Kirjoittaja Aihe: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?  (Luettu 32886 kertaa)

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 734
 • Liked: 5344
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #300 : 24.11.2022, 23:11:10 »
Pienen Suomen tyhmyyksisään jakelema "kehitys"apu "kehittyville"maille ei ole toistaiseksi osoitettu hyödyttävän meitä eikä vastaanottavien maiden asukkaita. Haittana ovat meille oman hyvinvointimme heikentäminen ja rahojen käyttö korruptioon ja sotimiseen, jotka puolestaan ajavat pakkoloiset vaivoiksemme. Jos meillä joillain on varaa avustaa köyhiä maita, niin paras apu on perustaa ja avustaa hankkeita ihmisten perinteisillä asuinalueilla.
Osaajien houkuttelu on riistoa ja kolonialismia. Paljonkos Somalia hyötyi Moskovassa koulutetuista sompuista, joista osa tuli sitten Suomeenkin.

sutki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 550
 • Liked: 1292
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #301 : 24.11.2022, 23:58:19 »
Näin jalkapallon World Cupin aikaan esimerkkinä osaajien haalimisesta on mm. Qatar.
Kovasti täällä Suomessa arvostellaan Qataria, mutta tuntuu monenlaista osaajaa sinne menevän.

Yksi minkä tekevät oikein on se että sen jälkeen kun osaaja ei ole riittävän osaava niin pystyvät potkimaan semmoiset pihalle.
Vastaavaa kaavaa käyttää myös mm. Japani. Mutta koska Suomi niin eihän moinen käy. Tervetuloa maailma, meillä on varaa.

Li Andersson 2.4.2023:  ”Vituttaa kuin pientä eläintä” :():

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 927
 • Liked: 16054
 • junior koodari
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #302 : 25.11.2022, 02:35:06 »
Lainaus
Jenkeissä on viitteitä siitä, että koulutettujen maahanmuuttajien maahanmuutto muuttaa kantaväestön asenteita myönteisimmiksi maahanmuuttoa kohtaan.
(Lainaus Hae-won)
Veljeni on asunut "jenkeissä" yli 30-vuotta, veljelläni on autopurkaamo työllistää muutaman ihmisen..mikään ei ole muuttanut S:n asenteita myönteisiksi maahanmuuttoa kohtaan,,rosvot ammutaan Tx:issä.
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #303 : 29.11.2022, 10:23:56 »
Nyt on tekemisen meininkiä!

Suomi pyrkii houkuttelemaan osaajia erityisesti Vietnamista, Intiasta, Brasiliasta ja Turkista. Nämä neljä maata ovat erityisen työn kohteena, mutta totta kai osaajia tulee muualtakin: Itä-Aasiasta, Länsi-Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, jne.

Vietnamilaisia meillä Suomessa asuukin jo niin ensimmäisen kuin toisen polven maahanmuuttajina. Ensimmäisen polven vietnamilaisia mamuja on paljon suomalaisissa korkeakouluissa. Lisäksi jonkin verran Suomessa asuu jo kauan sitten Suomeen saapuneita vietnamilaisia maahanmuuttajia. Heidän lisäksi Suomessa asuu toisen polven vietnamilaistaustaisia maahanmuuttajia eli ihmisiä, jotka ovat Suomessa asuneet koko elämänsä, mutta joiden vanhemmat ovat Vietnamista kotoisin. Ikäluokassa 20-30-vuotiaat näitä 2. polven vietnamilaistaustaisia on jonkin verran, nuoremmissa ikäluokissa takuulla enemmän.

Myös intialaisia asuu Suomessa verrattain paljon. Vietnamilaisten tavoin heitä on suomalaissa korkeakouluissa runsaasti.

Epäilemättä myös brasilialaisia ja turkkilaisia asuu Suomessa, mutta itselle nämä ovat jääneet hieman vieraammiksi. Jutussa mainitaan myös filipiiniläiset sote-alan osaajina eli käytännössä hoitajina. Filippiineiltä tuleekin paljon hoitajia, mutta hoitoalan lisäksi heitä työskentelee myös siivoojina. Arvokasta työtä, vaikka ei ehkä kaikkein hohdokkainta hommaa.

Jutussa on hyviä pointteja. Tärkeää on yksinkertaisesti tehdä Suomea tunnetummaksi. Suomea ei tunneta maailmalla kovin hyvin. Ja jos ei tunneta, silloin ei Suomeen haluta muuttaakkaan.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009209391.html

Lainaus
Suomi haluaa osaajia erityisesti neljästä maasta, mutta vain yhden eteen on tehty töitä
Suomeen houkutellaan osaajia nyt erityisesti neljästä maasta: Intiasta, Brasiliasta, Turkista ja Vietnamista. Sen sijaan yritykset saada muuttajia Kalifornian Piilaaksosta ovat sujuneet kehnosti.

SUOMEN heikkenevän huoltosuhteen sekä työvoimapulan ratkaisuksi on esitetty useaan otteeseen laajamittaista työperusteista maahanmuuttoa. Toteutuksesta puhutaan kuitenkin huomattavasti vähemmän – eli siitä, mistä maista sankat määrät tulijoita saadaan Suomeen houkuteltua.

Suomella on neljä erityistä kohdemaata kiikarissa, kertovat asiantuntijat. Tärkein maista on tällä haavaa Intia.

”Pisimmällä työperusteisen maahanmuuton houkuttelutyö on Intiassa”, sanoo johtaja Laura Lindeman Business Finlandin Work in Finland -yksiköstä.

INTIASTA Suomi on houkutellut väkeä vuodesta 2019 alkaen, ja nyt intialaisosaajien saatavuutta pidetään viranomaiskielellä jo ”erinomaisena”. Maasta on tänä aikana tullut Suomeen 5 800 oleskeluluvan hakijaa. Heistä suurin osa on ollut erityisasiantuntijoita, ja toiseksi suurin ryhmä ovat opiskelijat.

Tulijoita tarvitaan kuitenkin huomattavasti enemmän, jotta Suomen työvoimapulaa, kestävyysvajetta ja huoltosuhdetta tulevina vuosina voitaisiin korjata.

Teknologiateollisuus esitti viime viikolla jopa tavoitteen 1,3 miljoonasta Suomeen työn perässä muuttavasta. Aiemmin 500 000 maahanmuuttajan tarpeesta on puhunut eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Sanna Marinin (sd) hallituksen tavoite on ollut maltillisempi: 50 000 työperusteista maahanmuuttajaa vuoteen 2030 mennessä ja vuoteen 2050 mennessä yhteensä 250 000.

”Hallituksen tavoitteetkin ovat kovat, vaikka luvut eivät ole niitä kaikkein hurjimpia”, Lindeman arvioi.

MITEN osaajia sitten on konkreettisesti Intiassa houkuteltu?

Suomi on pyrkinyt näkymään mediassa ja esittäytymään osaajille maana, jonne kannattaa tulla. Suomea on esitelty muun muassa korkeakouluissa, startup-yhteisöissä ja teknologiatapahtumissa, Lindeman kuvaa. Suomeen tulleissa it-osaajien määrä onkin ollut suhteessa suuri.

”Määrä on kasvussa mutta ei niin suuressa kasvussa kuin pitäisi”, Lindeman myöntää.

Intiassa Suomi kilpailee muiden maiden houkutusten kanssa, sillä moni muukin haluaa Intiasta osaajia.

”Syy on se, että Intiassa on korkeatasoista koulutusta ja valtavaa ylitarjontaa osaajista. Intialla on myös kykyä kouluttaa osaajia. Lisäksi siellä on isoja yrityksiä, jotka lähettävät työntekijöitä ulkomaille”, kertoo johtava asiantuntija Katri Niskanen työ- ja elinkeinoministeriöstä.


TÄLLAISTA väkeä uskotaan löytyvän Intian lisäksi kolmesta ”kärkikohdemaasta”, joita ovat Brasilia, Turkki ja Vietnam. Maita yhdistää suuri väestömäärä, kohtalaisen hyvä koulutustaso sekä se, että maissa asuville Suomi voisi olla kiinnostava esimerkiksi elämänlaadun ja palkkatason näkökulmasta.

”Nämä maat ovat kaikkein potentiaalisimmat, jos ajatellaan kaikkia osaajakohderyhmiä”, Lindeman sanoo.

Business Finland on haarukoinut kärkimaat analysoiden ja yhdistäen tietoja sekä tulomaista että siitä, mikä Suomen vetovoima on tulijoiden silmissä. Analyysiin on otettu mukaan tietoja Suomeen jo muuttaneista, asiantuntijamääristä eri maissa sekä englannin kielen taitotasosta ja digitaalisista valmiuksista.

Lisäksi on tarkasteltu esimerkiksi sitä, miten elämänlaatu, palkkataso ja yrittäminen täällä kiinnostavat mahdollisia tulijoita ja millainen mielikuva Suomesta maassa yleisesti on. Myös Suomen vientitilastot on otettu analyysissä huomioon.

Vietnamin puolesta puhuu se, että maasta on jo tullut osaajia Suomeen. Se edesauttaa lisämuuttoa. Lisäksi Suomen maine on Vietnamissa erinomainen. Kilpailu osaajista on kuitenkin kovaa.

Turkissa on Brasilian tapaan paljon osaajia mutta suomalaisanalyysin mukaan myös paljon maasta työntäviä tekijöitä. ”Eikä Filippiinejä voi jättää huomiotta sote-osaajissa. Muilta osin Filippiinit ei ole toistaiseksi niin merkittävä meille”, Niskanen arvioi.

Suomi aikoo palkata tuleviin rekrytoinnin kärkimaihin talent managereita, osaajahoukuttelun yhteyshenkilöitä. Heidän tehtävänsä on tehdä Suomen työmarkkinoita tunnetuksi ja luoda verkostoa. Intiassa on ollut talent manager jo usean vuoden. Tulokset näkyvät Niskasen mukaan siinä, että maasta Suomeen tulevien opiskelijoiden määrä on isossa kasvussa.

”Yksi talent manager maata kohden voi kuulostaa vähäiseltä. Mutta virkamatkapohjalta tätä on vaikea tehdä, sillä paikalla pitää pystyä uimaan rakenteisiin”, Niskanen muistuttaa.

Muutakin tehdään. Te-toimisto on vastikään alkanut tarjota yrityksille kansainvälisen rekrytoinnin neuvontaa, ja Business Finland on avannut Work in Finland -sivuston, jossa on esillä myös Suomen konkreettinen työpaikkatilanne.

”Nämä ovat konkreettisia isoja askeleita, vaikka ei ehkä siltä kuulosta”, Lindeman sanoo.

SUOMEEN tuleminen ei ole aina vaivatonta. Lindemanin mukaan ensimmäinen pullonkaula on Suomen maakuva. Toisin kuin olemme luulleet, Suomea ja sen menestystä onnellisuuslistauksissa ei tunneta.

Suomen houkuttelutyö lähteekin nyt tunnettuuden kasvattamisesta. Lindeman korostaa, että työperusteisen maahanmuuton onnistuminen vaatii koko ketjun toimimista.

”Suomen pitää olla houkutteleva, maahantulon ja rekrytoinnin pitää toimia samoin kuin viranomaispalveluiden, tulijan puolisolle pitää löytää töitä ja lapset saada päiväkotiin”, Lindeman luettelee.

Hän muistuttaa, että tärkein asia on kuitenkin se, mitä maahan tulijalle Suomessa tapahtuu.

”Jos on syrjintää, rasistista kohtelua tai muuten työelämässä ja yhteiskunnassa on nihkeää, se sana kyllä kiirii. Silloin on ihan sama, mitä houkuttelutyötä on tehty.”

”Nyt on tekemisen meininkiä eri tavalla kuin aikaisemmin työperusteisen maahanmuuton edistämisessä. Voimme saada tuloksia aikaan, eikä muuta vaihtoehtoa olekaan”, Katri Niskanen sanoo.

”Uskon, että osaajapulan pahentuessa ihmiset muuttavat käyttäytymistään avoimemmaksi, ja siitä lähtee versomaan hyvä muutos.

sancai

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 584
 • Liked: 10485
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #304 : 29.11.2022, 11:33:47 »
Jutussa on hyviä pointteja. Tärkeää on yksinkertaisesti tehdä Suomea tunnetummaksi. Suomea ei tunneta maailmalla kovin hyvin. Ja jos ei tunneta, silloin ei Suomeen haluta muuttaakkaan.
Tämä on taas sitä täysin p*rseestä revittyä mutuilua, jotta ei tarvitsisi käsitellä Suomen todellista vetovoimaa estävää ongelmaa, eli korkeakoulutettujen järkyttävän matalia palkkoja ja surkeaa elintasoa.

Ihmiset ovat luontaisesti kovin persoja rahalle. Kun jossain jaetaan rahaa, kiirii sana nopeasti. Suomen sosiaaliturvan tuntevat jopa pimeimmän Afrikan tiettömien kylien asukkaat ja Saharan beduiinit. Suomeen tulvii jatkuvasti kymmeniä tuhansia lukutaidottomia muuttajia Afganistanin muusta maailmasta eristyneitä vuoristokyliä myöten vain Suomen runsaiden sosiaalitukien takia. Mikäli Suomen palkkataso ja elintaso tyydyttäisivät Suomessa jo oleilevia työperäisenä muuttaneita korkeakoulutettuja, leviäisi tieto Suomen tarjoamista rikkauksista nopeasti. Näin ei tapahtunut. Suomesta maailmalle tekstaillaankin vain Suomen sosiaaliturvan houkutuksista.

Suomen maahanmuuton haitallinen rakenne selittyykin yksinkertaisesti Suomen tarjoamalla suhteellisella hyödyllä. Suomi tarjoaa maailman parhaat tuet ja palvelut lukutaidottomille, mutta länsimaiden matalimmat palkat korkeakoulutetuille.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 025
 • Liked: 39721
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #305 : 29.11.2022, 14:54:34 »
Jutussa on hyviä pointteja. Tärkeää on yksinkertaisesti tehdä Suomea tunnetummaksi. Suomea ei tunneta maailmalla kovin hyvin. Ja jos ei tunneta, silloin ei Suomeen haluta muuttaakkaan.
Tämä on taas sitä täysin p*rseestä revittyä mutuilua, jotta ei tarvitsisi käsitellä Suomen todellista vetovoimaa estävää ongelmaa, eli korkeakoulutettujen järkyttävän matalia palkkoja ja surkeaa elintasoa.

Juuri noin. 1990-luvulla matkustin Sveitsissä junalla Zürichistä tai Genevestä (en enää muista kummasta oli kyse) Berniin. Oli päiväsaika ja junassa oli vähän väkeä. Siinä istuin kraka kaulassa suomalaisella päällikkövakanssilla menossa Berniin kv. kokoukseen. Jossakin vaiheessa paikalle ilmaantui tummahipiäinen kaveri kärryjen kanssa myymään virvokkeita ja pientä syötävää. Siinä sitten sukeutui juttua, kun ei ollut kellään mitään kiirettä. Osoittautui, että nuori mies oli tullut Sri Lankasta ja aikoi aikansa tuota hommaa tehtyään palata sinne takaisin. Uteliaisuudesta kyselin paljonko hän tienaa tuosta työstä. Vastaus oli tyrmistyttävä. Hän tienasi juomia junassa kyyppäämällä kuukaudessa 3 000 markkaa enemmän kuin minä. Arvaa vituttiko?

Minua vastaavassa asemassa olevat saksalaiset taas tienasivat tuplasti sen mitä minä, eikä kyse ollut tieto/taito -eroista, vaan niistä suomalaisten korkeakoulutettujen järkyttävän matalista palkoista ja kehnosta elintasostamme.

Suomalaisilla yrityksillä on ollut lisäksi jo useiden vuosikymmenien ajan vapaat kädet palkata tänne kuka tahansa EU-kansalainen. Vieläpä ilman mitään lupia. Jos firma ei tosiaankaan onnistu 0,5 miljardista EU-kansalaisesta ja puolesta miljoonasta työttömästä suomalaisesta löytämään ja rekrytoimaan ketään, niin kyllä se on silloin jo aivan oma häpeä. Tai järkyttävää osaamattomuutta. Ei sitä voi vapaassa markkinataloudessa millään yhteiskunnan kontolle sälyttää.

Tosiasiassa nuo firmat pyrkivät hankkimaan tänne vain vieläkin halvempaa valtion ja sossun varoilla subventoitua työvoimaa. Valehtelua kaihtamatta. Tuolla moni jobbari ja yhteisten varojen anastaja tienaa jo nyt mainiosti. Jokainen uusi tulija munii heille kultamunia (muille pelkkää persnettoa). Lähes koko suomalainen puoluekenttä taustaryhmineen ajaa tuota Suomelle tuhoisaa politiikkaa. Muutkin kuin kokoomus taustajoukkoineen ovat oivaltaneet mistä kultakaivoksesta heille tässä on kyse.
« Viimeksi muokattu: 29.11.2022, 14:57:01 kirjoittanut akez »
Euroopan kattava saksalaistutkimus: He suvaitsevat vain omaa suvaitsevaisuuttaan. Vasemmistolaiset ja vihreät ovat erityisen suvaitsemattomia toisin ajattelevia kohtaan, toisin kuin konservatiivit.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 392
 • Liked: 126446
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #306 : 29.11.2022, 22:38:57 »
Helsingin Sanomat, mielipide: Kansainvälisten osaajien houkuttelu vaatii valtion ja kaupunkien kumppanuutta 29.11.2022

Lainaus
TYÖ- ja elinkeinoministeriön ja Business Finlandin asiantuntijat esittelivät Helsingin Sanomissa (25.11.) hallituksen toimia ja suunnitelmia kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi Suomeen.

Kun työikäinen väestömme kutistuu väestöennusteiden mukaan ilman kansainvälistä liikkuvuutta vuoteen 2050 mennessä 630 000 hengellä, on helppoa yhtyä ajatukseen siitä, että kansainväliset osaajat ovat tärkeitä Suomen tulevan elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin kannalta. Osaajia pyritään houkuttelemaan erityisesti Intiasta, Brasiliasta, Turkista ja Vietnamista.

On selvää, että Suomen hyvinvointia ei pystytä takaamaan ainakaan kaavaillulla massamaahanmuutolla. Suomeen haluavat nettoveronmaksajat ovat harvassa. Taka-ajatuksena onkin toteuttaa massamaahanmuutto sen varjolla, että "kansainvälinen osaaja" määritellään uudelleen rimaa laskemalla tai se kokonaan poistamalla.

Lainaus
OSAAMISTA on toki monenlaista, eikä ole viranomaisten tehtävä jakaa maahanmuuttajia osaajiin ja ei-osaajiin. Kukin työnantaja on itse paras taho arvioimaan sitä, kuka on ”osaaja” omia työvoimatarpeita varten. Korkeakoulutettujen työntekijöiden asiantuntijatehtävissä Suomi pääsee kuitenkin nauttimaan omien tai muiden maiden tekemien koulutusinvestointien hyödyistä.

Viranomaista ja rajoituksia tarvitaan, koska monia työnantajia ei voisi vähempää kiinnostaa tulijoiden osaamistaso tai veronmaksukyky vaan ainoastaan raha.

Emme tarvitse veronmaksajien subventoimaa halpatyövoimaa, vaikka juuri se kiinnostaa työnantajia (mm. vaatimukset saatavuusharkinnan poistamisesta, maahanmuuttajien palkkatuesta ja maahanmuuton määrällisistä tavoitteista).

Lainaus
Teemu Haapalehto
maahanmuuttoasioiden johtaja
Espoon kaupunki
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 47 489
 • Liked: 83363
 • Kansallisromantikko
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #307 : 29.11.2022, 22:45:54 »
Emme tarvitse veronmaksajien subventoimaa halpatyövoimaa, vaikka juuri se kiinnostaa työnantajia ...

Mitähän työnantajat tekevät näillä markan suutareilla, jotka tekevät satasen vahinkoja?

Yksinkertaista olisi varmaan laittaa ne etätöihin tekemään jotain turhanpäiväistä diipadaabaa 0-tulosvastuulla. Sitten voidaan kirjoittaa vuosikertomukseen kuinka tolkuttoman moniarvoisia sitä ollaankaan.
“Jos yhteiskunta arvostaa tasa-arvoa enemmän kuin vapautta, se ei saa kumpaakaan".
—  Milton Friendman

“Tasa-arvopakkomielteinen yhteiskunta taantuu lopulta ryöstäjien yhteiskunnaksi ja hajoaa."
—  John Stuart Mill

“Tasa-arvoinen kohtelu on eri asia kuin ihmisten pakottaminen tasa-arvoisiksi rasitteilla."
— FA Hayek

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #308 : 30.11.2022, 08:26:45 »
Laittakaapa muuten verokoneisiin vierasperäisiä nimiä. Tulette huomaamaan että kyllä niitä hyvätuloisia ulkomaalaistaustaisia asuu Suomessa.


Tämä on taas sitä täysin p*rseestä revittyä mutuilua
Eipä ole. Omasta kokemuksestani tiedän Suomen olevan maailmalla huonosti tunnettu maa. Ulkomaalaiset kun eivät pääsääntöisesti käytä aikaansa tutustuaakseen pieneen ja syrjäiseen lilliputtivaltioon. Random ulkomaalainen miettii Suomea yhtä paljon kuin suomalainen miettii Sloveniaa.

Myös HS:n juttu debunkkaa väitteesi. Jutussa kerrotaan intialaisten osaajien saatavuuden parantuneen Suomen tunnettavuutta parantaneen työn ansiosta.

Lainaus
INTIASTA Suomi on houkutellut väkeä vuodesta 2019 alkaen, ja nyt intialaisosaajien saatavuutta pidetään viranomaiskielellä jo ”erinomaisena”. Maasta on tänä aikana tullut Suomeen 5 800 oleskeluluvan hakijaa. Heistä suurin osa on ollut erityisasiantuntijoita, ja toiseksi suurin ryhmä ovat opiskelijat.

MITEN osaajia sitten on konkreettisesti Intiassa houkuteltu?

Suomi on pyrkinyt näkymään mediassa ja esittäytymään osaajille maana, jonne kannattaa tulla. Suomea on esitelty muun muassa korkeakouluissa, startup-yhteisöissä ja teknologiatapahtumissa, Lindeman kuvaa. Suomeen tulleissa it-osaajien määrä onkin ollut suhteessa suuri.

USA hyötyy maan tunnettuvuudesta. Kaikkialla maailmassa kulutetaan amerikkalaista viihdettä, mikä innostaa kiinnostumaan maasta. Suomella ei valitettavasti olle tälläistä etuoikeutta.

Mikäli Suomen palkkataso ja elintaso tyydyttäisivät Suomessa jo oleilevia työperäisenä muuttaneita korkeakoulutettuja, leviäisi tieto Suomen tarjoamista rikkauksista nopeasti. Näin ei tapahtunut.
Suomi on pieni maa, jossa asuu asuu vielä melko vähän ulkomaalaisia osaajia, joten on on naiivia kuvitella Suomessa asuvien ulkomaalaisten osaajien tekevän yksinään Suomesta tunnetun.

Tää sun väite siitä, että vain palkkaus vaikuttaa osaajien maahanmuuttoon, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Kaikki osaajat eivät suuntaa esimerkiksi USA:aan. Asuuhan sitä Suomessakin korkeasti koulutettuja amerikkalaisia.

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #309 : 10.12.2022, 10:07:05 »
Migrin prosessit kuntoon!

Lainaan osan jutusta.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009149382.html

Lainaus
Sairaanhoitaja Anudari Boldbaatar on työskennellyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Helsingin Meilahdessa korona­potilaiden osastolla. KUVA: MIKA RANTA / HS

Työtaistelu
Sairaanhoitaja Anudari Boldbaatar opiskeli tutkintonsa Helsingissä ja halusi jatkaa töitä koronahoitajana. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen oleskelulupahakemuksensa ja teki hänestä tutkintapyynnön poliisille.

KORONASYKSYNÄ 2020 Anudari Boldbaatar oli vasta valmistunut sairaanhoitajaksi ja teki töitä helsinkiläisen Haartmanin sairaalan sisätautiosastolla. Samalla hän mongolialaisena pinnisteli ymmärtääkseen suomenkielisiä keskusteluita potilashuoneissa ja hoitajien taukotiloissa.

Marras–joulukuun vaihteessa Boldbaatarin sulhanen Hugh Kirkland lensi Skotlannista Helsinkiin. Pari oli suunnitellut häitä miehen kotimaahan, mutta jo syksyllä oli käynyt selväksi, ettei koronapandemia ollut hellittämässä.

Oli siis parempi mennä naimisiin Helsingissä, vaikka se tarkoitti korutonta tilaisuutta Digi- ja väestötietovirastossa.

Häiden jälkeen onni alkoi murentua.

BOLDBAATAR oli kutsuttu Pasilan poliisiasemalle 16. joulukuuta. Kutsu hermostutti, koska hän ei ymmärtänyt, miksi oleskelulupa pitäisi noutaa poliisilta. Boldbaatar oli heinäkuussa jättänyt jatkohakemuksensa Maahanmuuttovirastoon (Migri), jotta voisi jäädä Suomeen töihin.

”Olin todella huolissani ja hermostunut, peloissani”, Boldbaatar sanoo.

Asemalla poliisi lausui muoviseinämän takaa sanat, jotka suistivat Boldbaatarin elämän raiteiltaan. Migri oli hylännyt oleskelulupahakemuksen ja päättänyt karkottaa hänet maasta.

Maahanmuuttovirasto ei myönnä jatkolupaa. Hakija karkotetaan kotimaahansa Mongoliaan. Hakija määrätään Schengen-aluetta koskevaan maahantulokieltoon kahdeksi vuodeksi. –Maahanmuuttoviraston päätös 10.12.2020

Tilanne tuntui järjettömältä. Boldbaatarille ei ollut tullut mieleenkään, ettei oleskelulupaa myönnettäisi. Hän oli jättänyt jatkolupahakemuksensa sillä perusteella, että oli suorittanut Suomessa tutkinnon ja haki vakityötä pätevänä sairaanhoitajana.

”Minä itkin. Koetin selittää vastaperusteita poliisille, ihan kuin hän nyt olisi voinut asialle mitään.”

Lakipykäliä vilissyt päätös ei juuri auttanut asian ymmärtämisessä, sillä Migri oli salannut päätöksestä sen olennaiset perustelut.

Poliisiasemalta Boldbaatar hoippui viereiseen Triplan kauppakeskukseen. Hän käveli Pasilan aseman odotustiloissa hermostuksissaan ympyrää ja googletti asianajajia.

”En tiennyt, kuka olisi hyvä ja millä perusteella asianajaja pitäisi valita. Valitsin vain listasta jonkin nimen.”

VANHEMMAT lähettivät Anudari Boldbaatarin Mongoliasta alun perin Moskovaan. Se oli luontevaa, koska myös vanhemmat olivat opiskelleet Venäjällä neuvostoaikana, ja Boldbaatar oli oppinut venäjän kielen jo lapsena.

”Lähdin, koska sain stipendin kielitieteen opiskeluun Moskovassa.”

Neljä vuotta opiskeltuaan Boldbaatar päätti jättää kielitieteen opintonsa, koska halusi sairaanhoitajaksi. Mongoliassa hän oli rakastunut skotlantilais-amerikkalaiseen Hugh Kirklandiin.

Saadakseen olla samassa maanosassa sulhasensa kanssa Boldbaatar alkoi etsiä tietoja eurooppalaisista sairaanhoitajan tutkinnoista. Ne osoittautuivat pääosin hyvin kalliiksi.

Sitten hän osui hauissaan Suomeen.

Samaan aikaan, vuonna 2017, kolmansista maista tuleville opiskelijoille otettiin käyttöön lukukausimaksut. Hinta oli silti kohtuullinen verrattuna useisiin muihin maihin.

”Kunhan oli osoittaa riittävä suomen kielen taito”, Boldbaatar sanoo.

HELSINKI osoittautui 21-vuotiaalle Boldbaatarille uskomattomaksi paikaksi. Hänen katseensa syttyy yhä, kun hän muistelee vaikutusta, jonka suomalainen elämäntapa aluksi teki.

”Pidin itseäni onnekkaana. Tulin hyvin patriarkaalisesta yhteiskunnasta, ja eläminen avoimessa yhteiskunnassa auttoi minua itsenäistymään tavalla, johon en pystynyt Mongoliassa tai Venäjällä.”

Heti kun opintosuorituksia oli riittävästi, Boldbaatar aloitti osa-aikatyöt hoitoalalla. Pääsy Helsingin kaupungin kotihoitoon oli hänestä helppoa: piti vain täyttää rekrytointihakemus ja käydä haastattelussa.

”Monissa muissa maissa ei pystyisi hankkimaan toimeentuloaan tekemällä osa-aikatöitä opiskeluaikana.”

Toukokuussa 2020 Boldbaatar valmistui sairaanhoitajaksi. Valmistumisjuhlia ei pidetty, koska koronatartunnat levisivät. Merkkejä pahenevasta hoitajapulasta oli jo.

LOPPUVUONNA 2020 koronatilanne oli hälyttävä. Hoitajia alettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) siirtää muilta osastoilta teholle.

Teho-osastolla työskentely oli sisätautiosastolla työskennelleen Boldbaatarin unelma, joten hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi hoitamaan koronapotilaita.

”Sille tielle jäin.”

Tammikuussa 2022 Boldbaatar sai vakituisen työsopimuksen. Siinä lukee Meilahden teho-osasto, tehohoidon linja, leikkaussalit, teho- ja kivunhoito.

Ainakin yksi Migrin kielteisen päätöksen johtopäätöksistä kumoutui samalla.

Hakija on muuttanut Suomeen vasta aikuisiällä. Haki¡alla on näin ollen vahvat kielelliset ja kulttuurilliset siteet kotimaahansa. Hakijan työsiteiden ei voida katsoa olevan erityisen vakiintuneita ja kiinteitä. – Maahanmuuttoviraston päätös 10.12.2020

SYYTTÄJÄ väänsi päätöksessään rautalangasta, mistä väärennysepäilyssä oli ollut kyse. Epäily perustui Revolut-pankkisovelluksen tiliotteeseen, josta Migri nosti tutkintapyynnössään esiin kaksi asiaa:

Tilin saldon ollessa tiettynä päivänä tietty summa, ei seuraavalla rivillä oleva korttimaksu tai tilisiirto ole lisännyt tai vähentänyt tilin saldoa ”oikealla” summalla. – Syyttäjän päätös 16.8.2022

Tutkintapyynnössä on todettu olevan epäuskottavaa, että tililtä olisi pystytty tekemään veloitus kahdella eri maksutavalla täsmälleen samaan aikaan. – Syyttäjän päätös 16.8.2022

Revolut on Lontoossa pääkonttoriaan pitävä pankkipalvelu, jota voi käyttää sovelluksen kautta. Boldbaatar käytti sitä, koska piti sovellusta kätevänä esimerkiksi sen säästötoiminnon takia.

Kun Boldbaatarille selvisi poliisikuulustelussa, mistä häntä epäiltiin, hänellä kesti ”kaksi minuuttia tajuta, mistä Migrin syytöksensä perusteiksi esittämät ’laskuvirheet’ johtuivat”.

Boldbaatar oli vastannut väärennysepäilyyn kertomalla, että tiliotteessa on kaksi saraketta. Ensimmäisessä on päivämäärä, jolloin tilitapahtuma on luotu, toisessa tapahtumapäivämäärä, jolloin raha on otettu tililtä.

Kun merkintätavan kaksi saraketta laskee yhteen, summat täsmäävät eikä Migrin esittämää laskuvirhettä ole.

Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, ettei Migrillä ollut perustetta salata päätöksen perusteluita. Kyse oli oikeuden mukaan Boldbaatarin oikeusturvasta.

Edellä esitetyn perusteella hallinto-oikeus katsoo, ettei Maahanmuuttovirasto ole voinut salata valituksenalaista päätöstä valittajalta miltään osin. – Helsingin hallinto-oikeuden päätös 1.11.2022

KARKOTUKSEEN johtavan päätöksen perusteiden salaaminen loukkaa oikeusturvaa ja on vastoin oikeusvaltion periaatteita.

SUOMESSA on Boldbaatarin mielestä paljon hyvää ja hienoja tilaisuuksia. Mutta.

”Ei ole mekanismia, jolla varmistettaisiin, etteivät oleskeluluvan käsittelyssä tapahtuvat virheet toistu”, hän sanoo.

Boldbaatar lähti maasta marraskuun lopussa. Ensin hän matkusti kotiin Mongoliaan ja sieltä hän muuttaa miehensä luo Britanniaan.

”En enää tämän jälkeen voinut kuvitella jääväni Suomeen.”

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 107
 • Liked: 6928
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #310 : 10.12.2022, 12:07:04 »
Kumma, kuinka aasialaiset naiset vs lähi-idän+afrikan miehet ovat kuin eri planeetalta, kun katsotaan oleskelulupia ja karkoituksia.

Aikoinaan, en tiedä onko enää, Filippiineillä oli tiukka feministi myöntämässä viisumeita Suomeen. Oli hankaluuksia ja jopa vuosien taistelu saada puoliso sieltä Suomeen.
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #311 : 10.12.2022, 12:29:52 »
Kumma, kuinka aasialaiset naiset vs lähi-idän+afrikan miehet ovat kuin eri planeetalta, kun katsotaan oleskelulupia ja karkoituksia.

Aikoinaan, en tiedä onko enää, Filippiineillä oli tiukka feministi myöntämässä viisumeita Suomeen. Oli hankaluuksia ja jopa vuosien taistelu saada puoliso sieltä Suomeen.
Filippiiniläisiä työskentelee Suomessa ainakin hoitajina ja siivoojina, joten viisumiasiat eivät ole ainakaan täysin estäneet filippiiniläisten työperäistä maahanmuuttoa.

Kai noissa parisuhdeperäisten viisumien eväämisissä on syynä epäilty lumeavioliitto. En ainakaan keksi muuta syytä miksi viisumi evättäisiin kyseisissä tilanteissa.

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #312 : 10.12.2022, 13:52:10 »
Uskomatonta perseilyä Suomelta.Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 980
 • Liked: 14232
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #313 : 10.12.2022, 14:00:14 »
Matti Jantunen:
Lainaus

Puheet osaavien maahanmuuttajien välttämättömyydestä ovat tekosiistiä paskaa niin kauan kuin Migrillä on tahto, kyky ja valta savustaa heitä Suomesta tekaistuilla §:llä, pelottelulla ja nöyryyttämisellä.


Päättelen tästä että Suomeen jäädäkseen pitää olla jollain oikealla tavalla erityinen toiseus, kuten riittävän tumma iho, väkivaltakulttuuritausta, tietty erilainen uskonto ja Suomen elinkeinoelämään yhteensopimattomat taidot, jotta voi olla oikeanlainen elätti. Sitten saa Suomeen jäädä vaikka paperittomana. Tuet järjestetään ja terveyspalvelut vaikka kyseessä olisi minkälainen puukkoterroristi.
Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller

Lue enemmän, luule vähemmän: Väestönvaihto

Vänkääjä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 642
 • Liked: 1330
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #314 : 10.12.2022, 14:27:40 »
Matti Jantunen:
Lainaus

Puheet osaavien maahanmuuttajien välttämättömyydestä ovat tekosiistiä paskaa niin kauan kuin Migrillä on tahto, kyky ja valta savustaa heitä Suomesta tekaistuilla §:llä, pelottelulla ja nöyryyttämisellä.


Päättelen tästä että Suomeen jäädäkseen pitää olla jollain oikealla tavalla erityinen toiseus, kuten riittävän tumma iho, väkivaltakulttuuritausta, tietty erilainen uskonto ja Suomen elinkeinoelämään yhteensopimattomat taidot, jotta voi olla oikeanlainen elätti. Sitten saa Suomeen jäädä vaikka paperittomana. Tuet järjestetään ja terveyspalvelut vaikka kyseessä olisi minkälainen puukkoterroristi.
Karkoitustilastoissa nuo työteliäät itä-aasialaiset kuitenkin näkyvät ja tavan kansalainen voi uutisia lukiessaan huokaista helpotuksesta kun luulee , että viime vuonnakin karkoitettiin niin ja niin monta väärin perustein tullutta terroristia.

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 18 250
 • Liked: 16458
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #315 : 10.12.2022, 14:32:52 »
Uskomatonta perseilyä Suomelta.

Kun tuota juttua katsoi, niin Migri:

Ei osannut tulkita brittiläisen pankkisovelluksen tulosteita. Valitettavaa, mutta en osaa sitä suureksi synniksi laskea (ja jos olisin hakemassa oleskelulupaa muualta maailmasta, uskoisnpa käyttäväni paikallisia tulosteformaatteja pyydettäessä.

Halusivat salata syyn hylkyyn ja rikosilmoitukseen (eli tuon edellä maintun tulkintavirheen). Tämä oli se pahempi virhe, koska ilman sitä asia olisi selvinnyt paljon nopeammin, eikä tämän kaltaisessa asiassa ollut mitään todellista syytä salaamiseen. (jossakin muissakin tapauksissa kyllä, mutta ei täällä).

Lopulta, muuten nettiä selaillen, kyseinen sairaanhoitaja oli jo aiemmin päättänyt muuttaa tuoreen sulhonsa luoksi Skotlantiin. Migrin rikosilmoituksen takia hän ei voinut hakea lupaa
muualle, joten ironisesti hän ilmeisesti tämän seurauksena tuli työskennelleksi Suomessa kauemmin kuin hän muuten olisi tehnyt. Episodista ei voi antaa tyylipisteitä, mutta ei siitä lopulta haittaa Suomelle ollut.
https://reformmigri.wixsite.com/story/post/icu-nurse-facing-deportation-due-to-a-baseless-allegation-by-migri-plans-to-sue-for-defamation
Lainaus
The sad part is that I was supposed to move to Scotland to be with my husband, whom I wed two weeks before this ordeal started. Naturally, due to the ongoing investigation, I cannot apply for a Scottish visa, thus, I am, in practice, stuck in Finland due to their deportation decision. Oh, the irony!
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 392
 • Liked: 126446
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #316 : 10.12.2022, 14:39:46 »
Episodista ei voi antaa tyylipisteitä, mutta ei siitä lopulta haittaa Suomelle ollut.

Toisin kuin Migrin puutteellisten prosessiensa vuoksi myöntämistä varmasti ainakin tuhansista perusteettomista myönteisistä turvapaikkapäätöksistä (mm. Migrille erittäin harvinaisessa tarkastuksessa huomattiin yllätyksenä, että somalien hyväksymisprosentti oli Suomessa 100, kun Ruotsissa 50).

Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

sancai

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 584
 • Liked: 10485
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #317 : 10.12.2022, 15:06:19 »
Episodista ei voi antaa tyylipisteitä, mutta ei siitä lopulta haittaa Suomelle ollut.

Toisin kuin Migrin puutteellisten prosessiensa vuoksi myöntämistä varmasti ainakin tuhansista perusteettomista myönteisistä turvapaikkapäätöksistä (mm. Migrille erittäin harvinaisessa tarkastuksessa huomattiin yllätyksenä, että somalien hyväksymisprosentti oli Suomessa 100, kun Ruotsissa 50).

Kuvitelkaapa, mikä ölinä siitä lähtisi, kun joku persu nimittelisi ja virastoa mätäpaiseeksi ja maalittaisi sitä noin fasistisella retoriikalla. Jopa Ylen rahoituksen suuruden maltillisesta kyseenalaistamisesta pongahtaa esiin automaattisesti natsi-kortti. "Oikeusvaltion", "liberaalin demokratian", "asiantuntijoiden" ja viranomaisten kyseenalaistaminen on yleensä äärioikeistolaista populismia. Viranomaisten "maalittamista" ja heidän asiantuntijuutensa kyseenalaistamista pidetään suurena yhteiskunnallisena ongelmana. Paitsi silloin, kun vasemmisto ja globalistit ovat eri mieltä. Silloin he manaavat, raivoavat, maalittavat ja vihaavat kuin Hitler juutalaisia.
« Viimeksi muokattu: 10.12.2022, 15:08:55 kirjoittanut sancai »

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 025
 • Liked: 39721
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #318 : 10.12.2022, 15:39:43 »
Migrin prosessit kuntoon!

Lainaan osan jutusta.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009149382.html

Lainaus
Sairaanhoitaja Anudari Boldbaatar opiskeli tutkintonsa Helsingissä ja halusi jatkaa töitä koronahoitajana. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen oleskelulupahakemuksensa ja teki hänestä tutkintapyynnön poliisille.
(...)

... Migri oli hylännyt oleskelulupahakemuksen ja päättänyt karkottaa hänet maasta.

Maahanmuuttovirasto ei myönnä jatkolupaa. Hakija karkotetaan kotimaahansa Mongoliaan. Hakija määrätään Schengen-aluetta koskevaan maahantulokieltoon kahdeksi vuodeksi. –Maahanmuuttoviraston päätös 10.12.2020
(...)

Hakija on muuttanut Suomeen vasta aikuisiällä. Haki¡alla on näin ollen vahvat kielelliset ja kulttuurilliset siteet kotimaahansa. Hakijan työsiteiden ei voida katsoa olevan erityisen vakiintuneita ja kiinteitä. – Maahanmuuttoviraston päätös 10.12.2020
(...)

Tuo viimeinen kohta antaa vaikutelman, että ko. henkilö on saapunut tänne sieltä Moskovasta asyyliä hakemaan, ellei jopa yksintulleena alaikäisenä. Tavallisten oleskelulupien perusteissa kun ei tuollaista argumentointia käytetä. Ilmeisesti on ensin vetkutellut täällä vuosikausien ajan valituksia tehtaillen ja on oleskellut täällä asyyliperusteisilla määräaikaisilla oleskeluluvilla. Siinä sivussa on koittanut varmistaa tänne jäämisensä muilla kuin asyylikeinoilla. Tämä on tavallista. Suuri osa asyylinhakijoista yrittää muita konsteja ja perusteita (työ, opiskelu, perhesiteet, valeavioliitto, suomalainen nainen paksuksi jne.), jos henkilön asyylikusetus ei pure, vaikka systeemimme vuotaa kuin seula.

Maahanmuuttoviraston prosessit ovat überlöysiä ja monin osin älyttömiä - menee pitkälti suomalaisten poliitikkojen piikkiin -, sillä ne tarjoavat huijareille lukemattomia keinoja jumittaa itsensä pysyvästi tänne (ja aloittaa suvun haaliminen perässä). Siinä mielessä samaa mieltä, että Migrin prosessit kuntoon, mutta puhumme mitä ilmeisimmin aivan eri asioista.

Tässä maassa on tahoja, jotka haluavat romuttaa kaikki maahanmuuttoa koskevat lupasysteemit ja -prosessit. Siitä seuraa meille kaikille kuitenkin vain iso onnettomuus ja vahinko. Siksi nuo prosessit on perattava niin, että huijareiden keinottelumahdollisuudet ja prosessien ikuisuuksiin pitkittämiskonstit minimoidaan. Näin saamme maahanmuuttoa, jonka kaikki voivat hyväksyä ja joka on suomalaisten etujen mukaista. 

Lainaus
Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, ettei Migrillä ollut perustetta salata päätöksen perusteluita. Kyse oli oikeuden mukaan Boldbaatarin oikeusturvasta.

Edellä esitetyn perusteella hallinto-oikeus katsoo, ettei Maahanmuuttovirasto ole voinut salata valituksenalaista päätöstä valittajalta miltään osin. – Helsingin hallinto-oikeuden päätös 1.11.2022

KARKOTUKSEEN johtavan päätöksen perusteiden salaaminen loukkaa oikeusturvaa ja on vastoin oikeusvaltion periaatteita.

Jutun mukaan on ilmennyt väärennystapaus ja mitä kaikkea muuta vielä. Ei tuolla heppoisin perustein toimita. Maasta karkotetaan lähinnä vain rikollisia (eikä edes kaikkia näistäkään saada poistettua maasta). Jos maahanmuuttoviraston päätöksen joitakin kohtia on salattu, niin se viittaisi mielestäni maan turvallisuuteen koskeviin seikkoihin. On saatettu saada tietoa Supolta, jolla myös kontaktipintoja kv. tiedustelupalvelujen kanssa. Silloin voi olla mahdollista, että päätösperusteita on salattu. Muuten ne lakipykälät ja päätösperusteet löytyvät tavallisista oleskelulupahakemuksista.

Näemmä ko. henkilön taakse ollaan saatu mobilisoitua taas kerran mittavasti maahanmuuttoteollisuutta ja "tahoja", aina mediaa myöten. HS on kuitenkin jo entuudestaan tunnettu satuilusta ja asioiden vääristelystä, ja oleellisten seikkojen kertomatta jättämisestä. Tuo on vielä helppoa, koska Migri ei voi näitä yksittäistapauksia ruotia julkisuudessa. Siksi asyylihenkilön ja HS:n sadut ovat niitä, jotka jäävät elämään "viimeisenä totuutena". Tähän halpaan ei kannata mennä. Maahanmuuttovirastossa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että päätökset ovat lainmukaisia ja ne myös pitävät ylemmissä oikeusasteissa. Tässä onnistuvat vielä erittäin hyvin. Sen sijaan HS ja nämä muut jobbarit eivät laeista halua piitata. Tämä on nähty jo moneen kertaan. Siksi nämä nyyhkytarinat.
Euroopan kattava saksalaistutkimus: He suvaitsevat vain omaa suvaitsevaisuuttaan. Vasemmistolaiset ja vihreät ovat erityisen suvaitsemattomia toisin ajattelevia kohtaan, toisin kuin konservatiivit.

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #319 : 10.12.2022, 15:57:12 »
Tuo viimeinen kohta antaa vaikutelman, että ko. henkilö on saapunut tänne sieltä Moskovasta asyyliä hakemaan, ellei jopa yksintulleena alaikäisenä. Tavallisten oleskelulupien perusteissa kun ei tuollaista argumentointia käytetä. Ilmeisesti on ensin vetkutellut täällä vuosikausien ajan valituksia tehtaillen ja on oleskellut täällä asyyliperusteisilla määräaikaisilla oleskeluluvilla. Siinä sivussa on koittanut varmistaa tänne jäämisensä muilla kuin asyylikeinoilla.
Mikään ei viittaa hänen tulleen Suomeen turvapaikanhakijana. Mikään ei viittaa hänen vetkutelleen Suomessa vuosikausien ajan tehtaillen hakemuksia.


Jutun mukaan on ilmennyt väärennystapaus ja mitä kaikkea muuta vielä. Ei tuolla heppoisin perustein toimita. Maasta karkotetaan lähinnä vain rikollisia (eikä edes kaikkia näistäkään saada poistettua maasta). Jos maahanmuuttoviraston päätöksen joitakin kohtia on salattu, niin se viittaisi mielestäni maan turvallisuuteen koskeviin seikkoihin. On saatettu saada tietoa Supolta, jolla myös kontaktipintoja kv. tiedustelupalvelujen kanssa. Silloin voi olla mahdollista, että päätösperusteita on salattu. Muuten ne lakipykälät ja päätösperusteet löytyvät tavallisista oleskelulupahakemuksista.
:facepalm:

"Väärennystapaus" oli migrin kyvvyttömyys lukea tiliotteita. Migrissä ei ymmärretty brittiläisen pankkipalvelun tiliotteita. Vääristät HS:n juttua kirjoittamalla "ilmenneestä väärennystapauksesta". Mihin pyrit tälläisellä vääristelyllä?

Oikeuden mukaan migrillä ei ollut perusteita salata päätöksen perusteluita. Suposta ei siis ole kyse, sillä tällöin olisi perusteet salata perustelu. Ihanko todella et tätä ymmärtänyt vai taasko vääristät asioita? Muutenkin kaukaa haettua, että joku hoitaja olisi uhka maan turvallisuudelle...

Migri lopulta antoi myönteisen päätöksen, kun ymmärsi miten tiliotteita luetaan.

Lainaus
SYYTTÄJÄ väänsi päätöksessään rautalangasta, mistä väärennysepäilyssä oli ollut kyse. Epäily perustui Revolut-pankkisovelluksen tiliotteeseen, josta Migri nosti tutkintapyynnössään esiin kaksi asiaa:

Tilin saldon ollessa tiettynä päivänä tietty summa, ei seuraavalla rivillä oleva korttimaksu tai tilisiirto ole lisännyt tai vähentänyt tilin saldoa ”oikealla” summalla. – Syyttäjän päätös 16.8.2022

Tutkintapyynnössä on todettu olevan epäuskottavaa, että tililtä olisi pystytty tekemään veloitus kahdella eri maksutavalla täsmälleen samaan aikaan. – Syyttäjän päätös 16.8.2022

Revolut on Lontoossa pääkonttoriaan pitävä pankkipalvelu, jota voi käyttää sovelluksen kautta. Boldbaatar käytti sitä, koska piti sovellusta kätevänä esimerkiksi sen säästötoiminnon takia.

Kun Boldbaatarille selvisi poliisikuulustelussa, mistä häntä epäiltiin, hänellä kesti ”kaksi minuuttia tajuta, mistä Migrin syytöksensä perusteiksi esittämät ’laskuvirheet’ johtuivat”.

Boldbaatar oli vastannut väärennysepäilyyn kertomalla, että tiliotteessa on kaksi saraketta. Ensimmäisessä on päivämäärä, jolloin tilitapahtuma on luotu, toisessa tapahtumapäivämäärä, jolloin raha on otettu tililtä.

Kun merkintätavan kaksi saraketta laskee yhteen, summat täsmäävät eikä Migrin esittämää laskuvirhettä ole.


Samanaikaiset tilitapahtumat selittyvät Revolutin vault-säästömahdollisuudella. Kun tililtä on tehty korttimaksu, säästöön on samalla otettu pieni summa.

Syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä Boldbaataria vastaan ja totesi, että ”ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi”.

Tutkintapyynnössä ei ole esitetty muita perusteita epäilylle. Oikeusrekisterikeskuksen mukaan Boldbaataria ei myöskään ole syytetty eikä tuomittu muissa rikosasioissa.

Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, ettei Migrillä ollut perustetta salata päätöksen perusteluita. Kyse oli oikeuden mukaan Boldbaatarin oikeusturvasta.

Näin saamme maahanmuuttoa, jonka kaikki voivat hyväksyä ja joka on suomalaisten etujen mukaista. 
Ikinä ei tulla saamaan maahanmuuttoa, jonka kaikki hyväksyisivät, sillä etnonationalistit vastustavat kaikkea maahanmuuttoa. Demokratiassa ei kuitenkaan vaadita 100% yksimielisyyttä.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 392
 • Liked: 126446
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #320 : 10.12.2022, 16:01:53 »
Lainaus
Sairaanhoitajia töihin välittävän firman johtaja kertoo työnantajien ennakkoluuloista: ”En haluaisi nykypäivänä nähdä tällaisia viestejä”

[...]

Hoitoalalle tarvitaan seuraavan 15 vuoden aikana jopa 200 000 uutta työntekijää. Syynä on sekä työntekijöiden eläköityminen että iäkkäiden hoidettavien määrän kasvu.

Suomalaisista oppilaitoksista ei valmistu tällä hetkellä riittävästi uusia hoitajia, joten tarvitaan muita ratkaisuja. Esimerkiksi lähihoitajien koulutuksessa jää joka ikinen vuosi aloituspaikkoja täyttämättä.

Laureaan saattaa ensi vuonna tulla lisää muutamia satoja ulkomaisia hoitoalan opiskelijoita. Laurean johtaja Ylikosken mukaan asia varmistuu alkuvuodesta.

Sote-alan henkilöstövälitysyrityksen Hoiwan perustajan ja toimitusjohtajan Fadumo Alin mukaan maahanmuuttajat työllistyvät hoitoalalle hyvin.

Ali on palkittu Espoossa vuoden 2022 yrittäjänä. Yksi perustelu oli se, että hän on onnistunut työllistämään vaikeasti työllistyviä maahanmuuttajia.

Ali sanoo syyn olevan yksinkertainen.

– En koe, että hoitoalalla on vaikeasti työllistyviä maahanmuuttajia, koska he työllistyvät hyvin tällä alalla. Me olemme ennakkoluuloton firma, joka ei katso ihmisen taustaa, vaan osaamista.

[...]

Euroopan muuttoliikeverkoston raportin mukaan verrattain korkeasta koulutusasteesta huolimatta merkittävä osa erityisesti maahanmuuttajanaisista on työelämän ulkopuolella.

Työvoimatilastojen mukaan Suomessa asuvien kolmansien maiden eli EU:n ulkopuolelta tulleiden naisten työllisyysaste oli vuonna 2020 vain 41 prosenttia, kun se on muuten naisilla 72 prosenttia Suomessa.

Joillakin työnantajilla on ennakkoluuloja, mikä vaikeuttaa maahanmuuttajien työllistymistä, sanoo Hoiwan toimitusjohtaja Fadumo Ali.

– Asiakas kyseli viestissään, onko meillä listoilla yhtään suomea sujuvasti puhuvaa hoitajaa. En haluaisi nykypäivänä nähdä tällaisia viestejä. En ymmärrä, miksi pitää korostaa sujuvaa suomen kielen puhumista.
Yle 9.12.2022

Jää auki, paheksuuko Ali sujuvan suomen vaatimusta vai oletusta, että Alin tarjoamat maahanmuuttajat eivät puhu sujuvaa suomea.

Sujuva suomi on olennaista hoitotyön onnistumisessa jo potilasturvallisuudenkin kannalta, eikä siitä pidä tinkiä. Maahanmuuttajien puutteellinen kielitaito taas on todellisuutta joka päivä hoitoalan työpaikoilla.

Kielitaitovaatimusta näköjään kierretään ottamalla käyttöön englanti sillä perusteella, että jotkut vanhukset ymmärtävät sitä. Ei näin, ei tosiaankaan näin.

Lainaus
Aleksi Win, 28, tuli hoitamaan vanhuksia Suomeen kuukausi sitten ja laulaa jo Mattia ja Teppoa – tällaisia työntekijöitä havittelee koko Eurooppa

[...]

Aleksi Winistä ja muista hänen kaltaisistaan toivotaan yhtä ratkaisua Suomea riivaavaan hoitajapulaan. Suomeen tarvittaisiin noin 20 000 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ulkomailta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Määrä kattaisi 10 prosenttia hoitajavajeesta.

– He eivät ole ainoa ratkaisu ongelmaan, mutta yksi tärkeä kysymys on,
saammeko rakennettua heille elämän sellaiseksi, että he viihtyvät ja jäävät Suomeen, toteaa johtava asiantuntija Katri Niskanen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

[...]

– Myanmarilaiset ovat voimavara, ja heistä on erittäin positiivinen kuva. He ovat ystävällisiä, ahkeria ja motivoituneita työntekijöitä, toteaa palvelujohtaja Hannele Komu Siun sotesta.

Pula työntekijöistä on huutava koko maassa.

[...]

Valtion tavoitteena on omilla toimillaan vauhdittaa kansainvälisiä rekrytointeja.

Yksi ratkaistava kysymys on ulkomaisen osaamisen tunnustaminen.

– Tätä kysymystä täytyy tarkastella kriittisesti. Meillä on jo nyt Suomessa osaavia ihmisiä, joilla on lähtömaassa hankittu koulutus, sanoo Katri Niskanen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalaan Siun soteen saapuneilla myanmarilaisilla on kaikilla kotimaassa suoritettu tutkinto. Joukossa on sairaanhoitajia ja jopa lääkäreitä. Nyt he opiskelevat Suomessa lähihoitajiksi.

EU- ja ETA-alueilla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen sujuu kohtuullisen hyvin. Mutta kolmansissa maissa suoritettujen tutkintojen tunnustaminen on ongelmallista.

Lähtömaan tutkinnon tunnustamisen ja Suomessa vaadittavan osaamisen lisäksi yksi pullonkaula on kielitaito.

Kiihtelysvaaran hoivakodissa työskentelevä Aleksi Win ymmärtää ja puhuu suomea jo melko hyvin, mutta aivan kaikki kommunikointi ei vielä suomeksi onnistu. Apuun otetaan englanti, joka taipuu nykyisin myös yhä useamman ikäihmisen suussa.

– Oleskelulupien täytyy hoitua sujuvasti eikä perheen yhdistäminen saa olla liian vaikeaa, toteaa Niskanen.

Hoitoalan palkka ei välttämättä riitä perheen yhdistämiseen.
Yle 10.12.2022

Sitä kutsutaan toimeentuloedellytykseksi.

Jos palkka ei riitä perheenyhdistämiseen (tukien jälkeen vaaditaan vain noin parin tuhannen euron nettotulot nelihenkiselle perheelle), se ei riitä likimainkaan perheen elättämiseen ja käytettyjen palvelujen kustantamiseen. Nykyiset perheenyhdistämisen ohjeelliset tulorajat vastaavat aika tarkkaan köyhyysrajoja, eli ne ovat aivan liian matalat.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #321 : 10.12.2022, 16:09:59 »
Maahanmuuttovirasto migrin ylijohtaja pahoittelee viraston epäonnistumisesta. On tapahtunut selvä virhe migrin toiminnassa. Annettakoon tämä kuitenkin anteeksi, koska erehtyväinen on ihminen.


Econ101

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 794
 • Liked: 2295
 • Rotukapitalisti
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #322 : 10.12.2022, 17:06:55 »
^Toivottavasti johtajahenkilö on tiedustellut selvitystä kyseessä olevilta viranhaltijoilta asiaan eli miksi meni näin ENNEN KUIN on lähtenyt keräämään hyvis-pojoja twitteriin itkusta, jonka hesarin juttu on aiheuttanut.

Itse en hesarin tai YLEn maahanmuttouutisoinnista ota yhtään mitään at face value, enkä pidä mahdottomana, että juttu olisi mennyt hieman toisin kuin hesari tässä antaa ymmärtää. TAI SITTEN: jotain helvetin olennaista jätetään kertomatta.
« Viimeksi muokattu: 10.12.2022, 19:24:04 kirjoittanut Econ101 »
"It is not what you say, it is what you do that reveals what you want."

räsänen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 611
 • Liked: 11408
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #323 : 10.12.2022, 18:54:23 »
Maahanmuuttovirasto migrin ylijohtaja pahoittelee viraston epäonnistumisesta. On tapahtunut selvä virhe migrin toiminnassa. Annettakoon tämä kuitenkin anteeksi, koska erehtyväinen on ihminen.


Tämä on aivan jotain uskomatonta käytöstä Johtajalta ja ei kyllä paranna tilannetta yhtään, päinvastoin, usko menee tuohon mieheen ja koko organisaatioon. Pakko sanoa että vittu mikä spede tuo johtaja on kun lähtee konttaamaan.

Virhe on tehty ja se on korjattu. Juuri noin tuon prosessin kuuluukin toimia. Eli Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen ja kielteisestä päätöksestä hakija voi useissa tapauksissa valittaa. Nytkin valitti ja valituksessa löydettiin Migrin virhe, päätös muutettiin. Ei tämä ole sen kummempi asia. Case closed.

Tämä kommentti että:
Lainaus
”Ei ole mekanismia, jolla varmistettaisiin, etteivät oleskeluluvan käsittelyssä tapahtuvat virheet toistu”, hän sanoo.

on puhdasta potaskaa. Juurihan tämänkin hakijan virhe korjattiin ja jos tämäntyyppisiä tapauksia olisi enemmän niin voimme olla varmoja että ne nousee yhtä näkyvästi esille kuin tämänkin hakijan tapaus.


edit: onpas sen näköinen viesti että meni tunteisiin. Ei mennyt mutta on tuo migrin johtaja silti aika urpo.
« Viimeksi muokattu: 10.12.2022, 18:59:14 kirjoittanut räsänen »

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #324 : 10.12.2022, 19:49:17 »
Asianomaisen oma selitys tilanteesta. Hän ei tullut Suomeen turvapaikanhakijana saatika vetkutellut vuosia valituksia tehden kuten täällä väitettiin, vaan hän tuli Suomeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi.


Econ101

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 794
 • Liked: 2295
 • Rotukapitalisti
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #325 : 10.12.2022, 20:00:03 »
[...] [H]än tuli Suomeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi.

Tänne voi marssia EUn tai ETAn ulkopuolisista maista noin vain opiskelemaan ammatillisen tutkinnon?  :(
"It is not what you say, it is what you do that reveals what you want."

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 025
 • Liked: 39721
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #326 : 10.12.2022, 20:03:25 »
Ylilaudalla on koko HS-juttu. Tässä eräs kohta lisää. Kuten arvelin, niin Supo liittyy kuvioon.

Lainaus
KARKOTUKSEEN johtavan päätöksen perusteiden salaaminen loukkaa oikeusturvaa ja on vastoin oikeusvaltion periaatteita.

Näin arvioi maahanmuuttoasioihin erikoistunut asianajaja Ville Punto. Hän sanoo, että Migri näyttää nyt heiluttavan ”Supo-korttia” tilanteissa, joihin se ei sovi.

Oikeuskäytännön mukaan peruste salaamisen voi olla silloin, kun karkotettava voi Suojelupoliisin (Supo) arvioiden perusteella vaarantaa valtion turvallisuutta.

Kenties HS ei kerro/tiedä kaikkea asiaan liittyvää? Virheitäkin on virasto toki voinut tehdä. Saksassakin näitä on tehty, mutta massoittain nimenomaan myönteisten päätösten osalta.

Asyylillä henkilö ei kuitenkaan vaikuta koko jutun perusteella tänne tulleen.
Euroopan kattava saksalaistutkimus: He suvaitsevat vain omaa suvaitsevaisuuttaan. Vasemmistolaiset ja vihreät ovat erityisen suvaitsemattomia toisin ajattelevia kohtaan, toisin kuin konservatiivit.

Väestönvaihtaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 049
 • Liked: 2480
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #327 : 10.12.2022, 20:13:31 »
Tässä eräs kohta lisää. Kuten arvelin, niin Supo liittyy kuvioon.
Eikä liity. Kuten jutussa mainitaan, oikeus katsoi ettei perusteita salaamiselle ole. Supo ei siis liity asiaan, sillä salaaminen olisi perusteltua jos supo liittyisi asiaan.


Lainaus
Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, ettei Migrillä ollut perustetta salata päätöksen perusteluita. Kyse oli oikeuden mukaan Boldbaatarin oikeusturvasta.

Lueppa tarkemmin lainaamasi kohta. Migri heilutti "supo-korttia" tilanteessa, johon se ei sovi.

Lainaus
KARKOTUKSEEN johtavan päätöksen perusteiden salaaminen loukkaa oikeusturvaa ja on vastoin oikeusvaltion periaatteita.

Näin arvioi maahanmuuttoasioihin erikoistunut asianajaja Ville Punto. Hän sanoo, että Migri näyttää nyt heiluttavan ”Supo-korttia” tilanteissa, joihin se ei sovi.

Oikeuskäytännön mukaan peruste salaamisen voi olla silloin, kun karkotettava voi Suojelupoliisin (Supo) arvioiden perusteella vaarantaa valtion turvallisuutta.

Perustetta salaamiselle ei tässä tapauksessa ollut, koska supo ei liity asiaan.

sakarit

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 574
 • Liked: 1022
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #328 : 10.12.2022, 20:15:59 »
[...] [H]än tuli Suomeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi.

Tänne voi marssia EUn tai ETAn ulkopuolisista maista noin vain opiskelemaan ammatillisen tutkinnon?  :(

Ei tietenkään voi, opiskelija ei ole pakoloinen. Opiskelija tarvitsee opiskelupaikan ja opiskelijan oleskeluluvan. Oleskeluluvan hakemiseen kuuluu toimeentuloselvitys opiskelun ajalta.

Econ101

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 794
 • Liked: 2295
 • Rotukapitalisti
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #329 : 10.12.2022, 21:06:12 »
[...] [H]än tuli Suomeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi.

Tänne voi marssia EUn tai ETAn ulkopuolisista maista noin vain opiskelemaan ammatillisen tutkinnon?  :(

Ei tietenkään voi, opiskelija ei ole pakoloinen. Opiskelija tarvitsee opiskelupaikan ja opiskelijan oleskeluluvan. Oleskeluluvan hakemiseen kuuluu toimeentuloselvitys opiskelun ajalta.

Juu, vähän sarkasmia tuossa mulla. Muistelen, että opintotukeen eivät ole oikeutettuja vaikka opiskelupaikka olisikin, tieto tosin aika vanha.

Keissin mongolialaisella on toimeentulo hoitunut kai siis jotakin muuta kautta, hillomiehen tytär?

Miksiköhän juuri Suomeen?
"It is not what you say, it is what you do that reveals what you want."