Kirjoittaja Aihe: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti  (Luettu 2665 kertaa)

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 373
 • Liked: 6927
Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« : 12.10.2021, 15:39:50 »

Anna Kontula, kansanedustaja, sosiologi, yhteiskuntatieteiden tohtori on julkaissut pamflettikirjan Pikkuporvarit (Into, 2021).

Pikkuporvarillisuudella Kontula tarkoittaa ilmiötä, jossa mukavuudenhalu ja häiriöttömän elämän tavoittelu kasvavat ainoaksi siedettäväksi olotilaksi. Arjen vaivaton sujuminen on pikkuporvarille niin tärkeää, että tunnekuohuja vältetään.

(Pikkuporvariston) suosikkilajeja ovat kävely, pyöräily, uinti, kuntosalitreenaus, laskettelu ja juokseminen. Televisiosta katsotaan mieluummin jalkapalloa kuin moottoriurheilua.

..

Aterioilla juodaan vettä ja juhlatilaisuuksissa viiniä, mutta ei maitoa tai olutta. Paitsi erikoisoluita. Ruumiin täytyy olla oikean muotoinen, vaatteiden laadukkaita ja hampaiden hoidetut.

..

Pikkuporvari arvostaa oopperaa ja kokeilevaa jazzia, vaikkei niitä syvällisesti ymmärräkään. Hän rakastaa taidetta, mutta ei kykene itse sitä tuottamaan. Keskitien valitsemisesta seuraa keskinkertaisuutta.

Tapahtumapaikoista pikkuporvaria kuvaa parhaiten Pori Jazz -festivaalin kanssa samaan aikaan järjestettävä Suomi-Areena. Siellä hän voi tavata kaltaisiaan cocktail-tilaisuuksissa ja ottaa kesäisiä ryhmäselfieitä. Ilman että tarvitsee kuunnella jazzia nuottiakaan.

...

”Pikkuporvarillisuuteen kuuluu kykenemättömyys suhteuttaa asioita; asian mittaluokka riippuu siitä, kuinka paljon se häiritsee hänen omaa turvallista elämäänsä”, Kontula sanoo. ”Se että joku sanoo somessa n-sanan, voi olla paljon merkittävämpi juttu kuin se, että kieltä osaamaton pikkutyttö karkotetaan Afganistaniin.”

..

Pikkuporvari nukkuu siis huonosti. Hän miettii: Jos en jaksa tänään mennä vauvauintiin, kasvaako lapsestani yksinäinen läski? Ja sitten on vielä mahdollinen koronnousu ja labradorinnoutajan rokotuksetkin.

..

Kontulan mukaan pikkuporvariston osalta asia ei ole niin yksinkertainen. Tutkijan mukaan puolueen äänestäjien sosioekonomisessa asemassa tapahtui viime eduskuntavaaleissa merkittävä nousu, ja kannattajakunnassa on nykyään myös keskiluokkaan kuuluvia.
Silti Timo Soinin puheenjohtajakaudella syntynyt mielikuva perinteisestä duunarimiehestä elää vahvana edelleen. Kontulan mukaan se vääristää yhä keskustelua.

Hän muistuttaa myös, että alempiin yhteiskuntaluokkiin kohdistuva halveksunta on luonteeltaan samankaltaista kuin rasismi ja seksismikin.
Sitä ei vain pidetä samalla tavoin sopimattomana.

...

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008313922.htmlSosiologimme ilkkuu pikkuporvaristolle.  Puolueeton tutkija olisi lisännyt aihepiiriin myös sen näkökohdan, kuinka paljon hänen parjaamaansa kohderyhmä tuottaa verorahoja yhteiskuntamme käyttöön, jotta yhteiskuntamme toimii.

PS

Ymmärtääkseni Anna määritelmän mukaan olen köyhä hyvin nukkuva  pikkuporvari 

Kansainvälisyys on yleellisyyttä, johon vain yläluokalla on varaa.

Benito Mussolini

Faidros.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 26 687
 • Liked: 22210
 • Blues for Allah
Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #1 : 12.10.2021, 16:32:54 »
Annahan on mitä korkeimmin "pikkuporvari"(pikkubisneksiä). Tai ei edes mikään pikkuporvari, vaan äärifasisti.
Kaikki päätöksenteko pitää olla alisteinen oikealle aatteelle, kuten juuri nykyhallituksella on! :facepalm:
Kun yksi ihminen kärsii harhasta, sitä sanotaan hulluudeksi. Kun monta ihmistä kärsii harhasta, sitä sanotaan uskonnoksi. -Robert M Pirsig-
Millainen luonne 2000-luvun mekaanikolla pitäisi olla,jotta hän sietäisi koneiden päälle kasattuja elektronisen hevonpaskan kerrostumia.
-Matthew B.Crawford-

viisitoista

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 528
 • Liked: 2714
Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #2 : 12.10.2021, 17:15:27 »
Ei Kontula aivan väärässä ole, sillä monet tällaisista sievistelevistä porvareista ovat suvakkisysteemin tukipilareita. "Ei saa puhua rodusta, se on huonoa käytöstä."

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 705
 • Liked: 10215
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #3 : 12.10.2021, 17:27:15 »
Ei Kontula aivan väärässä ole, sillä monet tällaisista sievistelevistä porvareista ovat suvakkisysteemin tukipilareita. "Ei saa puhua rodusta, se on huonoa käytöstä."

Mutta monet junan tai bussin tuomista wannabevihervasemmistopikkuporvareista eivät osaa sievistellä kyllin hyvin vaan heiltä pääsee liian selvästi ilmi idea: "Persut ovat rasisteja koska joutuvat asumaan samassa paskalähiössä neekerien kanssa!" Kontulan kirja ja siitä uutisointi on myös kritiikkiä omille, ettei saa olla liian läpinäkyvästi sitä mitä on.
« Viimeksi muokattu: 12.10.2021, 18:56:41 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Eino P. Keravalta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 29 781
 • Liked: 24783
 • Hoochie Coochie Man
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #4 : 12.10.2021, 18:46:40 »
Lainaus
Pikkuporvarillisuudella Kontula tarkoittaa ilmiötä, jossa mukavuudenhalu ja häiriöttömän elämän tavoittelu kasvavat ainoaksi siedettäväksi olotilaksi.

Vilpittömät onnittelut Anna Kontulalle! Viidettä kymmenettä käydessään hän viimein tajusi kaikkiin ihmisiin pätevän biologis-kulttuurillisen faktan, joka on evoluution kuluessa kuljettanut homo sapiens-lajia läpi satojen vuosituhansien ja tuottanut sen kehityksen!

Ei huono!

Pikkuporvarillisuuden tähän evoluution suureen kuvaan liittäminen sen sijaan on typeryyttä ja kuvastaa lähinnä kommunistisia harhoja.

Mutta silti onnittelut, vaikka jo moni teinikin on tämän jo oivaltanut. Mutta oppia ikä kaikki, vai mitä, Anna?

HUOMIO. Ylläolevaa tekstiä ei voi ymmärtää ilman seuraavaa, siihen kuuluvaa lisäystä: Olen todellisuudessa päinvastaista mieltä ja koko kirjoitus on vain parodiaa, jonka tarkoituksena on tuoda esiin maahanmuuttokriittisen ajattelun onttous; monikulttuuri on rikkaus ja kaikki ihmiset samanarvoisia.

Nuivettunut Han-nenetsi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 668
 • Liked: 1826
 • Asyyl akbar!
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #5 : 12.10.2021, 21:03:35 »
Toveri Kontula on siis havainnut että kaikki ihmiset eivät olekaan hänen punavihreään kuplaansa kuuluven impulsiivisten tässä hetkessä käsi veronmaksajan taskussa huolettomasti elävien ja räiskyvien taivaanrannamaalareiden kaltaisia taide- ja kulttuurisieluja, vaan on olemassa myös vastuuntuntoisia yli seuraavan viikonlopun elämäänsä suunnittelevia ja yhteiskunnallisiin asioihin realistisen objektiivisesti suhtautuvia introverttejä jotka pyrkivät pitämään sovitusta kiinni ja odottavat sitä myös muilta.

Jäin vain ihmettelemään pitikö tällä lähes Nobelin palkinnon voittavalla havainnolla ja ansiokkaasti kuvaillulla ilmiöllä olla joku suuri yhteiskunnallinen pointti mitä en vain millään onnistu näkemään, vai jäikö pamfletin ainoiksi kontribuutioiksi sittenkin sen pelkkä huomiota herättävä viihdearvo jolla Toveri Kontula pääsee taas hetkeksi julkisuuteen muistuttamaan halveksimiaan pikkuporvareita naamansa olemassaolosta?
Hämmästyttävän valkoinen

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 705
 • Liked: 10215
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #6 : 17.10.2021, 05:22:39 »
Lainaus
[....]
Nykyään porvarilla tarkoitetaan sekä poliittista oikeistoa että tietynlaista arvomaailmaa, porvarillisuutta. Molemmista puhuvat enemmän muut kuin porvarit itse. Harva tunnustautuu porvariksi, ainakaan poroporvariksi. Hiukan enemmän suosiota on saanut amerikkalaisen kolumnistin David Brooksin käsite boheemi porvari, bopo.

[...]

Brooksin mukaan uudella luokalla on ”siunausvalta” määritellä, mikä on hyvää tai huonoa, turhaa tai tärkeää – ja viime kädessä valta määritellä sekin, mikä on totta. Hyvin koulutetut bopot pönkittävät asemaansa akateemisella auktoriteetilla ja pyrkivät rajoittamaan keskustelua.

Imperiumi on Brooksin mukaan jo ehtinyt saada omat kapinallisensa. ”Kahden viime vuosikymmenen aikana bopojen nopeasti kasvanut taloudellinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen valta on synnyttänyt maailmanlaajuisen vastaiskun, joka on muuttumassa yhä häijymmäksi, sekopäisemmäksi ja apokalyptisemmaksi.”

Brooksin mukaan nämä Donald Trumpiin, Boris Johnsoniin ja populistipuolueisiin hurahtaneet ihmiset yrittävät sokeerata eliittiä ennakkoluuloisuudellaan ja tietoisella törkeydellään. Tämäkin joukko on jo saanut porvarisnimensä. Ranskalainen antropologi Nicolas Chemla on kutsunut heitä ”bouboureiksi”, mikä tarkoittaa ”moukkamaista porvaria” – siis suomeksi mopo.

PORVARIEN perheeseen pitää lopuksi lisätä pikkuporvari, joka olisi Brooks-kielellä kai pipo. Kansanedustaja Anna Kontula (vas) on juuri julkaissut Pikkuporvarit-teoksen, joka tuo tämän 1800-luvun ranskalaisen termin nyky-Suomeen.

Kontulalle pikkuporvari on keskiluokkaan kuuluva ihminen, joka pelkää hysteerisesti putoamista alaluokkaan ja yrittää siksi jäljitellä ylemmän luokan kulttuuria: valkoisia nahkasohvia, pehmeää jazzia ja sen sellaista.

Kontulan pikkuporvari on ihminen, joka yrittää kovasti olla niin kuin muutkin ja toivoisi muiden olevan niin kuin hän on.

BROOKSIN ja Kontulan ajatuksia on kiinnostavaa lukea ristiin. Eikö pikkuporvarillisuuden pilkkaaminen ole juuri sitä kulttuurista vallankäyttöä, jonka Brooks boheemiin yläluokkaan liittää?

Oma kulttuuri on autenttista, muiden kulttuuri jäljittelyä. Oma ajattelu on itsenäistä, muiden ajattelu laumassa kulkemista. Vai sittenkin toisinpäin: jos yksilöllisyys on muotia, ehkä tavallisuus onkin rohkea valinta.

Kirjoittaja on pääkirjoitus- ja mielipidetoimituksen esihenkilö.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008335660.html

Hesarissa uuden pikkuporvarillisuuden kritiikki kääntyy tavallisuuden (keskinkertaisuuden?) ylistämiseksi, koska ilman keskinkertaisuutta ei Hesaria olisi.
« Viimeksi muokattu: 17.10.2021, 05:24:56 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 113
 • Liked: 57699
 • Kansanryhmäkiihottunut takaisinviskaaja
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #7 : 17.10.2021, 06:57:25 »
Lainaus
Pikkuporvarillisuudella Kontula tarkoittaa ilmiötä, jossa mukavuudenhalu ja häiriöttömän elämän tavoittelu kasvavat ainoaksi siedettäväksi olotilaksi.

Kommunismissa ainoaksi siedettäväksi olotilaksi ovat kasvaneet epämukavuuden ja häiriöllisen elämän tavoittelu. MOT.

Sikäli mikäli elämää ylipäätään on. Oma hallituksesi voi tappaa sinut milloin vain, jos kuulut uhkiin (hallituksen vastustajiin), potentiaalisiin uhkiin (sivistyneistö), tai päivän kiintiötapettaviin (kaikki kelpaavat).
« Viimeksi muokattu: 17.10.2021, 08:10:09 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“En tiedä, kuka tämän tukipaketin neuvotteli, mutta minun palveluksessa hän ei enää olisi.”
—  Björn "Nalle" Wahlroos elpymispaketista

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 39 113
 • Liked: 57699
 • Kansanryhmäkiihottunut takaisinviskaaja
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #8 : 17.10.2021, 07:20:49 »
Kontula veti lähihistorian hämäristä termin "porvarillisuus". Päättelen tässä nyt mitä se tarkoittaa.

Porvari lienee alkujaan tarkoittanut kauppiassäädyn jäsentä, sittemmin riistäjäkapitalistin (tehtaanomistajan) alapuolella olevaa, sitten myös koulutettua  keskiluokkaa, esim. virkamiehiä.

Pikkuporvari siis lienee tarkoittanut vähemmän koulutettua tai varakasta porvaria, siis työväenluokkaa, joka on omalla työllään kuitenkin ansainnut omaisuutta kuten asunnon ja auton, ehkä jopa kesämökin. Jota ei oman omaisuutensa vuoksi vallankumous kiinnostanut pätkääkään. Ja sekös kommareita hatutti > haukkumatermi "pikkuporvari".

Tämä siis on mielikuvani asiasta.

Niin, ja sitten meillä on vielä poroporvari, joka lienee erityisen ahdaskatseinen, sovinnainen, vanhoillinen ja halveksuttava ihminen, ilmeisestikin Jumalaan uskova kommunismismin vastustaja. Sanakirjat tarjoavat minulle kuitenkin ihan päinvastaista, "henkisiä nautintoja vailla elävää ihmistä, aistillisisten nautintojen ystävää". Valitse siitä nyt sitten oma tulkintasi.

^^^

Nyt kun kommunismin kehittänyt ja toteuttanut maailmanvallankumousporvareiden luokka on kaivanut haudastaan kommunismin luurangon kummittelemaan meille mokuttajaporvareidenekoporvareiden ja kommariporvari Kontulan avustuksella, niin siksi on myös ollut tarpeen herättää kuolleista henkiin kommunismin vastustajasanasto. Jota ei ole tarpeen jättää vain kommareiden käyttöön!

Lainaus
"Aave kummittelee Euroopassa, kommunismin aave."
- Karl Marx & Friedrich Engels, Kommunistisen puolueen manifesti 1848, https://www.marxists.org/suomi/marx-engels/1848/kommunistisen-puolueen-manifesti/index.htm
« Viimeksi muokattu: 17.10.2021, 08:08:10 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“En tiedä, kuka tämän tukipaketin neuvotteli, mutta minun palveluksessa hän ei enää olisi.”
—  Björn "Nalle" Wahlroos elpymispaketista

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 267
 • Liked: 11007
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #9 : 17.10.2021, 07:21:36 »
Porvarivetoinen, Ranskan vallankumouksen viitoittama yhteiskunta kukistuu omaan mahdottomuuteensa ja teemme vielä paluun hierarkiseen yhteiskuntaan jota johtavat aatelisto, papisto ja kuningas.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 810
 • Liked: 2163
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #10 : 17.10.2021, 11:28:38 »
Lainaus
...
Pikkuporvari nukkuu siis huonosti. Hän miettii: Jos en jaksa tänään mennä vauvauintiin, kasvaako lapsestani yksinäinen läski? Ja sitten on vielä mahdollinen koronnousu ja labradorinnoutajan rokotuksetkin.

...

Eli pikkuporvari keskittyy pohtimaan ongelmia, joihin kykenee vaikuttamaan tai ainakin varautumaan. Ja välillä toimiikin. Vasemmistolaiset keskittyvät maaimantuskaan.
Tottelematon tieto aktivismissa

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 35 681
 • Liked: 94556
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #11 : 17.10.2021, 12:56:37 »
Lainaus
Pikkuporvari nukkuu siis huonosti. Hän miettii: Jos en jaksa tänään mennä vauvauintiin, kasvaako lapsestani yksinäinen läski? Ja sitten on vielä mahdollinen koronnousu ja labradorinnoutajan rokotuksetkin.

Eli pikkuporvari keskittyy pohtimaan ongelmia, joihin kykenee vaikuttamaan tai ainakin varautumaan. Ja välillä toimiikin. Vasemmistolaiset keskittyvät maaimantuskaan.

Lainaus
Pikkuporvarillisuuteen kuuluu kykenemättömyys suhteuttaa asioita; asian mittaluokka riippuu siitä, kuinka paljon se häiritsee hänen omaa turvallista elämäänsä”, Kontula sanoo. ”Se että joku sanoo somessa n-sanan, voi olla paljon merkittävämpi juttu kuin se, että kieltä osaamaton pikkutyttö karkotetaan Afganistaniin.”
Helsingin Sanomat: Pikkuporvaristo katselee muita alaspäin 12.10.2021

Molemmat suhteuttamattomat ja lähinnä kuvitteelliset ongelmat (yhtään kieltä osaamatonta pikkutyttöä ei tiettävästi ole karkotettu Afganistaniin) häiritsevät julkisiin raivonpurkauksiin asti täsmälleen samoja ihmisiä. Esimerkiksi vasemmiston väittämät oikeusvaltion vaarantaviksi ihmisoikeusongelmiksi määritellyt turvapaikkapolitiikan periaatteelliset puutteet ovat suhteutettuna mitättömiä verrattuna itse turvapaikkamaahanmuuton aiheuttamiin todellisiin ongelmiin kuten kantaväestöön ja toisiin turvapaikanhakijoihin kohdistuvaan väkivaltaan ja rikollisuuteen, varsinkin muihin EU-maihin verrattuna (jota vertailua he eivät tee) poikkeuksellisen liberaalin turvapaikkapolitiikan Suomessa.

Vaikka Kontulan puheista saattaa välillä saada käsityksen myös vasemmiston itsekritiikistä, kun hänen arvostelemansa naurettavuuksiin asti menevä turvallisuushakuisuuden politiikka (Kontulan oma esimerkki Marinin hallituksen esittämä tupakointikielto suljettuihin vankiloihin) viittaa niin ilmiselvästi punavihreyteen ja etenkin pohjoismaiseen demariuteen, hän hyökkäsikin Maikkarin haastattelussa pikkuporvariuden kautta kokoomusta ja perussuomalaisia vastaan ja sivuutti vasemmiston kokonaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

lurkkeri

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 261
 • Liked: 527
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #12 : 17.10.2021, 13:26:06 »
Kontula asemoi itsensä lopullisesti oikeaan viiteryhmään. Pikkuporvari -termin otti marxilaiseen retoriikkaan kaikista marxilaisista teoreetikoista halveksittavin liero, italialainen Antonio Gramsci. Tuo mato, jonka selkäranka oli keitettyä spagettia vetelämpi, antoi ilmi omia entisiä kavereitaan taantumuksellsesta ajattelusta, saavuttaakseen Stalinin suosiota. Pikkuporvari tarkoitti tuolloin kaikkia työläisiä, jotka oivalsivat että kommunismi ei ole heidän etujensa mukaista, eivätkä kannattaneet väkivaltaista kommunistista vallankumousta.

Kontula ja Gramsci, samaa maata.
Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden suhde oikeudenmukaisuuteen on suunnilleen sama kuin kommunistisen totuuden suhde totuuteen.

Bronx Zoo

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 257
 • Liked: 767
 • motherfather
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #13 : 17.10.2021, 13:41:03 »
Ihan hyvia ajatuksia on Kontulalla tuossakin. Yritystä ainakin. Mutta kun ajattelen Kontulaa, niin mieleeni palautuu poikaystävänsä Kiljusen Kimmo lentelevine lintuineen. Ja ne linnut ei sirkuta vaan ovat raakkuvia variksia ja vittumaisia lokkeja.
Trust me, I know what I'm doing

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 331
 • Liked: 15730
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #14 : 17.10.2021, 14:01:55 »

Olen puoliksi Kontulan ymmärtäjä, hänellä on joissain asioissa hyvää settiä ja uskaltaa asettautua jopa omiaan vastaan. Viimeksi ollut häiriö-Honkasalon ja tantra-Kyllösen kanssa. Ja hän ei ole mukana politiikassa vallan tai rahan tai teeskentelyvietin takia.

Annan psyyke on pienenä vaurioitunut pienenä tyttönä Porissa. Isä oli puolipultsari musaboheemi, äiti katosi jne. Tyttöön iskostettiin syvämarxilainen maailmanparannus.

Luin tuon kirja-arvostelun pari viikkoa sitten Satakunnan Kansasta ja suosituin mielipidekommentti oli "Vain sosialistisessa Porissa syntynyt voi kirjoittaa ja selitellä näin turhanpäiväisiä ja tekopyhiä asioita kuin Anna Kontula."  :D

Pallopääkissa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 236
 • Liked: 530
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #15 : 17.10.2021, 16:22:50 »
Porvarivetoinen, Ranskan vallankumouksen viitoittama yhteiskunta kukistuu omaan mahdottomuuteensa ja teemme vielä paluun hierarkiseen yhteiskuntaan jota johtavat aatelisto, papisto ja kuningas.

Poliittisen vallan tasapainoa haettiin kuninkaan ja säätyjen kesken. Joskus kuninkaan valta oli niin suuri ettei aatelistolla tai säädyillä yleensä ollut valtaa. Jos kuningas oli heikko, silloin aatelisto pyöritti maata miten tahtoi.

Suomen ollessa sääty-yhteiskunta Ruotsin ja Venäjän vallan aikana, säädyt olivat aatelisto, papisto, porvaristo ja talonpojat.

https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4%C3%A4ty

https://en.wikipedia.org/wiki/Estates_of_the_realm

Snorlax

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 40
 • Liked: 87
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #16 : 17.10.2021, 17:41:56 »
Pikkuporvarillinen mielentila näyttää olevan tässä ketjussa hyvin vallitseva ;D

Pikkuporvarius on siis tässä Kontulan pamfletissa mielentila, joka ei katso puoluekantaa tai varallisuuden tasoa, jos et nyt sitten ole aito porvari, joka loisii koroilla.

Tuo muiden työllä loisimen on just se mihin kaikki pystyyn kuolleet pikkunilkkisalkunhiplaajatkin tähtäävät siinä ohella kertoen nettomaksajuudestaan samalla ylimielisyydellä kuin vegaani vegaaniuudestaan.

Ihanan pikkuporvallista toimintaa oli sitten moralisoiva arbuusi tai seteliselkärankainen lahtari, joille ulkokultaisuus on se elämän tärkein asia.
« Viimeksi muokattu: 17.10.2021, 17:44:38 kirjoittanut Snorlax »
"The ultimate goal of a revolutionary movement today must be the total collapse of the worldwide technological system."
-Theodore Kaczynski

Random Walker

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 103
 • Liked: 510
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #17 : 17.10.2021, 20:59:02 »
Pikkuporvarillinen mielentila näyttää olevan tässä ketjussa hyvin vallitseva ;D

Pikkuporvarius on siis tässä Kontulan pamfletissa mielentila, joka ei katso puoluekantaa tai varallisuuden tasoa, jos et nyt sitten ole aito porvari, joka loisii koroilla.

Tuo muiden työllä loisimen on just se mihin kaikki pystyyn kuolleet pikkunilkkisalkunhiplaajatkin tähtäävät siinä ohella kertoen nettomaksajuudestaan samalla ylimielisyydellä kuin vegaani vegaaniuudestaan.

Ihanan pikkuporvallista toimintaa oli sitten moralisoiva arbuusi tai seteliselkärankainen lahtari, joille ulkokultaisuus on se elämän tärkein asia.

Toinen raikas tuulahdus suoraan 70-luvulta. Kontulan oma esitys oli jo ihan tarpeeksi nolo.

Myötähäpeä on se suomenkielinen sana, jolle en ole oikein löytänyt sopivaa vastinetta englannista.

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 267
 • Liked: 11007
Vs: Anna Kontula: Pikkuporvarit-pamfletti
« Vastaus #18 : 17.10.2021, 22:05:13 »

Poliittisen vallan tasapainoa haettiin kuninkaan ja säätyjen kesken. Joskus kuninkaan valta oli niin suuri ettei aatelistolla tai säädyillä yleensä ollut valtaa. Jos kuningas oli heikko, silloin aatelisto pyöritti maata miten tahtoi.

Aiemmin valta Euroopassa oli aatelistolla, papistolla ja kuninkaalla - niiden keskinäiset asetelmat vaihtelivat mutta jonkinlainen noista kolmesta tahosta muodostuva konfiguraatio johti maata.

Ranskan vallankumouksen myötä tasavaltalaisuuden hirviö vapautettiin, kuninkaat mestattiin tai neutralisoitiin, aatelisto ajettiin alennustilaan ja papisto paitsioon. Kolmas sääty eli porvaristo otti ohjat länsimaailmassa.

Sama vapauden ja veljeyden ja tasa-arvon logiikka joka oli johtanut porvariston valtaannousuun johti myös yleiseen sosialistiseen kumouksellisuuteen Euroopassa ja "neljännen säädyn" vallankumoukseen Venäjällä. Liberalismi johtaa sosialismiin. Ovat samaa myrkkyä vain eri vahvuisina.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

Tagit: