Kirjoittaja Aihe: Maahanmuutto ja Turun koulut  (Luettu 862 kertaa)

Kai Sorto

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 115
 • Liked: 472
Maahanmuutto ja Turun koulut
« : 09.10.2021, 18:03:58 »
Turussa on viime päivinä alettu puhua entistä huolestuneempaan sävyyn maahanmuuton vaikutuksista koulumaailmalle. Tilanteen karmeus on alkanut paljastua ns. Lauste II-suunnitelman myötä. Lyhyesti sanottuna Vasaramäen yläkoulu lakkautetaan, jotta Lausteelle rakennettavaan uuteen yhtenäiskouluun saataisin myös suomenkielisiä oppilaita. Muun muassa urheiluluokat siirretään Lausteelle, kauemmas Kupittaan liikuntapaikkojen läheisyydestä. Turun Sanomat julkaisi muokattuna mielipidekirjoitukseni aiheesta.

https://www.ts.fi/lukijoilta/5448071/Eriyttaako+maahanmuutto+koulut+ja+asuinalueet

Lainaus
Vastaavissa tilanteissa koulupuolen päätöksentekijöillä on edessään enää huonoja vaihtoehtoja, joista ensimmäinen on vieraskielisten pitäminen lähikouluissaan. Nykyisiä ongelmia – oppimistulosten laskua, heikkoa suomen kielen oppimista sekä alueiden eriarvoistumista – ei tällä ratkaista. Toisaalta ongelmat eivät leviä muihin kouluihin, eivätkä koulut tai niiden yhteydessä olevat palvelut myöskään karkaa yhtä helposti pois lähiöistä.

Eriarvoistumista ehkäisevä positiivisen diskriminaation rahoitus tuo helpotusta, mutta ei ratkaise perusongelmaa. Onko tasa-arvorahan jakamisesta tarkoitus tehdä pysyvä malli? Rahoitus on aina jostain muualta, kuten ”tavallisilta” kouluilta pois.

Ongelmaksi saattaa muodostua myös opettajien rekrytointi. On syytä pohtia, miksi esimerkiksi Vantaalla joudutaan jo nyt maksamaan 150 euron lisiä opettajille lähikouluissa, joissa yli 40 prosenttia oppilaista on maahanmuuttajia.

Toinen vaihtoehto on oppilasaineksen sekoittaminen oppilaaksiottoalueita ja kouluverkkoa muuttamalla. Ruotsi toimii myös tästä varoittavana esimerkkinä. Jos maahanmuuttajaoppilaita lähdetään enenevissä määrin kuljettamaan lähiöistä toisiin kouluihin, yleistyy myös koulujen valikointi ennemmin tai myöhemmin kantaväestön taholla.

Tämä johtaa helposti siihen, että koulushoppailua esitetään rajoitettavaksi, jolloin maksukykyinen keskiluokka alkaa koulujen sijaan valitsemaan asuinalueensa entistä tarkemmin. Lopulta tapahtuu eniten pelätty: koulujen lisäksi myös asuinalueet jakautuvat hyviin ja huonoihin entistä voimakkaammin.

Eräs mielenkiintoinen ratkaisumalli on ylärajojen asettaminen vieraskielisten oppilaiden määrälle kouluissa. Valitettavasti tämäkään ei ole pidemmän päälle realistinen vaihtoehto, mikäli huomioidaan erot eri väestöryhmien syntyvyydessä. Rajat menettävät varsin nopeasti merkityksensä, jos suomenkieliset oppilaat jonain päivänä loppuvatkin kesken.


nochWunder

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 012
 • Liked: 4378
Vs: Maahanmuutto ja Turun koulut
« Vastaus #1 : 10.10.2021, 00:23:56 »
Turku kusi homman jo aikoja sitten. Eikä meno ole muuttunut edelleenkään. Turku suunnitelee yhä alueita lähiöklimppeinä, joka aiheuttaa ongelmia. Uudet lähiöt tulevat lähemmäs keskustaa, mutta se ei muuta mitään.

Maahanmuutto tulisi yksinkertaisesti jäädyttää 20 vuodeksi, jotta nähtäisiin selvitäänkö edes näiden kanssa. Eikä koko ajan lisätä kuormaa vaikka huonot merkit on ilmassa.
Vuoden 2021 Suomessa otettiin käyttöön ulkomailta ohjattu ihmiskoe- ja tottelevaisuuspassi. Saadakseen oikeuden elää kuin vanhassa normaalissa oli kansalaisen annettava tökkiä itseään joko epäilyttävällä mikrokuituharjalla syvälle nenään lähelle aivoja tai antaa piikittää itseään suoraan suoneen.

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 110
 • Liked: 16180
 • Kuka jos en minä
Vs: Maahanmuutto ja Turun koulut
« Vastaus #2 : 10.10.2021, 07:13:36 »
Etelän keskukset ovat keskittyneet lähinnä kokoomuksen apupuolueineen kanssa asuntokuplan pullistamiseen, koska kokkareiden tyypillinen varallisuus on sijoitusasunto. Matuilla rakennettu asuntokupla on kokoomuksen suurin syy puolustaa matuilua. Eli tulos kaavoitusmafian äärimmäisen laiskasta tavasta rikastua.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

Tagit: