Kirjoittaja Aihe: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?  (Luettu 103339 kertaa)

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 159
 • Liked: 2520
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #930 : 04.12.2022, 18:57:34 »
Lainaus
Mielenosoittajat iskivät kesken hiihdon maailmancup-kisan – urheilijat pakotettuja väistämään
Uutisessa ei lainkaan kerrota, mitä seuraamuksia tuli noille Urheiluhäiriköille. "Mielenosoittajat" on ihan liian neutraali ilmaisu, tuollaiselle toiminnalle. Toisaalta, vastuullinen media voisi jatkossakin aina käyttää tuota "mielenosoittajat" termiä, kun mikä tahansa ryhmittymä tekee ilkivaltaa ja häiriköi tilaisuuksia.

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 13 707
 • Liked: 11767
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #931 : 04.12.2022, 22:23:34 »
Lainaus
Mielenosoittajat iskivät kesken hiihdon maailmancup-kisan – urheilijat pakotettuja väistämään
Uutisessa ei lainkaan kerrota, mitä seuraamuksia tuli noille Urheiluhäiriköille. "Mielenosoittajat" on ihan liian neutraali ilmaisu, tuollaiselle toiminnalle. Toisaalta, vastuullinen media voisi jatkossakin aina käyttää tuota "mielenosoittajat" termiä, kun mikä tahansa ryhmittymä tekee ilkivaltaa ja häiriköi tilaisuuksia.

Pitääkö tulevaisuudessa kaikki vaatimattomammatkin urheilukisat järjestää sanoin kuin talviolympialaiset koronarajoitetussa Kiinassa, tiukasti suljetulla alueilla? Ovatko jotkut vähintään Qatarin autoritäärisyystason valtiot enää mahdollisia globaalin urheiluviihteen toteuttajaksi?
« Viimeksi muokattu: 04.12.2022, 22:28:54 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.
Riittävällä moraalilla.

Fiftari

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 9 029
 • Liked: 10231
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #932 : 09.12.2022, 21:29:57 »
Ei tullut avustuksia oikeuteen  8) ja varaton saa kyllä oikeusapua.

Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 964
 • Liked: 113983
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #933 : 12.12.2022, 12:14:20 »
Lainaus
Epätoivoiset teot

LIIMA vaikuttaa sekunneissa. Joskus se polttaa ihoa. Kämmenen iho voi mennä rikki, jos poliisi sattuu olemaan kovakourainen irrottaessaan käsiä kadusta.

Silti Benjamin Fink, 25, on liimannut kämmenensä asvalttiin kymmeniä kertoja.

Hän kuuluu Letzte Generation -järjestöön, joka on kiihdyttänyt protestejaan eri puolilla Saksaa viime viikkoina. Järjestön mukaan se on kasvanut tänä vuonna 24 hengen ryhmästä yli 600 aktiivin joukoksi, ja se näkyy myös protestien määrässä.

Aktivistit asettuvat kadulle istumaan niin että autojen on pakko pysähtyä. Jotta poliiseilla kestäisi kauemmin siirtää heidät pois kadulta, he liimaavat kätensä katuun. Kolme kertaa he ovat toteuttaneet protestinsa lentokentällä.

[...]

Lentokentillä viranomaisten varautumista on lisätty. Kiitoradalle meno on luvatonta, ja lentoliikenteessä kerrannaisvaikutukset ovat tuntuvampia.

Kun Brandenburgin kentän kiitoradat suljettiin aktivistien takia, esimerkiksi Finnairin Berliiniin matkalla ollut lentokone joutui käymään Hampurissa tankkaamassa ennen kuin pääsi lopulta laskeutumaan Berliiniin.

FINK sanoo jatkavansa protesteja, koska hänellä ei ole muutakaan vaihtoehtoa.

[...]

Finkin mukaan perinteiset mielenosoitukset eivät herätä enää mielenkiintoa eikä politiikan kautta vaikuttaminen ole toiminut – ainakaan riittävän tehokkaasti.

Greta Thunbergin Ruotsissa aloittama Fridays for Future -liike on kerännyt Saksassakin viime vuosina massamielenosoituksiin yhteensä miljoonia ihmisiä.

Niihin myös Benjamin Fink osallistui aiemmin. Mutta sitten hän turhautui: kaikesta huomiosta huolimatta poliitikkojen ilmastotoimet ovat riittämättömiä. Saksassa on perustuslain vastainen ilmastopolitiikka, hän sanoo.

[...]

Pariisin ilmastosopimuksen tavoite pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen ei ole toteutumassa – päästövähennykset eivät ole riittäviä.

Tilanteen vakavuudesta ei juuri ole kiistaa. Egyptin ilmastokokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kuvasi, että ihmiskunta matkaa parhaillaan moottoritietä, joka johtaa ilmastohelvettiin – jalka kaasupolkimella.

KYSE ei siis ole siitä, että kesistä tulee lämpimämpiä ja talvista leudompia, Fink sanoo. Kyse on myös Eurooppaa uhkaavista nälänhädistä, taistelusta ruuasta ja vedestä.

Järjestön nimi on Letzte Generation, Viimeinen sukupolvi, siksi, että sen mukaan nykyinen sukupolvi on viimeinen, joka vielä voi tehdä jotain estääkseen tuhon.

Aikaa on enää pari, kolme vuotta. Tulevilla sukupolvilla ei ole enää vaihtoehtoa vaikuttaa”, Fink sanoo.

Järjestö vaatii protesteissaan Saksan hallitukselta aluksi kahta päätöstä.

He haluavat Saksassa kesällä kokeillusta 9 euron valtakunnallisesta joukkoliikennelipusta pysyvän. Lisäksi he haluavat moottoriteille nopeusrajoituksen: 100 kilometriä tunnissa.

”Nämä molemmat voitaisiin toteuttaa yhdessä yössä, jos haluttaisiin”, Fink sanoo.

[...]

ILMAPIIRI aktivisteja kohtaan on Saksassa kiristynyt.

Saksan vihreä energia- ja ilmastoministeri Robert Habeck kommentoi perjantaina, että protestit ovat tarpeellisia, mutta ne pitäisi valita niin, että ihmiset eivät kärsi niistä tarpeettomasti. Muuten protestien yleinen hyväksyttävyys voi kärsiä.

Hyväksyttävyyttä ovat koetelleet myös protestit taidemuseoissa.

Lokakuussa Benjamin Fink heitti toisen aktivistin, Mirjam Herrmannin, kanssa perunamuusia Claude Monet’n maalaukseen Potsdamissa.

Finkin mukaan järjestöstä joku muu oli käynyt etukäteen varmistamassa, että maalaus on suojattu.

”Teko oli symbolinen. Ei meillä ole aikomuksena vahingoittaa taidetta.”

Protestien tarkoitus on saada huomio ilmastokriisiin, Fink sanoo.

”Olemme keskellä ilmastokatastrofia, mutta ainoa, mitä pelkäätte, on tomaattikeitto tai perunamuusi maalauksessa”, Herrmann huusi ennen kuin vartijat tyhjensivät näyttelytilan.

[...]

Saksan konservatiiviset oppositiopuolueet haluavat kiristää mielenosoittajien rangaistuksia. Jotkut vertaavat ilmastoaktivisteja 1970-luvulla toimineeseen äärivasemmistolaiseen terroristiryhmään Punaiseen armeijakuntaan (RAF).

Fink ei ymmärrä arvostelua.

Hän sanoo, että ilmastoprotesteissa on kyse väkivallattomasta vastarinnasta, jolla on pitkät perinteet kansalaisoikeustaistelussa. Vertaus 34 ihmistä iskuillaan tappaneeseen RAF:iin on hänestä käsittämätön ja kohtuuton.

LOKAKUUN lopussa betoniauton alle jäänyt pyöräilijä kuoli Berliinissä.

Vastaavia onnettomuuksia sattuu Berliinissä useita vuodessa, mutta nyt ambulanssi ei päässyt ajoissa paikalle. Kaduilla oli ruuhkaa. Letzte Generation protestoi lähellä onnettomuuspaikkaa.

Mielenosoituksen todellisesta vaikutuksesta ambulanssin myöhästymiseen oli aluksi epäselvyyttä. Kyse on aktivistien mukaan myös siitä, että autot eivät väistäneet ambulanssin edestä.

”Meille raja menee ehdottomasti siinä, että ihmishenkiä ei vaaranneta”, Fink sanoo.

Ilmastoaktivistien toimia käsitellään oikeudessa. Fink on ottanut huomioon sen, että hän saattaa itsekin joutua vielä vankilaan. Ajatus ei tunnu hyvältä, mutta hän ei näe vaihtoehtoakaan.

”Minua ei huvita mennä vankilaan, eikä minua huvita istua kadullakaan. Ei se ole meistä hauskaa”, hän sanoo.

”Mutta fossiilienergian käyttöä ei vain voi enää jatkaa.”
Helsingin Sanomat 12.12.2022

Toimittaja Hanna Mahlamäki olisi voinut halutessaan haastaa maailmanloppua maalaavan Finkin väitteet helposti monessa kohdassa, mutta ei.

Ja milloin mistäkin asiasta meuhkaavan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin esittäminen minkäänlaisena asiantuntija-auktoriteettina, voi itku.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 964
 • Liked: 113983
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #934 : 20.12.2022, 13:12:03 »
Saksan poliisi teki viime viikolla ratsioita eri puolilla maata 11 ilmastoaktivistin koteihin. Helsingin Sanomienkin kritiikittömästi puffaamia Letzte Generation -aktivisteja syytetään muun muassa rikollisjärjestön muodostamisesta. Suomalaisessa valtamediassa ei pihaustakaan operaatiosta.

Lainaus
German police cracks down on climate activists

Police forces across Germany have searched the homes of climate activists linked to the “Last Generation” movement, which in turn accused prosecutors of attempting to intimidate protesters.

The movement has drawn attention with a myriad of disruptive protest campaigns that included blocking streets and throwing food at museum artworks.

According to several media reports, the house searches were primarily linked to a protest in April this year, in which they sabotaged the operation of a large oil refinery in the region of Brandenburg.

Based on this incident, the competent prosecutor raised charges, including the formation of a criminal organisation and disruption of official business.

Meanwhile, “Last Generation” activists spoke of “attempts at intimidation.” “We stand for what we do with our faces and names – if there is a desire for information, no house search is needed,” the movement said on its official Twitter account.

The police’s approach also drew criticism from climate campaigners outside the radical movement.

“When the fight against climate campaigners is pursued much more vigorously than that against the climate crisis, you can see how climate policy in this country is upside down,” Luisa Neubauer, Germany’s most well-known climate activist and the front woman of the Fridays for Future movement in the country, said on Twitter.

The question of how harsh the police and the justice system should be in their treatment of the “Last Generation” activists has been a topic of much debate in Germany during the past weeks.
EurActiv 14.12.2022
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Fiftari

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 9 029
 • Liked: 10231
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #935 : 31.12.2022, 09:22:32 »
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 645
 • Liked: 4664
 • Panda nimeltä Kallan.
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #936 : 31.12.2022, 10:56:52 »
^Näihin "räyhäjooseppeihin" näyttäisivät ajautuvan ihmiset, jotka omaavat Dark Triad -persoonallisuuden. Ovat näennäisesti kivoja niinkauan kun luulevat, että olet samalla puolella tai ainakin neutraali. Mutta kun oikea hetki koittaa, nämä näyttävät sen erittäin ilkeän psykopaattisen puolensa.

Näihin ilmeisesti päätyvät ihmiset, jotka ovat pahantahtoisia tai sitten elämässä jotenkin muuten kokeneet jotain vääryyttä, mikä on saanut heidät katkeroitumaan. Yleensä tykkäävät kaksoisstandardeista. Luonnonsuojelu on vain tekosyy, se ei heitä oikeasti kiinnosta, mitä näiden elintapoja on tullut seurattua olosuhteiden pakosta. Eli vihaavat väärämielisten maastureita, mutta omat maasturit ovat ok.

Lisäys: nämä yleensä tunnistaa kaukaa. Ovat habitukseltaan tietynlaisia ja joillankin silmistä paistaa kirjaimellisesti demoninen viha läpi, jopa silloinkin kun hymyilevät. Toki älykkäämmät naamioivat sen luonnonsuojeluksi, mutta eivät sitten astu muuten luontoon kuin pakon edessä (sille taitaa olla syynsä, miksi vihreitä ei äänestetä maaseudulla.)
« Viimeksi muokattu: 31.12.2022, 11:00:32 kirjoittanut Kallan »

no future

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 633
 • Liked: 2198
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #937 : 31.12.2022, 15:19:06 »
^Näihin "räyhäjooseppeihin" näyttäisivät ajautuvan ihmiset, jotka omaavat Dark Triad -persoonallisuuden. Ovat näennäisesti kivoja niinkauan kun luulevat, että olet samalla puolella tai ainakin neutraali. Mutta kun oikea hetki koittaa, nämä näyttävät sen erittäin ilkeän psykopaattisen puolensa.

Näihin ilmeisesti päätyvät ihmiset, jotka ovat pahantahtoisia tai sitten elämässä jotenkin muuten kokeneet jotain vääryyttä, mikä on saanut heidät katkeroitumaan. Yleensä tykkäävät kaksoisstandardeista. Luonnonsuojelu on vain tekosyy, se ei heitä oikeasti kiinnosta, mitä näiden elintapoja on tullut seurattua olosuhteiden pakosta. Eli vihaavat väärämielisten maastureita, mutta omat maasturit ovat ok.

Lisäys: nämä yleensä tunnistaa kaukaa. Ovat habitukseltaan tietynlaisia ja joillankin silmistä paistaa kirjaimellisesti demoninen viha läpi, jopa silloinkin kun hymyilevät. Toki älykkäämmät naamioivat sen luonnonsuojeluksi, mutta eivät sitten astu muuten luontoon kuin pakon edessä (sille taitaa olla syynsä, miksi vihreitä ei äänestetä maaseudulla.)
Mihis kategoriaan kuuluu ne tyypit ketkä tossakin ketjussa tarjosi väkivaltaa ratkaisuksi vittuiluun? Tolkun ihmisiin?

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 964
 • Liked: 113983
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #938 : 01.01.2023, 22:10:14 »
Lainaus
Britannian ”Elokapina” luopuu liikenteen häirinnästä mielenosoituskeinona

Britanniassa toimiva ympäristöjärjestö Extinction Rebellion luopuu paljon kritiikkiä nostattaneesta taktiikastaan häiritä liikennettä. Järjestö on pyrkinyt hankkimaan julkisuutta ilmastonmuutoksen estämiseen tukkimalla maanteitä, rautateitä ja lentokenttiä.

Järjestö sanoo tiedotteessaan tietävänsä, että häiriötä tuottamalla voi herättää huomiota. Jatkossa Extinction Rebellion aikoo kuitenkin keskittyä ”vallan väärinkäytön ja epätasapainon häiritsemiseen” vaatimalla poliitikkoja lopettamaan fossiilisten polttoaineiden käytön.

Extinction Rebellion aikoo järjestää 21. huhtikuuta Lontoon parlamenttitalon edessä suurmielenosoituksen, johon toivotaan tulevan 100 000 osanottajaa.
Yle 1.1.2023

Eli Extinction Rebellion luopuu liikenteen häirinnästä, mutta ei muusta ihmisten häirinnästä ja lakien rikkomisesta.

Tiedottamisensa perusteella ovat siirtymässä seuraavaan vaiheeseen, jossa aiotaan ohittaa demokratia mobilisoimalla tietty pieni prosentti ihmisistä painostamaan poliitikkoja ("XR’s methodical mobilisation campaign Project 3.5") erilaisten järjestöjen kuten ilmeisesti esim. ammattiyhdistysliikkeen kautta Elokapinan "partnereiksi" ja esiintymään kansan tahtona.

Lainaus
WE QUIT

December 31, 2022 by Extinction Rebellion

When XR burst onto the scene four years ago, few could have imagined the seismic shift it would bring about in the climate movement, the climate conversation, and the world at large.

But despite the blaring alarm on the climate and ecological emergency ringing loud and clear, very little has changed. Emissions continue to rise and our planet is dying at an accelerated rate.

The root causes? A financial system prioritising profits over life, a media failing to inform the public and hold power to account, and a reckless government entrenched in corruption and suppressing the right to protest injustice.

As we ring in the new year, we make a controversial resolution to temporarily shift away from public disruption as a primary tactic. We recognise and celebrate the power of disruption to raise the alarm and believe that constantly evolving tactics is a necessary approach. What’s needed now most is to disrupt the abuse of power and imbalance, to bring about a transition to a fair society that works together to end the fossil fuel era. Our politicians, addicted to greed and bloated on profits won’t do it without pressure.

We must be radical in our response to this crisis and determined in our efforts to address the climate and ecological emergency, even if it means taking a different approach than before. In a time when speaking out and taking action are criminalised, building collective power, strengthening in number and thriving through bridge-building is a radical act.

XR is committed to including everyone in this work and leaving no one behind, because everyone has a role to play. This year, we prioritise attendance over arrest and relationships over roadblocks, as we stand together and become impossible to ignore.

The conditions for change in the UK have never been more favourable – it’s time to seize the moment. The confluence of multiple crises presents us with a unique opportunity to mobilise and move beyond traditional divides. No one can do this alone, and it’s the responsibility of all of us, not just one group. It may be uncomfortable or difficult, but the strength of all social, environmental, and justice movements lies in working together. As our rights are stripped away and those speaking out and most at risk are silenced, we must find common ground and unite to survive.

It’s no secret that those in power are hoarding wealth and power at the expense of ordinary people, while ignoring the consequences of their greed. Emissions continue to rise, but they couldn’t care less. But people do care, and changes to democracy that free and empower the voices of the people through Citizens Assemblies could balance the tables and bring about the positive societal tipping point we all need.
Extinction Rebellion 31.12.2022

Uhriutuvat kuin pikkulapset, että heiltä on riistetty perusoikeudet, kun heille ei olekaan annettu erivapautta rikkoa lakeja.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Petri_Petri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 601
 • Liked: 405
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #939 : 02.01.2023, 03:47:29 »
Lainaus
STOPP OLJELETINGA halusi käynnistää Norjassa samankaltaisen keskustelun, Visakorpi kertoo.

Kohteeksi valittiin Huuto, koska se on kansainvälisesti tunnetuin norjalaisen taiteilijan maalaus. Visakorpi luonnehtii maalausta norjalaisten ylpeydenaiheeksi.

Maalauksen valintaan liittyi myös symbolinen viesti. Munch kertoi aikoinaan teoksen kuvaavan luonnon huutoa, jonka hän oli tuntenut ollessaan kävelyllä auringonlaskun aikaan.

Maalauksen on tulkittu kuvaavan masennusta tai ahdistusta, jotka Visakorpi yhdistää myös ilmastonmuutokseen.

”Siihen liittyy ahdistus siitä, mikä tulevaisuutemme tulee olemaan – onko meillä mahdollisuutta kestävään tulevaisuuteen.”

Maalaus kuvaa ahdistusta, joka yhdistetään myös ilmastoahdistukseen, joten maalaus täytyi tuhria? Ei tuossa ole mitään logiikkaa.

Logiikka on aina. Sitä ei vain näe kun yritämme ajatella oman loogisen näkemyksemme sisällä ja lopetamme ajattelun. Itsekin ajattelin aikaisemmin, ettei noilla ole mitään logiikkaa. Mutta muutama vuosi sitten välähti, että kaikessa on oltava jokin logiikka, yksinkertainen selitysmalli.

Kyse on siitä, että ajattelumme on aina ainakin kuplamme sisäistä ja parhaassa tapauksessa pääsemme myös jonkin verran oman kuplamme ulkopuolelle. Keskustelu on ymmärryksessä tärkeää. Noilla, kuten fanaattisilla kuplilla yleensäkin, on se virhe että eivät pysty ajattelemaan kuplansa ulkopuolelta.

Yksinkertainen esimerkki perhe/kylä -yhteisöstä. Koti eli kupla toimii äidin sääntöjen mukaan. Ulkopuolisesta (isän) mielestä se vaikuttaa kaaokselta, mutta sitten kaikki kuitenkin menevät kiltisti nukkumaan samaan aikaan. Eli vaikka on kaaosta, niin siinä on jokin järjestys, logiikka. Logiikka on se, että kaikki toimii äidin (diktaattori) säännöillä. Vaikka jokin ohje on ristiriidassa tuntia aikaisemman olevan säännön kanssa eli epälooginen isän (ulkopuolinen) näkemyksen mukaan, niin logiikka on yksinkertainen. Sama kuin uskonnoissa tai Elokapinassa. On yksittäinen diktaattori tai diktaattoriryhmä, auktoriteetti, jonka epäloogisetkin asiat ovat loogisia, koska logiikka on pitää kupla koossa. Ulkopuoliset näkemykset, parannusehdotukset, kritiikki ja loogiset vastaväitteet kumotaan kuplan sisäisellä logiikalla. Eli on muodostettu oma logiikka. Näinhän uskonnot, kulttuurit, valtiot, yhteisöt ja ryhmät toimivat. Se on niiden idea. Eli logiikka on itsekkäästi oma etu. Vaikka itse uskovat olevansa epäitsekkäitä ja ajattelevan muita, niin jopa tieteellinen logiikka on alistettu ryhmän säännöille. Tästä muodostuu usein, kuten ilmastokeskustelussakin, ristiriitoja. Kun kaikki totuudet ovat oman kuplan sisällä, niin korostavat hyviä puolia. Että ovat epäitsekkäitä. Ja että noudattavat tieteen logiikkaa. Tämä vaikuttaa ns. normaalijärjellä olevasta ihmiseltä epäloogiselta, siksi ajatellaan ettei tuossa ole logiikkaa. Mutta logiikka on siinä, että ovat jämähtäneet oman kuplansa sisään, eivätkä pysy muuttumaan. Eivät pysty kyseenalaistamaan ja miettimään, että olisiko omassa ajattelussa (kuplan ajattelussa) jokin virhe vaan virhe on aina ulkopuolisissa.

Yksinkertaisesti siis niin, että logiikka muodostuu kuplan sisällä ja kuplan ulkopuoliset asiat ovat alisteisia sille. Kuplan ulkopuolelta sen pystyy havaitsemaan selkeästi ja jatkuvasti. Siksi ajattelemme, ettei tuossa ole logiikkaa. Mutta joku logiikka on siis aina. Mutta silloin kun kuplan logiikka on ihmisen omaa ajattelua vastaan, ihminen kärsii siitä ristiriidasta ainakin alitajuisesti eli ei voi olla onnellinen. Ratkaisu olisi lähteä kuplan ulkopuolelle, mutta sitten jäisi yksin. Joten ratkaisuksi muodostuu luopuminen omasta tahdosta, omatunnosta ja kieltää alitajuntaakin kyseenalaistamasta asioita.

Mikä siis on ratkaisu? Muutos on vaikeaa toteuttaa, kuten nämä talebanit fanaattisuudessaan osoittavat. Keskustelu on tärkeää. Mutta kuten olemme havainneet, keskustelu käydään kuplan sisäisellä logiikalla. Ja ilmastokeskustelussa on vallalla tämä fanaattisen kuplan logiikka, jota itse väittävät tieteelliseksi ja ainoaksi totuudeksi, ainoaksi mahdolliseksi tieksi.

Tarkoitukseni oli käsitellä tuota Munchin Huutoa, mutta ylläoleva käy johdannoksi.

Lainaus
Maalauksen valintaan liittyi myös symbolinen viesti. Munch kertoi aikoinaan teoksen kuvaavan luonnon huutoa, jonka hän oli tuntenut ollessaan kävelyllä auringonlaskun aikaan.

Tuo oli mielenkiintoista. Itse olin ajatellut tuon vain kuvaavan helvetinmoista vitutusta, jota ei voi ymmärtää jos sitä ei itse ole kokenut. Äänetöntä huutoa. Suu on auki muttei saa edes ääntä eli ei pääse viestimään ulkopuolelle äänelle. Kun on tukahdutettu itsensä ilmaiseminen, äänellä, puheella, keskustelulla. Ei saa esittää kritiikkiä. Noin olen tuon maalauksen tulkinnut. Että Much yrittää päästä taustan kaaosta karkuun kuplansa ulkopuolelle, mutta pari samanlaisissa mustissa kaavuissa olevaa seuraa.

Munch siis itse piti sitä kuplansa ulkopuolisen (luonnon) huutona. Itse pitäisin sitä sitä Munchin oman pään sisäisenä huutona, ahdistuksena. Että hän ei ymmärtänyt sen kertovan omasta tuskastaan jota ei pysty tuomaan julki. Ajattelen tämän johtuvan siitä, että lapsena kodin kuplassa äiti, tuo kodin hengetär tai diktaattori, eri nimiä samasta asiasta, kielsi tunteiden esiin tuomisen. Tämä käsittääkseni on laajemminkin taiteilijoiden ja yleensäkin ihmisten ilmaisun syy. Mitä fanaattisempi ilmaisu on, niin sitä enemmän lapsuudessa tunteet on tukahdutettu. Oma tahto alistettu kuplan sääntöjen (logiikan) mukaisesti. Sitten ihminen joko alistuu (autisti) tai räjähtää (adhd). Eli alkaa joko toimia samoin tai käänteisesti eli yrittää purkaa pahaa oloaan muihin. Esimerkki tästä mekanismista: Nainen on kohdannut seksuaalista väkivaltaa lapsena eikä sitä saanut/pystynyt käsittelemään, jolloin aikuisena yrittää alitajuisesti ratkaista asiaa kostamalla kaikille miehille. Sama sitten ilmeisesti niin, että syyttää kaikkia miehiä naistenvihaajiksi, koska "ensikosketus" oli vihamielinen. On vaikea päästä irti ennakkoluuloistaan. Usein se vielä menee niin, että mitä ennakkoluuloisempi, niin sitä enemmän syyttää muita ennakkoluuloisiksi. Mitä vihamielisempi itse on, niin sitä enemmän syyttää muita vihamielisiksi.

Lainaus
Maalauksen on tulkittu kuvaavan masennusta tai ahdistusta, jotka Visakorpi yhdistää myös ilmastonmuutokseen.

Tuo asioiden toiseen yhdistäminen Visakorven tapaan on minun (kuplassani) epäloogista. En kuitenkaan epäile, etteikö hän itse pitäisi väitettä (kuplassaan) loogisena.

Fiftari

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 9 029
 • Liked: 10231
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #940 : 19.03.2023, 10:11:39 »

Noillahan on vanerista ja pahvista tehtyjä kylttejä. Mistähän ne raaka-aineet on tullut  ;D
« Viimeksi muokattu: 19.03.2023, 10:13:24 kirjoittanut Fiftari »
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 645
 • Liked: 4664
 • Panda nimeltä Kallan.
Vs: Elokapina, rahoittaja, miksette selvitä?
« Vastaus #941 : 19.03.2023, 18:10:39 »

Noillahan on vanerista ja pahvista tehtyjä kylttejä. Mistähän ne raaka-aineet on tullut  ;D

"Suomen next hallituksen" - onkohan Suomen Elokapinan sivutoimipiste saanut ylemmältä portaalta jonkin geneerisen tekstin, jota käytetään pohjana ja käännetään vaan suomeksi, ja sitten on unohtunut kääntää yksi sana?  :o Tuntuvat meinaan elokapinalliset toimivan kaikki hyvinkin samalla muotilla kaikkialla, niin tuli tämä pohdinta mieleen.  ???

Tagit: