Kirjoittaja Aihe: Energian hintakriisi  (Luettu 229248 kertaa)

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 224
 • Liked: 44359
 • Ego sum Spartacus
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2340 : 29.02.2024, 16:23:21 »
Siinä on taas yksi tyhjäntoimittajien joukkio joka pitäisi irtisanoa.

Lainaus
X

Energiavirasto katsoo, että Vattenfall AB ja Vattenfall Oy ovat manipuloineet sähkön tukkumarkkinoita.

Rikkomukset tapahtuivat vuonna 2022. Vattenfall on useina ajankohtina ostanut markkinoilta vähemmän sähköä kuin se olisi tarvinnut tai tarjonnut markkinoille vähemmän sähköä kuin se olisi voinut tarjota.

Tämän vuoksi yhtiöiden katsotaan rikkoneen REMIT-asetuksen 5 artiklan kieltoa manipuloida markkinoita.

Energiavirasto päätti kuitenkin olla esittämättä yhtiöille seuraamusmaksua, koska Vattenfall Oy:n ja Vattenfall AB:n toiminnasta ei ole käynyt ilmi seikkoja, jotka osoittaisivat yhtiöiden toimineen tahallisesti tai huolimattomasti.

X

https://yle.fi/a/74-20077065?utm_medium=social&utm_source=copy-link-share

Lainaus

Ylijohtajan katsaus
Vastuullisuus on olennainen ja väistämätön osa Energiaviraston kaikkia tehtäviä. Kädenjälkemme yhteiskunnassa näkyy siinä, miten hyvin onnistumme käytännössä edistämään ja valvomaan ilmastotavoitteiden toteutumista ja energiamarkkinoiden toimintaa. Kun onnistumme tehtävissämme hyvin, vaikuttaa tämä suotuisasti Suomen ilmasto- ja energiapolitiikan tavoitteiden saavuttamiseen, ja sitä kautta koko energia-alan ja suomalaisen yhteiskunnan kädenjälkeen.

Viraston johto on ollut mukana valitsemassa raportoitavia kestävän kehityksen tavoitteita ja on osallistunut myös raportoinnin valmisteluun sen kaikissa vaiheissa. Johto onkin sitoutunut vastuulliseen toimintatapaan ja tiedostaa hyvin viraston työn tärkeän merkityksen kestävän kehityksen kannalta toimiessaan ilmasto- ja energiapolitiikan toimeenpanijana Suomessa.

Uudistimme Energiaviraston strategian vuoden 2022 aikana avoimesti koko henkilöstöämme ja keskeisiä sidosryhmiämme osallistaen. Uudessa strategiassa korostuu keskeinen roolimme, kun luotsaamme Suomea energiamurroksessa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Strategian onnistunut toteutus lisää entisestään positiivista kädenjälkeämme.

Tämä on toinen kerta, kun julkaisemme vastuullisuusraportin. Viime vuonna julkaisemamme ensimmäinen raportti sai hyvää palautetta varsinkin valtionhallinnon sisällä esimerkiksi käytännönläheisyydestään ja selkeydestään. Olemme jo kehittäneet raportointia saamiemme kokemusten ja osaamisemme karttuessa, ja tätä kehitystyötä jatkamme myös tulevina vuosina. Raportoimme omasta kädenjäljestämme sekä toiminnastamme. Valtiokonttori valmistelee valtionhallinnon hiilijalanjälkiarvion valtion palveluntuottajien kanssa, joten tässä raportissa ei käsitellä Energiaviraston hiilijalanjälkeä.

Simo Nurmi


Energiavirasto lyhyesti

Energiavirasto hoitaa energia- ja ilmastopolitiikan toimeenpanotehtäviä, joita ovat energiamarkkinoiden sekä ilmastotavoitteiden toteutumisen valvontaan ja edistämiseen liittyvät virastolle lainsäädännössä asetetut tehtävät. Energiaviraston vastuulle kuuluvat energiamarkkinoiden eli sähkön ja maakaasun tukku- ja vähittäismarkkinoiden sekä sähkö- ja maakaasuverkkotoiminnan valvonta ja edistäminen. Ilmastotavoitteiden osalta viraston vastuulle kuuluvat päästökaupan, uusiutuvan energian sekä energiatehokkuuden valvonta ja edistäminen. Energiavirastolle kuuluu myös muita energia- ja ilmastopolitiikan toimeenpanotehtäviä.

Energiaviraston henkilömäärä vuonna 2023 on hieman yli sata, ja virastolla on yksi toimipaikka Helsingissä. Viraston henkilöstö hoitaa virkatehtäviään joustavasti eri paikoissa yhdistäen sujuvasti läsnä- ja etätyötä, myös matkustamista kuuluu varsin paljon eräisiin tehtäviin.

Virasto on omien vastuualueidensa asiantuntijaorganisaatio, joka toimintansa edellyttämissä tukipalveluissa tukeutuu vahvasti valtion palvelukeskuksiin kuten Senaatti-konserniin toimitilapalveluissa ja Valtoriin tietotekniikkapalveluissa sekä Palkeisiin talous- ja henkilöstöhallinnon palveluissa.

Vastuullisuuden johtaminen ja vastuullisuustavoitteemme
Vastuullisuus kuuluu ylijohtajan katsauksessa kuvatulla tavalla olennaisena osana viraston kaikkiin tehtäviin. Vastuullisuusraportoinnin myötä tätä vastuullisuustyötä ja siinä onnistumista tehdään jatkossa näkyväksi. Samassa yhteydessä pohditaan myös vastuullisuuden tietoista käsittelyä viraston sisällä ja osana viraston johtamista.

Vastuullisuusraportointia ja vastuullisuuden kehittämistä hoitaa Energiavirastossa verkosto, jossa on mukana asiantuntijoita kaikista ryhmistä sekä viraston ylijohtaja. Vastuullisuusraportointia johtaa viraston talouspäällikkö. Vastuullistavoitteiden tunnistamiseen on osallistunut laaja joukkoa asiantuntijoita eri tehtäväalueilta.

Vastuullisuustavoitteemme
Energiavirasto on valinnut vastuullisuustavoitteikseen YK:n kestävän kehityksen päätavoitteista seuraavat viraston tehtäviin luontevasti liittyvät kolme tavoitetta:

Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa
Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
Tavoite 13: Ilmastotekoja


https://energiavirasto.fi/vastuullisuus-energiavirastossa

Cassa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 139
 • Liked: 381
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2341 : 29.02.2024, 16:51:40 »
Vilungilla tehdään rahaa ja valvova viranomainen ei sääntörikkomukseen totea kuin, että ei ole nähtävissä, että olisi tahallista :o

Ihan turha viranomainen. Korruptiota ei täällä kuulemma ole, mutta tässä nyt taas esimerkki! Ois kiva tietää millasta "voitelua" on harjoitettu kirjanpidon ulkopuolella, että tämmöinen ratkaisu ylipäätään on kehdattu tehdä.

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 960
 • Liked: 5846
 • Panda nimeltä Kallan.
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2342 : 02.03.2024, 07:00:47 »
Lainaus
Ylijohtajan katsaus

---

Energiavirasto on valinnut vastuullisuustavoitteikseen YK:n kestävän kehityksen päätavoitteista seuraavat viraston tehtäviin luontevasti liittyvät kolme tavoitetta:

Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa
Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
Tavoite 13: Ilmastotekoja


https://energiavirasto.fi/vastuullisuus-energiavirastossa

"Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa". Ylijohtaja on huumorimiehiä.  ;D Sähkölaskujen suuruus kertoo kyllä aivan jotain muuta, vaikka onkin hyvä diili alla.  >:(

 Koko "vastuullisuus" ja muu ideologinen hömpötys "kestävästä kehityksestä" takaa sen, että kaikki kallistuu ja homma muistuttaa yhä enemmän Neuvostoliittoa tehottomine ratkaisuineen, tehottomine toimintoineen ja umpi-idioottimaisine virallisine selityksineen. Ja jo nyt meillä on ihmisiä, joiden koko ura perustuu tälle "kestävä kehitys"-ideologialle, valheelle, joiden intresseissä on varmistaa että se vale saa jatkossakin rahoitusta. Näitä on siis myös yksityisellä sektorilla.

Tämä "kestävä kehitys" tulee johtamaan katastrofiin, kun täysin tietoisesti siirrytään toimivasta infrastruktuurista umpi-idioottimaisiin ratkaisuihin. Tulevat siantuntijatkin aivopestään yliopistossa uskomaan siihen ja mitään muuta vaihtoehtoa ei anneta eikä muun vaihtoehdon ajatteluun ei kannusteta. No discussion, period, kuten lontooksi sanottaisiin. Ei siinä, jos tämä olisi Pahkasika-lehdessä hauskana läppänä, mutta kun nämä aivopestyt siantuntijat sitten takaavat sen, että nämä hölmöilyt näkyvät sitten sähkölaskussa ja tuntuvasti.

Jos me haluttaisiin edullista energiaa, niin koko Caruna-sekoilu tulisi perua ja palauttaa järjestelyineen ja tuotantoineen sitä edeltävälle ajalle, kun Suomessa sähkö oli oikeasti vielä edullista. "Kestävä kehitys" -ideologia lentäisi siinä samalla roskikseen.

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 25 224
 • Liked: 44359
 • Ego sum Spartacus
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2343 : 19.04.2024, 12:20:25 »
Typeryset ovat myyntikiimassa ja koijarit nauravat.

-Myytiin energiayhtiö ja saatiin tilalle gibrileitä! Profit!

Lainaus
X

Ulkomaisten sijoittajien kiinnostus suomalaisia energiayhtiöitä kohtaan kasvaa.

Maaliskuun alussa Mikkelin kaupunki solmi kaupat, jossa se myi osan omistamastaan Etelä-Savon Energiasta. Kaupungin bisneskumppaniksi tuli eurooppalainen sijoitusjätti Abrdn Plc.

Mikkeli sai kaupassa kaikkineen reilut 180 miljoonaa euroa, Abrdn puolestaan 49 prosentin siivun sähkön ja kaukolämmön tuotannosta sekä niiden jakelusta.

Myös Pori harkitsee energiayhtiön vähemmistöosuuden myyntiä, eikä ulkomaisiakaan ostajia suljeta pois. Lahdessa samanlainen suunnitelma kaatui poliittiseen vastustukseen ainakin toistaiseksi.

Abrdn on jo ennestään haalinut osuuksia suomalaisista energiayhtiöistä. Vuosikymmenen vaihteessa se osti 49 prosenttia Riihimäen kaukolämmöstä ja peräti 66 prosenttia Outokummun Energiasta. Lisäksi Abrdn omistaa Loimuan yhdessä kahden muun pääomasijoittajan kanssa. Loimua tuottaa kaukolämpöä muun muassa Hämeenlinnassa, Heinolassa ja Jyväskylässä.

Yle pyysi Abrdn:ltä listausta sen omistuksista Suomessa, mutta yhtiö vastasi, ettei voi tällä kertaa auttaa.

Abrdn ei ole ainoa peluri kentällä, jossa sijoituksen riskit ovat asiantuntijoiden mukaan pienet ja tuotto vakaata.

Abrdn:n lisäksi eurooppalaisen sijoitusjätti Ardianin omistama Nevel on ostanut paljon suomalaista energiateollisuutta. Yhtiö toimii 15 paikkakunnalla kaukolämmön tuotannossa. Aiemmin Nevelin omisti valtio-omisteinen Vapo (nyk. Neova).

X

Yksittäisissä voimalaitoksissa ulkomaisen rahan osuus on suurempi. Verkkoyhtiöistä suurimmat, Elenia ja Caruna, ovat ulkomaisessa omistuksessa.

– Täsmällistä tietoa omistuksista ei ole ihan jo siksi, että joukossa on pörssiyhtiöitä, joiden omistus vaihtelee nopeastikin

X

Euroopan unionin alueelta tulevat sijoitukset katsotaan sisämarkkinoiksi, eikä niitä saa syrjiä.

X

Suomessa työ- ja elinkeinoministeriö voi puuttua yrityskauppoihin yritysostolain puitteissa. Se koskee esimerkiksi puolustusteollisuutta.

Energiayhtiöiden kohdalla ministeriö voi puuttua kauppoihin, jos esimerkiksi huoltovarmuuden katsotaan vaarantuvan. Toistaiseksi niin ei ole tehty. Lakia tiukennettiin vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Suojelupoliisi (supo) pyrkii ylläpitämään tilannekuvaa siitä, mitkä tahot suomalaista kriittistä infrastruktuuria omistavat.

Supo voi antaa ministeriölle yritysostoihin liittyviä lausuntoja kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

– Katsomme kauppoja siitä näkökulmasta, voiko omistus kriittisen infran kohteeseen tarjota autoritaarisesta valtiosta tulevalle taholle pääsyn Suomen huoltovarmuutta ja varautumista koskeviin tietoihin, selittää supon erikoistutkija Lotta Hakala.

Riski liittyy Hakalan mukaan siihen, että autoritaaristen valtioiden lait voivat velvoittaa organisaation luovuttamaan Suomen huoltovarmuutta koskevaa tietoa maan viranomaisille.

Hakala ottaa esimerkiksi Kiinan tiedustelulainsäädännön.

– Se antaa maan viranomaisille laajat pääsy- ja haltuunotto-oikeudet organisaatioiden tietoihin.

X

https://yle.fi/a/74-20083538

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 710
 • Liked: 12422
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2344 : 19.04.2024, 13:03:19 »
Pikkurahalla toimiva Hölömölä; kymppitonnilla kääntyy jo ministeristasokin myyntipositioon luonnollisten monopolienkin kohdalla. Monopolien joita yksikään isänmaallinen hallinto ei myy missään.
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 102
 • Liked: 41057
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2345 : 19.04.2024, 13:15:43 »
Typeryset ovat myyntikiimassa ja koijarit nauravat.

-Myytiin energiayhtiö ja saatiin tilalle gibrileitä! Profit!

Lainaus
X

Ulkomaisten sijoittajien kiinnostus suomalaisia energiayhtiöitä kohtaan kasvaa.

Maaliskuun alussa Mikkelin kaupunki solmi kaupat, jossa se myi osan omistamastaan Etelä-Savon Energiasta. Kaupungin bisneskumppaniksi tuli eurooppalainen sijoitusjätti Abrdn Plc.

Mikkeli sai kaupassa kaikkineen reilut 180 miljoonaa euroa, Abrdn puolestaan 49 prosentin siivun sähkön ja kaukolämmön tuotannosta sekä niiden jakelusta.

...

Suojelupoliisi (supo) pyrkii ylläpitämään tilannekuvaa siitä, mitkä tahot suomalaista kriittistä infrastruktuuria omistavat.

...

Riski liittyy Hakalan mukaan siihen, että autoritaaristen valtioiden lait voivat velvoittaa organisaation luovuttamaan Suomen huoltovarmuutta koskevaa tietoa maan viranomaisille.

Energialaitoksia ostetaan koska ne ovat paikallisia monopoleja, jotka voivat veloittaa lähes mitä hintoja tahansa. Etenkin kun monella paikkakunnalla on esim. kaukolämmön pakkoliittyminen voimassa niin mikään ei voi estää rahatulvaa. Leimallista on, ettei kukaan halua ostaa kannattamattomia tuulivoimaloita vaan isketään nimenomaan sellaiseen energiatuotantoon, joka on vakiintunut ja rakenteellisesti tuottavaa.

Supon huoli "turvallisuudesta" on sivuseikka. Ei kukaan ole kantamassa voimaloita mukaansa minnekään tai sulkemassa kannattavaa bisnestä. Tuntuu siltä, että Supon "huoli" on lähinnä tapa viestittää, että viranomaiset olisivat mukamas tekemässä jotain paskoille energiakaupoille.

Voimaloiden myyminen on jatkumoa Caruna-kaupoille, jossa liputetaan välttämätöntä infraa ulos kansainvälisille sijoittajille. Ei kannata ihmetellä jos maa köyhtyy kun kaikki rahat valuvat ulkomaalaisten sijoittajien taskuun.
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 717
 • Liked: 16320
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2346 : 02.05.2024, 00:08:25 »
Näyttää siltä etä Saksassa ydinvoiman alasajoa edelsi melkoinen jekutus.
Lainaus

They should remain secret forever and never see the light of day: Secret files from Robert Habeck's ministry now show how systematic deception was carried out in two green-led ministries in order to prevent the continued operation of nuclear power plants. Sometimes the assessment of the ministry's own experts was intentionally reversed in order to deliberately misinform the public.

https://www.postdiscus.com/2024/04/the-secret-habeck-files-how-german.html

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 717
 • Liked: 16320
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: Energian hintakriisi
« Vastaus #2347 : 09.05.2024, 10:08:31 »

Mielestäni koko tämä sotku on Euroopan laajuinen soppa. Jäljet johtavat sylttytehtaalle nimeltä Energiewende ja yhteen ns. paskaan maahan ja ennen kaikkea vihreään puolueeseen. Jonka jäljet taas osoittavat vähintään epäsuorasti Neuvostoliittoon, Stasiin ja kommunisteihin. Eikä "itä nukkunut" silloin, kun Saksa päätti ajaa ydinvoimalansa alas.

"Siitähän on aina seurannut hyvää, kun Venäjä ja Saksa löytävät yhteisen sävelen" totesi Halla-aho aikoinaan ja koirahan älähti heti kun kalikka kalahti. Heinäluoma meni punaisemmaksi kuin aatteen väri vappuna Valkeakoskella.

Kaasuputkilipponen rahasti reilusti sillä, että Eurooppa rakensi itselleen energia-ansaa Itämerelle. Pöö, tässä ei ole mitään pelättävää.


Nämä ovat pitkäkestoisia juttuja, eivät unohdu.

Lainaus

Kokorich sanoo häpeävänsä venäläisten puolesta, mutta syyttää Putinin noususta länttä, myös Suomea.

– Kun alkoi olla selvää, että Putin lakkauttaa ihmisoikeudet, te länsimaalaiset, te suomalaiset, nuolitte hänen rahaansa. Te otitte vastaan [Putinia lähellä olevan liikemiehen Gennadi] Timtšenkon ja muut. Te olette syyllisiä Putiniin enemmän kuin venäläiset!

Lähde: https://yle.fi/a/74-20085911

En saata moittia häntä hänen tuomitsevista sanoistaan.