Kansan Uutiset: Suomessa paljastui jälleen äärioikeistolainen terroririkosepäily, jonka epäilty tekijä kytkeytyy perussuomalaisiin – Iltapäivälehtien kohuotsikoihin asia ei noussut 10.11.2023
Sekä Yle että Helsingin Sanomat uutisoivat tapauksesta hehkuttamalla jo otsikoissaan, että epäilty on entinen perussuomalainen, samoin Ilta-Sanomat.
Mutta onhan se kummallista, että Iltalehti ei tehnyt niin välittömästi pelkän Ylen jutun ja ilmeisesti laittomasti hankitun materiaalin perusteella.
Kesäkuussa julkaistussa blogikirjoituksessa kirjoitettiin muun muassa, kuinka demokratia on nykypäivän Suomessa vain illuusio ja mitään ihmisoikeuksia ei ole olemassa. Saman kirjoituksen lopussa pohdittiin, että vaihtoehtona on vain kiihdyttää vastakkainasetteluita ja samalla kylvää uudenlaisen yhteiskunnan ja sivilisaation siemeniä.
On helppo todeta, että kirjoituksen sanoma on hyvin radikaalia. Kyse on toki blogista, mutta sen julkaisualustana on toiminut parlamentaarisen demokratian pelisääntöihin sitoutunut puolue.
Ei erityisen radikaalia eikä etenkään laitonta. Ajatusten radikaalisuuden ja paheksuttavuuden määrittelee mielestäni suhde väkivaltaan, eikä päätoimittaja Virkkusella ilmeisesti ollut sanomista siitä.
Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta on Ylen mukaan julkaissut miehen kirjoittaman analyysin.
Onko Virkkusella jotain sanomista
ilmastokeskustelua käsitelleestä analyysistä? Eipä näköjään ole.
Ja nyt alkaa tämän kirjoituksen osio, josta nousee varmuudella syytöksiä whataboutismista. Viime vaalikauden alussa nousi valtava kohu, kun selvisi, että vasemmistoliiton työntekijä oli kirjoittanut väkivallalla hekumoivia twiittejä. Tapauksen noustua julkisuuteen henkilö erosi nopeasti.
Perussuomalaisten tapausten kohdalla tiedotusvälineiden hiljaisuus – etenkin iltapäivälehtien – sattuu korviin. Ilta-Sanomat on julkaissut tapauksesta yhden uutisen, joka on Suomen Tietotoimiston tekemä. Iltalehti ei ole tehnyt edes siteerausta rikosepäilystä, jossa siis on kyse puoluetoimistoille terroristisessa tarkoituksessa lähetyistä valepommeista.
Hilpeä tulkinta muutaman vuoden takaisesta
tapauksesta, kun alun ihmettelyn jälkeen tappoviestit lähettänyt Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Misha Dellinger yksinkertaisesti valehteli, että jotkut muut olivat lähettäneet muun muassa Jussi Halla-ahon ja Laura Huhtasaaren murhaamiseen yllyttävät viestit hänen tililtään.
Puoluejohto ja toimittajat hyväksyivät Dellingerin naurettavan valheen kyselemättä, puolue kehui Dellingeriä eron jälkeen tiedotteessa ja kohu oli pyyhitty pois. Kaiken kruunasi valtakunnansyyttäjän ilmoitus, ettei poliitikkoihin kohdistunut tappokehotus ollut rikos (terroristisesta tarkoituksesta nyt puhumattakaan), ja vasemmistolehtien ylpeily, kuinka hienosti Vasemmistoliitto käsitteli murhaan yllyttämisen paljastumisen (ei erottamista, ei moitteita, ei edes rehellistä tapahtuneen myöntämistä).
Aiemmin tänä vuonna perussuomalaisissa aikoinaan toiminut mies sai yli kolmen vuoden vankeustuomion terrorismirikoksista. Hän edusti samaa aatesuuntausta kuin Ylen jutussa mainittu mies.
Vankeustuomion saanut mies muun muassa valmisti kotonaan aseita 3D-tulostimella ja harjoitteli niiden käyttöä.
Tapaukset osoittavat, että perussuomalaisten liepeillä pyörii äärimmäisen radikaalia väkeä. Puolue myös sallii näiden ihmisten kirjoitukset blogialustallaan.
Myöhemmin epävakaiksi osoittautuvat ihmiset pitäisi tunnistaa miten ja heidän kirjoituksensa sensuroida etukäteen millä perusteella? Ehkä Kansan Uutisissa tai Vasemmistoliitossa on tästä tietotaitoa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi eilen, olisiko Suomi jo kypsä kunnolliseen ja isoon yhteiskunnalliseen keskusteluun äärioikeistolaisesta väkivallasta ja terrorismista sekä niiden aiheuttamasta uhasta demokratialle.
Keskustellaan vaan, mutta faktojen, ei mielikuvien ja vilkkaan mielikuvituksen perusteella, ja verrataan silloin muihin poliittisen väkivallan ja terrorismin uhkiin ja toteutumiin.
On hyvä huomata, että äärioikeistolaisia terrori-iskuja on tapahtunut eri puolella länsimaailmaa, johon Suomi kuuluu. Jo kymmenen vuotta sitten äärioikeistolaiset puukottivat yhtä ihmistä Jyväskylän kirjastossa järjestetyn keskustelutilaisuuden yhteydessä.
Äärioikeistolaisia terrori-iskuja on tapahtunut niin harvakseltaan, että yhä uudestaan pitää muistuttaa muutamasta tapauksesta kuten Norjan Utöyasta (2011) ja Uuden-Seelannin Christchurchistä (2019), vaikka äärivasemmistolaiset ja etenkin ääri-islamistiset terroriteot ovat tilastollisesti aivan toista luokkaa.
Jyväskylän kirjaston luentosalin ovella ei tapahtunut terrori-iskua vaan äärioikeistolaisen ja äärivasemmistolaisen ryhmän jäsenien yhteenotto, jossa toinen käytti jousipamppua ja toinen vastasi puukolla. Sen sijaan
pari muuta tapausta pari vuotta aiemmin täyttää äärivasemmistolaisen terroriteon tunnusmerkit, vaikka ketään ei saatu kiinni eikä syytetty.
– Äärioikeistolaisen terrorismin uhka on voimistunut länsimaissa. Maailmalla tapahtuneiden iskujen aiheuttaman inspiraatiovaikutuksen sekä erityisesti verkossa tapahtuvan radikalisoitumisen takia yksittäiset äärioikeistolaiset väkivallanteot ovat mahdollisia myös Suomessa, kirjoitetaan suojelupoliisin verkkosivuilla.
Sepä se, kun ovat aina mahdollisia, mutta eipä ole näkynyt.