HOMMAN KESKUSTELU > Kylänraitti

EVA-raportti: Suomen Yhdysvallat

(1/7) > >>

Golimar:

--- Lainaus ---
Suomen Yhdysvallat – Näin alueuudistus pitäisi tehdä
Jotta alueuudistuksen kaltaisesta vallan hajauttamisesta olisi hyötyä, alueille on annettava riittävästi valtaa, tehtäviä ja välineitä toiminnan rahoittamiseksi omilla tuloilla. Ehdotamme visiossamme, että Suomesta tehdään kymmenen osavaltion liittovaltio, jossa kaikki tehtävät, joita ei ole välttämätöntä hoitaa valtion tasolla, siirretään alempien tasojen hoidettavaksi.
Osavaltiot huolehtisivat sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi esimerkiksi joukkoliikenteestä, omasta infrastruktuuristaan, aluekehityksestä ja toisen asteen koulutuksesta. Vähintään kaksi kolmasosaa osavaltion tuloista kerätään veroilla ja maksuilla.

Osavaltioita on kuitenkin oltava maakuntia vähemmän, jotta jokainen niistä olisi väestöltään ja taloudeltaan riittävän vahva menestyäkseen itsenäisenä tulevaisuudessa. Ehdotetussa mallissa osavaltioiden väkiluku vaihtelee pääsääntöisesti puolen miljoonan molemmin puolin.

Osavaltion koko ei kuitenkaan yksin ratkaise sen elinvoimaisuutta. Sekä 1,7 miljoonan asukkaan Uusimaa että 30 000 asukkaan Ahvenanmaa ovat menestystarinoita.

X

Maan sisäisiä eroja tasoittaa alueiden välinen tulojen tasausjärjestelmä. Se asettaa rajoja kilpailulle ja huolehtii siitä, etteivät osavaltioiden väliset erot hyvinvoinnissa voi kasvaa liian suuriksi. Takausjärjestelmää osavaltioilla ei kuitenkaan ole. Kukaan ei tule pelastamaan ylivelkaantunutta osavaltiota, mikä ohjaa osavaltiota harjoittamaan vastuullista finanssipolitiikkaa.

X

--- Lainaus päättyy ---

https://www.eva.fi/blog/2021/11/30/suomen-yhdysvallat-nain-alueuudistus-pitaisi-tehda/

https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2021/11/eva_raportti_suomen_yhdysvallat.pdf

kriittinen_ajattelija:
Niih noh miksei, lähes autonomia olisi varmaankin hyvä juttu.
Pysyisi monikultturisuus ja muu rikkaus paremmin uudellamaalla muun Suomen ollessa konservatiivista sydänmaata.

sancai:
Ehdottoman hyvä idea. Vallan hajauttaminen kannattaa aina. Osavaltiotasolla pitäisi määrittää myös kieli- ja maahanmuuttopolitiikka kuten Sveitsissä.

Penan kaveri Eki:
Tämähän on melkein samanlainen, kuin Halla-ahon jo 2017 ehdottama malli.


--- Lainaus ---Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho antaisi kaikille Suomen maakunnille samanlaisen itsehallinnon kuin Ahvenanmaalla jo on. Halla-aho kertoo näkemyksistään Keskisuomalaisen haastattelussa.
...
- Kunta on selvästi liian pieni yksikkö tuottamaan peruspalveluja. Toisaalta jos valtio järjestää palveluja, se vie ihmisiltä mahdollisuutta vaikuttaa itseään koskeviin asioihin lähidemokratian puitteissa. Pidän maakuntatasoa mielekkäänä, Halla-aho sanoo lehdelle.
--- Lainaus päättyy ---

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201706122200201690

-PPT-:
Tulevat aluevaalithan jäävät hyvin alhaisen äänestysprosentin vaaleiksi. Ihmisiä ei kiinnosta vaikka pitäisi kiinnostaa sillä iso osa kuntien tehtävistä siirtyy maakuntatasolle.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta