen sijainnin, kylmän ilmaston, heikon palkkatason ja korkean verotuksen sekä tuntemattomuuden vuoksi Suomi ei ole ulkomaalaisille osaajille houkutteleva kohde. On mahdollista, että Suomi on tulevaisuudessa vielä vähemmän houkutteleva kohde työ- ja opiskeluperäisille maahanmuuttajille. Taloudesta ja turvallisuudesta on pidettävä huolta. Ilokseni voin kertoa monen tuntemani maahanmuuttajan tiedostavan tiettyjen maahanmuuttajaryhmien sopeutumisongelmat Euroopassa - eivätkä he pidä näitä sopeutumisongelmaisia maahanmuuttajina minään Suomen vetovoimaa nostavina henkilöinä.
Minulla on kunnia tuntea lukuisia pääkaupunkiseudulla asuvia korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia osaajia. He ovat juuri sellaisia osaajia joita Suomi tarvitsee, kaipaa ja himoitsee. Heitä yhdistää sama asia: he eivät puhu suomea tai ruotsia juuri yhtään. Joukossa on sekä pitkään Suomessa asuneita että vain muutaman vuoden Suomessa asuneita. He eivät koe tarvetta suomen osaamiselle. Englannilla hoituu asiat niin töissä kuin vapaalla. Oikeastaan ainoat tuntemani suomea enemmän opiskelleet ulkomaalaiset ovat he, jotka ovat kokeneet Suomen kansalaisuuden tarpeelliseksi. Kaikilla ulkomaalaisilla ei ole tarvetta Suomen passille. Ylipäätään he eivät koe olevansa suomalaisia Suomessa. He eivät kossun voimalla laula Kari Tapion Olen Suomalaista räkälässä. He eivät kansallispuvussa tavaa Kalevalaa. He voivat arvostaa ja viihtyä suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta muutaman miljoonan ihmisen puhumaa marginaalikieltä he eivät näe tarpeelliseksi itselleen.
Nostin esille toisessa aiheessa, kuinka pelkästään Aalto-yliopistossa on 1700 ulkomaalaista maisteriopiskelijaa. Tämä on jo itsessään kohtalainen määrä, mutta kun mukaan lisätään kandidaattiopiskelijat, jatko-opiskelijat ja muissa pääkaupunkiseudun korkeakouluissa opiskelevat, on selvää, että pääkaupunkiseudulla on merkittävä ulkomaalaisten opiskelijoiden väestö. Opetusta on muutettu englannin kieliseksi: Aallossa suurin osa maisteriohjelmista on englanniksi. Pääkaupunkiseudun korkeakoulujen kansainvälistymisen eteen tekemä työ kantaa hedelmää. Englannin kielellä on saatu houkuteltua lahjakkaita ulkomaalaisia opiskelijoita. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka englannin kielellä voidaan houkutella Suomeen ulkomaalaisia kykyjä. Voin oman opiskeluaikaisen kokemukseni perusteella kertoa pääkaupunkiseudulla olevan opiskelija-asunnoista koostuvia pihapiirejä, joissa suomalaiset opiskelijat ovat pieni vähemmistö - ja ne siellä asuvat ulkomaalaiset opiskelijat eivät suinkaan puhuneet suomea tai ruotsia.
(Pienimpänä muttei vähäisempänä seikkaina voidaan mainita kansainvälisten opiskelijoiden rikastuttavan suomalaisten kanssaopiskelijoiden elämää. Suomalaiset opiskelijat ja opiskelijattaret ovat varmasti viettäneet monilla tavoin nautinnollista aikaa kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.)
Lukija saattaa aprikoida: Suomessa on jo englannilla pärjääviä ulkomaalaisia osaajia, joten miksi vahvistaa englannin asemaa Suomessa? Jotta saisimme enemmän kaivattuja osaajia Suomeen. Maailmalla on mainostettava suomalaisten englannin osaamista. Englanninkielinen varhaiskasvatus on vetovoimatekijä osaajille, joilla on lapsia tai aikeita hankkia lapsia. Yhteistyön viranomaisten on sujuttava englanniksi ilman mitään ongelmia. Englanti on osaajien houkuttelemisessa matalalla roikkuva hedelmä.
Myös jatkossa voidaan vaatia välttävää suomen tai ruotsin osaamista kansalaisuuden ehtona, jos se katsotaan tarpeelliseksi.
Muutoksen tuulet puhaltavat. Suomen suurimman kaupungin pormestari Juhana Vartiainen ehdotti Suomen pääkaupungin muuttamista englannin kieliseksi. Espoo ja Vantaa ovat kieliasiassa jo edenneet. Englannin aseman vahvistaminen Suomessa ei enää ole mitään anglofiilistä teoriaa, vaan se on totisinta totta.
Aihe voi olla tunteita herättävä. Erityisesti englantia osaamattomat suomalaiset voivat verhota pelkonsa aggressioksi. Heille suosittelen kieliopintoja ja avaraa mieltä. Huoli pois: peruspalvelut ovat toki jatkossakin saatavilla suomeksi. Pidetään samalla huoli suomen kielestä, niin hyvä tulee. Luodaan positiivista henkeä ja koheesiota suomenkielisten kesken. Pidetään kaikki suomea puhuvat ihmiset mukana eikä anneta kenenkään syrjäytyä, niin ei englannin kielikään ole uhka. Erityisesti syrjäseuduilla jatkossakin pärjännee suomella ihan mainiosti.