Kirjoittaja Aihe: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?  (Luettu 23158 kertaa)

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 394
 • Liked: 4589
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #300 : 24.11.2022, 23:11:10 »
Pienen Suomen tyhmyyksisään jakelema "kehitys"apu "kehittyville"maille ei ole toistaiseksi osoitettu hyödyttävän meitä eikä vastaanottavien maiden asukkaita. Haittana ovat meille oman hyvinvointimme heikentäminen ja rahojen käyttö korruptioon ja sotimiseen, jotka puolestaan ajavat pakkoloiset vaivoiksemme. Jos meillä joillain on varaa avustaa köyhiä maita, niin paras apu on perustaa ja avustaa hankkeita ihmisten perinteisillä asuinalueilla.
Osaajien houkuttelu on riistoa ja kolonialismia. Paljonkos Somalia hyötyi Moskovassa koulutetuista sompuista, joista osa tuli sitten Suomeenkin.

sutki

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 189
 • Liked: 446
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #301 : 24.11.2022, 23:58:19 »
Näin jalkapallon World Cupin aikaan esimerkkinä osaajien haalimisesta on mm. Qatar.
Kovasti täällä Suomessa arvostellaan Qataria, mutta tuntuu monenlaista osaajaa sinne menevän.

Yksi minkä tekevät oikein on se että sen jälkeen kun osaaja ei ole riittävän osaava niin pystyvät potkimaan semmoiset pihalle.
Vastaavaa kaavaa käyttää myös mm. Japani. Mutta koska Suomi niin eihän moinen käy. Tervetuloa maailma, meillä on varaa.


simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 132
 • Liked: 13909
 • junior koodari
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #302 : 25.11.2022, 02:35:06 »
Lainaus
Jenkeissä on viitteitä siitä, että koulutettujen maahanmuuttajien maahanmuutto muuttaa kantaväestön asenteita myönteisimmiksi maahanmuuttoa kohtaan.
(Lainaus Hae-won)
Veljeni on asunut "jenkeissä" yli 30-vuotta, veljelläni on autopurkaamo työllistää muutaman ihmisen..mikään ei ole muuttanut S:n asenteita myönteisiksi maahanmuuttoa kohtaan,,rosvot ammutaan Tx:issä.
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Hae-won

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 595
 • Liked: 2065
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #303 : 29.11.2022, 10:23:56 »
Nyt on tekemisen meininkiä!

Suomi pyrkii houkuttelemaan osaajia erityisesti Vietnamista, Intiasta, Brasiliasta ja Turkista. Nämä neljä maata ovat erityisen työn kohteena, mutta totta kai osaajia tulee muualtakin: Itä-Aasiasta, Länsi-Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, jne.

Vietnamilaisia meillä Suomessa asuukin jo niin ensimmäisen kuin toisen polven maahanmuuttajina. Ensimmäisen polven vietnamilaisia mamuja on paljon suomalaisissa korkeakouluissa. Lisäksi jonkin verran Suomessa asuu jo kauan sitten Suomeen saapuneita vietnamilaisia maahanmuuttajia. Heidän lisäksi Suomessa asuu toisen polven vietnamilaistaustaisia maahanmuuttajia eli ihmisiä, jotka ovat Suomessa asuneet koko elämänsä, mutta joiden vanhemmat ovat Vietnamista kotoisin. Ikäluokassa 20-30-vuotiaat näitä 2. polven vietnamilaistaustaisia on jonkin verran, nuoremmissa ikäluokissa takuulla enemmän.

Myös intialaisia asuu Suomessa verrattain paljon. Vietnamilaisten tavoin heitä on suomalaissa korkeakouluissa runsaasti.

Epäilemättä myös brasilialaisia ja turkkilaisia asuu Suomessa, mutta itselle nämä ovat jääneet hieman vieraammiksi. Jutussa mainitaan myös filipiiniläiset sote-alan osaajina eli käytännössä hoitajina. Filippiineiltä tuleekin paljon hoitajia, mutta hoitoalan lisäksi heitä työskentelee myös siivoojina. Arvokasta työtä, vaikka ei ehkä kaikkein hohdokkainta hommaa.

Jutussa on hyviä pointteja. Tärkeää on yksinkertaisesti tehdä Suomea tunnetummaksi. Suomea ei tunneta maailmalla kovin hyvin. Ja jos ei tunneta, silloin ei Suomeen haluta muuttaakkaan.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009209391.html

Lainaus
Suomi haluaa osaajia erityisesti neljästä maasta, mutta vain yhden eteen on tehty töitä
Suomeen houkutellaan osaajia nyt erityisesti neljästä maasta: Intiasta, Brasiliasta, Turkista ja Vietnamista. Sen sijaan yritykset saada muuttajia Kalifornian Piilaaksosta ovat sujuneet kehnosti.

SUOMEN heikkenevän huoltosuhteen sekä työvoimapulan ratkaisuksi on esitetty useaan otteeseen laajamittaista työperusteista maahanmuuttoa. Toteutuksesta puhutaan kuitenkin huomattavasti vähemmän – eli siitä, mistä maista sankat määrät tulijoita saadaan Suomeen houkuteltua.

Suomella on neljä erityistä kohdemaata kiikarissa, kertovat asiantuntijat. Tärkein maista on tällä haavaa Intia.

”Pisimmällä työperusteisen maahanmuuton houkuttelutyö on Intiassa”, sanoo johtaja Laura Lindeman Business Finlandin Work in Finland -yksiköstä.

INTIASTA Suomi on houkutellut väkeä vuodesta 2019 alkaen, ja nyt intialaisosaajien saatavuutta pidetään viranomaiskielellä jo ”erinomaisena”. Maasta on tänä aikana tullut Suomeen 5 800 oleskeluluvan hakijaa. Heistä suurin osa on ollut erityisasiantuntijoita, ja toiseksi suurin ryhmä ovat opiskelijat.

Tulijoita tarvitaan kuitenkin huomattavasti enemmän, jotta Suomen työvoimapulaa, kestävyysvajetta ja huoltosuhdetta tulevina vuosina voitaisiin korjata.

Teknologiateollisuus esitti viime viikolla jopa tavoitteen 1,3 miljoonasta Suomeen työn perässä muuttavasta. Aiemmin 500 000 maahanmuuttajan tarpeesta on puhunut eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto. Sanna Marinin (sd) hallituksen tavoite on ollut maltillisempi: 50 000 työperusteista maahanmuuttajaa vuoteen 2030 mennessä ja vuoteen 2050 mennessä yhteensä 250 000.

”Hallituksen tavoitteetkin ovat kovat, vaikka luvut eivät ole niitä kaikkein hurjimpia”, Lindeman arvioi.

MITEN osaajia sitten on konkreettisesti Intiassa houkuteltu?

Suomi on pyrkinyt näkymään mediassa ja esittäytymään osaajille maana, jonne kannattaa tulla. Suomea on esitelty muun muassa korkeakouluissa, startup-yhteisöissä ja teknologiatapahtumissa, Lindeman kuvaa. Suomeen tulleissa it-osaajien määrä onkin ollut suhteessa suuri.

”Määrä on kasvussa mutta ei niin suuressa kasvussa kuin pitäisi”, Lindeman myöntää.

Intiassa Suomi kilpailee muiden maiden houkutusten kanssa, sillä moni muukin haluaa Intiasta osaajia.

”Syy on se, että Intiassa on korkeatasoista koulutusta ja valtavaa ylitarjontaa osaajista. Intialla on myös kykyä kouluttaa osaajia. Lisäksi siellä on isoja yrityksiä, jotka lähettävät työntekijöitä ulkomaille”, kertoo johtava asiantuntija Katri Niskanen työ- ja elinkeinoministeriöstä.


TÄLLAISTA väkeä uskotaan löytyvän Intian lisäksi kolmesta ”kärkikohdemaasta”, joita ovat Brasilia, Turkki ja Vietnam. Maita yhdistää suuri väestömäärä, kohtalaisen hyvä koulutustaso sekä se, että maissa asuville Suomi voisi olla kiinnostava esimerkiksi elämänlaadun ja palkkatason näkökulmasta.

”Nämä maat ovat kaikkein potentiaalisimmat, jos ajatellaan kaikkia osaajakohderyhmiä”, Lindeman sanoo.

Business Finland on haarukoinut kärkimaat analysoiden ja yhdistäen tietoja sekä tulomaista että siitä, mikä Suomen vetovoima on tulijoiden silmissä. Analyysiin on otettu mukaan tietoja Suomeen jo muuttaneista, asiantuntijamääristä eri maissa sekä englannin kielen taitotasosta ja digitaalisista valmiuksista.

Lisäksi on tarkasteltu esimerkiksi sitä, miten elämänlaatu, palkkataso ja yrittäminen täällä kiinnostavat mahdollisia tulijoita ja millainen mielikuva Suomesta maassa yleisesti on. Myös Suomen vientitilastot on otettu analyysissä huomioon.

Vietnamin puolesta puhuu se, että maasta on jo tullut osaajia Suomeen. Se edesauttaa lisämuuttoa. Lisäksi Suomen maine on Vietnamissa erinomainen. Kilpailu osaajista on kuitenkin kovaa.

Turkissa on Brasilian tapaan paljon osaajia mutta suomalaisanalyysin mukaan myös paljon maasta työntäviä tekijöitä. ”Eikä Filippiinejä voi jättää huomiotta sote-osaajissa. Muilta osin Filippiinit ei ole toistaiseksi niin merkittävä meille”, Niskanen arvioi.

Suomi aikoo palkata tuleviin rekrytoinnin kärkimaihin talent managereita, osaajahoukuttelun yhteyshenkilöitä. Heidän tehtävänsä on tehdä Suomen työmarkkinoita tunnetuksi ja luoda verkostoa. Intiassa on ollut talent manager jo usean vuoden. Tulokset näkyvät Niskasen mukaan siinä, että maasta Suomeen tulevien opiskelijoiden määrä on isossa kasvussa.

”Yksi talent manager maata kohden voi kuulostaa vähäiseltä. Mutta virkamatkapohjalta tätä on vaikea tehdä, sillä paikalla pitää pystyä uimaan rakenteisiin”, Niskanen muistuttaa.

Muutakin tehdään. Te-toimisto on vastikään alkanut tarjota yrityksille kansainvälisen rekrytoinnin neuvontaa, ja Business Finland on avannut Work in Finland -sivuston, jossa on esillä myös Suomen konkreettinen työpaikkatilanne.

”Nämä ovat konkreettisia isoja askeleita, vaikka ei ehkä siltä kuulosta”, Lindeman sanoo.

SUOMEEN tuleminen ei ole aina vaivatonta. Lindemanin mukaan ensimmäinen pullonkaula on Suomen maakuva. Toisin kuin olemme luulleet, Suomea ja sen menestystä onnellisuuslistauksissa ei tunneta.

Suomen houkuttelutyö lähteekin nyt tunnettuuden kasvattamisesta. Lindeman korostaa, että työperusteisen maahanmuuton onnistuminen vaatii koko ketjun toimimista.

”Suomen pitää olla houkutteleva, maahantulon ja rekrytoinnin pitää toimia samoin kuin viranomaispalveluiden, tulijan puolisolle pitää löytää töitä ja lapset saada päiväkotiin”, Lindeman luettelee.

Hän muistuttaa, että tärkein asia on kuitenkin se, mitä maahan tulijalle Suomessa tapahtuu.

”Jos on syrjintää, rasistista kohtelua tai muuten työelämässä ja yhteiskunnassa on nihkeää, se sana kyllä kiirii. Silloin on ihan sama, mitä houkuttelutyötä on tehty.”

”Nyt on tekemisen meininkiä eri tavalla kuin aikaisemmin työperusteisen maahanmuuton edistämisessä. Voimme saada tuloksia aikaan, eikä muuta vaihtoehtoa olekaan”, Katri Niskanen sanoo.

”Uskon, että osaajapulan pahentuessa ihmiset muuttavat käyttäytymistään avoimemmaksi, ja siitä lähtee versomaan hyvä muutos.
Maahanmuuton vaikutus maanosien väliseen kilpailuun - onko Eurooppa häviäjä?

Kovimmat rajakit ja suvakit ovat saman kolikon kääntöpuolia.

sancai

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 223
 • Liked: 7632
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #304 : 29.11.2022, 11:33:47 »
Jutussa on hyviä pointteja. Tärkeää on yksinkertaisesti tehdä Suomea tunnetummaksi. Suomea ei tunneta maailmalla kovin hyvin. Ja jos ei tunneta, silloin ei Suomeen haluta muuttaakkaan.
Tämä on taas sitä täysin p*rseestä revittyä mutuilua, jotta ei tarvitsisi käsitellä Suomen todellista vetovoimaa estävää ongelmaa, eli korkeakoulutettujen järkyttävän matalia palkkoja ja surkeaa elintasoa.

Ihmiset ovat luontaisesti kovin persoja rahalle. Kun jossain jaetaan rahaa, kiirii sana nopeasti. Suomen sosiaaliturvan tuntevat jopa pimeimmän Afrikan tiettömien kylien asukkaat ja Saharan beduiinit. Suomeen tulvii jatkuvasti kymmeniä tuhansia lukutaidottomia muuttajia Afganistanin muusta maailmasta eristyneitä vuoristokyliä myöten vain Suomen runsaiden sosiaalitukien takia. Mikäli Suomen palkkataso ja elintaso tyydyttäisivät Suomessa jo oleilevia työperäisenä muuttaneita korkeakoulutettuja, leviäisi tieto Suomen tarjoamista rikkauksista nopeasti. Näin ei tapahtunut. Suomesta maailmalle tekstaillaankin vain Suomen sosiaaliturvan houkutuksista.

Suomen maahanmuuton haitallinen rakenne selittyykin yksinkertaisesti Suomen tarjoamalla suhteellisella hyödyllä. Suomi tarjoaa maailman parhaat tuet ja palvelut lukutaidottomille, mutta länsimaiden matalimmat palkat korkeakoulutetuille.

akez

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 800
 • Liked: 37777
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #305 : 29.11.2022, 14:54:34 »
Jutussa on hyviä pointteja. Tärkeää on yksinkertaisesti tehdä Suomea tunnetummaksi. Suomea ei tunneta maailmalla kovin hyvin. Ja jos ei tunneta, silloin ei Suomeen haluta muuttaakkaan.
Tämä on taas sitä täysin p*rseestä revittyä mutuilua, jotta ei tarvitsisi käsitellä Suomen todellista vetovoimaa estävää ongelmaa, eli korkeakoulutettujen järkyttävän matalia palkkoja ja surkeaa elintasoa.

Juuri noin. 1990-luvulla matkustin Sveitsissä junalla Zürichistä tai Genevestä (en enää muista kummasta oli kyse) Berniin. Oli päiväsaika ja junassa oli vähän väkeä. Siinä istuin kraka kaulassa suomalaisella päällikkövakanssilla menossa Berniin kv. kokoukseen. Jossakin vaiheessa paikalle ilmaantui tummahipiäinen kaveri kärryjen kanssa myymään virvokkeita ja pientä syötävää. Siinä sitten sukeutui juttua, kun ei ollut kellään mitään kiirettä. Osoittautui, että nuori mies oli tullut Sri Lankasta ja aikoi aikansa tuota hommaa tehtyään palata sinne takaisin. Uteliaisuudesta kyselin paljonko hän tienaa tuosta työstä. Vastaus oli tyrmistyttävä. Hän tienasi juomia junassa kyyppäämällä kuukaudessa 3 000 markkaa enemmän kuin minä. Arvaa vituttiko?

Minua vastaavassa asemassa olevat saksalaiset taas tienasivat tuplasti sen mitä minä, eikä kyse ollut tieto/taito -eroista, vaan niistä suomalaisten korkeakoulutettujen järkyttävän matalista palkoista ja kehnosta elintasostamme.

Suomalaisilla yrityksillä on ollut lisäksi jo useiden vuosikymmenien ajan vapaat kädet palkata tänne kuka tahansa EU-kansalainen. Vieläpä ilman mitään lupia. Jos firma ei tosiaankaan onnistu 0,5 miljardista EU-kansalaisesta ja puolesta miljoonasta työttömästä suomalaisesta löytämään ja rekrytoimaan ketään, niin kyllä se on silloin jo aivan oma häpeä. Tai järkyttävää osaamattomuutta. Ei sitä voi vapaassa markkinataloudessa millään yhteiskunnan kontolle sälyttää.

Tosiasiassa nuo firmat pyrkivät hankkimaan tänne vain vieläkin halvempaa valtion ja sossun varoilla subventoitua työvoimaa. Valehtelua kaihtamatta. Tuolla moni jobbari ja yhteisten varojen anastaja tienaa jo nyt mainiosti. Jokainen uusi tulija munii heille kultamunia (muille pelkkää persnettoa). Lähes koko suomalainen puoluekenttä taustaryhmineen ajaa tuota Suomelle tuhoisaa politiikkaa. Muutkin kuin kokoomus taustajoukkoineen ovat oivaltaneet mistä kultakaivoksesta heille tässä on kyse.
« Viimeksi muokattu: 29.11.2022, 14:57:01 kirjoittanut akez »
Viimeinen sammuttakoon valot!

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 383
 • Liked: 109093
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #306 : 29.11.2022, 22:38:57 »
Helsingin Sanomat, mielipide: Kansainvälisten osaajien houkuttelu vaatii valtion ja kaupunkien kumppanuutta 29.11.2022

Lainaus
TYÖ- ja elinkeinoministeriön ja Business Finlandin asiantuntijat esittelivät Helsingin Sanomissa (25.11.) hallituksen toimia ja suunnitelmia kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi Suomeen.

Kun työikäinen väestömme kutistuu väestöennusteiden mukaan ilman kansainvälistä liikkuvuutta vuoteen 2050 mennessä 630 000 hengellä, on helppoa yhtyä ajatukseen siitä, että kansainväliset osaajat ovat tärkeitä Suomen tulevan elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin kannalta. Osaajia pyritään houkuttelemaan erityisesti Intiasta, Brasiliasta, Turkista ja Vietnamista.

On selvää, että Suomen hyvinvointia ei pystytä takaamaan ainakaan kaavaillulla massamaahanmuutolla. Suomeen haluavat nettoveronmaksajat ovat harvassa. Taka-ajatuksena onkin toteuttaa massamaahanmuutto sen varjolla, että "kansainvälinen osaaja" määritellään uudelleen rimaa laskemalla tai se kokonaan poistamalla.

Lainaus
OSAAMISTA on toki monenlaista, eikä ole viranomaisten tehtävä jakaa maahanmuuttajia osaajiin ja ei-osaajiin. Kukin työnantaja on itse paras taho arvioimaan sitä, kuka on ”osaaja” omia työvoimatarpeita varten. Korkeakoulutettujen työntekijöiden asiantuntijatehtävissä Suomi pääsee kuitenkin nauttimaan omien tai muiden maiden tekemien koulutusinvestointien hyödyistä.

Viranomaista ja rajoituksia tarvitaan, koska monia työnantajia ei voisi vähempää kiinnostaa tulijoiden osaamistaso tai veronmaksukyky vaan ainoastaan raha.

Emme tarvitse veronmaksajien subventoimaa halpatyövoimaa, vaikka juuri se kiinnostaa työnantajia (mm. vaatimukset saatavuusharkinnan poistamisesta, maahanmuuttajien palkkatuesta ja maahanmuuton määrällisistä tavoitteista).

Lainaus
Teemu Haapalehto
maahanmuuttoasioiden johtaja
Espoon kaupunki
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 42 543
 • Liked: 67847
 • Takaisinviskaaja ja -työntäjä. Bloomeri.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #307 : 29.11.2022, 22:45:54 »
Emme tarvitse veronmaksajien subventoimaa halpatyövoimaa, vaikka juuri se kiinnostaa työnantajia ...

Mitähän työnantajat tekevät näillä markan suutareilla, jotka tekevät satasen vahinkoja?

Yksinkertaista olisi varmaan laittaa ne etätöihin tekemään jotain turhanpäiväistä diipadaabaa 0-tulosvastuulla. Sitten voidaan kirjoittaa vuosikertomukseen kuinka tolkuttoman moniarvoisia sitä ollaankaan.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen on perusoikeus joka menee kaiken muun edelle.”
— Sisäministeri Ohisalo, Vihreät

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Sisäministeri Krista Mikkonen, Vihreät

Hae-won

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 595
 • Liked: 2065
 • Tolkun ihminen.
Vs: Kuinka Suomi voisi houkutella enemmän osaajia?
« Vastaus #308 : tänään kello 08:26:45 »
Laittakaapa muuten verokoneisiin vierasperäisiä nimiä. Tulette huomaamaan että kyllä niitä hyvätuloisia ulkomaalaistaustaisia asuu Suomessa.


Tämä on taas sitä täysin p*rseestä revittyä mutuilua
Eipä ole. Omasta kokemuksestani tiedän Suomen olevan maailmalla huonosti tunnettu maa. Ulkomaalaiset kun eivät pääsääntöisesti käytä aikaansa tutustuaakseen pieneen ja syrjäiseen lilliputtivaltioon. Random ulkomaalainen miettii Suomea yhtä paljon kuin suomalainen miettii Sloveniaa.

Myös HS:n juttu debunkkaa väitteesi. Jutussa kerrotaan intialaisten osaajien saatavuuden parantuneen Suomen tunnettavuutta parantaneen työn ansiosta.

Lainaus
INTIASTA Suomi on houkutellut väkeä vuodesta 2019 alkaen, ja nyt intialaisosaajien saatavuutta pidetään viranomaiskielellä jo ”erinomaisena”. Maasta on tänä aikana tullut Suomeen 5 800 oleskeluluvan hakijaa. Heistä suurin osa on ollut erityisasiantuntijoita, ja toiseksi suurin ryhmä ovat opiskelijat.

MITEN osaajia sitten on konkreettisesti Intiassa houkuteltu?

Suomi on pyrkinyt näkymään mediassa ja esittäytymään osaajille maana, jonne kannattaa tulla. Suomea on esitelty muun muassa korkeakouluissa, startup-yhteisöissä ja teknologiatapahtumissa, Lindeman kuvaa. Suomeen tulleissa it-osaajien määrä onkin ollut suhteessa suuri.

USA hyötyy maan tunnettuvuudesta. Kaikkialla maailmassa kulutetaan amerikkalaista viihdettä, mikä innostaa kiinnostumaan maasta. Suomella ei valitettavasti olle tälläistä etuoikeutta.

Mikäli Suomen palkkataso ja elintaso tyydyttäisivät Suomessa jo oleilevia työperäisenä muuttaneita korkeakoulutettuja, leviäisi tieto Suomen tarjoamista rikkauksista nopeasti. Näin ei tapahtunut.
Suomi on pieni maa, jossa asuu asuu vielä melko vähän ulkomaalaisia osaajia, joten on on naiivia kuvitella Suomessa asuvien ulkomaalaisten osaajien tekevän yksinään Suomesta tunnetun.

Tää sun väite siitä, että vain palkkaus vaikuttaa osaajien maahanmuuttoon, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Kaikki osaajat eivät suuntaa esimerkiksi USA:aan. Asuuhan sitä Suomessakin korkeasti koulutettuja amerikkalaisia.
Maahanmuuton vaikutus maanosien väliseen kilpailuun - onko Eurooppa häviäjä?

Kovimmat rajakit ja suvakit ovat saman kolikon kääntöpuolia.